Илинден е, морето взима жертви

Пророкът на гръмотевиците, небесните стихии и градушката

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След прочитане на статията тъпомера ми блокира. Толкова глупости на едно място за един най великите старозаветни пророци

Аман от бабини деветини!

Илинден е на 2-ри август, стига еврогейщини!

Стига с тия глупости и суеверия. Морето взимало жертви, като някой великан? Просто има хора, които не плуват добре и/или не преценяват добре възможностите си. Има и чисто фактически обстоятелства, когато има мъртво вълнение, а ти се появява при определени условия, но не само, просто морето си е екосистема с течения и движения, нормални за една масивна природна сила. Илинден няма нищо общо, по-скоро хората масово отиват на море от средата на юли до края на август и поради това започват повечето нещастни случаи.

"Илинден няма нищо общо, по-скоро хората масово отиват на море от средата на юли до края на август и поради това започват повечето нещастни случаи." А не мислиш ли, че светите отци - християни са забелязали определени природни явления (климатични промени, смяна на теченията в морето и др.) и са се съобразили с тях при съставянето на църковния календар?

Морето днес е като езеро. Следобед, след 12:30 някъде, ще започне да духа бриз по най-обичайния начин. Научни погледнато, над 99% от българите не могат да плуват или плуват отчайващо зле, рядко и недостатъчно. Съответно, гръбначни заболявания имат кажи-речи същото количество хора. И удавянията в България без обективна причина (лоши условия, бедствия, ...) са недостижимо постижение в световен мащаб. Но вестниците пишат за илинденски повери са, не за липсата на обучение по плуване и физическо.

А сега ако беше тук, Илийката Павлов щеше да почерпи за имения ден, ма те взеха че хо застреляха и не може да почерпи вече. Жена му нямаше да се митка и да я друсат по яхтите, всичко щеше да си е наред, поне да има някакъв порядък в тези среди, не като сега - гепиш, мачкаш, газиш, стреляш и бегаш, даже и не бегаш вече.Спомняте ли си Г-13 от най-главните и мастити "тузари" тогава? Останалите живи след Павлов и Кюлев направо се паникьосаха и се покриха навън, имотите им с небивала охрана и т.н. Но един по един си отидоха в това горещо време, дори и стихове да пишеха и да свиреха на китара. Останаха само двама от тогава, но и те не са тук за всеки случай. Явно нещо калимерата се е нарушила и работодателят ги отстранява един след друг.

И тази статия, като останалото българско народно творчество е смес от невежество, простотия, примитивно битовизиране на много по-сложни абстрактни понятия и свеждане на всичко до ядене, пиене и "да сме живи и здрави". И популярният мит за ежегодното жертвоприношение се отнася за 2-ри август, когато реално има промяна в теченията на морето, но е съвременна глупост на не повече от 100 години.

Ти да си чувал за промяна на календара,вследствие на това,че годината не точто число и за 1500 години е изостанала с две седмици?

за керемидарите. А покривът ми плаче за ремонт, Улуците запушени, текат и преливат, циглите изпотрошени...Няма кой да се качи. Ако това го чете някой що-годе опитен б ъ л г а р и н, моля, нека пусне тук коментар и ще го намеря! Не се шегувам! Спешно е!

Моли се на св. Илия.

Еврейския равин Ил Яху (някой си Илия) води от Йерусалим в Петра тълпа рязан еврейски башибозук, който разрушава светилището на Бог Бал(Бел, Бял) в Петра. Тогава този равин прокарва закон за забрана на смесените бракове за евреите. Порицание и анатема претърпява и тогавашния еврейски монарх Ахав, заради жена му нееврейка. В днешни времена, по древни описания, британски археолози откриват светилището на Бог Бал в Петра. Светилището представлява каменни постаменти и 2 бичи рога образуващи символа на Небесния Бог Отец Бал IYI. В сайта "Православие.Бг" има снимка на брошка от слонова кост датирана от 1200 г.пр.н.е. намерена в Теман с изображение на светилището образуващи символа IYI. Т.е. 1200 г.пр.н.е. символа IYI е носен върху гърдите като религиозен знак изработен от скъпата и днес слонова кост. Петра е също Свещенния град на пророка Мохамед....100 г след смъртта му ВСИЧКИ ДЖАМИИ СА ОБЪРНАТИ КЪМ ПЕТРА. Първата джамия обърната към Мека е построена в Пакистан 100 г след смъртта на Пророка.

Добре за историята, ама може ли да слагате и научните проучвания по въпроса? Например, може би има някакви течения които стават по това време заради промени в температурите или нещо подобно.

"Съществува поверие, че на този ден морето се обръща и взима най-много жертви - курбан за светеца." Да, само че това става на 2 август.

2-ри Август не е ли по стар стил ?

Именно.

Егаси и светеца,дето иска жертви.

ама какви жертви иска, не е ясно. Жертви на джебчий, жертви на криптовалути, жертви на джендъризъм и транссексуалност?

Иска жертви - транссексуални жени, каращи тротинетки със 120км/ч по магистралите...

Горе е посочено-удавници .