Първото IT село у нас кани програмисти да се заселят

Село Песочница в община Берковица е първото "IT село" в България и кани компютърни специалисти от цялата страна и чужбина да се заселят там.

Обратно в новината

Коментари - Първото IT село у нас кани програмисти да се заселят | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички програмисти - по селата.

И аз се опитвам да правя същото от години, ама засега съм си сам. В идеята има само един лош момент - такива села без никакви почти жители не могът да станат носители на такъв проект. Това може в села в който все още има значително население от поне 500-1000 души. Причината че покрай тези програмисти се отваря работа за доста спомагателни професии, както и 50 семейства не са достатъчно за прилично основно училище. Едно време беше добре и имаше доста села в който имаше достатъчно деца и за поддъжането на едно училище. Аз съм живял по този начин и си беше прекрасно, лятото на селската река беше всеки ден плаж и така, без смръдливи мръсни басейни. Не го беше страх човек да си остави детето да играе на улицата до мръкване. Сега в селата няма хора, а в град като София е истинска повърня, наред с хората търсещи препитание там се пресели и всичката измет дето има...

Щом е край Берковица, очаквам скоро статия: "програмисти бягат от ИТ село край Берковица" В Берковица има толкова цигани, че не знам как са прокарали интернет. Не мисля, че кабел може да се закопае толкова дълбоко. Те крадат даже и кабелите за безжичния нет там. В Берковица толкова се краде, че циганите почват да връщат откраднатото само и само да могат да го откраднат пак! В Берковица има толкова цигани, че само съществувайки произвеждат повече ток от АЕЦ Козлодуй. Проблема е, че го крадат и са на минус! В Берковица има толкова цигани, че жандармерията ходи с пластмасови коли. метал и дърво се краде на 30 км от селото...

Понеже е оптичен кабела и в него няма бакър.

предлагам до това село да се построи и друго. Там да живеят ветерани от войните в Камбоджа, Виетнам и бивши членове на чуждестранния легион. До година циганите ще намлея наполовина! След още една - вече ще е нормално място за живеене!

докато дойдат цветнокожите и изнесат всичко за вторични суровини .... и други пробваха подобни идеи, но нейсе .... компилацията не се получи ...

просто трябва да програмират автоматична лазерна защита, която се задейства от миризма ;)

И какво точно гледаше на мозилата? Началния екран, демек без интернет.

Малко прецъфтели ми се видяха младите ИТ-та тази сутрин на телевизора! Единия стартирал една Мозила и гледа втренчено в монитора, сякаш оттам ще изскочи великденският заек, другият "младеж" пък въодушевено обяснява къде ще са работните места в очевидно неподходящото за целта помещения! Най-интересна беше лелята, дето щеше да им готви манджи .... Просълзих се от умиление!

В СОФИЯ НЕ МОЖЕЖ ДА ГИ НАМЕРИШ ВЕЧЕ, ТЕ ТРЪГНАЛИ НА СЕЛО ДА ГИ КАРАТ!ИДИОТИ!

Много хубаво, може ли и без да си IT специлист да се заселиш там?

ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ, ЧЕ БТВ ЗАПОЧНАХА КАТО ЗАПАДНИТЕ ТВ ДА ВКАРВАТ ПОЗИТИВНИ НОВИНИ ВЕЧЕР? ЩОТО ПОВЪРНЯТА НЕ СЕ ТРАЕ ВЕЧЕ, ОСТАНАХА БЕЗ ЗРИТЕЛИ!

Идеята е супер ,но винаги ще се намери някой да я оплюе.Ако аз бях IT специалист моментално отивам .Ми какво по-хубаво да работиш от дома си,да си имаш двор в който да си гледаш каквото ти душа иска-цветя ,зарзават и прочие, децата ти да са близо до природата. Дишаш чист въздух . Да ама не -винаги ще се намери някой да избълва змии и гущери -и ми се струва ,че от завист щото не му стиска той да го направи.

Глупав(а) ли си или нямаш въображение? За какъв дом говориш след като: 1) не живееш там отпреди; 2) не живееш сам(а) - по-скоро си на лагер/общежитие.

Това е начин да си продават селяните имотите иначе няма кой да им ги купи :)

Приветствам идеята! Много хора правят бизнес като работят от компютрите си от най-различни точки по света, и то не непременно в големите градове. Трябва да се възроди българското село и това е една доста интересна идея. Браво на създателите и успех в начинанието!

Те селяните са станали програмисти за да избягат от село, пък тия оптимисти искат да ги върнат обратно в обора :)

Абе аз нека си имам двор и обор, а пък ти стой си в панелния коптор.

Pesh0

като оня дето щеше да възражда компютрите ПРАВЕЦ . Ама явно не са му стигнали парите за табелки на които да пише правец . Щото компютрите без етикети ще дойдат лесно от китай .

ЕВАЛА ЧЕ ИМА ОЩЕ ХОРА КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА НАПРАВАТ НЕЩО В БГ,НО НЕ ЧЕ ВИ УРИЧАМ,АМА ВСИЧКИ УМНИ НАЧИНАНИЯ СА ЗАГУБЕНА КЛАУЗА В БГ!ПО ПРИНЦИП ЧУХ ОТ КОЛЕГА ОТ СЛОВАКИЯ ЧЕ ИМА ТАКЪВ ПОДОБЕН ГРАД ТАМ И ИМОТИТЕ СА ПО СКЪПИ ОТ СФ.40 000-60 000ЕВР АПАРТАМЕНТ.АМА ТОВА Е БГ ПЪЛНА С КОРУПЦИЯ,ЦИГАНИ И ВСЯКАКВИ ИЗВРАТЕНИ СЕЛЯНИ.И ДА ВИ ТРЪГНЕ ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИ ЩЕ ВИ ИЗЯДАТ.ВСЕКИ ДЕН ЩЕ ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА РУШВЕТ.И НАКРАЯ НЯКОЕ ГЕТО ЩЕ ВИ ОКРАДЕ СВЕ.КАЗВАМ ВИ ГО ОТ ОПИТ 10 Г СЕ ОПИТВАХ ДА ПРАВЯ БИЗНЕС В БГ И ВСЕ ОПИРАХ ДО ГЛАВНИЯТ ДРУГАР,НА КОИТО ВСЕИЧКИ СЕ КЛАНЯТ.НАЙ-ДОБРАТА МИ ИНВЕСТИЦИЯ В БГ БЯХА ЕЗИКОВИТЕ УЧИЛИЩА.КАЗВАМ ВИ ГО СЪВСЕМ ОТКРОВЕННО.СЪВЕТ И ГРЕШКА КОЯТО НИКОГА НЕ ИСКАМ ДА ПОВТАРЯМ В ЖИВОТА СИ.БИЗНЕС В БГ-НИКОГА!

Има изсвестна доза истина в думите ти. БГ става за алкохолен туризъм, но за бизнес не. И това идва от манталитета на местните дерибеи....пък и от липсата и неспазването на законите.

"Бизнес" правехме до към 2003 г. , поне си плащахме на кварталните мутри и всичко беше наред, имаше и за нас и за тях. После се намеси държавата и почна голямото муфтене. Навреме се усетих. Сега си ползвам, каквото придобих и си работя в чужда фирма на нормална за Бг заплата и това е.

Не дай си Боже да се случи начинанието. Две трети от пишещите тук няма да могат да си рестартират компите при нужда и ще трябва да разнасят 140-150 км (отиване и връщане) хардуер, до "приятелите", които им го поддържат.

Продавам стъклени буркани за кисели краставички. За IT специалисти 10% отстъпка , ако се настанят на село!

На оптимистите и ентусиастите да им кажа: ако се направи в селото поне такава инфраструктура, каквато има в Бизнеспарк София, ОК, иначе е поредната въздушна кула, каквито много мечтатели си градят, за съжаление без никаква връзка с реалността:(:(.

E какво толкова приказно има в Бизнес парка?! На село поне има място да се паркират хиляди коли напълно безплатно, за разлика от въпросния бизнес парк :) Та какво толкова има, ако не броим "каките" от околовръстното, които са в непосредствена близост?

Подкрепям. Бизнес парк - застроена ливада, опасана с ограда. Може да бъде навсякъде. Единственият плюс е, че е сравнително близко до летището, което е удобство за някои.

Паркирането за голяма част от служителите на БП София е наистина безплатно, но не е като да си спреш Астрата на ливадата пред кошарата, дето пасеш овцете. А виждам, че имаш и голям опит с каките от Околовръстното, явно често ги посещаваш:)

Малко прецъфтели ми се видяха младите ИТ-та тази сутрин на телевизора! Единия стартирал една Мозила и гледа втренчено в монитора, сякаш оттам ще изскочи великденският заек, другият "младеж" пък въодушевено обяснява къде ще са работните места в очевидно неподходящото за целта помещения! Най-интересна беше лелята, дето щеше да им готви манджи .... Просълзих се от умиление!

И какво точно гледаше на мозилата? Началния екран, демек без интернет.

Che zashto da ne se prevurne v bulgarskata silicieva dolina vsichko zavisi ot osnovatelite ako namirat rabota za programistite shte idvat i oshte i oshte v tursene na po visoki dohodi dano da stane

На колко години си? Изтрий си мечтите в главата. В коя страна живееш? Предполагам България? Останалото е следствие...

Изтрие ли си човек мечтите от главата, остава само една куха цинична черупка. Има ли човек мечти, той се бори и рано или късно ги осъществява. България не е пречка пред мечтите. България е богата страна. Само съзнанието на хората е бедно, но за щастие - не на всички!

Не познавате програмистката порода. Няма да стане за съжаление.

Защо да не стане,няма лошо,може да е начало на нова Силициева долина,нека да подкрепим новото!

IT Specialist Не, Благодаря. Ха погледнете го това село Песочница в Googlle Street View "Там сега живеят само 16 души..." Предпочитам да живея, така, както ми го изисква динамичния стереотип. Плюс, всичко необходимо, бърз Интернет (150mb/s), ТЕЦ, топла вода, здравни и социални осигуровки, автомобил, място за паркиране, WC в апартамента ;-) "...огромен екран мача Кобрата - Кличко..." Огромната плазма си я имам и вкъщи

Силиконовата Долина, Силиконови цици дори си позволяват само богатите чалгаджийки, не всички. Оптимист ;-)

Живи и здрави и успех!

От две години живея на село. С трифазен ток за всеки от трите провайдера естествено ;) Семейството ми има всички удобства и нито за миг не съжалявам, че напуснах селянията и простотията на големия град. Зеленина, спокойствие и простор. Пожелавам ви го.

teb te znaem kade si! ne,che si neshto vazhen,no si si BOKLUK!

Млади способни хора ! Един съвет от мен : Отиде някъде , но не казвайте къде отивате.. Рано или късно панелните скотове ще се дотрузят с дъртите БеЕмВета , пликчетата с боклук пред вратата и чалгата... И ще изискват да ги храните , да им подържате жилищата и прочие.. Така че млади хора... Не казвайте къде сте..

Сървърът "Жриците от Песочница" предлага своите услуги на програмисти, сисадмини, мрежари. Минимална продължителност на сесията 1 мин, максимална 5 мин. Необходима е предварителна регистрация. Не работим с пари в брой.

Завиждаш на новото!Винаги е така,но няма значение,нещата ще си дойдат на мястото!

Може ли застаряващи двойки? Писна ми от София, честно. Инак бРаво за идеята, дано се осъществи.

остайт ехорат ада си решат къде да живеят бе. Нали точно това даде интернета и компютъра да живееш където искаш, а да продаваш трудът си на други якрай на земята. Лелел какви хораци амило в Булгаристан.

Крайно време е с. Песочница, общ. Берковица, да стане град. Основание за това ни дават бурното развитие на високите технологии в последно време, мощният поток от чуждестранни инвестиции, големите данъчни отчисления внасяни в държавната хазна. Искаме нов облик на нашето селище: - да бъде забранено гледането на домашни животни - да бъде забранено движението на каруци - да бъде въведена синя зона - да бъде разширен отрезвителя - жриците на любовта да плащат патентен данък - да се признава образованието получено в местното висше техническо училище - да бъде построен околовръстен път

Хубава идея, ама ялова. Точно програмистите създават тия празни села. Благодарение на тях, или на хората които ги управляват, се налага бъдеще където общуването между хората съвсем ще изчезне. То вече е видно на всички че деца да играят на улицата вече няма. Всички стоят зад компютрите и чатят, фесбукват, сексват виртуално. Наскоро ни беше обяснено че се работи и за извънутробно раждане на деца. Та хич не ми се вижда как ще съсществуват такива селца в бъдеще.

Хората излизат от селата за да станат програмисти в града ли,я стига!Това което се предлага е децата да играят в чиста природа,не в запрашен и пренаселен град,това е бъдещето,връщане към естествения начин на живот,доколкото е възможно!

Колкото повече навлиза техниката в отношенията между хората, толкова намалява човещината между тях.Важно е да се подчертае ,че децата общуват чрез "фейсбук" и др. подобни мрежи, което за мен не е нормално.Виртуалното не може да замести личния контакт между хората с всичките му страни.Как може да разбереш от компютъра ,че даден човек ти липсва и др.подобни усещания, които трябва да се почувстват в резултат на личния контакт.Изчезва емоцията между хората, не може всичко да се вкара в някакви релси, да се унифицира.Позволявам си този коментар , защото казаното за децата е много вярно.А там нямаме право да експериментираме

rado_7_6@

Чудесно, ето място където бизнесът с надуваеми секс-кукли ще цъфти :)

Куфалник!

rado_7_6@

Драги минусописачи инсталировачи на уиндоус и линукс с непокрито самочувствие на комбинация между Кнут и Наур, вместо да ми пишете минуси олабете жилата дето се вика :)

Бай Аларампи... Твоя пърсънъл екзистенц се върти около една жила - кожа гюдерия и една мозъчна гънка... Айде коментирай в лайфстайл новините...

rado_7_6@

Драги Чук, очевидно Гек е преминал с висока скорост през чувството Ви за хумор :)

имам съмнения че там в тоя край ще се приютат след изборите троловете на бсп/то

Продавам смолянски картофи по 1.20 килото, само за IT специалисти 5 ст отстъпка + безплатна доставка за количества над 1000 кг.

humfry

Колко злобни и прости душици има в тази държава, направо съм изумен. Никой не ви кара да се населявате никъде. Цялото начинание е въпрос на личен избор! Но както винаги, вместо да кажете нещо градивно и позитивно, вие леете само лайна, каквито сте и повечето, без извинание!

Ей, колко прости и невъзпитани селяни пишат в този сайт. Направо не е за вярване.

м че ти ко очакваш бе ? Ми те са още на ниво 4 бита. Те за тва мразят 128 битовите.

Защо се косиш, човече? Ами ако ги нямаше тези "лайна", ти на кого щеше така компетентно да обясняваш, колко си прав?

Продавам безжични мишоци, цена 60 кинта. За новонастанили се IT специалисти 10% отстъпка. 60 инча Плазма SANG за 6000 лв, само за IT специалисти 10% отстъпка + безплатна доставка и free стойка за дърво.

Ей тва ми е шанса да онодя некоя млада програмистка!

Около Берковица населението е 90% продухани комунистически мозъци!!!

Не е за вярване,че една прекрасна идея се политизира от зомбита! В селото има 16 къщи,вероятно възрастни хора,къде по един ,къде по двама,може ли да си толкова откачен?

" 40-50 млади двойки програмисти" Двойките може ли да са еднополови?

Двойките са безполови.

Но опашати.

Идеята зад този проект е: ПУСНИ ПИТОМНОТО, ЗА ДА ГОНИШ ДИВОТО

Предлагам безплатно счетоводно обслужване на младежите, ако имат нужда от такова. Ще си купя къща там и ще имам контакт само с млади интелигентни и добре възпитани хора. Материално съм добре обезпечен.

Идеална идея!Успех!Нека се възроди българското село и чистата природа по нов полезен начин!За IT специалистите не е от значение да бъдат непременно в потискащ офис,докато сред природата и чистия въздух ще работят много по пълноценно.Така или иначе трябва да се почне отнякъде и нека има повече такива хора с новаторски идеи,стига сме слушали политически небивалици,от тях нищо добро не се случва!Колкото до риска,като програмисти,следва да създадат начини да го избегнат възможно най добре!

Абе друго си е да ти грухтят прасетата на двора и да ти мирише на оборски тор, а ти да си програмираш, програмираш..... Селска идилия. И нужника да е до курника на двора, а банята -- под сайванта :)))

humfry

Друго си е да си ограничен. Не бъркай твоята идилия с тази на останалите хора.

Ти като не си ограничен, дай пример-засели се в това село, поживей малко и после сподели опит как ти се отразява чистият въздух на Северозапада.

Ей, АР-15, Абе ти знаеш ли как се казва конструкторът на това изделие, чеието има си си сложил за ник ? Знаеш ли от къде произхожда и къде е живял мнооого дълги години ?? Ще ти кажа нещо. Приеми го като добронамерн съвет от мен. Да ти мирише на овце и да пишкаша до курника е по-добре, отколкото да слушкаш чалга и псевдо рап, да се тровиш в задимени дискотеки и да ядеш КОНФЕКЦИЯ. Само за миг си помисли, дали ако сутрин те буди кукуригането на петел, няма е по-здравословно за теб!! По-здравословно от това ,да се събудиш да пикаеш, сереш и да се качиш на таратайката си. И преди да си стартирал двигателя, да напълниш кокпита със сладникавите трели на някоя от ония "с едното име" (сещаш се за кои говоря. Дриско, Азсис, Андрея и там тругите с по едно име). Ай, сполай ти и мисли!

Пич, не живея в Бг. Тия глупости дето си ги написал не се отнасят за мен. Пробвай пак! :)))

Прасето си е мезето за Коледа,домашно печено прасенце,бахурче,червено винце,какъв ти е проблема?

Не пише как стои въпроса с ,,репресираното малцинство"защото и в рая да пуснат само Айшето и Хасан отпише го вече като рай. Така ще се пренасели ,че като дойдат на гости правозащитните ще съборят райската порта а Св.Петър ще прогонят като расист който ги репресира.

IT Specialist Не, Благодаря. Ха погледнете го това село Песочница в Googlle Street View "Там сега живеят само 16 души..." Предпочитам да живея, така, както ми го изисква динамичния стереотип. Плюс, всичко необходимо, бърз Интернет (150mb/s), ТЕЦ, топла вода, здравни и социални осигуровки, автомобил, място за паркиране, WC в апартамента ;-) "...огромен екран мача Кобрата - Кличко..." Огромната плазма си я имам и вкъщи

Мечтата на селянина - да живее в блок с ацанцьор, в който пикаят кучетата на съседите!

Би ли се обосновал, ЛОШ ДЪХ, а твърдението си?

Амче ходи си на село и си грухти, кудкудякай или каквото щеш, но не пробутвай идилията си хора, които са свикнали на друг тип живот!

humfry

Там може и 10ГБ интернет да имаш. Интернета може да го имаш навсякъде, стига да си плащаш. В днешно време вече има толкова много интелигентни системи, които позволяват да имаш топла вода, тоалетна в къщата, баня, и всички удобства. Здравните и социалните осигуровки не се определят от местожителството ти. Нищо не пречи да имаш автомобил. Но ми е чудно какво парко място имаш в момента и къде си платил за него или просто си решил, че ти се полага по наследство, защото си Гошо от шестия етаж?

Просто е, ПЛАЩАМ СИ ГО ;-)))

Moже и да нямаш не 10 Gb, ами никакъв след като минат Асен, Методи, Янаки и подобни с брадвите в периода 03.50-05.30 . Едно е да пишеш статуси У фейсбука виртуално да си надъхан, друго е да го направиш на живо ;) А доколкото всички знаем IT специалистите са специалисти по виртуалните изпълнения, на живо са гола вода...

Ето това се случва когато напъхаш някого в апартамент на 8-мия етаж. От всичко изброено само 2 неща ще ти липсват в това село: - динамичен стереотип - паркомясто. Стани селянин и няма да ти е нужен стереотипа, а паркирането на село е където ти душа иска.

Не си ме разбрал, живея на Попа, собствен партерен апартамент, 140кв.м.

- Първото селско парти е насрочено за 6 септември, когато заселниците ще гледат заедно на огромен екран мача Кобрата - Кличко. A след това пред хоремага мача 'Митю Кривото срещу Станчо Комбайнера' - входът е безплатен ;)

баце, тва си е опасно удоволствие. Че мое да стане масов побой....местни върсъс къмпютръджии. До пълна смяна на операционната система.

То добре, чист въздух, спокойствие и т.н. Но след работа къде ще излезе човек? Или петък вечер ако им се приходи на клуб, бар или нещо подобно? А децата кой ще ги гледа? Едно е да отидеш в малко селце за няколко дена на ваканция, и съвсем друго е да живееш там.

Ние, програмистите, не работим от 9-18 а докато не решим проблема. Няма време нито за барове, нито за стриптийз клубове, нито за дискотеки. От работа в леглото и след няколко часа обратно. Отглеждането на децата е поверено на друга нишка.

Ако подбна идея беше печаливша, в САЩ отдавна щяха да заселят селата от средните щати с програмисти, а не всички да се бутат в Калифорния и да плащат по 2 хиляди долара наем за една стая.

Имаш ли идея щата Калифорния колко е голям? И в крайна сметка, навсякъде в САЩ има програмисти. Надявам се на хората е позволено все още да мислят и сами, без одобрението на САЩ.

Ами то и в "средните" щати има програмисти, само че живеят в по-големите градове, а не по фермите :))) Garmin и Sprint например, къде мислиш че се намират?

Ot tam edin mi pribra edni pari i kaza che shte mi swyrshi edna rabota. I ot togawa - nito choveka nito paritye, nito rabotata! Opasen krai!

си се уплашил бе мен, не слагай всички под общ знаменател.

!

И с какво ще подпомогнат селото? Като пазаруват в Берковица..