Две дървета спират разкриването на уникален архелогически обект във Варна (снимки)

Това е уникален късмет и за града, и за България, твърди археологът доц. д-р Валери Йотов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мисля, че всеки варненец умря от смях на тая статия. Тя общината разруши половин стадион и една камара обитаеми (не ромски) къщи за да направия прословутия нов булевард, те две дървета пазят :)))) И имало незастроена площ в сърцето на Варна! Площ два на два :)) Иначе няма да е лошо да направят едно паркче.

Господин археолог, между другото да попитам: от това което разкрихте в Шишковата градинка какво запазихте? Направихте една невиждана по света грозотия! А в центъра до х-л Мусала? От "100 м2" направихте "10 м2" поредната грозотия! Това ли Ви е запазването на културното наследство??? Единственото което си струва добре направено е стъкления под в Starbucks-a, който по уникален начин показва историята и се вписва в съвременността. Изчистихте в дадената градинка горните исторически пластове щото не били интересни за Вас. Като искате да показвате история защо не ги комбинирахте? Ами копайте и чистете по-надолу, може и костите на Адам да намерите - ще е супер уникално с бетон, желязо и стъкло отгоре!!! А иначе просто градинката трябваше да има по облагороден вид и щеше да се впише чудесно в наши дни, като зелен оазис сред бетона.

..особено за собственика дето се канеше да си построи там някое молче ....и какви красиви оградки сложиха около дупката - не е истина ...

На крив космонавт и космосът му пречи, са казали хората. Вече е ясно какво пречи на крив археолог. Само за сведение, китайците (които всички свързват само с нискокачествената стока нищо, че всичко по тях, дори мобилните им устройства, е произведено там) не секат дърветата, господин археолог! Пресаждат ги от едно място на друго. Но както и да е - невъзможна мъка е да се опиташ да напълниш пробита лейка!

Колко дървета си виждал да присаждат китайците тъпирче?

_stankow

Тези дървета не само не могат да са там, ами незабавно трябва да се отсекат, защото разрушават археологическия обект. Как е възможно да се бави такова почистване и разкриване ?? Дървета ще се посадят на друго място и за 5 години ще израснат, може и 10 да се посадят, нищо не струва. А археологическият обект е неповторим, на 2000 г. и загубата му е безвъзвратна. Докъде оскотяха хората (ако изобщо зелените талибани са хора !). Това си е чиста диверсия срещу историческото минало !

Проблемът в България е, че всички дървета, които "пречат" се секат. В развитите държави просто се преместват - това съвсем не е толкова трудно, колкото звучи.

_stankow

Нито "всички дървета се преместват", нито е оправдано. Нито в случая е възможно - корените и без това разрушават зидарията на обекта. Стига сте си измисляли простотии ! Скъпи на триците, евтини на брашното !

Кога съм казал, че всички дървета се преместват? Научи се да четеш първо, преди да философстваш...

Колко дървета си преместил в жалкият си живот всезнайко?

Ганьо, пий си ракията и не се бъркай, където не ти е работа...

Ти, сериозно, виждал ли си, какво представлява машината за преместване на дървета? Пиши в гугъл или ютюб tree mover, та се просвети малко. Ако се използва такава машина за вдигане на дърветата във Варна, от оцелелите десетина метра стена я останат 3-4, я не... В UK си имат нарочен документ по темата - “BS 7913:1998. Guide to the principles of the conservation of historic buildings. British Standards Institution, London 1998“, в който изрично се описват начините за отстраняване (чрез изрязване и обработка с биологични и химически агенти) на дървета и в частност - на корените им, когато те заплашват целостта на обекти с историческо и археологическо значение. Нито дума за "преместване" - историята е по-важна!

Преди няколко седмици същите тези идиоти пуснаха багери да разкопават в този обект като хората снимаха с телефони как разрушават вековни стени, строени от римляните. После по ТВ-то обясняваха, че така се правела археологията ! Нали го няма Божков да им изкупува артифактите и вече нямат стимул да ровят

_stankow

Лъжете. Знаем как действат археолозите, няма нужда да ги клеветите !

Не е лъжа. Хората гледали видеото няма как да знаят от коя епоха е стената която се рушеше от багерите. Археолозите се оправдаваха, че била стена от османската империя, а не от римската.

Ами има и начини едно дърво да се "премести" и да се засади на друго място.

_stankow

В случая ? С впити корени в зида ? И да се запази и зида и корените ? Хайде да покажете !

Вие какъв есперт сте, че толкова добре знаете?

Ами направи го. Или ти само на думи си силен.

Гнездо на някакви гарги спря изграждането на " Струма", а паметниците покрай пътя се множат! Сега две дървета е*ават цяла Варна!

И как точно я "е*ават" ма, како?

Седят и гледат цели гори да се прави снасят с тировете, за две дървета реват

Какво като са две дървета?! Значи, ако трябва да убиете 100 човека ще откажете, но ако са само двама, няма да има проблем за Вас?!

И кой им "компрометира" кореновата система ?!?

Ами отсечете ги и засадете 22 нови.

Ами да! Точно така!!

Все пак се изследва историята на град Варна.

Като спират ,да ги отсекат.После други ще пораснат.Няма никакъв проблем

Няма по-големи две дървета от Христо-буджака и Радан Кънев с меката китка

кООпейкин ли е тоя дето пречи само да попитам... 100 процента е тоя русохбфилски гъз крадлив

"но трябва да бъдат премахнати две дървета, които са в разкопките, за да се реализира проектът" А защо трябва да се премахват? В нормалните държави ги преместват. Толкова ли не ви стига акъла, че ако преместите тези две дървета в някой парк, където има място ще са доволни и двете страни??? Акъл не му стига на българина, не пари, както всички реват!

В коя държава си виждал да преместват дървета и къде. кажи конкретно.

От това, което се вижда на снимките, дърветата са малко повечко от две, ама нейсе. Щом са рекли две, две да са. И пак не ми е ясно кому и защо толкова пречат. Мисля, че при добро желание може да се намери решение, при което и археологията да се довърши, и дърветата да останат

Дърветата им били проблема на археолозите. Колко "уникални археологически" обекта разкрихте или по-скоро полуразкрихте, щото парите ви стигат само до някъде и после ги оставяте на природните елементи да чакат финансиране, докато артефактите обикалят Сотбис и подобните...Поне да почерпите опит от Гърция , Египет дето от един камък правят туристическа дестинация и да обедините усилия с туристическия бранш ..Ма ще кажете кой ще дава еди колко си евра да гледа камънаци в България , ми същите тези, които дават по 25 евра да се снимат до камъка на Аристотел..

Тоз пък дърветата точно му пречели. Намерил два камъка, дето никой не знае колко и дали са ценни и сега реве за финансиране да си копае поне още година в парка. Накрая я намери някоя счупена чиния или делва я не, ама ще потроши една камара пари за няма нищо.

Археолозите са за премахване, не дърветата. Археолозите са едни от паразитите източващи държавата.Имало " пласт от Османско време' ??? Ами то цяла България е пласт от Османско време. Намерят някъде тухлена стеничка и почват да смучат пари. Т.н. "Ларго" в София това предствалява. Доизградили с тухли и цимент едни ниски зидове и ще шашкаме чуждите туристи. Те да не са исиоти, ходили са по света и са виждали как се представя културно наследство.

Ален Прост, това ти ли си? В Гърция, в Италия като изкопаят някой камък и веднага посочват, че например Орфей е седял на него или като убили Калигула на тоя камък си е разцепил главата... И милиони туристи за културен туризъм на година... А ние?!?! Ние също има какво да разкажем и покажем, обаче защо да се инвестира в култура, нали? Дай чалготеки, бирарии, турски сериали, дрешки и молове За да няма празноглавци като тебе - трябва мноооооого култура

да разглеждаш "камъните" дето са изкопали

Партията, дето пречи, да не е "Възраждане" на Копейкин и малоумните му идиоти?

Да позная Възраждане и Копейкин пречат, и затова мястото стои разорано близо две години. До сега щяха да са приключили с оформянето на пространството. Аз съм за мястото да е едновременно градинка и музей на открито. По встрани има място за две-три нови дръвчета. Ако искат могат да изринат грозния бункер на ДЗИ и да стане градинка пред музея на Възражднето

Не позна! Точно обратното е. Копейки иска проектът да се реализира даже беше днес на място за да окаже помощ за отсичането на дърветата, а Чичовите зеленотиквеничета от Дай България се правят на еколози.

Много го мразя, но като не е виновен, не е виновен! Аман от НПО-та, пууу

Ако строителна фирма има интерес за блок да строи там - отдавна да ги е изсякла. Що дървета отсякоха във Варна за да бетонират....

Дърветата им пречили... деа и шматките...

Те шматки. Ти хубав.

Само две ли? Около 200 има в парламента спиращи развитието на държавата