Антимафиоти блокираха сайт с 39 000 е-книги

Служители на сектор „Киберпрестъпрност“ в ГДБОП спряха достъпа до интернет страница с над 39 000 литературни произведения на над 7600 български и чужди автори.

Обратно в новината

Коментари - Антимафиоти блокираха сайт с 39 000 е-книги | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди години ФБР след година и половина разследване и незнайно колко милиона пари ан данъкоплатците, успя да разбие хакерска група, която кракваше и пускаше версии на Windows. През това време ислямски терористи, руски майстори на вируси за крадене на номера на кредитни карти, педофили и кой ли не си правеше каквото искаше в мрежата. И версиите на Windows не спряха да излизат. Но пък шефовете на ФБР отчетоха дейност. ПС. Всякаква прилика с днешната новина и напълно случайна.

Прочетох цялата статия. Това което не разбрах обаче, е дали това са първите последствия от СЕТА?

У нас спрямо телевизията са блокирани всякакви некадърни кастинг предавания, биг факър, измислената им ферма, турски сериали, реклами на всякакви боклуци, чалги, знахарки, порно, повтарящи се до наизустяване "новини" и прочее пълнеж. Резачката е готова за нови блокировки. Лошото е само, че оставащото смисленото е твърде малко. Хубавото е, че остава време за други дейности. А по темата с книгите - бъдете сигурни, че който иска пак ще чете! Просто ще започне на английски език...

дето ме нарече крадец - купих си от сергия три книги от библиотека Галактика на "Георги Бакалов" Варна. Стари издания, което означава качествен превод, добър избор на автор и липса на правописни грешки. Нека българските автори предлагат такъв, конкурентен продукт - и няма да имат повод да се оплакват. Искам добър български език, интересна интрига, нещо, което да ме увлече и замисли. Толкова много ли искам, за да платя за една книга?

Заработиха си коледния кокал!

Писател?

Вари го, печи го - то си е ЧЕНГЕ, ако ще не в 21-и, ами в 221-и век да живее... Всички проблеми на държавата свършиха, та дай електронните книги да бастисаме... да не би дядо Вазов да си поиска някой лев авторски права.. Смешници!

Вместо да направят една хубава система, в която срещу левче или два можеш да си дръпнеш която книга си искаш, като в истинска библиотека, и всички да са доволни. На никого няма да му се досвиди някакви стотинки да плати там - хем да направи "евала" на автора, хем за системата, и не на последно място - да е чист пред закона и съвестта си. Ама не! Дай да разбиваме, да глобяваме, да заплашваме - в това най- ни бива. Като обирджиите "Паркинги и гаражи" - вместо да построят паркинги и гаражи, те обикалят като котараци с паяка да вдигат коли и да създават проблеми на хората, макар че същите те не са си свършили работата да направят необходимите парко-места. Живеем в едно от най-красивите, и същевременно най-гнусните места на света, за съжаление.

Така е. Само с Винету не става! Трябва и малко акъл.

Много добре, много добре! Ким Чен Ун ряпа да яде, диктатора му такъв! Виж при нас всичко е съвсем демократично. "Напред науката (просвещението) е слънце, която в душите грей"- абе какво слънце, какво греене бе? Глобалното затопляне е вредно! Я всеки да си се пъхне на сенчица в своята дупка. Ако толкова много ви се иска да смучете информация- има си безплатни и съвсем законни масмедии, кеф ти радио, кеф ти телевизия, а някой може да си купи и вестник, там е всичко което му трябва на народа: там е Бойко, там е и Корнелия, там са слънцата около които всички трябва да се въртим, там е и помията в която се въргаляме.

Хората нямат пари за книги! Радвайте се, че в България са останали хора които четат а не ги преследвайте. Гонете и преследвайте битовата престъпност а не си стойте на бюрата и да отчитате лесна дейност!!!

ето - така извличам действията на машината ми за последните дни : comm -23

comm -23 d p k g-get-selections s e d n install \ var lib apt extended_states a w k v RS Auto-Installed 1 print 2 sort а това представлява каквото било направено върху базата дани на Google, други . както android така и windows имат подобни прозорчета.

става въпрос , доколкото е възможно или вероятно да се "блокира" , "конфискуира" нещо съществуващо в мрежата като блокшайн . след като мога да правя посочените извлечения , тотава мога да ги направя и за блокираното , конфискуираното . Защото при P 2 P не ми е нужен господин X и неговата машина , , а само целенасоченото uploaded инфо да вече съществуващо и архивираното . точка 2 : заявка към записката

Ако не са тея групи никой няма и да ги знае 'големите' български автори. Оня гений Христо Стоянов е може би пак се е оплакал. Търси си евтина реклама

Българските автори трябва да ми плащат за да им чета "творенията". Сега всеки графоман с малко пари може да си плати да му издадат глупостите и после да се бие в гърдите, че е голям български писател. И защо преводните книги стуват повече от английските им оригинали например?

То там е работата, че често и книгите на тези, дето не се самоиздават, а издателствата ги одобряват, пак не струват. Ама много не струват!

Терзийски това ти ли си?

Едва ли е Калин.Той си пие кротко...:)

Само в България електронният вариант на книгата е по-скъп или равен по цена на книжния...

Това не е верно, че само в България... електронния вариант по-често е по-скъп където и да го поръчаш в чужбина.

Ти бъркаш, господине: Kindle edition $1.19, Paperback $13.49, книгата е The Gender Game - т.е. електронният вариант е 11 пъти по-евтин в амазон! Е, обикновено разликите не са така големи, ама няма как едно файлче, свалящо се от онлайн книжарница, да е по-скъпо от книжното копие! Или може би бъркаш електронен четец с електронен вариянт на книга (mobi, epub...)

Оправиха държавата, хванаха престъпниците и сега погнаха сайтове. Смях! При положение, че цената за един билет за кино или книга са доста скъпи, не виждам какъв е проблемът да ги теглиш. Едва ли се ощетява някой друг, освен нашите гладници.

Има тук един антикелеш на маймуница, дето българското племе му е виновно. Крадливо било. Господинът бил ли е ннякъде на запад да ползва библиотека. И колко е плащал? И влизал ли е в българска. Освен Националната. Толкова ли не му ражда промития мозък, че подобни неща се случват всеки ден. И никой не затваря Ю Туб, примерно.

СТИГА КРАДЯХТЕ БЕ. ДО КОГА ПИСАТЕЛИТЕ ЩЕ КАРАТ НА ПОДАЯНИЯ, А БИЗНЕСМЕНИТЕ С БУТКА ЗА ВЕСТНИЦИ ИЛИ БАНИЧАРНИЦА ЩЕ КАРАТ БМВта. вестници и банички не крадете, нали?

буДка. Това първо. Второ - ако някой си въобразява, че писателите са приказно богати по света, значи е много наивен. Писането е голям лукс, в повечето случаи - в България поради обективни икономически причини е МИРАЖ. Като стане заработката 2000 евра и т.н. - става. Апропо, някои гении са прописали навремето и в пандиза, че и са мизерували и гладували - примери бол. За некачествени книги, както и за кофти вестници и банички лично аз не давам пари.

Ти си бил голям тарикат бе. Не давал пари за лоши банички. Колко пъти си купил баничка, изял си и и си си поискал парите обратно????? КОЛКО??? Колко пъти си откраднал баничка или вестник и си казал на продавача - "офти вестници и банички лично аз не давам пари. " Що КРАДЕШ КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВАТ??? ЩО СЕ ПРАВИШ НА МАЛОУМЕН. п.с. ти си оня дето тегли от ЗАМУНДА, щото не би дал пари за филмите, че били боза... боза... ама пиеш на екс. НАГЛЯР !!!!

"крадяхте" ?! От "автор" очаквам ГРАМОТНОСТ!

"крадЯхте" , "буТка"?! От "автор" очаквам ГРАМОТНОСТ!

А на Ковачки взеха ли пари за неиздължени социални осигуровки ;)

Началникът на антимафиотите-министър на културата!!

Браво на антимафиотите. Хванали са най опасните престъпници в България - хората които четат книги....

Четат или крадат? Има известен нюанс.

Да бе. Нали изловиха крадците на фабрики, заводи, язовири, банки, на цялата държава за милоини и милиарди левове, та опряха до шепа хора дето четат книги. И между впрочем повечето от тези книги са на авторо които са починали и произведенията им трябва да са безплатни по закон....

Мнението на народа за работата на "органите" се вижда доста ясно с изключение на няколко платени провокатори. Полюционери, и за чеп за зеле не ставате.

Просветеният и образован човек е най-опасен! Просвещението става с учене и четене! На кой му трябват опасни хора ? Едно време са преписвали по цяла нощ за да разпространяват книги и наука и са давали мило и драго за да пратят децата на училище, сега ... сега ...

Разпространява се БЕЗПЛАТНО (всички томове), което си е голЕмо нарушение, "Мъдри мисли на вожда и пРЪви(след другият пРЪви) държавен ръководител".

Ал

Громете организираната престъпна читателска мафия! Громете я, честни и доблестни полисмени! Няма по-голямо престъпление от образованието!

Знам кой е боклука, който сезира милиционерите, но няма как да му направя реклама :) Ще си тъне в жалкарската мизерия докато е жив, защото за неговите т.нар. книги никой няма да даде и 1 лв. Дори да ми подаряват книга на този ще я хвърля на боклука.

п.с. Сайтът, който е затворен не е "читанка", а друг, но не се гаси туй що не гасне е казал един умен човек :)

И какво точно не се гаси? Крадливостта на племето ни? Това ни е остатъкът от дългото общуване с великия и братски Съветски Съюз и с неизтребимите идеи за царсво на пролетариата. За СССР нямаше авторско право, а всички интелектуални достижения принадлежаха на цялото човечество. Уж много красиво, нали, но абсолютно развращаващо и ерозиращо. Като няма защитено авторско право, няма възможност за автора да получава доходи и да живее достойно, изведнъж всички автори се нареждат на хранилка при царя батюшка, при Йосиф Висарионович, или Никита Сергеевич, или Леонид Илич или при някой от съплеменните им съпартийни сатрапи от източния блок. А щом си на нечия .хранилка ще слушкаш когото трябва, ще целуваш ръчички и дупета. И става двоен прецак хем авторите стават беззъби угодливци (не всички, разбира се, но тях ги депортираха, някои убиваха, а трети търпяха като някаква проява на инакомислие и за реклама), хем читателите спират да гласуват с джоба си, приемат че всичко им е дадено и спират да уважават интелектуалния труд. Добре дошли в царството на победилия пролетариат! Който пролетариат от безкрай време гледа да крадне всичко, що не е добре закрепено, да някакви си книги ли! Хайде холан, не стига, че им ги четем, ми да им ги и плащаме. Като диш хакъ, някакъв. Абим си мозъко да четем, па от ревнал да му плащам!

Не ще му правиш реклама, а му спасяваш живота,че ако му напишеш името,току виж,я инфаркт получил, я с колата се блъснал, я ял гъби и се отровил,я....че те алкохолизираните писатели (а аз други не познавам) дълго не живеят.

От link - малко по-различна версия - "ГДБОП затвори фейсбук страница за разпространение на онлайн книги"

нещо стана и не можах да допиша поста се... Т.е. ГДБОП са премахнали от нечия Facebook страница линка към chitanka-та... Машаала, гуспуда пулицаи, аферим!!! Предполага се, че за целта са били изпратени две бронирани коли качулки и е било евакуирано населението в радиус 22 километра?!?

мерси за положения труд на форумиста. Какво да кажа,по случайност съм в час с издателските и т.н. разпространителски истории и мръсни номера. От много години това масово е право на хартия, колкото да го има и тоя писател, като е толкова велик, да се поинтересува дали не се продават допечатки от шедьовъра му, за които не получава нито стотинка. Да речем. Голямо закъсване е с културата и просветата. Така че неговата история е търсене на права на неподходящо място в неподходящо време.

С какво това, че някой друг някъде краде, да обосновава и нашето право на кражба? Като нямаш пари за книги, а ти се чете - иди в библиотеката, вземи назаем от приятели, но НЕ КРАДИ. Всъщност, много от тези ревящи за затворения сайт за кражби вероятно имат пари за книги, но айде да не се минем, да краднем, щото може и е безплатно, и на никой не му пука.

чета на хартия, купувам намалени книги - в интернет избягвам заради очите, така че напразно ме обвиняваш. Щом смяташ, че сигнал до антимафиотите на ЕДИН автор, е начинът - добре. В този сайт обаче е имало хиляди книги с УРЕДЕНИ ПРАВА. Ако се поинтересуваш, ще научиш след колко години не извършваш престъпление, като четеш за Шерлок Холмс в интернет. Назаем книги не взимам и не давам - опоскаха ми РЕАЛНАТА библиотека, не виртуалната. Направи ми впечатление колко бързо тази тема падна на дъното изместена от катастрофи и т.н. Показателно е защо е тъпо да си хабим клавиатурите. Хубав ден. Иначе да, добрите писатели заслужават възнаграждение за труда си, но не и некадърните драскачи. Кой какъв е преценявам след бегъл прочит в интернет, ако ме заинтересува - плащам хартиени пари за хартиена книга.

Позор! Стига сте крали от авторите! Какво презряно племе, краде от всичко, дори от литературата. За всеки потребен продукт на човешката дейност трябва да се предоставя равностойна престация обикновено пари. Когато някой работник, с основание, изреве, че чорбаджията не му е платил и му е окрал труда подкрепяте. И е правилно. Когато някой автор изреве, с основание, че така наречените български читатели, с претенция за интелектуалност, му крадат труда се присмивате. Значи за монтьора или зидаря може, за писателя не може. Те и без друго са на изчезване, и без друго има само един български писател, който може да се издържа от писателството си, хайде съвсем да изчезнат! Още веднъж позор!

български автор? който се самоиздържа от писане? наистина ми е интересно.

"крадЯхте" , "буТка"?! От "автор" очаквам ГРАМОТНОСТ!

ChatGPT

Нали се сещаш, че в случая става дума за никому неизвестни или отшумели автори без продажба на книга за последните 10 години и сега интернет им е крив

Читанка: File not found.

ChatGPT

Ами да се организират писателите и да направят онлайн магазин за произведенията си! Сайтове като този дето са закрили е може би единствената реклама на техните продукти

Кодово име на акцията-"Просветителите".

Проверката била по сигнал на български писател. Абе нали ако не са онлайн източниците на книги, родните писатели са живи умрели бе. Никой няма да ги е чувал. Говоря за над 90% от писателите.

Най-добрите избиратели,са неграмотните дебили(избиратели).Най-добре забранете четенето в територията!

Четенето винаги е опасно за управляващите!

Купил съм си маса книги, след като съм прочел он-лайн. Но става въпрос за качествена литература, нали)) Това е ясно на авторите, които не старадат от липса на четатели или от липса на талант, идеи и въображение. Същите тези автори не биха "ревали" за нарушеви права, по-скоро за това реват издателите. А аз като читател и клиент на тези издатели на кого да оплача, когато купя книга, която видимо не е докосната от редактор? М? Ще тегля и още как? Ако няма български сайтова, слава на Читанката, има чужди. Не можете да спрете гората да се разлиства, но можете да ни разсмивате като пордължавата да опитвате.

при според мен имаше плюс - сега го няма. кокошкарска история - каквото не ни изнася го нулираме. жалка история. от това изказване махнаха плюса: "срам за бг писателите най-вече с голямо его, които не осъзнават, че стесняват до минимум кръга на читателите си с подобни изяви. да не говорим за "възпитателния" ефект за интернет-поколението. по-добре да не четат книги, нали така? понеже повечето вече заобикалят книгите на хартия. за щастие не става дума за МЧ, поне днес си влязох в акаунта. ама и там имаше изпълнения. затова не искам да изписвам името, да не им давам идеи. " авторчето да не кисне тука случайно и да праща сигнали и в дир.бг? няма да се учудя. защо не му кажат името, каква е тая анонимност? да знаем на кого да благодарим лично.

Прекрасна работа е свършила тази група. Толкова много книги, качени онлайн. И вместо да уредят правата, да въведат плащане, примерно по левче за книга, пък да ги дадат на авторите тези левчета- спират сайта !? Защо ?

Читанка си функционира нормално. Кой сайт са затворили?

Добре бе, как точно се нарушават АВТОРСКИТЕ права ??? Нима са изтрили имената на авторите от тия книги ????? Някой си е приписал чужда творба и я разпространява като своя собствена ? Някои държавни служители, след тях и медии, имат доста странни разбирания за термина "авторско право".

Авторските права не са само върху името. Пиша това с разяснителна цел, а не защото одобрявам спирането на сайта. Ето какви са според Закона за авторското право и сродните му права: Видове неимуществени авторски права Чл. 15. (1) Авторът има право: 1. да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това, с изключение на обектите по чл. 3, ал. 1, т. 4, 6 и 8, при които това право се уговаря по договор; 2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението; 3. да реши дали произведението му да бъде разгласено под псевдоним или анонимно; 4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението; 5. да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство; 6. да променя произведението си, ако с това не се нарушават права, придобити от други лица; 7. на достъп до оригинала на произведението, когато то се намира във владение на друго лице и когато това е необходимо с оглед упражняване на неимуществено или имуществено право, предвидено в този закон; 8. да спре използването на произведението поради промени в убежденията си, с изключение на реализираните произведения на архитектурата, като обезщети за претърпените вреди лицата, които законно са придобили правото да използват произведението.

Видове имуществени авторски права Чл. 18. (1) Авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица, освен в случаите, за които този закон разпорежда друго. (2) За използване по смисъла на ал. 1 се смятат действия като: 1. възпроизвеждането на произведението; 2. разпространението сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението; 3. публичното представяне или изпълнение на произведението; 4. излъчването на произведението по безжичен път; 5. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) предаването и препредаването на произведението по кабел; 6. публичното показване на произведение на изобразителното изкуство и на произведение, създадено по фотографски или аналогичен на него начин; 7. превеждането на произведението на друг език; 8. (доп. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., доп. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) преработката и синхронизацията на произведението. Преработка е и приспособяването и внасянето на всякакъв вид промени в произведението, както и използването на произведението за създаване на ново, производно от него произведение; 9. реализирането на архитектурен проект чрез построяване или изработване на обекта, за който той е предназначен; 10. (нова - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) предлагането по безжичен път или по кабел на достъп на неограничен брой лица до произведението или до част от него по начин, позволяващ този достъп да бъде осъществен от място и по време, индивидуално избрани от всеки от тях; 11. вносът и износът в трети държави на екземпляри от произведението в търговско количество, независимо дали са произведени законно или в нарушение на правото по т. 1. (3) Използване по ал. 2, т. 3 до т. 8 включително е налице, когато посочените действия се извършват по начин, даващ възможност произведението да бъде възприето от неограничен брой лица.

Изключително вдъхновяващо четиво е тази дописка на МВР. Като четеш веднага ти става ясно, че гадните престъпници, управляващи този сайт са станали милионери благодарение на систематичното крадене от правата на 7600 автора. Звучи толкова истинско, че няма как да не им повярваме и да поискаме моментална смъртна присъда за въпросната сган. Хайде поне веднъж да се опитате да действате със сила в съответствие с предполагаемо нарушение - ако един автор има претенции, изискайте спиране на достъпа до неговите творби до разрешаване на проблема с правата му - не спирайте целия сайт.

срам за бг писателите най-вече с голямо его, които не осъзнават, че стесняват до минимум кръга на читателите си с подобни изяви. да не говорим за "възпитателния" ефект за интернет-поколението. по-добре да не четат книги, нали така? понеже повечето вече заобикалят книгите на хартия. за щастие не става дума за МЧ, поне днес си влязох в акаунта. ама и там имаше изпълнения. затова не искам да изписвам името, да не им давам идеи.

"Проверката на антимафиотите е стартирала по сигнал на български писател". Пожелавам му нито една негова книга на хартия да не се продаде. Занимава антимафиотите с простотии, харчат се яки пари, време и средства заради един льольо - тъпо та вдлъбнато.

Конграчулейшънс!

захванали се с глупости... някои държавата окрадоха, но се занимават с е-книги. жалка работа..

сайта кажете!

Замунда с всичките ми производни.

Читанка

Ами читанка се отваря в момента .... и замунда се отваря ......

Аз като не чета книги, а само си пия ракията, хич не ми дреми какво са блокирали

На прав път си.Хората без да четат книги стават министър председатели печелят Биг Брадъри.Ако пък знаеш колко шефове на фирми не четат книги направо ще се откажеш от четенето.

Значи са си платили коледните надбавки за бопаджиите и са ги пуснали.

Браво, и по времето на другаря Хитлер се забраняваха и горяха книги! А наркотиците се продаваха свободно!

Горили са ги публично по площадите!

Времената се менят, технологиите напредват, сега ги горят направо в Интернета!

Виждал съм пропаганден плакат от времето на другаря Хитлер разясняващ вредата от пушенето сред войниците. Не вярвам да е поощрявал по никакъв начин наркотиците сред народа. Може те да са се подковавали порядъчно, даже за него мисля е вземал силни успокоителни особено към края на войната и не винаги е бил адекватен но едва ли е искал да съсипва онова което е смятал за избраната раса. Книги... вероятно са горили. Не ги оправдавам. Но лично аз също бих горил книги. Както има сайтове които се затварят заради идеите така трябва да се горят и книги. Само методът на распространение е различен. Има неща които не трябва да се разпространяват заради удобството на върхушката, но има и неща които е по/добре да не се знаят за да не се побърква обществото. Не винаги книгите са добро само защото е писано върху хартия слово. Това, че се злоупотребява с горенето на книги е друг въпрос

Да ходят в Павликени, да прекратят кражбата на гориво.

Да, това е новина! Сещате ли се как беше по времето на арена ... акция, качулати хора влизат в дом, а насреща пишлегар на 16 години, свалял филми... После стана ясно, че МВР е един от най-големите потребители от онлайн филми и то по работно време, та и порняци включително. След това беше взето решение, свалянето филми да не се наказват. Срам за МВР и подразделенията им, че не могат да отреагират правилно на обществената опасност и вреда, а ходят срещу интереса на гражданите. На фона на народ, биван затриван в мизерия и нищета, смачкан от корупция и мафия в която участват и членове и в държавни органи, да вземеш да свалиш онлайн книгите? Срам!

Сигурен съм, че МВР не е голям потребител на книги... Е, може някой "Винету" да се врътне в системата, но надали нещо повече.

книгите блокирани , НО Наркотиците НЕ ! атимафиотите Очевидно не спазват ЗАКОНА иначе нямаше да има масов пазар, това показва че или са хора без съвест и са пълни тъпаци и заслужават презрение от всеки нормалерн българин

Книга на хартиен носител с включена доставка до вратата ти - цена 16 лева. Легално е-копие на същата книга - 12 лева. И много трудно се намират, на много малко книги, особено на български. Читанка - безплатно.