Белгиец ще плати €70 000 глоба за сваляне на музика и филми

Белгиец бе осъден да плати над 70 000 евро за свалянето на музика и филми в интернет, съобщи медийната група Ер Те Ел, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Белгиец ще плати €70 000 глоба за сваляне на музика и филми | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако само слушам музика в нета, а не я свалам в папката с музика, пак ли е нарушение?

Малко ли им плащам за нет всеки месец та искат да плащам за 5 песни и 5 филма и то с кофти качество - от къде криза е и ние бг. сме беден народ за такива екстри.

В този случай, определено трябва да има глоба... и аз гледам филми и слушам музика от нет-а... ама 409 филма... sorry... малко нагло... и малко излиза от критерия "за лично ползване"

Боби

Много пък си праведен, направо ти поникнаха сигурно вече ангелски крилца. И какво като има 400 филма, аз например, преди около 6-7 години бях почнал да си правя лична филмотека, именно за лично ползване с филми, които на мен ми харесват и с продоволствие си ги гледам по няколко пъти и бях стигнал до над 200 заглавия, а спрях да събирам, просто от липса на време иначе със сигурност щях да събера много над 40 филма и да щяха да са за изцяло лична употреба

Съгласен. Но той не само сваля, но и разпространява-различно е.И аз предпочитам да си направя филмотека и да си гледам по избор филми, а не да ми ги налага ТВ /най-често - лоши филми/.

Та кога ще опандизят ръководството на най големият торент (Народната Билиотека)??? До кога ще разпространяват авторски произведения без да плащат на авторите??? До кога!!!??

ми тогава нема да се сърдите на циганите когато ви крадат-то и те го правят от бедност :)

Адел продава всяка минута по 7 албума. Интересно, как така?! Не може ли просто престъпниците из Интернет да си свалят безплатно песните и? Истината е, че май въпреки всичко продажбите си вървят. Но наглостта и алчността на продуценти и гилдия не знаят граници....

Адел не продава всяка минута по 7 албума в България. В България, Адел я смъкват безплатно 7 пъти в минута.

Хората, които свалят фимни и музика НЯМА да отидат да си ги купят, ако свалянето стане невъзможно. Така че това не са изобщо потенциални клиенти и съответно пропуснати ползи за издателите.

В България никой не продава нищо 7 пъти в минута... Адел продава 7 албума на минута в световен мащаб... ПРОДАВА... значи не е толкова зле... не виждам да близо до фалит... а също така скоро гледахме и "оскарите"... начи... горките бедни , ограбени артисти... немам думи вече...

Според Карел де Гухт ASTA "няма да доведе до криминализиране на онези, които свалят нелегално от интернет". Нищо не каза, обаче за тези, които качват. Ако всеки, който качва се глобява със 70 000 евро, никой няма да го прави. Е, ние какво ще сваляме, за да се ориентираме, на кой концерт да отидем. Или според тези 50 асоциации трябва да платя билета за въпросната неизвестна и непозната британска група и след 15 мин. да си тръгна, ако не ми харесва.

Не са далече години, когато интернета в България не беше толкова разпространен. Компютри имаха единици, а за торенти никой не беше чувал. Как си се ориентирал тогава, коя група каква е и колко е известна, стоя пред компютъра, мисля се и още не мога да го измисля. Направо ум не ми го побира. Сещам се за едни сергии и малки магазинчета, където хвърляхме на доверие (или защото някой ни препоръчал) по десетина лева и си купувахме "новото". Дали не е ставало така, как мислиш?

Не са далече годините, когато можех да си позволя да хвърля 10 лв., на късмет. Сега билетът за концерт е почти 1/4 от моята заплата. А за двама? Така че, мога да събирам 6 месеца за билет, но трябва да знам, за какво.

Aз слyшам мyзика всеки ден по интернeт. Tова, което ми хареса го кyпyвам на диск от магазина. понякога свалям клип с едно изпbлнение от 3-4 мин., с което поздравявам прятели. Tова наказyемо ли е?

Навремето имах компютърна зала. Лично Явор Колев ми конфискува компютъра. Каза ми така: Да имаш 2-3 филма ще те разбера. И стотина МP3 пак бих те разбрал. Обаче 300 филма и над 10 000 MP3, че и записвачка с надпис над нея "1 диск - 1 лев"... ще прощаваш, но ако си затворя очите, аз няма да мога, да се разбера. ;) Компютъра го върнаха, конфискуваха харда и ми треснаха една глобичка. Ти си цвете.

А какво означава авторско право? За колко време един певец записва една песен? За няколко дена може би? И колко труд хаби за нея за да и иска после милиони? Да приемем, че аз съм строител и с бригадата ми направим един площад . Като работата е тежка и е свършена за по дълго време от записването на една песен- примерно месец.Въпрос : След като съм си получил парите за работата колко още авторски права ще ми събират и плащат хората които ходят по МОЯ площад който аз съм построил? А ?!

Милионери, казваш? Да посмалим размерите и да дойдем на родна сцена. действителен случай! Млад талант и много добър музикант. На всичкото отгоре и има усет към хита. Като повечето, свири по заведения и в тях за хоби, а "сериозната" му професия му докарва 600-700 лв. Решава, че иска да издаде албум. Набълбуква се с 15 000 лв заем, записва в студио и поръчва n-броя дискове. Определя цената, за да избие заема и да има някаква печалба. Влиза клиент, купува си албума, харесва му и решава да го качи в известен торент. Близо 5 000 тегления още първия месец. Всеки чува албума, харесват го, кефят се, хвалят музиканта! Само, че, понеже вече всички го имат, продадени са 20-30 екземпляра в магазина. Музикантът затъва и не може да върне парите. Кога, според теб, ще се реши да издаде втория си албум?

Ами набълбукалия се млад талант да ходи да свири по клубове, ако иска кеш... а музиката си вместо да я продава на дискове, сам да качи в торент сайтовете за да се самопопуляризира...на това му се вика безплатна реклама..или тази идея не ти идва в пилешкия мозък....redneck

Решението си е негово. Както пише горният строител, например прави един площад , но има нюх за хубави площади, взима заем и прави един мнооого хубав площад 2км извън селото. Но там никой не ходи и не искат да му го платят. Само 10-20 плащат, които много го харесват. Е, заслужава ли този добър строител да прави площади, макар и хубави?

Родната сцена не я давай за пример, изобщо.Тук звездите ни са за консумация на роднини и и шепа фенове..лансират се хора, които никога няма да успеят да пробият извън границите на България. Тези,които имат талант и желаят наистина да се занимават с музика одавна напуснаха страната.,но не заради "споделянето " в и-нет

На моя въпрос защо не отговори? А в Бг. певците и др. подобни ще почнат да получават пари за песните си след като се оправи жизненият стандарт на хората. Тоест никога или поне не в близко бъдеще.

Батка, всеки може да лепи плочки. Ха измисли песен, изпей я и я направи известна сред милиони.

Площада е само елементарен пример. А има още много примери за неща които не всеки може да прави но един път направени и платени (еднократно) после хората ги ползват без да плащат авторско право.

Многоуважаеми строителю, нямаш никакво авторско право над площада. Този, който може да претендира за това е проектанта му. Т'ва е все едно прозиводителя на дискове да претендира за авторско право на записаното отгоре. Иначе при капитализма безплатен обяд няма, искаш купуваш, нямаш гладуваш. Т'ва е то естествен подбор в действие.

Проектанта "композира и аранжира". А строителя "изпълнява песента". Това, че не е практика да се търси авторско право за такива дейности не означава, че казуса не е същия.

Всичкото това е заради големите компании , които печелят само от това, че те представляват даден изпълнител! Тези големи компании имат лобисти навсякъде, като им плащат за да прокарват такива закони, които да позволяват тази несправедливост!

Защитниците на т.н. "авторско" право не можете по никакъв начин да спрете прогреса на технологиите по подобие на инквизицията през средните векове! По-скоро продуцентите, издатели и др. подобни трябва да се адаптират към технологиите, а не да следят кой сваля, слуша и т.н. Има си начини за това - да печелят от %-тите за реклама от сайтовете, за чиито достъп потребителите плащат. Ако някой изпълнител си заслужава ще печели от концерти, участия в клубове, рекламни материали, от договори с тези издатели и др., а не като вкарват хора в затвора! Ако харесам един филм задължително отивам на кино. За не толкова касови има телевизии, които купуват правото на излъчване, а аз чрез моя оператор го гледам. Добрите артисти се изявяват и на сцена, която е реклама и доход и за добрите автори! Не може всички да стават заложници на може би 100 годишно статукво!

Музика съществува от най-древни времена и музикантите са я творили без авторски права, как сега стана необходимо да се ограничава слушането и да се наказва? Много удобно правата важат 80г. - само за сегашните. Така е за всичко "авторско". Истинските автори искат да се разграничат само от изкривяване на творбата им, не с разпространяването й. Глобалният свят е глобален пазар и само големите очища на продуцентите ги карат, да плащат на политиците за приемане на подобни ретроградни закони. Вече патентоват и храната ни и скоро ще умираме от глад ако не си платим за "селекцията" извършена от някой "учен".

Всичко в този живот вече е зависимо от тъпите пари! И понеже има много алчни хора, заради тях страдат останалите. А сега всичко е все още в нашите ръце и трябва да се борим за да не се стигне до там, както казваш ти - глад и мизерия!

ако аз си купя филм и го дам на всичките си приятели да го гледат, на колоко ще ме осъдят? ако искам да си купя в магазина 1 песен от диска, дали ще ми продадат? тогава къде са моите права?

Може да си купиш и после да го дадеш на приятелите, няма проблем. Проблема идва,ако го презапишеш и почнеш да го продаваш.

Това с едната песен е много добро... всеки албум има една-две добри песни, другото е mediocre shit... защо не продават песните по отделно?

Този човек е свалял файлове, добре, но ги е и разпространявал после, може би за сметка и на печалба,което вече е наказуемо! Може да сваляш свободно, но не и да разпространяваш и да печелиш от това после.

Е, как може да сваляш свободно, ако е наказуемо качването? Ако никой не качва (под страх от арест), ти какво ще сваляш? А това, че собственик на предлагащ сайт печели нещо от рекламите по него, не означава, че продава произведенията. Нито ги фалшифицира - те са такива, каквито са направени, копия. Когато ми хареса някоя емпетройка, мога и да отида на концерта. Но няма да си губя парите и времето за концерти, само за да проверя, дали тези изпълнители ми харесват.

Проблема е, че всичко опира до измислените пари, до алчността на някой хора, че от всичко трябва да се печелят пари! И ако нещо го има в нета, и е безплатно, защо да не го свалиш, не може никой да ти забрани, ако ще го ползваш за себе си, без да печелиш после от същото, такива са законите!

Стига вихте като вуци под месечина за тези авторски права бе ръбове недни... Някой по-надолу беше казал правилно че с прехвалените си бози ни крадат времето... Проблема с free sharing е, че не можеш да изкарваш пари от посредствени боклуци, ами трябва да си добър, продуктивен и иновативен. Ето няколко примера: Учех генно инженерство, учебниците са по стотици евро парчето, като не всеки съдържа добре представена необходимата ми информация - свалям ги всички от library.nu(вече закрит сайт за съжаление), попрочитам ги и след това си копувам от amazon този които е най-добър. Свалям филм от нета, гледам го и ако ми хареса- отивам на кино за пълно изживяване...същото е с игрите, музиката и тн...когато си наистина добър в това което правиш и вдъхновяваш хората, тогава винаги ще получиш заслуженото си....проблема е че това не е достатъчно за големите издателски къщи и филмови компании. Те искат доходите от всяка боза на Бен Стилър да са като на Avatar.. Е нема да стане братлета, яжте ми кавала..

Браво! Точно това е истината.

Пичове аз значи съм съгласен на следното - групите да си направят сайтове от където ние ПОТРЕБИТЕЛИТЕ да си пазаруваме на воля, директно без разни досадни разпостранители, прекупвачи и прочие паплач... Същото важи и за филми, програми и прочие... влизам значи в сайта на SEPULTURA и си свалям новият им албум като MP3, така ще излезне много по-евтино и неангажиращо от колкото да се мотам по разни скапани музикални магазини, да купувам ДВД за 30 кинта и т.н... Ако го направят това аз лично си изтривам акаунтите в торент тракерите и забравям за тях.......

Само искам да питам. Ако АКТА влезне в сила, трябва ли в колата ми при дисковете да си държа и касовите бележки за тях?

а, кога ще забраняват изнасянето на производството в китаи и турция?

Хайде сега да поразмишляваме върху "добре" напсианата статия. На някой да му стана ясно за какво е осъден белгиеца - за сваляне или за разпространение? КОга в тези големи медии ще започнат да работят хора с интелект повече отколкото има едно 14 годишно дете. Бих си отговорил сам - в близките години няма да е, а и ако Боко вземе втори мандат, няма да е и в далечните години. Не остана мат'реал в нашата татковина. Само полицаи и пожарникари.

Как искаш да "размишляваш", като си пълен слабоумник и непрекъснато го доказваш?

На първият протест срещу АСТА бяхме няколко хиляди на вторият бяхме няколко стотин... Помислете дали да не дойдете на следващият ;)

Ако си изтегля парче на Паганини пак ли ще е престъпление ?

Ако го е свирил и записвал някой през последните 20 години, колкото е максималната давност на авторското право за музика, ще те опраскат както съдът в момента дава за непредумишлено убииство!

Да пак ще е престъпление, защото нарушаваш авторските права на изпълнителите, които са записали парчето!

На ви ACTA и SOPA в действие

Абе, да питам аз- ако си купя книга и я дам на някой да я прочете, ще ме съдят ли?

разбира се ,че ДА според акта тябва да платиш за четенето не само ти, но и семейсрвото ти и приятелите ти

Добре де..ами билиотеките плащат ли права като разпространяват книги и други медии??? Плащат ли автора права??? Как да го е. те могат да да ти отдават книга да четеш но не можеш ти във виртуалната библиотека да си дръпнеш текста и да го прочетеш??

Според Аста/Сопа - да, ако издателството не е упоменало изрично, че имаш право на това. Което, както се досещаш, никога и никъде не се пише. Освен това, според аста и сопа, ако издателство се притесни, че ти би могъл да си дал нещо някому, те могат да изискат от МВР и съда по-нататъшни проследяващи действия. Ха сети се какво ще стане буквално и преносно в министерството на физкултурника с многото апартаменти и бюджет от милярди.

Не, за книга няма да те съдят. Както и ако си купиш диск и го дадеш на някой да го слуша. Но ако си купиш книга и я копираш и дадеш на някой копието - ще те съдят, защото нямаш право да копираш. Да четеш-да, но да копираш-не. Както ще съдят и човека, ако си му дал оригиналната книга, той я копира и я даде на други да я копират.

Че това и без АКТА си го имаше - помня като студент как арестуваха служители в един копирен център до университета, защото направо продаваха копирани и подвързани учебници.

Aз слyшам мyзика всеки ден по интернeт. Tова, което ми хареса го кyпyвам на диск от магазина. понякога свалям клип с едно изпbлнение от 3-4 мин., с което поздравявам прятели. Tова наказyемо ли е?

Ами, много им здраве, и на интернета им, и на песните им, и на филмите им. Само да махнат и наглите си реклами.

Ето, това е единствената цел на АСТА, останалото е прах в очите ни.

Аз викам да им бойкотираме тъпите филми както в киносалоните, така и в интернет, за да не се зарибяваме. Има хора, които са достигнали до зависимост от филмите, и ако можеше, щяха денонощно да гледат филми.

Говориш за операция Black March. И аз мисля да се включа

Отдавна съм навит на това и общо взето го прилагам. Забранят ли тегленето - няма да стъпя в киносалон, камо ли да купя диск.

БЪЛГАРИ ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ДОДЕ Е ВРЕМЕ !!! Да изгоним Американците от България те не ни носят нищо хубаво. Искат да превърнат хубавата ни страна в пустиня а нас на роби.

А ние КОКО -КАКВИ СМЕ.

коко, не те знам ти ли си първи, братчед или кокошката (майтап, не се обиждай), но ние отдавна вече сме роби в една разпродадена и изпоприватизирана страна. Поне мое мнение. А за американците иначе съм съгласен

Да дойдат Руснаците поне да станем крепостни селяни.

"В същото време вчера еврокомисарят за търговията Карел де Гухт заяви, че АСТА не е посегателство срещу нашите свободи и няма да доведе до криминализиране на онези, които свалят нелегално от интернет. " - А сега де??!? На кого да вярваш? На ГрУХТ или на очите си??

Явор Колев получи 3 оргазма след тази новина.

Добре дошли в подстъпите на Новия Световен Ред... И кажете чао на правото на споделяне!

Логика!!!? Всички албуми и песни на AC/DC са свалени и се въртят по интернет. Но когато имат концерт, стадиона е препълнен. И аз дадох 150лв. за билет. А и ходих да ги гледам в Белград. Така е и с много други изпълнители. И так трябва да си печелят парите артисти музиканти и др. А и също от качествени дискове които си купуват меломаните, но не от мен който в къщи ги слушам на Мр3-йки на скапания си лаптоп. Но каква сила ще ме накара да си купя албума на някаква си недоказана английска група за която ще имам мимолетен интерес.

Ще се върнем там откъдето тръгнахме. Ще те зарибят с някое сполучливо парче чрез радио и телевизия. Както става с повечето фенове, когато прихванат "заразата". само, че този път всичко ще е до там. Понеже не искаш да си плащаш за албума им и те няма да го издават. Ще можеш да се насладиш на цялото им творчество само, ако дойдат за концерт. Точно както едно време, когато записите още са прохождали. и ще станем каквито бяхме - слушахме някакви едва разбираеми записи пета ръка със силен шум и прекъсвания. И то вероятно от някой концерт. Единственото безплатно ще е едно-две парчета (реклама) и толкова. Щом не искаш да притежаваш целия албум - няма и да го получиш..даже и да си размисли след време.

Хм, а не може ли да решат да го пуснат безплатно на сайта си като Radiohead, с едно бутонче "Дарение"? И се оказа, че така са събрали 10 милиона долара, чисти пари за тях си, печелят популярност, повече зрители на концертите, повече приходи за тях си. И групата е доволна, и феновете също. А да, продуцентите губят, но ... света се променя

А как се прилага тази логика при филмите? На мен лично ми е мъъничко трудно да си представя как 'Аватар' или 'Титаник' ще тръгнат на турне.

Като гледате Аватар и ... на лаптоп, и след това на 3Д, може и обратно, ще разберете.

Споменатите филми са качествени и нищо че и двата съм ги гледал на компютъра след това ходих и в киното. Средствата за тях се изкарват и това е доказано с мильоните печалби които обявяват. Но за блудкавите американски бози, които гледам с лоши качество и превод, каква такса дакса да плащам? и защо да не ги давам на който си поискам и той да убие някой друг час. Впрочем след киното, Титатинк си го купих и на касета, не че някога съм го гледал след това.

Поздравяват ме с песни, представи си! С картички, завързани с панделки поздравяваха бабата на баба ми.

Споменатите филми са качествени и нищо че и двата съм ги гледал на компютъра след това ходих и в киното. Средствата за тях се изкарват и това е доказано с мильоните печалби които обявяват. Но за блудкавите американски бози, които гледам с лоши качество и превод, каква такса дакса да плащам? и защо да не ги давам на който си поискам и той да убие някой друг час. Впрочем след киното, Титатинк си го купих и на касета, не че някога съм го гледал след това.

Знаете ли колко албума на Металика НЕ чухме. Групата се отказа с това издаване на албуми, заради свободното разпространение из интернет. Не мислете, че певците са глупави. С тези ви разсъждения скоро ще ви докарат до там, че скоро ще ги слушате само ако им ходите на концертите. Което и вече става с някои изпълнители. Сами се вкарвате в глуха улица. Хората творят, но светът за вас е глух, защото много изпълнители вече НЕ предпочитат да правят подаръци с албуми на вересия. Помислете кой плаща за студи, работници, дискове, обложки, разпространение...и пр. Безплатно няма никъде. И аз искам, като влезна в магазина, при толкова много стока поне сиренето да е безплатно, ама няма.

НКВД

В ерата на web2.0 е направо смешно да се горови, че един или друг изпълнител е спрял да твори от страх да не му изтече някоя творба в интернет. Интересно как ли ще стане известен, като само пенсионерите висят пред телевизора, а покупателите са в мрежата, интересно те как ли ще научат за някоя нова звезда??? Сигурно според теб и youtube трябва да се забрани??? В Абсурдистан и мутрофоните например, които ходят по чалготеки, отделно че се бият на тъпан и т.н., може да е популярна някоя проститутко-певица, пардон чалга-фурия, ама на мен хич не ми пука за нея, защото първо не и харесвам музиката и второ не ми дреме за нея. На нея пък не и пука дали ще има албуми, защото е достатъчно някой мутрафон да си я хареса за разплод и ... Отделно на това, металика от как смениха визията и певачеството си загубиха много голяма част от постоянната си аудитория и купувачи да продукцията им, в това число и мен, може би спечелиха хлапетата и нови хипита, но те пари имат и могат да си позволят да не свирят 100-200 години, пък след това ако им свършат парище ще пуснат някой и друг албум да съберат пари за още 100-200 години.

Нясно ли си колко парчета не видяха "бял свят" от такова мислене? Единственото място, където можеш да ги чуеш е чрез youtube, в повечето случаи от някой концерт и то с много долно качество. Кефи ли те това? Спомняш ли си последно кога казаха за някоя звезда, че албумът бил продаден в незнам си колко милиона копия? Знаеш ли какво няма в web2.0 - дисковете, обложките, разпространението по магазини... Скоро ще си останеш с web2.0 и youtube. И никой няма да ти е виновен. Не си мисли, че звездите умират да ти правят подаръци, защото ти си решил да забравиш входа на музикалния магазин и сладко си теглиш от пиратски сайтове. Когато няма продажби на албуми, няма да има и предлагане. А само uoytube.

Не е необходимо "да ходиш" до музикален магазин!!! През 2012 г. музикалните магазини са ОН-ЛАЙН. И ако те нямат достатъчно гънки да си направят мениджмънта - ще си страдат... А ти предлафаш да върнем грамофонните плочи... ХЕХ

Бъди абсолютно сигурен, че на група, на която не съм чул поне няколко песни на концерта няма да отида, дори да е безплатен.

Точно 2-3 песни ще чуеш. Повече няма да ти се полага. След като си мислиш, че имаш право да не си купуваш албумите им, а да ги теглиш без пари от интернет, така и те ще си запазят правото да не вадят повече албуми. Има си достатъчно много други варианти за рпидобиване на популярност, най-малкото чрез радио и телевизия. И когато по навик се намяташ в торента, за да им дръпнеш албума, там ще те чака среден пръст. Понеже такъв няма да има.

Защо приказваш глупости. Металика продават почти половин милион копия от Death Magnetic и то за първите 3 дни. Албумът става мултиплатинен, което означава, че са продали милиони копия. И от тия милиони копия, те са взели не повече от 5-10% за тях. Според мен музикантите се отказват от дисковете, заради кърлежите продуценти и разни организации за защита на авторските права.

Това, което творят исинските творци в същност е на Господ. Няма създадено нищо значимо в областта на изкуството, което да е създавано предимно с комерсиални намерения. Затова е и кризиата точно в "модерния" музикален бранш - почти нищо значимо създадено след 90-те години. Истината е, че АСТА се натрапва на света от ПРОДУЦЕНТИТЕ, а не от артистите. Ако някой се изхвърля (подобно на един БГ гей) значи толкова е и "съотворил".

а ти помисли, кой печели най-много от тяхната работа , продуцента! нека сега мрат в мизерия продуцентите, ти явно си такъв

Аз лично нямам възможност да си купувам музиката, която искам да слушам - икономическото ми положение е такова. Ако нямах безплатна възможност да си сваля например "Nothing Else Matters", изобщо нямаше да го направя. Металика пак нищико нямаше да спечелят от мен, разликата е само, че аз нямаше да имам песента на WinAmp-a си.

Заглавието е стряскащо, но подвеждащо. Белгиеца не е осъден, че сваля, а че разпространява, т.е. качва нелегално музика в и-нет.

Това, моето момиче, се нарича споделяне. Без качване няма и сваляне. Нищо лошо няма да споделяш своя собственост с приятели и единомишленици. Представи си, че забранят споделянето по интернет (реално невъзможно). Ами ще стане като едно време, но с нова техника - събират се разни хора с флашки, лаптопи, таблети и т.н. на определени места и си споделят.

И кое е негова собственост ? Неиздаденият албум ли ? Ами че той е откраднат , няма как да е негов след като не е продаван .

Ех Диди,струва ми се ,че си стигнала до неподозирани дълбини на тъпотия.Моля те не се изказвай повече на подобни теми.

Като сваляш торент едно временно и го разпространяваш, така че всеки могат да го осъдят за разпространение. Който се притеснява по-добре да гледа филми на някой пиратски сайт.

НКВД

Сега остава нашите велики мислители на новото време Цвък-чо и Бокотиквов да решат да приложат този безпрецедентет акт на "справедливост" и у нас! Като гледам в каква чалгарска държава живеем, най-напред трябва да вкарат в затвора 99% от изпълнителите ни, защото са си направили "труда" да предедат от турски, гръцки или румънски език някоя известна в съответната държава чалга песен и да ни проглушат след това ушите какъв невероятен хит са "измислили"...

Ако наистина пиратството "затваряше" продуцентски компании , филмовата индустрия отдавана да е фалирала.Замислете се малко и сами ще стигнете до този извод.Същото важи и за софтуерните компании. Да сте чували Майкрософт или Apple да са в затруднение заради пиратски софтуер? Не сте и най вероятно няма и да чуете подобно нещо.

Микрософт не ги мисли. 1. една голяма част от бизнеса им идва от обшествени поръчки, 2. Може в домашни условия да се ползва пиратски софтуер, но в бизнеса не така (не говоря за България)

Като си спомня какъв страх беше едно време, че с появата на интернет издаването на книги щяло да се обезмисли, книжарниците щяли да изчезнат, списанията и вестниците- също.. :)))) Както виждате, хората нито са спрели да купуват книги и списания, нито са спрели да ходят на кино и концерти!! Стига с тази параноя!!!!

Това, че в България масово теглят безплатно без да плащат, не значи, че в целия свят е така.

Аналогичен пример: Ако обереш банка за лични нужди е правилно. Ако ползваш задигнатите пари за лихварство след това е неправилно.

примера ти е некоректен. Тук говорим за КОПИЯ на даден продукт. Ако отидеш в банката и обереш парите, остават ли оригиналните пари да си ги ползват собствениците ?

Престъплението се извършва в момента, когато смъкнеш продукта, тоест, когато станеш негов притежател без да си си платил. какво значи копия?! Песента няма маса и обем. и въпреки всичко е продукт. Просто е - когато искаш да притежаваш нещо: купуваш си го. Когато отидеш на концерт не прибираш групата у вас, нали? Но си плащаш за да я чуеш. Там копие ли е?!

Само ме светни как дигиталния КОМПРЕСИРАН (със загуба на качество на картина и звук) файл е 1:1 с оригинала ? Все едно кат сме си записвали песни от радиото преди 20 години сме нарушавали някъв закон ?

Какво значение има файла, когато безплатното му теглене води до закъби в продажбата на албуми?! Ясно, че си от другата страна, но някакси можеш ли да погледнеш и от страната на авторите? Ти ако издаваш албуми и чакаш постъпления в личната ти сметка от тях, какво предпочиташ - да ти изкупят копията от музикалните магазини или да се разпространи безплатно по торентите? Кое ще подпомогне финансовото ти състояние и стимула да твориш още?

Същото ще е,ако ксерографира парите и си тръгне с копията.Моля те не се изказвай повече на подобни теми,защото си глупак.

Току що получих по мейла си картичка със снимани мартеници по случай Първи март. Този, който е снимал мартениците нарушил ли е нечие авторско право? Ако аз препратя тази снимка като поздрав на приятели, ще наруша ли някакъв закон? Абе малоумна история. Преди време като си разменяхме книги з ачетене и грамофонни плочи, не нарушавахме ли авторско право? А книгите от библиотеките - платено веднъж, правото се разхвърля между стотици читатели. Наистина малоумна история - да се преследват търговците за авторско право, не обикновените потребители.

За мартениците не бери грижа, но не знам в някоя библиотека да се предлагат холивудски филми или пък лейди Гага. Отиди на кино или си купи диска. Не кради! Това е божа заповед!

Тапак а те като ми крадат времето за дагледам слушам някоя прехвалена боза ходи да си купиш време от некъде и какво авторско право Иван Вазов дали взима някви пари?

Искаш да кажеш, че писателите не са автори, т.е. писането не им е работа, а хоби, за което не трябва да получават възнаграждение. За твое сведение има много по-стойностни книги от грамадната част от холивудските бози, да не говорим за Гагата - западното превъплащение на поп-фолка.

какво преди време??? Все още си го нарушаме защото библиотеките не са закрити!!!

Ако "авторските" продукти на компания, група попаднат в Интернет, защото някой, например вътрешен човек, ги е изнесъл, защо се наказват хората, които са ги намерили? Не е ли това покана към такива компании да "зарибяват" Интернет, за да могат чрез съдебната система легално да изнудват произволни хора? Парламентите и съда трябва да си зададат този въпрос преди да ни втълпяват, че сме крадци на интелектуални продукти.

Какъв вътрешен човек, бе?! Някой си купува диска с песните от магазина и го качва на MP3 в торентите. И забрави вече някой да влезе в този магазин и да си купи останалите албуми.

Неиздадени албуми не се продават в магазините! Може и никой да не си купи диска, но ако групата е добра 100 на 100 ще прави милиони от концерти, тениски и т.н.

Да, и МП3-ката чисто технически е съвсем различен файл от този който е на диска записан в съответната фабрика.

Безумието е навсякъде.

И кражбите явно са навсякъде.

Авторското право е измислица на алчни некадърници, неможещи да печелят по умен начин! Всеки който не плаща за филм или музика дефакто помага на артистите или изпълнителя, да не деградира донивото на еми уайтхаус, уитни хюстън и други алкохолици и наркомани! Самоубили се защото имат много много пари, с които да плащат на подкупни политици като нашите и да доограбват народа! Ето как аз си реших проблема: 1. Не гледам вече тъпа телевизия и не гледам долнопробни тъпи измислени американски филми! 2. Чета книги закупени лично от мен! Тях ако некой ме спре да давам на приятели ще му прегриза гърлото! 3. Призовавам всички умни хора да спрат да теглят и гледат или слушат тъпи филми и музики! НЕка накараме алчните ЗВИЗДИ да одат голи и бози и да им мине алчноста! Копирайте и разпространете този призив! Ние НЕ СМЕ БЕЗЗАЩИТНИ! НЕка превърнем тяхната алчност в наше ОРЪЖИЕ!

Аз не гледам отдавна вече холивудските помии, точна такива са в последните години. Много повече наливани пари в тях и резултата е пълен бълвоч. От интернет тегля много малко и рядко каквото и да било, и в повечето случай неща които са на по 10-20-30г. Света няма да умре ако не гледа тъпите им филми и не слуша бълвоча които се издава в огромната си част. Но като света спре да гледа филми и слуша музика ще ми е интересно с колко ще се намали броя на "творците" и техните продуценти.

И аз така. Предпочитам класиките от 70, 80 и до към средата на 90-те от Холивуд. Тях вече ги разпространяват и в Youtube където могат да се гледат без проблем. Следователно за тях не важат тия глупости за авторските права. Щот зарад една музика в съответната част на филма трият целия клип, поради авторските права.

Да те светна: И аз не ги гледам. Но телевизиите ги купуват. Нищо, че никой не ги гледа. Не мога да го докажа, затова го изразявам само като мое мнение: Ако си телевизия в България и не купиш определено количество американски клипове или филми, ще бъдеш разорен с онова, на което в казармата казвахме "уставна гонка". Така, че ние може да не ги гледаме, но те си получават парите.

Чий К.. дирят неиздадените албуми на оная група в Интернет? И какво е виновен човекът, който ги е намерил и ги е разпространявал на приятели безплатно? Не е било с цел лично облагодетелстване. Сега ако някой ми изпрати поздрав за Осми март, за пандиза ли съм, ако го отворя?

потресаващо неука и невежа си. Как може да нямате никакво уважение към труда на авторите на музика и филми? мислите си че ей така техните творби свободно могат да си се разпространяват в мрежата ли? А тези хора от какво да живеят според вас? И къде намеси поздравите за осми март не разбрах. Теб как те поздравяват по интернет - пращат ти албум с музика или филм ли? Да ти изпратят картичка, по-добре е ми се струва.

Тези хора горкичките дето толкова ги съжаляваш- имат милиарди, къщи палати и бентлита. А ти караш бас ловя с 250 евро на месец. Айде скрий се някъде. Такива като тебе са проблема на БГ.

Неука и невежа е на майка ти дъщерята/сина.От авторските права най малко печелят авторите но това е една много дълга тема.

Тия хора приятел,са си взели авансово даже паричките и са ги разпределили отдавана. Ако наистина пиратството "затваряше" продуцентски компании , филмовата индустрия отдавана да е фалирала.Замислете се малко и сами ще стигнете до този извод.Същото важи и за софтуерните компании. Да сте чували Майкрософт или Apple да са в затруднение заради пиратски софтуер? Не сте и най вероятно няма и да чуете подобно нещо.

Все ми е в акъла пък, че ти щe дадеш пари за музика, филми и т.н. Я по-добре недей да говориш глупости, че ставаш смешен. Не се прави на света вода ненапита.

Ако ти си ходила на уроци по китара години на ред, имаш група, инвестирала си за техника, после за запис на албум и накрая видиш творбата ти в нета , какво ще направиш

Ми свири си вкъщи, така няма опасност да изтече в нета.

Ако си истиснки даровит музикант най-вероятно ще се умихнеш ще си сипеш едно и ще поплуваш в басейна на къщата си за няколко милиона истиснки пари. А ако си смешна музиклана мижитурка или предствител на продуцентска компания ще оревеш света за интелектуланта кражба

По страшно е ако НЕ я видиш в нета

Ми ако си добър изпълнител, разпространението в Интернет може само да те радва. Нали ужким затва си показвате таланта, да радвате хората. Или просто си кажи истината, че тия музиканти и певци чисто и просто се интересуват повече от парите, вместо от феновете си. Които обаче не се купуват с пари. Ма то това важи повече за разни мижави псевдоизпълнители, дет продават по хиляда копия.

Ми ще се зарадвам!

АНИ МНОГО СИ ГРУБА БЕ.ТАКИВА НЕЩА В ЖЕНСКА УСТА....МНОГО ГУБО БЕ.

Ех, скапан свят. Биг брадър е на власт.