”Изгорелите” в Дупница да търсят парите си през съда

Вложителите в Популярната каса трудно ще си върнат парите. Това е класическа измама на организаторите и хората могат да търсят парите само по съдебен път.

Обратно в новината

Коментари - ”Изгорелите” в Дупница да търсят парите си през съда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

баси имали още балами?

Защо в България владее правилото; "Когато печеля, печеля за себе си, когато губя, олеле, помощ от държавата!" Отнася се за всички самообявили се бизнесмени, тарикати и мушмуроци? Време е Държавата да бие шута на тези наглеци! Не съм длъжна да плащам за алчността на хитрягите!!!

Друго приказваше Менда Стоянова, когато лапна няколко милиона лева подкуп от Инса Оил !

Хората трябва да разберат, че всеки, който дава примамливо висока лихва или предлага много "изгодни" условия за каквото и да било, най-вероятно иска да спечели за тяхна сметка, от наивността им да се хванат. На това разчитат и телефонните измамници. Забравете взаимоспомагателните каси, които преди години си организирахме в рамките на службата. Тогава хората бяха по-почтени и можеха да си имат доверие. Това време вече го няма!

Това, че държавата е допуснала тази "каса" да действа толкова време дали не е вина? Въпросът ми е, ако вложителите си потърсят правата от международен съд, дали няма да осъдят България? Юристите, давайте си мнението!

Не няма, хората го обясниха много добре. Това не е банка и държавата няма никакви ангажименти към тези хора. В самите им договори пише, обаче от лакомия никои не го е прочел или се е правил на ударен. Освен това това което са вземали е дивидент а не лихва. Вложили са капитала на неправилно място и той се е стопил. Друг е въпроса дали са знаели и са присъствали на събрание където е решено къде да се инвестират парите. За това си има съд, и дело от частен характер.

Има една жаргонна българска поговорка "Лакомо дупе кръв сере!" За КТБ съм напълно съгласен с коментарите, защото бяхме ограбени всички чрез т.нар държава, без да сме "лакоми дупета". Но питам - след пирамидите, обира на всички банки, инфлации, дефлации, КТБ-казуса и т.н. защо някои отворковци ме занимават със собствената си глупост: - един напорист български "патриот" заплаши, че ще отиде при Бойко и ще го заплаши, че ако държавата ни не върне парите на децата му и германския му зет (всичките професор-доктори), ще "докара" германски адвокати, които да ни накажат държавата; - една друга кака маца три дни не слезе от ТВ-тата твърдейки че я е срам, че е тъпа и глупава, но си иска парите от...държавата (от мен?!); - други едни питаха защо полицията не арестува и отнема паспорта на този, на когото те доброволно са си дали парите; - и т.н. Затова ще сме такива - бедни и тъпи, след като професор-доктори си искат парите от мен, без да са ме питали къде да ги вложат. Защото мишуваме, псуваме държавата (обичам Родината, мразя Държавата = нон-сенс=глупост) и после си искаме парите от нея, Държавата. И още нещо: Не е ли време да се подредим "Милиционер-роднина-милиционер (може и прокурор)-роднина, за да ни охраняват глупостта?!

Много си прав, както се казва, но за съжаление България е детинска държава с детински народ. От премиера до последния циганин, огромното болшинство иска хем да не поема рискове, хем да удари кьоравото, хем да не полага къртовдки труд в учението и работата си, хем да се води топ специалист. Накрая всички мрънкат и другарчето им е виновно и много рядко се среща човек, който да е готов да замълчи и да си яде попарата. Българинът го е страх да се пазари, да настоява на своето, подписва се от страх, а не от решителност, за да не изпусне случая или да не разсърди някого, а не с разбиране за отговорността си, после излиза и почва да мрънка как са го прецакали. И на мен ми виси един камък на шията от такива работи, но поне клекнах на мрънканията на роднини, щото щяха да се обидят, но камъка си виси и си е моя грешка, че не се стегнах да им ударя една майна на всичките тогава. Да ходя да се жалвам на държавата ли за това?!? Да сте мислили да сте били хора с чест, но не вложителите са искали нещо срещу нищо и затова са се вързали, всеки който чака даром, дори без да синаправи труда да измами някого, да спечели винаги става обектна на ловци на шарани.

Фчера беши, тая съ ближи, по Кучишката фокс- вагина? Мноо, мноо е проста, майна! Няма пес, от Кучкарника на Генерала, да иска да я чука?

деер

Това не беше ли градът, в който ГЕРБ измести БСП?!?! 26 години ни управляват 240 проститутки на мафията!

"Вложителите в Популярната каса трудно ще си върнат парите. Това е класическа измама на организаторите и хората могат да търсят парите само по съдебен път." А ТОВА С КТБ НЕ Е ЛИ ПАК КЛАСИЧЕСКА СХЕМА В КОЯТО ДАНЪКОПЛАТЕЦА БЕ ЗАГРОБЕН С МИЛИАРДИТЕ С КОИТО БЯХА ПЛАТЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БАНКАТА. Схемата с КТБ е ясна: СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БАНКАТА КРАДАТ, А НАРОДА ИМ ПЛАЩА МАСРАФИТЕ! ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ТАКИВА КАТО МЕНДА И ВОЖДА НИ мутрата Борисов!!

ОТ МИЛИАРДИТЕ КОИТО ПО НАСТОЯВАНЕ НА ПТИЦАТА ОТ СНИМКАТА ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ ЗА ДА ПОГАСЯ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ФАЛИРАЛАТА БАНКА КТБ ПИТАМ: 1/ Колко пари са възтановени на държавата от продажбата на активите на КТБ?! 2/ Кой вдигна възбраната върху най апетитния актив на КТБ дружеството ВИВАВЕНЧЪР, което с измислен заем от царските юпита МИЛЕН И ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВИ бе "продадено" на търг на ЦАРСКИЯ ПРИЯТЕЛ СПАС РУСЕВ ?? КОЙ БЕ ГОСПОЖО МЕНДА?! ЩЕ ДОЙДЕ ЛИ НАЙ ПОСЛЕ НЯКОЙ ПИНОЧЕТ , ЧЕ ДА ВИ ИЗКАРА НА СТАДИОНА И ВИ ПРАВОРАЗАДЕ ПО НАЧИНА ПО КОЙТО СЕ ПРАВОРАЗДАВАТ БЯСНИТЕ КУЧЕТА.

До там я докарахме- когато те обере някой тарикат,държавата да ти обяснява,че ти си виновен.И кои са тези солидни банки дето да си вкарат мангите, КТБ ли?Иначе, това в Дупница си е отвсякъде престъпление,но прокуратурата са доста задръстени и все още не виждат,че ако образуват дело ще си напълнят гушките,като пеликанчета.

Ако не си разбрал КТБ беше банка и да хората си върнаха парите макар и за сметка на държавата. Това не е банка, така че когато инвестираш има вероятност и да загубиш.

"....След като държавата не може да ни защити, да се върнат братя Галеви, призоваха измамени съкооператори на "Популярна каса". От липсата на акъл (т.е. от собствената ви ГЛУПОСТ) никой не може да ви защити! Да се чуди човек по каква причина сте си влагали парите в някаква "популярна" каса, след като има и солидни банки, в които депозитите ви, до 200000 лв са ГАРАНТИРАНИ! Но лакомията граници и задръжки няма. Сега - пак "държавата ви е виновна" - и за какво, затова, че сте глупави и лакоми ли? Бегайте да търкате лотарийни билетчета на Лафките и не занимавайте държавата с глупостта си!

Радвам се, че повечето тук са разбрали за какво става въпрос. Все пак има и такива дето ПАК ДЪРЖАВАТА им и виновна. Да тях да обясня - ВСК не е банка. Не се одитира и контролира от БНБ. Работи на принципа на фирма с много съдружници. Всеки вложител е съдружник. Срещу влога си получава дивидент. Като фалира фирмата съдружниците губят. Държавата не ги обезщетява и не ги компенсира. Не гарантира вложенията.

Далаверката на тези "наивни" хора се обявява на държавата и данъкоплатците едва, когато пирамидката рухна и решиха да си вънат парите. Когато в началото са им обещавали лихви по 15-18%, никой не се е сещал ни за държавата, ни за другите балъци, ни за данъци върху доходите, но сега...! Вече всички сме длъжни да им възстановим парите и даже да се чустваме виновни, че алчността им е по-голяма от акъла, защото иначе ще стачкуват, ще се палят и т.н.Никой ли от тях няма да си направи анализ на собственото поведение?Пак горката България им е виновна ("Няма друга такава държава!"), а аз бих казала няма други такива наглеци!

аз проиграх всичко в казиното под блока и заложните къщи и съдия изпълнител ми взеха всичко...семейството ми е на улицата. На кого да се оплача???

Държавата е виновна, както винаги.

На арменския поп, резултатът ще е същия, както и ако се оплачеш в полицията.

Полицията в случая какво се очаква да направи?!

в интерес на истината държавата е виновна за това, че допуска безконтролното съществуване на: казина на всеки ъгъл- причина за източване на пари от хора с такива зависимости, заложни къщи- основна причина за битовата престъпност, лесни доходи за престъпния контингент, в т.ч. на наркозависимите, магазини за алкохол и цигари на всеки ъгъл- основна причина за това повече от половината малолетни да пушат и пият твърд алкохол, популярни каси, които по същество са кухи фирми, за които в края на първия данъчен период е ясно, че са схема за измама.....въобще на нашата държава наистина не и пука за нищо, но друг е въпросът, че в такава ситуация всичко е в ръцете на самите хора и малко повече елементарна култура и мисъл вместо първична алчност биха ги спасили от подобни беди

Причината за това "приключение" е само и единствено лакомията. За всеки от тези балъци е пределно ясно, че нещо "не е така" щом се обещават такива лихви, но никой не си неправил труда да се поинтересува! Всичко е било почти конфиденциално, на четири очи, като за "избрани". Ако си бяха дали труда, щяха да знаят, например, че парите на вложителите са гарантирани до 100 хиляди евро, но... ако са в банка, а не в някаква измислена кооперация. Е, да, ама банката няма срещу 20 хиляди лева депозит да ти наброи в края на годината 3000 лв лихва! Напротив, тези т.нар. вложители, ако не всички, то поне по-голямата част от тях, са се страхували дори да не се разкрие далаверата и да спрат да си получават "дивидентите" :)

Докато има телета, ще има касапи! ВСК не олихвява влогове, а отпуска кредити срещу минимална проста лихва между 2% и 5 %. Тя не е банкова институция, а кооперация. В случая става дума за очевидна измама и нарушаване на закона.

Тая дето иска връщане на братя Галеви ако бяха пребили синът и нямаше да е толкова ентусиазирана.А по отношение на парите - ако станеш съдружник във фирма и тя фалира,държавата ли ще ти покрива загубите.

за 25 години не се научиха, значи никога няма да се научат

Леле каква некомпетентност. Никой не иска от Стоянова да закрива това или онова, а просто да въведе регламент и бърз и ефективен правилник, така както е по света. Госпожата нищо не разбира от управление.

Как е по света??Много бързо забравихте какви държавни милиарди се наляха в банките кога започна кризата предизвикана от тях по света.. Никакви регламенти и закони няма как да се прилагат когато корупцията е повсеместна

Българският селяндур за 1% повечко лихва папа нещата още от 90-те. Нема Такава Държава

"Държавата не е виновна", че организира ПИРАМИДИТЕ: 1. Приватизационни фондове; 2. Универсални пенсионни фондове; 3. Болници-"търговски дружества"; 4. Учебни заведения -"търговски дружества" 5. и т.н.

Мдааа... трябва колкото се може по-скоро да напуснем НАТО и ЕС! Само в това е спасението.

И да върнем ТКЗС и АПК!

Значи държава, полиция и ДАНС трябва да създадат превенции относно подобен род престъпления. Ако всичко опира до съда, тогава настава анархия. За да заведеш дело струва пари, и то доста пари, както на ищеца, така и на държавата.

Има много вярна народна поговорка, но обикновено тя не се помни. "Лакомо д.пе кръв с.ре!" А има и още една: "Ум царува, ум робува, ум патки пасе!"

Превенция за хорската алчност няма.

Аз предлагам да се ликвидират и закрият и полицията и прокуратурата, няма нужда да се трошат държавни пари от нашите данъци и когато имаме нужда да няма кой да ни защити, а напротив ще трябва да се бръкнем и да заведем частно дело. Какво излиза дайте да дадем на полицията и прокуратурата , пък когато те трябва да дадат на нас, ама това са частни дела. И без друго гражданите не могат да разчитат за нищо на полицията и прокуратурата откъде накъде ще ги има, да се закриват поне да има пари в бюджета. Да има само народ и народен съд, друго нищо не ни трябва, защото никоя институция не работи. Не ни трябват нито управляващи, нито администрация.

Недей така бе човек от къде ще си вземат втората и третата заплата акоп не са там

Единственото нещо, което може да направят е да изгонят туристите и да ги пратят в Турция по' на завет. Затова турците искат от нас да им играем по свирката.

Неможел, ами ДАНС ,МВР, Прокуратура за какво са? То това не е никак малко престъпление то е финансово отголям размер. МЕНТА ХАХАХ МЕНТА ГЕРБАДЖИЙСКА! ЗА КТБ ВЗЕХА ЗАЕМИ ДЕТО ТРЯБВА ЦЕЛИЯ НАРОД ДА ВРЪЩА, А ТУК ЗА БЪЛХИТЕ ДА ДУХАТ СУПАТА!

Има способи да ги осъдят,но кооперацията ще бъде във фалит. Който пил и ял,другите са потърпевши.Е къде е закона за фалитите?И още много други закони?

Единият от ужилените каза,че ако не му се върнат парите от 50 хилки,отива да се пали жив,пред Президентството,да не би Плевню,да му е виновен че е баламурняк а???Тези от Дупница са много прости,били вярвали на честната дума на собственика на Популярната каса,някой даже били се познавали със него,и затова му имали доверие:)голям смях.Да пият по една чаша студена вода,и да се примирят,парите им от където дошли,там отишли,докато има балъци,ще има и тарикати:)

Ама Бойко издърпа 3.5 милиарда заем за да покрие тарикатлъците на Цветанчо и на разни лични българи! Тва си е престъпление и то финансово. Честон да тикажа незнам защо тогава трябва да има МВР и ДАНС щом държавата не иска да ни защитава?

Ами дай сега на всички лакомии другите да им плащат лакомията. Когато си траехме за ктб да сме мислили кога и нас ще ожилят мафиотите

ТОВА НЕ Е БАНКА. Що не щете да го разберете бе?

Баламурници сме ние защото ние хем ще плащаме заема, хем сме плащали преди това и някои са се облагодетелствали и са крали за да имат толкова. Така, че не се изолирай от ситуацията, защото и внуците ти ще плащат.

"Това е класическа измама на организаторите и хората могат да търсят парите само по съдебен път." А прокуратурата и полицията не се ли занимават с класическите измами, или те са върхово постижение на престъпниците и това не е в обсега на действие на милицията и прокурора. Как е възможно това, навсякъде по света измамниците са в диапазона на полицията само тук-не. Закакво е тая прокуратура тогава, че и тая Менда вдига ръце и говори за класика в жанра. Това да не е народната библиотека , която да се занимава с класиката. КТБ не беше ли същата класика в жанра, но върнаха парите на хората.

Да не би Кост-офф и Веждичката да си върнаха парите от специалните влогове в КТБ чрез съда? Онези ,които разчитаха на съда още пият студена вода...

Кооперацията дали не е в същия режим с гарантирани влогове, както банката, защото не съм много наясно? Защото остава неясно кой е подписвал счетоводните отчети от страна на БНБ и кой е извършвал контрол и разузнаване от страна на МФ?

Абе ти не разбра ли, че БНБ НЕ КОНТРОЛИРА тези каси? Ако ти ми дадеш пари назаем и аз не ти ги върна какво ще е виновна държавата?

Класика... не се ли наузичха хората, според госпожата, да си берат грижата, то държава няма. И старците с измамите, и плащащите подкупи и всичката държавна измет, дето само ни учи... целият ни живот замина в наука. Най ценното от наученото е когато законово те прекарат - научаваш че закона не е за всички.

Да търсят парите си през съда, т.е. да чакат от умрял писмо. Българският съд - най справедливия съд в цял сват.

...кой не знае Менда. кой нее слушал за нея...

Не е нормално,всеки,който си пожелае,без регулация и право на това,да раздава кредити.Аз тези техните"договори",така и не ги видях по медиите.Какво са подписвали,как са ги сложили на черешката-е ясно от буквите със ситен шрифт. Но още по-недопустимо е,ако имаш глава,да влагаш сериозни суми при такива лихви.Алчност.Как се дават 100,200 бона,без да си проучил,без да си попитал по-умни от теб?Как % в банките е 1-2,а 14-18 няма да те усъмнят!?Малко ли горчив"опит"се натрупа в годините по темата!? Сега-вой,кой ни прецака....сами се прецакахте.

Схемата е като при спортния риболов - закачаш стръв и чакаш рибата да я налапа. Допълнително й казваш че тая стръв е захранка и другите риби ще се хванат а тя самата само ще се наяде...

Регулация има, контролът е задължителен, дейността не е контролирана и не може държавата да не е правова в случая. Всяко изявление в стил :"Оправяйте се!" е абсурдна абдикация от власт.

Днес "гуруто" в областта Иво Недялков каза, че въпросната каса е съществувала още от 1994 г. та даже я бил окачествил тогава като нелоялна конкуренция, тъй като неговата фирма била инвестиционна. Народът не се научи , че такива лихви са невъзможни и няма нищо наготово. Това е равносилно на хвърлянето на 20000 лв през терасата на някакви непознати, които са се обадили по телефона. Няма значение колко пъти се предупреждава за тези измами, няма значение най-пресния случай с КТБ. Няма спасение за глупостта и в крайна сметка ако загубиш нещо поради глупостта си значи нямаш нужда от него. Основният проблем при такива казуси е алчността!

..."гумата", кагато не знаеш нещо не се прави на много умен! Това са взаимоспомагателни каси регистрирани по закона за кооперацийте, такива каси имат и двата големи профсъюза, БНБ както и МФ не издават разрешителни за тази дейност, защото "изгорелите" не са вложители по смисъла на закона за банките, а член кооператори и това са техни дялови вноски, та така и не ги жали нали знаеш че алчността не води до добро, абе "Лаком гъз глава затрива" Що не рИваха когато им изплатиха по 14% лихва и платили ли са 8% данък върху начислените им лихви...Не е лошо данъчните да се позаинтересуват по въпроса...

Въпрос с понижена трудност. Ако измама с подобни мащаби беше извършена преди плутокрацията. След колко дни без съд щяха да се отзоват в Ловеч авторите на измамата и колко дни щяха да са живи.

Долу-горе същото, но в огромни мащаби, се получавше със схемата, която държавата (преди плутокрацията) прилагаше с "лихвоточките" за жилища и вноските за леки автомобили - държи ти парите по 10-15 години и оперира с тях. А ти можеше и да дочакаш "да ти излезе номерът". Но много не дочакаха.....

Това е много верна, горчива и дълбока констатация. В продължение на 25 години в държавата се появяват пирамиди, кооперации, акционерни дружества, банки и даже държавата с държавната си лотария, но хората поради своето лошо образование пропиляват онова, което притежават. Дори и по време на соц-а който си беше тъпичък губеше онова, което има. Разликата не е много голяма относно процеса на губене, просто са повече възможностите.

Изгорелите да се оплачат на: link

Недопустимо е държавата да не поддържа правов ред. МФ може да не са знаели, но след като са дали лиценз за подобна дейност е следвало чрез надзорния орган БНБ да упражнят контрол. Или не? Знаел ли е управителят, че няма как да изпълни обещаните условия- знаел е! А това е началото на измамата. Тогава полицията познава ли текста на чл.209 от Наказателния кодекс? Не? Хайде бе не познават! А позволява ли държавата да се регистрира ООД с 2 лева капитал? Позволява? А заедно с това не създава условията за измама? Хайде бе! Затова казвам, че е недопустимо държавата да не поддържа правов ред. Държавата е неадекватна, защото поддържа неадекватни държавници, но затова е виновен простият народ, който не си чете законите и вярва в чудесата, които обещават престъпници. Може ли председател на бюджетна комисия да говори така? Тя няма думата , защото е депутат, но говори. А тази депутатка няма ли да предизвика проверка на надзорния орган, който получава безбожна заплата за нищоправене? Не? Прави сте! Не, никой няма да пипнат! Защото некадърници управляват тази неправова държава.

какво са 5-6-10 милиона за нашите избранници, за държавната власт? те позволиха милиарди да бъдат ограбени от КТБ!!! пука им за спестените пари на дупничани :(((

Всестранно незнаещата и комплексно некомпетентна "гумата", или е освидетелстван графоман-дебил, или е назначен от Дир-а писач-дразнител.

Сега на "вложителите" може да им бъде потърсена и отговорност и да бъдат глобени, ако не са декларирали сумите с които са кредитирали така наречената "каса" !!! Със сигурност поне част от тях са пропуснали да спазят задължението да обявят в годишните си данъчни декларации суми над 40000 лв дадени на заем!!!

Предлагам на всеки един гражданин да му се назначи личен полицай, психиатър, финансов съветник, държавен служител и каквото още се сетите, та да има кой да ни пази от собствените ни глупости!

Предлагам на всеки един гражданин да му се назначи личен полицай, психиатър, финансов съветник, държавен служител и каквото още се сетите, та да има кой да ни пази от собствените ни глупости!

Колко лесно е друг да ни е виновен и най лесното е Държавата.Всички искат от нея ,но тя мозъци не раздава.Разни отбори и те реват ,ама като крадат много е гот.Стига вече.

Държавата е виновна, защото не поддържа правов ред и оставя измамниците да маршируват победоносно из всички градове. Друг е въпроса и за необразованите хора, които лековато дават пари и после скимтят като ги изгубят. Очевидната измама е реципрочна на лошото образование и идентична с политическите избори. Затова няма нищо учудващо в резултата.

Депозити срещу невероятна лихва! Давате ми парите на ръка без документ, а аз ви обещавам 100 % лихва на ден! :)

до арменския поп жалба ще свърши работа

Явно все още има хора в тази "държава" които си мислят, че всичко дето лети и пълзи се яде. Жалко, че хората са изгубили парите си, но от друга страна те са си виновни, че са се хванали по толкова тъп начин на подобна добре известна схема.

Така ли не се научи този народ, че само в банка са гарантирани парите му, та ни видяхте ли сриването на КТБ, та вие на една кооперация сте се доверили за толкова високи проценти, погледнете колко са в банките, та и данък им плащаме. Българина е със слаба икономическа култура. Абе изобщо култура.

"Докато има говеда ще има и касапи ! " проф. д-р м.н. Брадистилов

Най-големите касапи са с бели якички.Ония мръсници,които трябваше да контролират КТБ още ли са живи и здрави

Дядото

Не се кахъри за тях. Те са си добре и още по-добре ще бъдат. Най-вероятно не са нарушили никакъв закон, а това, че алчни балъци са си давали доброволно паричките си остава за сметка на балъците.

Е как да съдят държавата заради собствената си глупост и алчност? Това си е дело от частен характер и държавата не е виновна за тъпотията им. Освен това, държавата не може да тича зад задника на всеки глупак и да му дава акъл. То човешката глупост и алчност са неизлечими! Та, както вървят нещата, тия ще пият по една студена рилска вода и единственото им утешение може да е да хванат мошенника и да го набият едно хубаво, че поне да им олекне малко. Ама да го бият без да му оставят видими белези, че после той може да ги съди за нанасяне на телесни повреди...