Искат регулация за електрическите тротинетки

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" реагира след няколко инцидента

Обратно в новината

Коментари - Искат регулация за електрическите тротинетки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1. Който кара ППС с двигател по пътищата отворени за обществено ползване трябва да има категория - М. Това гарантира че познава ЗДП и ПЗДП. 2. Когато ел. двигателя е над 2,8-3 kw се приравнява към скутер от 50 см3. 3. Каква файда че някой кара кола и има кат В, С, Д, но се е дрогирал, не е дисциплиниран, шофира като джигит, участва в дрифтове и гонки и т.н. Ама бил документално "изряден"..........!!!??? 4. Да се изгради инфрасктруктура и да се обособят зони (ленти, улици и пр.) за движение на екологичен транспорт. * Откъдя-накъдя изтърсаци с дизелови и масло-бензинови трошляци ще шумят, димят, къдят и убиват из градовете. Щом караш кола над 1 тон ти си потенциален ТЕРОРИСТ!!!! И е редно повечето комплексари от кат. В да преминават през ПСИХО-ТЕСТОВЕ. 5. Да се въведат за кат. В много високи цени за ГО и данък автомобил. Така а) комплексарите ще намалеят драстично б) старите троиляк-боклук-сандъци "внос от Германия" ще отиват директно за претопяване. Вместо да правят инциденти по пътя

до 6 км в час - все едно вървя пеш

Вече виждам как доблестни служители на КАТ залагат триноги по тротуарите за тротинетки :))) Те с колите не се справят, та допълнителни отговорности ли да им вменяват :D

Щом има инциденти да се въведе Гражданска отговорност Едни 1000лв. за начало

С включени къси светлини през деня, задължително!!!

Между другото тъкмо съм се насочил към една такава и мисля да си я купувам за придвижване до работа, до магазини. Параметрите: нето тегло 18 кг, товароносимост до 120 кг, пневматични гуми 10 инча,пружинно окачване отпред и отзад, дискови спирачки, регулиране на скоростта в 3 режима: до 6 км/ч, до 20 км/ч и до 40 км/ч. С едно зареждане изминава до 50 км (което всъщност може доста да варира от много фактори). Цената на тока за зареждания и изминаване на 100 км: 0,60 евро. Сгъва се за 3 секунди и лесно преносимо е след това с една ръка, влиза в багажника на колата, в асансьори, автобуси. Този модел не се продава у нас, цена 880 евро без доставката.

Сега ще им праснат гражданска,винетка,преглед ,изгорели електрони и гуми според сезона.

Аз

... обикновен еврокретенизъм... Що не земат да въведат и документ за правоупоравление на обувки?! Тротинетките щели да регулират... Човек трябва да е завършен дебил, за да направи коланите задлжителни, а в същото време да са разрешени моторите!

Трябва да се забранят незабавно. Движат се навсякъде и по средата на пътното платно. Пречат на движението, създават опасни предпоставки за произшествия ...

О, мутрите и Тиквата винаги ще измислят нещо ново да ни праснат. Заради Европа на електрическите автомобили няма данък и паркирането е безплатно. Ооооообаче видяха, че хората намериха евтина алтернатива на синя и зелена зона и другите тъпотии и решиха да ни праснат. Значи всички политици и общински престъпници в последните 20 години говорят за алтернативен еко транспорт, намаляване на вредни газове и емисии, намаляване на Фините Прахови Частици ФПЧ в София. Скандирания и призиви да се слезе от колите и........ изведнъж има реална алтернатива. Ел. тротинетки - няма задръствания, зони, ФПЧ , обаче няма и далавера за мутро-управляващите и сега се чудяк какво да измислят. Ок. Някакви светло-отразителни жилетки - ДА. Ограничение за децата да карат - ДА. Може би е добре да има талон за задължителен кратък курс за безопастност за - 20 лв. ДА. Но други регулации НЕ. И кой и как технически ще ме засече с колко километра в час се движа. С кой радар точно ще стане? Мутри вървете си в затвора....

Значи с каруци не може, но тротинетки може. Това автомобили +тротинетки на едно място е немислимо според мен. Летят и лавират като фурии. Пък и въобще не се виждат.

Как до 20 км/ч, като m365 закупено от тукашен магазин е ограничено на 25 км/ч и в книжката на български написано се казва, че това е максимума разрешен в ЕС?! Ние пак ли ше си праим свободни съчинения, щото "видите ли ние политиците сме много загрижени за вас, избирателите"?

Долна манипулация! Максималната скорост от 20км/час е само в Германия и от тази година. Широко разпространено е макс. скорост 25км./час. Така са внесени в ЕС, защото вече ИМА регулации и те са си доста ясни. В случая искат да ограничат допълнително всичко внесено до момента и да ударят нишата като НИ вкарат в графата за гражданска отговорност. За едни пари за застрахователите става въпрос. Да не говорим, че в САЩ например максималната е 18 мили или 28км., което си е прилично. Искам също така да попитам защо държавата не си събра едни допълнителни пари за винетки и да оправят пътищата, а трябваше да ги давам на застрахователите. Само за една година над 120 лева разлика в Г.О. Тия искат да изгонят хората от държавата окончателно. Как се живее в провинцията без автомобил? Няма алтернатива. Дори и курсовете станаха безбожно скъпи - 1500-2000 лева. Искам да попитам държавата как смята, че се гледат две деца - водене до градина+ходене и на работа, за да изкараш пари да си платиш разходите. Много може да се пише....

Ще повторя - РЕГУЛАЦИИ И СЕГА ИМА! Трябва да се прецизират някои правила. Разчита се на непознаването на ЗДВП и....директива 168 / 2013г. Отново ще се престараят и ще ни бръкнат в джоба.

а ако не е електрическа?

Имат само фарове и стопове. Това за велосипед е достатъчно, но на велосипед можеш да подадеш сигнал с ръка, а на трогинетката с тия кормилца я си пуснал едната ръка, я си захапал тротоара..

Регулации хубаво. Съгласен съм, че 12-14 годишен не може да кара все едно пътя е негов. Нека има правила... но тук се говори тънко за застраховки, регистрация т.е доене... затова е всичко

с половин бон (малко повече от кола на старо), естествено е да не се оплакваш като вдовица и за отговорностите си.

Имам две коли "стара" и "нова". Плащам достатъчно и тротинетка ще имам, като времето не подходящо за колело.Не се оплаквам от нищо.

и какво е толкова страшното на застраховката? или като стане белята и да събираме пари със смс-и.

Щом не арчат бендзиня на Лукоил- забрана! Нямат и фарове .....

До няколко години само завършени идиоти като теб ще карат таралясници на бензин !

оти се лютиш на човеко? От е от твоите...

Имат фарове и стопове, мигачи нямат само :)

И мигачи имат. Но и детските колелета бая бързичко лавират между пешеходците. Да ги ограничим! Прединство само на инвалидните колички! "С инвалидизация, към прогрес!" Ето ви още един Тошов лозунг. Ура, другари!

3евзек

Велосипедите са далеч по-стабилно превозно средство. С малките гуми е достатъчно едно камъче, за да катапултираш нанакъде, а с големите и с голям амотисьор дори бордюр 10 см не е пречка.

Всичката Мара втасала, тротинетки и са проблем. Тъжен смях....

турайте им всакакви застраховки и данъци тия ф-ки трябва да се плащат

И аз твърдя, че е крайно време да има регулации за тези "тротинетки" на батерии. Напълни са с летящи обекти по тротоарите. Не го знаеш пешеходец ли е, или управлява ППС. Това са нетичпични участници в движението - уж пешеходец, а развива постоянна скорост до 25 км.ч. Слаломират между колите, предпримат неочаквани и резки маневри. Очевидно повечето от тях не са шофьори и идея си нямат от правилник. Един подобен за малко да го отнеса - кара ми в дясно и изведнъж кривна към пешеходната пътека, та едва спрях. Нито даде знак за намеренията си, нито от траекторията му личеше, че ще завива.

Прав си :) В Китай такава регулация има още от 2014 ! Отново изоставаме дори от изтока ;)

Те СА в ЗДвП. Това са ППС с двигател и са ППС от категория АМ. Всички други инерпретации са популистко бръщолевене за доказателство, че българските чиновници не си познават законите. Да не започна за велоалеите. Че и там смърди на чиновническа "грижа".

Айде пак да прочетеш ЗДВП, щото си леко недочел. Тротинетките имат електронно ограничение за максимална скорост от 25 км/час. Толкова е и за велосипедите. Такива средства в ЗДВП нямат категория. АМ е за ППС с макс. 45/час (СМЯХ!-масово се ги карат с 60) и до 4квт. двигател.

Аз предлагам да ограничим скоростта им до 3 км./ч. пък те хората сами ше се откажат да ги ползват..

За автомобилите ли се отнася?

Задължително регистрация, винетка, каско, гражданска, данък и още каквото се сетите, за да може държавата и нейните държавни паразити да смучат кинти и от тази разразваща се ниша... П.П. Нямам тротинетка, карам кола и ползвам метро.

разрастваща се*

ЗДвП, чл.149, ал.2, т. а: категория М1 - превозни средства от категория М с не повече от 8 места за сядане,без мястото за сядане на водача; в превозните средства от категория М няма място за стоящи пътници; броят ма местата за сядане може да бъде ограничен до едно(мястото за водача); Това е цитат от закона. Завсичко останали атрибути към категорията, си има съответните изисквания. И да ви открехна, онези пърпоретки, монтирани на велосипед, автоматично го пращат в тази категория, както и китайските главини -ел -задвижвания. А изискванията са: 16 години, свидетелство са управление, надлежна документация за "самоделките", регистрация по закон, ГТП, застраховка ГО, Лични предпазни средства и движение само ПО ПЪТНОТО ПЛАТНО, при спазването на всички законови изисквания и отговорности. Всичко останало е закононарушение на своя отговорност (която няма кой да потърси).

Дас си ги четем : "в превозните средства от категория М няма място за стоящи пътници; броят ма местата за сядане може да бъде ограничен до едно(мястото за водача); " кое е от това е изпълнено при ел. тротинетка?

Да еа тая крива нива. Хората елктромобилите от данък освобождават, вие искате и тротинеткаджиите да оберете. Нагло и по мутренски.

Що не ги забраните,че е най лесно! Тъпанари!

Не регулация - тротоари трябват!!!

То си е упоменато в ЗДП кой превозни средства могат да се движат по републиканската и общински пътни мрежи!

Регулация за велосипедисте-минимум лиценз и каска!

А дали по аналогия ще го отнесат вече все повечето велосипеди, оборудвани с двигателче тип тротинетка?

Нда 16 години. До 25 км/ч. Каска и сигнална жилетка. Свидетелство за правоуправление. Първа глоба - 1000 шекела (500 лева).

Ние от чифути, комунисти и цигани акъл нещем.

От други няма и да намерите. То, затуй си и нямате.

идиоти с тротинетки и велосипеди се врат навсякъде. Дори и с/у движението. Не плащат нищо/гр. отг,данък,винетка ,застраховка/ Ако стане нещо, ние шАфьорите го отнасяме следствие изречението/трябва да се движиш с безопасна скорост/ а те? В България няма условие за подобни ,,спортисти". Да карат по парковете ,там им е мястото.

Има си ЗДП и в него пише, че си длъжен да пазиш уязвимите участници в движението. Пешеходци, мотоциклетисти, колоездачи вече и електрически тротинетки. Като не ти харесва слизай от колата и върви пеш. Аз също карам кола, но въпросните участници в движението не ми пречат, съобразявам се с тях. Просто е, но не е за прости хора.

айде бе, ние сме прости, а ти си сложен? искам да видя как точно си караш колата. и се хващам на бас, че нито даваш мигач, нито предимство. и какво значи да ги пазим? значи ние с колите да спазваме правилата, а те да ни се качват на главите??? да си чувал за отговорност на всички участници? защото като ги гледам особено тия с тротинетките, те се имат за богопомазани и за прави априори. ами да си седим в къщи, за да могат такива екстремисти да карат по пътя, тротоара, бордюра и къде ли не, дори може би да газят децата ни, щото и те ще им пречат да бръмчат, м?

Не може да пазиш всички от самите тях. Как се забелязват каращи тротинетки, велосипеди, дори ми се е случвало с ролери да минават в тунела на Люлин вечерно време, без никаква сигнална жилетка. Едва ги виждаш - сливат се с тъмнината, а те дори не осъзнават, че животът им е на косъм, защото не се забелязват.

Искам регулация на идиотите, които измислят регулациите!