17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щом не е одобрен от руските валенки, за нищо не става.

Това са пълни глупости и няма как да бъде вярно за оръжие произведено в арсенала на Демокрацията и предназначено за защита на Демокрацията и евроатлантическите ценности.

Пламен Узунов -хитлера още ли е съветник на президента?

По информация от турски медии първите елементи от С-400 са вече на турска територия. Турция , която има втората по численост и мощ армия в НАТО купува 4 дивизиона С-400 на цена от $ 2.5 млрд. За нашата територия и два дивизиона са достатъчни и щяхме да ги купим за същата цена , която сега ще платим за кастрираните Ф-16 /70. С тази сделка Ердоган показа на нашите дупедавци, че между политическата сделка за защита на собствените за...ци и сделката за защита на националната сигурност има ограмна разлика и тя не зависи от участието в един или друг военен съюз.

Ми те и гърците така - преди време си купиха ракестни системи С-300 и Оса. Само ние сме такива - стоящи до кръста във водата - ду.педавци.

Дупедавци са българските русофили.

Абе не разбрахте ли , че на Тръмп му трябват пари , за да се строи оградата с Мексико - трябва да се плати от васалните страни - или плащат или ще им размаха тоягата, то ако имаше отдругаде пари - може би щеше да се размине, но при положение, че му трябват веднага после ми обяснявайте, че България била независима страна. Зависима е - и от САЩ и от Русия. Какво - може да им се опъне нещо ли? Та нали затова трябва добра дипломация. Ама ние с дипломати пожарникар и военен къде сме? Още малко и Сърбия ще почне да ни командва, а може и Североизточна Македония и косово - държавата със звездичката.

При тези орязани способности на купуваните самолети, крайно време е Веско Маринов да изпее новата си песен - "Натовската авиация ще ни пази".

Не са орязани ,а намалени заради бюджетна рамка!Но така или иначе нещата са тръгнали и поетапно ще се добавя оборудване.Смятам ,че и президентина е наясно с бюджета,както и секретаря му ,но вдигат пушилка заради техните грипенни мечти.постановката със самолетите Грипен да не би да беше с оборудване?Изобщо не,защото и тогава бюджета беше ограничен.

Като няма муниции, може и въздушен таран да прилагаме.

За да се укрепят , московските окупатори направиха генерали над двеста свои слуги, всичкте диви селяни, без участие в битка. Имахме повече генерали от цялото НАТО, а полковниците ни са повече от всички полковници на земята.Тия направиха чудеса да тъпчат българи и да слугуват на окупатора и вождовете им Слугите и досега натягаше да служат на руските си повелители дс и предават родината. За 15 г в НАТО не мога без да си купим натовски самолет от тях, от тях 10г дясно правителство.. Вижте само тази сволоч в президентството и си отваряйте очите за кви отрепки гласувате.

Щатите вече имат отработена схема за финансиране при нужда. Важното е самолетите да са тук.

Първата авиационна бомба е създадена в България от офицера от инженерни войски от капитан Величков през 1912-13 г.Тя става прототип на авиационните бомби в света!Изработени са 50 такива бомби в Софийска работилница,които за разлика от " одринките" поразяват като образуват яма с размери 1,50-1,80 м /3м.,като падат отвесно от самолета.През войната са присъствали 120 чуждестранни навлюдатели за да отразяват българското творчество в използването на аероплана във война!Ентусиазма и патриотизма е нещо наистина велико и най вече отговорността към Родината!

Изказването на генерала е нечувана подигравка с героизма на българските военни пилоти по време на Балканската война!Дори тогава самолетите не са били пригодени за бойни действия ,били са открити ,т.е не е имало зашита на пилотите,но въпреки това са направени множество разузнавания над Одринската крепост ,на ниска височина от 500 метра,хвърляли са и бомби ,не една и не само над Одринската крепоат а и на военен кораб и въпреки пробойни от противника пилотите се връщат успешно,а това е героизъм!Има само един загинал пилот. !Имали сме 35 самолета без оборудване ,но са носили бомби и хвърляли от ръка или с парашут!Имало и бомбардировки над обекти в Мараморно море и т.н!Сравненията които прави този генерал ли е,нищо ли не е унизително защото няма база за сравнение!Тогава е имало себеотрицание ,героизъм и истински професионализъм от българските военни пилоти!

Да, тогава бомбите се мятали с ръка. Отваряли каината и бум!!! бомбата лети долу. Ако тка и с новите самолети Ф-16 много добре. Оригинално е. Защо пак не. Само че да изпратят инструктори.

За тез пари хиляди балони със горещ въздух можехме да купим и по четири кашика с манлихера в кръгова отбрана в коша на балона щяхме да станем непреодолима воена сила!

Руската пропаганда съботира всичко в тая държава

Спокойно ! Няма нужда от руска пропаганда, защото сегашните дупедавци най-добре съботират бедната ни държавица.

Явно шведите от сааб плащат голяма пара за реклама

ти чак сега ли се усети, аз вече вземам вземам. Направо всеки ден шведите ми носят..

Когато чуя някой генерал от президентството да каже ф-16 е добър самолет или някой от министерството да каже сгрешихме с тези ф-16 тогава ще ви повярвам защото досега сте подлоги на вашите началници господа генерали хора без собствено мнение жалки сте господа

самолета е добър каквото и да пърдят рускитетролове в президентството. Само ф35 е по добър но него могат да си го купят само десетина държави в света

пич ти не си ходил в казарма, нали?

Ми що не купихме Ф-35 - цената му е по-ниска при същите съпътстващи екстри - системи, оръжие, боеприпаси...

От селяндур, станал военен по времето на комунизма, защото го е мързяло да работи - толкова.

Това , че самолетите ще се осигуряват от една база, не е толкова страшно, защото България е малка. Самолетите може да се наложи и може да се използват само в едно направление. На запад срещу Сърбия или на изток срещу морски десант. Радиусът на действие е достатъчен и с една база. Проблем е , че няма ракети "Въздух-Земя"срещу масова миграция и десанти на крайбрежието, а Су 25 са малко и остарели. Самолети без въоръжение е скъпа играчка и за паради пред простаците.

На запад сърбите няма да посмеят да направят нищо, защото са нищожна сила на фона на съседите си в НАТО. Проблемът е на изток. Обаче всичките ни съседи - членки на НАТО имат достатъчно Ф-16 със съответното въоръжение, за да потопят или прогонят ватните кораби при техен опит да „освободят“ някого.

Смешник. Запасно летище е необходимо и задължително , защото основното винаги може да бъде затворено и да не приема самолети - поради технически прични, поради катастрофа/инцидент на пистата, поради метеорологични условия... А може и при повреда на самия самолет да не е възможно да стигне до базата и да се налага другаде да каца. Това всичкото е в мирно време. За време на война е съвсем друга история - една касетъчна авиобомба или ракета с бетонобойни поразяващи елементи и пистата ще бъде неизползваема няколко дни. А и авиацията по принцип се разсредоточава на няколко летища - за намаляване на загубите при удар върху основната авиобаза.

Всичкото руско трол вие на умряло, музика за моите уши. Няма нищо по добро от това да сме по далеч от Руснаците... колкото по далеч, толкова по добре.

Не разбирате ли, че на никой не му пука дали самолета е добър или не. Ако искахме добри изтребители (най-добрите), щяхме да купим Су-35 от руснаците, както правят Китай и редица други държави са се наредили за тях на опашка. Ако искахме евтини, практични самолети с офсет програма, от която да печели и България, чрез инвестиции, щяхме да вземем Грипен. Ако искаме да налеем едни пари на ВПК на САЩ, за да си платим рекета на световната мутра и разни местни продажници и приятелчетата им да се облажат покрай това - купуваме Ф-16, това е. Кви ракети земя въздух, кви 5 лева, тая щайга в момента, в който се отлепи, Турците и Гърците ще я засекат. Кого ще бомбардираме? Ако мислехме наистина за сигурността на въздушното си пространство - Ц-400 и всичко спи тихо и спокойно.

опашка!!!

Точно така, има заявки от няколко държави още, а и самите въоръжени сили на Русия чакат доставка. След като доставиха 24 самолета на Китай (като онези са поискали още) се нареждат Индонезия, Египет..., Китай искат още, но с приоритет са руските ВКС, които също се въоръжават с този самолет. Така че едва ли бихме се доредили скоро, дори и да искахме. А "бедните" и "неразбиращи" китайци, които дори сами си правят самолети, сигурно щото не разбират затова купуват в пъти по-силен самолет за по-малко пари...

Този Радев за чии национални интереси работи - за българските или за руските ….

чкай сега, Сааб са шведкси смаолети не са руски, а и пропо Шведите и руснаците се мразят повече от коклкото и руснаците американците. Сега е твой ред да каже как ако беше евнутално сделката със шведите руснаците щяха да намажт от нея??

не могат да се сравняват с българските пилоти от 1913г. На сегашните им трепереха гащите защото самолетите се рамонтирали в Полша, а в това време полските пилоти спокойно си летяха с такива. ДАЛИ ТАКА НЕ ГИ СЪВЕТВАХА ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО?

Поляците летят с НОВИ двигатели които изкупиха навремето от Германия и Чехия заедно с Миговете на тези страни... а в нашите двигатели ги "освежиха" с части рециклирани по измислена от тях технология, а ни одраха с цена като за нови-)

Гаранциите които дават поляците СА СЪЩИТЕ които дават и на полските самолети ремонтирани при тях.Е заявил директора на завода Лешек Валчик!

IQ на президентското главно секретарче -> 0.

IQ-то на това "секретарче" е имагинерно число но за български селски офицер от миналото това беше норма(бивш военен)

За самоледите ,стана ясно горе долу на популациата. Ам наземната техника за кашика дето ще се купува ква ще бъде? Леопарди без купола и консервата с веригите пълна с прашкаджии ли ще е?

Ами какво пък, може да се ползват за туристически обиколки тогава :) Пък повече полза ще има така, повече полети и т.н. и пари ще се събират... Каквото, такова! хах

Напънал се слона и родил мравка. Поне пъръшути ще купуват ли за пилотити?

"пъръшути" едва ли!

другари-полковници!

С тези 8 изтребители, можем само да предизвикаме противника да ни размаже и изтрие от картата. Всичките ни съседи са поне 10 пъти по добре въоръжени и боеспособни. Да не говорим за Турция и Русия, ще ни смачкат като слон мравка. Та, купуваме скъпи примамки за самоунищожение, вместо да повишим най ниския стандарт на живот.

Кога най-сетне ще се затрием? Нямаме затриване, споко! Ние сме като хлебарките... но пък поне може да ги дразним и да правим някакви кръгчета около самолетите на врага за да ги разсейваме! хах

да сме разбрали, че нямаме избор. Или Ф 16 или санкции, терор, преврати...голям избор, виж на Ердоган какво му се предлага, като отказва да слушка.

Поне тешка къртечница има ли фърчилото! Да прай ррррррррттт?

В статията е казано, че само бомби може да пуска, но през този процеп, дето се отваря може и да серем :) в свободното време за разкош!

За руския троянски кон в ЕС и толкова е много. Американците не са толкова тъпи да дадат на руснаците достъп до най съвременното си оръжие, а руските мекерета искат това да стане дори и без пари.

Самоледа е супер пуска водни балончета да плаши гаргити!

Ако ни нападнат руснаците, с тези 8 самолета ще издържим ... 8 минути. А 2 милиарда са по 1000 лева за 2 милиона пенсионери! Кое е по-добре?

трябва да похарчи България за да могат руснаците да доставят газ на сърбете. Това са пари които ще си ги получим обратно-друг път.

А бе, кой сложи този дебелосерко за министър на отбраната, бе??? Плондер некадърен!

Кого ще нападаме?

никого

От кого ще се браним?

от раша!

Секретарката на Грипена бълва простотия...

Добре, че не купихме руски самолети. Като си помисля колко много имахме, а американците ни победиха без бой.

8 Миг 35 по 40 млн. с пълно бойно снаражение са 320 млн,$/около 550 млн. лева/ , с по евтина подръжка и много по добри като самолети. А ние плащаме 4 пъти повече за боклуци

що не си купиш руска кола бе нещастник...

Ами купи си ти американска бе галош! Що за ограничени хора има на този свят бе???!!!!???? Индия купува 40 СУ 30МКИ и 140 МИГ-35! Китай купува 40 СУ-35! Египет купува 30 СУ-35! Индонезия 12 СУ-35. Армения 20 СУ-30МК и всичко това само за последната година! Сигурно защото няма за какво нали??? Имай на предвид, че за Индонезийските СУ-та конкурент при търга са били и същите Ф-16, които ни предлагат на нас, но са спечелили СУ-тата! При Индия е същото положение. Решението дали да бъдат американски или руски е изключително политическо! Взели са даденото политическо решение, добро/лошо, все едно взето е! Сега трябва да имаш топки и да застанеш зад това политическо решение с реципрочното за него финансово обезпечение! Само дето нашите "политици" искат да ловят в маймуни с трици!

Голям нещастник е др. Петков но така са го зомбирали,че друго не може да види та заради такива другаре сме последни в ЕС защото няма друга държава в която да има русофили и предатели както в нашата за огромно съжаление но пък и ЕГН-то ще се справи един ден

Ами Москвич и Лада може да си вземеш и за сто лева и пак никой не кара Москвичи. Пък и с миговете се оказва, че излиза по-скъпо накрая.

От американското посолство ли се (о) казаха?

Изобщо не ни трябват изтребители. Нито имаме пари да си купим достатъчно, нито да ги поддържаме, нито с кого да воюваме с шансове да победим ! За какво сме в НАТО ? Защо се подмазваме на САЩ? Защо търпим диктатът на ЕС ? Нали ако не друго поне за да гарантират сигурността ни !

Ами ,ако не си в НАТо , си в Сирия, Ирак, Афганистан. Разбираш ли? Всеки те клеца.

Не знам, за "Къф" ...ни са тези самолети ? Срещу кого, ще се бием?? Кой, ни иска ? Кой, ще ни превзема?? За какво сме Mу?? Когато някой ни поиска, ние без да воюваме му се предаваме!! Ганю, го превземат без война , само срещу Обещания !! НО , "обещаваме ви" , ако,... си затворите фабрики,заводи , сисипите си селското стопанство , затворите си ядрените реактори , продадете ни на безценица ЕРП-тата , Тецовете си и.т. н. за да не ни правите конкуренция , а ние ще видаваме КРЕДИТИ за да живеете и да купувате нашето производство ...ТОВА са Обещанията !! Пропуснах , ще пътувате БЕЗ ВИЗИ за да идват младите ви хора при нас ....за да работят ЗА НАС !! Факти, НАЛИ ??;))

социалистическите фабрики, социалистическите заводи и селско стопанство отидаха в историята, да не им правели конкуренция, На кой ще правиш конкуренция? Ти си минало!

Твоите родители , а вероятно и ТИ сте родени , живели , хранели, работели през социализма , сигурно живееш в панелка пак от социализма бедняко ...и ти ли си МИНАЛО ??? Много ти е лошо БЪДЕЩЕТО дебиле , НО няма как да го разбереш , защото трябва ОБРАЗОВАНИЕ за това , а ти си неграмотен , обработен.... за да бъдеш БЕДЕН !!!;))

Два милиарда,при тези мизерни пенсии на родителите ни,за да си купи мутрата спокойствие!Изроди!

в дупрата на Белене (до сега).

Из коментарите по-долу: "Нали се сещате че тези самолети никога няма да влязат в бой" - ако са 8 самолета... може и да им се наложи да влезнат в неравен бой, ако са 80... да няма да им се наложи! Преди да предприемеш определено действие, се замисляш за последствията. Във военото дело има нещо наречено - неприемливи загуби. Има и победа на всяка цена, но именно неприемливите загуби са нещото, което ограничава ползването на ядрено оръжие. Една система е стабилна, когато в нея има баланс. 8 самолета са смешни ... Ако трябва да се разчитаме на Западно оръжие, за да има България наистина ефективни ВВС са и нужни 4-5 ескадрили леки прехващачи (например Грипен), 2-3 ескадрили средни (да предположим Ф-16) и 2-3 ескадрили щурмови самолети (например А-10). Другия вариант е 5-6 ескадрили Ф-16 и 2-3-А-10. Ако разчитаме на Руско - 5-6 ескадрили МИГ-35 и 2-3 ескадрили СУ-34. Разбира се всичко това с адекватното въоръжение. Това са адекватни сили способни да водят бой и да нанесат неприемливи загуби на потенциален противник!

разбрах, от Грипените си...

Нищо не си разбрал!!!! И на идея си нямаш! Грипен-ите са малки, леки и евтини за експлоатация самолети. Те биха имали за цел да ти спечелят числено превъзходство във въздуха, както и да бъдат вдигани в случай на изолирани прехващания. За воденето на тежките боеве (да не дава господ на никога да се случва) ще се включат Ф-16-ките в доста по-леки условия. Понеже е скъпо да подържаме два основни бойни типа самолети, може да се премине само на Ф-16. И пак заявявам, това е само при условие, че не говорим за 8 самолета.... 8 самолета са единствено и само за парад! България е малка държава и притежанието на тежки изтребители е неоправдано за нас. Например, това, което Грипен би извършвал за нас за САЩ извършва Ф-16, за Русия МИГ-29 (МИГ-35 за в бъдеще).

Ето изхвърляне - през 1913 само са сънували Ф-16 и в най-смелите си мечти.

И къде казва, че през 1913г е имало Ф- 16??? Казва ти, че способностите му, ще са като на самолетите, които сме използвали през 1913?

чудеса с тези самолети. и сега ще е така.

сополанко

Цитат 1 (съветникът): "Има ли въоръжение "въздух-земя"? А трябва ли? Цитат 2 (интернет): Изтребителят е боен самолет, предназначен главно за унищожаване на самолети и други летателни апарати на противника във въздуха. Цитат 3 (интернет): F-16 е лек и маневрен многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно превъзходство. Ние (съответно НАТО) нали няма да нападаме никого?

….та за какво са ни самолети?!?

Прекрасно е, че толкова активно се обсъжда темата. Очевидно има и хора от славните години на ВНВВУ “Георги Бенковски”. Но всичко се заключава в едно - това е новия 10ти ноември, Point of No Return, както се казва. Защото следва един процес на обучение на пилоти, наземен персонал и т.н по нови стандарти и формиране на нов манталитет у тях. А кадрите решават всичко, както вече знаем от историята. Именно кадрите ще извършат завоя на Запад и това е неизбежно, както победата на комунизма в световен мащаб.

Президента да се качва на Миг-а, Премиера - на фалк....... пардон, на ефката и да направят въздушен бой, та да се види кой кой е и кой може да кара аероплан.

Чудесно!Винаги съм харесвал жени, които разбират от самолети!

Нали се сещате, че тези самолети никога няма да влязат в бой? 2 милиарда лева за нищо.

Стотиците стари мигове от мега армадата на бай Тошо да не би да влязоха в бой някога? Баси безсмисленото пръскане на милиарди и тогава...

Тоест да продължаваме да пръскаме? Защото ги имаме в изобилие?

Значи, учениците на Бай Тошо надминават учителя си по безмислено разхищение на държавни пари! И с какво тогава се различават от него ?

Дано никога не влязат в истински бой!

Необходимите ракети могат да се изпратят по куруер и по късно (при конкретната нужда). Не е необходимо да се трупа целия арсенал за самолета още повече, че този арсенал има срок на годност.

Руснаците знаеха,че ще се купуват западни самолети. Румен Радев - летеца бе назначен от Масква да саботира покупката на Ф16. Поне за сега не успява и скоро ще го пуснат по пързалката.

Това му беше главната, а може би и единствена задача, но уви. Ейде с Деса на село, кози да гледат. Може би това умее.