Едва половината от приетите студенти завършват висше образование

Най-малко отпадат студенти по "Медицина" и "Фармация" заради силната им мотивация

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво висше, аз съм убедена, че 50% и средно образование не трябва да получат!? Образувателната ни система като учебен план е абсурдна, излизат полуграмотни с елементарна култура ученици, при това, вече е често срещано явление и за топ гимназиите ни!! Знам, че звучи невероятно, но наблюденията ми са съвсем преки и не преувеличавам!

Нормално е да завършат не повече от 30%. Така беше докато имаше истинско висше образование!!!!

Здравей те.Аз съм Кримена и съм очителка по български език и летература.Приподавам на оченици от осми до десети клас. Преди 4 години завърших българска фелология във Софийския ониверситет.Диплома та ми е 5.60. Най-добри оценки получавах по френски устин.Мои те доценти и професори винаги остава ха много доволни от мен.

Само глупакът се хваща на този текст! Само много грамотен може да допусне такива грешки! Поздравления:)

Като отпадат толкова много, що не може човек да намери едни плочки да му наредат или един прозорец да обърнат:)) Джентълмени само и потребители на козметични услуги.

Мен ме е срам да кажа, че съм завършил висше образование. Знанията ми от средното са в пъти повече и веднага се реализирам във всяка сфера. Висшето образование в България е като политиците ни- само подпират креслата в парламента и нищо не правят.

А другите 50% дето криво-ляво завършват висше пази Боже от такива "висшисти"!!!:-)))))

Значи да почнем - "Като цяло, това е един модел на висше образование, който е приет в целия свят - широк достъп, след което "оцеляват" само тези, които учат сериозно" - да, вярно е, освен за най-елитните университети, където приемат по-малко от 10% от кандидатите. Съответно и таксите са елитни, но пък стипендиите са щедри. Ние не искаме да сме от най-добрите...очевидно няма мотивация на много нива. После - статистиката по университети може ли да я видим? После - статистиката как третира данните за студенти, които си сменят специалността след година 1? После - как третира данните за студенти, които се пишат на няколко специалности, но завършват само 1? После - министърът питал ли е студентите какво ги отказва? Когато си на 20 години в 21 век в една технологична държава, не може да те мотивира 99% от лекциите по предмета да са диктовка по материали отпреди 30 години или да ги водят асистенти, които четат от пауър пойнт, който дори те самите не са си направили труда да създадат. Актуалните материали от последните 10 години няма кой да ги преподава. Въпроси - само ако са за периода до 2-рата световна война. Та така - сменете заглавието на "Университетите не успяват да задържат над половината студенти". Дори няма да питам - влизал ли е в общежитие.... Те вече работодателите не искат завършено висше - ако имаш малко опит и си завършил 2 курса в линкдин си по-напред от завършил бакалавър в хуманитарна специалност без опит. Медицинските специалности ако не са в крак с времето, хората ще умират....чакай малко, ама ние и без това умираме....

Този учил в линкдин!!! Баси "спвциалиста", точно като за бг работодателите, дето са на ниво Фончо Тариката! Ела да бачкаш в чужбина да видиш с линкдина каква кариера ще направиш!

Умните студенти бягат като попарени от тази клоака под прикрите на "висше образование". ВЗЕМАТ ДИПЛОМА, за виШУ идиотите. За радост и гордост на тъпите си майки и татковци.

напускат, щото са отвратени от идиотщината, тъпотията и гадорият в т.нар. "висше". От програма, начин на преподаване и от изроди с проф. и доц. титли.

А министърът дали знае, че в някои университети за студенти са записани почти всички чистачки, майстори, шофьорът на ректора и др., за да се получи държавното финансиране за тези бройки? Безусловно от тях се получават качествени кадри, но незнайно защо те продължават да упражняват старите си професии. От любов към професията вероятно.

тия професори за озверели - навремето се минаваше с по едно агне. А сега - 200 лева за всеки изпит. И трябва да си или Глав Прокурор, Министърка на ИТто или Свинята Пеефски, за да си с докторат от ЮЗУ

Вече "професорите" са готови да платят на студентите по някой лев, че за да не се отказват.

В пропадналото гето студентски град 90% от "учащите" са по масите в чалготеките и мятат салфетки.

"Преподаващите" са пък от масата идиоти.

Тая със салфетките пак се изк-за! Сервитьорка ще да е!

Заглавието трябва да е не "Едва половината завършват...", а "Дори...". При тая пълна безграмотност и половината не залсужават дипломи

Никой нищо не "завиршва", обикнове най-тъпите и долните ВЗЕМАТ ДИПЛОМИ, за виШУ. Умните бягат като попарени от тази клоака под прикрите на "висше образование".

Май някой има комплекси!!! Ако си много добър можеш да спечелиш стипендия в чужбина, ама явно си некадърник със средно и мега комплекси.

си дебил на квадрат. От онези, които се мислят за умни и раздават оценки и акъл от този дето го нямат.

А от 50-те процента завършили, само 10 стават качествени кадри. Другите са за кофата.

Така е,защото нямат намерение да учат,а да хайлазуват някоя и друга година! Пропаднало поколение!

ми не искат да плащат тия гадини.Как да завършат?

Тази статистика означава само едно - приемат се всякакви шкартаци. От завършилите пък поне една трета, да не кажа половината, въобще не са били годни да завършат. Така оставаме с едва четвърт способни люде. От тази четвърт поне половината не работи по специалността си. После се чудим защо държавата ни е тотал щета.

Висшето образование в България като цяло е смешна работа, щом като индивиди като черната Златка, които не правят разлика между град, държаваи и столица... имат висше икономическо образование. Американския университет, може би в някои специалности в Софийският университет и медицинските университети са изключения. Дъщеря ми учи в чужбина... и там се учи всеки ден , а по време на изпити по 10-15-20 часа. А наште тук щракат с пръсти и мятат салфетки... студенстки град е всичко друго, ни не и студентски кампус... пълно е с дискотеки, клубове, дрога, проституция... Извинявам се на истинските студенти в България, които въпреки всичко са се посветили на учене и знания!

Овцо, какво е да " мяташ салфетки"?? Колко пъти ще го пишеш!? А в наше време много учим в чужбина. А нещо да кажеш, че и в чужбина има универитети и псевдо-такива... Или до салфетките ти е нивото?!

Ако учеще в чужбина, нямаше да се дразниш на "мятат салфетки"и нямаше да се обръщаш към непознат човек с... овцо. Дъщеря ми също слуша народна музика и чалга на купони... ни не е чалгарка - като теб!

Аз за разлика от дъщеря ти учих в две чужбини и то със стипендии. Пиша ти от чужбина, понеже работа тук. Само селянки използват изрази "мятам салфетки"! Та сте ми ясни и ти и онова нещо дъщеря ти! Мятайте салфетки и си трайте!

Това със салфетките е пълна тъпня, майката да не е сервитьорка?

Аз завръших, при това с успех 5.50. Ура!!!

По принцип, още от времената на Римската империя е било известно, че един от 10 човека има качествата и способностите да бъде водач на останалите 9. И с висшето образование е така - не повече от 10% от населението имат капацитета да бъдат КАЧЕСТВЕНИ висшисти. С този масов прием във ВУЗ в България, тези 50% завършили са страшно много. После не се чудете, че има "висшисти" без работа по специа;ността.

"Като цяло, това е един модел на висше образование, който е приет в целия свят - широк достъп, след което "оцеляват" само тези, които учат сериозно", коментира министър Денков. Не съм чул за елитните световни университети да има широк достъп, но в интерес на истината в България няма такива

Така е във Франция - няма приемни изпити, а практически всеки, изкарал съответната матура, може да се запише да учи висше, но след първата или втората година (според специалностите) продължват само 10% от записалите се. И тези, които завършват, стават наистина добри специалисти в областта си.

Така ли е в Харвард,Оксфорд

"Като цяло, това е един модел на висше образование, който е приет в целия свят - широк достъп, след което "оцеляват" само тези, които учат сериозно", коментира министър Денков.