Нов конфликт между Фонда за лечение на деца и родители

Нов конфликт и обвинения възникнаха между Фонда за лечение на деца и родители. От Фонда искат здравният министър да се намеси в спора като арбитър.

Обратно в новината

Коментари - Нов конфликт между Фонда за лечение на деца и родители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Майката избра пътя на парите,но те не лекуват,а убиват съблазнените!

Фондът за лечение на деца не финансира експериментално лечение и това е записано в Правилника за дейността му. За съжаление сме изминали пътя на родителите на Гери през 2011г.,но всички набрани дарителски средства за 6 годишния ни син в размер на 120 000 евро бяха преведени до стотинка на болницата в Париж.Разбираме мъката ,ужаса и болката да просиш пари за живота на детето си,но хората са дарили за лечение на Гери и всичко останало буди недоумение.

goose

Това е от майката на Гери, публикувано снощи във Фейсбук: Аз няма да оставя нещата така!!!Скоро ще покажа всички документи от клиниката!!!Нямаме преводач,нямаме формуляр S2 ???Нова ТВ ДА имат хора във Фонда????!!!НоваТА ПАК И ОТНОВО НЕ СТЕ УСВЕДОМЕНИ ИЛИ ТАКА Е ПО ДОБРЕ ЗА ВАШИЯТ РЕЙТИНГ.....АЗ НЕ СЪДЯ ФОНДА ,А ОБЖАЛВАМ ТОЧКИ ОТ ДОГОВОРА,КОЙТО МЕ ПРИНУДИХА ДА ПОДПИША ИЛИ НЯМА ДА ЗАМИНЕМ!!!ПОДПИСАХ ДЕКЛАРАЦИЯ,ЧЕ НЯМАМ НИТО ДАРИТЕЛСКА,НИТО НАБИРАТЕЛНА СМЕТКА!!!ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НЕ Е ПЛАТИЛ ЗА ГЕРИ 250 000....А АЗ НЕ СЪМ ИСКАЛА ДРУГИ ПАРИ,КАК НЕ ВИ Е СРАМ!!!НОВА ТВ,КОГАТО МИ СЕ ОБАДИХТЕ,ЧЕ ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ РЕПОРТАЖ,ПОНЕЖЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ЗА СЪДА АЗ КАКВО ВИ КАЗАХ??????КОЛКОТО МИ ПОМОГНАХТЕ,ТОЛКОВА МИ НАВРЕДИХТЕ,ИСКАМ ДА МЕ ОСТАВИТЕ С ДВЕ ДУМИ ДА КАЖА НА ХОРАТА ОТ ДЕКЕМВРИ ДО МОМЕНТА КАКВО СЕ СЛУЧВА С НАС!????ЩЯХТЕ ДА ГОВОРИТЕ С ПРОДУЦЕНТИТЕ И ДА МИ ЗВЪННЕТЕ АЗ ВСЕ ОЩЕ ЧАКАМ???КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА ЛЪЖЕТЕ....ТОЛКОВА ЖАЛКО И ПОШЛО!!!

goose

Или с други думи - лъжа е, че имат издаден S2, лъжа е, че някой нещо е платил по този s2 (при положение, че той се предявява след приключване на лечението и отделно от това към момента има малко над 100 милиона висящи за плащане по S2, лъжа е, че са получили изобщо някакви пари от фонда (който всъщност не плаща нищо по S2, задълженията по тези формуляри се плащат от здравната каса. Толкова за "достоверната" информация от статията горе.

Дълбоко съчуствам на родителите и желая успех на Гери!Не им е лесно. Не разбирам логиката в случая. При положение,че добри хора вече целево са дарили за лечението на детето,защо майката иска пълната сума от Фонда?Разбира се,че трябва да бъде само доплащане.В противен случай,дарителите остават излъгани-дали са пари за Гери,а родител щял да ги преразпределя... Сигурен съм,че родителите са в стрес,но това,което предприемат не е редно.За съжаление,още немалко тежко болни деца чакат от този наш Фонд.Съвсем др.тема е,защо изобщо,български родители са превърнати в просяци,в името на живота и здранвето на децата си.

goose

Прочетете малко по-надолу, това, което отпусна фонда по случая не е пълната сума, необходима за лечението.

loyola

някой да сподели как се превеждат пари, например 300 000лв, анонимно ?

goose

С посредник-адвокат, който декларира дарителя само пред съответните органи. Информация за дарителя не стига до дарения и той остава неизвестен за масовият зрител.

явяват се законно упълномощени представители като адвокати например, които имат цял куп документи вкл. нотариално заверени декларации и така.... по света поне, за това как е в България не зная, но предполагам се следва подобна схема.. разбирам проявения интерес като се надявам подобни въпроси да се задават и в случаи на злоупотреби, не само при дарителство

Прочетете обясненията на Goose и стига сте цъкали минуси и сте говорили за морал. Повечето от вас вероятно за първи път четат за Гери и мимоходом написват по някой коментар. Така се случи, че аз от самото начало се сблъсках виртуално с болката на семейството, ежедневно бях свидетел на молбите и паническия ужас на майката, че детето ѝ няма да доживее следващата година. Много правилно е казал народът ''ела ми на мера, да ми хванеш вера''. Гери е на 6-7 години - преди диагнозата е била едно здраво дете. Диагнозата е била като гръм от ясно небе за родителите. Трудно ли ви е да си представите, че целият този ад може съвсем неочаквано да се стовари на собствените ви рамене? Вместо да сте солидарни със семейството и въпреки всичките скандали с този фонд, вие философствате.

А да се опитваш да вземеш обществени пари, които са необходими за други деца, при положение, че имаш събрани от дарения за лечение?

goose

Нямаш ги събрани, имаш отпуснати пари за лечението и събираш още 350 000 евро над тях, за да живее детето ти. Пожелавам ви никога да не разберете лично за какво става дума.

goose

Фондът по закон не доплаща лечението. Отделно господа журналистите не са си свършили работа - за Гери единствения шанс е експериментална терапия с антитяло, което струва 350000 евро. Фондът пое разходите по лечението на детето без цената на самото антитяло. Пилосов извъртя нещата така, че вместо да даде 250000 за лечението искаше да прибере от майката тези 300000 които беше събрала до момента, да си ги опука за медицински изделия и след това да задължи здравната каша да плати вместо фонда лечението - урежда си комисионните и оставя майката на нула да търси наново още 350 000 евро за спасението на дъщеря си ... Така че "журналистите" - проверявайте си историите качествено, преди да пишете.

goose

п.с. Точно заради очаквания номер от Пилософ детето няма дарителска сметка, парите са по сметка на майката, така че това, че тя е декларирала, че няма дарителска сметка на името на детето е напълно вярно.

Майката е декларилала, че няма и разплащателна сметка в полза лечение на детето, което си е лъжа.

goose

п.п.с. Понеже всеки път побеснявам, като се сетя точно за този случай, малко не го обясних като хората - лечението струва 250 000 евро и към него трябва допълнително 350 000 евро за самото антитяло, което да даде шанс на хлапето да живее. Понеже фонда не може да финансира експериментално лечение, взеха решение да покрият само сумата, необходима за самото лечение, без необходимото антитяло.

Изглежда, че никога не се пише цялата истина, а само някакви факти се изваждат от контекста и се пробутват за дискусии :( Дано лечението на детето е успешно, независимо от къде идват парите, това е най-важно в случая!

Знаеш ли, че детето се лекува с терапия, каквато и други деца с тежки заболявания в България.

goose

сайта на нова тв, новина от 07.12.2016. Шанс за живота си Гери получи от хиляди хора, които през последните седмици не спряха да вярват и да помагат. Неочаквано помощ за детето дойде и от голям благодетел. Той обеща, че ще преведе на два пъти по 150 хиляди лева на клиниката, в която момиченцето ще се лекува. Фондът за лечение на деца се произнесе по случая на болното дете и осигури 250 000 евро. Историята на Гери ви разказахме през последните седмици. Детето има тежко онкологично заболяване, заради което лекарите у нас му дават само 6 месеца живот. Шанс за момиченцето дава клиника в Кьолн, в която лечението на детето може да стигне до 600 000 евро. По искане на лекарите в Германия още следващата седмица детето и майка му ще заминат за клиниката в Кьолн. Средствата, които Фонда за лечение на деца отпусна ще бъдат дадени за първата фаза на лечението на Гери в Германия. Химиотерапии и операция на чужди стволови клетки. А след това с дарените от хиляди българи пари малкото момиченце ще започне експериментално лечение с анти тяло, което дава шанс живота й да бъде спасен. Хайде сега кажи къде точно в България някой предлага подобна терапия.

Ако Фондът по закон доплаща само липсващата сума за лечението, казусът е ясен. За какво са делата от страна на майката, още повече, ако не е декларирала даренията? И не е ли по-важно, че има достатъчно финансови средства за лечението на детето? Дано момиченцето оздравее! И може би е добре близките му да се концентрират над това и да са по-смирени, защото за съжаление не всеки нуждаещ се и не всяко дете у нас получават достъп до адекватно лечение.

goose

Прочетете обяснението ми малко по-нагоре, това, което е изнесено в статията, не е цялата истина.

Не взимам всичко, написано в статията за чиста монета и съм сигурна, че е много тежко за родителите. Мисълта ми беше по-скоро, за какво са им сега и дела, освен ако не е застрашено финансирането на лечението. Но както се казва - всеки си знае.

Нелицеприятна история. По принцип фонда трябва да се занимава с цялата сума.Нали и той получава дарения. Не разбирам тези индивидуални дарения - къде отиват,за детето ли са /дано се излекува,горкото,защото дума не се казва за него/.

Следя случая от самото начало. Поради състоянието и диагнозата на детето бързо трябваше да се пристъпи към лечение в Германия, пари и решение от Фонда обаче нямаше. Лекарите в България даваха 6 месеца живот на това дете. Затова родителите се принудиха да започнат кампания за набиране на средства по лична сметка - също и заради непочтеното изискване от страна Фонда основната част от парите да се събират в дарителска сметка, а Фондът да доплати това, което не достига. Понеже следя страничката на Гери във ФБ знам, че родителите много лъвски се борят за детето си. Гери замина за Германия и е в процес на лечение, но парите свършват, а Фондът бюрократства. Доколкото разбрах, са накарали майката да подпише декларации, че не е набирала никакви средства за лечението на дъщеря си, въпреки че са били информирани че средства се набират, макар и в лична сметка. Не ми стана ясно с каква цел. Понеже членувам в няколко дарителски групи във ФБ, при наличието на такъв огромен брой кампании за дечица, бих казала че този Фонд просто не работи. Не виждам как е възможно да се отказват средства за животоспасяващо лечение на дечица и родителите да се принуждават да просят и да измислят какви ли не врътки!

Първо и най-важно дано за Гери всичко да мине добре и да е жива и здрава! Чакай сега малко, те вече са събрали цялата сума, но декларират, че не са събрали никакви средства и искат фонда да им плати пак цялата сума, с обещанието, че ще ги дарят другаде. Защо просто не ги оставят във фонда и те ще отидате за друго детенце?

Изобщо не са събрали цялата сума. Прочетете обясненията по-горе.

Стискам палци за детенцето, то е най-важно

А как е детето? Оставам с впечатлението че парите са по важни.

А да се попълват декларации с невярно съдържание, за да се вземат обществени пари, които са необходими за много други деца? Морално ли е? А даренията на хората за лечението да се използват незнайно за какво?