ГЕРБ-СДС внася предложение 24 май да бъде обявен за национален празник на България (видео)

Това е празникът, който се чества от всички български граждани, аргументира се Красимир Вълчев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трифон Зарезан най много ни приляга Щото във виното е истината И в рикията

Никой не спори, че празникът на Българската писменост и култура е един от най-хубавите български празници. Така е и българите много си го обичат и уважават. Той обаче не е символ на българската държавност! Не символизира възстановяването на българската държава с нейния химн, знаме и армия.Такава дата е 3 март. Защо все пак ГЕРБ-СДС правят това предложение? Защото 24 май бил консенсусна дата. А 3 март не е ли? Ще ви кажа защо. Защото 3-март е свързан с Русия. Затова! От ГЕРБ-СДС ненавиждат всичко руско и ако зависеше от тях сигурно биха махнали и паметника на Цар Освободител пред парламента, а след това и паметника на Шипка и "Скобелевия парк" с "Плевенската панорама". И още стотици други такива паметници. Даже се говори, че депутатите на ГЕРБ-СДС и "Демократична България" влизали в парламента през служебния вход за да не гледат паметника на Александър-II. Продължаващите промяната не са по-различни. Нека припомним, че един Александър Йорданов, който е евродепутат точно от ГЕРБ-СДС е заявил, че за него 3 март нищо не значи. И това е български депутат! Какво да коментирам!

Тези от ГЕРБ нямат спиране, то не бяха украински знамена,военни помощи еврогейски солидарности. Спрете се. Стига се угаждали на САЩ. Те ви изхвърлиха от власт.Бъдете национално отговорна партия.

До сега що правихте. Правихте Турски паток. Сега си правите политически ПР. Да сменим националния празник за да ви направим политически ПР е доста гадно. Щото, като се сетя на празника що е препоавен и от кого е преправен, ще ми е гадно. А не бива на националния празник да ни е гадно. Но вие нямате толкова акъл да се сетите какви ги дробите. Ако имахте щяхте да си траете.

Константин Кирил и брат му Методий създават азбука наречена Глаголица. Техните ученици дошли в земите български са тези, които създават старата българска азбука, наречена Кирилица. Именно тя е азбуката, която нализа в земите български и в последствие чрез книжовните школи тя(Кирилицата) претърпява различни промени и редакции, за да достигне днес до нас такава, каквато я знаем в момента. Та на какво основание ще правим 24 май национален празник скъпи ми калинки от партия ГЕРБ? Православната ни църква почита делото на Солунските братя на 11 май и това е достатъчно. А 24 май е празник на Българската книжовност и просвета, толкоз за тази дата.

Тез олигофрени само тъпотии измислят. Ние си имаме национален празник...03.03. Всичко друго са имитации на дейности.

Тия в това народно събрание друга работа нямат ли си. България вече си има празник немогат ли да се занимават със това което им е работа

Ти пък! Виж какъв сериозен проблем е 3-ти март, че да си губим времето с някакви дреболии като докарването на страната до пълен фалит, тегленето на заем след заем и цените, на които пенсионерите скоро може да сдадат Богу дух, че няма да могат да си купуват основните неща като хляб и лекарства!

Да го направят национален празник и в РСМ ! Не оставаме назад !

24 май е и наш празник. Кирил и Методий са двама македонци родени в Солун.

Ние знаем по принцип, че Филип Македонски основал Македония и от там са произлезли България, Гърция, Сърбия, Луната, Марс и още няколко галактики, но не е хубаво да го обявявате така все пак!

Научете се да не бъркате топонимите (Тракия, Мизия, Македония, Банат и т.н. ) с държавите , националностите и езиците им. Империите и големите държави включват много области и по няколко националности. Тази стратегия е удобна на някои, но когато се отнася за другите.

националния празник на България е само един! 22 септември! на тази дата България става независима държава! а да чествеш двама византийски емисари - кирил и методи, които не са стъпвали в България и нямат нищо общо с азбуката ни е жалко! а трети март не е некаква дата за България! на договора подписан на трети март в сан стефано независимост получават србия и румъния, а България още 30 години си е турски вилает! 22 септември, драги!!!

И какво щеше да съединяваш, ако не бяхме се освободили викаш?

Дето има една дума - нали Трети март ни раздели за да може да се съединим. Иначе какво щеще да съединяваш!

Подкрепям

Е за 12 години власт, що точно сега го "решихте"? А, вярно - преди това Баце беше зает да подарява на Путин кученца! Да, и да му строи газопроводи.

Айде стига пърдели мозъчно ... добра идея подарил е българско уникално куче с порода ... друго какво имаме да се отчетем за 1300 годнини държава - азбука от гърци, свобода подарена от руснаци, три национални катастрофи у лево

Можем също да се похвалим че сме отгледали един епичен идиот( визирам теб господин Спартак) и сме го пуснали на воля да сее простотия и да забавлява хората. До ден днешен сигурно баща ти си вика: Мамка му да си бях праснал чикия

На тези безродни подлоги им пречи 3-ти март! Там се чества уважението към една държава, която се завръща на световната карта напук на едни чуждопоклоннически г*золизци мечтаещи за фес.

И герберите започнаха да се правят много на русофоби. Накрая да не делят с ДБ онеци 4-5%, само отбелязвам. По въпроса кой следва да е националния празник, отговорът е прост - този без който нямаше да ги има другите празници.

Ами без 24 май нямаше да имаме българска култура и народност, каквато я познаваме сега и кое ни запази през турско. Кой щеше да празнува измисления 3 март, ако нямаше българи?

Ти за българите не бери грижа! Когато станеш българин, тогава може да говорим за празниците на нас, българите. Защото тези сега, които толкова искат независимост от Русия искат и приемане на латиницата за официална азбука, а някои от тях бяха стигнали и по-далеч, директно да сме минели на английски, за да сме се разбирали по-добре със "западните си приятели". Големи родолюбци и радетели за българската култура и писменост!

Не бера грижа за българите, ние винаги оцеляваме. Но виж за русофистиличните еничери, които осакатиха българския език след 1944 г. и въведаха да се изучава задължително руски, още от детската градина, виж не съм сигурен, че вие ще оцелеете. Путя е ерзац Сталин, превзе завода в Мариопул, толкова са му силиците. Няма как да дойде да ви помогне, колкото и да го чакате надупени.

Каза любителят на момченца! Вече видяхме еврогейските ценности и "чистотата" или по съвременен български пюърнеса на нашия език. Даже франкофоните в началото на века изглеждат по-малко жалки или смешни с чуждопоклоничеството си пред вас, русофобите. Щях да кажа, че чакате надупени, ама той лидера ви призна, че такова... с 200.

У нас всеки ден и национален празник на робството и чуждопоклонничеството! Горди сме, че сме наведени!

Направете Всенароден Референдум и ще видим всичко !

Преди бе празник за учениците. Да не избиваме на крайности. Освен това колко на брой национални празника ще имаме? Не трябва ли да е 1? Нима освобождението ни от османско робство да е незначителен такъв? Кирил и Методий са писали глаголицата, а кирилицата май е правена основно от учениците им някъде в Пловдивско. Аз пък предлагам Германия да мине на кирилица, че вместо да пишат Deutsch да си пишат Дойч. Колко по-кратко и разбираемо! ;)

А защо националния ти празник трябва да внушава роболепие и комплекс към чужда нация? Нация която има доста двуяко отношение към нашето Революционно движение! Виж написаното от Раковски, Ботев, Захари Стоянов и още много възрожденци за Русия. Не забравяй, че тя е Империя. Прочети историята на Граф Дибич. Русия е влизала до половината на България не веднъж и се е изтегляла докато е "търгувала" с Великата порта. Прочети за Капитан Георги Мамарчев. Не, за мен 6 Септември - Съединението - е много по подходяща дата. Празнувай и 3 Март, но нека Националния празник е ден за гордост, а не за преклонение пред друг народ.

Викаш, по-добре да си област в Турция, отколкото да признаеш, че руснак те е освободил, така ли?

Иначе добро предложение на еднокнижника от Банкя и ПКП шайката..

Тия гербоиди не разбраха ли, че не са вече фактор и мерило за нищо друго, освен за простотия, наглост и кражби?

фалшиви партии, управлявани от западни агенти и за който гласуват зомбита и наследници на бежанци, преселници, окупатори и белогвардейци предлагат фалшииви празници! нормално е! И да имаме едноцветно знаме с аслфалтов цвят? на което да пише "Кърджали прави демокрацията" и "Европата над всико" и Долу Динавска България"? Никога не е имало българи Кирил и Методи! Имало е папски агенти и зомбита, които в началото на 19-ти век ни окупират и ни налагат нов език и нова азбука!

Относно езикът и азбуката, това е било просто сделка, за да приемем превославието - лошо няма. Това обединява племената, съжителствали на тогавашната българска територия и ги превръща в хомогенна маса и народ.

ГЕРБ не предлагат ли за национален празник Бойковден.

24 май е добра дата ... националния празник обаче трябва да деня в който е подписана първата българска конституция от независимо българско събрание - 16 април 1979 Така ставаме като нормалните страни, а не някаква колония празнуваща геополитическите успехи на несъществуваща империя.

Българина не ще да е нормален независим народ равен с европейските ... той си иска да празнува като национален празник или как не се е освободил сам или да празнува как са му написали азбука на която сам за 700 години няма свдения да е написал нещо значимо - освен няколко превода и едн история славянобългарска писана по поръчка на руската империя следваща геополитическите си планове. Щото да празнува нещо, което е постигнал би означавало да остави на страна омразата към собствения си народ, на която е програмиран.

1979 ?!

на Герб-сдс също се празнува от всички и може да е национален празник. А може да запозиме дапи и за изчезването на дпс, заминаването на Кирчо и кокорчо и вдуги светли дати свързани в политици, банкери и тв звезди

Видиш ли седесар, удари му шамар. Нищо не му казвай, той си знае защо ?

Същите тези седесари и демократи предлага да се откажем от нашата азбука и да преминем на латиница. И президент Петър Стоянов ги подкрепяше. Кога са честни с българите тези продажни люде ? И какво желаят ?

Предложението е добро .. кирилицата е ненуждна ... но правилното предложение е да приемем и английския като втори официален език ... екзистенциален избор разбира се, че няма да мине, но ако го направим ще спечелим дългосрочно

ненужДен си ти!

Ето обективно ако не беше се концентрирал върху правопис базиран на някакви безпринципни изключения в език говорим от само 7 милиона скоро 6 ...вероятно 0 след 100-200 години можеше до теб да достигне смисъла на това което съм написал. С това подкрепям тезата си за ненуж(без Д така доволен ли си)ността на една писменост, която се ползва от все по ограничен брой хора в един глобален свят. Както казах говорим за дългосрочна перспектива. Борис бил ли е българин преди да почне да я ползва? Симеон е писал основно на гръцки. Той кирилица не е ползвал - факт. От там нататък къде е българската държава? Кой изобщо е първия български владетел ползвал кирилица?

фалшиви партии предлагат фалшииви празници! нормално е! И да имаме едноцветно знаме с аслфалтов цвят? на което да пише кърджали прави демокрацията?

Предложението е много добро. Ти просто без аргументи си написал една мозъчна пръдня. Фалшива партия с 12 години управленски опит и 1/4 електорална подкрепа .. ОК у лево

24 май също не става за национален празник. Каква е тая азбука която е писана от двама гърци? Какво точно предимство имаме ние пред чехите да речем, които не ползват кирилица?

От къде разбра, че са гърци, много им е антигръцки акта нещо. Т.нар. кирилица е писана от българите - Климент и Наум. Не ми пука за чехите, които от 200-300 години насам се опитват да се прикачат към делото на Кирил и Методий от шовинистични подбуди. Хем пишат на латиница, хем ги смятат за свои.

Хората са културни имало е период в който Кирил и Методи са работили там. Ти си шовиниста с тая глупост която си написал. Кирил и Методи са гърци те са писали някаква нова графична система което само по себе си е работа за 5 минути - на практика ненужно както става ясно от опита на чехите с латиница. По важния им принос е, че са превели един куп книги на великоморавски/чешки (не на български за съжаление). Та ползата за чехите е много по голяма и има много повече какво да празнуват от нас. Тоя Наум за него какво знаеш и от къде какви източници имаш? Източниците за Кирил и Методи се пазят в Рим в огромни томове. Лична кореспонденция с Папата и т.н. Този "Наум" изобщо няма писмени свидетелства писани от него, които се пазят. Някъде в някакъв протокол може да е отбелязано името му, но какво точно доказва това? Разтегнат е локум от нищото.

Я кажи, в кой извор е написано, че са гърци. Светни ме, кои са тези книги на "чешки", че нещо липсват във времето и пространството. Освен житията няма нито един светски извор за тях. Тези "писма" и "томове" във Ватикана са само в главата ти.

Първото нещо написано на "чешки" е с латински букви и от 13-14 век. Къде са работите преди това?

Същото може да кажеш и за българските "работи". Просто се ползва латински или гръцки

Нормалните страни празнуват деня в който са седнали представители на държавата им и са подписали конституция. 3-март е порнография ... тогава българи изобщо не участват а за разлика от сърбия и гърция които в Сан Стефано получават независимост Бъгария е вписана като васална на османската империя която има право да одобри или не кандидатура за княз и да събира данъци.

Някаква велика сила била друга и си играли на геополитика без изобщо да поканят българи ... и хоп национален празник на вечните роби.

само сменят господарите от време на време

Предлагам 9 септеври и 10 ноември за национални , едните БСП ще празнуват после СДС -то .

тия са толкова изпаднали, че няма на къде. На следващите избори ще са с 45 депутата и няма да ги мислиме повече.

Националния празник да е Съединението!

Какво щяхме да съединяваме ако бяхме в Османската империя?

то хубаво да е национален празник,амо що като бехте навласт толкова време не го предложихте и приехте а сега като сте опозиция сте се сетили или тогава от усвояване на евросредства и пълнане на чекмеджета не остана време за такива инициативи

Браво, това е много по достоен празник от чуждопоклонния и антибългарски 3 март, който е повод всеки път за челобитие и национално унижение от еничерите русофистилици.

Кретените от ГЕРБ отново искат да сеят конфликти.

Аз пък мислех че е такъв. Нали вчера никой не работи и навсякъде беше затоврено. Целият град беше изсипан на центъра от сутрин до вечер. От народни танци до дрифтове...

Хубав празник! Не може да се отрече. Проблемът е, че не се празнува само в България. Не ми се влиза в подробности, защо. Напоследък вложиха много политика около него. 3-ти март е само наш! Лично мнение, разбира се.

Прав си Иване, но за трети март наполовина. Нима преди 3 март 1878 година не е имало България. И защо на тази дата всички медии отразяват деня, като "годишнина от освобождението на България" - кое освобождение, от кого сме се освободили:от византийци, гърци, турци, защо сами си изкривяваме и премълчаваме историята и после другите ни били криви, другите ни крадели историята.

Само не ни показвайте бившия министър на Образованието.Той е завършил счетоводство във Варна.Само "мека".

Никога повече канадци! Време е за Възраждане! Ахмат-сила!

Аллах акбар, кремълска ковро, ахмат сила, Аллах акбар!

Това трябва да е най-важния празник!

Като видя дуловската биволица и ми се до...ира

А 3-ти март да си е работен ден. И без това го празнуват шепа русороби и Митпрофанова

Най българските празници са 3-ти март,24-ти май и 22-ри септември,нормално е 24-ти май да е национален празник!

туй са мечти на американците и тия им се мазнят аз предлагам 09.09.44 г.

А аз предлагам да онодим жена ти отзад

Инициативни идиоти! Оставете празника такъв , какъвто е възникнал и какъвто е бил повече или по-малко досега - спонтанен , народен, радостен защо не и вдъхновяващ, ден , в който всички сме българи с езика си и писмеността си. Защо трябва всичко да ПРОМЕНЯТЕ И ДА СЪСИПВАТЕ ? И защо се показва този Кр. Велчев - ТЪРГОВЕЦЪТ В ХРАМА НА ТОЗИ ПРАЗНИК. Най-добрият начин за съсипване са идиотските промени.

Освен Коледа и Великден, в България има само два истински национални празници - 24 май на българската азбука, наука, изкуство и култура, и 22 септември на освобождението на България.

Национален празник на България трябва да е или Трифон Зарезан или Гергьовден. Пийване и хапване да става, другото кот доде.

На всички държави по света националните празници са свързани със събития водещи до основаването им или трансформирането им от едно управление в друго... Е ние ще си празнуваме азбуката, която е направена от от едни българи, които нямат нищо общо със сегашните чалгаджии, но тов е друга тема... Това е поредната тъпа поръчка на говедарите към слугите им в парламента, с цел разделяне на хората и провокация към основаването ни като държава благодарение на Русия... Простаци с от герб-сдс, големи простаци.

Основали сме се като държава благодарение на русия? Ти къде си учил история? В русия ли? България е основана, още преди тези азиатски племена да са знаели, че някой ден ще се наричат руснаци.

Изблизахме пак руския задник, а? Джендърът мутрофанова ще даде копейките.

Да управляваш 12 години и да не внесеш такова предложение, но като изпаднеш в опозиция, да се сетиш за 24ти Май? Това шизофренизъм ли е или плоска пропаганда?