Учебно помагало рекламира вериги за бързо хранене

Текст в учебното помагало "Чета и разбирам“ за IV клас възмути родителите в социалните мрежи.

Обратно в новината

Коментари - Учебно помагало рекламира вериги за бързо хранене | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да се рекламира макдоналдс е все едно да се рекламира кока кола, сникърс, или марката форд да речем. друг въпрос е, че пишат колко вредни били хамбургерите, при положение че децата ядат какви ли не мазнотии. баници, тутманици, пици и всякакви други храни, за които не се знае с какво и как са приготвени.

Ако ли не,закриваме България след 5 години. Последния ще гаси лампата! Помнете думите ми.......... Българино, събуди се! Всеки божи ден населението на страната се увеличава средно с около стотина афганистанци на възраст от 16 до 35 години. И всичко това става с благословията на СИКаджията от Банкя, който за това получава благодарствени писма от люксембургския мошеник Клод Юнкер.

Хахха много сте смешни! Лъжеца вика дръжте лъжеца!

"баба ми джиткаше.."-това ли е новият български език:,отвратително!може би тези от мон - с малки букви- неуважително, печатници и т.н. учители са учили само в килийно училище?

Всъщност са много по-сериозни нещата. Източване на държавата, пак. Ето как става: Пишат в учебника антиреклама на Макдоналдс и "техните боклуци". След 1-2 години Макдоналдс "се усеща" и ги съди за нанесена клевета и щети за няколко милиона/милиарда пропуснати ползи. Осъден: министерството на образованието. Плаща с държавни пари. Макдоналдс доволен, хем реклама си направил, хем както е било договорено неформално, после си дели с някого тези парички.

Защо изобщо "хамбургерът" се изучава в училище? Какво изобщо има да му се изучава???

Я да вземат да напишат нещо за дюнери...така де ? Продават два за лев и педесет или един за левче и още 80 стотинки за яйран . Колко трябва да ти даде мама за да хапнеш от зарана?

Кольо, отивай на училище, Кольо... Много си неграмотен, Кольо.

От догодина: СРЪБСКИ ПЛЕСКАВИЦИ :)

За мен най-дразнещото е еталонирането на американски брандове без значение от светлината на представяне. Защо е дразнещо ли? Защото тук е България и би следвало да обърнем внимание на Българските вредни храни, като баниците например.

Направо си го представих как бабата обяснява вредата от баницата...

Абе по -добре си представи как бабата обяснява за вредата от макдоналдса. Те повечето баби не могат да го изговорят, а камо ли да го знаят щое то:)

Ами с ирония или не, това което ядат децата около училищата е боклук, без значение баница ли е, кашкавалка ли или лодка. И това няма нищо общо с домашната баница, която баба ми правеше на времето... но такава баница няма кой да направи сега.

Ммм... - Създаване на Тенденция за Идентифициране на Причините за Различията между храните ?! ...съобразно От какво Са и за Кого ?! - ЗА !

пак ли си тук бе, идиот...

Ми тогава ставаш български Джейми Оливър който е успял да изгони всички вредни храни от училищата :) Джейми не се е справил със всички училища в САЩ , но на доста места е успял да изтика хамбургери и т.н. за сметка на питателна и добре приготвена храна за малчуганите.

Учабно помагало за готвачи в макдоналдс за lV клас!

ПО ЛОГИКАТА НА ТЕЗИ ДАСКАЛИ ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ЩОМ ХАМБУРГЕРИТЕ И ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ СА НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗТРИТА ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ЗАЩОТО НЕ СА НИ ЕЖЕДНЕВИЕ И В УЧЕБНИЦИТЕ ДА ПИШЕ САМО ЗА МОЛОВЕ КОМПЮТРИ,ТЕЛЕВИЗОРИ,КРАЖБИ,ИЗМАМИ И ЕВРОСУБСИДИИ

мунчо тоя боклук не е писан от даскали, а от професорчета които са записани на хранилка в МОН! Даскалите никой не ги пита! А утвърждаването на учебника става в МОН сиреч експерти и министри са драснали подписа! Казано просто за просит хора виновни са министрите които са предатели! Куневица хаха предателката от МОН!

...и ако си спомняте - преди два-три дни си позволих Серия Въпроси към Нас-Всички, Колеги....- та в/по Сегашния аспект : - Имате ли Експертиза В Образованието ? (+/- стандартно...детайли - Желателно)

Всички ресторанти и закусвални са принудени да обезмерисяват и прочистват парите и димът който се отделя при готвенето обаче около краварските закусвални редовно си мирише на готвено! Да обеснявам ли какво се случва когато на човек му замирише или вземе да чете за храна или гледа снимки? Та всичко си има тънка черна линийка която за съжаление в тази възраст носи вреда на децата ни! Що не пише за бисквиди с мляко например?

А защо на никого не прави впечатление невежеството в текста " съдържа маргарин и растителни масла". Крайно време е пишештите учебници да се пообразоват поне малко, а не да преписват безмозъчно. Магаринът СЕ ПРАВИ от растителни масла, чрез химическа преработка, която води до образуването на вредните транс-мазнини. Растителни масла са например слънчогледовото масло и зехтинът, които са си съвсем наред.

боклуци, изтеглете тези учебници - не при ново издание да ми правите корекции

Това ли е наи-важното, което трябва да учат децата в училище???? Тези от горе,които са одобрили този СПАМ са пълни идиоти !

Идиоти сме ние, които, все още, позволяваме тези да са отгоре.

Да. ...а Работната-Ни Група по Наука/Образование ще да Е с най-Много работа.

Ха познайте кой, най-вероятно е спонсорирал изданието и/или авторите му. Подсказка, фондация с име, включващо в себе си име на континент, обърнато отзад-напред местоимение за себепосочване и име на европейска държава, основана през 681 г.

Местоимение в първо лице единствено число звучи малко по добре от себепосочването. ;)

Текста е глупав, но НЕ е реклама. Тази FB философка явно не е дочела откъса. Ако го беше направила, нямаше да се излага така зловещо. Ясно е написано, че хамбургерите в MD са боклуци. Аман от тъпаци във FB !!!!!

ФБ май е единственото място от което все още нашите управници и медии получават информация как живее народа! Так аметафорично да се изразя! Това си е чиста гавра с децата ни и съвсем целево вложено за да свикват с КРАВАРСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ! Що не са домати или доматена салата бе джанъм? А са хамбургери! Нали уж били вредни а сега са вкусни! Заради такива като теб от родината ни нищо няма да остане!

Кое от "ТЕКСТА Е ГЛУПАВ..." не ти стана ясно? Да, текста е неподходящ, тъп и идиотски, но НЕ Е реклама. Това съм написал.

И така да е , в учебното помагало за малките ученици ли му е мястото? Само хамбургерите на МД са вредни? Какво свестно ядат децата в капанчетата около училищата, а изобщо всички ние ? Няма ли по-важни теми за деца 1-4 клас?

Докато има такива, като теб да се изказват и мислят по този начин , няма начин никога да излезем от тази непрофесионална сбирщина от глупаци. Не само, че нямат място тези глупости в учебниците на децата ни, но повече да включат за великите ни предшественици. а, не празни приказки. Но, някой взима пари за тези измишльотини.

Всъщност ако прочетете написаното, ги псуват хамбургерите и производителите. Цитат: "- Разбра ли? Иди пак да се тъпчеш с тези боклуци." Гонили са някакъв възпитателен ефект. Но ми звучи по просташки начи и с недопустимо писане на имена на компании.

Именно !

Пълнят главите на децата ни с битовизъм и продуктово позициониране. Добре дошли нови роби консуматори. ЦРУ Ви благодари агент Кунева.

Ще Ви бъда задължен ако Успеете да обясните релацията тов.Пръмова-цереуйкане....

според теб отровно общество и българия за америка каква работа имат в България? Те в САЩ имат повече проблеми от колкото ние, та тръгнали да се грижат за нас! Хахха капиталисти дават дарум хахаха то тва е като дървено желязо бре!

Ма, не бе, няма конспирация! Просто едни "хора" искат да затъпят човечеството, за да могат по-лесно да го заробят!

Конят - не Спира тора, Колега...а го 'генерира'. ...особено ако Е С капаци.

В света в който живеем е такъв че единственото за което живеем са парите. Не е важно какво правиш, създаваш, твориш или измисляш. Важното е в крайна сметка да се докопаш до колкото се може повече, финикийски знаци. Всички го правим за това не обвинявам никого конкретно. Виновна е мечтата ни да "правим каквото си искаме" в комбинация със "свободата ни избор". Проблема е че повечето свободни избори които правим през съзнателния ни живот нараняват или засягат себеподобните ни. За това човек е измислил правилата които силно ограничават свободния избор. С две думи .... не може да има свобода и свободен избор. Те всъщност се оказват нещо лошо създаващо само беди. Частичен свободен избор ... е това вече е хубаво. Да избереш каква музика да слушаш но ако си сам.

Е Казано : - на Серсеми - пари/власт НЕ давай.

Сложно... - хем е Ясно че Този текст Е витиеват (т.е. Не е за това Ниво в училище)... хем Няма Кодекс/Норма/Стандарт ЗА учебници... хем ФБ у Нас е станал един-господ-по-дяволите знаеКакво... хем Тъпкането със фастфудства е Недопустимо... хем Има незнамКолко учебника от/за Всеки предмет...и т.н. И т.н. ...поради което Би следвало Да : - Се формализират Норми/Стандарти за учебниците ! - Се осигури Смисленост на Всеки учебник Съобразно Конкретния предмет+Ниво !

Айде пак Кунева си пълнила джоба. Баси простия народ :(

ДЖИТКА! АЗ ДЖИТКАМ, ТИ ДЖИТКАШ, ТОЙ..., ТЯ..., НИЕ..., ВИЕ..., ТЕ...! ЕТО ТИ НОВ ГЛАГОЛ! Внимавайте в час деца, научете глагола, че ще има двойки! О п о м н е т е се автори! Кунева - къде си? СРАМОТА!!!

родна реч омайна сладка ... баба ми джитка на компа!

Незная дали затъпяването на нацията ни е планувано и имам чувството, че на интелигентните хора в държавата ни не се дава поле за изява. Учебниците и приказките ни са пълни с диалектни и вулгарни думи. Образователна система няма. Изгубихме много мозаци през последните 20 години и вече плащаме цената за това. Тешко на всички ни.

"теШко", "мозАци"...

Мимо, погледни си правописа, ма, па тогава протестирай, че си интелЕгентна и никой не ти дава шанс да се изявиш!

Ами текста си е съвсем образователен. Децата трябва да го прочетат и да разберат защо не трябва да се тъпчат с хамбургери. А въпросната дама - родител или не е дочела текста или не го е разбрала.

Ти не си го прочел. Текста е 4 страници, нарочно не показват другите.

Госпожата, целяща да стане известна във фейсбук, не е тотално възмутена, а е тотално изперкала... Тя прочела ли е въобще текста?!? Това не е продуктово позициониране, а направо си е антиреклама... Хем изперкала, хем затъпяла... от много седене във фейса..

Някой умен човек беше казал, че лоша реклама няма. Ти как мислиш, детето кое ще запомни, че е вредно да яде хамбургери или името на веригата и като мине покрай нея ще си каже - ей за тези пишат дори в учебниците ни, я да видя какво има вътре...

Текста е 4 страници, нарочно са избрали само тази. Изперкала си ти, защото коентираш по инерция.

Учебниците са ПЪЛНИ с простотии !! Така е защото се "пишат" от хора ,които НИКОГА не са преподавали в съответният клас!!!!!! От 1-ви до 12 клас трябва да се подготвят учебници , помагала и сборници от НАЙ-КВАЛИФИЦИРАНИТЕ преподаватели!!!!! Не от "професори" и уж "светила от министерството!!!! Учебника ТРЯБВА да бъде ! /един/ за цялата страна!!!!

Аз викам да върнем Рибния буквар: чиста работа. Що читав народ се е възпитал от това помагало...

голямо лицемерие и двулицие ни гони. нали децата ни ядат каквото им падне около училищата?все боклуци . в големите вериги за хранене има проверки за хигиена и стандарт,къде ги сравнявате..нали и ние там ядем?

Това не е реклама, а антиреклама. И сега големите вериги ще осъдят МОН и нали се сещате от кой джоб ще излязат парите.

това ми прилича на Възмутен продавач на хамбургери(родител), който се е притеснил от текст, поясняващ колко са вредни хамбургерите - това се получи от моето четене и разбиране. И сега се мъчи да махне този текст, за да останат само рекламите по телевизията в малките мозъчета

Ами и ти си от неграмотните читатели - минава ти текст пред очите, ама не схващаш какво пише.

Някой да познава умна учителка? Аз, не познавам. Така че, училището няма на какво да научи децата. Освен, може би, на това, че хамбургера бил вреден. Ами, бих казала зависи от какво е направен, но това е друга тема!

Е , познаваме една ана баракова , стигнала до парламента , не че другите там не са всички баракова.

Ами обучавай си децата дистанционно удома тогава, след като не са умни учителите. Но при всички случаи ще ти трябват учебна програма и помагала.

Ще си извади от библиотеката старите учебници по които той е учил и ще си мине без ,, джиткам,,.

Научи се къде се слагат припинателните знаци, че без запетайки трудно се чете. То се вижда на кой му трябва учител?

Но, при всички случаи съм по-грамотна от теб и от повечето български учители, защото когато аз учех нямаше учебна дисциплина "Учи и разбирай", а имаше граматика, четене, преразказ, диктовка. Защото, тогава учителите бяха Учители - да, с главно "У" и учебниците бяха смислени, а не с тъпизми за хамбургери и други битовизми.

Абе малоумници които получавате заплата от държавата! Ами понеже все повече ученици и младежи ползват дрога, ами ВЗЕМЕТЕ ТА Я ПОДВКЛЮЧЕТЕ И НЕЯ В УЧЕБНИЦИТЕ БЕ!!! ОБЯСНЕТЕ ИМ ПО КОЛКО ГРАМА ДА ВЗЕМАТ ДНЕВНО И ОТ КОЙ ДИЛЪР!!!

Възмутените явно никога, ама никога не са яли кюфтета, хляб, майонеза и маруля. Или са ги яли разделно, което ги прави здравословни. Човечеството изпростява с такива табута и лов на вещици.

Събка извика звънливо: - И от Мутрите и от Бъргърите ще ни избави цар Владимир , от Русия! ..... Радан стана и се обърна към предните столове: - Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султан Ердоган. Аз не мога да остана тука и излазям. :)))

Да! Браво за препратчката! Само, където и Раданчо и мутрьо и компания искат да ни обесят до касапницата... Непротивобайхуйствувателствувайте!

Ама султана не се казва Ердоган, а Барак Хюсеин. И нещо напоследък са се поскарали двамата с Ердоганчо.

...сериозно? Това е толкова голям проблем, че заслужава челно място в новините? "Четене с разбиране" - развиване на когнитивността на четвъртокласниците с един текст от битовата сфера и език, с който се сблъскват всеки ден? Познавателна способност се оформя с разбирането на смисъла на елементарни текстове от ежедневието, а не с литературни творби - те имат друга роля и място в програмата по литература. Не оспорвам или оправдавам грубото използване на имена на заведения, но е било направено с цел достъпност. Да не споменавам, че ако цитираната госпожа в новината, чиято грамотност не желая да коментирам, беше прочела нещо повече от оградения пасаж в учебника, щеше да види откровено негативното отношение и посочена вреда от хамбургерите. На нея бих казал - хайде да спрем за секунда с показния патриотизъм в социалните мрежи и да помислим.

Едното не изключва другото. Не може да си затваряме очите пред уж "дребни" проблеми, защото не сме решили "големите.

Три страници за хамбургера е малко пресилено- някога учехме по- възвишени теми.

Не можах да схвана къде е проблема?!! Точно и ясно е написано, че хамбургерите са вредни и то защото се използват маргарини и химически получени мазнини. С какво принцесата с кайма (за бургазлии - странджанка) е по-вредна или по- полезна. Дори и един дюнер не виждам с какво е вреден, ако се приеме, че сосът не съдържа транс мазнини. Сигурно никой не си пече пиле у дома и никога не си прави руска салата и нагъва само риба уловена в накъде в безкрайния чист океан................. Аман от мами с промити мозъци. За ради такива разни, които са превърнали децата си в странни същества ръбащи маруля с нитрати(накой си мислят че всичко зелено е еко), малчуганите само гледат да се откопчат и са се залепили за заведенията за бързо хранене. Проблема със затлъстяването е прекомерната употреба, а не употребата. Същото е и с алкохола, не употребата, а количеството изпито те прави алкохолик..........

Проблема е , че това е учебник по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК , не разговор с децата по час на класа

просто текста е написан като от човек с начално образование, цялото съдържание простее, какъв е този имидж на образована баба , която седи от рано сутринта да си " джитка" из интернет , и защо точно на McDonalds се обраща внимание?можеше да се каже .. яденето на сандвичи от ресторантите за бързо хранене е вредно, но употребата на конкретна марка е вече отношение... имаики предвид че 10 годишните правят винаги обратното на това , което им се казва

как ви харесва бабата която " джитка " в интернет , в кои речник е обяснена тази дума.. ако ще пишем учебници на жаргона на учениците , на какво точно ще ги научим

Абсолютно съгласен. И мене ме втрещи как бабата "джиткала" в интернет. То бива изпростяване, ама вече и в учебниците...

Боби

От друга страна, ако се опитаме да излезем от тесногръдото си схващане от нашето детство за правилата и нормите на езика, то не ми се вижда толкова неправилно. Всъщност кое е по-правилното, дали да има в учебниците по Български подобна лексика, която може да бъде разяснена на децата от учителя и той да им обясни значението и, както и вариантите за използване на тази лексика, че не е подходяща например за официално общуване или пък както е и сега да продължат децата да изучават тази лексика, която е неоспорим факт и поради факта, че не им е обяснено от компетентен преподавател, да я използват където трябва и където не трябва???

Нищо тесногръдо няма в липсата на думи като "джиткам" , "факам", "козим" и тн. в учебниците .. улицата ще ги научи децата на тях, а учебника би трябвало да учи на друго

Часовете в училище не стигат децата да научат основни правила от правописа и граматиката. Вие искате да ги вкарате в дебрите на официалния тон и ежедневната лексика! Добре, че ЗДП има наказателна част, та шофьорите не излизат масово от тесногърдието на ППЗДП.

И защо пропускате да коментирате уеб-адреса, изписан в учебното помагало? Плашат ме не конкретните примери, а тенденцията, която става все по-масова.

В НСА /ВИФ/ имаше един преподавател, който обичаше да използва сложни думички, като същевременно и ги обясняваше, какво означават. Веднъж един студент попита: "Защо използвате такива сложни думи, ние сме спортисти, не ги разбираме?!". Човекът каза: "Да, вие сте спортисти, но това е висше учебно заведение и вие сте дошли тук да си вдигнете нивото. Ако се помъчите да разберете и запомните поне една част от това, което ви говоря, пак ще е добре" - цитирам по памет ... Та не мисля, че думи като "джиткам" в учебника ще вдигнат нивото на ученика, въпреки че смисълът на написаното е верен. По-скоро цяла седмица след това ще се пускат шеги за щяло и нещяло на "джиткам".

В който е записано какво е харддиск, флопи, флашка, клик, РАМ памет. Всички са жаргони или полу- преведени думи и словосъчетания. Езика се развива, въпроса е това да се разбира. Винаги е имало жаргони, които с времето или се утвърждават или отмират с времето.

Боби

Абе, хора наистина ли никой не разбира какво е написано в текста или никой не го е прочел? Ако си направите труда да прочетете текста в учебника, поне за мен, няма нищо нередно, напротив, идеята на текста е да се внуши а подрастващите, че консумацията на хамбургери е вредна. Е, за какво е спорът, за това да има текст, който да казва че хамбургерите са вредни и евентуално да откаже няколко деца от консумацията на бърза храна или да отпадне текста, за да не пострада репутацията на веригите, които и без да имат реклама в учебниците са известни на всички деца? Хайде да поразсъждаваме върху темата по този начин

Явно, не четат.

Притеснителното за мен в текста е първо уеб-адреса и второ бабата, която "ДЖИТКА"! Със същия успех след два урока "аверчетата" могат да "козят по един джойнт" преди "кифлата" по история да ги изпита, но Пецата и Цурката мислят да "възират" и да "дръпнат" по едно наргиле. Теб тенденцията не те ли смущава?

Боби

прочетете моя отговор един пост нагоре и ще си отговорите сам, може и да устроим еди дебат

Целта е да има прости хора, на нивото на ГЕРБ, за да гласуват за техните некадърни кандидати.

Какво рипате, какво скачате! Не знаете ли, че зад това помагало стои "Америка за България". През лятото М.Кунева прие в МОН шефката на фондацията. Тя каза, че в последните години са дали 100 лева за ей такива учебници, помагала и своите агенти, които съсипват и малкото останало от родното образование!

Разбрахте ли сега защо Кривоустица Пръмова се намърда за просветен министър ? ЗАЩОТО от "Америка граби България" считат, че Вазов и Ботев трябва да са заменени с "джиткане" в макдоналс.

чакайте малко, какъв е проблема? В текста е написано много ясно, че бургерите са вредни, както и това, че са наречени боклуци. Аз откакто се помня например, в учебниците на английски език от чужди издания има упражнения, в които се споменава или има картинка на най-известни марки, и то дори без да са описани като ``боклуци`` и т.н.... значи ли, това че всички издания са спонсорирарни от тези марки? И ако да, по интересно ли ще е, ако се приведат примери с Х Y и Z? А че Кунева си я знаем е отделна тема

Аве момко, ти просто осмисли дадения пример, и погледни колко е тъп, и то в учебник за lV клас! Забиват на децата главите с тъпотиий. За баница с боза да бяха написали щеше да е по добре, ама явно на баницата с бозата им е минало времето{:-(

"тъпотиий" не се пише така.

Вазовъ ке падне, ама и този текст е пълна глупост.

ПИСНА МИ ОТ РОДИТЕЛСКИ ПРЕТЕНЦИИ! ЧЕТОХ НЯКОЛКО ПЪТИ ПРЕДСТАВЕНИЯТ ТЕКСТ. ОСВЕН, ЧЕ Е ГЛУПАВО ПОДБРАН, ТОЙ Е И КОМШИЙСКИ РАЗГОВОР - "ПОЛЕЗНО-ВРЕДНО..." СЕГА ПЪК ТЪРГ. ВЕРИГА ЩЕ СЪДИ МИНИСТЕРСТВОТО, ЗАЩОТО ДОПУСКА НЕЙНИТЕ ПРОДУКТИ ДА БЪДАТ НАРИЧАНИ "БОКЛУЦИ..."! ИМА МНОГО НАЧИНИ ДА БЪДЕ ПОДБИРАН ТЕКСТ, СЪС СЪОТВЕТНО СЪОБРАЖЕНИЕ ОТ НЕДОПУСКАН ПОДТЕКСТ... ТОВА ЛИ Е НЕДОСТАТЪКА НА ОБРАЗОВАНИЕТО НИ...?

""Училището не трябва да е нещо изолирано извън живота. Няма какво да се лъжем, че тези вериги са част от нашия живот и все по-масово много ученици влизат в тях, каза началният учител Дани Боянова пред bTV." Прав е! Училището не трябва да е изолирано от живота! Затова да пускат текстове с изнасилвания, малтретиране, свещеници-педофили, депутати-педофили и пр. Така де, децата следва да знаят истината за живия живот.

Хванах сарказма ти.

Сарказъм е, разбира се. Надявам се никой не си е помислил, че сериозно искам да пише такива неща в учебниците.

На туй му се вика "продъкт плейсмент" и е популярно по филмите. Виждам че са решили да го приложат и по учебнците. Само "не разбирам" защо това е възможно в разбити и нещастни държави като нашата, а в САЩ и Англия това не се допуска. Може би защото сме още по демократични и по големи капиталисти от Запада :-) Па те комунисти ни наричат :-)

Аре ся. Не се допускат. От къде знаеш? Аз лично си спомням един от текстовете преди близо 20 години в TOEFL беше с ...Lucky Strike means fine tobacco ...

sonibvc@gmail.com

Са е мой ред да кажа "Аре ся..сигурен ли си?"

Говорим си, възмущаваме се.... Я да видим кой е спонсор на министерството, ах то било Америка за България!! Да ви е честито, лапайте трохите, за безгръбначните е поносимо.

ги избирате калинките, няма какво толкова да лаете!