Ердоган настоя, че ще реализира "Канал Истанбул" "на инат"

Проектът за изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно море, е в центъра на нова дискусия в Турция

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

те навремето носиха корабите на гръб да го завладеят от гърчолята, та един канал ли ще им се опре на джагалите, само дет нема гяури да копат...

Каналите на Вълко Червенков.

Айдее, другия велик строител.

Ние пък ще построим няколко язовира!

Целта на мероприятието е да се заобикаля "Конвенцията за черноморските проливи", подписана в Монтрьо през 1936 г., а защо - отговорете си вие... ;)

Истинската причина за тоя канал е да могат да взимат такси от преминаващите кораби понеже сега всички минават безплатно.

Това е изцяло вътрешна работа на Турция.

Хич не е безплатно !

Проектът е неизгоден в геостратегически план, защото той няма да бъде подчинен на регламента от Конвенцията Монтрьо и военни кораби на държави нямащи брегова ивица на Черно море ще могат свободно да остават там неопределено време. Неизгоден за кого? Отговорът го знаят само тези, които могат да мислят самостоятелно, без " опорни" точки.

Конвенцията Монтрьо касае престоят на чужди кораби в Ч. море. Ако ще и с хеликоптери да са пристигнали.

pokrai kanala stte se postroi oshte edin istanbul,zatova e izgoden.

КОНФЕКЦИЯТА Не е подписана от САЩ, Италия, повечето страни от НАТО и от днешна Русия! КОНФЕКЦИЯТА Монтрьо не струва и хартията на която е написана! Мухахахахаха!

Конвенцията касае ПРОЛИВИТЕ... а ограничението за Дарданелите си остава.

КОНФЕКЦИЯТА Не е подписана от САЩ, Италия, повечето страни от НАТО и от днешна Русия! КОНФЕКЦИЯТА Монтрьо не струва и хартията на която е написана! Мухахахахаха!

До оня ден кмета на Истанбул ревеше за ограничаване на трафика, особено на корабите превозващи опасни товари... а днес се е загрижил за "екологията";)

След реализация на този проект Истанбул ще се къпе с вода от пластмасови бутилки.

значи руснаците могат да пуснат подводниците си директно в проливите... нещо което в момента е забранено от същата Конвенция.

"...в Истанбул са осъществени инвестиции на стойност 275 квадрилиона лири..." Това е хитро. Ако обезцени още лирата може да не говори в стари, а в актуални пари. Може да си постави за цел да я обезцени толкова, че инвестициите да станат гуголплекс /от там е името на търсачката/, нали това беше най-голямото познати число на човечеството. То е толкова голямо, че дори да се изпише по една нула върху всеки атом от вселената, пак няма да стигнат атоми. Е, това е вече мащаб за Ердоган. А колкото до канала, и Тодор Живков искаше да изкопае плавателна река край София, дерето още може да се види на някои места в Младост. Оттогава ни канал, ни Тодор. Толкова за мегаломанските планове.

Турският съвет за научни и технически изследвания /ТЮБИТАК/ Тюбитак!!! Е не мога!!!! То всичко у турця е един битак невъобразим! А ердоган мяза веки на бай ви тодора. Оня плавателен канал у софия щеше да прави.

Че днес индиректно ли плават между Сирия и Крим? Или може би директно прелитат? Мухахахахахаха!

Днес държавите от Черно море могат да "прекарват" подводниците си само в надводно положение, през деня, при условие че отиват на ремонт извън Черно море, а твоето предложение им дава право да стоят на бойно дежурство. Абе, глей си пенцията и се радвай на живота докато още го имаш-)

А ти вземи и прочети Конфекцията вместо да се пуйчиш! Там въобще не става и дума за подводници, а за кораби от страни, които нямат брегово линия в Черно море! Мухахахахахаха!

Подзабърсвайки се с Будапищенския Меморандум, братушките подсказаха на краварите кво да правят с Конвенцията Мунтро! Хахахахахаха!

тогава защо руснаците се вълнуват и броят всеки натовски кораб който мине през Босфора?

Прост си като повечето си събратя. Вземи да четеш малко, а не вярвай сляпо на милиардера Ердоган

на пръв поглед този проект има добра икономическа обосновка, защото ще раздвижи бизнеса. Но заявката за "ината" не е много добра - подобни проекти трябва да се правят на прагматична, не на емоционална основа. Щото съветите вече пресушиха Аралско море.

Нещо си в грешка , имаме си сирийци 3-4 милиона.

Евала чичо! Ако искате елате да завършите и нашия канал който бай Тодор започна и се отказа в началото още.Трябваше да свързва Варна с Девня с Шумен и Русе.

Истанбул е над 10 пъти по- голям, а разчита на обеми вода от язовири колкото София.... В един момент може да се окаже, че те ще ни пускат газ, а ние на тях вода...

канала трябваше да свързва Варна със София и има още места където не е зарито копането:)))))))))

сега като се замисля, канала Банкя - Евксиноград

Нито САЩ, нито Украйна го ратифицираха... и така той си остана само една хартийка, а едните принудиха другите да предадат съветските ядрени бойни глави за преработка в ядрено гориво. Договора "Мегатони в мегавати" изтече през 2013 и от тогава никой вече няма нужда от независима Украйна.

То е същото бе каун. Тоя канал ще минава през града. Да не говорим, какво чудо ще настане като загубят язовира. Ермангала съвсем е превъртял. Ще съсипе 20 милионен град, щото си избраха кмет от друга партия.

А значи коментираш нещо от което хал-хабер си нямаш... Тъй кажи бе. Първо- подводницата също е кораб, второ конвенцията се отнася за Проливите и техният правен статут след подписването на мирният договор с победена Турция и какво тя има право да прави и какво не, останалото е просто гарнитура. А да цитат от конвенцията: Член 12. Крайбрежните до Черно море сили ще имат право да се придвижват през Проливите с оглед да се върнат в базата си своите подводници, построени или закупени извън това море, ако Турция е била предварително уведомена за отметката или покупката. Подводниците, принадлежащи на посочените сили, могат по същия начин да преминават през Проливите за ремонт в корабостроителници, разположени извън това море, при условие че на Турция се предоставят точни данни в това отношение. И в двата случая подводниците ще трябва да плават през деня и по повърхността и да преминават сами през Проливите.

Няма се учудя ако стане реалност този канал. Хората гледат в бъдещето и работят като луди. Не е минала епидемията наречена комунизъм от тия ширини.

А значи коментираш нещо от което хал-хабер си нямаш... Тъй кажи бе. Първо- подводницата също е кораб, второ конвенцията се отнася за Проливите и техният правен статут след подписването на мирният договор с победена Турция и какво тя има право да прави и какво не, останалото е просто гарнитура. А да цитат от конвенцията: Член 12. Крайбрежните до Черно море сили ще имат право да се придвижват през Проливите с оглед да се върнат в базата си своите подводници, построени или закупени извън това море, ако Турция е била предварително уведомена за отметката или покупката. Подводниците, принадлежащи на посочените сили, могат по същия начин да преминават през Проливите за ремонт в корабостроителници, разположени извън това море, при условие че на Турция се предоставят точни данни в това отношение. И в двата случая подводниците ще трябва да плават през деня и по повърхността и да преминават сами през Проливите. Навремето СССР декларираше че праща подводниците си да ремонтират флагщока в Гърция и после павеха 6 месечни ходови изпитания в Средиземно море, като по този начин законно заобикаляха Конвенцията;)

Аз пък си спомням за канала през Студентски град в София - още стоят там изкопите да напомнят за това комунистическо управление...

Както бяха казали по времето на СССР - ако Турция ни спре корабите, ще им взривим една ядрена бомба, за да се разшири Босфора и отнесе Инстанбул...

neshto bırkash ikonomika s politika,ostanal si v sosializma.

Въобще не е същото... най-малкото заради дълбочината, формата и свързаните с това течения ограниченията за плаване няма да бъдат същите като в пролива. А истанбулци вече много добре знаят какво става когато се обърне кораб с отрова в Босфора или пък им се наложи да се евакуират заради горящ в пролива танкер, айретен че и срещите на кораби с крайбрежни къщи вече няма да бъдат толкова чести.

скоро ще поискате канал София-Черно море, та да идвате по морето не с колите, а директно с яхтите!

другият вариант е да ви докараме морето до София! Хемингуей е казал: всичко, извън морето е провинция!!!

ние в Бургас при всяко топло време сме на плажа, че и в морето се къпем, за да ядосваме провинционалистите!

Само че Турция не е България, там диверсиите на зелените терористи не минават ! Нека да го има този канал, нали и българските кораби ще минават през него в по-голяма безопасност !

Беше добър проект. Ако сега го имахме ... Само София остана без канал и без река. Всички други европейски столици имат !

_stankow

Няма такива "незарити места". Не е бил започван изобщо !

а с какво се къпете? Ползвате ли сапун, пешкирче? Разумните хора плуват в морето, а се къпят в банята.

Кадъните вода не ползват. Една баня в годината им стига.

Трябва да те разочаровам, кадъните в истамбул изглеждат много по европейски от софиянки. А мгаполис несравнимо по голям от София е направен изключително удобен за живеене и транспорт. Действителността няма нищо общо с остарелите ти представи от преди петдесет години.

И що ще го правите още един станбул? Каквото и да означава това, впрочем.