Опустошителното наследство на Мугабе

Зимбабве беше опустошена от катастрофално управление на промишлеността, страда от недостиг на храни, срив на валутата и неудържима корупция.

Обратно в новината

Коментари - Опустошителното наследство на Мугабе | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Социализмът и комунизмът на книга са прекрасна теория, но на практика с досегашното ни съзнание са истинска катастрофа. За съжаление от държавното се краде като за последно. Действително законово установена дребна частна собственост съчетана с поносими данъци е добро решение. Ние също гледахме този филм и поради тази причина сме на това положение. От една крайност залитнахме в друга. И понеже в статията се говори за селско стопанство, то поради интереса от европейските субсидии земята се уедри до такава степен, че хората предпочитат да не са роби на шепа олигарси и поради липса на интерес търсят справедливо заплащане в чужбина.

Дръпнеш ли им сиренцето на богатите империалисти и ти съсипват държавата. Човека е искал най-важните отрасли да бъдат държавни, но мръсните империалисти го съсипаха.

Зимбабве е един пример, че данъците са единствения работещ метод за финансиране на държавата и събиране на пари за социални дейности. Много е важно да се поучим от примера на Мугабе. В крайна сметка нещата не са се получили, защото най-ефикасно е когато всеки се занимава с това в което го бива. В случая имаме фермери, които произвеждат и са професионалисти, решаваме да ги заменим с аматьори и колкото и да ни се вижда справедливо резултатът е , че няма продукция. Ако вместо това беше въвел някакви поносими данъци върху земеделските земи, върху печалбата фермерите за 20 години социалното неравенство между бели и черни щеше да намалее без държавата да изпада в безумна криза. Може и да е справедливо богатите да станат бедни за да има равенство, но е по-добре бедните да стават по-богати.

Досега Мугабе ли е бил на власт в България, май я пропуснах тази диктатура.

Toвa e мнoгo интepecнo и вaжнo дa ce знae. Kaтo ce пoчнe c гoнeнe нa чyжди инвecтитopи, зa дa ce зaпaзи "нaциoнaлния" интepec и нeщaтa ce cpивaт. И пpи нac имa тaĸивa глacoвe - cpeщy зaпaднитe вepиги, ĸoнцecии и т.н. и мнoгo чyжди "изeдници" пpeдимнo БCΠ и Aтaĸa poптaят. Зимaмбвe мoжe дa ни e ĸapтинĸaтa ĸaĸвo щe cтaнe aĸo ги изгoним.

- Какво прави Мамун най-добре? - Ка'рде и носи на клона... - дотам са му гънките

Недей, че доста прилича на нас в 90те.

чи то нии не сме много алеч от 90... и все по близо до Мамун-Бабуин

Понеже по надолу има хубави коментари и за нас.В момента на власт е българския Р Мугабе.Същата грозна мутра само че с бял цвят на кожата.Бивш телохранител на комуниста Тодор Живков.Той самият също член комунистическата партия.Успя да увеличи външния дълг на България на 40 милиарда долара.Корупция и безнаказаност при неговото все още управление.Истинска демографска катастрофа.Нация пред изчезване.Същия е прерязал много ленти по случай завършени обекти и след това една година по късно отново ги ремонтира и преправя.Усвоява пари за партията му и за него.

също като в россия ама нямат кал!

Е, кажете за урановата руда в страната де.

Едно време имаше една прекрасна страна наричаше се Южна Родезия. Англичаните направиха всичко възможно да ликвидират тази държава и успяха. Резултата се нарича Зимбабве. Този път не са виновни комунистите и руснаците.

От тая снимка става ясно че Маимуните- негри, които бяха РОБИ на Великбритания до 1960 г( обаче англичаните направиха ГРЕШКА и се изтеглиха от Африка), сега са тръгнали да ЗАВЗЕМАТ самата Великобритания.. Или завземаш и избиваш негрите или маимуните идват и те правят РОБ.

Около 15 години нулев растеж. Масово обезверяване и емиграция на младите. Дългогодишни концесии на каквото се сетите на Китай. Практически мъртъв спрямо възможностите туристически отрасъл. Корупция, на която нашите политици могат да завиждат. ... Дълго е. Сега ще нахлуят външните капитали (основно на Юж.Африка) и окончателно е свършено със самостоятелния живот и на тази страна.

Където държавните чиновници и политици се опитват да управляват икономиката така става. Държава-мечта с ценни природни изкопаеми, с целогодишно производство на земеделски продукти може да бъде разсипана от един добронамерен некадърник. Това за съжаление го наблюдаваме и в други страни, даже по-северни от Зимбабве.

И у нас видяхме какво се случи през 1997-а, когато Виденов опита да се откачи от западните ("по-белите")...

мугабе е аматьор в сравнение с "колективизацията" в СССР !!!

Всичко написано точно се отнася за България. И селското стопанство ликвидирахме (макар по друг начин) и през недостига на храни и ужасна инфлация минахме. Но корупцията, замрялата промишленост, липсата на сериозни инвестиции, изостаналостта в здравеопазване, образование, култура са същите. Само дето нямаме армия да ни отърве от управниците. И толкова природни богатства нямаме + водопада Виктория...Швейцария на Балканите ни обещаваха, стана Зимбабве на Балканите.

С какво одържавяването на земята в България е по-различно от "разпределението" в Зимбабве?

Какво искате от комунист/социалист? Имаше един виц по времето на соца - Какво ще стане, когато комунизмът победи в Сахара? Пясъкът ще стане дефицитен! Този доказа, че не е виц!

Поредния СОЦ лидер който съсипва работеща държава!!!

Този "соц лидер" беше докаран на власт от САЩ и Западна Европа, които бяха наложили икономическо ембарго срещу Родезия (както се наричаше тогава Зимбабве), за да принудят белите (които управляваха страната), да разрешат на черните (които са мнозинство) да гласуват! И черните, след като им бе разрешено да гласуват, избраха този примат да ги управлява! Същото се повтори по късно и в Южна Африка - пак САЩ и ЕС наложиха ембарго срещу страната, за да принудят бялото малцинство да сдаде властта на черните примати!

zinko95@dir.bg

Абсолютно вярно, обаче държавата все още съществува. Дали щеше да я има още на картата ако на власт беше подържаният от СССР негов съратник Джошуа Нкомо?

Нащо Мугабе за това ли толкова на солариуми ходи , за да е пълно съвпадението и на тен дори.

Абе да сте не объркали България с Зимбабве , нещо описанието много на тъдявашната мяза.

Аз

Бил диктатор и сатрап... Ами какъв да е - това е Африка; там това е изискване... Тъпата маймуна, обаче, изгони белите. Това ѝ беше грешката. Белите единствени знаеха как се работи. В "Сану, батуре" Петър Берон описва неуспехите си да накара шебеците да свършат даже и малка работа, при това - единствено за тяхна полза. Оказва се невъзможно. Абсурт. Една от традиционните им поздравителни серии по традиция завършвала с: - Как е умората? - Няма умора. И така си е... Каква умора от цял ден лежане...

Не бъди расист: 'более 80% трудоспособного населения России не имеют навыков и компетенций для работы на современных рынках, а в самой стране отсутствует спрос на знания. ' Изаледване на BCG, подписано от Декана на факултета по экономика в МГУ Александр Аузан

Ей, дали е случайно съвпадение- там 80% не ставали за нищо, тук - 80% дебили?

Не е расист изобщо. Имам приятели в ЮАР, които ми разказага следната история. "Идва черния и проси 5$. Ти му казваш, ела да свършиш работа за 1/2 ден в двора, ще ти дам 50$, той отговаря...Не, дай ми 5$ и да си ходя"