Мадрид може законно да ”вземе под контрол” Каталуния

Ако Каталуния обяви независимост, Мадрид може да задейства чл. 155 от конституцията, който позволява на централните власти да "установят контрол" върху региона.

Обратно в новината

Коментари - Мадрид може законно да ”вземе под контрол” Каталуния | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ... !!!

До всички тапуци: Каталунците се бонтуват, защото икономически са адски натиснати от данъци, а имат Каталуния бачка яко и прави най-големия БВП на глава в Испания. То е все едно софианци да се облагат с процентно по-висок данък, щото в София заплатите са по-високи. ТОВА направи идиота Рахуй. Какво странно има, че каталунци не искат да бачкат като луди, за да може мързелите в Испания да спят до обяд, да бачкат колкот не е без хич, а накрая да имат същият нетен приход???

На този принцип, няма да има държави, а градове, после не градове а квартали ... Работя международно и ще ти кажа- на фона на държавни, даже бедни с 50 000 000 и повече население-държава малка НЯМА шанс икономически! ГУБИ всякак в среден и дълъг план.

ако путин може да се ухапе по задника, то каталония ще се отдели.

испанци , портогалци или измислините каталунци ----- цигания до шия пример !!! вижте какво оставиха портогалците в филипините , абсолутна бездарна кочина наи вече по манталитет .

Преди 141 години и турците са приложили действащото им тогава законодателство... та имали ли сме тогава право и защо същото това право да го нямат други народи....? P.S. за незнаещите и платените, преди 141 години Априлското въстание е зверски удавено в кръв

Сорос видя в лицето на Рахой един тъп комунист и реши да му скъса ританките.

Правят ми впечатление окултните символи в знамето на каталунците, които ни подсказват кои стоят зад тази криза и какви са целите им.

Какво излезе тези ни учеха на демокрация, това си е чиста перверзия.

Пуч-демон - хем по рашистки, хем от преизподнята

С две думи нова гражданска война а е 21 век. Сега остава и Италия да се раздроби на ...всеки град държавица така както е било през 14-15 век. После и Германия .... и там са някъде около 7-8 държавици. А ние тук понеже е модерно може да се разделим на Шопи, Северни Траки, Родопчани, Добруджанци, Стари Българи с център Търново, Западноизпаднали и пост Гърци по Черноморието. Тъкмо ще си направим един икономически съюз наречен "Мой човек оправен" и военен наречен "Майната ти". И това е ще континента колкото плюнка с най-много държави от глупаци.

който е основния създател на кризата да си взима раираната пижама под мишница и сам да се насочи към затвора, като помоли там за подслон. След което всичко ще утихне сякаш никога ме се случвало.

правилно, мистър Ш е за затвора

Кво ви грее бе, да се дЕлят. Нали ние се обединихме.

пак излизат криви сметките на путлер за разделяне на европа :)

Ще им напълнят сметките на най-големите каталунци и ще клекнат.

Ще ги "подчини" с повечко финансова независимост и отстъпки.

Г-н Пучдемон е добър демократ и патриот, и търси свобода за своя народ.

Колкото и мутри да им прати Мадрид няма да стигнат. 4 милиона души физически няма толкова полиция в Испания ,че да може да ги бие до като се откажат :))). Изхода е един да си платят от Мадрид и то дебело за да може Пучдемон да им направи услугата, за която го молят.

Другаря Пучдемон призовава всички интербригадисти, които искат да защитят каталунската държава да се съберат на първи коловоз за да бъдат извозени на барикадите! Венсеремос! Вива ла революсион! P. S. Носете си вазелин, че испанските спецполицаи са много здрави момци!

Отлично им го каза Ганьо !

Странни хора са тия сепаратисти, по принцип. Голямата работа се ражда в голямата вода. А какво да кажат например алеманите, швабите, саксонците, или баварците. И те могат да си поискат отделни държавици.

но не са цигани,като каталунците и не го првят. Там е тънката разлика между едните и другите!

И ние от Тракия искаме отделяне. Не искаме да храним София.

Дааа, държава с традиции и история сте вие от Тракия...и култура...и собствен език...:)

Епа раждайте деца и като стането значително повече от българите, поискайте от султана помощ за тая работа. Само си пригответе и визи, че само с османските тескерета няма да може да ходите до София или друг европейски град.

Нещата в Германия са добре и тези народи за момента си кротуват. Но при финансова криза или друга, нищо чудно и там да се появят гласове за независимост. ПС Има един виц, че баварско семейство си осиновили негърче, а на учудените си познати обяснили, че така са най-сигурни и спокойни, че няма да си вземат прусаче.

Е те в Испания са супер зле. Просто вече няма готи, моти у визиготи. Всички са една националност - немци.

Значи по твоята логика мизийци и тракийци може да искат отделяне?

Швабите нямат различен език или култура, така е и с баварците и със саксонците. Каталуния има и двете. На практика това е отделна държава, която Франко удави в кръв, за да я присъедини на сила към Испания.

Испанците и катaлунците няма защо да се хабят толкова бързо! Ядрената война наближава и след нея ..ще видят на кой хал са!

Като обявят "извънредно положение", "изключително положение" или "състояние на обсада" неизбежно ще последва гражданска война. Но те имат опит в тази насока. Баските са го изпитвали много десетилетия, а и сега. Те обаче също ще се надигнат и тогава жална му майка на краля и империята, които ще се сгромолясат веднага!

Много точно казано. Говорим за лудите баски, които до скоро бомбеха де що има в Мадрид. Тия само чакат от засада.

В Испания има революциона ситуация, каталунците не искат, испанците не могат. Изхода от кризата не може да стане по мирен начин, номера е кой ще успее да надвие над другия. Само времето ще покаже. В Косово наделяха американците, помним съсипаха Сърбия. В Испания ще чакаме да видим.

Ще нов вариант на случилото се през 1936 - 1939 г. Този път без кръв. Само с бой и стригане!

При демокрацията не може да има "взимане под контрол" на автономна област,не може да има незаконен референдум,не може да има терор по улиците,за да се попречи на хората да кажат своето мнение за своето бъдеще.

показва само лицемерието и истинското лице на политиците от Испания и ЕС (Международната Политическа Мафия)

Така е, но Стоичков се бил олял.

шепа идиоти да цепят една голяма държава,а?!? Абе слезте на земята или идете като интербригадисти за пореден път да пукате на барикадите на Барселона, докато испанския народ ви отупа !

Ти да не мечтаеш да се върне Франко или някой франкоподобен де, защото оня пукяса? То кралят не е по- демократ от Франко, а може да се окаже и по- голям главорез. Ще видим. Неизбежната истина е, че империите се разпадат и това необратим процес!

ДЪРЖАВАТА Е НАД АВТОНОМНИТЕ ОБЛАСТИ! А те са приели срещу автономията си да не играят курвенски номера като цепене на държавата! ТА кой викаш екурвата!?

по всичко личи, че ти си курвата!

Голямата Курва е Рахой, който първо им оряза правата с поправката в Конституцията през 2010 и сега със сила се опитва да ги накара останат в Испания

Той и Ердоган законно арестува всички, които не са с него...

За съжаление голяма част от коментиращите темата "Каталуния" до скоро бяха чували само за футболните й отбори, но сега рязко изказват всякакви крайни политически и социални мнения.

Осветли ни. Каталония автономия ли е или не е? Има ли право да се отдели или няма.

от къде и как станаха автономия?!?

Защо автономия Косово я отделиха по всички правила и против всички, а автономия каталуния не дават. Защото запада командва парада, а изтока яде дървото. Това е. Няма това и онова.

Как, с много бой и е*ане.

автономията на Каталуния , за която толкова сте се хванали неим е паднала от небето и не са си я избоювали смаи а име подарен от Франко! Тва са фактите. И дойде времето да им се отнеме щом не знаят как да я ползват!

Автономията им не е била подарявана от Франко, напротив - той ги е присъединил насила и с много кръв!!! Вземи си попрочети истирията.

Сегашното оспорвано и корумпирано "правителство" в Мадрид е пряк наследник на фашисткия режим на диктатора Франко. Испанската конституция беше съчинена от Франко и е антидемократична и антиевропейска. Все едно да се твърди, че след като Хитлер е бил избран демократично, значи и конституцията на хитлеристка Германия е била демократична!

Дава автономията на каталунците, а те наглеят да я плюят.! Е затова ще я загубят и това, което са получили като не знаят да го уважават! Стана очевадно,че не е трябвало нищо да не им дават на неблагодарниците ! Да Хитлер е демократично избран и ЕС е продължение на неговите проекти, а ти живееш в този съюз!

Поправката в Конституцията иницирана от Рахой им взе, не им даде.

е райско цвете в сравнение със сталинистка Русия, где так вольно дышит человек.

абе и аз викам, че е крайно време руснаците да обявят режима на сталин за грузински геноцид над руския народ...

Да, навсякъде където се разделят държави става с насилие и грубости. Единствено чехите и словаците се разделиха грамотно и с уважение. Показаха истинско цивилизовано поведение. Народи за пример.

щото ми писна да ви случам за косово та косово! Има зи международни закони и там си пише за всякакви случаи.. Косово възникна след разпада на Югославия..Това е един от легитимните начини да възникне нова държава. Така възникнаха и много други държави. Испания не е пред разпад и не била изкуствена държава, в която са събрани други държави!

Ноо,ето ,че е пред разпада. Оказва се изкуствена държава ,щом каталунците инат друг език и култура

Като те бомбардира половината западен свят ще се разпаднеш,ами, къде ще ходиш... Всичко се решава от силата, а най-силни са... Великите Сили- на тях затова им казват така, а не например Великите Законотворци, примерно.

точно в това е РАЗЛИКАТА! В Косово имаше външна намеса а тук няма!!!

Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, е то такава народност испанция няма има кастилци, арагонци, галийци, каталунци, баски, астури и кой ги знае още какви. 14-15 век, като католоческите крале изгонват чалмарите от полуострова, две кралски фамилии се женят, като си сливат кралствата, завладяват останлите отломки от Халифата и те ти Испания.

Не мога да разбера защо подкрепяте каталунците. Ако родопите например си свикат референдум и се обяват за независима държава тогава и тях ли ще подкрепите? Нещо много в повече дойде демокрацията май..

Да се отделят, бе- ама не искат.

Дано си прав.

Родопите са българска територия, а каталония не е испанска, но друг е въпроса, че ако тръгнат да се отделят сигурно "че" ни бомбат по модела на босна и сърбите..

испанската територия според теб?!?

Kalin

Кофти пример-Каталуня е била отделна държава със собствена история и език докато Родопите са българска територия временно завзета от турците.

Е имало държава Каталуния !??! Те са просто една област...все едно шопите да искат да се отцепят в отделна държава Шопландия!

Освен това Родопите не са Автономия.

По законите на Международната Политическа Мафия ако си упвляващ създаваш си каквито си искаш закони (колкото и да са незаконни ) за да запазиш властта си, а останалите членове на МПМ (разбираЙ опозиция, ЕС и САЩ) са съгласни с теб, дори да си тръгнал срещу собствения си народ (справка Ердоган). Така всички доволни, освен народонаселението ти...

САЩ и Турция са в сблъсък в момента!

Това няма нищо общо с темата

Испания не е запад в по- тесния смисъл. Не случайно ислямското присъствие там е векове по- дълго от това на Балканите. Плюс гражданската война, екстремното насилие и франкизма. Това си е юг с всички произтичащи от това последствия за демокрацията и от там прилика по- скоро с балканите...

демокрация със слободия! неможе на всеки който му скефне да се цепи ! Така скоро ще стигне родово-общинния строй, където всеки род в света ще иска да е отделна държава!

А за Косово как можеше? Там точно родове на шиптъри си направиха престъпен анклав в сърцето на славянска християнска страна.

не е до цепене, а до бой и кръв по улиците, по липса на демократични рефлекси за уреждане на конфликти- с дърварски подход не става, а това си е бетер балканско наследство

както кротнаха баските! Верно , че GAL вече не съществува ,но бързо може да се възроди при наличието на UOE.

Историята се повтаря. Фашистите на Франко ще репресират каталунците. Законно, разбира се, да не си помислите нещо друго? При първата гражданска война в Испания жертвите прехвърлиха половин милион, колко ли ще са сега?

"Народната Партия" на Рахой (която се оказва няма нищо народно) за много кратко съсипа Испания - съсипа макия и средния бизнес с данъци, поправката в Конституцията от 2010, Закона за Националната сигурност от 2015, който защитава интересите единственно на управляващите. и последното изправя Испания пред гражданска война, защото ако наложат насислтвена смяна на ръководството на Каталуния, хората няма да соят тихи по домовете си.

а косово ??? що американците не бомбият мадрид ? при все че каталонците не са и мюсулмани ...

Че Косово като се отдели от Сърбия, кой е бомбил Белград? Направиха си референдум и те и се отделиха

не е имало референдум! може да провериш.

Явно не си бил роден тогава ... по-добре си трай .

Да ги окупират, да не дават поводи на други да си мислят, че е много лесно да се създава и управлява държава.

че цялата страна се намира в "ситуация, застрашаваща националната сигурност". Разбирай сигурността на управляващите фашисти

Тоест испанеца да окупира територията на Каталония, така ли?

не, не значи. Пробвай пак

Напротив, точно това означава!

Пробвай ти. Мене ми е все тОя.