Експерт: Средна допълнителна пенсия от 30 лв. е абсурд!

Нито едно пенсионно дружество няма да изплаща средна пенсия от 30 лева, камо ли по-малко, няма как така формално да бъдат изчислени едни 30 лева.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Средна допълнителна пенсия от 30 лв. е абсурд! | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пусна ми идея! Трябва да проверя, дали не си пазя моята! Обаче какво от това? На кого да я завирам в...носа?

Отстрани погледнато, държавата България изглежда като територия, на която живеят само хора с ментални увреждания.Едните, по-силните, се състезават с творчески идеи и действия, как по-резултатно и бързо да ликвидират живота на тази територия. Другите, огромната част, наблюдават собственото си отпътуване към финала с аналитичен интерес като публика,която е извън играта. И това се случва в европейска държава...

С този темп на инфлация сигурно и 300 да плащат ще е нищо.

Масовата практика да се работи сиво и другите му нюанси е все още твърде популярна. Не забравяйте, че имаше поне едно десетилетие в което Бг икономиката работеше само на сиво, осигуровки внасяха само бюджетните служители. Всеки втори гражданин има пропуснати 10-15 стаж . Ако не се промени нещо в системата тя ще се взриви всеки момент.

С допълнителна или без, първи , втори, трети "стълб" пари няма да видите, просто защото ги няма! Засега се раздават на "заслужилите", но скоро и за тях няма да има. Имам в предвид полицаите, държавните служители , министерства и т.н. Отделен е въпроса колко точно струва администрирането на вашите пари, оказва се , че е по-скъпо от постъпленията в тези фондове или НОИ. Мислете му, време не остана, скоро ще има стотици хиляди бездомни "пенсионери". А "експертите" са употребили думата ДОВЕРИЕ, ето това е нещото което липсва.

"Средна допълнителна пенсия от 30 лв. е абсурд!" 5 - 10 , 15 максимум! Нали трябва да вземат заплати, бонуси!

Тиминушке, "Сметките са някакви сметки, но те нямат общо с истината за втория стълб и първите пенсии, които ще плащаме, заяви Петкова ти не "плащаш", а ВРЪЩАШ пари, които хората са плащали като осигуровки, ясно ли ти е, калинке мая?

А родените преди 1960 с мизерна пенсия от НОИ ли да тънат докато родените след 1959 ще са къпят в охолство с две пенсии при това.

отдавна тея ;фондове; забравиха да изпращат отчети , и се приготвиха да си крадът на воля , явно вече се е започнало ? щом отписват тия дето са в чужбина и какви ли не още ,като зануляват сметките им , естествено парите не се изпаряват , просто преминават в личните сметки на ;отговорните другаре; , почтнност ? отговорност ? да бе да , ама от следващия живот

Нали искахте партиди, а? Партиди за здраве, партиди за пенсия - на ви партиди. Ся що ревете??? Който внасял - ще взима, който не е внасял - да духа супата и да се оправя. Освен това се говори за пожизнена пенсия, може да си вземете парите и на вноски или цялата сума. Колкото ви е по партидата. нали това искахте!!!

Знаете ли колко деца не се родиха в България заради гладната селяшко-икономическо-адвокатска измет? СТОТИЦИ ХИЛЯДИ!!! Едни се родиха англичанчета, други американчета, трети някакви други, а българчета няма, няма и да има.

portal

Комунярите продължават подигравката... вече над 70 години мизеряия по тия земи откакто отпадъка бе качен от Червената армия да управлява...

portal

Руснака с минуса да си ходи в азиатската кочинка... Достатъчно ви храним и сега... може поне да си стоите там...

да не забравяме нещо мн. важно,пенсията от НОИ ще е с 1/3 по-ниска,заради тази, за заблуда наречена ,,допълнителна,, пенсия.Това никъде не се уточнява ,за цитираните набори,които ще са внасяли само 15тина година,гредата е най-голяма

Както многократно е посочено в други коментари, всеки който не иска пенсия от втори стълб може да си прехвърли натрупаната сума в НОИ!!! Как може толкова рев за нещо, което не е задължително. Всеки е свободен да си прехвърли парите си на държавата, щом смята, че държавата ще му даде по-голяма пенсия!

По броя на коментарите се разбира колко е интелигентно населението, щом никой не проявява интерес нито към пенсии, нито към цени, нито към нищо.

Ама за Путин, Тръмп и братска Русия ще почупят клавиатурите, истината е че основните коментатори са платени.

Българинът "СКРОИ ШАПКА" след 1988 година, на всички партии и "партийното строителство". Развали плановете на редица изявени българофоби, като: "Внимавайте, българите да не осъзнаят КОИ СА, че ще стане много лошо.", експрезидентът Джордж Хърбърт Уокър Буш (старши), 41-ият президент на САЩ (1989-93). А пък Джордж Уокър Буш, 43-ият президент на САЩ (2001-09) направи официално посещение в България на 10 и 11 юни 2007 г.. ОТРОВНАТА ПОЛИТИЧЕСКА АТМОСФЕРА за "Програмата на Ричард Ран и Роналд Ът", според тяхното интервю на Apr 2, 2014. 2018, 3 януари. Правителството прие ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, но за сега "бави топката и топка" преди РАТИФИКАЦИЯТА й от НС.

Просто държавата е изхарчила всичките ни пари за здраве и пенсия и от няколко години се опитва да ОТКРАДНЕ парите на хората и от частните им партиди,които в момента по закон се и наследяват. Промиват се мозъците ни,че от частния фонд пенсиите ще са нищожни и да си прехвърлим партидите в общия кюп на НОИ. Там вече "ще получаваме по-висока пенсия", но няма да е по лична партида и няма да се наследява. Нищо в държавата няма да тръгне да работи както трябва докато не се направят лични партиди за здраве,пенсии и т.н. Сега внасяш не внасяш - все тая.

Явно не знаете, че първия стълб на пенсионното осигуряване и здравното осигуряване са на друг принцип разходо-покривен. Т.е. с това, което се внася в момента се покриват текущите разходи, така че няма какво да се натрупва, за да се изхарчи неправомерно. Даже текущите вноски не стигат за изплащане на текущите пенсии. Това се нарича солидарен стълб. Там, където работи както трябва, в Англия, Германия, скандинавските страни се вижда за какво става въпрос. Хората в тези държави ДОБРОВОЛНО внасят в такива фондове, каквито са нашите фондове от втория стълб.

Разбрахте ли какво ни казва най-голямата експертка в държавата, според професор Вучева, която го натърти по телевизията няколко пъти, средната пенсия от 30 лева била абсурд! В действителност била 35:) Или 40...Тоест освен за дневното кафе ще има веднъж-дваж седмично и за по лимонада за българския пенсионер. Алал да са (му) ИМ!

Този номер в България са го отработили до съвършенство - казват ви предварително една преувеличена лоша вест, Та след това като ви съобщят реалната, която пак е лоша, но не толкова, да ви се види добра, приказка! Все едни и същи тъпи номера във все един и същ пошъл цирк, където режисъорите само сменят от време на време актъорите и клакьорите им. Толкова си могат, другарите, освен да крадат...

сметки за ток на българите,покриваха голям процент от пенсиите на чехите,които са два и половина пъти по-високи от нашите.

ЧЕЗ наистина се засраха с масовите си издевателства и кражбите си в България! Дотолкова, че и Катарзиса и образът му в огледалото им завидяха, с тяхната Гинка от Пазарджик...

пенсионни фондове нали са в капиталовия пазар.Къде са закупените държавни ценни книжа,акции,инвестиции?Нали това щяха да бъдат финансови инструменти за увеличаване на доходите на осигурените при тях за пенсия и други по раншни лакърдии които въртяха.

Минаха Години, първо беше Преход. Той, Прехода така и не мина и няма и да мине с "пожарникари". Ние научихме вече "Що е Капитализъм". Сега е времето да разберем, по точно Младите да разберат, а не аз - що е туй "Милионерски Бошибозук" и има ли почва у нас".

Ако 1 милион работещи са внасяли средно по 50 лв всеки месец в продължение на 20 10 години, това са общо 6 милиарда. Обаче през това време някой е работил с тези пари, инвестирал ги е, и те са станали 10 милиарда, тоест 4 милиарда печалба. Освен това липсва всякаква прозрачност в целият процес и реално човек изобщо не знае какво се случва с парите. А накрая му казват, че ще вземе 20 лв. А средната заплата в България е над 1000 лв, което означава, че 5% вноска е поне 50 лв.

Да, много си прав, че през цялото това време някой е работил с тези пари. Въпросът е за КОГО е работил, защото очевидно не е за депозитантите, съдейки по мизерните 30 или 50 левчета надбавка на месец, която наричат с екзотичното име пенсия (втора).

Грешни са ти сметките. Миналата година може средната да е била толкова, но предходните години беше доста по-ниска. В началото мисля, че беше около половината на сегашната. Освен това кактв ти е проблемът? Който внасял - внасял. Аз за всичките тези години имам над 12 хилки и няма да взема 20 лева, ти като си внасял на минималната какво искаш да вземеш??? Нали искахте партиди - дадоха ви партиди- сега ревете. Пък и можеш да си вземеш парите по партидата наведнъж, какъв ти е проблемът - не ги разсрочваш във времето и си пушка.

Картинката е ясна, не се оправдавайте! За това ще изчезне България, понеже българите си мълчат. Така е в Европа, будалите ги избиват.

Какво друго може да очакваш, когато има ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ - "ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" от 1988 година? Цитат от последния абзац:"Необходимо е с българският народ да се разправим по-бързо, защото после ще бъде късно. Хилядолетният ни враг е още жив." И в този страх на световния естаблишмънт, се крие бляскавото бъдеще на България. Още таз година клептоманите започнаха да изпитват сериозни затруднения. Омразата на народа създаде ОТРОВНА ПОЛИТИЧЕСКА АТМОСФЕРА за "Програмата на Ричард Ран и Роналд Ът", според тяхното интервю на Apr 2, 2014. Тази зима пък ИЗКРИВЕНИЯ ДЕБАТ за ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ - цариградската курвенция й *ба мамата. И така ще е в следващите 10 години, защото "световните сили" ще се осерат жестоко и ще дойдат на сегашното наше дередже. Когато парите отиват за леене на топове (ракети), няма хляб и масло ... не само. Вижте поне Сирия, на какво дередже е днес (окупирана от Русия, САЩ, Иран и Турция. Изрично не споменавам Ерец Израел.

Кой колкото си е внесъл толкова ще вземе Дали наведнъж дали на месец той си прави сметка . Ако са 30 лв на месец за година 360 лв за 10 години 3600 Хората имат следно по4000- 5000лв

Ако ще вземеш колкото си внесъл, то мога да си ги внасям и в банка. Защо да хрантутя паразити?

Те си вземат таксичките за обслужване сега, а вие чакайте от умрял писмо след 100 години. Системата си беше добра, но това е начин едни прошляци да станат милионери, законовоорганизиран обир.

Урок по аритметика за начинаещи: Когато търсиш средното аритметично от редица числа, то първото, задължително и непременно необходимо условие е ... ДА СЕ ЗНАЯТ ЧИСЛАТА, ЧИЕТО СРЕДНО АРИТМЕТИЧНО СЕ ТЪРСИ! Аз мисля, че това е понятно и на олигофрените и не е необходимо да си завършил и 2-ти клас, камо ли да си експерт и то голям, който говори публично и по медиите! И когато се знае точно множеството от числата, се търси съответната стойност - която може да бъде средно аритметично, или друг вид параметър изведен от тези числа по съответната формула. Тези експерти дори и не вдяват, че спорят не как се намира средно аритметично на група числа, а ... КОИ СА ЧИСЛАТА, които влизат в разглежданото множество (редица). Човек не знае да плаче ли или да се смее!

90% от днешните работещи не знаят, но те са бъдещите днешни пенсионери с по 200-500 лв пенсия, ако изобщо има работещи да я плащат и ако доживеят. Работещите нямат избор и реално не знаят парите, които дават месечно за здравни и осигуровки къде потъват. Нямат избор и не могат да си ги спестяват, където те решат, така че винаги да разполагат със спестеното. Десетки години милиони работещи са задължени да плащат всеки месец не малки суми за второ пенсионно осигуряване, а 20 години по-късно получават само лъскави обещания за след 40 години. А през това време с тези милиарди се оперира и определени хора печелят цели богатства на гърба на обикновените хора. След поредната статия от този калибър много хора отново ще емигрират. А много други не им трябва да четат подобни статии, за да знаят какво ги очаква.

И да го напиша ЯСНО, но преди това да кажа - Минал съм "Тотално" през "Сивия Сектор" на една компания, през всичките и "упражнения" и Привидни "Бонуси". Имам удоволствието, че от преди 10-на години тази компания излезе от "Тъмната част на Луната" -сега всичко е "според закона"... И сега основното: Двамата ми сина работят в проспериращи компании/фирми - осигурени са НА ПОЛОВИНА. Тук всичко е както във "доброто старо време" - заплата по карта и "Плик", отпуск 20 дена, действителен 10 ... ако се случи нещо с теб, ставаш веднага "Непотребен" ...

Държавата колко и да е разкапана и мафиотска, когато става въпрос за пенсия и здраве, е по-добре да се разчита на нея. Няма все да я управляват престъпници като сегашните и бившите крадци на Костов. Все има някаква надежда, а от частника - от умрел писмо!

пълен абсурд е, че толкова тъпо същество "обяснява" нещата.

А това, че обезправиха хората и беха принудени да емигрират по липса на алтернатива, и заради кражбите, и безизходицата, и хората емигрираха на собствени разноски, и си платиха прехода към друга култура и географска точка - за това нито дума. Окрадаха на хората вноските, а сега не било правилно да им се плаща. КЕ ТРЕПИМЕ КУМАНЯГИТЕ КРАДЛИВИ, ОЩЕ КРАДЪТ ОТ МАНДРИТЕ И ПОЛЕТО, КРАДЛИВИ КОКУШКАРИ! Смърт на крадливите куманяги, свобода на народа! ВЪРНЕТЕ ПЕНСИИТЕ НА ХОРАТА, КРАДЦИТЕ КУМАНЯГИ!

Много ще ми е интересно какъв ще е резултатът ако се направи една пълна и обстойна, ама истинска ревизия на тези пенсионни фондове от реномирани и авторитетни, доказани чужди експерти! Но не като простотиите при одитите наужким на КТБ, които бяха поръчкови и предрешени за да оправдаят атаката срещу банката за да я разграбят и фалират.

Аз им правих лично. Отидох в тоя дето ми отиват вноските и гледам следното: празен офис, с 5 кокошки, няма никой. Влязох, те гледат умно всяка в компа си. И 2 минути си играхме на "кой пръв няма да издържи и ще ме пита за какво съм дошъл". Извода е , че ни ядат парите с измислени работни места за хора на баджанаци, шуреи и шуролинки. И акто дойде време за плащане на пенсии айде чао.

За 18г. трудов стаж взимам 200лв.След 22 години ще вземам около 440лв.Това означава,че от вторият стълб ще вземам още около 200лв. общо 640лв.Който иска може да си остане с една пенсия и да си прехвърли партидата в НОИ,така няма да храни богаташите от частният пенсионен фонд,но затова ще хрантути политици,полицаи и военни и накрая ще получава с 200лв. по-малко от мен.Дето се вика никога не е късно да станеш за резил в случая глупак.

но пък е късно да поумнееш..

Много сте се объркали. Осигуряването в УПФ не е допълнително. Просто поточето на пенсионното осигуряване се разделя на две - 3/4 в ДОО и 1/4 в УПФ. Без сложни формули е ясно, каква ще е разликата. И още нещо. Когато работодателят Ви удържа осигуровки, но не ги превежда в НАП, а си ги присвоява, ДОО признава това време за стаж, а понеже УПФ е частен и нищо не постъпва в него, нищо не се трупа. Много внимателно с обобщенията, защото материята е много деликатна и на-важното - още регулациите не са прецезирани до край.

Да те светна какво е реалното положение: 1. От НОИ със сигурност ще вземеш 1/4 по-ниска пенсия от този, който се е осигурявал само в НОИ за същата сума, понеже си внесъл там 1/4 по-малко от него. Тази 1/4 е отишла в частния фонд. 2. От частния фонд за тази 1/4 ще вземеш....Ами е_а ли колко ще вземеш, може и нищо ако фонда ти фалира.

Средна пенсия се изчислява само между хора, които ще получават пенсия, а не между хора, които ще получават и хора, които няма да получават пенсия, подчерта Даниела Петкова и обясни, че е погрешно да се усреднява между хора, които няма да получават пенсия, или ще имат пенсия от един лев и хора, които ще получават пенсия, защото са тук в България и работят и ще получават повече от 30 лева. Да се казва, че това е средна пенсия от 30 лева, е повече от грешка, подчерта Петкова. ======== Много е забавно как в България редовно големи специалисти и велики експерти спорят и си обясняват публично... колко е 2+2 НЕПРЕКЪСНАТО и откриват топлата вода. А после хората били дебили... Ами сигурно, че ги слушат все още и ги търпят! Седнали най-големите експерти в държавата да си обясняват как се намира средна стойност!

могат да очакват пенсионерите, освен йедна шака вуна?

...... поне да е под 40 годишна

Стотици хиляди работещи,родени след 31.12.1959 г. не знаят нито към кой частен пенсионен фонд са,нито какво имат по партидата,а това,че е пълен хаос във внасянето на осиг.вноски,там нямам думата.Хиляди работещи са с по няколко месеца или годинки в които имат някакви вноски и след това нищо.Няма да имат и пенсия.А кой ще ги прилапа тези пари,а?А познайте от пръв път,въпрос със сууупур повишена трудност.

Добре, защо не знаят? Аз знам в кой фонд съм, защото съм го избрала и имам код, чрез който всеки момент мога да вляза в сайта на фонда и да си видя вноските и натрупаната сума? Не казвам, че това е кой знае каква гаранция за нещо, но не разбирам, защо няма да знаеш при кого си пращаш парите. Какво е трудното?

Не е вярно, че е хаос. Ако човек сам не се интересува, това не означава, че няма информация. Първо, за да има вноски във фонд, всеки трябва да се подписал на съответните документи, т.е. да знае в кой фонд е. А за осигуряването по принцип може безплатно да си вземе пик код от НОИ или от НАП и да се следи какво му внасят. Това обаче се отнася за хората, които има отговорност към себе си, а не за тези, които само се оплакват, без нищо да правят.

вързана си за яслата от години в тези пенсионни пирамиди,наречени частни пенсионни фондове и каканижеш,каканижеш,като махленка през дървен плет.Осемнадесет години минаха вече ,а в тези частни пенсионни фондове е пълна магла,хранилка за изпаднали политици,депутати, и вся сволач от СДС,ДСБ,НДСВ и други дребни партии и соросоидни организации.

Ако не съм аз, майка ми, която е на 83 и пере и готви и все още е на краката, и щом помага и на снахата, просто не "я виждам", ако е без тази помощ - направо във контейнера ... а е била ТОП Учителка в миналото и все още оживелите 50-60 годишни я канят на ресторант по юбилеи и без юбилеи. ---------- Аз ли - остава ми около година. Работя от 21 години в една и съща частна компания - отиде ми здравето, по скоро не си отиде - ВЗЕХАМИ го, но поне май ще имам висока пенсия ... за да си я харча за Лекари, ако оживея изобщо до тогава ...

Може ли някой еднозначно да ми каже, този, който е от злополучните 1960-65 година, като цяло от двата стълба по-малко ли ще получава от този, който е 1959 и има само държавна пенсия? Приемете хипотетично, че и двамата са се осигурявали на еднакъв доход. А да, и ако може този, който бъде любезен да ми отговори, да не работи нито в НОИ, нито в частен фонд! Благодаря!

как не ви е срам да пишетш за 30 лв за пенсия-това е подигравка с народа.../конфискация всичко да върнете ....

Аз пък си купувам билетчета от Националната Лотария и търкам. Няма начин да не ми са падне някое и друго милионче, вижте че всяка вечер по телевизора дават нови и нови милионери. Ако не са милиони поне да са 500 хилки. За какво ми е да внасям пенсионни вноски, да не съм луда.

NA

За съжаление около 80% мислят точно по този начин! Поздравление за хумора!

Защо ни задължиха да внасяме пари за допълнителна пенсия? Кой ни е питал дали искаме.Е,щом задължително внасяме, значи задължително ще ни ги върнат. Без тяхно съгласие, както беше без наше.

за да има от къде да гепят

Аз пък се питам защо има толкова прости хора.Да питат нещо тук,което не е вярно.Като толкова искате можете по всяко време да си прехвърлите парите в НОИ и да получавате само една пенсия.

NA

Амиииии да ти кажа... и в Англия е така! До 2 години вноската трябва да стане 8% от заплатата :) Пенсиите, на които толкова се възхищаваме там са абсурно ниски. За това и там е въведен втори стълб. Иначе 120 паунда на седмица за 30 година труд. На нас ни се виждат множко, но в Англия под 1000 паунда на месец трудно да намериш апартамент. Друг вариант е да спестяваш!

Тия до сега само трупат и не плащат на никого, а парите там са в дялове с определена стойност, която варира. Като почнат да плащат някога, това ще е разход и то значителен. И стойността на дяловете рязко ще спадне. И следователно и парите които уж ще плащат ще са малко.

Гений стойността на дяловете не се определя от търсето и предлагане, а от това къде са инвестирани парите. Изказването ти е под всякаква критика.. Боже боже каква мъка.

И от количеството инвестирани пари, нали така бе умник. По-малко пари, по-малък доход. А разхода ти за заплати на тюфлеците "инвестиращи" парите е същия или расте, щото бройката на тия дето се "грижат" за парите , не зависи от количеството пари с които работят и има тенденцията да расте.

Вярна е Приказката - в Тези Нашенски "Времена", Богаташите стават все по Богати, Обикновените хора Стремглаво беднеят. И не между другото - Пенсионерите, в огромната си част НЕ СА ОБИКНОВЕНИ ХОРА ... предвидено е, те да са съществена част от "ТРАША" на страната. ----- Пенсия - че ако те пипне нещо "яко", тази пенсия само за прегледи няма да ти стигне... ТрагиКомедия ...

да, ама много от това поколение което ще почне да взима такива пенсии, приветстваше по площадите идването на "демокрацията" и капитализма с двата пръста.

Заблудата е постоянен Спътник на Човека.

Други пък от вашето болшевишко поколение, като по-хитри, тихичко и без да ходят по площадите, си прибраха за себе си "солидарния" пенсионния фонд и си живеят!

NA

Глупости! Няма само за тези, които са се скатавали и не са плащали данъци! Да не забравяме, че не бяха никак малко 90'те години! И днес ако някой успее да скатае някой данък хич и не се замисля! Прецакал бил държавата! Никой никого не щще да унищожава! Ние си се справяме идеално без грандиозен заговор! Справка: новините от днес и вчера!

Един се хвалил в селската кръчма каква хубава ракия изкарал на казана. Един от масата му казал -когато я изпиеш тогава се хвали. След няколко дни гордия собственик на хубавата ракия влезнал в мазето да вземе нещо, незабелязано без да иска бутнал канелката на бурето и до сутринта всичката ракия изтекла на земята, като видял какво е направил си спомнил за думите на неговия съселянин в кръчмата. Имал си хубава ракия когато си я изпил. И с парите е така - имал си когато си успял да ги похарчиш за себе си, иначе имаш само на теория.

Тежко ни и горко на нас които ще чакаме на пенсия от частници! Нашите поколения така ни прецакаха, че ни хвърлиха на частника да му работим, за жълти стотинки и да ни краде труда, и после искат да ни захвърлат и на частник да ни изплаща и пенсията, толкова и ще видим пенсия като ги гледаме как ни плащат заплатите и се подиграват.

Кой ви задължава да чакате пенсии от частник? Първо можете да видите каква сума се е натрупала по сметката Ви и като не искате да получавате пенсия от частник, прехвърлете сумата си на държавата, т.е. в НОИ!

БОЛШЕВИК

така съм направил, но до пенсия трябва пак да работя на частник, ако нещо не се променат нещата, и пак да си работим в държавни заводи, предприятия,фабрики и цехове. И сега има държавна работа, но е много, много ограничена за няколко стотин души само!

как ли се изчислява средната пенсия, че те от време оно в пъти по-високи пенсии имат, макар, че са потънали в дългове, ама и САЩ са потънали в дълговете си, на на хората си дават всякакви социални помощи и там никой не създава гнусни условия на труд, че инвалид сам да бъде принуден да напусне. Тук крадат милиарди и за това никой нищо не прави, а за пенсионерите все няма!

Ма вие май не сте чували че парите от II стълб са лични. Може да си ги гледате он-лине както банковите сметки. Друг е въпроса кой колко ви е внасял. Аз нямам намерение да умирам докато не ги изхарча всичките. Пък и да пукясам се онаследяват. До този момент в партидата си имам натрупани за две нови леки коли или една гарсониера. Като станат за едностаен ще се пенсионирам.

Много пара е това, да се чуди човек за какво да я харчи.

Да очкваш от дружествата за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО допълнително пенсионно осигуряване достойна пенсия, все едно да получиш телефонно обаждане от починал. Целта на тези дружества е първоначално натрупване на капитал от бордовете на десетина дружества с по десетина леви другари.

Ами щом смятате, че от НОИ ще получите по-достойна пенсия, можете да спокойно да си прехвърлите натрупаната сума там. Кой ви пречи?

Тъй, тъй. Друго е да внасяш по 2 лв. На месец и да чакаш 200.

Това са поредните Пирамиди обиращи парите на хората и то задължително!?!???????Работещите в тези "пенсионни фондове" вземат ОГРОМНИ заплати СЕГА!!!!!!А осигуряващите се СЕГА -ПОСЛЕ ще вземат НИЩО!!!!!!

Щом пишете тук, значи ползвате интернет и можете да видите и каква сума се е натрупала в личната ви сметка...

Aleko

Аз пък мислех, че всеки си има индивидуална партида, която е база за определяне на пенсията.

Парите по втория стълб са в лична сметка и на сайтовете на всички дружества има калкулатор, с който можете приблизително да видите каква пенсия можете да получавате от този стълб. Но трябва да посочите върху какъв доход очаквате да се осигурявате до пенсиониране. Има възможност и да получите натрупаната сума еднократно. Цялата тази манипулация е с цел хората да се уплашат и да прехвърлят личните си партиди в първия стълб-НОИ, който е на друг принцип! Аз определено предпочитам да имам лична партида, независимо колко ще се обезцени сумата след време. Проверявам всяка година колко лева са се натрупали и с калкулатора виждам каква приблизително ще е пенсията, на която мога да разчитам от този стълб. Предварително съм наясно, че няма да е голяма, защото съм сред първите, които, живот и здраве, ще получават тези пенсии. Истинският смисъл на тези пенсии и за хората, които са внасяли 30-40 години.

Когато започнахте да се осигурявате, зададохте ли си въпроса защо трябва да ги внасяте на частен фонд и да хрантутите мърши и крадци а не в банка? Не , че банките не са? Но поне няма да храните нова пирамида.

Всеки има индивидуална партида, но на всеки средства са му в дялове. В зависимост колко струва един дял толкова пари имаш. Уловката е, че сега купуваш скъпия дялове, а после може дяловете да поевтинеят. Тогава и парите ти се стопяват.

Ей това го обяснявай всеки ден на цоциалистите, които не се отказаха от тъпия си манталитет "кой работил, кой не работил - за всички по равно".

NA

Много вярно! Тази солидарност е ужасна! Не може едни да плащат, а всички да ползват! И според мен на всеки според заслуженото!!! Това не се отнася само за пении, а и за здравеопазване, образование и всичко, което се субсидира от бюджета!Стига с тази солидарност! Единственото, коеот се постига е да се накзват знаещите и можещите за сметка на мъреливите и нищо не ставащите! Само сериозно болните имат право да получават и децата! Всички други според заслугите! Иначе не му се вицда края....