Италия въведе минимален гарантиран доход от 780 евро

Ще го получават всички италианци с доходи под линията на бедност

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хайдеееее.Ето ви два лозунга отпреди 1989г. ,,Да живее международното положение!" и ,,Повече камъни за народа"

В случая с Италия става въпрос просто за социални помощи за бедни. Нищо ново или особено интересно. Социални помощи за бедни има във всички цивилизовани, стабилни държави от десетилетия. Даже в някои не толкова цивилизовани. За мен по-интересното е формулировката „минимален гарантиран доход“, която звучи доста сходно с „безусловен базов доход“. Не знам дали е тенденциозно и умишлено или става въпрос за нескопосан превод. Помощите за бедни не трябва да се бъркат с ББД. ББД е относително нова концепция с която се експериментира ограничено в няколко страни в момента. Има различни модели и варианти. Става въпрос за доход, които всеки гражданин получава без значение от ситуацията си. Работещите го поучават като добавка към заплатата си, а тези без приходи получават същата сума вместо помощи за бедни. Идеята е да се намали концентрацията на капитал, да се повиши покупателната способност на населението (консумацията) и по този начин да се стимулира производството. Друг аспект е че осигуряването на базовите нужди създава политически свободно население което е задължително условие за протичането на демократични процеси.

Термина "Популизъм", както повечето политически понятия има различни интерпретации и значения, понякога противоположни, в зависимост от мястото, времето и контекста. На запад най-често се използва в смисъл на политика съвпадаща с интересите и желанията на по-голямата част от населението и често против интересите на управляващите групировки. Чудесен пример за това е позицията на БСП по отношение на Истамбулската Конвенция. Не искам да коментирам дали е правилна или не. Застанаха на тази позиция въпреки натиска от Брюксел, залагайки на политическите дивиденти които ще получат от доминиращото одобрение сред българските граждани. В България термина се наложи главно в негативен смисъл и се използва за политици, които използват привлекателна (популистка) реторика по време на избори печелеща симпатиите на населението, а след това работят за интересите на управляващите групи. В една или друга степен това е валидно за всички български политици и партии от последните 20-30г.

Италия въведе минимален гарантиран доход от 780 евро И веднага следва класафикацията / популистко движение / на италианското правителство... ВСИЧКИ правителства наричайте ПОПУЛИСТКИ само и само ако правят същото като италианското!

Айде сега ВСИчки цигани да отиват в Италия и НИКОГА да не се връщат повече!!

е в БГ колко е с 2 г. по-малко

всъщност това е гениален ход за моделиране на световните мигрантски процеси. даваш, местят се масово, после казваш- ама след 1 година трябва и да работите. остават непретенциозно работливите, изморени от чергарстване- шмекерите бягат към следващия безплатен рог на изобилието и така... сичко убаво, ама дългът им ги е много голем на италията, както би казал некой врачанец

А такаааа. И като се има предвид, че в Сицилия продават къщурки по за 1 евро (срещу задължението да направиш ремонт за 15 хиляди до 3 години) почвам много да се замислям. Знам френски, английски и немски - едва ли ще е труден италиянския.

Правителството трябва да преразгледа италианската оферта за самолетите, защото само тя е по нашия джоб.

Новото правителство на Италия било създадено от крайно десни популистки партии според либералните анализатори. Но то просто си върши работата и правилно управлява.

В България няма никаква социалност!!!! Тук дори при бюджетен излишък заплатите на работещите са никакви,какво оставаше,ако бяхме със стотици милиарди заеми,като италианците,тогава щяха да ни уморят... В Гърция при 300 милиарда евро дълг успяха да задържат заплащането на хората и заплатите им са в пъти по високи от тукашните,като се вземат все още по 14 заплати,как така навсякъде стана по платено от нашата кочина,а в нашата кочина стана и безумно скъпо?!??

Ай чИстито боклуци алчни тука, въобще не на минимална от 250 евро, въобще не назначавате никой , мръсни боклуци и най- важното вдигайте цените на тока и водата, фалирайте болниците и седемте раждаемостта рая година и до 20 000 , за да станат анархията, хаоса и смъртта запечатани с печата на гроб в българия

Е, нали и Финландия въведе за една година пробно и се отказа. Изводите бехя, че парите не отиват по предназначение за нормален живот, ами си ги харчат основно за удоволствия и който си е проидоха, е такъв заради начина му на живот и колкото и пари да му наливаш пак ще си остане такъв... много добре че го осъзнаха това навреме, че като се почнат сега разни протести на хипстъри и всякаква сволач да искат пари за нищо, поне могат да им покажазат резултатите...

Мръсник, като лъжеш как ще ти помогне това, алчен боклук, като остана тука вече сам с циганите и пак ръжиш злобно

Най-добре е да няма минимална работна заплата. Който е ценен кадър и знае как да преговаря ще си договори хубаво заплащане, който не е учил и няма умения ще работи за малко пари. По този начин ще се стимулира конкуренцията между работниците и ще стимулира хората да се развиват и придобиват повече умения.

Точно така мислят всички "бизнесмени", сънуващи роби и яхти

Мхм. Само дето един бизнес ако няма качествени работници ще залезе точно отново поради конкуренцията. Нищо... жалко, че българия е все още пълна с промити мозъци от соца и всички си мислят, че някой трябва да се грижи за тях и всичко ей така да е уредено. Бат ви Бойко може да е всякакъв, но е 100% прав като каза, че материала не става... Продължавайте да си ревете и да се оплаквате и да псувате, а през това време кадърните хора ще си правят пари и ще си живеят добре.

Иване , подкрепям те на 100% !

Иване ти точно в коя паралелна вселена живееш? Кой бизнес у нас е конкурентен? Ако не бутнеш рушвети и не си приятел с властта какво точно ще успееш да получиш като поръчка? Искаш ли да ми кажеш колко фирми заделят пари за ново оборудване и обучение на персонал и колко собственика на бизнес първо си купуват нова кола? И като за едно място кандидатстват 3 човека дали се избира най-добрият или този дето иска най-малка заплата

Многознайко, всичко си има капацитет и пазарите реват от прегряти хора, които след няколко години експлуатация стават на биологична маса. Кой каквото си изкара си е за него, другите ако не искат да се борят за животът си си заминават, никой не им е длъжен да ги издържа... това са законите на природата и няма как да ги променим, нито най-умного, нито най - красивото, нито най силното оцелява. Оцелява най-адаптивното!

така само може да стимулираш някой да ти направи дъмпинг на заплатата. У нас как е, идва някой от провинцията и е готов да се съдере за 500 лева. После се бутат 10 човек под наем и мрънкят че искат да ходят в чужбина

Минималната работна заплата е норма за социални плащания на социални слаби и здравни осигуровки от самоосигуряващите се. МРЗ повдига и социалните прагове и плащания за пенсионни осигурвоки, което в много икономически сфери изкривява реалността. Много малки частници в дребния бизнес и селското стопанство не заработват такива месечни доходи, но са задължени да заплащат по-високи пенсионни осигуровки, които всъщност не им гарантират по-високи пенсии в бъдеще. Много по-добре е да има гарантирано минимално почасово заплащане, което ще раздвижи пазара на труда. И хората да имат възможност да работят надомна или повече работи, договаряйки се с работодателя за по-гъвкаво работно време, удовлетворяващо и двете страни.

Ти подиграваш ли се? Че той ако заработва толкова малко значи няма смисъл да държи фирмата. По твоята логика държавата не е длъжна да те издържа, но работникът ти е длъжен. И после алчните мигранти ни изоставиха. Ами като няма стимул да останат така ще е, щото патриотизма не пълни хладилника освен ако не си политик патриот. Истината е, че ако чорбаджията може да ти плати по-малко отколкото законът позволява той ще го направи.

айде ся юруш към италЯтааа...айде не останаа!!! който свари-той превариии! насам народее!

Хубавото на Италия е, че там няма "герб"!

нямат и предатели като бсп дето вместо да дава пари за народа да пълни джобовете на путин

Италианската комунистическа партия е стара и непълно действаща там. А да те питам ти погледна и за руснаци е гардероба?

ще изцедят съвестно работещите до последно за да има пари да хранят цигани, мързели и неграмотници......

Убийци на възрастни и деца.....будо, защо не даваш да показват по телевизията възрастните самотни по селата без ток, вода , врати......като кучета в мизерия, глад, студ и болести , агония ...защо бе , нали не си бил мърша, що не даваш да ги показват по телевизията тея гладуващи из цяла България възрастни, около 1,5 милиона души са това....като го криеш , Бог не вижда мръснищината ти си викаш а, или търсиш спасение в милиардите си по оШфотките....Нищо няма да те спаси, нищоооо.....Защото аз лично ще постя и ще се моля на Бог докато не го изпиташ на тоя твой дебел мазен гръб какво е безнадеждност поради садизъм като твоя

А В РУСИЯ МИНИМАЛНАТА РАБОТАНА ЗАПЛАТА Е 230 ЛЕВА. СМЯХ*

petrovito

а, бензинът е един лев.

То и в щатите бензина е лев.... ама туй не пречи минималната заплата да е 10 $ на ЧАС...

Страна! Най- голямата в света

и със толкова некадърни управляващи, че въпреки безбройните ресурси има минимална заплата 230 лева...............

благодат за братята роми...........

Нямат италианско гражданство!

имат си тамошни такива. и много африканци с гражданство от предни поколения. Те ще намажат от авантата

Местно гражданство и липса на собствен имот.

Ровещи по кофите

Близо 85 процента или повече от 8 от 10 българи обитават свое собствено жилище, но това не значи, че една част от тях не роват по кофите. Хората не са готови да се разделят с имотите си, да ги разменят за по-малки или да допуснат наематели в тях, за да си осигурят допълнителни доходи. В ЕС пък средностатистически 7 от 10 европейци, т.е. 70% живеят в собствени жилища. Най-голям дял от населението, притежаващо свое собствено жилище, е регистриран в Румъния - 96 процента собственици, пред Литва - 90 процента, Словакия - 89,5 процента и Унгария - 86,3 процента. Въпреки високият процент собствени домове - румънците са най-притеснени откъм жилищна площ едва 44 кв.м. средно на човек - при среден показател за ЕС - 96 кв.м. На другия край на скалата - едва над половината от населението, което живее в Германия /52 процента/ , Австрия /55 процента/, Дания /62 процента/, Великобритания /63 процента/ и Швеция /65 процента/ - е притежавало собствен дом.

И ТОЯ Е ИДИОТ КАТО НАШИТЕ ОБЕДИНЕНИТЕ, ДЕТО ОБЕЩАХА 300 ЛВ, А ДАВАТ 200 ЛВ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ. НО ТАЯ ВЪЛНА ЩЕ ОТМИНЕ СКОРО. ЩЕ СЕ НАИГРАЯТ ТИЯ, ХОРАТА ЩЕ СЕ УСЕТЯТ, ЧЕ СА ГОЛОВОДИЦИ И ЩЕ ТРЪГНАТ КЪМ РЕАЛНОТО РЕШЕНИЕ.

а италианецът е човек и християнин....да имахме и ние такъв премиер вместо фашист

А у нас 1500 лева минава за добра заплата. Пък на италианците храните в магазините са им по-евтини от нашите. Ама нали си нямат ГЕРБ....

КАТО НАШИТЕ, МА ПО 2! АЙДЕ КУКУ РУКУ..

Баш на италианците храните в магазините са минали далеч от по-евтини от у нас но като цяло не са имали бкп и соц режим та за това и стандарта им е друг . Хубаво е да мине човек и да види с цел съпоставка преди да умува .

ами явно ти не си излизал от село и не знаеш. Всичко що е тук паста там е поне на половина. А другите продукти са им истински. И като имаш три мандата ГЕРБ да не си станал по-добре?

Коя паста е там на половина ?!? Тази с изтичащ срок и пусната на промоция по хипермаркетите и бензиностанциите ли ? Пак наизуст говориш ! Я направи една съпоставка килограм свинско или телешко колко чини там и тук ? Само от два до пет пъти повече . Примерно Барилата е средно три пъти по-скъпа от тук , нали все пак "паста" спрягаш ? Смешен до ниво жалък ми се струваш !

Не искаме Ф-16! Искаме 780 евро минимален гарантиран доход!

ХОДИ ПРИ ПУТИН, МОЖЕ ДА ТИ ОТПУСНЕ...

ИСКАШ ЕВРА БЕ? А НЕ РУБЛИ???? НАЛИ МНОГО ПОДКРЕПЯШ ПУТИН?

PEYTSCH

В бедната Германия и толкова няма за германците....Така наречения Харц4 е 424 евро. Мдеркелизъм до просия....

Не е точно така, в Германия тази сума я дават на човек и то като допълнение, след като са му платили наема, тока, водата, малко пари и за колата. И така на домакинство от двама души без деца се падат по около 1400 евро. което е почти двойно, защото италианците ще дават 780 на домакинство.

БЕДНИ СА ГЕРМАНЦИТЕ, НЕ СА БОГАТИ КАТО В РОДНАТА ТИ РУСИЯ...

Кога ще ги стигнем италианците с нашите 350 лева???????

Цигани от всички страни, заповядайте в Италия.

Няма да стане защото трябва да имаш италианско гражданство. Не UE.

Ще ги женим за местни циганки.

Абсолютен клиентелизъм. Това рано или късно ще доведе до тоталитаризъм и смачкана средна класа. Ще има само бедняци и свръх богати, защото познайте откъде ще идват парите от тези от които може да се вземе нещо и не са богатите това !!!

И защо преписвате и наричате хората популисти? Значи си изпълняват ангажиментите. За разлика от нашите "непопулисти" мутродемократи.

ТИ ЗАЩО МИСЛИШ СЕ РАЗПАДНА СОЦИАЛИЗМА... - НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СА РАВНИ, ТОЗИ КОИТО РАБОТИ ДА ВЗЕМА КОЛКОТО ТОЗИ КОИТО НИЩО НЕ ПРАВИ... нали и този които работи ще каже, че по-добре нищо да не прави.....

Аз като гледам в милата ни родина, който НЕ работи, взима повече от този който работи. Един определен етнос си докарва около 1000 лева без един ден работа, а само снасяне на деца, които НЕ гледа и НЕ възпитава. А този дето се трепе и работи тъне в мизерия, но изучава децата си (най-малкото).

това с 1000лв на месец е пълна глупост! НЯМА ТАКОВА НЕЩО, явно си много заблуден.... Този етнос изкарва много по-вече, като отиде и си регистрира децата в Германия а сега и в Италия....

Забравяте, че това да може, един работещ, да осигури храна, вода, дрехи, отопление и образование на себе си и децата си не е социализъм...Няколко Евро помощи от държавата пък, съвсем не са. Напротив, точно богатите слоеве на обществото дори трябва да подпомагат такава идеология, защото богатите са успели да се развият, благодарение на себе си, но и защото същото общество им е дало възможност за достъп до ресурсите му - в Джибути Фият нямаше да е това, което е ;) Още повече, такава политика, ще намали престъпността и насилието. В съвременното общество на високи технологии не може да се разсъждава като през зората на индустриалната революция, защото липсата на социална мобилност води на власт движения като Алтернативи за Германия, Звезди, Лъопен и други подобни.

Точно така напълно си прав! Жа жалост на повечето ни сънародници им е промит мозъка и си мислят, че всички трябва да са равни без значение какво правят, с колко допринасят или от какво естество им е труда.

Популист е тоя, дето на сложен, многопластов проблем ти предлага просто "решение", което освен всичко друго съдържа уверението, че ти самия нямаш никаква вина и за всичко са виновни "другите". п.п. Представи си, че имаш вълшебна пръчка и като махнеш с нея всички цигани ще изчезнат от България... Викаш, като настане един живот изведнъж, та знае ли се? И политиците, и общинските, и държавни служители ще станат свестни, защото всички знаем, че те са предимно цигани, нали? Нали? И еврогейовете може да добавиш и барабар всичките соросоиди с тях и пак няма да потече мед и мляко от чешмата на другия ден (или другата година), но защо да ти развалявм мечтите с истини, а?

В България имаме гарантиран разход от 780 лв. Заработил-незаработил, трябва да ги дадеш.