17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя е от 12 години в управлението и говори все едно е в предизборна кампания. Само мислят, предлагат, а това, което започнат да правят е все в ущърб на българите и демокрацията.

Дончев, а какво би казал за следното...една голяма част от българските политици, включително и ти самия, сте институционално импотентни. Вие не знаете коя институция, какви отговорности има. Как може да си добър, съвестен политик и управник, да натискаш гражданските права, ако нямаш базисна политическа отговорност и съвест, питам пък риторично аз?!?

Накарай полицията да си върши работата , а не насъсквай хората един срещу друг.

Да, прав е Дончев. Необразованите са непълноценни и трябва да се ограничават.В противен случай отново Дон боко и ГЕПИ ще са на власт. В концлагери, както по времето на славния НЦФ Борето Кобурга, син на педераста Фердо. но пък да не вземат да дойдат комунягите и да спретнат нов Народен съд, този път справедлив, а не милосърден.

ВСЕОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА Член 21 1. Всеки човек има право да участва в управлението на своята държава пряко или чрез свободно избрани представители. 2. Всеки човек има право на достъп, при равни условия, до обществените и държавни служби на своята страна. 3. Волята на народа трябва да бъде основата на властта на правителството. Тази воля трябва да се изразява чрез периодични и действителни избори, при всеобщо, равно и тайно гласуване или чрез равностойна процедура, осигуряваща свобода на гласуването.

А какви отговорности има този човек? Без начално образование които е задължително и БЕЗПЛАТНО човек да няма право да гласува, да бъде избиран и да избира. Да той има право но само когато е изпълнил своите елементарни задължения към държавата и обществото..

Нещастно човече, говори по-бавно, нищо не ти се разбира! Недей да фъфлищ!

От форцепса е. Малко го е пресилала жената. Но пък каква хубава тиква!

Дончев не е прост! Той е спечелил дело на три инстанции, при това срещу жената, която го е родила - защото не е направила аборт.

Правилно! Не може необразованото мнозинство да решава как ще живее този, който е избрал да живее наистина като човек, а не като примат, и е положил и продължава да полага усилия за това.

Не говори така, ГЕРП ни направи магистрали и стиропоро.Какво като са прости и необразовани?

Глоби ? За ток и вода една стотинка никой не можа да им вземе , нападат полицейски управления с брадви ... те щели да ги глобяват :)

Подкрепям Дончев на 100%

За празните приказки ли?

Томислав Дончев по прякор "тихият Ал Капоне" е най-опасният соросоид на територията на България. Продава държавата с благата усмивка на състрадалец. Хем си го е казал, за да привлече наивните на своя страна, ХЕМ ПРЪСТА и оная си работа не помръдна да поработи по същество за непопулярна сред гробарите - неизгодна за тях, но справедлива кауза.

Пак лекуваме си симптомите не проблема. Просто ще започнат да се продават дипломи за основно образование. Нали не мислите, че ще тръгнат на училище.

Те и сега раздават на всякакви селски дебили, които едвам си казват имената.

Този Дончев си мисли,че има голямо и умно чело,но той просто е плешив. Да ме извини габровецът,но много неща Му липсват.Много. Джанката банан не става.

За някои неща е прав. Да въведат образователен ценз при гласуване -- нямаш средно образование, нямаш право да гласуваш.

Оценката за идеите на тоз “икономист” - любител на административно-командната “икономика” е пълна интелектуална импотентност. Едва ли читав сюжет ще може да се завърти в абсолютен вакуум.

Този "умник" решил да съкращава предимно пенсионерите! Смях!!! Че то в България, заради некадърното им управление, освен пенсионери други няма! Другите, които останаха в трудоспособна възраст са неграмотните, без образование, мургави братя и сестри!!! Сметките са ти криви, господине!!! Ха посмей, направи го, пак ще си говорим!!!

Отново пози, жестове и говорене от Дончев! Пиар!! Реално свършена работа - НЕ! НУЛА!

Кретените от ГЕРБ го удариха вече на фашизъм. С тая гола глава и тези идеи си е чист фашист. 100%

Глупости, по ума ти съдя че ти си от тези без образование.

Я по-спокойно! Предложението противоречи на Конституцията и се нарича Дискриминация. Всички са равни без значение на пол,етност,образование и т.н. Четете ти ги тия работи и се ограмотявайте. А за по-амбициозните цели.... И ние искаме да ни управлява Мргарет Татчър,но нашият политически тезгях е това,което е, със съответния образователен ценз,езици,култура и т.н.. Няма "елитен" овчар,когато стадото е болно,гладно и проскубано.Няма елитен шофьор ,който блъска народната кола във всеки стълб и дърво. Няма. По-критично се вглеждайте във фактичестото и обективно положение и резултата от "елитното" управление. Стига с тази демагогия,че го има това дето го няма и го няма това дето го има.

Като амбулантен търговец е-показва ни мостри без стойност.

Кой ти каза че дискриминацията е лоша??? Или квот на запад това и тук трябва, защо е така не ти дреме много, въпроса е да подражаваш..

Дискриминацията е противоконституционна ! Ако разбираш що е то Конституция и има ли Тя почва у нас и при такива като Вас.

А не трябва да бъде така. На какво отгоре чеснов селски дебил/курва, който знае само да плюска и върти гумите, ще има равни права с мен?!?!?!

По описанието много от тях могат да се разпознаят.

наближават избори и лъжите на политиците заваляха

Мдааа! НПО-тата скочиха срещу Дончев. Как така ще посяга на електората им? Да казвам ли и името на електората?

Не могат да си поделят електората ли? И сега ще почнат едни програми как толкова да ги размножат, че да им стигнат. И после НПО-тата ще подкрепят Дончев за Истанбулската конвенция, защото вече етническите нормални българи ще бъдат предимно зад граница, а останалите тук - незначително малцинство.

Тоя отдавна си е ''скочил'' сам на себе си с подлагането на някакви болни бокови амбиции, със заблудата си че е някакъв икономист и всезнаещ по всичко.. Та тоя ''намалява'' администрацията всяка година ама нещо данните доказват нейното увеличение непрестанно че избори идат и трябва да има ''избиратели''...

първо да се въведе изискване за знаене на български език - писмено и говоримо, става лесно с елементарни тестове...

...функционалната грамотност! Със закон, предложен и написан от Дончев:)

"моркова и тоягата"? Кажи го по-просто за да те разберат. БОЙ И ГЛАД! Който не иска да учи и да работи няма да яде. Стига с тези помощи ! Накарайте ги да работят! И най-важното е който не може да прочете избирателната листа, да няма право да гласува. Гласът на неграмотния води до неграмотност. Неграмотността до бедност

Неграмотните са неспособни да крадат без да работят и без да са научили каквото и да е, както го правят властимащите:)

И като можеш да прочетеш избирателната листа, можеш ли да разбереш колко са мъртвите души в избирателните списъци:)

Няма в България политици с воля да го направят. Иначе е възможно - вижте Щатите. За пръв път, благодарение на Тръмп, тъмнозелените започнаха да работят и затова хората си го харесват, напук на цялата пропаганда на соросоидните медии.

Редно е, да има изискване за ценз и за кандидатите за народни представители, за кметове и министри?

В никакъв случай сключен граждански брак, за да може порциите да се разпределят законно. Поне един апартамент или вила, подарени безвъзмездно от кръстници, тъстове и други (не)роднини. Диплома от Библиографския университет/УНИБИТ или някой друг подобен с неприсъствен режим, но задължително завършилите го да имат пълна готовност да се отплатят с услуги в областта на усвояване на еврофондове и други обществени фондове.

... Свободно задължително членство в структурите на ДС и производните масонски ложи. Установената принадлежност на родители и роднини остава задължително!

Само да посоча, че основното образование се завършва със седми клас и на 15 юни половината седмокласници нямат още навършени 14 години. Малолетни са. И ми се вижда, меко казано нелогично, да ме лишат от някакво право, поради факта, че съм се родил в неправилно семейство или съм израснал в неправилен квартал. Защото за това, което се случва с едно дете до пълнолетието му, са отговорни родители, институции, държава, църква и Господ, но не и детето. Сигурно има деца, които независимо от бедност, кожа, побои и пиянства на родители ще успеят да се образоват и да изживеят нормален според нашето разбиране живот. Колко са обаче такива деца? Ние с огромен ентусиазъм декларираме, че образованието на поколението е най-важната задача, грижа, дълг на общество, държава и на всеки от нас, но когато пред очите ни се изправи конкретен случай с конкретно дете, някак забравяме декларацията, свиваме рамене, че не е наша работа да се бъркаме в семейни отношения и заклеймяваме родителите на малкия Иванчо като заклети алкохолици и абсолютни маргинали. Защото разбира се те са виновниче Иванчо е завършил само пети клас и докато навърши осемнадесет има сто регистрации в полицията. Проблемът според мен е, че никой не им го е казал на мамата и татито на Иванчо, не им обяснил и набил в главите, че ходенето на училище и образованието на Иванчо е задължение на родителите. То е част от родителските права, при това от такава важност, че в други държави нарушаването му е основание да ти вземат детето и да го предадат на приемни родители или за осиновяване. И тези държави до голяма степен са решили проблема с неграмотността. Разбира се, такава система изисква създаване на социална инфраструктура, което не е евтино, нито лесно или бързо. но за мен е от малкото решения, които са доказали някаква ефективност без да са крайно несправедливи, незаконни или репресивни. Нещо не виждам обаче кой български политик ще бръкне в гнездото на отровните оси. Защото е по-лесно да лишим от право на глас половин милион неграмотни, отколкото да направим така. че да няма нови такива.

В някое НПО работиш, нали?

Не, просто господинът разбира от проблематиката. А подозирам, че е професионалист в близка сфера.

Единствената новина е, че някой индивиди все още наричат този габровски интелект “икономист”. Икономиката се движи от стимули, не от административни региулации и наказания, които създават единствено черен пазар, сива икономика и т.н. Ако беше учил един курс икономика някъде, въпросния икономически вицепремиер щеше да го знае. Това е пример какво значи да си неграмотен, дори в областта, за която отговаряш в правителството. Българските деца в историята са бягали да отидат на училище и са ходели километри пеша всеки ден за да завършат. Сега със стотици милиони евра бюджет за култура и образование, трябва да задължаваме административно родители да си изпращат деца та на училище... и то в едно средно образование, което създава функционално неграмотни хора. Това е резултата от 10 години управление на Винету - все още се оправдават, че мат’ряла е лош, пълно с калинки, въображението им стига единствено да си преправят законите по начин, по който да рекетират по-лесно и естествено законно.

Браво Дончев! Идеята е много добра ,но дано не остане само идея.

Лицемерието на днешните управляващи се състои и по отношение на образованието и културата на днешното поколение ! Именно ! Целта е все по необразовано и дизориентирано поколение , чрез обезличаване на образователната система години наред ! Чрез насаждане модели на подражание от средите на мутреещите се нискочели и приемане за нормално съществуването на еднополови бракове с правото на осиновяване на деца ! В името само на едно ! Разслояване на обществото на зомбирано стадо , което послушно да преизбира ненаситните си грабители окупирали управлението на държавата почти 30 години ! Няма друго решение ! Само бунт на живот и смърт ! Да се прогонят с камъни дебелите задници от Парламента !

Като гледам и слушам , Премиерът ви и Председателят ви на Парламента първи трябва да попаднат под действието на ограниченията за малокултурие и образованост.

не трябва да им дават да стават премиерчета и диктаторчета

Ще има ли ограничения за плащане на данъци от хората без образование бе философе.

Чист кьорфишек, популизъм! Само вашия електорат може да ръкопляска по севернокорейски! Вий мангустите не можете, защото не искате, да накарате да си спазват елементарните закони, тръгнали за образование да санкционират. Но спокойно си усвоете/откраднете някой лев и по тоя проект! Ний си траем.

Редно ли е Председател на Парламента да : - да си бърше / чеша носа троснал се в креслото пред депутатите и камарите - да си плюнчи пръстите прелиствайки някакви страници в същото положение - да се чеша по главата ,, га че ли е барнала въшки Да за вашата Пекинска патка говоря. Това ни е нивото , без значение да образованието.

Няма как да ограничаваш някакви права когато не си наложил закона за което вземате не малко заплати. Не защитавам никого ама герберомутрите освен за ограничаване на права наистина са забравили задълженията си толкова години във властта.

На първо място на хората без основно образование, както и на тези, които не могат да четат и да пишат (защото има и такива с формално завършено основно образование, но неможещи да четат и да пишат) следва да се отнеме правото на глас. Такива хора трябва да нямат право да гласуват на избори. Също и да бъдат избирани.

В повечето държави колективните права са над индивидуалните. Пример - САЩ. Ако там нещо заплашва сигурността, веднага ще ти отрежат индивидуалните права. В този ред на мисли, хората които са необразовани са опасност за страната, поради своята необразованост и е естественосн, че не трябва да разполагат с пълния набор от права на образованите.

ха-ха, това е далич от истината, в Калифорния даже искат да дадат избирателни права на незаконните имигранти...явно нашия пример с "етноса" не е останал незабелязан....

Неточно е тълкуването за ограничаване на права. Става дума за БАЛАНСИРАНЕ НА ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ. За да може обществото да се схваща като горе-долу справедливо и да върви напред, или поне да не се връща назад.

подкрепям

На десетата година от управлението се сетиха, а това се предлага отдавна. Предполагам, че герберите ще поправят изборните правила като спрат европейските фондове и изгубят интерес към управлението. Дотогава онези, които знаят езици може и да са се ориентирали към по-хубави държави, откъдето ще им отправят неустоими предложения.

Най-после някой да го каже и формулира толкова добре. Всичко в този свят се развива и не трябва да се тикат права в ръцете на хора, които искат да живеят извън времето. Неграмотният е много лесен за манипулиране и удобен за използване. Но това се пише на сметката на всики. Не може да имат равен глас хора, които са информирани и могат да оценяват какво става около тях, и такива, които са тотално неграмотни. Да не забравяме, че когато плаща държавата, плащаме ние, които работим. А тези, които само консумират, живеят като паразити на наш гръб и чакат някой да им осигури "достоен" живот и.

"Браво" за какво? От колко години управляват и Дончев отговаря за администрацията? Чак сега ли му светна лампичката? Пък и най-вероятно ще си остане само с репликата и пак ще гласуваме като равни.

Проблем с изказа! Такова изказване от отговорни длъжностни лица! Ограничаване на права? Помисли си отново!

аз съм ЗА ..на 100%

То пък едно образование!

НЕ Е РЕДНО ДА СЕ ОГРАНИЧАВАТ ПРАВА! Това е тоталитаризъм! Редно е всички да ходят на училище до 16г, между другото така е записано и в Конституцията, която очевидно някои не са чели. Държавата, с нейните институции е тази, която носи отговорността за това, респ. може да управлява този процес с различни инструменти, напр. спиране на социални помощи на семействата, в които децата не посещават училище. Проблемът възниква от порочната практика парите да следват ученика/студента. Ето затова училищата и университетите не са заинтересовани да предоставят вярна информация за посещаемост, ето затова образованието в България се срина до кота 0, ето затова децата ни искат да учат навън и пр...

Странно, аз пък имам усещането, че ми ограничават правата. Например, ограничават ми правото да притежавам и използвам огнестрелно оръжие, ограничават ми правото да се женя и да имам "отношения" с 16-годишни, ограничават ми правото и да те удуша с голи ръце и по собствено усмотрение. И знаеш ли защо? Защото има едно нещо наречено обществен интерес и в някои случаи е възможно и даже препоръчително да ограничиш правата на даден индивид, за да гарантираш правата на обществото. Например - затвора, там отнемаш правата на много индивиди, за да гарантираш реда и спокойствието на всички други индивиди.

По-нашите закони може от 14 даже да ги пориш. Ако те влече де.

Няма нищо редно в това да се дава срок за посещаване на училище, без да се задават образователни цели. Спокойно и по закон могат да завършат трети клас на 16 години. И на 18 - пълоправни граждани. Това вече мачка моите права.

Да направим допитане във форума: + за егалитарния принцип. Един човек - един глас. Независимо от нищо. - за акционерния принцип. Гласът тежи различно, според някакви приети критерии за принос към обществото. Аз поставям минус.

Ако почнем да ограничаваме правата на хората, то трябва първо да се ограничат правата на много хора с висше образование, защото те са тези, които могат да нанесат големи щети с диплома, която няма никакво покритие от стана на собственика й.

Съгласен съм! Основното образование трябва да е задължително. И при условие, че е безплатно откъм време и консумативи, не виждам причина да не се покрива. Или може би "от образованието няма смисъл" и "в училище само ти пълнят главата с глупости". Ако това е начинът на разсъждение на разни индивиди, то тогава наистина трябва да играе пръчката - глоби, спиране на помощи и т.н. Колкото до гласуването, нека ви кажа един виц - Един човек отишъл на лекар, посочил си г*за и казал "Боли ме входа", а лекаря му отговорил "Докато му викаш вход, все ще те боли". Същото е и с гласуването, докато за нас това е право и прищявка и не се превърне в задължение и привилегия, все ще ни боли като видим резултатите от изборите. Хора, които не са положили дори елементарни усилия да се приобщят към обществото, нямат място в него и в процесите в него.

То си е задължително ама властващите са си забравили задълженията за прилагането на законите та даже и Конституията не са прочели където това го пише ама те сега искат да го слагат....Освен това докато ръсят баснословни суми на образованието без да се съобразяват е крайния резултата ще да излизат много с тапия ама без грамотност, защото даскалята си защитават бройката и не им пука от крайния резултат.

Наскоро питах три учителки ако можеха да променят образователната система, на какво първо биха научили децата. Едната каза, че английския трябвало да се учи заедно с руския. Друга пък искаше училището да е за деца над 8 години. Третата пък искаше децата да учат компютри от детската градина още. Но никой не се сети да каже, че когато се раждаш в едно общество трябва да се научиш, че то си е изградило някакви правила. И тези правила трябва да се спазват. Трябва да се учат законите в тази държава и наказанията които следват за тяхното нарушаване. И когато децата знаят законите и правилата като цяло, тогава ще грабнат сопите и ше пометат управляващите заради тяхното безхаберие. Защото няма фирма по света в която работника да е пазен от полиция и шефът му да не може да се срещне с него ей така на улицата. Няма и работник който да определя заплатата си без да му пука какво шефът ще каже. Изобщо една фирма в която работника управлява и не слуша началника, който му плаща, фалира много бързо.

Правилно е изискването. Четейки коментарите много хора бъркат неща като мнение и знание да направиш избор. Правото да гласуваш трябва да бъде заслужено а не давано. Това е необходимо за да се развива една държава

То и правото да караш кола след вземане на книжка е налично, ама никой не казва колко книжки и тапии за образование са ПРОДАДЕНИ а не заслужили, така че когато правото и задължението е само на хартия няма как да стане нещо реално добро..

Реформа трябва данима в образованието и държавата за това спор няма, но е друга тема.

да ви еба майката тъпа никъде не гледат какво образование имаш а какво можеш

Вече гледат! Повярвай ми. Но явно или за позициите, за които кандидатстваш не се изисква образование, или образованието, което имаш не става за никакви позиции. Но като гледам изказа ти, май е и двете.

в българия кой те управлява да не би да са неграмотни ? всички депутати са с висше образование прави си изводите

Ако разсъждаваш по този начин, ще те съветвам - стой надалеч от училище! Само после да не мрънкаш, че ти е скъп дизела.

Хората които нямат образование трябва да имат едно единствено право - да гласуват, за да може да върви бизнеса, имаче не е ясно ...Преди 10-ти имаше една социална прослойка в славното развито социалистическо общество - работническо-селска аристокрация и изборната победа беше винаги осигурена, защото иначе няма...образование.

Това е все едно да кажеш, че на слепеца трябва да му се дава да носи единствено оръжие. Напротив - правото на глас е първото право, което трябва да се отнеме на неграмотния, защото така той вреди не само на себе си, но и на цялото общество. Нека не се застрашава съществуването му - нека му оставят помощите, но не трябва да може да гласува.