Къде е възможен ”горещ инцидент” в Егейско море

Терминът "горещ инцидент" навлезе динамично в публичната сфера, тъй като кризата с Турция не дава вид да стихне, напротив по-скоро ескалира.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде е възможен конфликт? Възможен е в НМП-а.

Абе все се питам какво става съгл.договора за нато ако една д-ва от нато се сбие с друга от нато,кой член действа- средният? Или ако турция нападне България нато демек САЩ ще гледат сеир и ще наддават в Лас Вегас домове кой ще е победителя.

Сегашното положение твърде много прилича на европа през 30те. Имаме двама диктатори, които непрекъснато заплашват и периодично нападат и окупират територии от съседните държави, а евролидерите са същите безгръбначни охлюви, както и тогава.

Обща тайна е, че военната база на САЩ в Инджирлик се прехвърля с нарастваща скорост на балканите, а и в Кипър. На ердоганска Турция не остана съсед, който да й има вяра, почти не остана и съюзник, който да не е отвратен. През ден се явяват статии от световни "think tanks" препоръчващи изгонване на Турция от НАТО, тъй като оставането й в него е вече безсмислено и дори вредно. Някои даже призовават да се признае ПКК, тъй като не гърми безразборно по Запада, като ислямските терористи, а се концентрира в Турция. Да живее (дълго) и властва (също дълго) Ердоган!

турчилята ще ядът бой....знам ,че много комуняги ще ми дадат минуси щото вече са побратими с тях...но...тва е положението...

нато и запада се приятели с туркието, русия просто прави бизнес с тях

В спора на две държави членки на НАТО може да се намеси трета натовска държава България с предложение да закупи двата острова Имия. Това може да стане първата отвъд морска наша територия.

Кой и как може да ползва израза ,,НАТО ще ни пази" или ,,НАТО ни пази' или каквото и да е друго свързано с НАТО и безопасността на България? Кой е този, който вярва, че НАТО ще има някаква грижа ако България бъда нападната от страна членка на НАТО или ако бъде нападната от нечленка на НАТО която няма запаси от нефт и газ в недрата си - някой вярва, ли че някой в тази ситуация ще се интересува от нас. Дали тук ще се казва България или Турция, щом от метрополията имат достъп до нужната им територия и златодобива им не е застрашен - НИКОЙ НЯМА ДА СИ МРЪДНЕ ПРЪСТА ЗА БЪЛГАРИЯ!. Единствената възможност е ние самите да си помогнем, но и тази възможност ни беше отнета с внушението насаждано след началото на прехода, че на нас не ни трябва голяма армия, че ни е нужна технологична армия и разни други простотии и измислици на онези, които с идването си на власт превърнаха държавата в лош собственик, а себе си в богати джебчии - ето това ни внушаваха с години! Е, сега нямаме нито технологична, нито армия и се надяваме на случайно развитие на обстоятелствата...

Потенциална война между две членки на НАТО, а нищо не се предприема!

как нищо? в Москва насъскват Ердоган. При това от доста време. Ти на това "нищо" ли му казваш? :)

Току-що CNN предаде за изстреляна ракета от американска подводница по континенталната част на Русия... Майтап бе, още не. Но скоро :)

Защо кораби на евросъюза не покажат с присъствието си в този район своята солидарност с Гърция?Повтаря се ситуацията когато турците за пръв път стъпват в Европа а тя разединена и враждуваща става лесна плячка .Само обединени действия и твърда политика могат да охладят турските амбиции.Другата силна карта е Русия.Като начало премахване на санкциите,даване разрешение за новия ,,Южен поток"и включването и в строежа на АЕЦ Белене .Снижаването на военното напрежение и изтегляне на Запад на частите които бяха струпани в последно време.Силно ограничаване на военно-морските учения в Черно море с участието на външни страни(американски).Всички тези действия трябва да се правят при условие Русия да не допуща Турция да проявява агресивност спрямо която и да било страна от Европа.Европа също има своите икономически лостове и трябва да ги използва.Лесно е да се спре неизбухнала война но пламне ли трудно се гаси.

Важното в случая е България да пази строг неутралитет. На даден етап евентуално посредничество с/у дребни облаги.

Пак се надявайте "НАТО да ни пази"! Поведението на Турция е пряка последица от мизерната политика на ЕС към нея!

а каква политика трябва да има ЕС към Турция? да им затръшнем вратата и да я омотаеме с три синджира и 5 катинара? ЕС почива на схващането, че конфронтацията между съседни страни води до огромни проблеми. И милиони човешки жертви.

Къде ли... Отношенията между Гърция и Турция отново започнаха да се нагнетяват от 2015 година насам, само през първоначалната 2015 самолети на турските ВВС над 1000 пъти са били изгонени от Гръцкото въздушно пространство от гръцки изтребители, а няколко пъти турски кораби нарушаваха гръцките териториални води, айретен адмирал Бюлент Бостаноглу на пресконференция заяви че ако гръцки кораби се конфронтират с Турския военно-морски флот около Кипър командирите на турските кораби са упълномощен от министър-председателят им да предприемат необходимите действия за отразяване на гръцките враждебни действия, Гърците пък отговориха че техните кораби отдавна са инструктирани да използват оръжие в случай че са застрашени от турските ВМС патрулиращи около Кипър. Или с други думи отговорът е около Кипър;)

Излиза, че НАТО е неспособна да брани членовете си едни от други. Тя като, че ли изобщо няма правила за това.

Случващото се е животрептящо предупреждение за това, колко може да се разчита на НАТОвската "дружба". Доган хич не му дреме за "съюзниците". А и те се страхуват от него съвсем основателно. САЩ защитават ли кюрдите... А Доган напада ли ги? Гърците треперят от него и единствената причина да натрупат толкова дългове за въоръжаване е техния НАТОвски "съюзник". А той вече си пазарува руско оръжие и си флиртува с Русия, която хич не му пречи да си развее коня в Сирия, както му е кеф. САЩ явно не успява да огрее навсякъде и Догановци са го разбрали. ЕС лидерите предпочитат да си платят за да си опазят още малко задниците, но до кога ще минават с пари не е много ясно. Риска да се стигне до сваляне на гащите е все по-голям.

Гледат сеир и гледат как ще се развие ситуацията и какви дивиденти, евентуално ще могат да извлекат след това, реално нито България, нито Гърция са равноправни членове на ЕС, а са по-скоро буферна зона, в която да си изхвърлят боклуците и която да им служи за по-широка граница срещу нежелани елементи.

Ердоган започна Путинските номера.

Гърците да не би да искат да правят морска база в Кипър и да разполагат там ракети срещу Турция? Защото това бяха намеренията на САЩ за Крим преди Русия да си го върне.