Над 2 млн. българи ходили на курсове за самообучение

Малко над 2 милиона българи на възраст 25-64 години, са придобили нови знания или са повишили квалификацията си с форми на самостоятелно обучение през 2016 г.

Обратно в новината

Коментари - Над 2 млн. българи ходили на курсове за самообучение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДИР-аджиите си късат гъзовете да снасят ежедневно глупости за прекрасния живот на българите при управлението БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОFF!!!

А плъха и брат му дали са били там? (Нали и те са "българи"?)

Най-добрата инвестиция е тази в човешкия ресурс. Това важи както за държавата, така и за фирмите. Без инвестиция нищо не става. Самообучаващите се хора са идеални кандидати за емигранти. Его на, този инж. с немския, е идеален нов германец.

Зимата ще учим английски немски полски руски холански за да можем лятото да работим в хотела на мутрата в Слънчака за МРЗ от 510 лева

България е чудесно място за самообучение Евтино и качествени Дипломите се признават навсякъде В Германия се търсят заварчици водопроводчици мотокаристи шофьори готвачи болногледачи и.всичко друго което може да се научи в България

Това пак ли е някаква стъкмистика?

Самообучение се прави вкъщи с някакви учебници или други книги или интернет.Когато се посещават курсове с преподавател, това вече не е САМООБУЧЕНИЕ това се нарича ОБУЧЕНИЕ.

Имаше една програма "Аз мога" за безплатни курсове по език към бюрото по труда. На практика бяха децата и служителите на директорите. И мъртви души, които се появяват само при проверки от бюрото.

На практика си пълен тъпак който говори колкото да не му залепне устата. Лично аз познавам много хора които са минали преквалификационни курсове баш по "аз мога" - за шофьори (категория С) и за програмисти. Ама дори да го кажа. селяндурите от твоя калибър си знаят мантрата "лъжат, лъжат".

В общи линии - мързи ни да се ограмотяваме. Имам колеги, които открито казват, че не четат, но отделят по над 3 часа в денонощието на фейсбук, онлайн игри и т.н. Имам познати и колеги, които са завършили образованието си преди над 10 години, но за това време не са направили нищо да осъвременят знанията си, да бъдат актуални. Защо - най-често оправданието е липса на време, реално обаче прахосват по доста часове всеки ден в безсмислени занимания. Дори при един езиков курс, организиран от работодателя ни, участниците бяха две категории - такива, които ходят, защото е в работно време и скатават от работа и такива, които просто ходят, за да се покажат като съвестни. В тази среда и малцината желаещи да учим набързо се отказахме. Аз лично започнах да ходя на курс (немски) за своя сметка. Според мен човек трябва постоянно да учи, за да не закърнява мозъкът му. Дори и от наученото да няма някаква очевидна полза! В момента съм в почивка от немския и уча програмиране (C++) - учил съм в гимназията и университета, но реших да задълбая ... пък и е полезно в работата - вече доста оптимизации съм си направил с разни дребни софтуерчета. Преди 7-8 години започнах сам да уча VBA и autolisp, усетих огромна полза от това в работата си. След 2-3 месеца подновявам немския - той винаги е от полза за инженерите. А някой ден като преценя, че съм го научил на достатъчно добро ниво, мисля да се пробвам с японски :))

Че защо да се самообучаваме? От това нашата заплата няма да се повиши но ще порасне печалбата на работодателя

Щом не ви пука за работодателя, мислете за себе си. Аз не сменям работата си често и винаги търся работа, която бих искал да работя цял живот (дори и да съм наясно, че ще остана 4-5-6 години). От сегашния си работодател съм доволен, но в момента, в който усетя, че не ме оценява или ме приема за даденост - ще го сменя. А допълнителната квалификация обикновено е от полза и на практика е толкова евтина, че не си заслужава да се пропуска тази възможност.

Със същия успех и френския е от полза за инженерите. А пък за английския да не говорим. Но в днешно време доста хора учат китайски, защото Китай поема лидерството в много научни среди. Китай има държавна програма чрез която стимулира доста завършили на запад да се връщат и да правят наука.

Френски съм учил, имам базови познания, колкото като отида на екскурзия и да не се загубя и да не умра от глад ... но не е за мен този език. Учил съм и руски, знам го на прилично ниво, някой ден като имам време бих си опреснил знанията. На практика като става дума за точни науки, най-богата база има на руски и немски език ... и до ден днешен не съм успял да открия доста голяма част от книгите, които имам, на английски. Английски не споменавам, защото е толкова масов, че хората без английски са по-скоро изключение. Аз го учих от трети клас, та чак до университета. В работата си го ползвам ежедневно.

Съм на 65 трябва ли да се обучавам,тогава с малката пенсия и убийствените такси ,сметки и ДДС за всичко и да се обучавам някой луд циганин с еден удър и ще ме свали.КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА И ВСИЧКИ СЛУЖБИ СВЪРЗАНИ СЪС СИГОРНОСТА НА ХОРАТА И ИМУШЕСТВОТО НИ.

Тичкай на опашката за социални помощи - там е държавата.