17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абсолютно съгласен, текущо отиваш за свидетелство за съдимост с акт за раждане, който даже не поглеждат. Също така все още не разбирам защо лепим стикери по колите, например годишен преглед и гражданска.

Идеята е добра. Но имам съмнения дали няма да стане просто поредната далавера с подменяне на карти, книжки, паспорти и други документи. Електронна диентификация без задължителни документи и без задължително вадене на нови - Да! Една снимка стига, годината е 2021. Има и скенери за пръстови отпечатъци, има и всякакви версии на цифрови подписи.... Дано НЕ е поредната далавера.

Тия разговори са точно като sales manager презентация. Всичко е рози и шоколад. Как ще стане и как ще се изработи - никой не знае. Ама овците си блееем в захлас.

Няма смисъл да се пита,а да действат

Трябва да имат QR за проверка в системата на издаващия и тогава край на фалшивите документи. Всеки с един телефон ще може да провери има ли го в системата и какво пише там.

Преборихме корупцията. Новото старо ОПГ си се разбира за всичко. Да ни е честит Новия дигитален комунизъм!

Какво значи дали някой си одобрява... целият нормален свят така работи и то не от година или две... само тук се разнасят купища гъз-папир по Х на брой екземпляри с печати и тнт глупости, които не служат за нищо. Събудете се, на прага на 2022ра сме, а не 1963та!!!

За да има неква гавра с народа. Нямам други обяснения. Преди години спираха често за тези застраховки и освен да гледат стикера искаха и докумените - договора с карточнето към него. И при поредна проверка изглежда карточнето е паднало между седалките. И ме спират пак, пак проверка Ма карточне няма, нали. Викат - Акт -Що бе? -Нямаш застарховвка. -Ма, как? Е, стикер Е, договор... -Да, ма без картончето това е невалидно. Ше се извадиш ново, ше го представиш, ше ти отменят акта. И толкоз..

се допусна срив на търговския регистър,че се пося недоверие в машинното гласуване,че ни наплашиха с всякакви хакерски намеси,как гражданите да се лишат от хартиените документи,които са техния живот? И на хартия и дигитално е идеалния вариант...акт за раждане, нотариални актове и други....

Точно както го направиха със сертификатите! Системата издава документа и слага код за проверка! Четеш хартията, сканираш кода и гледаш електрония издаден дали съвпада. Личните данни са заличени, ако искаш да видиш всичко се регистрираш с ел. ппдпис и гледаш! Така се знае, кой го е гледал и има ли право да го гледа. Ел. подпис струва 4лв. за 3 г. ако нямаш 4 лв. не ти трябват ел документи. Виде ли колко е лесно?

А каква ще е длъжността на Бойко Рашков в дигитализацията?

Те пак ще си ги имаш на хартия, само няма да са с подпис и печат, а с линк за проверка дали хартията отговаря на ел.!

Жалко, много жалко. Всичката тази информация може да бъде дигитализирана и вместо да се/ни занимаваме с глупости да бъде максимално улеснена. Само като се сетя предишните интелектуални богове колко време се опитваха да интегрират една електронна рецепта, просто е смешно. Даже имаше период в който водещи ИТ компании предлагаха безвъзмезден труд с цел помощ, но нали не може да се краде, когато нещо е безплатно…

При срив на системата може да се загубят данни. Важните документи винаги трябва да са хартиен носител, с мокър печат и оригинален подпис.

Все пак ще ни чипират, т.е. дигитализират, и то всички, дори неваксинираните, муахахахахах,

Цял свят се отказва от тази измама, ние се намерихме най-умните.

Да ни татуират по един баркод на челото при раждането, и готово.

Аз имам електромагнитно оръдие, пуф! И всички дигитални данни изчезват

А какво ше правят 500 000 държавни служители? Пример Варна, общинска сладкарница - 6 души персонал с 400 лв МЕСЕЧЕН оборот. Заплати 6 х 800 лв, плюс бонуси, премии, отпуски и болнични. Хора на КМЕТА от ГЕРБ.

Всеки документ от държ адм. може да има QR код, чрез който да бъде проверен много бързо. Както зеления сертификат. Нотариусите могат да заверяват такива документи за чужбина.

Луди ли сте бе? Електронното е несигурно и подлежи на измама мнго по-лесно от физическото. Питайте хилядите хакнати фирми дето плащат огромни откупи на хакерите само и само да им върнат досътпа до документите си. В момента в който спрете да притежавате физическо копие, нямате нищо на практика. Един бит да обърна в информацията за вас (това е е 0 да стане 1 или обратното) и изчезва вашата собственост. Не е лесно това да се направи, но ако някой се добере придобива до тая система, придобива безгранични възможности. Опичайте си акъла, че иначе ше ви сварят като жаби докато се усетите.

При пожар, наводнение, земетресение или недобросъвестен служител също могат да се загубят данни. Каква е разликата?

Ако използваш толкова мощен електромагнитен импулс, изчезването на дигиталните данни ще ти е най-малкитят проблем. Щото като си в каменната ера е все тая, дали си си платил здравните осигуровки, или имаш парцел на околовръсното...

Верно ли? Защото не мога да отида да си направя печат и да ти издам документ какъвто искаш? Айде сега да обясниш, как се фашшифицира документ, който с едно щракване може да се провери в системата. Да си чувал за електронно свидетелство за съдимост? Айде донеси ми фалшиво и те признавам! Дай фалшив зелен сертификат, който минава проверка и те признавам?!

Кой, дай пример кой се отказва?

У вас може и да има срив!

Според мен само нотариалните заверки и печатите на съдията по вписванията и нотариусите върху документите за собственост на недвижими имоти следва да останат с мокър печат. Всичко друго не е необходимо!!!

Ами то от няколко години, например, НОИ не заверява и обработва самоосигурителните книжки. Всичко било електронно, ми казват, тоест в книжката последните години ми липсват, въпреки че работя и внасям осигуровки. Не знам добре ли е, зле ли е това....

А ние се чудехме, какво и как ще ни ограбват.

ЕЛЕКТРОННОИТ КОНЦЛАГЕР ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ ЩРАКНЕ НАД КЛЕТИТЕ ГЛАВИЦИ НА ОВЦЕТЕ ... ОСТАВА ПОСЛЕДНАТА ОПОРА НА ЧОВЕКА - ХАРТИЕНИЯТ КЕШ, ЧИЕТО ПРЕМАХВАНЕ Е В ОСНОВАТА, В ДЪНАТА НА ЦЯЛАТА ОПЕРАЦИЯ КОРОНА! СЛЕД ТОВА НИКОВА ВЕЧЕ, НЯМА ДА МОЖЕ "ДА СИ ИЗТЕГЛИТЕ ПАРИТЕ" ОТ БАМКАТА И НИКОГА БАМКА НЯМА ДА МОЖЕ ДА ФАЛИРА... ДИГИТЕЛНИ ДОКУМЕНТИ Е СТЪПКАТА, ЧРЕЗ КОЯТО ЩЕ ОТМЕНАТ И ЖИЛИЩАТА И НА БАБИТЕ ВИ...ЗАТОВА ДО СЕГА НЕ ОТПИСАХА "ДЪЛГОВЕТЕ" - ЧАКАТ САМО "ХАРИЯТА" ДА ИЗЧЕЗНЕ И ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ ... МОР , ГЕНОЦИД И СМЪРТ ! ЧОВЕЧЕСТВОТО ВЪРВИ КЪМ ПОСЛЕДНИЯТ СИ ФИНАЛЕН СТАДИИ ...СЛЕД КОЙТО НЯКОИ ЩЕ ГИ ПОСТИГНЕ "ВТОРАТА СМЪРТ" И ПАК ЩЕ СА СА ЖИВИ ТУК, А ДРУГИ ЩЕ СТАНАТ "БЕЗСМЪРТНИ" АНГЕЛИ ...АМА НА НЕБЕТО .... АМИН !

Идеята не е лоша, но сроковето са недомислени, за да не покажем по-най-най. Първо цялата администрация работи с мокри печати. В съда, в банките, в нотариалните актове....електронните документи все още не важат, това ще породи правен хаос. Второ у нас няма компютърна сигурност, ако банката ви иска електронен подпис, много лесно ще се появи фишиниг или мелуеър ще изкопира с един имейл електронния ви подпис и ще започне да тегли парички. Трето - в момента администрацията е 200 000 души. За да може за шест месеца да се сдобием с електронни подписи всички, това значи на всеки ден по 1000 души да минават през МВР само за това, да се създадат опашки, и всеки от тези 1000 човека на ден да вади 300 лева, плюс парите за компютър (под 5 процента имат компютри). Аз не знам дали бъдещите управляващи знаят каква част от населението има електронен подпис, каква част от населението има компютри, какви са реалните ни доходи? те идват от един Харвардски свят и всичко им се струва лесно, ама тук нещата са по-други. Ние едно електронно правителство въвеждаме 10-15 години и НАП, ГДБОР, МВР, МВНР, НЗОк се оказаха пробити за хакери. нека започнат от компютърната сигурност.

Въпросът за дигитализацията, хартиените документи и печатите е поставен много общо. Трябва да се изясни в конкретика за какво става на въпрос. По принцип харесвам улесненията, използвам доста модерни дигитални функционалности на съвременния живот, но въпреки това смятам, че отпадането на хартиени варианти на някои документи не е добра идея. Трябва да се има в предвид, че в България освен, общо казано технически грамотно, има и много неграмотно население и въобще не визирам етнически малцинства. Все още в някои дори държавни учреждения има хора, които въобще не се справят с компютрите. Не казвам, че това е правилно, но казвам, че идеите трябва да се съобразяват с действителността. Отделно от това, както всички знаем колкото и да е сигурна една система винаги може да има пробив, така че двойната подсигуровка е по-добрият вариант. По повод на отпадането на печатите, което касае основно фирми и държавна администрация мога да кажа, че има държави, в които поставяне на печат не е изискуемо, но пък е задължително съответния документ да е издаден от система, която може да удостовери издаващия, респ. да е напечатан като подписът в оригинал е задължителен. Така че тези идеи трябва да се разглеждат много внимателно.

И всичкото това за 6 месеца!? Ми то, верно ще литнем и до луната!

Искали да въвеждал електронно гласуване. Хората още не са свикнали на машинното, въпреки че масово се тегли от банкомати. На вота през юли имаше малко над 40 процента, цели квартали не гласуваха, на обединеният вот за парламент и президент гласуваха 34 процента - почти 20 процента по-малко отпреди пет години, а на балотажа гласуваха под 30 процента. Нека го направят електронно и ще гласуват само 5-10 процента. Колко хора имат компютри? А колко от тях колко имат електронни подписи? А в едно семейство с четирима пълнолетни всички ли имат четири компютъра? А ако всички имат четири компютъра и трима откажат да гласуват, какво ще докаже, че един от тях, няма да натисен бутончето вместо другите трима и да гласува четири пъти за една партия- това го виждаме непрестанно в Парламента с гласуването с чужди карти. Камерата ли ще трябав да включваш как гласуваш? ама това нарушава правото на лична неприкосновеност на вота. Ами ако нямаш камера - ще даваш 15 лева, за да имаш правото да гласуваш? това не е ли също нарушение на правата ни? Знаете ли колок съдебни дела ще бъдат повдигнати срещу новите закони. Това са хора, без връзка с държавата, те си мислят, че от утре можем да станем Сащ, ама не можем. Постоянно сипят сравнения с Германия, Франция, Канада, а забравят, че те са със съвсем друга история и култура.

Искаш да кажеш, че не бяха изтекли частните ключове за издаване на зелени сертификати ли? Я пак помисли? А за квантовите компютри к'во ще кажеш, дето за 2 месеца ще ти разбият криптирането дето иначе би тонело хиляди години. Не са толкова елементарни нещата, и всеки занимаващ се с ИТ ще ти каже, че хич не е без рискове тая работа.

новото ОФ...

и не се подавай на пропагандата, че уж ниската дигитизация се дължала на нещо друго, а не на напълно обснования скептицизъм на германеца. Той по-прост, а ние по-умни, да се натискаме да ставаме цифрови роби. Същото е и положението с ковида в Германия. В Германия, съгласно абсолютните данни на юромомо, няма абсолютно никакви публични здравни проблеми. Пропагандата обаче, натиска ли, натиска, да създава изкуствена паника.

Друго си е ДС-то да си е изучило децата в Харвард.

Електронното гласуване ще повиши значително активността на избирателитд! Това е ясно, но паралелно с него трябвс да се въведе образователен ценз и да се забрани на българите с двойно гражданство да гласуват. Само това ще промени спектъра на партиите в парламента.

Ако направят електронна свързаност между държавните и общинските структури и задължат мардите чиновници сами да си намират и теглят от базите данни информаьия за гражданите до която имат достъп ще е чудесно! Откъде накъде ще карат хората да обикалят по инстанциии и да носят удостпверения като самите чиновници трябва да си наморат и получават информацията по удостоверенията! Примерно искат удостоверение за съдимост или семейно положение- сядат на компютъра и го проверяват! И освен това задължително обслужване само на 1 гише а не да се обикаля като малоумен и да се губи време. И без това услугите се плащат с нашите данъци!

честит дигитален концлагер! "Живите ще завиждат на мъртвите".

Ще избегнете хакерите особено за документи с пари

Поредните Дивотии и Див Комерсиализъм на Изостанали във времето Властимащи и Пишман "Специалисти"! ВСИЧКО което преминава през Електронните и Компютърни Системи е "ОТВОРЕНО-ОТКРИТО" и СВОБОДНО може да се "ТЕГЛИ", "ОБРАБОТВА" и "МАНИПОЛИРА" дори от хората със средни познания в тези област ! Нищо повече от създаване на поредния Хаус и Хвърляне на Милиарди за Пълнене на нечии гуши !

Ако си шофьор трябва ли да лепиш/плащаш/стикер за гражданска, стикер за екокатегория, стикер за ГТП, да носиш син талон. Трябва ли да носиш разни свидетелства и удостоверения за работа, ако си хронично болен /не само/трябва ли да носиш един куп книжки и рецепти след като може всичко да е по електронен път. Кой ще се вземе да се занимава да хаква тези неща? А има и още много други такива които могат и трябва да се направят така при изчистване на определени лични данни от съответните документи. Относно документи за всякакъв вид собственност винаги има начин да се предупреди всеки собственик за евентуални действия по промяна на собсвеността и тя да е в сила само след неговото потвърждение