"И бабите дори казват, че за внуците им в България бъдеще няма"

Проф. Кристиан Фос е завеждащ Факултета по южнославянски, славянски и унгарски изследвания в Хумболтовия университет в Берлин. През 1990-1991 г. той e специализирал и в София

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

_stankow

Скоро и за Германия ще почнат да го казват ...

И баба знае, "Не ходи до рузия и не оставай в тая кочина". Освен ако не правиш свински джумерки за добри пари.

ФАШИЗИРАНАТА ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА ГИ ЧАКА, ЧЕ ЧАК ДА ИМ ЗАВИДИШ! НЯМА БЪДЕЩЕ ЗА НИКОЙ НИКЪДЕ, ДОКАТО НЕ бЪДЕ ИЗМЕТЕНА САТАНИНСКАТА СЕКТА, КОЯТО Е ПРЕВЗЕЛА ВЛАСТТА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА! ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ ВОЙНАТА ЩЕ НАПРАВИ ТОЧНО ТОВА!

ЕЙ ПРОСТИ И МАЛОУМНИ ХОРА. КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА В БЪЛГАРИЯ ОТИВАЙТЕ РОБИ НА ЗАПАД ЧАКАТ ВИ.

Като не ви харесват болярите у нас си търсете на запад.. но внимавайте да не се отклоните към руско. Там си бият крепостните лии ги пращат да ги бият.

Ето ви нещо за събуждане по тази и сродните и теми. https://bit.ly/ResetWars https://bit.ly/saprotiva528

Жалко за обезлюдените села и тъжните малки градове. Сега е дошло времето, в което хората от поразените села от Карловско също ще се замислят дали да не емигрират - който е млад и който може. Причината? Тя е винаги една и съща - отношението на институциите към хората. Но тук можем да добавим и още нещо - очевидното кастово деление на обществото. Видяхме доброволците - хвала им. Сред тях обаче нямаше нито един от собствениците на тежката и по-лека строителна техника. Така, без Бойковите милиони, за които плачат, да отидат и про боно да помогнат на закъсалите хора. Можаха да изкарат техниката на протест, но не можаха да я закарат до Карловско и да помогнат. Ситият на гладния не вярва... И това е причината да забегнеш.

ЛИБЕРАСТКАТА ПРОПАГАНДА! ЩЕ ОСТАНЕМ ТУК, КАКТО ДО СЕГА, НАПУК НА ВАШИТЕ САТАНИНСКИ ПЛАНОВЕ ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА РОДИНАТА НИ! НИЕ ПРЕЖИВЯХМЕ 35 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ", НИЩО НЕ ПЛАШИ ДУШИТЕ НАШИ!

Бъдеще има само за ромите, крадливите политици и олигарси, за прокурори, съдии и полицай, за останалите хора няма бъдеще. А това бъдеще за гореизброените няма да е розово, защото Турция едва ли ще стои и гледа, как територията ни се е обезлюдила и напълнила с крадлива поган...

Абе хора само 6 милиона сме какъв е този цирк който ни го правят политиците дайми Нати това е само един Мадрид или Истанбул ако не разбирате от политика да ви научат както се учи в училище или така ви харесва

а шибаните баби социалистически какво направиха, че да има бъдеще?!? да са се противили някога на властта, да са се противили на краажбите и рекета?! овчо племе от прости андрешковци

_stankow

E, някои сме "просто племе", други са се присламчили при юберменшите. Ами там да си стоят, на ни трябват ! :D :D

Дойче веле отново с антибългарска статия! Що за "интервю", що за наглост?!

Че да не би да не е вярно бе, льольо? Ето вчера пак някакъв малоумник каращ с 200 в града пак уби пешеходец. И очевидно е поредният прикриван от полицията наркодилът, като е с десетки неплатени глоби и фишове. Това е вече ежедневие на никого даже не прави впечатление на фона на всичко останало! Кое й е антибългарско на статията?!

Ти какво искаш да кажеш бе плювач мръсен? Че никъде другаде не се случва това?

А вие мислите ли, че подобрявате средата в България с простащината си? Изказването ви е агресия, която по никакъв начин не е предизвикана. Заради хора като вас България изглежда така в очите на чужденците - груби, необразовани, невъзпитани - вие сте един от тези, които описвате. Обидата няма коментирам - то е ясно на какво ниво сте.

Този изобщо не е разбрал! Втората световна ние не сме братя по оръжие и няма такъв контекст! Отделно се бием с тях на Драва. От тогава е изразът “изпаднал германец”. И българите нямаше да нападат руснаците с немците- абсурд! Ние не сме унгарци или румънци! По- старите поколения говореха за Първата световна така- тогава се бием заедно и в Сърбия и в Добруджа и побеждаваме, но този немец е недоброжелателен и държи да ни припише някакви обвинения- търсят с някой да поделят вината си как станаха причина за цивилизационна катастрофа от ненадминат мащаб.

Баси глупостите пише този "професор" А аз си мислех, че само тук има изкуфели професори

И този път, ако позволим темата "Македония" да ни я измъкнат из под носа и да я заменят с "Ама дайте да не говорим за миналото", и други подобни предателства, просто ще потънем в земята от срам още на другия ден. Светата истина и нищо повече - това искаме. Никакво отстъпване, нито на милиметър. Френското предложение казва да се изпълнява до последната запетайка Договора от 2017 г., това искаме. Да си седнат на задниците и да четат договора, както и да го изпълняват. А ние да дебнем като овчарски кучета дали всичко в изпълнението е наред! Работа за умни и предани на каузата дипломати и евродепутати. Да си отварят очите, че имат работа с отявлени мошеници.

И какво ще оставим на внуците си? Една бедна , корумпирана , ограбвана държава от псевдо политици , които сами си избираме ! Защото все гледаме назад , а този който гледа назад не върви напред! Какво било , ама как било , я стига , оставете вече младите да ни водят ! Нека ги оставим те сами да си подредят бъдещето, което искат , а ние поне да не пречим ! И това е помощ!

че "сами сме си ги избрали"? Защо толкова настояват всичкито гласуване да стане "машинно"? Щото там с няколко клика, и... Че са корумпирани е вярно - до един! (особено по-некадърните) Идва чичо Сам с големия салам, и прегладнелите помияри вече челни стойки правят..

Доста е политизиран като научен работник! Непрекъснато прави политически коментари и търси такъв контекст! Тук поне от това избягахме доста бързо, но немците са очевидно подчинени и се влияят най- силно от джендериите, еманципациите и прочие либерализми. Това не са ония солидни германци от преди век, които работеха стриктно с изворите и правеха изводите. Сега имат изводи в главите от модите на деня и търсят някакви доказателства за тях. Вижда се и мултиперспективният подход- крайна форма на политизация и в случая политическо оправдаване на македонизма. Ние не сме против македонците, но истината е въпрос на добросъвестност да се покаже. Слава Богу ние минахме комунизма, а сега е май момента немците да го минат за жалост! Маркс се оказа прав как те естествено ще дойдат до него, но с поправка, че не с класова борба, а със заместителя- джендеризми!

Високи сини планини, поля и златни равнини Небето като от коприна, това е моята Родина! На когото не му харесва, да върви на майната си в Скалистите планини.

Може да върви на майната си дори и в германия. А нас ни чака голям проблем - как да попречим на всички тези не-българи да се върнат обратно, когато в германия си еве мамата.

Напушен си като нерез

И бабите, и внуците днес добре знаят, че Европа не е това, което беше. Кара по инерцията на миналото величие още, но и това ще е до време. Да, след 90-а година куцо, кьораво и сакато се юрна към Европа и САЩ, носени от крилете на мечтите и надеждите за по-добър живот - повечето станаха жертва на преексплоатация и лошо отношение. Сега - политиците ни отвратиха народа до последната възможна степен и искат-не искат хората бягат ужасени от корупцията и наглостта. Все тая - ние сме такива, каквито сме. На македонците - никакъв метър повече, нищо не заслужават. Ще се оправяме някак - да сме живи и здрави само.

Точно така, трябва да гледаме да се оправяме някак си без да хленчим.

И въпреки европа и идиотите в нея

И Пиночет го казва същото за младите в България

Защото под диктовкатана запада си унищожихме икономиката, затворих е част от Аец, не построихме Белене, сусипахме си селското стопанство, изклахме породи стИ животни, сусипахме си образованието, и т. Н. Запада засмука и лекарите и инженерите и напористите работници и т. Н. И т. Н.

Са в западни учреждения за награда.

Основно се занимават с това да четат лекции

много поздрави от ТКЗСто

и дядовците направиха невъзможно бъдещето на внуците си. Да не се вайкат! И да се самопрострелят!

Твоите деца и внуци къде са? Или не са се родили още? Е не давай акъли тогава.

Що питаш, атентат ли им гласиш? Ако са в България, по-голямо бъдеще ли ще проимат заради това? Аман от глупаци.

И Бавария да я бяха тъпкали анадолски манафи 500 години и германците щяха да идват в шоплука на гурбет

Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Тракийското въстание 1828г. и ареста на организаторите и предводителя кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...? През Априлското въстание 1876г. излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само от търговецът Николай Миронов са закупени 8 000 пушки Уинчестър, които са ръждясали в одеските складове... ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ! А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

Да не мислиш, че някой ти вярва на лъжите и плюнките бе, шапшал? Евроатлантическите педалчета като изпаднете в изстъпление сте точно като башибозуци. С демократичен уклон!

Май настъпих някой от КОПЕЙКАДЖИИТЕ по мазола? Пардън гсподине!

Май се оповръща в собствената си простотия, ха ха ха!

Пардън си ти бе, един голям миризлив пардън. Този път няма кой да те спасява обаче. Фесът ти е ушит.

Престанете да лъжете и изкривявате историята! Лъжете!

живяля съм в чужбина, ние имаме прекрасна Родина природа и храна, условия за живот...Само да си оправим държявятя и къщичката

Кое им е прекрасното? И кога ще стане това "оправяне", на което се гласите вече 30 години?

Върви да слугуваш навън бе. Ама стоиш тука и сереш по форумите. Навън няма да ти дадат пари за това.

В България има възможности само за две групи хора. Едните са партийци. Няма голяма българска фирма, която не е партийно обвързана, дори в ИТ света. Държавната администрация е 100% партийна, дори чистачките. Другите са това което партиите наричат вътрешна емиграция. Те са умни и не се вписват в партийната система. Имат малък бизнес работещ основно за износ или работят за някой от глобалните компании в България. Това е. Обикновеният човек няма шанс в България. Прави са бабите с малкото изключение по - горе. Ако си мислите, че ПП ще промени това, просто ще сте поредните излъгани.

Аз разбирам че в германия има доста идиоти , ама защо трябва да цитираме всеки ?

Този професор само потвърждава , че трябва да се махаме от ЕС час по-скоро

не учат в училище какво е ставало на изток от тях, през Средновековието, примерно... На картата в учебниците им по история Източна европа е някакъв абсолютен void, без обозначени държави и т.н. Дъщерите ми бяха потресени, когато за 1 година трябваше да учат там - в немско училище... Викат, това - България, Унгария - кучета ги яли! За I-то, II-то и III-тото Българско царство не са и чували. Турско робство и т.н. - споменява се само някаква Османска империя, която, според тях, била почти едно с арабите и това е... Е, и като как да присъства България на картата и в съзнанието на западните германци след всичко това?!

Я кажи ти какво научи в училище за немската история,то очакваш там са учат за нас ?

Те по принцип и през I-та, и през II-та световни войни са си били доста активни, та няма как да не научи човек. Откъде се е тръгнало, през какво се е минало, докъде се е стигнало... Племената, които са се обединили преди това, политическата система, икономиката. Хем това беше през соца - един доста цензуристичен период, бих казал. Немските учебници са като "македоснките" - дяволът чете Евангелието...

Тепърва много ще осъзнаят , че България е едно много добро място за живот в сравнение с много прехвалени държави и то в много отношения

Дайте пример,

вярно е

Промишлеността е изправена пред най-тежкия си срив от десетилетие насам Ситуацията изглежда тепърва ще се влошава Автомобилната промишленост в Европа е изправена пред най-тежкия си срив от десетилетие насам. Производителите обявяват планове за затваряне на десетки заводи из целия континент на фона на задълбочаващата се епидемия от коронавирус. Френската компания Groupe PSA, притежаваща марките Peugeot, Citroen, Vauxhall и Opel, заяви в понеделник, че ще затвори всички свои европейски заводи, включително Мюлуз във Франция и Елсмиър Порт във Великобритания. Италианската Fiat Chrysler пък затваря осем обекта, включително шест на родния си пазар. Според запознати и Volkswagen, най-големият автопроизводител в света, може да спре поточните си линии поради смущения във веригите за доставки, предизвикани от затварянето на граници и налагането на блокиращи мерки във все повече европейски страни. Така например, заводът в централата във Волфсбург ще трябва да затвори до дни, освен ако групата не намери алтернативен източник на частите от италиански и испански доставчици. В ден на смут за автомобилната индустрия в региона, Renault, Ford и Nissan също затвориха съоръжения в Испания, а федерална провинция Бавария, родината на BMW, обяви извънредно положение. “Ситуацията изглежда тепърва ще се влошава „, коментира Филип Хушоа, анализатор от Jefferies.

и бабите вече знаят че кочината е аут гроги.. ббаахаха

Фюрерът е жив, славяните са тор, върху която трябва да избуява немската "богоизбрана" нация. Май няма кой да бачка до откат за да може дебелият лоясал полуграмотен бУргер да се развява по воаяжи и круизи. Свърши вече тая. Евросъюзът се оказа една огромна пръдня, която е съществувала благодарение на евтините руски суровини и енергоизточници и на евтиния мигрантски труд. Като свършат донорите и тия клякат. Всяка торба има дъно.

Голямо бъдеще има в Германия, да ги прати насам. Казват ни да не се къпим и да стоим на студено за да сме солидарни. Много народ са получили забавни писма, че от ноември ще плащат по 1000 или повече евро на месец само за отопление. Цените на всичко е скочило многократно. Фабрики и всякакви малки и големи бизнеси банкрутират. Подготвят ни на бързи обороти за Новият Световен ред. Който оцелее от ваксините е станал чипосан роб. Скоро и в България. А на заблудените овце, които смятат, че на запад има демокрация ги съветвам да спрат да гледат телевизия и да се поровят в интернет какво ни готвят на всички.

Голямо зануляване. Варварска Русия вероломно ще ни нападне.

Дай боже! Една бомба в Брюксел, една във Вашингтон и една в Давос.

инг банк, с вас е свършено! евреите, ще ви сговним бъдещето, започвайки от ротшилд... баби, тупръв ще ви видим сметката, къде из харчихте мънгизите на поколения напред.. да се басираме ли, че е в евтрейски банки.. за сапун? Природата с нас Бог с нас Победата с нас

ПОЕТЕ РОТШИЛД притежава 2 ДУЗИНИ БАНКИ във всички ЕС страни прочети за ИНТЕР АЛФА ГРУП ъф БАНКС на Рошилф и кои банки влизат вътре

Запада унищожи България и източна Европа и ни превърна в бойно поле със Американски бази и оръжия. Пушечно месо и Донор за работници. Пустиня в Демографска, културна, здравна, икономическа морална.... ... КАТАСТРОФА!!!

Бегай в Сибир

инг банк, с вас е свършено! евреите, ще ви сговним бъдещето, започвайки от ротшилд... баби, тупръв ще ви видим сметката, къде из харчихте мънгизите на поколения напред.. да се басираме ли, че е в евтрейски банки.. за сапун? Природата с нас Бог с нас Победата с нас

Украйна ще спаси и България от руската чума.

ОбъркАл си рейса , пич

Няма по-голямо бедствие в българската история от седерастката чума.

не разстреляха русоробите завзели управлението в България.

евреите, ще ви сговним бъдещето, започвайки от ротшилд... баби, тупръв ще ви видим сметката, къде из харчихте мънгизите на поколения напред.. да се басираме ли, че е в евтрейски банки.. за сапун? Природата с нас Бог с нас Победата с нас

ще ви туря у ред, педи! няма да е трудно. все пак Аз съм Капитанът! баби, тупръв ще ви видим сметката, къде из харчихте мънгизите на поколения напред.. да се басираме ли, че е в евтрейски банки.. за сапун? Природата с нас Бог с нас Победата с нас

експеримента с леворезбованите е свършено! нищо не можете, е, освен танцуващата на пилон домина на мути меркел и обама - циганина - урсула фон дер хитлер... на вас не бих си оставил Планетата, педи! ще ви туря у ред, педи! няма да е трудно. все пак Аз съм Капитанът! Природата с нас Бог с нас Победата с нас

и бабите вече знаят че кочината е аут гроги.. ббаахаха

дано ви светне щом и бабите зеха да ра вдеват... още не е късно но е вече малко по-трудно. всеки изход е добър; и кулата и калотина и терминала

В чужбина се работи!

а на баба вуна ѝ харесва да я ебат цигани, като костов еврейски комундета от аонсу! дори си трая за двата лева, които ѝ ограбиха лани на изборите "спечелилите" от продължаваме педерастията на румен педала... дето бил го дигал... ама и виагра не помага на ефките на байдън, я! Природата с нас Бог с нас Победата с нас

World Fact Book- сиреч ЦРУ -C.I.A изследване 2017 год БЪЛГАРИЯ е с НАЙ-висока СМЪРТНОСТ в ЕС и 2-ра в СВЕТА след спинясало африканско ЛЕСОТО При средна смъртност 5-6 промила на 1000 в ЕС ЗАПАДНИ страни Във България е 15,6 промила на 1000 като СВЕТОВНИ рекорди по СМЪРТНОСТ държат Габровски планински села с 34 промила на 1000 и ВИДИН-Монтана с 28-31 промила на 1000 България ОГЛАВЯВА всички челни първи места за ПТПта,РАКови заболявания,мръсен въздух ,НЕздравословна храна,запршен ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ,обезлюдяване ,тютюно пушене сред младите,УПОТРЕБА НА СПИРТНИ НАПИТКИ,ниски пенсии и НАЙ-ниско мизерно заплащане под стандарт на някои африкански страни 12 год управлението на МУТРО-МАФИОТА Борисов с 1,8 МИЛИОНА жертви прилича на средно-голям ОНГОИНГ ГЕНОЦИД в африканско КОНГО/2,5 милиона/ ,РУАНДА/3 МИЛИОНА души / и геноцида на Пол Пот в КАМБОДЖА/3,5 милиона души/

колко да са водими?

Аз пък казвам на внуците да не вярват на политпропагандата на DW. И да, през 90-те години Германия може справедливо да е била мечта за някого, но в днешно време разрухата е очевидна и неизбежна, уви...

Забелязва се значителната вълна от германски мигранти по посока на София и Москва. Всъщност да, преди Встората световна война, в България са идвали да работят германски гастърбайтери.

какво донесе "демокрацията" за бабите по селата, ли? само изнасилвания и грабеж от циганина костов. Природата с нас Бог с нас Победата с нас

За какво този руски хибриден сайт ни спуска подобна статия? Социализъма ли ще връщаме?

Политиците на ЕС се постараха много тази година, да нямаме бъдеще вече не само в България, но и в която и да е друга държава от ЕС.

добре.

Има доста наивни и дори очезиваждащо нескопосано преведени части в този материал. "От моята наблюдателница" :))) Ние му викаме камбанария..... Извадил съм ги такива 23 подобия на машинен превод. Комай някой е ръчкал гъгъл транслейта повечеко от необходимото :)

Не уважам хора, които подменят понятията, както прави интервюираният в статията, г-н Фос в изречението: "...българския национал-комунизъм: честването на 1300-годишнината на българската държава през 1981." Защо точно честването на 1300 годишнината на българската държава е "национал-комунизъм" не става ясно, но определено честването на годишнината на нашата държава, съществуваща повече от 1300 години, няма нищо общо с комунизма. Да, може да бъде направена инсинуация, че това е национализъм, защото сме отбелязали, че нашата държава е една от първите в Европа след новата ера, което явно се интерпретира от господина като "национал-комунизъм" - твърде тъпо.

Това, което е искал да каже е замъглено в трансефера между двата езика. Лично аз схванах посланието от а до я. Имам си фарове за мъгла. Но за да ви сведа смисъла, ще трябва да редактивам всяко второ изречение.....

2018 /по времето на БОКО и ГЕРБ/ екип от няколко души на ДОИЧЕ ВЕЛЕ обикаля 2 СЕДМИЦИ цяла България После влизат в ГЪРЦИЯ В обзорно предаване ДОЙЧЕ ВЕЛЕ прави обширен материал за БГ и ето какво споделят ; България изглежда МНОГО ЗЛЕ разрушени ,ОБЕЗлюдении села ,паднали мръсни къши ,бедност ,мизерия и дупки по пътищата Усещането е за Апокалипсис и разруха упадък и БЕЗнадежост тъга и скръб ''ФАЛИРАЛА'' Гърция в сравнение с БЪЛГАРЯ изглежда като буренясала И изоставена а ГЪРЦИЯ изглежда ЦВЕТУЩА РАЙСКА ГРАДИНА ПЪЛНА с ЖИВОТ