Калфин: Прибързано е решението за избора на пенсионен фонд

Ивайло Калфин обяви за прибързано и изненадващо предложението за прехвърляне на пенсионни вноски от частни фондове в НОИ, което не е добре за бизнес средата.

Обратно в новината

Коментари - Калфин: Прибързано е решението за избора на пенсионен фонд | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и аз няма да прехвърля вноските си в НОИ

"Вицепремиерът заяви още, че няма да прехвърли своята партида и вноските си от частните пенсионни фондове към държавното обществено осигуряване." Няма да ги прехвърли, зер! Щото от частния фонд поне за едно погребение все ще остане, колкото и ефтино да е, пък отиде ли в държавния за погребение няа да има, ама ще има за асфалт до гробищата...

Да се пита човек Дянков ли беше лош или просто зам. му беше Горанов.

Просто вноската ти се дели на две. 5 % в частния фонд и 12 в НОИ. Така го направиха преди 15 години за родените след 1960-та без да ги питат. За родените преди 1960-та вноските не се разделиха така, а всичко отива в НОИ. Но техните вноски не са нито по-малки нито по-големи от твоите. Равни са.

Гнусно е да си ренегат,а тъпо е да гласуваш за предатели!Калфата предаде БКП, после БСП.Простия предаде БКП,после баща си и СИК.Горанофф напусна гЕРБ да става милионер,а после обичаният от простите, му обеща първия милион от държавна софра.Ей Богу ,какви боклуци ни управлявят!

има ли тука бе? Какъв ви е проблема да изберете???? Голям вой,голямо чудо!! Ако имате грам мозък ще погледнете какво ви гласят със здравната реформа.Там е заровено кучето на ограбване чрез допълнители здравни вноски. Имате ли представа какво ще е втория допълнителен пакет? Знаете ли че за една камара болести и изследвания ще плащате допълнително от джоба си за да стане прегледа навреме? Докато едрия капитал ми мъти мозъка,здравната балтия е наточена. За нея няма бой по телевизията!!!Говори се само против циганите..и вие УРа! А какво ще става с вас???Имате ли представа????

Тук лобизма и проблема за личния избор не са коректни. Чисто обективно има доста сериозни причини хората да се притесняват защото това са лични вноски и спестявания. Проблема идва от това как се предлага да се извърши тази промяна: 1. Хора които не знаят къде се осигуряват -както изглежда по форума са доста - те автоматично ще отидат в НОИ. 2. Хора с нов избор които определено са незапознати пак ще отидат в НОИ 3. Хора които са в държавната администрация ще бъдат накарани да отидат в НОИ, всички знаем как стават работите там. 4. Хората които искат да си останат във фондовете най-вероятно ще бъдат принудени да направят нотариална заверка за 20 лв. които доста няма да искат/могат да платят но видиш ли ако нямат такъв документ дружествата ще са принудени да изплатят всички партиди директно в НОИ без такси. 5. Някой просто няма да искат да се бутат на опашки и да си губят времето да чакат в пенсионните фондове. Ако и сега не можеш да схванеш за какво става дума значи проблема е сериозен.

За какъв сблъсък на идеи и концепции става дума, та това си е обикновена кражба.

ще го скрият? частните фондове са най-сигурните за вложителите; ще просперирате стях во век и веков! амин!

Докато ги откраднат или национализират (то е едно и също).

Средната доходност по партидите на частните фондове е около 1.7 процента на годишна база за тези 15 години, при средна годишна инфлация от около 4 %. Какви пенсии мислите че ще получите от тях, след като доходността не компенсира инфлацията и е значително по ниска от лихвата по банков депозит?

А колко е доходността от НОИ?

Статистически е така, но за това си има причина. 2007 - 2009 година когато "нямаше" да има рецесия, плюс определена дупка в закона е причината за огромния спад. Иначе след 2009 година средно е 6% на годишна база.

Да сведем въпроса до рационалност. При положение, че ни се дава право на избор м/у държавното НОИ и ЧПОФ, какви са +совете и -сите ? Защо не чуваме специалстите? По мои си разсъждения, ако избера НОИ, той ще раздаде парите и ще си закърпи дупките, обаче какво ме интересува това, ако базата за изчисление на пенсията ми е тази, върху която са ми внесени осигуровките. От друга страна частния фонд ми дава някаква лихва, която обаче се изяжда от таксите за управление, а и остава риска да не вземе да фалира, все пак е фонд на територията на БГ. Хората имат нужда от информиран избор, а не приказки от типа "тука има, тека нема"

Аз не си спомням някой да ме е питал преди 15 години дали съм съгласен вноските ми за втора пенсия дали да продължат да отиват в НОИ, както до онзи момент или да отиват в частен пенсионен фонд. Можеше само да се избира в кой частен фонд да отидат. Не мисля че тази принуда по отношение на моите лични вноски е правилна.

Аз съм роден 1970 година. По груба сметка, тъй като работя добре платена работа и съм се осигурявал на макс, за 22 те си готини трудов стаж от мен в НОИ са отишли близо 60000 лева. Горещо съжалявам, че вместо да давам парите си на НОИ, не съм си ги спестявал - било то в сметка или в имот. Така или иначе, от НОИ, Калфата, Тиквата и др. подобни, ще взема хипер мизерна пенсия, която за нищо няма да ми стигне. Като капак, от нова година ми вдигат осигурителния праг от 2400 на 2600 лева. т.е. ще грабят още от мен. Това би било присъщо на БСП или ДПС, а не на дясно правителство. На протест срещу това престъпление!

Тиквата и оня слабоумник Гораноff що все още се разхождат по земята?

Няма да ги дам на НОИ зада храни мъррзеливите цигани с тях !

предвидливо добре си се осигурил!

БСП и АБВ се отрекоха от държавното в полза на частника. Признаха ,че от частника по-добър стопанин няма. Чудя се с какви очи утре онзи ерудит Драго Стойнев ще заговори за национализации и тем подобни държавни начини на управление на финанси.

защитават частните фондове,нали техни другари ги управляват! Егати бунаците сте!!!

Тия от частните пенсионни фондове се размърдаха по форумите, да не им дръпнат кокала.

За пореден път ГЕРБ доказва,че е антисоциална, дори антинародна партия и се чудя кой, кога и защо е гласувал за тях - НАРОДЕ...

Дупката в НОИ расте, това е положението. Сега управляващите са готови на безумия само и само да закърпят тези милиарди които липсват в системата - от една страна чрез привиличане на нови клиенти удовлетворени от солидарния принцип(както при здравеопазването) или от незапознати и неориентирани които доживот ще си плащат на НОИ с едно хубаво обещание за пенсия. Не е глупав г-н Калфин, сигурен съм че 99% от политиците ни ще си останат в частните фондове, а за населението естествено ще се хвърли прах в очите как трябва сами да си помогнем и да закърпим НОИ.

Бюджета оправя дупката

Както е тръгнало от бюджета не им се дават повече пари за това гледат да хванат някой който е още млад и зелен и то доживот. Така ще остане повече за лапкане чрез общини и други проекти. Ако даването на пари от бюджета не беше и не е проблем(което очевадно е) то тогава защо не дават пълния размер на пенсията а не само тавана. По тази логика могат и на вас да ви кажат след време ми не, няма да ви дадем 1000 лв колкото сте заработили а само 600 защото има други които не са работили достатъчно или са соц. слаби... Да не говорим че принуждават пенсионните компании да изкупуват ДЦК на занижени лихви за да могат да се бият оп гърдите с редовните милиони които се хвърлят с лява и дясна ръка насам натам за да се режат лентички и да си правим реклама по телевизията.

Кой ти пречи и ти да си останеш в частния фонд??????Ако не можеш да разсъждаваш това е друг въпрос.

Има хора които не знаят къде се осигуряват, има хора които няма да искат да ходят да се редят на опашки и да си губят времето, а има и такива които просто няма да искат да дадът 20 лв за нотариални заверки - всичките тези хора ще отидат автоматично в НОИ не защото го искат а просто защото така са го решили политиците. Доживот. Това е притеснителното, аз иначе ще си остана в частен фонд, без съмнение.

И аз бях решил да остана, но щом Калфин е решил, аз съм обратно. Махам се от часния фонд.

Ако си мислите че на тези които са на власт мислят за народа си ..много сте далеч от истината.... С тези доп фондове -частни при това - се узакони жив нов грабеж на народа...Какъв бе смисъла да се дублира НОИ..?! И без това скоро няма да има кой да се пенсионира , ако продължават така да вдигат пенсионната възраст .... Тази форма на пенсионно осигуряване е жив пладнещки грабеж узаконен ..Средствата по пенсионното осигуряване са условно отделени от държавния бюджет... Лично аз бих предпочел всеки работен месец да си внасям процента върху заплатата в банката на поименна сметка... И ако се случи така че не изляза в пенсия...поне децата ми получат нещо от мен... При изчисленията, които всеки може сам да направи, колко се получава сумата събрана в тази сметка ще се уверите , че това което ви отделя НОИ като пенсия е сума стигаща само за мизерно съществуване...

Съвет - спестявай. При 2000 лв. заплата години наред - сега детето получава 200 лв. наследствена пенсия.

ГораноФ,това нагло кандидат нереализирало се милионерче ,ще изяде главета на простия, а и своята!

.Родителите им ще получават без това да е законно,но то е узаконено с престъпната парти я-ГЕРБ и нейната идилия- БСП. Никой ли журналист не помни как когато дадоха поредното увеличение на вдовиците Горанов каза ,че от държавния бюджет са били изхарчени 5/пет/ милиарда лева за пенсии.За чии пенсии? На Станишев за майка му че ще получи 40% от 780лв Това са точно 312лв над пенсията и.НИМА ТОВА Е ДОБАВКА? КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕН ТОЗИ 84ЧЛ. ОТ КСО ,ЗАЩОТО ЩЕ ИМАТ МНОГО НЕПРИЯТНОСТИ С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД И ДРУГИ ИНСТИТУЦИИ

манипулатор!!!!

Това е продължението като привилегиите на наследниците на активните борци срещу капитализма и фашизма.

ПРОДЪЛЖАВАМ С ПИСАНЕТО: НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА Я ПРАВИ НАСЛЕДСТВЕНА ТЕ ИЗМИСЛИХА ХИТРИНАТА ДА ИЗМАМЯТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НЕ САМО ПЕНСИОНЕРИ ,НО И МЛАДЕЖИ КОИТО СИ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ ЗА ПЕНСИЯ С ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ДОЖИВОТНАТА ПЕНСИЯ ОТ ДЪРЖАВНОТО - ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ В НАСЛЕДСТВЕНА.ГРУБО ПОГАЗВАНЕ И НА ЕВРОПЕЙСКИЯ РЕГЛАМЕНТ. ТЕЗИ престъпници не спряха с това.Тъй като нали разбирате ,ако умрелия е получавал 300лв пенсия то 40% са още една пенсия- 120лв добавени към пенсията на вдовеца или вдовицата.Кой обслужва това престъпление? Престъпната Българска политическа олигархия в лицето на всички партии

Какви 40 % те тресат?Вдовишките бяха 25% преди известно време ги направиха 26.5%. Ясно ли ти е и преди да пишеш поинтересувай се! От такива като теб хората се объркват тотално!

НИКОЙ НЕ Е ПРАВ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА! ПОЗОР Е ЗА КАЛФИН И ПЛАМЕН ДИМИТРОВ -ПРЕЗИДЕНТА НА КНСБ.ЛИЧНО АЗ СЪМ ПИСАЛА И ДО ДВАМАТА И ОЩЕ НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛА ОТГОВОР. Какво поисках в една ЖАЛБА? Поисках незабавно да започнат промените НЕ С ПОВИШАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ И СОЦИАЛНИТЕ ВНОСКИ, А С ПРЕМАХВАНЕ НА ЧЛ.84 ОТ КСО. Защо?ТАМ ОТИВАТ МНОГО ПАРИ И СЕ РАЗХИЩАВАТ,ЗАЩОТО ОТ 01.01.2015Г. Т.Н. ПЕНСИОНЕРИ- ВДОВИЦИ И ВДОВЦИ ОТНОВО ЩЕ ПОЛУЧАТ ПОВИШЕНИЕ НА "ДОБАВКИТЕ" ОТ ПЕНСИЯТА НА ПОЧИНАЛИЯ СЪПРУГ ИЛИ СЪПРУГА И ТАКА ТЕ СТАВАТ 40% ОТ ПЕНСИЯТА НА ПОЧИНАЛИЯ СЪПРУГ ИЛИ СЪПРУГА. От кого са тези пари които им се дават на КАЛПАК? ОТ НАШИТЕ ОСИГУРОВКИ.ОСТАНАЛИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА УМИРАТ!ТОВА Е ПОШЛОТО МИСЛЕНЕ НА ДВЕТЕ ГОЛЕМИ ПАРТИИ- ГЕРБ И БСП.Обяснявам за тези, които не знаят какво извращение направи "пре-скъпата" ни партия ГЕРБ и с нея БСП. От този първи стълб който е от държавно- обществено осигуряване, при който пенсията е пожизнена и НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА Я ПРАВИ НАСЛЕДСТВЕНА ТЕ ИЗМИСЛИХА ХИТРИНАТА ДА ИЗМАМЯТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НЕ САМО ПЕНСИОНЕРИ ,НО И МЛАДЕЖИ КОИТО СИ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ ЗА ПЕНСИЯ С ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ДОЖИВОТНАТА ПЕНСИЯ ОТ ДЪРЖАВНОТО - ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ В НАСЛЕДСТВЕНА.ГРУБО ПОГАЗВАНЕ И НА ЕВРОПЕЙСКИЯ РЕГЛАМЕНТ. ТЕЗИ престъпници не спряха с това.Тъй като нали разбирате ,ако умрелия е получавал 300лв пенсия то 40% са още една пенсия- 120лв добавени към пенсията на вдовеца или вдовицата.Кой обслужва това престъпление? Престъпната Българска политическа олигархия в лицето на всички партии

прав си. Ако по някаква причина аз нямам семейство и живея сам, защо друг, който е бил женен и съпругата му е починала, трябвя да получава част от нейната пенсия и то за моя сметка? А тези, които години живеят заедно, но без да са подписали?

Горанов е достоен заместник на Дянков! Преди време ГЕРБ взеха 2 милярда от здравните вноски, за да закъпят резерва, а сега ще вземат пенсионните вноски, за да закърпят дупката в НОИ.

Обаче НОИ си плаща редовно, а другото е виртуална реалност.

плаща??? какво плаща - на не ти се случи да влезеш в болница

Е какво плаща НОИ, колко пъти сменяха тавана на пенсиите последните години... Толкова много хора които цял живот блъскат и се осигуряват на максимума сега и да искат НОИ не им го дава, напротив точно обратното, дават им с до 50% по-малка пенсия от това което трябва да взимат. Да ти имам и сигурността.

Ами осигурявай се в частен бе,кой те спира?Ама да знаеш,че не е като КТБ..Никой няма да ти плаща нищо след фалитчето...Малоумници..Не се научиха да пишат милиард..Иначе-седнали да ги борят

След БСП винаги трябва да се кърпят огромни дупки.

на частните фондове!!!!????? Защо ли ???

Десните в подкрепа на национализацията .......

Интересни изказвания има тук. А всъщност идеята е да се вземат едни пари и да се дадат на едни "ХОРА" /малцинствени гласоподаватели/. Пенсионните фондове са едни от най-консервативните инвеститори, но там средствата са огромни и ще закрепят бюджета на НОИ за тази година, а догодина с влоговете на банките ли ще се играе това? А може и с недвижимите имоти до един месец всеки препотвърждава собствеността си или ...

Другарят калфин , честен еврейн и социопат.... , пардон , социалист , можеше да се пенсионира още в далечната 2006г. . Когато на 28.04. предостави на краварите нашите военни бази за БЕЗПЛАТНО ползване и с право на ЕКСТЕРИТОРИАЛНОСТ. Сегашното му присъствие във власта значи само едно : Готви се нов грабеж над България. Друг е въпросът дали ще може да си изхарчи сребърниците .... Категорично не ! Като него са още 240 върколака и все на един адрес : ))))

включи и дондуков 1 и 2 и ще станат повече

Този още малко и очаквам да се обяви като " ЛОШ СОБСТВЕНИК". Колко простотия има в Калфин ей, боже прибери си вересиите моля.

Tук Калфин за съжаление е прав.

Да земе да се самоуволни тогава като е прав. Няма да търпя някой да ми обяснява колко е прост и в същото време да му плащам заплата и да го гледам по телевицията как с моите пари си вее перчема.

По умен от българина няма, а най- умния българин е бате Бойко.:) Най - тъпи са японците. Даже нямат задължително пенсиониране. Всеизвестно е, че парите обичат тъпите и бягат от умните.:)))

В неделя премиерът Бойко Борисов и синдикатите подписаха меморандум, според който всички работници с първи трудов договор могат Мисля , че ГЕРБ направиха гаф, не защото са подписали меморандума, а защото не счетоха за необходимо да се проведе обществен дебат по въпроса и хората да се информират за какво става дума.

Мъжа ми каза, че Калфин като знае какви ги върши в държавата и сам не иска да е част от нея. Пък после да ходим и да гласуваме за некадърници като него.

КАЛФИН?!??? ТОЗИ РАБОТИ И ПРЕДСТАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА. ОБАЧЕ! САМ НА СЕБЕ СИ НЕ ВЯРВА И ЗАТОВА НЕ ИСКА ДА ПОЛЗВА НОИ??!!!??!! ВИЦА! КАТО ЗНАМ КАКЪВ ЛЕКАР СЪМ , СТРАХ МЕ Е ДА ОТИДА В БОЛНИЦА.

Осъзнайте се глупаци, всяка държава е силна с пари а не с голи обещания! Частника си е частник, да е жив и здрав, но утре като фалира...фалират и нашите пари!

ХАЙДЕ ДОВЕЧЕРА В 18 Ч. НА ХЕПЪНИНГ С КЕТЪРИНГ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА !!!!!!!!!

Ще подкрепяш ГЕРБ,а?Браво,похвално...Макар че...Леко ми се струва,че не си разбрал точно,кой на какви позиции е

Питай Каролев за какво става дума

От частник до частник има разлика. Например единия Батка взе успешен футболен отбор и го докара до фалит. А другия Домус взе селско отборче, претича до Лондон, Мадрид и накрая взе много пари от УЕФА. Ето това е разликата.

Лошото у нас е, че един печели другите губят и най-вероятно нашите пари да попаднат в губещ.

Вероятно "губещ" а "присвояващ".

АБЕ ХУБАВО Е ДА ЗНАЯТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ И РЕДОВИТЕ ГРАЖДАНИ, ЧЕ ЗА ДОВЕЧЕРА В 18 Ч. ИМА НАСРОЧЕН ПРОТЕСТ С КОЙТО ТРЯБВА ЯСНО ДА СЕ ПОКАЖЕ НА ПЪРВИТЕ, ЧЕ ОПИТА ЗА ПЛАДНЕШКИ ОБИР НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ ПО СХЕМАТА НА ЗДРАВНИТЕ ФОНДОВЕ И РЕЗЕРВА НА НЗОК ОТ ДЯНКОВ СЕ ПОВТАРЯ ОТ НЕГОВИЯ ЗАМЕСТНИК ГОРАНОВ ПОД ВЕЩИЯ ПОГЛЕД НА МУТРАТА БУДА. АКО НЕ СЕ ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТА, НЯМА ДА ИМАМЕ ПРАВО ДА ПИТАМЕ ПОСЛЕ ЗАЩО ТОВА СЕ Е СЛУЧИЛО И НИКОЙ НЯМА ДА НИ ВЪРНЕ ПАРИТЕ. СЛЕД ПЪРВИЯ ОБИР НА РЕЗЕРВА НА НЗОК КРИЗАТА ЗА ПАРИ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТАНА ГОЛЯМА. ТОВА ЛИ ИСКАМЕ ДА СТАНЕ И С ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ?

Пенсионен фонд ДОВЕРИЕ е част от КТБ. Тогава си преценете сами как да действате....

По-добре всичко да отива в НОИ. Поне ще има пари за сегашните пенсии. А тия частни фондове как наближи да изплащат големите суми ще се окаже, че са вече собственост на Мунчо от Столипиново, който не може името да си напише.

Верно е пич, кретен си!

Може, но поне имам собствено мнение. А тука бъка от слагачи за по 10 ст. на пост ми се струва.

Да вземем и заплатите да си превеждаме в НОИ какво ще кажеш?

повече фалити на частници. Който иска частен фонд -негова воля. Ако му се случи нещо като ....фалит си носи последиците. Това е положението! Всеки да избира! Така е справедливо!

Лявата ръка не знае какво прави дясната. Нали същия този екип го предложи? Тези знаят ли въобще какво предлагата, договарят, определят и гласуват?

А някой правили ревизии на частните пенсионни фондове, колко пари са събрани и къде отиват или пак държавата ще тегли заеми да връща изчезнали пари?

Калфин ОСТАВКА! Прецаква осигурените в НОИ и в УПФ. Променя условията за пенсийониране , като ощетява осигурените.

В НОИ - не, в Швейцария - да!

Тук си прав, но има една опасност. Както са я подкарали на запад, нищо чудно докато станеш за пенсия и в Швейцария да ти изгорят паричките.

А когато започнат да плащат частните пенсионни фондове, да не се окажат като КТБ и пак да пием по една студена вода. Много от фондовете основно наблягат на големи те си заплати, лъскави офиси, коли и секретарки.

Аааа тука си много прав, защото служителите им са потънали в ЛУКС и затова драпат да задържат нашите пари...това са секретарки, скъпи автомобили, екскурзии с круйзове и какви ли не удоволствия за хора които разполагат с нашите пари! А утре ще стане така, че ще избягат по чужбина с пачките ни като Василев на КТБ!

Щом е така,защо скачате против Сидеров,когато иска национализация на частниците? Чакам смислен отговор

на едрия капитал.Ми сигурно начело на частните фондове са червени другари!

Нашият частник не расъждава като западния, той гледа каквото може да открадне за себе си, дреме му за пенсионерите!