Дойде времето на мръсния въздух

София и Видин отново със завишени нива на прахови частици

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въздухът и да не е толкова мръсен - ще го обявим за мръсен и вреден. Ще ви измислим и статистики за това колко милиона умират от завишени прахови частици във въздуха. И не се съмнявайте, че именно от завишените прахови частици са умрели, а не от долнопробните цигари, които пушат или от боклуците, които им продават под наименование "храна". Ще обвиняваме старите автомобили (нищо че повечето са на пропан-бутан и метан), ще обвиним и печките на твърдо гориво. Сега въпросът е кой ще надделее-дали производителите на пелети, че да обявим пелетите за много по-екологично гориво от дървата, или газовата мафия, че да определим към какъв вид отопление да насилим хората. А за автомобилите - един по-висок данък е винаги добре дошъл. Ама после да не се питате защо младите хора заминават в чужбина. Защото възрастните в чужбина не ги искат. Иначе и те щяха да заминат!

Някога предводителите са заставали начело на армията по време на бой. Така са давали личен пример и са вдъхновявали хората. Време е всички "достойни" мъже начело на държавата да дадат личен пример, като се откажат от колите (да ходят пеш на работа като депутати в други страни). Тогава може и другите хора да се замислят. Трудно е някой да ти повярва, колко бил хубав вкусът на сухият хляб, докато те гледа как набиваш кебапчета.

Тия лъжат стойностите не са верни вижете тук верните стойности напришмер за Германия https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index за Блгария се вижда че замрсяванията са много малки

Ти да видиш.., нали колите бяха виновни ?

Колите, печките, неизмитите улици - всичко комплексно. Но през зимата има натрупване на причини, и става непоносимо.

"За "Дружба" беше отчетено 70 микрограма на кубичен метър. Тази стойност не е чак толкова висока", заяви Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда в Столична община..." Съд и затвор за тази, обричаща на болести и смърт хиляди граждани!

Разкопаните улици и булеварди, които не се мият а вятъра разнася имат "голяма заслуга" ! Разгледайте картата на София и проследете: разкопани улици и завишаване на праховите частици.

Стига с тези измислици и празнословни апели. Ако имаше как да се придвижвам с градския транспорт щях да го правя. Не автомобилите замърсяват, а строежите, това, че улиците не се мият редовно както и че застудя.

дондуркайте си циганите и тормозете водачите на автомпобили докато един ден се задушите от малоумието си!

От Бистрица до Банкя цялата Витошка яка се топли основно с дърва и въглища.Крайните квартали също.Това е проблемът.Старите коли също замърсяват,но не толкова много.

Вчера преди обяд минах през кръстовището на Сточна гара. Въздухът беше ужасно замърсен, не можех да дишам.

И през септември ли се топлят на въглища , умнико ?! През септември беше отчитан мръсен въздух над нормите ! Защо ли , многознайко ?!

Непрекъснато неумнико, горят каквото могат и когато могат

"Тя допълни, че причините за тези стойности са антициклоните и слабото движение на въздушни маси." Причините за тези стойности са твоите гласоподаватели. Неслучайно винаги най-голямото замърсяване се замерва около циганските махали. Вечерно време, когато се връщам от работа, в квартала ми сякаш е паднала мъгла, а не е. Преди седмица сутринта се виждаше много ясно как гори гума в махалата. Сами се сетете дали са взети някакви мерки.

Нали уж кюмбетата замърсявали въздуха :D Как се изложихте минлата зима с това твърдение :D Точно по гербски :D Интересно как ще накарате каруцари да спрат да карат каруците си в полуразпад !

В тоя случай даже простите гербаджии имат повече мозък от кухи лейки като теб.

На чааветата им е студено, отдавна се палят.

Хееехеее....отивам да пална кюмбето и грам не ми дреме за глупостите ви. Аз съм българин и ще си правя квото си искам в собствената ми държава. Кат ви пуши прав ви път у еропа.

"В дните на прекомерно замърсяване ще има "зелен билет" на цена от 1 лв.", каза още тя." Е, сега за ж.к. Дружба има ли или не. За-Блу-Да - това означават думите на гуспуджата, фалшива работа. И още, а ние, редовните, с гайдите, опс. с картите - кога!

А корнито спасила старите брантии от високи данъци. Дишай народе...

Как така станцията отчита прогнозни нива?! Поредната журналистическа недомислица. Що се отнася до причината за замърсяването - тя е ясна - печките на твърдо гориво. Не съдя хората, че намат пари. Просто живеем в ненормална държава. И аз драпам да се спася от тая кочина ама ... Идиотите, които смятат, че основният проблем е трафика ... са изключително зле.

Я ме светни как въздуха е мръсен през септември при 25 градуса ?!

Виждал ли си тежките камиони които излизат от разни строежи или влизат. Виждал ли си какво остава на асфалта след тях. Виждал ли си като духне вятър как се завихря и разнася всичкото това. Или живееш екологично на село и развиваш теории.

Гражданите ще мрат, болни и сакати ще ходят, децата им ще са пълни с алергии и какво ли не още, НО колата НИКОГА няма да оставят. Как да му го обясниш това на Ганя - невъзможно е! Политическа група, забраняваща колите над 10г., дизелите изцяло в големите градове. Ето това е единствено решението, а не да се чака на съвест у скота е ....

Софииска община със Световен принос в метеорологията - за мръсния въздух били виновни антициклоните !! Видите ли, антициклони няма никъде другаде!

ПРОБЛЕМА С ОБГАЗЯВАНЕТО НЕ Е САМО В СОФИЙСКА ОБЩИНА. ТОЗИ ПРОБЕЛЕМ КАСАЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. НАПРАВИ СИ ТРУДА И ПОГЛЕДНИ СЛЪНЦЕТО И НЕБЕТО ДЕНЕМ. ВИЖ КАКВО ОСТАВА СЛЕД ПРЕМИНАВАЩИТЕ 3500 САМОЛЕТА НА ДЕН ИЗГАРЯЩИ ТОНОВЕ КЕРОСИН!! ИЛИ МОЖЕ БИ ТЕ НЕ УЧАСТВАТ В ЗАМЪРСЯВАНЕТО?!! 3500 САМОЛЕТА НА ДЕН И ТОНОВЕ ИЗГОРЯЛ КЕРОСИН!!! ТОВА Е ЧУДОВИЩНО!!

То самолети летят само над България. При това най-много! Абе верно в тази страна е останал само Мат'рял.

А пръсканията от самолетите броите ли?

Европейские кюмбета, са най- чистите кюмбета на всички земни кълбета, и у нас най вече.

абе лумпени,нали целта ви е всички да живеят в София,вместо държавата да се направи навсякъде хубава за живот!Защо се реве ,че въздуха е мръсен тогава!Щом цяла България е съгласна да живее в София ще се диша мръсен въздух и ще се мълчи!!!!

, това да не е печката чудо? Абе най-добре като за начало да слезете от таратайките!!! Пък после ще му мислим.

Тиии за таратайките ни не се притеснявай...като начало да се върнете всички нови софиянци след указа на Жельо жабата за жителството на село ...па ние ше се оправим с таратайките си в София

Абе я по-добре се върнете всички нови софиянци, появили се след наплива на простаци-комуноиди след 09.09.1944. Така ще е най-добре! ;-)

дойде времето на братските интегрирани ромски кюмбета ...

пълни глупости... въздуха си е мръсен целогодишно, просто сега се "вижда"

И да и не. Просто зимата с отоплението на твърдо гориво, положението става нетърпимо.

Българинът да слезе от колата е виц някакъв

Я да видим управляващите в София могат ли да пуснат - ДАНЪК ВЪЗДУХ?!?

Просто лятото повечето маймуни си отиват на почивка и на село и за това малко по-чисто и спокойно в София..не че лятото е много по-чист въздуха..пак за 203 дена на колата има 1см прах който дишаме!

Какво заслужава народ, който от минерална баня прави музей ? Неговите управници , че са малоумници то е ясно, ама и ние спим дълбок сън .

Ама все за София , защо не се коментира въобще въздуха в България ?

Ами много просто...всичката сган от селата на цяла България се намърда в София и затова се коментира като най замърсен град...ама не само въздуха

А бе "градски" ти от кое село си се довлякал в Софето бе?

Вчера си мих колата, днес пак е в прах. Прах от кал а не сажди. Някой може ли да се сети кога за последно е виждал да се мие улица в София?

При нас редовно ги мият - със силна струя избутват мръсотията от едно място на друго. Ефекта е нулев. Нито се чисти като хората, нито самите ние пазим. Резултата е на лице - живеем в кенеф.

За поливане с вода, мисля преди месец, за миене - не помня кога за последно.

Не са виновни автомобилите, виновни са идиотите горящи дърва и кюмюр, и всякакви подобни боклуци. Какво стана с 111 милиона за филтри на комините?

боклуци??? Неееееее!!!!!!