Директорът на НИМХ: Преминаването ни към МОСВ се подготвя в пълна тайна

Институтът изготвя експертни оценки за осем министерства и за различни държавни институции

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От дълги години главната дисертация в НИМХ Варна е една и съща. "Как се гледа зарзавата на шефа на държавна почва с държавна вода и държавен градинар." Няма нужда от коментари.

БАН създаде паралелна стриктура НИКВ, която наистина е много зле. Яд ги е, че тези им взимат финансирането за наука и ги гонят. Но...съдбата на всички иснтитути на БАН е тази-отделяне от БАН и откъсване на зависимостта от тази паразитна пенсионерска организация.

Преди да пишете, защо не си направихте труда да прочетете как в действителност стоят нещата? В докуметите към писмото им пише, че са акредитирани през 2021 г. по "Метеорология" с оценка 9.45 от 10.00. На сайта им има обява за прием на 7 докторанти за учебната 2021/2022. Знаете ли, че по статут НИМХ е НАЦИОНАЛНА научна организация? Кои от посочените научни организации имат такъв статут? Какви още национални научни организации знаете и към кое министерство са? Личи си злобата на БАН, които не могат да преживеят, че те си намериха място, където да работят добре.

По добре е да са там където са полезни и да посъкратят раздутия си щат до оптимален брой действително работещи експерти. Лошо за хората разчитащи “научната” кариера в този институт да ги храни до пенсия , пък и след това. Като цяло този институт и БАН са пълни със административен персонал със “научна” дейност на пред и след пенсионна възраст, който може да си остане вкъщи, без това да застраши националната сигурност.

Научните изследванния се правят с грантове. Днес има, утре няма, някой трябва да прави прогнози всеки ден. Тоест, има рутинна дейност за която трябва рутинно финансиране. Очевидно е че мин на околната среда и водите има най-наложаща нужда от тези прогнози, после са и военни, общини...трябва да си имат едно бюро с постоянно финансиране и ако искат може да си направят лаборатория с подкрепата на БАН. Какво толкова трудно има. Прогнозите по телевизиите са комерсиални. Там каките ги обличат лазлични фирми, авиокомпанията пуска реклами...не е нужно БАН да се занимава с тях.

Еее тия не си намериха място! Скоро риваха, че в БАН нямало пари за тях. Сега не искали нам си къде! Аман!

Всички експертни оценки, които изготвят са свързани с водите и околната среда. Искат да са към МОН за да може никой за нищо да не ги закача. НИМХ е една паразитна структура, която не може да си намери място под слънцето, защото мястото и е като част от Изпълнителната агенция по околна среда.

Това да пълни глупости. Експертизи се изготвят за замърсяване на въздуха, потенциал на вятъра, слънчева енергия, климатични оценки. Изготвят се и експертизи по агроклиматолигия и киселинност на валежите и т.н. много добре знам, какво правят там. Като студент имах практика там и много добре знам, какво се работи. Не са само прогнози.

Правилно. В белите страни метео агенциите са към околната среда. Някой държи ли НИМХ отговорен за неправилни прогнози, при наличие на толкова много информация, сателитна, глобална метео мрежа и тн. Стига ривали, тарикати ньиедни, хаха

Вие знаете ли, с каква точност измерват сателитите? Аз щото знам. Сателитните данни трябва да бъдат обработени преди да се дадат на когото и да било. Ама май не го знаете. Аз защото много добре го знам. Учи се по метеорология, във ФЗФ. Два курса са.

Не би трябвало да ги бърка към кое министерство са, ако си вършат наистина работата. Какви мотиви иска професора, това не е негова работа. По-скоро го е страх да не го сменят и почва да нагнетява напрежение

Да, с такива хватки Брънзалов измъкна НИМХ от БАН, главно, защото по устав на БАН не можеше да бъде директор след 2 последователни мандата..

С ковид терора , идва и еко терора. ;) Глобалистите придвижват и двете заедно, след Омикрона се удря на СО2, Метан от крави, зелена енергия. Както подчиниха всички под СЗО, много е важно да няма други компетентни структури освен тези на Бил, Безос. НИМХ са наши хора, все още имат някакво знание и акъл, все може някой да каже царя е гол, затова ги ликвидират. Клоуна и Денков, са част от фашизма, по всяка тема, видяхме, че от Америка за България им пълнят чекмеджетата . Каквото са им заповядали ще изпълнят. Просто нямам думи, от нищото докараха трима със самолета и след половин година ги сложиха на власт.

Ореваха орталъка, за да се махнат от БАН ! Сега да не реват пак!

Що ви трябваше да се махате от Бан? Какво друго очаквайте да стане като се набутахте при министерствата? Хората някога ви говореха, ама кой да слуша?!

БАН в този си вид е само социален пансион за самозванци развиващи хобитата си.

БАН беше велика организация... сега БАН в този си вид, просто ... еБАН. Е, вероятно в НИМХто не са искали да ти таковат и тях. :)

Много положително, че работи с тези министерства, ако не харесва МОСВ, да си изберат някое друго. Според мен НИМХ нямат място в МОН, след като вече нямат право да обучават докторанти от август 2019г, а тези които са били такива през този период да могат да използват базата на БАН.

"Съвсем нормално е научна организация да бъде към МОН" Ако се смятяха за такава, още по-нормално беше да са към БАН, но те самите го напуснаха.

Научни организации с акредитация са още и Военномедицинска академия (ВМА), МБАЛ „Токуда болница София", Медицински институт на МВР, Институт по отбрана "Проф. Цветан Лазаров", АДЖИБАДЕМ Сити клиника УМБАЛ – София и др. Те под шапката на МОН ли са? Фирмите който имат научноизследователската и развойната дейност, могат да имат споделен докторант със някой университет или докторант в самостоятелна форма, дали трябва да са към МОН? А НИМХ по решение на Постоянната комисия по природни науки, математика и информатика и последваща анотация от същата комисия през 2019. Казват, че не могат да обучават докторанти, защото нямат нужната база за това.