Радев обеща на бизнеса помощ за проблема с емисиите

Президентът Румен Радев подкрепи бизнеса за позицията му относно, исканите от ЕС завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ-овете атмосферни замърсители.

Обратно в новината

Коментари - Радев обеща на бизнеса помощ за проблема с емисиите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Просто им се свидят парички за филтри.

Кой вече ползва ТЕЦ-ове? Франция например произвежда 75% от електроенергията си в АЕЦ и е един от най-малките замърсители в Европа. За сравнение АЕЦ Козлодуй осигурява едва 32% от необходимата енергия.

Чернобил? Фукушима? А, това сигурно е клевета на империалистите.

Даа гръмне ли АЕЦ става страшно, няма спор. Ама като гледам няма много примери за такива случки. Затова пък ТЕЦ-а бавно и сигурно убива с годините без да усещаш. Най-добре вятърни мелници ама те не стигат. Германия се пъне за този вариант ама не е достатъчно и обмисля да купува ток от Франция.

Комсомолския айдук ограбил ТНТМ сега робовладелец

Ясно, някой си е харесал още ТЕЦ-ове да пазарува. Същото беше и преди да прилапат "американските" Марици. Яростна медийна кампания, серни окиси изхвърляли. Плашиха, плашиха хората, тръшкаха се екостремисти. Взеха ги на безценица, вдигнаха тока 2 пъти и почнаха да ухаят на теменужки.

Абе Кретен! Мариците не са изкупени на безценица. АЕС е построена изцяло нова централа с най-съвременни технологии за очистки и на сярата и на твърди частици. Тока не са ти вдигали 2 пъти, лъжлив боклуко. Има си преференциален период по договор, какъвто има и за АЕЦ. (За Акую е 13,5-15,5 американски цента, което е до 3 пъти по висока цена от американските ТЕЦ) И не е имало никаква яростна кампания лъжецо.

Очевадно е, че дори и днес, като все още студен ден, имаме минимална консумация около 3700 МВт, т.е. след месец ще слезне под 3000 Мвт мощност. Или са ни нужни около 2500-3000МВт базова мощност. От друга страна се вижда, че дневната консумация достига 5500 МВт. Т.е имаме една разлика от около 1800-2000 МВт. В момента, а и през лятото тази разлика ще се поема от ФЕЦ (сега произвеждащи окол 800 МВт, но през по слънчеви дни и до 1500 МВт), ВяЕЦ с около 4-500 МВт. миниВЕЦ и БиоЕЦ произвеждат около 300 МВт. Големи ВЕЦ могат да произвеждат до 1200 МВт, но за ограничен период. В този смисъл е наложително проекта Горна Арда да стане възможно най бързо, защото може да се ползва като ПаВЕЦ, което ще добави поне 800 Мвт мощност към системата, като позволи да не се спират мощности като ВяЕЦ поради намалена консумация. А така и цената от ВяЕЦ ще падне. ТЕЦ са за върхови потребления през зимата. Намаляване на ползването им ще вдигне цената от тях. Досега по-тъпите политици и путлерастията проведоха яростна необоснована кампания против Американските ТЕЦ и сега ще им е адски трудно да обяснят още по-скъпата електроенергия от българските ТЕЦ. Досега базовите мощности се покриваха от ТЕЦ Марица 2, която обаче не може да стъпи и на кутрето на Американските и при инвестиция и ползване, колкото американските, тока от нея ще е по скъп от техния. Може би трябва да се помисли за още един блок в Козлодуй на базата на готовите за Белене реактори за поемане на базовите мощности. Тогава ТЕЦ могат да останат само за покриване на зимната консумация.

"ТЕЦ са за върхови потребления през зимата" !!! Кръстя се с двете ръце !

За кое се кръстиш? ТЕЦ в студените дни правеха по над 3500 МВт. През Лятото почти не бачкат при 3000МВт консумация. Сега работят на 1500МВт.

ТЕЦ-ове или хора - избирайте.

Велев алчна ку.во.

Колкото и да не им се иска, промените в енергетиката настъпват. Трябва да се затварят замърсяващите мощности и да се изграждат нови зелени мощности. Цената на зелената енергия вече е конкурентна! Тези искат да изровят земята и да отровят въздуха само и само да печелят.

Феновете на нов АЕЦ да не пишат глупости ако може. В момента цената на малките фотоволтаични и вятърни инсталации е паднала до нива, при които можеш да си произвеждаш ток на цената на която го купуваш от енергоразпределителното дружество. За фотоволтаичните инсталации цената е 2800лв. на киловат, вятърните мисля, че са и по-евтини. За фотоволтаичните това е официална цена от КЕВР. За какъв нов АЕЦ говорите, когато е ясно, че не си правим фотоволтаици и вятърни инсталации по дворовете и покривите само за да може да работят съществуващите инсталации. Все още не се използва ресурса отпадъци за производстовото на електичесто , но след като се субсидира и там цената ще падне до 4-5 години. София ВЕЧЕ произвежда ток от биологичните отпадъци можете да проверите това. Битовите потребители всяка година намаляват потреблението на ток по най-различни начини - кой си слага панели на покрива за топла вода, кой си купува високоефективни климатици... Като се вземе всичко това предвид е ясно, че потреблението на ток ще намалява, цената заради инфлацията ще расте на ниско технологичните, вредните и ОПАСНИ инсталации, а цената на дребните високотехнологични ще намалява. АЕЦ НЕ Е НУЖЕН. Парните локомотиви са били заменени от дизелови, дизеловите от електрически. Така и с енергетиката - 21 век не е векът на тецове и атомни централи.

Абе ти наясно ли си какво пишеш? "2800лв. на киловат"???? Ти колко киловата мислиш че ползваш месечно??? Фотоволтаици, знаеш ли че те замърсяват повече през тяхното производство и унищожаване, имайки предвид че живота им е 20-25г? Аман от разбирачи!

1250 киловата през януари , 400 киловата през лятото. Някъде към 6000 киловата годишно. Мисля да си монтирам панел за топла вода и ще намаля потреблението. За топла вода харча около 200 киловата месечно. Та може би ще намаля потреблението на ток с 1000 киловата. Фотоволтаици, които ще произведат около 6000 киловата годишно струват към 14000лв. Ако сключа договор с ЧЕЗ да ми приспадат произведената от мен енергия от сметката срещу 15000лв. инвестиция в следващите 20 години не ме брой за потребител на електроенергия, защото ще произвеждам даже повече отколкото потребявам. Живея в София и е шумно да си инсталирам вятърен генератор на покрива, ако бях на село щях да имам комбинирана система. Лична. Това е бъдещето - стотици хиляди дребни производители, които ще мятат в системата киловати, които Е ВАЖНО КАК ДА ЕС АКУМУЛИРАТ. Енергетиците да се занимават с предизвикателството да се акумулира енергия и как да ес управлява такава сложна система, а не да се поддържат на изкуствено дишане мастодонти като АЕЦ и големите ТЕЦ. На миньорите да им осигурят безплатни курсове за обслужване и монтаж на ВЕИ. ТЕЦ-овете да се ориентират към нещо, което им е близко - примерно да произвеждат ток като горят боклука, който не гние и не се рециклира. Още нещо да те интересува, господине от 20-ти век?

И без пари да са, ВЕИ не стават - работят само 2000 часа в годината. А в годината има 8000 часа. И всяка минута трябва да работи промишлеността и битът. Кой строи апартамент, в който може да живее 3 месеца в годината ? А през другото време ?

Радев да почва да яде повече боб и да пърди кислород, щото другия начин да им "помага" на тия прости и алчни идиоти е да изпразни данъците ни, за да им откупува вредните емисии, разоряващи финансови и здравословно 59 000 българи, които се раждат от 2009 година насам

Никаква помощ!Толкова години ни тровят.Да си купуваме тока от външни пазари,по евтино ще ни излезе.

За нашите най-"модерни" централи е неприложимо, а за западноевропейски приложимо ли е? Ние къде сме в тази класация? А как стои въпросът с атомните централи и затворените блокове? Дали няма да се окаже престъпно не далновидно отказът от такава енергия? Ще поемат ли вината тези политици, които ни убеждаваха, че нямаме необходимост от повече електроенергия? Видов ден наближава, но токава наистина ще има съд и затвор! А може и нещо повече!

На дневен ред е размразяване на БЕЛЕНЕ

Над 18 100 души годишно умират от мръсен въздух в България Радев е помолен броят на жертвите да се увеличи

Васил Велев е пълен боклук-перач на компари

Господа работодатели. Проблема с работната сила се решава с по-високи заплати и обучение/образувание. И с промяна на сегашния данъчен модел, при който данъчната тежест е най-вече върху средната класа и бедните. Богатите плащат само 10% данък, а за останали заедно с осигуровки данъка е около 30%. Като добавим ДДС става около 50%. Поне ДДС за храните намалете наполовина.

да смята, че като започне да внася работна ръка ще продължава с малките заплати и низплатени осигуровки, без инвестиции за екологично производство. Българският бизнес и държава знаят, че следват глоби, ако не се спре замърсяването на околната среда, но пак мислят, че с някакъв административен начин инвестициите могат да се отлагат до безкрайност.

По-лошото е, че беше ясно още преди години, но ние отново си правим оглушки. Защо да взимам непопулярни мерки, да се оправят тези след мен. Ако не правя нищо то ще стане криза и при криза никой не търси отговорност дали решаването на проблем е правилно. Ако оставим настрана личните интереси и това, че ще останат хора без работа е ясно, че ние трябва да разширим капацитетът и броя на ПАВЕЦ. За незапознатите ПАВЕЦ реално е акумулатор на енергия - като им излишък на ток от АЕЦ, вятър, слънце и ТЕЦ се включват помпите за да качат от долния в горния язовир водата - като има нужда от ток - водата от горния се пуска в долния и се произвежда енергия. Абсолютно е възможно технически в нашите условия да се върви към намаляване на енергия от ТЕЦ с увеличаване на ВЕИ. Не знам защо ни натрапват да се гордеем с АЕЦ Козлодуй , при положение, че ПАВЕЦ ЧАИРА е нещо, което е повод за повече гордост. Не съм енергетик - строител съм. И на мен ми се иска вместо къщи , които да продавам на пазарен принцип да строя небостъргач, който обществото да е задължено да изкупува на определена цена, ама не вдигам вой. Престанете да ги пишете бизнесмени тези - тия хора на пазарен принцип не са продали един домат. Бизнесмени сме тези, които успяваме да продаваме БЕЗ ПРОТЕКЦИИ своята продукция и да я произвеждаме без субсидии. Тези господа за държавни чиновници.

Нашите политици вземат властта и си заравят главата в пясъка: 1. Още от 10-ти ноември се знаеше, че руснаците в един момент ще престанат да ни продават газ почти без пари и ще вдигнат цената на газа. Ама никой не си мръдна пръста. 2. Сега, когато всички са на ясно, че след въглищата, ще забранят и газа и ядрената енергетика, нашите тръгнаха да купуват хъбчета, тръбички и зарибяват населението с неща, които нормалните хора спират да купуват. 3.Независимо, че България е изключително богата на полубезплатната ГЕОТЕРМАЛНА енергия, политиците и журналистите обявяват тази тема за табу. Дори не искат да приемат едно допълнение към законче по този въпрос.

На нас, тоест на държавата тецове не са ни нужни, загубата за държавата от тях е колосална... така, че закривайте ги.

какво искате пак, бе? Държавата т.е. ние да ви плащаме за вредните емисии, а вие да си прибирате печалбите и да се правите на великите незаменими?! Като не можете да работите, фалирайте! Защо пенсионерите ще са под жизнения минимум, а вие ще сте милионери?!

Аман с ваште базови мощности бе дебили, в Чили има безплатна слънчева енергия, в Коста Рика 99% от енергията им е от ВЕИ, как се справят без "базови мощности" ? А как ли мръзнат и стоят на тъмно ония 180 държави, в които не са пръскани пари за ядрена енергетика???? Естествено че всичките мръсни и опасни производства на ток трябва да бъдат прекратени, за съжаление българите и това ще направят последни.

Крайно време е на тези еврогейове да им се напише писмо, в стилистиката на запорожките казаци. Да отворим трети и четвърти блок на Козлудуй и ако искат да сме партньори, да бъдем. Ако не, ДГД. Щото ако продължаваме да им играем по гейските регламенти и директиви, много скоро ние ще издухаме супата. И то яко.

3 и 4 блок отдавна са нарязани за скрап. гробаджийските отрепки даже се хвалеха че изкарали няколко хиляди лева от нарязано оборудване за милиони.

Радев питай ги нашите капиталисти само един въпрос само един не по вече- Как и от къде си направиха първия милион и платиха ли му данъците само това за другите недей ??!! А пропуснох още нещо ги питай как и каква икономика имат страни като Косово, Албания , Македония че ни изпреварват по доходи и пенсии за Румъния и Гърция не ги питай там е ясно.Та тези горните страни не са в ЕС е и, техните капиталисти ли са по добри, или по малко крадат ли що ли ?

Това е част от ключа към просперитета на дадена държава. В Косово бе построена геотермална централа с участието на българска фирма. В останалите, посочени от вас държави, поне ел. енергията се внася от България.....

АЕЦ Белене да се почва - ВЕДНАГА!!! Хамериканските ТЕЦ-ове ДГД!

Американските ТЕЦ са сред най-добрите ТЕЦ в Европа и последни ще затворят. Много преди тях ще затвори Марица 2, Брикел, Марица-Димитровград и още няколко по-малки. Само Марица-изток 2 произвежда с 50% повече от американските ТЕЦ общо.

Ха добър ден! Събудихте ли се! За това ви пея от 7 години! Още през 2010 г се знаеше за тези по-високи екологични изисквания. Те трябваше да влязат в сила от 2016, но благодарение на Чехското председателство на ЕС бяха отложени! Сега ножа опря в кокъла. Европа не обича миньорите -спомнете си какво направи г-жа Татчер през 80-те!!! Западните заводи за газови котли и турбини имат нужда от пазар. С последният / от вчера / бюджет на САЩ Тръмп свива този пазар .. та сещайте се. Стремително вървим към два блока по 1000 МВТ в Белене и няма да ни стигнат. ВЕИ -ДА, но те са случаен АДИТИВ-5-8% от общото енерго производство на РБ.

И какво излиза? Не ни трябва АЕЦ Белене, защото имаме излишни мощности, а сега се оказа, че съвсем скоро сме на режим или ще плащаме големи неустойки за замърсяването. И това се знае отдавна, но Боко го крие, защото ще лъсне престъплението му, че спря абсолютно необходимия АЕЦ Белене.

Как ли останалите държави от ЕС произвеждат ток без да замърсяват въздуха.

на две скорости... което е позволено на Юпитер, не е позволено на (жертвеното) говедо. римска поговорка отпреди 2 хилядолетия, пък актуална, хмммм?

Нашият въгледобив е убит! Преди малко казаха че минно-геоложката камара е изключила въглищните мини. Там заплатите са средно по 500 лв. на миньор. Най-големият на Балканите механизиран рудник "Бабино" в Бобов дол бе закри. И Мая Манолова не помогна! Господин президент, Вие какво ще направите?

Е оти ручахме жабетата тогава и платихме милиарди за "сероочистки" на ТЕЦ ? И пак няма да има никаква персонална отговорност ! И за Козлодуй, и за Марица-Изнок, и за Белене.

Закривай .... час по-скоро. Това не са тецове, това са ракови отделения !!!

Връзките с олигархията лъснаха преди първа пролет!

Радев обещава на Ковачки подарък от 20 милиона лева. Вместо да си плаща за замърсяването, държавата ще поеме разходите му. БСП вече му подари мина за 1 лев. Опрости му 20 милиона данъци. Сега още един подарък. Да гласуват миньорите правилно. Независимия Радев.. новото БСП

яко си първосигнален и прост ! ако ти тресна лайсна у кратуната - винкелОт е готов без абкант

Не се сили толкова да не се наакаш.

това е другаря комунист ковачки