Филип Димитров: В друга европейска страна не е поставян въпросът, че главният прокурор бил недосегаем

Конституционният съдия коментира пред Dir.bg особеното си мнение по въпроса за спецпрокурора

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С две думи - проблемът е, че България е провалена държава, защото в нея мафията си има държава и главен прокурор, и тази хипотеза не е предвидена в Конституцията, естествено! И една от причините за това, да стигнем дотук е, че дълги години не са спазвани и законите, и Конститузията, или са спазвани “про форма”, “формално”, за да може мафията да овладее цялата държава и институциите, най-вече прокуратурата и силовите такива! И това вече всички го виждат!

Проблемът със статута и контрола на институцията на главния прокурор, дефиниран в Конституцията произлиза от простия факт, че в нея по презумция се приема, че предложеният и заел този пост (както и другите високи качества) отговаря на определени изисквания и и ИЗБРАН по определен ред! В България НЕ Е ТАКА! И Гешев, и Цацаров, а и другите главни прокурори преда тях НЕ БЯХА РЕАЛНО ИЗБРАНИ, респективно НЕ ПРИТЕЖАВАХА необходимите качества (морални, етични, професионални, ...) и бяха ФОРМАЛНО “избрани”, а реално НАЗНАЧЕНИ от определени лица и кръгове, които вече всички знаем. При Гешев този уродлив модел вече се демонстрира напълно открито - там дори и формално, про форма не бе представен друг кандидат за да се имитира поне избор! Нямаше никакви реални разисквания и разглеждане по същество на камествата му и професионалните му достижения, ВСС просто механично изпълни нарежданията на групата около Борисов, Пеевски, Доган,... Че ВСС са тотално зависими демонстрира и Борисов, като влетя неканен на тяхно заседание за да им се кара, поучава и нарежда, а тези му стояха мирно и не се намери поне един, който да възрази на това неуважение и гавра! И това л, такава ситуация и хипотеза не е предвидена и описана в Конституцията, нали, г-н Борисов, или господа от Венецианската комисия! Та да си го кажем направо - никъде в Юконституцията не е написано и предвидено какво се прави, ако на поста главен прокурор бъде “избран”, тоест назначен, инсталиран човек, който е тотално зависим, който прикрива престъпления и престъпници, който е част от ОПГ! Никъде не е предвидена и хипотезата какво да се прави, когато ВСС е тотално зависим. Никъде не е предвидено и какво се прави, когато организираната престъпност се е сляла с властта и държавата и една мафия управлява! Това е всъщност “конституционния проблем”, и ако той не е правилно и точно дефиниран вероятно няма да бъде и правилно решен от онези, чиято работа е да го решат! Ко се касае до Филип Димитров, аз някога го уважавах, но в последните си изказвания той разочарова - имам предвид тезата му, че в България общо взето нещата са нормални и добре! И е странно и дори нелепо точно той да го твърди, защото точно той заяви на времето от трибуната на Народното събрание, когато същата ОПГ го свали, след абсурдни лъжливи обвинения на тогавашния шеф на националното разузнаване ДС генерал Бригадир Аспарухов (подкрепен от Доган, подкрепен от Желев и ДС капиите във всички парлавентарни групи), че НА ВЛАСТ СЛЕД НЕГО ИДВА МАФИЯТА!!!! Така ли бе, господин Филип Димитров? Я сега вие, “видните конституционалисти” от КС пояснете какво пише в Конституцията за такава РЕАЛНА ситуация!

Тоя екземпляр е пример за най-вредната корупция - политическата. Като премиер на България той работеше за американските си господари, срещу България. Американците го купиха с обещанията за високи постове. След това го уредиха да бъде посланик в САЩ, след това международни организации, Венециански комисии и т.н. Могат ли САЩ да ни критикуват за корупция, след като те са носители на политическа корупция в огромни мащаби. Не се ли спре тази корупция, няма шанс за зависимите държавички като България. Има и още подобни примери за политическа корупция: Николай Младенов, Меглена Кунева, Петър Стоянов, Сталинка Георгиева, Соломон Дянков, Соломон Паси и т.н. Да припомня, че този изпълняваше разпоредбите на американските власти безпрекословно, като заповедите му се снасяха от американските агенти Константин Какъвбеше и Алекс Алексиев. Благодарение на тези заповеди, той съсипа българското селско стопанство, зтой първи атвори блокове 1-4 на АЕЦ, като за да бъдат пуснати временно след това бяха поемани ангажименти за ново спиране. Той изпразни язовирите, защото мислеше с ВЕЦовете да компенсира затварянето на АЕЦ. Наложи се неговите съмишленици да го разкарат, защото щеше да унищожи България.

Не пиши глупости, като не си в час, бе тъпак! Филип Димитров направи много сериозни грешки, но не е корумпиран, да не говорим за троленето ти, че бил най-корумпирания! Да те светна колко е просто да се разбере кой от властта колко е корумпиран, кой е по-, и кой най-. Ами като се види кой колко и какво притежава след като е бил в или покрай властта, и как живее (и с каква охрана се движи), тъпанар!

Под "друга" страна сигурно има предвид Русия, Беларус, КНДР ... ! Нагло политическо изкопаемо, което съсипа истинското СДС навремето!!!!

а СДС какво направиха ИЛИ ПО ТОЧНО ЗАДАДЕН ВЪПРОС....КАКВО НЕ НАПРАВИХА?

Когато никой на никого не вярва се задават различни странни въпроси. Липсата на доверие е най-бързия път към упадъка.

Господин Димитров, какво друго мислене да очакваме от червените комунистичеки кратуни, продължаващи да властват в България. Няма никаква надежда страната ни да тръгне по нормален европейски път. Още и още стърчат заплашително паметниците на съветската армия и комунистическите такива, а залпът на Аврора кънти в чугунените глави на страшно много хора. Безнадеждно е.

Тя европа се разлага ти искаш още еврото...и искаш още по бедни ли да станем...НЯМА как да стане, понеже сме на първото място по бедност.... Стига с тези комунисти които са ви в главата....ПОНЕЖЕ БАШ КОМУНИСТЪТ Е БОРИСОВ.

Като капитализЪма, гние, та гние..... За такива като теб иде реч.

И този политически труп се намърдал в Конституционният съд. Мухлясъли хрантутници. Г.Марков и той конституционен съдия. Ще защитава Конституцията против която прави гладна стачка. Всичко на хранилката. Никс морал и идеали. Само гуши на пеликани.

Главният прокурор е длъжен да мачка комунистическите престъпници.

Това не е ли този, който ликвидира българското селско стопанство?

Кой ли вече помни...

Не.Явно си много млад.

Той е....! Аз мислех че някой свестен човечец го е пречукал,а тя гнидата жива била.....че се и показва от дупката си !

Гл. прокурор не е сол ташак на Премиера, който от своя страна е гъст с мутренски групировки...

На отрепките около Радев им трябва прокурор, който не закача олигарсите.

e, ушат слабоумнико, много ви е цензурата на вас, дето се мислите уа богове, üсихопати, но краят ви е преднаписан! ушат, израелски гамен!!!

Не поставян въпроса защото никъде Главният Прокурор не е поръчвал убийства срещу неудобни,България е първата държава !

КАКВО Е УчИЛ,НО Е ПЪЛЕН ОЛИГОФРЕН!!!

Кой ще разследва специалния прокурор?

"... в друга европейска страна не е поставян въпросът за това, че главният прокурор бил недосегаем. " Да, но това е, защото никъде не са назначавали такъв каскет за главен прокурор. В Европа прокурорите се борът с мафията, а не я обслужват!

това причината. Живея от много години в друга европейска държава и имам богат опит за сравнение. Българите сме много способни хора, но сме царе сами да си създаваме проблеми, дори несъществуващи. Много пъти си мисля за разни наши поговорки и какво искат да ни кажат за самите нас. Филип Димитров е мъдър и винаги е удоволствие да се четат интервютата му.

В другите държави такова нещо, като главен прокурор не съществува! Изключвам Русия.

2015 г. Главният прокурор на Германия Харалд Ранге бе уволнен във вторник. Причината е спор за свободата на словото и медиите в страната. Министърът на правосъдието Хайко Маас заяви публично, че повече няма доверие в Ранге.

Това е подъл, унизителен въпрос и защо Фил веднага го взе за чиста монета? Утре някой ще каже, че е важен въпроса кой ще контролира конституционния съд и Фил пак може да реши по погрешка, че това е важен въпрос. За Фил е важен въпрос защото той гледа кой пита и е наведен човек по дефиниция спрямо такива питащи. Лошо Фил- изправи се и имай достойнство!

Бокклук сме имали с това известно в годините име.

тук често сме политическа лаборатория на по-големите държави.

безработният циганин на асоциалка па заработи 50 цента с минусите си. дано поне си зареди с ток електроколата на зеленице талибани... защото знаем, че е на диета, че е золку тлъста, че дивана на ердоган не я издържа вече.. go to hell, baby. с една дума, оди на бай-дана си.. :-)))

Да, ама в другите държави прокуротите имат срам, чувство за чест и страх от Бога, ако щете, и не ли плюят на почтеността си за да стават поръчкови бухалки. И не губят 90% от делата, като в последствие народът им плаща обезщетенията.

вижте бе педераси, като правите шоу нека да е пълноценно. прокурорът ви трябва да се избира, както правите в евровизия. имайте малце визия, психопатни откачалки от лгбт цензурата с маските и "имунизациите" на овцете, които контролира не само чрез медиите си и джурналягите си дебилни.. :-)))

Защо пък да не се създаде и една длъжност "Гл. съдия", да не се чувстват ощетени съдиите!

Кой се оказа по-голям от Тато-прокурор от Пазарджик?

прокурорът трябва да е отговорен пред пряко избралире го. т.е. той трябва да бъде избираема длъжност с квота на държавните институции и с безправието да бъде импийчван.

ало педераската цензура, отпусни малко бе гей-психопат. тоя дебил не си заслужава да се изплюваш върху него и фамилията му!!! :-)))

'ми ... То в другите страни главния прокурор преследва мафията. И го е страх за живота си. Защото е настъпил имтереси за милиарди. При нас главният прокурор няма никакви притеснения, защото е бухалка на властта, чувства се недосегаем и е дотолкова обвързан с мафията, че дори охрана не му е нужна. Охрана му трябва само на генерал ГЕРБ, че бившите му авери са му дигнали мерника.

"е в противоречие със здравия разум"; "Подобно "тълкувание" е в най-добрия случай удивително,"; "отклонение от принципа на правовата държава е по-скоро странно. " странно е наистина, че фил говори за здрав разум.. а да, и за "правова държава" при тази тотална, педераска цензура и европейска диктатура на лгтб!!! но инак изказването му е напълно изпредено от изрази, като "хайли лайкли" и "следвайте ме през пустинята 300 години"... :-)))

И този,и АлЙо са СРАМ за вече не съществуващата "синя идея" защото И ТИЯ ДВАМАТА Я ПОГРЕБАХА!

И сега като не ви е удобен коментара минавте на ''неуспешна валидизация'' макар да е минато през всичките ви чавки??? Написах нещо елементарно а то е че в друга страна никога не биха назначии камо ли да търпят такова нещо като цацата и гешев.

Разбираме ви господин ф. Димитров. Разбираме и, че фъфляка от Дубай е такова зло копел.нцеее, че от всякъде изкача като призрак. Къде им е мястото на призраците

Че не може една власт да променя друга власт, без промяна в Конституцията, го коментирах преди месеци. Друг е въпросът, че промяна е задължителна, макар и не такава. Пълен абсурд е, дали някой да бъде съден наказателно, да се определя от един единствен човек - главният прокурор. Като бъде "хванат" или има очебийни пристрастия и 0 правосъдие. Трябва децентрализация на прокуратурата и да може да се разследва и съди, дори главният прокурор да не е съгласен. А при явни престъпления и да бъде съден главният прокурор и другите и съдии. Имунитета да не предпазва от съд, от други прокурори и съдии. Да има защита от външно разследване, но не и от вътрешно от самата съдебна система.

Ако не сме оценили, как от бодигард се става Министър Председател, Ако не сме оценили, как от симеоновско следователче се става Главен Прокурор, То нека оценим как от бракоразводно адвокатче се става Конституционен Съдия. Наздраве!

Този е боклука който бързаше да признава първи Република Северна Македония, докато ония още арестуваха и биеха всеки който каже че е българин. И сега бърза да ги вкарва в ЕС и да им дава всичко. Не му пука за България, българският интерес. Прави квото му наредят отгоре. Много голям боклук.

Педалът Фил добре служи на янките. Затова сега му намират скъпоплатени местенца. Не ни го навирайте в очите!!!

В др страна главния прокурор ще намери кой снима спалнята на премиер с пари, особено, когато премиера си е признал, ще арестува МП, който звъни на шефа на митницата да изкара проверката...

243Win

Просто не трябва да има главен прокурор. Всеки прокурор трябва да може да повдига обвинение по всяко едно престъпление, а министъра на правосъдието трябва да може да търси отговорност на всеки прокурор, който прекрачи границите на Закона.

А колко авторитетно звуци иначе...Прост въпрос за малко размисъл вбъдеще- какви обвинения може да повдига сега точно същият главен прокурор?

Ако всеки си върши работата както трябва и няма корупция и наши хора, фигурата на такъв наблюдаващ прокурор е излишна. Защото веднага възниква въпросът: него кой ще го наблюдава и разследва и какво правим, ако се сдуши с главния прокурор, за чиято работа уж трябва да следи? Ще бъде като ремонт на ремонта на ремонта на ремонта, но в посока наблюдаващ на наблюдаващия на наблюдаващия.

Ако баба ти беше мъжка щеше да има дръжка.

Само роско банов още мълчи... Роско, роско, роско! Реч, реч, реч!

Защото в другите страни не е недосегаем, Страно как това лице Филипов е конституционен съдия като преди години не е подписъл конституцията?!

Да се минава през полиграф!

Дай сега и кои ще са 20-те въпроса за полиграфа и какво ще докажат те

Първи въпрос Крим руски ли е или Украйнски

Няма да пиша 20, защото ще стане много дълга, но: 1: Ще работите ли за интересите на България и българският народ. 2: Нещо свързано с корупция, но въпросът трябва да е формулиран внимателно. Въпросите може да са повече от един. 3:Вярвате ли, че имате качествата за тази позиция. 4:Ще спазвате ли коституцията и законите на Република България може и още, но тези са най - важните

а по какво се отличават твоите примери за началото на 20-те въпроса от дословния текст на клветвата, която полагат при встъпване в длъжност?!?

Клетвата не минава през полиграф. И не е формулирана като въпроси да-не.

И психотест! Както и всички депутати!

Колко ни струва на година главния прокурор и колко специализирания съд /заедно с редобните бонуси и привилегии, които получават/. Колко престъпници е успял да осъдил главния прокурор, а специализирания съд се знае - нула /кръгла нула/.. Да не се окаже, че сме с най-скъпата и неефективна съдебна система в света.

Кви ти пука бе, Чери. Нали си богат :)

Специализиран съд - това звучи недемократично - за какво е специализиран - да осъжда непременно? То си има административен съд, наказателен съд, инстанции, видове престъпления - там не са ли описани всички видове нарушения и престъпления?!

Не се излагай- по- сложно е.

По-сложно е?! Мисля, че и преди да се пръкне този съд специализиран, не беше проблем да бъдат съдени престъпилите закона, ако има желание за ред и справедливост. По-сложно е да се изказвате цивилизовано, поработете над това.

този "виден" наш юрист , той се изрече!

На мафията и трябва точно такъв главен прокуро, над който е само Господ, да им опъва чадър и да действа като бухалка срещу враговете.

Само един луд се намери да хареса едно лудо предложение.

Някой може ли да ми обоснове небходимостта от длъжност "Гл. прокурор"?!

Прокуратурата следва да е част от изпълнителната власт и като такава функциите на сегашния Главен прокурор спокойно ще могат да се поемат от министъра на правосъдното министерство.

ох как ще пискат тогава, че ви гони министъра на едикоя си партия... мамини зланти неграмотни

Дай да закриваме и съдилищата - направо министъра за раздава годинките, за кво е това безсмислево разделение на властите...

Защо пък да не се създаде и една длъжност "Гл. съдия", да не се чувстват ощетени съдиите!

Проява на лош вкус е да се дава мнение на несъгласния с всички останали конституционни съдии. Някой да му каже, че Борисов не е вече премиер. Шматарокът, който десетилетия наред е ту посланик в Щатите, ту в ООН, ту конституционен съдия е време да бъде изритан от хранилката. Навремето си ритна сам столчето и хвърли страната в лапите на Доган и Виденов. Той беше спечелил изборите 91 а с малко, но завинаги. Същата година младия Борисов хвърли милиционерските си пагони на един от ДС и се вля в групировката СИК!

Още ли ще ни трови !! Противен човек!!