Кои са най-големите източници на въглеродни емисии

Емисиите на въглероден диоксид са обект на непрестанен медиен интерес, на политически пазарлъци и спекулации. Но кои страни реално са най-големите замърсители?

Обратно в новината

Коментари - Кои са най-големите източници на въглеродни емисии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

докато алчните китайци, американци, всякакви корпорации, произвеждат боклуци със срок на годност от няколко дни до няколко месеца, а не със срок от 20-30 години, то боклукът който се произвежда и съответно изхвърля след няколко дни, няма да намалее. Алчността на фирмите е враг номер 1 на планетата и екологията. Докато не се премахне ПРОГРАМИРАНОТО СТАРЕЕНЕ на продуктите, те ще бъдат винаги боклуци и винаги ще тровят природата и планетата И НАС!!!! Затова трябва да има РЕШЕНИЯ на най-високо ниво СРЕЩУ производството на боклуци, СРЕЩУ ПРОГРАМИРАНОТО СТАРЕЕНЕ, и който не го спазва - РАЗСТРЕЛ! Безполезни и даже вредни за човечеството фабрики за лайа не са ни нужни! Фирмите произвеждащи боклуци трябва да заплатят най-високата цена, защото унищожават ценните КРАЙНИ ресурси на планетата ни без да има никаква полза, произвеждащи само боклук!!!! Си Дзин Пин трябва също да разстрелва на площада такива "производители"!

Добре написано-"преливане от пусто в празно".Точно това е .Това което се намалява в Ес и САЩ се пренася в Китай и така до безкрай,докъто рибите започнат да ядат пластмаса.Понеже е написано по-държави и сумарно някак,напишете кой мега концерн е 1 в света по-замърсяване-BASF.

Това, което виждаме, че излиза от комините, черното, мръсното и смърдящо, това не е страшният СО2. Въглеродният двуокис (диоксид) е газ без цвят и мирис. Не е токсичен в ниски концентрации. Усвоята се от растенията при фотосинтезата. Това, което виждате на картинката е пушек, диспергирани твърди частици. Въглеродният двуокис е парников газ. Там е проблемът. С покачването на концентрацията на СО2 в атмосферата то тя се затопля повече (по-ефективно) от слънцето. Каква е връзката на животновъдството с СО2 ? -пренебрежителна, но с глобалното затопляне може и да има, но чрез друг парников газ-метана, който има много по-голям парников ефект. Кои са най-големите източници на въглеродни емисии?- ами, че това са мръсните производства- енергетиката на базата на фосилните горива и естествено най-големите консуматори на ел.енергия- металургия, тежка промишленост, рудодобив и т.н. Затова естествен стремеж на тарикатските държави е да изнесът мръсните производства зад граница а за тях си да си оставят по-чистите: като напр. електроника, лека промишленост и др., а ако вземат да глобявят след това страните дето замърсяват атмосферата, те това се нарича тарикатлък та дрънка! Но разбира се, не може цялата енергетика и тежка промишленост да се изнесът зад граница защото те са от стратегическо значение за цялата икономика и за държавата. Да, напърво място по количество емисии на СО2 е Китай, а на второ е САЩ. Но забележете, ако пресметнем това количество на глава от населението, то те ще си разменят местата. Най-големите замърсители на въздуха в градовете освен предприятията от тежката промишленост и енергетиката(ТЕЦовете) е транспорта. Транспорта замърсява въздуха не толкова с СО2 колкото с други газове, сажди, прах и канцерогени,. Електро енергията необходима за задвижване на МПС-тата в крайна сметка се добива предимно в ТЕЦ и ЯЕЦ. Вмъкването на междинно звено между веригата "гориво-МПС", а именно "гориво-електричество-МПС" значително влошава КПД-то на цялата верига, а с това и коефициентът СО2/за км пробег. Оказва се, че това не е всичко. Като прибавим към енергийните загуби от добива на електричество, което от своя страна да премине в механична енергия, енергията необходима за производство на акумолаторни батерии се получава. . . "де Илия на кирия"! В края накраищата да искаме да се спасим от въглеродните емисии чрез електромобили е все едно да искаме да се спасим от глобалното затопляне чрез включване на много климатици в полето.

ПРОПУСНАЛИ СТЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ ТЕЗИ 3600 ОБЛИТАЩИ НИ НА ДЕН САМОЛЕТА , ПРЪСКАЩИ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ИЗГОРЕЛИ ГАЗОВЕ С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД. ТЕ СИПЯТ НАД ГЛАВИТЕ НИ "сахарския пясък" А НИЕ ГЛЕДАМЕ ИЗУМЕНИ КАК ПРОТИВ ЗАКОНА ЗА ГРАВИТАЦИЯТА НЯКАКВ ПЯСЪК ПРЕОДОЛЯВА ЗЕМНОТО ПРЕТЕГЛЯНЕ ИЗМИНАВА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ЗА ДА СЕ ИЗСИПЕ НАД ГЛАВИТЕ НИ ПОД ФОРМАТА НЕ НА СИЛИЦИЙ , а на химически съединения на които никой не иска да направи анализ! СОРИ , но идиотите в тази държава се опитват да ни правят на глупаци. Рано или късно ще блесне жестоката истина, че този САХАРСКИ ПЯСЪК странно защо е имал в състава си цялата МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА от химически елемнти и съединения непознати за САХАРА! ТОГАВА ЩЕ ПОПИТАМЕ КОЙ И ЗАЩО УМИШЛЕНО НИ УНИЩОЖАВАШЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ!! Може би СВИНАРОВ и ЦАРЯ МУ ще си спомнят какви договори са подписвали и с кого!! Ние помним и чакаме времето на СТРАШНИЯ СЪД!

Вулканите :))

samo v BG govorim protiv solarnata energia i elektromobilite

Добро утро..., пияници!!!

Абе нема ли кой да оправя правописа, .че много нови думи и нещо не разбирам кво се пише?

Само като прочетох уводния виц "..авторитетния доклад на BP" и знаех, че "изводът" е: непетролната технология е погубна за хората и яде деца на шиш... Облъчване на зомбитата.

И идея си нямаш колко е прост.

ЩЕ ДОЙДЕ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА, когато заради тези емисии ще се наложи да се спрат МАРИЦИТЕ. Минаването им на ГАЗ ще е свързано с големи драми предизвикани не само от "ОПТИМИЗИРАНЕТО" на персонала, но и от ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ. Както заяви Борисов юни ще бъде завършен ВТОРИЯТ ЧАСТЕН ГАЗОПРОВОД от Турция за МАРИЦИТЕ. Ще има ли втора тръба от ТУРСКИ ПОТОК , която да снабдява ТЕЦОВЕТЕ С ГАЗ или когато през 2019 спрат доставките на газ през УКРАЙНА, ще угаснат не само те , но и ние , Македония , Сърбия... На 23 март рашките започнаха ДЕМОНТАЖА на втората тръба от ТУРСКИ ПОТОК и предизвикаха истинска паника и смут не само у нас , но и в ЕВРОДЖЕНДЪРИТЕ които се изживяват като някакъв фактор в региона. Как е завършила срещата на Путин с Ердоган при която няма как да не е обсъден въпроса с ВТОРАТА ТРЪБА и МАРИЦИТЕ. Да не забравяме, че и сега ТЕЦ -3 НЕ РАБОТИ , а му плащаме за РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ. БЕЗУМИЯТА В ЕНЕРГЕТИКАТА НИ СА УЖАСНИ! Пародии като ГИНКА която закупува ЧЕЗ теглейки заем който НИЕ ПЛАЩАМЕ е едно от тези БЕЗУМИЯ. То е като някой да си купи със заем жилище , а ние да обслужваме заема му и той на всичкото отгоро и да ПЕЧЕЛИ!! ТАКА Е В ДЪРЖАВАТА БУЛГАРИСТАН В КОЯТО ВСИЧКО ТЕЧЕ И ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ!

Ми, точно така е! На запад инвеститори купуват на заем имоти и ги отдават под наем и наемателите им изплащат заемите им и дори им носят печалба. И след 10 години, когато инвеститора си изплати заема с наеми, продава имота на друг "инвеститор" и реализира чиста печалба. В Германия инвеститорите така са си подредили нещата, че прехвърлят всички разходи по имотите си върху наемателите, включително застраховки, текущи ремонти и ги задължават да "поддържат" имота за без пари в желана от тях форма. А източноевропейците се бутат да бягат на запад и да робуват на тази система! Ми, добре дошли във феодализма!

Tъпунгер, кредита за закупуване ЧЕЗ не влиза в цената на електроенергията по закон и никой няма да го признае като разход. Като разход се признават само кредити за конкретни инвестиции в енергоразпределението свързани с подобрения и ремонти на инфраструктурата.

ДОРИ НЕ СА ЧУВАЛИ И НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ТОВА "ОСОБЕН ЗАЛОГ" , кой на кого и за КАКВО ГО ПЛАЩА. Форума не е место за лекции но ще ти кажа, че ЧАСТНИЯ НИ ВЪНШЕН ДЪЛГ който влезе като употреба с идването на власт на ВЕЛИЧЕСТВОТО и бе въведен от неговите ЮПИТА от НУЛА по времето на Костов СЕГА Е ПОЛОВИНАТА ОТ БРУТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ. Пиша ти за ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ защото той паресаланс си е онзи ОСОБЕН ЗАЛОГ при който ЕДИН ТЕГЛИ КРЕДИТ И ПОЛУЧАВА АКТИВИТЕ , А ДРУГ ОБСЛУЖВА ЗАЕМА МУ! Преведено на български език това е ЕДИН ПИЕ ДРУГ ПЛАЩА. На тази схема на ТАРИКАТИТЕ в Еквадор сложиха края с осъдителни решения по т.н. ОМРАЗЕН ДЪЛГ при който бяха осъдени БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ позволили се да загърбят в договорите си с поставените от тях лица ХОРАТА КОИТО БЯХА ДЛЪЖНИЦИ и плащаха ЗАЕМА!! Завършвайки ще те попитам - КОЙ КОНСТИТУИРА ПО ГИНКИНИЯ ДОГОВОР С КРЕДИТОРА ТРИТЕ МИЛИОНА БЪЛГАРИ КОИТО С ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ ПЛАЩАТ ЛИХВИТЕ И ГЛАВНИЦИТЕ ПО ГИНКИНИЯ ЗАЕМ?? Кой представлява мен и милионите българи по ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ на "американските марици" КОЙ БЕ ИДИОТ?! ДА НЕ СМЕ В РОБОВЛАДЕЛСКОТО ОБЩЕСТВО, ЧЕ ДА НИ ПРОДАВАТЕ КАТО ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК НА БАНКИТЕ БЕ НЕЩАСТНИКО?!

ако ;бизнеса ; премахне ;бушоните; в много от продуктите за да се увеличи срока на ползваемост това ще намали емисиите с поне 30 % , проблема е че фалшивата икономика разчита на продажба на боклуци за да отчете положителни индекси , което пък унищожава планетата и живота на нея

Абсолютно вярно. Гадни мошеници- печалбари.

Аз

"За сравнение, страни чиято територия и население са сравними с нашите, са доста по-напред в класацията." Мухаха... Това е щото имат икономика, за разлика от нас. Много по-информатовна би била статистиката за емисиите, сравнени с БВП. А истината е, че СО2 не е проблем. Проблем са изсичането на горите и унищожаването на фитопланктона, които го преработват. Обаче ни пълнят задниците с лимонада, защото трябва да сме прости.

От православните талибани и техните мюсюлмански братя. Никой не може да спре негово величество Прогреса!

Където се отглеждат крави има емисии. Чисто биологично ,кравите пърдят.

онова е метан, гл.упако! не е въглероден диоксид!

Аз

Е... Те, кравите, освен всичко друго и дишат...

Аз

... да не говорим, че в метана също има въглерод, а статията е за въглеродните емисии.

Ясно, ще плащаме пак нещо на развитите държави. Напомнят ни. Сигурно има някаква вноска неплатена ...

статията е нека.дърна,да не кажа глупава! въглерода е елемент от първостепенно значение за природата! въглеродният диоксид е основна храна на автотрофните растения, които произвеждат 164 000 000 000 тона суха биологична маса годишно! атмосферата съдържа само 0.03% со2 а във океана се съдържа 50 пъти повече!

посочвай източника, вместо да се правиш на умен и кадърен на чужд гръб.

учебниците ми от пети клас а ти имаш компютърче, нали?! простичко е, дори ти ще се справиш! напиши въглерод, и чети!

Най голям замърсител на въглеродни емисии са вулканите. Време е ООН да възложи на държавите с вулкани, да затворят поне половината на територията си..

За въглеродният диоксид не знам, но най-много МЕТАН произвеждат кравите в Кравария. хе-хе

Най големия генератор на въглеродните емисии съм аз кат апна паноца две бобец

Всъщност най-много замърсяват американците с около 16 тона СО2 на човек. Следвани от Русия с 10 тона на човек и от Китай с около 7 тона на човек. Но като се има предвид какво представляват руската и американската икономики, руснаците бълват далеч повече боклуци за единица произведен продукт. Няма да е зле да им продадем два ядрени реактора, че да си направят АЕЦ и да спрат няколко ТЕЦ-а.

Руснаците му виновни. А бе статистик, кажи колко са руснаците и колко останалите, на каква територия се разпростира замърсяването? хайде ползвай това малко сиво парче, което ти е дадено! На човек. По тъпа величина за статистика, по този въпрос не може да се измисли!

Луд умора нема, само се поти и дрънка глупости.

Ами на човек,разбира се! Хората с дейността си произвеждат СО2. Не територията като такава. Всъщност най-правилното е на единица БВП да се смята. Защото човешката дейност всъщност е създаване на БВП. Колкото по-малко енергия и по-малко вредни емисии за единица БВП, толкова по-добре за съответната нация.

Най-големият замърсител е алчността. Заради нея и нейното отроче печалбата, стоки за многогодишна употреба, се произвеждат с качество на тоалетна хартия и се ползват по същия начин. Това е в основата, а ревът за планетата са крокодилски сълзи на същите хора и борба с конкуренцията. По неразумно същество от човека не живее на тази планета. Всички ползват само необходимият им ресурс. Единствен човекът граби без ограничение и без обяснение, за какво.

важното е че се печелят от тях ,,пари,, на борсите...!!!

В случая България би имала изгода от въвеждането и продажбата на въглеродните квоти , ако като един от малките замърсители получаваше суми, обезщетения, отчисления от вноските на големите замърсители, но на практика не получаваме нищо , а и на журналистите не им стига акъла до там да питат къде отиват тези пари? USA като един от големите замърсители нищо не плаща, защото упорито отказват да подпишат международното споразумение за С емисии, щели да им фалират тецовете, иначе отварят голяма уста , когато трябва да нападат другите. Парите от замърсителите трябва да текат към държавите незамърсители, за да си строят озонатори да пречистват въздуха изващ от замърсителите.

Тази статия е толкова некадърно написана, че просто нямам думи. Реално при въглеродните емисии голямо значение има какво е производството в тази държава, предвид факта, че в България почти няма производство на стоки е нормално да сме назад в класацията. Примерно Германия имат много производство на машини, коли и т.н. и там електроконсумацията от предприятията е в пъти по-голяма. Затова и въглеродните им емисии са големи. Също така в Китай тече голяма експанзия към възобновяеми източници на електроенергия, но за съжаление построяването на такива изисква повече време и е по-трудоемко от примерно построяване на ТЕЦ-ове, да не споменаваме също така колко е населението на САЩ. Реално тук всяка инициатива е важна!

България е назад в класацията, ама не ни пропуснаха, да ни накарат да затворим реакторите в Козлодуй. Е това е проблема!

ти вярно ли си толкова тъ.п?? какво общо има между аец и въглеродният диоксид?? вероятно портиера е пушил арда??

Абе тъпунгер , толкова си прост по рождение ,и наследство или си ходол на специализация