Стойнев: Ако ЕРП-тата не платят, държавата си ги връща

Държавата може да си върне ЕРП-та, обяви в Пловдив министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Срокът, който вече им даде да се издължат към НЕК, е до вторник.

Обратно в новината

Коментари - Стойнев: Ако ЕРП-тата не платят, държавата си ги връща | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Господин Стойне, бъдете толкова решителен, както и руския президент. Как бързо действа с Крим, не се уплаши от Обама, Барозу и Нато. Народът ще Ви уважава, ако подгоните тези бандити от ЧЕЗ, др. И да не измис;лят глупости с ветрогенератори. какво пропизвеждат, колко. На никой не му претрябвала тази енергия.

Цял живот съм работил ! С парите на всички работещи хора сте вършили глупост след глупост... То бива простотия ,ама това минава всякакви граници! Той ще решава съдбите на внуците ни ...КЕЛЕШ СЪС КЕЛЕШ! Изчезвайте безбожници скапани! Държавното е неработещо!Бащите ви го разбраха,но вие НЕМОЖЕТЕ,защо ли?ОСТАВКА!

Пропуснал си факта , че ЧЕЗ е чешка фирма с мажоритарно държавно участие, а ЕВН е се управлява от държавен чиновник - губернатора на провинция Долна Австрия, която има миноритарен, но значителен дял.

Когато двама си ги мерят не си залагай дирника.Проблемите между икономически субекти се решава в съда...ясно ли ти е неграмотно червено нищо?

Цяла България е с ТЕБ! Всички ние, които стачкувахме февруари 2013-та, все още очакваме силна държавна намеса и контрол върху монополите на ЕРП! Ще дам един много прост пример, касаещ ЕВН! Същите са собственици на огромен брой фотоволтаични паркове! Явен конфликт на интереси! Явен начин да крадат и да си "намалят" вноските към НЕК! НИКЪДЕ ПО СВЕТА ТОВА НЕ Е ДОПУСТИМО! САМО ТУК, КЪДЕТО ТЕХЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ - ТР. ТРАЙКО, СТАНА МИНИСТЪР В КАБИНЕТА НА БОРИСОВ! А В.ЗЛАТЕВ, БОРИСЛАВОВА, ПРОКОПИЕВ И ЦЯЛАТА ОСТАНАЛА ГЕРБАДЖИЙСКА ПАПЛАЧ, КОЯТО ИЗСМУКВА БЪЛГАРИЯ?

goose

И как точно влизаш в конфликт на интереси, произвеждайки енергия съгласно закона по цени, фиксирани от закона и отчитайки произведената енергия с признати от закона измервателни устройства? Това означава ли, че държавния АЕЦ е в конфликт на интереси, защото продава енергията, която произвежда, на държавното предприятие НЕК? Хайде стига опорни точки, някои хора можем и да мислим освен да цитираме партията-майка от член 1-ви на старата конституция ...

Уверено напред към бананова република.

Цялата беда е във ВЕИ - перки и фотоволтаици. Там потъват всички пари, оттам се надуват сметките. Но те са в мнозинството си собственост на подходящи хора и фирми. В същото време четирите блока на АЕЦ са загробени. Освен това ликвидират и огромния ТЕЦ Варна, който и без това стоеше в студен резерв. Бил му скъп тока. Сигурен съм, че е многократно по-евтин от ВЕИ -тата, ама интерсеите са други.

Как ще ги принуди да плащат изцяло, като едновременно имат и да вземат от същите. Нормално е в тези случаи да си прихванат вземания и задължения, не може единият да е задължен да си плати, а другия не. Недоносеният т.н.министър пак се изхвърли неподготвен.

Хайде по бързо гонете тази паплач от България и национализация на ЕРП!!!

И после какво...? Пяна ли ще пускаш от кеф, че ще плащаш тока на мутро-политико-бизнесмените, а не на "гадните" австрийци, немци, чехи?

Стига с тези ЕРП-та,дружествата с най-малки печалби.Аз питам.Какво става с останалите 98% печалба ,които не влизат в джоба на ЕРП??? Абе хора,разберете.Тока не е скъп заради ЕРП,2%-печалба.

Може би към планова икономика. Комундетата си мислеха че като свалят ГЕРБ ще могат да извиват ръцете на всички за да намалят цената на тока и да се харесат на електората. Всичко изкуствено обаче рухва. Така ще рухне и енергетиката и тогава ще изядем хурката. А по отношение на прихващанията министъра има много поздрави. Това са обичайни практики и се прилагат повсеместно от бизнеса между търговски партньори.

Ако национализират ЕРП нищо не трябва да се прави - никаква реформа. Така както самите ЕРП освен да съкратят технически персонал и да затворят касите за граждани - нищо друго не направиха. Златната коокошка не е спирала никога да сняся яца. Просто тези яца няма да ги носят в Чехия, в Австрия и на фирма ТИМ във Варна.

Как ще се оакат и увъртят тия "експерти", не е истина...

ЧЕЗ дължи примерно 200лв. на НЕК. В същото време НЕК трябва да плати за землена енергия 100лв. на ЧЕЗ. Само че НЕК си искат 200-те лева сега и не казват кога ще си платят дължимите 100. При положение, че НЕК е много на минус, никой не очаква те да се разплатят и става така, че всчики по веригата ще фалират!

Като си плащащ данък печалба "прихващ" ли си това което ти дължи държавата напр. като данъчен кредит за ДДС ? Не нали ! От къде на къде частните ЕРП-та самопроизволно ще си прехващат нещото, което дори те сами си измерват ! Държавата дори няма начин да измери, какво точно е произвел някой ветрогенераторен парк и ЕОН например след това го е продал, като си иска парите от държавата ?

goose

Аха, значи те не може да са длъжници на НЕК, НЕК обаче може да дължи милиони към ЕРП-тата? Смях в залата ... А за отчитането - отчита се с уреди, заверени от метрологична лаборатория, за показанията им няма никакво значение кой точно ги отчита ... Слаби опорни точки са ти пуснали днес, другарю ...

ЗНАЧИ УТРЕ ИЛИ ЩЕ ИМА ЯРЕВРАТ ИЛИ ОТ БСП СА НАМЕРИЛИ ЕВРЕЙСКО-АМЕРИКАНСКА ФИРМА КУПУВАЧ ЗА ЕРП-ТАТА :)

Значи другите да си платят, а пък за нашите задължения ще видим. Ей богу, големи боклуци.

Не мога да разбера - министъра е тръгнал да защитава една общо национална кауза. Всички знаем, че това е така. Всички знаем, че за да са добре чехските и австрийските пенсионери се грабят и мародерстват българските такива. Защо масово тук сме оплюли министъра ? Защо трябва да пропуснем този шанс да си вземем нашето открадено от Сакскобурготския комарджия и шайката наши и чужди бандити около него ? Къде са тези които протестираха миналата година за сметките на ЕРП-тата. Няма лии сега да отидем да счупим поне прозорците на ЧЕЗ ? Иначе платените писачи (торлове) на свтовния капитал са надрънкали безброй глупости и лъжи по-долу.

Ами това са продажни гербери.

Ами ерп-тата бяха държавни. Токът спираше през 2 часа. Министърът защитава единствено партията, за да може да точи парички. Колко пари се изгубиха с тия частни фирми.

Иван Додов

Може ли да си такъв лъжец ? ЕРП-та бяха държавни допреди 10 г. Кога спираше тока през 2 часа бе платени лъжецо ? Забрави ли, че миналото лято Слънчев бряг беше на режим на тока ? А ако говориш за 3-те месеца на Андрей Лукановата зима - тогава всичко беше изкуствено направено - при 6 работещи ядрени блока - режим на тока ...

То бива да си прост, ама чак толкова. Специално ще следя как ще се измъкне сега от кашата, която сам си създаде.

Не може всички други да са криви, само ти да си прав! Стойнев е поредния некадърен клоун на БСП! Защо не признае какви точно задължения има НЕК и че държавата я е докарала до фалит, както всяка друга държавна компания!

Как те хареса редактора на ДИР бе Дирчо ? С нито един + или - и 1.:30 сек. престой. Дали не следва от ДИР.БГ да въведете с отеделен цвят секция - платено съобщение ?!

goose

Ако въведат платените съобщения - и ти и Позитано ще фалирате ... то всъщност ти и Позитано сте едно и също де, но това са подробности :-)

delly

Ако не сте забелязали, потребителят е със статут "лоялен", такива коментари излизат автоматично в "Избрани". "Лоялен" е регистриран потребител, който няма нарушения на Правилата на Дир.бг в рамките на 3 месеца.

Тоя Пелтек, така е направил баланса, че да фалират всички по веригата! Ясно е, че НЕК пари за зелена енергия няма да даде никому. И на мен да ми дължат пари, и аз няма да плащам!

Докато България е под робството на Брюксел, последният никога няма да позволи народът да се отръска от евро-кърлежите. Видяхме какво стана по-миналата зима, народът възтстана срещу евро-монополите и Брюксел нареди на Боко да сдаде чак и властта, за да се отклони посоката на народният гняв. Така че - само излизане от еврогейския съюз може да ни отърве от паразитите.

Няма как да знаем истината, но знаем, че и БСП "няма вечни приятели", а има вечни интереси. Дано тези "вечни интереси", поне малко започнат да се покриват с народните, щото досега се покриват само с изборните!

Енергийният министър, да провери на ЕРП -та зелените паркове за производство на ел. енергия . Няма ли конфликт на интереси / сами си го отчитат, търгуват и прочие/. Кой ги контролира или държавната НЕК разчита на лоялността на гореспоменатите дружества.

Мандата на правителството изтича днес!

ЗА ТОЗИ НЕ ВЯРВАМ БАЩА МУ ДА Е ХАРЧИЛ ПАРИ ДА ГО ИЗУЧИ. ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ, Е РАБФАГОВЕЦ, ИНАЧЕ НЕ МОЖЕ ЧОВЕК ДА Е ТОЛКОВА НЕГРАМОТЕН!!

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО :)

Не знам той дали е неграмотен, но за теб мога да го кажа със сигурност. Ето защо: 1. Писането с главни букви в интернет означава викане. А ние тук споделяме мнения, не се надвикваме! 2. Не се пише "Рабфаг", а рабфак и означава "работнически факултет". И тези факултети ги имаше точно, когато хората от "набор 41" са билив студентска възраст, т.е. не можеш да се оправдаеш с факта, че само си чувал за тях, но не си живял по това време. По-скоро, не си учил след 7-ми клас. 3. "Набор" и "41" се пишат отделно, не слято. Е, какво се получи сега? Кой е неграмотен?

Де да можеше наистина да стане.

Стойнев: Ако ЕРП-тата не платят, държавата си ги връща, започва национализация.

То бива да си тъп , ама чак толкова колкото Пеликана не бива. То тая работа само с комсомолски ентусиазъм не става, трябва и малко акъл да имаш. Сага пак ще има да обяснава ,че не разбран правилно. А накрая като скандала се разрасне ще му бият дуспата, та да не пострада репутациятя ноа Станишем. Защото сега той не се готви да живее в Страсбург, не може там колегите и комщиите да го мислят за руски комунист идиот. Зотова ще изгори наивният непрокопсаник дето е сложил за министър на енергетиката.

Абе Стойнев, как ще стане това дето го говориш? Не ви ли омръзна на шайката ИДИОТИ на чело с Топ ИДИОТА Орешарски да лаете небивалици? Айде да видим, как ще отнемете лицензите. Само след ден- два ще започнеш да мънкаш и да обясняваш... Мамка ти тъпа шибана.. Само глупости говорите да имитирате дейност и някаква грижа! Нещастници!

Браво ! Подкрепям национализацията на ЕРП-тата - защо въобще допуснаха да ги продадат на чужди фирми ? Време е да си ги върнем обратно !

И с какви пари ще ги върнеш? Това да не ти е 45та година просто да "изземеш" имуществото на хората, и да разправяш как ще построиш светлото бъдеще. Извади няколкостотин милиона евро, и може и да ги купиш ЕРП-тата. И като ги купиш, не се притеснявай, следващите политици ще ги продадат на некой друг по-евтино, щото КАКТО ВИНАГИ ще се окаже, че държавата е лош стопанин.

През 1947 г. беше извършена национализация за която не беше похарчен нито един лев.

При приватизацията след 1989 г. в държавната хазна трябваше да постъпят 30 милиарда лева но постъпиха само 3 милиарда лева и 27 милиярда бяха заграбени от новосформираната класа на олигарсите/капиталистите според определението на К.Маркс/. Сега е ред на обратния процес национализация при която държавата ще си върне тези загубени 27 милиарда лева.

Абе пелтека ми е симпатичен, ама много се сили бе. Цената се опитва да си вдигне ли ? Нали знаете, че всички проблеми в БГ се решават когато се намерят точните хора, които да"решат" проблема. Ще помоля г-н министъра да внимава, за да не се окаже, че тези пари не само че няма да бъдат платени от ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН ами ние ще им дължим още толкова за претърпени финансови и морални вреди. И още нещо - ще минат изборите, ще мине юни, когато енергийната система ще е отново пред срив, и след това на есен да няма повишение на цените?! Внимавайте, защото лъжите Ви са вече толкова много, че чашата бързо може да прелее. А може би това е само за кумуфлаж, че "любимото" ни правителство нещо прави. Ами драги защо не отне някой лиценз още миналата година ? Или беше много гладен, а сега като позасити глада , като преразпредели енергийната баница и пак огладня ?!

Само едно не мога да разбера - как държавната ЧЕЗ може да печели, а българско държавно ЕРП да не може? Чехите извънземни ли са, свръхгениални ли са, идеално честни ли са? Не може 3 ментърджийски корпорации да държат златните кокошки на България, които да снасят златни яйца за австрийски и чешки пенсионери, а нашите да не могат да си платят тока. Има много начини да се избегнат юридическите усложнения, въпросът е някой да има желание да го направи. Кучето скача според тоягата, а нея я държи държавата и по-точно, който ние изберем да я държи.

Поредният смешник,който се прави на мъж.Абе льольо,как точно ще си ги върнеш?Ще им върнеш няколкостотин млн.?Палячото Бойо създаде цял нов жанр в театъра-бг политик,който се прави на мн."силов"-един малък Путин.Сега ще "анексира"ЕРП-тата.

Държавата няма финансов и кадрови ресурс да поддържа електропреносната мрежа сама. То не е като през 1970г., сега има десеторно повече консумация и всяка къща е кооперация. Ако тези дружества се изнесат заедно със специалистите ще настане истинската криза и липса на ток по естествена причина.

Какви специалисти ще се изнесат бе, сульо!? Те да не са ги внесли сегашните. Всички са си нашите хора, които си работеха едно време в държавното енерго, и пак ще си работят! Кого смееш да баламосваш??!!

Не е верно това че сега има повече консумация на ток отколкото през 1970 г. Преди 1989 г. работеха всички ел централи включително и 6 бр. ядрени реактори и имахме развита икономика, консумираща много ел. енергия. А сега какво имаме унищожена икономика, малка консумация на ел. енергия. Даже имаме свръхпроизводство на ел. енергия за която няма пазари и се принудихме да намалим мощността на работещите 2 ядрени реактори и другите централи.

goose

Аха, тогава наистина във всяка къща имаше климатици, телевизори във всяка стая, фурни на ток и какво ли още не ... По селата никой не готвеше само на дърва и имаха по една крушка светеща в къщата ;-)

Това с повишената консумация сега и малката през 1970 г. показва до каква степен е неинформиран, профанизиран,видиотен и оглупял българският гражданин (ако разбира се този "checho" не е някой платен пистаел). Консумацията на България от 1980 г. е над 8 пъти по-голяма от днешната. Енергията от "климатици" и битови крушки е нещо много малко. Там където системата се "срива" от "гражданска" консумация - става въпрос за слаборазвита енерго система (Гърция, Африка, Южната част на Калифорния - САЩ). Чували ли сте в хипер-гъсто населената Германия или северна Италия да има проблем с тока заради осетление и отопление ? Големите консуматори на България бяха БДЖ, заводите в Радомир, Кремиковци, Коработстроителниците, консеврвените комбинати и др.

Питам се може ли толкова бързо да се забравя, как от държавното се краде по-лесно?! И от всички, или от почти всички. По това ли тъгуваме!? За това ли не можем да се отървем от комунизма в главите си толкова години!? Впрочем БСП нямат никакво намерение да отнемат лицензи. Но идват избори, все пак. И мисълта за национализация гали много уши. Жалко за притежалите им. Защото пак ще бъдат разочаровани. И после пак ще чакат новия спасител, и той пак ще гали ушите и т.н.

Браво на министъра, вън ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН.

Верно мат'риала е лош тук. Ти ако имаш нещо в главата, напъни се и помисли дали това, което тоя боклук ти обещава днес, ще изпълни утре. И как ще го изпълни. А да се хванем на бас, че след ден- два ще започне да обяснява разни неща.. и всичките му напъни ще стигнат до там. Ама сега го бравосваш... Тоя за НЕНОРМАЛНИ като теб се изказва така. Прекалено много ви създадоха.

Много точно казано

Много тролско хахахаха

Колкото и да се иска на някои да плюят министър, едно трябва да се отбележи, че само по негово време токът се намали и дано успее и сега,а именно срещу енергийните дружества.

Pesh0

Дори и това е лъжа , Борисов намали тока след протестите с 5 % и ако не го бяха махнали щеше да го намаля с 8 % .... ама като подаде оставка 3 те процента се изгубиха някъде по трасето :)

Лъжеца си ти - забрави ли как твоят милиционерски идол упорито твърдеше, че токът не може да се намали ? Защо лъжеш ? Проблемът не беше толкова в намалението, а в касиери като митко каратиста в ЧЕЗ и продавачката на цигари от НЕК, които разпределяха комисионните към герб от надутите сметки !

Може да са намалили тока с 5-10 процента, но това е с цената на загуби за НЕК. Това се прави преднамерено, за да се увеличават дълговете на НЕК, и в един момент ще обявят фалит, или просто ще разпродадат ВЕЦовете. И така някой приближен ще се сдобие с централи на добра цена. Но простият народ се радва на 2-та лева намаление, и не може да се усети, че за пореден път ще бъде ограбен. "Ама какво от това, то общото не е мое" - прост народ, прост матриал.

Ей тролче, кажи кега нещо и за Ореха

goose

Така е, намали го, и сега почва да изплува цената на това намаление - заем за покриване на загубите в нек, парите от заема свършиха, сега се задава нов, за да не се вдига тока преди евроизборите ;-) А това, че целокупно останалите малко работещи в България ще плащаме заемите с лихвите - на кой му дреме, нали съсела ще си осигури топлото местенце в Брюксел ...

Ако правителството успее да изгони тези монополи, само ще спечели.

Ахм, давайте да грабваме пушките, да слагаме каскетите, и като през 45-та.

ЕРП-тата трябва да се съобразяват с държавата, а не да й извиват ръцете.

Pesh0

Не се радвай народе , партията майка просто си проси рушвет. Дружествата ще дадат няколко милиона на партията и ще получат правото да ви стрижат. Явно обаче дружествата и те не вярват ,че правителството ще го бъде и не дават рушвета .

Министър Стойнев трябва да знае, че много хора го подкрепят в неговите действия.

2-ра опорна точка Браво на Орешарски той направи много за страната стига бе ей

Тояпревъзбуден пелтек окончателно ще съсипе енергетиката...

ПО-ОКОНЧАТЕЛНО ОТ ОНЗИ БИВШ МИНИСТЪР ОТ ГЕРБ С ХЕРПЕСИТЕ ПО УСТАТА НЯМА ДА МОЖЕ...

национализация

Ако това го направи министара сас ЕРП-ТА тогава ше го признаиа за единствениа мъж в Правителството.Успех Драгомире!!!

Добри приказки др.Стойнев ама популистки.Обяснете защо плащаме по скъпа газ по скъп петрол/съотношение заплата-цена/от някой западни държави и тогава залъгвай баламите.Или може би по скоро питай Р.Овч

Тия са пияни,що уиски изпукаха на Боровец...Какви ги дрънка тоя сополанко?

21 септември 2013 Стойнев: Цената на тока няма да се увеличи след Нова година Той припомни, че при встъпването му в длъжност цената на електроенергията е трябвало да се увеличи между 20 и 30 процента, а вместо това тя е била намалена. 05 Март 2014 Драстичното поскъпване на тока става все по-неизбежно НЕК поиска шокиращо увеличение на тарифата си от 1 юли - със 150% Въпреки клетвите на енергийния министър Драгомир Стойнев, че няма да допусне увеличение на тока, поскъпването на електроенергията става все по-неизбежно. Вчера Националната електрическа компания (НЕК) поиска рязко повишение на цената, по която доставя ток на електроразпределителните предприятия (ЕРП) - с безпрецедентните 150%. Ясно е обаче, че времето на управляващите за демагогска употреба на енергийните цени вече изтича. Досегашните 3 намаления очевидно са изстискали до краен предел резервите на фирмите от енергийната верига. В резултат на ценовата преса компании като НЕК натрупаха рекордни задължения и загуби. Според бившия министър на икономиката Делян Добрев НЕК вече има около 2 млрд. лв. дългове и се очаква да приключи 2013 г. с 400 млн. лева загуба. Дори печалбата на АЕЦ "Козлодуй" спадна драстично - през 2013 г. тя е със 74% по-ниска от 2012 г.

Бабите не са вечни.Електората ви се топи,добре че купувате циганите...Ще направим референдум да ви забраним като терористична организация...някой ви беше изброил подвизите!

Нали времето беше ваше - къде сте ? Стига с тези баби - не измряха ли бе нещастник ? Събрали сте се една шепа реститутки-костовисти и прости чалгаджии - фенове на милицонера и си въобразихте, че ще сте вечни ! Марш на бунището на историята - нищо не сте дали на България боклуци крадливи, само разпродавате построеното от "лошите комунисти" !

А жилищата и земеделските земи ще национализира те ли? Изроди!