17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Точно пък на византийците официалните документи... Нейсе, като няма достатъчно хляб, трябва да има зрелища и божества...

Schilo

Прави са учените да се съмняват. След като няма никакви доказателства, как само на едно "Те са!", да се вярва. А наистина има много менте - реликви. Пример- Торинската плащеница.Отдавна са я датирали и установеното далеч не показва, че с нея е бил покрит Христос!Естествено, вярата си е вяра, но не е необходимо да бъдат използвани фалшификати за засилването на влиянието на религията.

...."Който си вярва, си вярва..." Къде е проблема?

Нищо лично. Просто бизнес.

Schilo

Така е. Просто не е необходимо да се използват някакви "катализатори" за това!

Schilo

Така е. Докато в Библията, Христос и учениците му са показани като отшелници, водещи аскетичен начин на живот, то я ги виж днешните "водачи" на различните религии!

Какви мощи какви тъпотии , те не са направили нищо "чудотворно" , не че има някой дето да е някога де , те са обикновенни хора създали писменост , да за нас това е много и важно , но реално е нищо и още по-малко чак да се възхваляват като светии и чудотворци.

права е професорката.... освен за пироните бих добави, че през средновековието католическата църква е продала доста кубични метри от "сълзите на христос" ,но вярата си е вяра.

Вместо да се занимават с това истински ли са или не - да бяха си седнали на туловищата да направят нещо смислено. Вярата си е вяра, именно защото не е нужно научно доказателство. А ако случайно докажат, че не са истинските мощи ще има 2 основни ефекта: 1. Голяма част от вярващите ще пренебрегнат това "откритие" 2. Много хора ще бъдат разгневени, че им се отнема вярата

къде се е чуло и видяло като има търсене да няма ментета? Стремежът за удовлетворяване на нечие търсене винаги преследва самото търсене, в този ред на мисли на пазара има няколко глави на един светец, щест крака и дванадесет ръце, само и само защото вярващите търсят .контакт с въпросния светец(Йоан Кръстител ако не се лъжа) и съответно вървят продажби на икони, свещи, евангелия, ритуали и прочее. С Исус въпросът отдавна е решен, тленните му останки са при баща му

Фалшиви ли са мощите на Кирил и Методий? - абсурд !!! Особен на МЕтодий чийто гроб не е известен къде е !!!

Няма нищо по-отблъскащо за чистата вяра от църквата / православна или католическа или каквато друга да е /. Не вярвам Господ да е искал посредници между него и хората. В момента БОЛШИНСТВОТО от свещениците са всичко друго но не и божи хора. Не съм и сигурен колко са и вярващи ! А църквата е ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО с президент и директори !

Че то във вашта държава кое не е фалшиво?

То това важи за (почти) всички светци и реликви. Много дискусии и драми за нищо !

Нищо чудно. Ватикана беше уличена в педофилия, че фалшификация ли няма да направят?

Хората имат нужда да вярват в нещо!

Вземи прочети Новия завет да се просветиш преди да се изказваш.

Пичове, то където сме свидетели на войната в Украйна се лъже яко и от двете страни, вие ми говорите за неща преди векове.

Не е задължително да си вярващ за да изразиш почит към светското дело на Братята !

Аз се прекланям пред Азбуката и изобщо не ме интересува истински ли са мощите или не ! Ако на някой му се занимава с глупости, да ходи да рови. Прав му път. Свършиха се проблемите, че се захванахте с кокали .... ама ха !

За вярващите е от значение

Абе не ни занимавайте с глупости ! Дори и да са фалшификат, това не трябва да се огласява, защото убивате вярата на хората ! А тя е тази, която им дава сили и надежди, а не някакви си мощи !

Фалшиви са, то е ясно. Църквата пак пробутва мощи да се кланяме

Като в Македония напишат ,че мощите на Кирил и Методий са фалшиви,се сърдете на българските "учени",а не на македонците .

Значи християнската вяра е базирана на фалшифиакцти и лъжи :))

Ами тогава какво ги разнасят насам-натам тези остатъци от трупове и лъжат хората, че да направят дарение. Я как си изкараха великден без благодатен огън тази година и богът им не слезе да им се скара.

Ти си невеж. Какво общо има Ватикана. Мощите идват от гърция и тамошната православна църква, кретен!

Защо на българските учени? "Светата" църква пробутва фалшиви мощи.

Ти го казваш, а аз нямам желание да споря !

"Светата" църква да лъже, манипулира и да отрича доказани научни факти?! Абсурд, кога се е случвало това :))

Защо лъжеш? "Дори и да са фалшификат, това не трябва да се огласява," - кой го каза това?

Ами сигурно 99, 99% от мощите в световен мащаб са фалшиви. Най-смешното е, че за доказателство се посочва "документ за автентичност" изфабрикуван от гръцките попове.

Къде могат да бъдат видени тия "официални документи от гръцка страна"?

Да не забравите и да пуснете в кутийката за лептата! Фалшификатите са си фалшификати, ама ролексите са с пари, все пак.

Факт е, че нито мощите на Константин-Кирил, нито тези на Методий някога са били намирани и "ползвани" за вярата. Поповете вадят тази гръцка грамота и казват, че тя доказвала автентичността им. Е, този "докумрнт" не отговаря на най-важния въпрос: как и кога тези мощи попадат в Св. Гора? Самите Константин и Методий простигат в Рим с едни фалшиви мощи на Климент Римски, за да си издействат благословията на папа Николай I, а Константин дори пише съчинение кал ги бил изровил в Херсон мслко првфи да ги залее морският прилив. Целта оправдава средствата...

баламурници...

Християнски ценности :)) После попът ще благославя "стадото" с нов ролекс!

Прекланям се пред делото на славянските първоучители, но това фанатизирано поклонение пред фетиши през 21 век не разбирам.

А, размахват ги, но са писани от гръцките попове. Те могат да напишат каквото си искат, и какво от това.

Лъжа е, че Църквата не ги допуска и че Църквата не ползва научни методи при доказването, че дадени мощи са оригинални. Частица от мощите на св. Йоан кръстител бяха дадени за ядрено-въглероден анализ и се доказа, че са от времето, когато е живял - 1 век след Христа. В Русия има комисия, съставена от историци, богослови и учени, които изследват всякакви явления и не дават с лека ръка да се обяви нещо за чудо или оригинални мощи. Виж Западната деноминация - католиците имат тонове фалшиви мощи и реликви, защото с Кръстоносните походи е станал страхотен бизнес. В крайна сметка всичко е до вяра - който не вярва в Бога, често не вярва и на хората, дето пазят мощите с векове. Това че днес не се знае местонахождението на гробовете не значи, че не се е знаело, когато е починал или когато е прославен за светец. Конкретно в момента ако някой иска да изследва тези мощи, нищо не му пречи да опита да се договори с манастира Есфигмен.

Айде, стига си словоблудствал с темата за християнството. Ясно от коя религия си.

Абсолютно е права- За съжаление нивото на нашия народ е таково, че няма да я разберат- Учените са катогорични, ако съберат всички частици от светия кръст по света ще сглобят стотици кръстове. Това важи и за всички кости на всички светци по света- Бях в един музей с цял скелет на светец, бяха го изследвали- Не само, че костите на бяха на нужната възраст, а бяха и на различни хора и дори бяха намерили части от женски кости в иначе мъжкия скелет на светец. Но който иска и смята, че трябда да се покланя на кости да го направи-

Аз ли словоблудствам, или поповете, които ви лъжат в очите, а "стадото" се кръстите и вярвате? И от коя религия съм, като ти е така ясно? :))

Покланяйте се само на Бога,всичко останало е идолопоклоничество...

Ее, щом в Русия има комисия, се успокоих... сигурно ще направят и въглероден анализ на часовника на руския патриарх Кирил и оценка дали струва 30000 или повече?

На кой точно? Че то ако не официално ръкоположените свещеници не можеш да вярваш, понеже явно те лъжат в очите, тая работа с бога почва да става малко съмнителна, пък не е като да е само един бог по света!

Демек частици от мощите на Иван са установени, че е от човек, живял по него време... няма да питам къде си го видял този анализ... ама това как доказва, че са именно на Иван тези парчета от трупа, и че са "свети"? ДНК анализ правен ли е?!

Пък ако ще да виждат как ги лъжат в очите :)) Нищо чудно, че собствените им попове ги наричат стадо.

Правен е, в Англия. Има много документация по тази тема и цял документален филм на National Geographic.

И откъде са взели проба за сравнение от самия Иван :))