Коментари - Историци: Влад Цепеш, известен като Дракула, е с български произход | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Знам за "влахобългарската империя" със столица Търново- пък се чудя ако е влахобългарска а не българовлашка що столицата е на юг от дунава.. Лошо няма. Кръчмите в Търново все пълни, хотелите пълни. Истината боли, затова я извъртат както им е удобно. Я за справка Лучиян Боя.. Преведен на български, смях ще падне голям..

Има едно изследване на ППавлов за топонимията в южна Румъния. Без да обяснявам подробности- румънската историография за южна Румъния е като северномакедонската, само че се развива преди 170-180 години, фалша е същия.. По изследване на румънски учени все пак си признават, че на юг от карпатите 80% от топонимите са с български произход. Надали само владетелите са картографирали и именували разни топоними с български имена пък народа влашки не ги разбирал. Явно са си говорили на някакъв смесен влахобългарски език и ги знаели и така са просъществували топонимите в народния език поне 4 века след второ българско царство.

"Йоан Радул, велик воевода самодържавен господин на цялата земя угровлахийска. Дава господството ми това оризмо (писмо)на гражданите Брашовски и на Ръжновците и на цялата земя Бърсенска, като им издава господството ми хрисовул (грамота със златен печат), според законите, който са имали от прародителите на господство ми, същите да имат и при господство ми. Заради това, царю Александре (цар Йоан Александър), този който е твой вамеш (митничар) в Рукер (град намираш се на южното било на Каратите), да му заповядаш да взема вама (мито), както е според закона. А иначе да не смее да прави.. +Йоан Радул, по Божия милост господин"

Господи той е българин.

Че то това се знае от поне 30 години, не е новина!! Още в заника на ЦоЦиализЪма имаше много писания на тази тема, освен това има много запазени писмени извори, които доказват неоспоримо факта, че Мирчо Стари е българин!!! Освен него, друг велик българин живял във "влашко" и воювал срещу чалмите е Баба Новак-четете и се образовайте!!!

Мда, друг един доказан българин е Никола Пашич. За разлика от Басарабите, Баба Новак(са се брат му носещ звучното "българско" име Радивойе), които реално са без значение за българската история, наш Колю ни разказва играта на два пъти.

Айде бе, всичко що е от Черно море, че и отвъд, та чак до езерото Балатон се са българи, ама се прааат.

Тия двамата уж професори па мноо прости ора бе, чак сега да разберат тая очевадна истина. Язе се светнах още Божо (Бог да го прости) като угади оня в Созопол, че е вампир. Тия двамата значи са били братчеди и Владето е идвал на море в Созопол, а нашичкия е ходил на ски в Карпатите.

Истински българин, от Своге!

И ние да не останем по назад от макетата!!!!!

Аз пък съм сигурен, че е македонец. Всички сме потомци на македонците. Що е маке, все е вАмпир!

Да се смее ли човек, да плаче ли, като чете каква радост е обхванала патреотското население на територията от тази блага вест. Само не ми е ясно как през цялот време се дават някакви доказателства, че румънците били българи, защото били говорели преди на славянски. Альоу, истинските българи, прабългарите, нямат НИЩО общо със славяните. Те дори не са индоевропейци. Че по тази извратена логика има ли славянски народ на който да не посегнете ? Осъзнавате ли какви мегатъпотии говорите ?

Как мислиш ако някога се върнеш в миналото с машина на времето и попиташ Цепеш какъв е какво би ти отговорил?Славянин , влах или българин.

Похвално е, че разграничаваш българите от славяни. Наистина много хора, неинтересуващи се и учили история по соц-а, мислят, че сме славяни, а не си дават сметка, че сме "станали" славяни, за да сме братя с братушките. Но, трябва да стигнеш и по-далеч и да разбереш, че т.нар. прабългари не са татари, монголци и тем подобни - аз поне не познавам българин с дръпнати очи.

Прав си, но доколкото Гетите (едно от най-големите тракийски племена) населявало земята, от Шумен до Азовско море е наречено в Римски документи словени (славяни е руската версия) следва, че сме словени. Гети и Арий са се смесили в периода 165-680 г. защото са живели на една територия, това сме ние българите наричани, още Скити. Добруджа е малка Скития в документите.

Крали Марко е българин и Кирил и Методи също са българи

И Сюлейман Великолепни е бил българин, не се срамете да си го признаете !

Майка му само, но като знаем при амуджите жените какви права имат, сещаш се как са го възпитали.

Ти да видиш,Ристе Колумбовски бил македонец.

Най-после истината стигна и до историците, то и в учебниците го пише, че когато България пада под турско, тя е владеела и земите отвъд Дунава, до днешна Украйна.

Хубавото е че никой в земите отвъд Дунав не е разбрал че са българско владение та са се опазили от турците :)

Ограмоти се малко, преди да ръсиш акъл. На първо време се запознай с Влахо-българските грамоти и хронологично следващите ги влахо-молдовски грамоти. Те са паметници на българския език и средновековната история от земите на днешна Румъния, създадени най-вече от влашките и молдовските войводи в периода ХIV-ХVII век на влахо-молдовска редакция на старобългарския език. Според днешните румънски историографи първото училище в Трансилвания е основано в 1544 г в Брашов и в него се е преподавало на български език в квартал "Bolgarszek" на унгарски преведено Български ъгъл.

ма те и днешните турци са едно времешни българи приели исляма

А аз бях сигурен,че е македонец.

Е па он си е наш - македонец. Какав Бугарин?

Подобно твърдение за Влад Цепеш го чух в едно предаване на History channel и много се учудих, та явно не е от вчера. Освен това, преди години, след като откриха вампирския гроб в Созопол, пак имаше напъни за българския корен на Дракула, който се "доказваше" според бащиното му име, което е по славянския начин за даване на второ име, а също се твърдеше, че говорел старо черковен славянски език. Историци, какво друго да правят освен да променят историята ….. То и без това всички вампирясаха из тая държава, поне да се знае, че идва от предците ни ….

Аман от простакеси, ако не друго поне прочети романа на Елизабет Костова "Историкът". За чисто научна "скучна" материя не смея да говоря, няма да я прочетеш.

Не се пали така, бе БогДанчо, надявам се не мислиш, че показваш изключителна интелигентност, наричайки непозната "простакеса". И да, не уважавам историците тълкуватели и манипулатори

За , "историците тълкуватели и манипулатори " съм съгласен и все пак избери си нещо по интелигентно, от "вампирка".

Кимидонец!

Е то отдавна е известен българския произход на Влад Цепеш,но когато се представят и автентични доказателства ,обясни по конкретно родовата връзка е по добре!Те и румънците го знаят,но си траят, нали са " ромеи" "италиано" и тем подобни!В голямата си част Трансилвания е българска,по късно на Австро-Унгария и изведнъж след ПСВ хоп чрез кралица Мария е присвоена от румънците.!И за награда получава замъка Бран!

Траят си, защото номера с Македонците първо мина при тях, от българи станаха влахи а сега румънци. Ромеи демек. Дрън-дрън чи пляс.

Влад Цепеш е известен на широката публика като Дракула, което е свързано с факта, че баща му Влад II е член на Ордена на дракона, в който го посвещава император Сигизмунд Люксембургски. Самият Цепеш подписва две от писмата си с прякора "Dragulya" или "Drakulya" в края на 70-те години на XIV в.Фактът, че едно от значенията на думата Dracul в съвременния румънски език е „дявол/сатана“, допринася за лошата слава на Цепеш. Влад III Цепеш е втори син от брака на Влад II Дракул и дъщерята на молдовския войвода Александру чел Бун, чието име не е установено със сигурност.[5] Ражда се на 7 декември 1431 г. в къща в Шесбург (Сигишоара) – тогава унгарски град. Днес в Сигишоара се предлага на туристите да посетят дома, където се предполага, че се е родил Влад III и който днес е музей на средновековните оръжия и различни вещи, свързани с Влад, но няма източници, които достоверно да посочват именно тази къща като негово родно място. Множество градове, местности и др. са погрешно свързвани с името на Влад Цепеш. Типичен пример е и замъкът Бран (на немски: Törzburg; на унгарски: Törcsvar), намиращ се близо до гр. Брашов (Румъния). Няма нито един източник обаче, който да указва, че Дракула е роден там, че е живял там или, че е бил владетел на крепостта Бран. Само в един източник се споменава, че князът веднъж е пренощувал там.

Румънците знаят повече, от това, което казват, по техни си политически причини. Оригиналните паметници, от него време са написани на кирилица (българица), но на туристите показват други написани на латиница. Няма да се учудя, ако царската библиотека на цар Иван Шишман е в Румъния. Не биха я изгорили, защото тя е и тяхна. Били сме едно, с тази разлика, че столицата е била при нас на юг от Дунава и на север от Балкана.

Когато пишете за "румънци" по това време , пишете влася и Влашко, така е историческо и краеведско правилно.Било е българско както не знам дали знаете славянските вълни през полуострова са стигнали чакдо Пелопонес полуо-ва през 4-5 век. На византийски-гръцките измишльотини не се вярва, а Влашко е всичко на юг от Карпатите до Дунава и са латинизирани частично още през римско време където Рим е екстрадирал-заточвал там проститутките,разбойниците,освободените роби и врагове на Цезаря. А румънското православие е заимствано от средновековна Б-я, а католицизма от италия и австрогерманците.

Господ също беше българен на за кратко

Daaaaa daje dqdoto na drakyla mi beshe komshiq

Сега, ако може сега "да изкарат" и Доналд Тръмп... българин, цена няма да имат:)))!

Ясно !!!! Не можем да караме като хора по улиците , няма ден да не прегазим някой по пътя, не може да мине и ден без да откраднем , без да пребием някой или да извършим някое необяснимо безумие , Но си признавам , че съм изумен от историческите и лингвистките познания на доста от коментиращите тук : Румънски , Латински , Турски и т.н и т.н. ?! Как е възможно от една страна да сме пълни олигофрени и да се държим като такива всеки ден , а от друга да показваме завидни познания ????!!!!!

Няма нищо възхитително, това е живота, както има мангали готови да те убият, за 5 лева, да те прегазят без книжка купена от корумпиран местен началник, така има и момченце българче световен шампион по математика. Оня ден английски фен на Тотнъм уби български фен на Ливърпул с нож в Испания, роднини те му дариха органите на нуждаещи се, от транслантация.

Затова значи, ЕС държи "двете" държави в пакет. За малко да ни втълпят, че България и Румъния са, като Долче и Габана.

Аре стига сте ни баламосвале, никога отатък дунава не е владяно от българи! След като Василии Българоубиец превзема България, той описва и църковните епархии и диоцези! Ама, няма, няма нито една във Влашко! Та питам ви, цар ви Борис и Симеон, какво са владяли и какво са покръствали, ако влашко е владяно от българи, значи че трябва да е покръстено в тези периоди от българските царе А, иначе по картите сме владели територии до полша! Фалшива и лъжовна българска история!

Много погрешна история си позволил да ти втълпят, и затова трудно асимилираш фактите, които които излизат извън рамката. Почети повече, може би ще се изненадаш. Ако имаш куража за това, де!

Няма опис ,защото не са стъпвали там

Влад Цепеш българин??? Ставаме за смях като македонците, които крадат чуждата история. И ние крадем като тях. Или може би те като нас?

Има една наука, която се казва сравнително езикознание. След като името на Влад, името на баща му, името на столицата му са български, самият Влад(о) най-вероятно е българин. Впрочем замъкът му се е казвал Бран ( от браня или от "бран"- битка). Наоколо селата са с български имена - Комарник, Предел, Извор. Откъде идва всичко това? Старите църкви в района се казват "бисерика" . Бисер е една от малкото прабългарски думи, няма сходна по звучене в нито един романски език. Всички румънски църкви строени и изографисвани до 19-ти век са със черковнославянски ( писменият стар славянобългарски език) надписи. Как е любов на румънски - драгостя, дружба - приятелия, храбър - войник, пещера-пещера,свети - свантул, да-да, трябва - требуе, болен - болестен, лопата-лопата, рак-рак...списъкът е безкраен. А в българския има само две румънски думи - лимба и каруца. Това са фактите.

Замъкът му не се е казвал Бран, това е литературна измислица. Преди повече от 10-на години извадих същите доводи на един румънец и той беше абсолютно убеден, че Богдан и Търговище са с румънски произход, както и Влад и Мирчу. А е възможно защото румънците също са компонентен народ като нас от поримчени трако-даки, славяни и прабългари плюс още пет шест тюркски племена. Просто там превес взима влашкия език, докато при нас взима превес славянския. Всеки румънец ще ти изтълкува думи като лани, кочина и цървул, като исконни румънски думи.

Това, че някой си румънец не познава етимологията на имена като Богдан и Търговище съвсем не означава, че тези думи не са от славянобългарски произход. А те просто не са от романски произход. На романски език звучат така: Диодат и Меркатулуй. Румънците си нямат представа и че името на тяхната провинция Добруджа ( и те имат чст от нея) идва от владетеля Добротица ( а неговото име - от "добро", българска дума) На румънски Добруджа, преведена буквално е Бунатя.

Естествено, че е българин: Влад ( Владимир, няма латинско, т.е. романско име Влад), баща му - Мирчо( няма такова романско име), пък и Стари ( на румънски стар е "батрън" или "веке"), столицата му - Търговище. Прякорът - Цепеш (защото цепи турците с колове), отново с българска етимология. Не е нужно да си професор за да го знаеш.

Повечето български имена нямат славянски произход, какъв точно е проблемът? Да имало е силно българско влияние в именната система във Влашко, но това не означава, че са българи. Той и Борис Джонсън носи българско име, но не е българин. Стига елементарен ура патриотизъм подклаждан от тия двамцата.

Борис Джонсън ако беше Борис Мирчев определено щеяе да е българин. Влад, синът на МИРЧО СТАРИ. а от какъв по-точно произход са имената Влад и Мирчо Стари? От еврейски, гръцки, латински? Най-чисти български имена, не могат да бъдат сбъркани. Няама други ткива.

Басараб са куманска фамилия, ако някой от тия екшън професори е казал че са българска фамилия, по-добре да си хвърли някъде фалшивата диплома, ако не е поредната глупост на някой т.н. журналист.

Важно е становището на българо-македонската комисия!

които са се притеснили, че сме били заприличали на македонците, да си отворят поне уикито и да прочетат, че Влад Цепеш не е бил вампир - това е художествена измислица в роман от 19-ти век. Без да знаете елементарни неща, как коментирате исторически тези? Вие живеете с книги и филми, а искате да преценявате учени. Вие приличате на македонците. Приказвате, без да знаете.

Ама днешните ЧСИ-та са вампири.

финансови

не питайте Дракула, той маке

ГЛУПОСТИ !!! ТОВА не ни прави нито по-европейци,нито по- уважавани , нито по-БОГАТИ !!! ЗА чий ХОЙ ни е това ????

Най -после нашите историци се събудиха

Пак крадете нашата история!

Че вие имате ли история?????

Ние се отказахме само от гръцката история, румънската си е наша!

Нещо не сте разбрали - македонец е!

По време на походите си отвъд Дунав, опустошавайки всичко от Видин до Черно море и избивайки 23 000 души, то предимно са били българи, а не турци. Излиза че "българина" Цепеш избивал българи. Тия професори взеха и без това изтъпелия български народ, хептен за мезе.

Това от носа си ли изрови?

Сложете си 100 плюса от редакцията за тази тъпотия.

Вече писах по-долу за "чисто румънските" имена Владо и Мирчо. Що се отнася до опостушителните походи на българи срещу българи. Това не е наш патент. Правят го и англичани и французи и руснаци и японци. По това време централната българска власт е отслабена, а държавата разпокъсана. Всеки местен владетел, който се е почувствал малко по-силен е опитвал да опердаши съседа и да му вземе владенията, а защо не и централната власт. Всички са мечтаели да станат обединители на разпокъсаната българска държава, а накрая знаем какво се е случило.

били са турски пленници - така е спрял нашествието на турците

Ето това твърдение е откровена лъжа - "Воеводата Мирчо Стари е наследник на българската династия Басараб"

За тука пишещите "историци" и за тия нещастници от статията - с това, че се правим на велики и си мислим, че сме владели едва ли не целите Балкани, няма да ни стане по-добре. Не знам колко сме били велики, обаче истината е, че ние единствени сме си траяли 500 години и сме чакали друг да ни освободи. Другата истина е, че сега сме даже по-жалки и от тогава, славим се с беднотия, продажност, корупция, управляват ни бандити и навсякъде ни броят за първата нация, на която предстои изчезване. Хайде сега да се изпъчим и да кажем колко сме велики!

Изборите минаха. Отплесваш се тролчо.

Нещо не ти разбрах тънката мисъл. Що се отнася до статията, тези историци не са открили топлата вода. А дали се правим на интересни, колко сме велики и дали тази теза е глупава, си личи от "чисто румънските" имена Владо и Мирчо.

Не пиши все едно си българин. Връщай се в землянката откъдето си изпълзял и там плюй по българите с твоите руски товариши.

Значи 23 хиляди на кол, ей тоя колко гори е изсякъл бе. Представяте ли си и каква воня е било. Те такива армии през средновековието дали е имало а. Кръстоносните походи са наброявали около 20х души, а тоя Влад за да избие толкова ще да е бил крал на кралете бе.

Официалната "наука" има да прави много открития, който не официалната знае от край време. България е разделена на 3 части - Долната земя (Кутмичевица) - от Солун до Адриатика(Прима Юстина). Централна част с царските земи - Мизия и Тракия. Горната земя Богданска - на север от Дунава. До император Калоян в царската черква "Св. 40 Мъченици" е погребан воеводата на Влахия БесАр. На родът БесАР носи името си Бесарабия. Бесите(свещените беси със задставка АР от Линеар Б) са свещенническия род на траките. ИзточноРимския император Лъв Бес е от този род. Внучката на воеводата БесАр е царицата на Видинското царство и съпруга на цар Иван Страцимир- царица Ана Влахиня. Иван Страцимир и Ана Влахиня са ктиторите и са изобразени на икона с наследниците си в уникалната воеводска черква в Трансилвания в днешния Куртя де Арджеш строена от Майстор Манол.

Олигофрени. Йоан е титла, не е собствено име

Аз обаче съм сигурен, че тия двама тарикати, особено Овчаров имат македонска жилка и тя води право от Александър Македонски. Убеден съм, че това е неоспорим факт.

Сега и за вампир ще се скараме със съседите. Хървати и сърби се карат за Тесла - ние все за сатрапи се караме. Толкова ни е акъла явно. То и затова си имаме за премиер интелектуалец..

Ти който не си чел нищо, по въпроса ни говориш, за комплекси.

И кръвопиеца Влад Путин е българин.

Не Щерев, цепел е кръвопийците османлии от зад. Както е било редно според времената тогиз.

До човека написал "Наскоро Пулев се би с един румънски боксьор - Богдан, ама дървените философи не се питат какво е това романско име, от коя точно дума идва? " да го питам знае ли колко българи са кръстени с имената Симона, Валери, Виктор, Александър - това пра-български имена ли са, славянски ли са и означава ли че българите са гърци? И също какво показват фамилиите - Моллов, Абаджиев, Токмакчиев, Бербатов, Фандъкова - тези хора с турски произход ли са???

Александър Македонски е чист българин по Вяра и малък ЕДОН по род. Големите ЕДОНИ живеят по поречието на река Струма. Цар Рез с целодневните коне от "Илиада" е цар на ЕДОНИТЕ(струмяните). Първият ВАСИЛЕВС е едонския(струмишкия) цар ГЕТА. ГЕТА ВАСИЛЕВС пише на монетите му от 5 в.пр.н.е. Тогава не-само няма Източен Рим с василевси но няма Гърция. Името на царя ГЕТА говори достатъчно кой е той. Това са родови имена на владетели и те се наследяват само по кръв. Българските царе носят царското име Александър. Преди да се появи Русия. Няма гръцки крал с име Александър. От 1 в.н.е. имената Валери, Виктор, Константин, Максимус, Велентиан,Юстин, Юстиниан са чисто български с включването на Балканите в Римската империя. Констатациите са цяла БЪЛГАРСКА династия управлявала Рим. Същото е с Юстин и племенника му Юстиниан. Това са тронна държавни имена. Бащата на има. Юстиниан се казва Изток, майка му е Беглика. Всички тези имена НЕ СА елински. Виталиан е най-великият ИзточноРимски генерал - чилийски княз и военачалник на Юстиниан. Максимус е мизиец станал император от войник. Имал е гигантски размери и сила. Това се постига чрез хранене от бебе с лимец мляко, месо, плодове и зеленчуци. Поради това българите са били гиганти в сравнение с останалите народи. Първият управител на римска Тракия и последен цар на Одриското царство е римския гражданин резентирал в Пловдив....Флавий Котис. Името на още един велик ИзточноРимски генерал е също чисто българско - РУфин. Женското е Руфинка. Пиринския вариант на свещеното българско име УРфила(Орфей). На печата на Доростолския епископ на Мизия от 4-ти век пише: OYPФIЛА. Божи служител. Пръв Свещенослужител. Най-българското име е ....РОМАН. Няма нито 1 грък с име РОМАН. Има ИзточноРимски императори и български царе с това име но не гърци. Не италианци, испанци, англичани, арменци, евреи. Затова днес Роман е популярно румънско и украинско име. Защото са били част от България. Затова Влад(Владимир) и БойРис(Борис) са румънски и украински(в последствие руски) имена. Латинския израз ЕГО СУМ е с елинската дума ЕГО(аз) и българския глагол СЪМ. Затова ЕГО СУМ на латински се спряга точно както АЗ СЪМ на български. Такива ми ти "уногондурски прабългарски" събития на Балканите.

Свети Роман роден в днешна Сирия през 5-ти век и той ли е българин?

До 681 Тогава хората са се делили на Християни и не Християни. Например св. 40 мъченици са 40 Римски войници- Християни. Това е било важното а иначе има сведения, че са от арменски произход. Има светци с различен произход, включително и българи. Имай пред вид, че тракииската част, от нашият народ е била водеща в древността с много Римски императори. Когато се отделяме, от Рим и създаваме самостоятелна държава, започват да я пишат България, тук и Мизия. Мизите се ползва, като синоним на българи. И най-важното един трак-българин приема Християнството, като Официална религия в Римската Империя. Казва се св. Константин Велики и майка му св. Елена. " Сердика е моят Рим"-св. К.Велики.

Като цяло имаш право, но малко си побъркал имена и факти. Военноначалникът на Юстиниан, наистина е най-велекия римски пълководец, но се казва Велизарий,а Виталиан е живял преди Велизарий и съко е тракиец/българин/. Името Борис е българско и е документирано като тракийско име преди повече от 3000години като "Борискос". Попада в Киев покрай Великата Киевска княгиня Олга, която е българска принцеса. Покрай нея е Владимир се пренася там. Максимен Тракиец е първият войнишки император в Рим.Бил е висок 2,4м. Костадин е тракийското име на Константин, което е романизирана му форма. Все пак е римски император. Той е дал автономия на събратята си в Дакия, Мизия и Тракия, изградил е мост на Дунава за връзка с другите траки/българи/, дал е 600 кентинария злато за построяването на Плиска, Преслав, Дръстър и Томи/констатца/. Началото на Киевска Рус е българско и територия и култура и книжовен език, християнство и т.н.

Краткият отговор е Да. И Богдан е българско име и Влад то си е ясно. Все едно да кажеш, че Бог и Благ не са български думи.

Аз съм човекът, написал думите, които цитирате. Първо аз от бокс не се интересувам, но това име ми попадна и го запомних. Става дума за ФАМИЛНО име, мислех, че е ясно, понеже се написаха много статии за онази среща. Сега пак ме питайте, но за фамилни имена. Второ ние сме заимствали най-вече еврейски и гръцки лични имена - поради религията - това са ХРИСТИЯНСКИ имена. Богдан не е име на християнски светец и няма случаи на български имена у други народи. Щом има български имена, там има българи. Това не важи за еврейските, гръцките и арабските имена, поради РЕЛИГИИТЕ. Дайте ми примери за обратното, ако ще спорим - кажете конкретно къде и кои български имена се срещат, без да има там българи. Абсолютно неподходящо е сравнението, което давате с фамилни имена, получили се от прякори - турски думи. Ние сме били под турско робство 500 години. Обаче Румъния не е била под българско робство 500 години. Посочете Вие причината да заимстват наше име, аз обясних по Вашите питания.

Добре му отговаряш, но пропускаш, имената с тракийските произход. Борис идва от Борискос, Константин е романизирана форма на Костадин. Плиска, Преслав и Дръстър също имат близки по звучене тракийски имена (от времето на св. Константин Велики).

Браво,България добре се развива в Европа с нейните европейски ценности,щом вече учени историци огласяват с факти нещо което навремето знаехме от даскалите си по история

На входа на крепостта ,вдясно има каменен кръст,на който на старобългарски език е изписан някакъв текст. Изненадах се,защото никога не бях чувала за това. И досега не успявам да намеря някакъв коментар .Някой има ли инфо за този надпис?

И аз си задавах същия въпрос. Отговорът е, че до средата на 19 век, официалната писменост в Румъния е била кирилицата.

Има поне 2 кръста в Бран. Вероятно донесени от кралица Мария от любимият и Балчик, след като същия минава в България 43-та. (Преди това тя събира такива кръстове от цяла Румъниа и ги инсталира в Балчик). Но това не е старобългарски, а румънски на кирилица.

следователно всички вампири са с български произход.

Основен носител е Лумпенпролетариата.

Кои и колко са вампирите? Това е една измислица от края на 19-ти век.

Тоя е бил пич, щом е набучил на кол 23 хиляди османци.