17 г. нужни за печалба от имот под наем

Решили сте да инвестирате в недвижим имот в някоя европейска страна и очаквате печалба?

Обратно в новината

Коментари - 17 г. нужни за печалба от имот под наем | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе на тоя каде се пише икономист кой му е дал дипломата. Няма нито едно купено жилище 100 % с ипотека, банките финансират до 70 %, а средно примерно едно 30 % от цената на жилището е с ипотечен кредит, остатъка е от готови пари или от продажба на по-малко жилище. На не говориме, че 30-50 % ипотека може да се плаща и с наем на от друго жилище, т.е. някой като въпросния икономист да плаща ипотеката на глупавия ипотекар. Освен това наема в дългосрочена аспект следва инфлацията, а вноската по ипотчения кредит не. 30 до 50 % ипотека е много по-добро решение отколкото цял живот да живееш под наем и да плащаш нечия ипотека

Остави го Икономиста, това момче най-вероятно има диплома по икономика от някоя гимназия, а като стане дума за имоти нещо му става и започва да ръси простотии. Явно живее под наем и иска да си купи къщичка, ама няма парички...

Едно ФРЕДИ и едно ФАНИ загрижени за фалита на ЛЕМАН БРАДАРС преди време... ИСТОРИЯ!

По принцип, като изключим някои важни световни градове, 1 имот струва 120 наема (10 години). Как е в България. Да вземем София. В момента наемът за едностаен е Е 150-200, за двустаен - Е200-250 (рядко). Нешо повече, към момента наемите падат. За 120 месеца това означава Е24 000. Ту не включвам, че наемодателят трябва да плаща и наем (не вярвам авторът на статията да поощрява хората да не плащат данък върху наема). Да кажем, че 1 имот след плащане на данъци излиза Е 22 000. Обаче в София няма дори двустайни панели на такива цени (тук изключвам Ботунец). А на панелите животът е 50 г., като повечето са на по 20-40, т.е. по-голяма част от животът им е минал. В същите квартали 1 двустаен почва от Е 50 000. Което значи, че се изплаща за над 22 г. Тука има 1 подробност. Това е само за сградата. Обаче повечето наематели са капризни и искат обзавеждане, осветление и (гледай ги, че нахалници) някакви базови електроуведи. А след като се направи 1 ремонт, до 5- години трябва да се прави нов. Да кажем, айде на 10 г. се инвестират още Е 5 000 за основен ремонт. И така апартамента става Е 65 000. Тук нарочно не включвам нотариални такси по прехвърляне, данъци за апартамента и т.н. Не включвам, че са щастливци тези, които имат наематели 30 години, плащайки си периодично през целият период. И така какво излиза - ако се вземе 25-30 годишен панел, то той се изплаща мин. за 25 г. Но при живот 50 г. то таман ти се е изплатил и трябва да го събаряш. За новото строителство (ако е читаво) може би си струва (ако спазарите добра цена); както и за ЕПК в добър квартал (макар да няма гараж). А на строителите ще кажа - в момента има много строителство, ако не продадете сега, след 10 г. ромите сами ще се нанесат и ще ви решат проблемите с необитаемите коптори.

не знам дали има далавера в наеми и притежание на имоти изобщо,но подтекста е ясен--не ви трябват такива проблеми. помня през 2000г.много спорих с познат,когато реших да ликвидирам ниви,вила и лозе--цената им щяла да се вдигне.дрън-дрън.поне в моя край и от моите наблюдения.аз прибах добра сумичка,която инвестирах разумно и си спестих сума неприятности сега,когато измислиха кризата.щото много имоти станаха непродаваеми--нпр.вили,селски къщи/съборени,неподдържани/,тревясали ниви и лозя.аз предвидих това и направо се оттървах.сега доста народ реве от подобни проблеми.е,богаташите са лесни,говоря за обикновения народ,кой стиска дядови имоти за правнуците си.ако ги крепите в търговски вид,след 100-200г.може някой да спечели от тях.

И според мене е пълна измислица.По добре пари на депозит отколкото да се купува жилище и да се дава под наем.

Но пък е удобно за пране на пари.

Тази равносметка изобщо не е вярна- не се включват неплатените разходи по ток, вода и топлофикация от наемателите. Последната ми наемателка за 3 години направи сметка от 5000 лв топлофикация, познайте дали си я плати. Наема и от три години се сведе на една година платен наем и две години шапка на тояга в чужд апартамент - за сметка на Наемодателя, който й плати сметките а мацето изчезна в дън земя сетне. Като включиме и 5000 лв. ремонт на апартамента, преди да влезне тази нахалница в апартамента, та излезна, че на мацето-наемателка и бяха "подарени" най-малко 1000 лева за трите години в които живя на гърба на другиго. Това е реалността в БГ. А сега наемите паднаха, и ако някой, купил си апартамент за 80000 евро, който се изплаща на банката 30 годишен период - по 500 евро на месец- сумата от наемателя е 350 евро на месец, не само такава инвестиция не се изплаща, но е и в тежест на купувача.

350 евро!? Това трябва да е обзаведен, ремонтиран в хубав квартал и всичко в него да свети и да е чисто новичко. След 2 години наематели вече няма да свети. Моите наблюдения са по-скоро, че жилищата купени за 80 000 евро, които сега струват 60 000 се отдават под наем в диапазона 200-250 евро, а не 350.

"влезна" -> "влезе", "излезна" -> "излезе", "включиме" -> "включим" като гледам колко грамотно пишеш, ми е ясно и как подхождаш към наемателите. Но иначе си прав/а - не си струва такава инвестиция.

А договор имахте ли? :)

Ами наемателя може да си вземе шапката и с договор;) Спасението е с депозирана сума за поне един месечен наем, заедно с разноските и непрекъснат контрол. Е, има и малки стопанки-психолози, които се справят и без това;)

Тази статистика за България е пълна измислица....Като сметнете заробващите лихви към банките и данъците имота ще се изплати в най -добрия случай след 30-35 години.Това е поредната поръчкова и измислена статия.

В статията се говори за печалба от купен имот. Как да ти го кажа, че да ме разбереш, ако щеш пари->стока->пари прим, го чети. Тези дето са с 30 годишно робство надали ще излязат някога на печалба. Имотите се балонизират и падат, после пак си се купуват на нормални цени. Но набуташ ли се веднъж с кредит то си е доживотно робство, я лихвта ще ти вдигнат, я някоя такса или глоба ще измислят та да направят 20 годишния ти кредит 30 годишен, а 30 годишния - 40. Недй си боже да ти вземат апартамента, тогава хем оставаш без имот, хем наем ще плащаш, хем на банката вноски по разликата между взетия заем и продажната цена. Такава "инвестиция" могат да направят само генетичните наследници на крепостните селяни, а те в исторически план винаги са раждали и ще раждат един или друг вид роби.

Тази статитика е невярна и поръчкова! Обмислям закупуване на имот във Великобритания- и цифрите са доста по-лоши. А за Македония, която уж е на 7мо място - няма и да коментирам. Имам познати македонци, които все още чакат имотите им под наем да се изплатят. Има да си чакаааттт...доста повече от 20 години.

Брокер: - Айде братя, купувайте (че съвсем умрехме от глад)...

Много точна статия!

Кое му е тояното ??? Купих апартамент мансарда с мои пари без кредит от банка - Е 57,000. Довършване, пълно обзавеждане още Е 6-7,000. Наема падна от 550 на 500 лева. Ха познай кога ще си възвърна инвестицията ?

Изобщо не са верни тези данни! Мой познат си купи двустаен апартамент в центъра на Виена за 60'000 евро! Според тези данни излиза, че апартаментът му е по-малко от 30 квадрата!

Де го тоз наем от 380 евро? Тия са луди. Естествено, че ще падат цените на имотите. Който се е огледал по новото строителство е наясно, че се предлагат душегубки по 60 квадрата, построени за по 200 - 250 евро всичко, а излизат на нещастника по 1300 -1500 за реалните квадрати. Идиотите обаче нещо свършиха ;)

Идиотите са на привършване, а след тях идва ред на тарикатите, т.е. продавачите :)

приятел, извинявай за репликата но идиотите никога не свършват. свършват им парите..

В БГ квадрата няма ли да става 200 лв. вече ? Все пак това е стандарта в страната.

Този месечен наем за какво се отнася ? За едностайно жилище някъде на майната си или за петстаен апартамент в голям град ? Така представена подобна класация е пълна глупост. Сигурно не сте превели статията както трябва. Като са дали цената на квадратен метър, би трябвало да дадат и средният наем на квадратен метър, но от цифрите е очевадно, че не става въпрос за това.

браво, мислех си че никои друг освен мен няма да забележи това. има осте мислещи хора в тая дурява. да не забравяме че статиите обикновено се пишат от юрланлисти, а те са скарани с точните науки. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Сравнявате круши и домати. В България квадрат жилищна площ включва идални части, тераси, стени и какво ли не още. В Германия и другите западни страни се включва само реалната жилищна площ. Така, че според тази класация годините не са 17 а горе долу 30. Щото при нас общите части са 10-20% терасите 10% и стените още 10%.

Това е много верно. Чистата жилищна площ е поне 20-25 % по-малко. И аз направих изчисление според наема на ново закупения си апартамент и излезе не 17 години, а поне 25. И то при постоянно заемане на апартамента.

?!! ( нерегистриран ) 27.06.2010 09:40 България - почти 17 години (1185 евро, 380 евро),когато вземеш такъв наем тогава ще цъфнат налъмите,масовия наем е около 150-250лева.а като сложиш и подръжката,данака на държавата

Може, ако са взели най-ниските цени и са ги разделили на най-воскоките наеми. Моята сметка показва между 25 и 30 години за хубав нов апартмент в приличен квартал, без да се се смятат данъци, ремонти в време без наематели.

ha ha, не трябва ли този апартамент да е зает 25х7х365х17 за да излезнат сметките, като през това време не се дигат данъци и такси; и не протече покрива?

Тази статистика е твърде опростена и неточна. Нека да погледнем с техните данни сметките за БГ. Те смятат така: цена 1185 $/м2, наем за 65 квадрата - 380 долара (смятат в долари), т.е. апартамента струва 77 000 $, изплаща се за 202 месеца, което са 16.9 години. Това е така, но има няколко големи НО-та. Нека вземем друг показател, п-реди НО-тата - годишен доход, или колко бихме спечелили ако инвестираме в имоти. Т.е. имаме 77 000 $ и колко ще мога да имам след една година с тази инвестиция. Ще имам 380*124560 $ или това са 5.9%. За сравнение, ако оставите 77 000 $ в банка, без никакви главоболия и разходи ще спечелите 3850$ за една година. Имайте предвид обаче и разходите. На дохода от наем дължите 10% данък печалба, осигуровки, както и разходи за данък и ремонти. И неплатени сметки от недобросъвестни наематели :)

Пак някой просто е хванал и превел няква си статийка от някъде си без грам да разбира поне за ситуацията в България или поне да провери достоверността... съвременна журналистика ха. И тея хора пари получават.

Тези срокове на откупуване идат да покажат на купувачите, че имотът спира да е инвестиция и се превръща в разход. Огромни са и обезсмислят каквото и да било инвестиране. Всичко над 10 години е тъпня.

Интересно, но в статията се говори за цени на двустаен до 70 м2, в центъра, в столицата ... и цените май са посочени в USD, а не в EUR http://www.gdeetotdom.ru/news/estate/1817988/

2000 евро/кв.м.сън на бг-ипотекар-новодомец от преди 2-4 години:):):)

България - почти 17 години (1185 евро, 380 евро),когато вземеш такъв наем тогава ще цъфнат налъмите,масовия наем е около 150-250лева.а като сложиш и подръжката,данака на държавата-маи няма да се получи.

Това са наеми бе аланколу. Цената на жилище е друго нЯщо

НАЙ-ВАЖНИЯ ПОКАЗАТЕЛ Е ЛОКАЦИЯ НА ИМОТА. ПРИМЕР ПЛАТИЛ СИ 1200Е В МЛАДОСТ-СОФИЯ. МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ГО ДАВАШ ПОД НАЕМ СЛЕД 10Г. , ТАКА ЩЕ СИ ИЗПЛАТИШ ИНВЕСТИЦИЯТА СЛЕД 40 Г.

Уважаеми форумци, моля некой да ми обясни следното: При заплата от 550-600 лв. на месец сметки 150-200лв. храна и др. нужди 200 лв. наем 250-300лв. кредит към банка...... как ще се закупи жилищен имот. Тия стъкмисти са сугурно от бетонираното ни Черноморие и некоя чавка има е изпила нещо което се намира в черепната им кутия.

А некои местни дървени философи викая статистиката-цената на имото требало да е 100 наема-чели да пааадат апартаментите !!!Ех,мечти на гол тумбак чифте пиштовье.Ха ха ха !

2000 евро на квадрат!!!! Ех,мечти на гол тумбак чифте пищови.Ха ха ха !