ВВС: Зловеща тишина в сиропиталищата в България

Би Би Си (ВВС) отново надникна в домовете за изоставени деца в България. В сутрешния си блок радиото проведе дискусия за това дали властите в София са се вслушали в острите критиките за трагичното състояние на тези заведения, предаде Дойче веле.

Обратно в новината

Коментари - ВВС: Зловеща тишина в сиропиталищата в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, има много богати бизнесмени, но те не са работили и не са луди да си дават парите ей така, на някой щото той имал нужда. Това не е комунизъм и принципа ако имаш 2 ризи-дай едната на ближният си или на някой, няма такова чудо всички да сме равни. Никой не дава ей така за мили очи, всеки иска и възвращаемост, капиталовложение ... това си е пазарен привцип, нищо ново. Някой като е богат , няма да си даде парите на просяка на улицата, я. А и що да не си даде на своето дете/деца, а не храни циганета. Та, незнам как го виждаш това Мона Лиза от Дойчланд... нещо много социалистическо ми звучи това с оркестъра и дай на бедният, щото той нямал... хубаво като идея, но невъзможно и неосъществимо.

Аз давам само една хубава идея в качеството си на ангажиран гражданин, който се информира постоянно от чужди медии за подобни проблеми и решаването им по света. Тази идея може да се поеме от Министерството на образованието и съответно от специалисти - музикални педагози и терапевти, аз работя в съвсем друг бранш, разполагам със скромни финансови възможности и лично не мога да се ангажирам повече за сега. Има толкова много педагози в България, както и много богати бизнесмени и политици, чието благосъстояние отдавна е надхвърлило средния жизнен стандарт на европейските граждани, има и разни програми по линия на Европейския съюз, чрез които идеята за оркестър може да се финансира. Във Венецуела със сигурност са се справили без помощи от EU.

Първо процедурата за приемане на дете в приют е тромава, бюрократична, става под ръководството на ОЗД към съответната община; после цял торба с документи, съдебни решения и прочие. Така, че няма мотиви за повече деца в приютите и безконтролно пълнене на заведенията. Освен това, масово приютите в страната са затворени и закрити. УСЛОВИЯТА в приютите са значително по-добри от условията при които живеят тези деца, значително са по-добри от условията при които живеят и хранят мнозинството от децата на България. Имало много изоставени деца, така е щото държавата нехае - раждат все едни и същи, след второто и третото дете да се приложи кастрация; щом е изоставено поне едно дете от една жена, тя няма право на друго раждане - кастрация; после - около магистралите са насядали цяла армия от проститутки, но никой не му прави впечатление това положение - властта нехае, мерки срещу проституцията, от нея идват значителна част от тези деца/от време на време всяка една проститутка е забременяла/; оставено дете в приют, при жива и здрава майка, само при едно условие, че същата ще е кастрирана да не ражда повече деца; а иначе щом са толкова загрижени да си ги вземат в Англия и там да се радват на тях, колкото си искат, а между другото въпросната дама има ли деца - щото аман от стари моми акъл да дават и да избиват майчини комплекси.

Смятам, че е прав бесен. Изобщо не би трябвало да има такива домове. Което дете си има майка, да си го отглеждат в къщи. Да е мислела като го е раждала. Само за истинските сираци може да съществуват такива домове и тогава държавата да е длъжна да се грижи добре за тях с парите на данъкоплатците.

донякъде приемам Вашите аргументи, но какво са виновни децата, че са изоставени? и можете ли въобще да си представите за едно дете какво означава да бъде изоставено и да знае, че няма никой на този свят, на когото да му пука за него. Иначе някой учител с радост ще заведе детето си в дом за сираци, защото там храната е по-добра. Е, да ама не го правят, защото топлината в дома няма нищо общо с тръбите на Топлофикация и ако сте били поне веднъж в дом за сираци или изоставени деца - трудно се забравят детските очи...

Мдааа, вечният проблем като за нашите земи и страна тук. И аз мисля, че в тия домове, въпреки желанието на много хора, които осиновяват все пак деца (а те осиновяват бели, прави и здрави деца) е че, в тях, в крайна сметка, остават циганетата, които така или иначе никой не иска, и естествено. И аз да съм, и аз няма да искам да взема цигане, ако ще взимам дете въобще. Но домовете са пълни с циганета и в тези домове те биват гледани с нашите (държавни) пари от данъците, за което никой нормален човек не е съгласен да му отиват парите, за това, че някоя си циганка вдигнала краката и незнаела къде е аптеката да си купи един презерватив. Имаше интересна случка с една моя позната от Надежда 1 (София), която живее съвсем близо до един такъв дом и близо до тях и точно срещу дома е и маркет на Фантастико. Та тя ми казва (вижда се от тях домът): -Ето, по-миналата година на домът му смениха на ВСЯКЪДЕ дограмите с PVC, пускат си им парното, имат си топла вода, смениха им всички мебели и направиха хубав ремонт. Водиха ги и миналата, и тая година на море...какво им е на тия деца !?! Аз съм с 2 деца (момичета, не е разведена жената) и не мога да си озволя да сложа и една PVC-дограма. Моите деца не са ходили на почивка и море от 4 години, не мога да им дам пари за море, нямам, не ми стигат, едвам изкарваме месеца. На моите деца, заради парите, сме им спряли парното на всякъде в къщи от 10 години, ползуваме само топла вода и сме длъжници на ТЕЦ София с 2000 лв. Какво им е на тези в дома ?!? Че то моите деца са по-зле от тях! Говорим за бяло семейство, не са цигани, софиянци, които нямат село от където да примъкват буркани, яйца и др. Също казва, че я е страх зимата, когато се стъмва рано, да иде да си напазарува от маркета и после да мине покрай домът за да се прибере във входа. Домът е на половината като слава като този в Бургас - Коджакафалията. Децата се мотаят в късен час от вън, просят от излизащите от маркета, крадат, качват се в някакви коли (стари бангии-последна грижа, като Голф 2 примерно) сприращи пред дома и запрашват в 23.00 ч. примерно, на някъде. Това не е нормално, кой от вас би си пуснал детето, което нормално на другият ден би трябвало да става рано за училище, да се мотае по улиците и да се качва по чуждите коли и да запрашва Бог знае на къде... ?!? Това, нормалните деца, не го правят !!! Та, и аз смятам, че циганката след 2-ро дете трябва още в родилното да й се режат фалопиевите тръби, и край! Само така ще можем да овладеем нещата. Може да изглежда жестоко,но това е начина, няма как. Нещата просто излязоха извън контрол. Много им е лесно на тия от ВВС, айде те тогава да вземат да гледат тия циганета или да ги питам аз тях: как ще реагират, ако се окаже, че техните собствени деца живеят по-зле и не са виждали родното си море от 5 години, а тези негърчета от съседният дом живеят по-добре от тях ??? Пък тогава ще си говорим пак.

Защо все си мислим, че за всеки проблем трябва да откриваме топлата вода? Въпросът със сираците и домовете е решен до голяма степен отдавна в по-хубавотдавна по един или друг начин. Има готови модели - не е чак толкова трудно да заимстваме ат и приложим тук, естествено адаптирани към балканските ни специфики. Това няма да стане от самса длъжни да се погрижат и да го направят. Що се отнася до циганите - ние за разлика от северната част на континента не сме имали исторически необходимото време да ги изгоним по на юг или на изток. Съвременната българска държава възкръсна като Феникс в по-модерни времена, а не в онези варварски средновековни столетия, когато понятието геноцид още не съществуваше. Също така българинът в резултат на 7 века робства, вече е бил станал етнически толерантен и миролюбив. Националистическата и шовинистична енергия намери своя отдушник в няколкото последователни войни до средата на миналия век. Комунизмът, който естествено беше за равноправие между хората, расите, етносите и индивидите, поставие циганите на точното за времето социалистическия живот - в хигиената, БКС-тата, плод-зеленчука, а по-мързеливите - по кофите за боклук. Убеден съм, че ако не бяха тези няколко изброени по-горе фактори, в България отдавна нямаше да има ромско население. Следователно нямаше въобще да обсъждаме проблема за изоставените деца /според изчисленията на специалист по-долу - близо 70% били циганета/, защото такъв нямаше да има и ББС нямаше да прави въпрос от това. В по нови времена, нашия братски румънски народ намери чудесен начин да се отърве от циганите, като ги изпрати в дългосрочна командировка с еднопосочен билет до Италия, Франция, Испания и къде ли още не. Сега италианците искат да им ги върнат, ама трудно ще стане, без да ги обвинят в потъпкване на човешките права. Що се отнася до англичаните - те отдавна имат специално отношение към циганите - може би защото произхождат от тяхната бивша колония - Индия. Въпреки очевидния етнически привкус на проблема с изоставените деца, все пак аз считам, че той има по-скоро чисто социални и икономически измерения. Има и морално-нравствен характер. Останалото са приказки за лека нощ.

мога да кажа тея от BBC да го духат

Основният проблем в повечето такива домове е простата и вулгарна липса на пари. Като толкова много знаят да дарят средства, да намерят хора и да построят и обзаведат нови. Или да ремонтират старите. Ама най-големият проблем на българия бяха танцуващите мечки доколкото си спомням. За тях пари имаше, а за децата няма.

Ами, какво точно Ви спира? Елате, направете подобен оркестър тука) тамън ще имате и слава, ще ви покажат по ТВ.... Та ккакъв ви е проблема?

Абе какво Ви интересуват домовете с изоставените деца? Те не са важни! Те са нищо. Слушайте Лили Иванова и се възхищавайте на минижупа и... За Ваше сведение един факт - и във Венецуела имало много изоставени деца, живеещи по улиците, дишащи лепило, вземащи разни други наркотици и извършващи престъпления. Да ама някой по-умен и човеколюбив човек измислил програми да им помогне, били закупени музикални инструменти, децата били обучени да пеят и да свирят и сега вече има великолепен оркестър и хор, които гастролират по света и го смайват с талант! Наскоро въпросният оркестър от бивши улични престъпници успешно е изнесъл концерт и в Швейцария. Очаквам някога да чуя за подобни новини и от България. Да стъпчеш и да унищожиш никого, който и без това е беден и болен -не е кой знае какво постижение, българите са майстори да се тъпчат и да се плюят помежду си. Но да помогнеш и да изградиш някого, за да може да възкръсне като птицата Феникс от пепелта - това вече е велико, нали!?

Странно ми е, че само толкова хора дръзнаха да изразят мнение тук, защото вярвам, че всеки гражданин има някаква позиция по въпроса. Проблем има. Трябва да се намери решение, но то изисква съществуването на гражданско общество в България, което да споделя общ морал и ценностна система. Ако тези фактори са налице, тогава не само този, а и много други проблеми ще бъдат решени много бързо и в полза на ощетените! Това и трябва да се направи - да се изгради гражданско общество!

НЕ ми пука за тези деца. Грижата за ВСЯКО дете си е на родителя. Огромното мнозинство от тях си имат ЖИВИ родители. Не искам от МОИТЕ данъци да се взимат пари за тях. Предпочитам тези пари да отиват за по-добри заплати на учителите, които учат МОЕТО дете. Има просто решение - всеки, изоставил детето си, отива в затвора и там принудително работи, за да плати издръжката му в дома. Така в такива домове ще останат само ПЪЛНИТЕ сираци, за които е нормално да дадем пари от НАШИТЕ данъци. Наясно ли сте, че едно учителско дете се храни по-зле от едно дете в дом?

ako se vdignem na vastanie iubiem pravitelstvo,turzi,p na kradlivi firmi shte spasim i balgaria i tezi neshtastni vreme e.

ООО, стига вече с тези цигани! Ние ли сме им ги направили, че да сме отговорни?! А всички вие, които се срамувате, че сте българи, наистина ли мислите, че имате право да се наричате така? Македония е близо, там ще ви приемат радушно. България над всичко!

ООО, стига вече с тези цигани! Ние ли сме им ги направили, че да сме отговорни?! А всички вие, които се срамувате, че сте българи, наистина ли мислите, че имате право да се наричате така? Македония е близо, там ще ви приемат радушно. България над всичко!

ВСИЧКИ ОБВИНЯВАТЕ ДЪРЖАВАТА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ТЕЗИ ИЗОСТАВЕНИ ДЕЦА - НЕ ТЯ Е ЕБАЛА БЕЗМОЗЪЧНИТЕ ИМ МАЙКИ. ВСИЧКО ОПИРА ДО КУЛТУРА САМОСЪЗНАНИЕ И ОТГОВОРНОСТ НА НОРМАЛНИ ЧОВЕШКИ ИНДИВИДИ, КАЧЕСТВА, ОТ КОИТО ИМА КРЕЩЯЩА НУЖДА, НО НАДЕЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ОСТАНА ВЕЧЕ НИКАКВА. НАРОДА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ОЛИГОФРЕНЯСА И ИЗПРОСТЕЕ ( АКО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО)

Добре че един емигрант в канада/филмов режисъор/пусна филм ,та се сетихме да се огледаме. веднага имаше музикална благотвор общините...-за пред европа.. има и още един такъв филм- за мангалите ,ама се държи на stand by...

Докато не се възприеме закон, който или която изостави детето си детски дом да се кастрира, няма да има оправия от курвите в България.Много важно е също така още като се родът мангалите да се кастрират.

Исрено съветвам ББС да направи репортаж за британските домове! Ако не помнят не къде, а точно при тях гръмна скандал за убити и заровени изоставени деца!

Chetesh statiyata i te hvasha sram ,che si Bulgarin, chetesh postingite na platenite slujiteli na zasegnatite ministerstva i te hvasha oshe po golyam sram ,pridrujen s gnyav. Anglichanite pak she se opitat da pomognat materialno, no tova nyama da reshi problemite. Ne se li proyavi politicheska volya ot glasopodavatelite da izmetat ot vlast triglavata zmiya, NACISKOTO otnoshenie kum decata i naroda na Bulgariya she ostane.

Хайде да не се правим на човеколюбиви.Ние помежду си се държим като идиоти, но не ни прави впечатление.Циганите са много защото сме нихилисти и не ни интерисува нищо, извън нашата камбанария.Това е истината, а не нашеточовеколюбие досега циганите да ги бяхме поощрили материално, друго при тях не върви, за да не раждат деца на 12-13 години, които отглеждаме с нашите пари.За тях остава само правенето...Ние така или иначе плащаме, но по-добре за две, отколкото за 10...

Да не говорим че по време на втората световна война циганите от унгария, полша, франция и други западно- европейски страни са ги пращали към освиенцим заедно с евреите. Затова в тези страни почти няма цигани. Само човеколюбивите Българи сме спасили етносите си. Няма ненаказано добро.

Драги защо да наказват стопаните на домовете? Нека милия, честен капитал на България да отдели от скромния си залък и да помогнат. Така е по целия свят. А до обвиненията, че тези деца са насила отделени от родителите показва, че Запада още живее с насила натъпканата им собствена пропаганда за Изтока в главите им отпреди 20 години и повече. Впрочем те са толкова консервативни (до закостенялост), че е трудно да разберат положението тук. А и в Британия има изоставени деца - не по-малко оттук.

некой непрекъснато да ми дава акъл, да ми турга заповед и да ме гледа у ръцете... Обиколила съм цял свят и ще посъветвам разни англичани, американци и прочие човеколюбива пасмина да ходи първо да поснима в техните гета и домове и после в нашите. Имам 2 часова лента с материал сниман в продължение на 6 години лично от мен по подлезите, метрата, улиците и покрайнините на западноевропейските столици. Човек като си постави цел може да накара нещата да изглеждат ужасяващо. И сега да им го пратя ли на ВВС? Ама няма да го публикуват... Не че оправдавам грабодерите в парламента и по другите инстанции дето гледат само да откраднат и не си вършат работата. Обаче - според статистиката на година в БГ се изоставят около 2800 деца. 70% от тях са циганета, които никой не иска, даже и западноевропейците, да не ми разправят че ни била тежка процедурата по осиновяване, тяхната не е по лека. Е, сега ние какво сме криви, че циганите се плодят като хлебарки и си зарязват чаветата???? Ама в Западна Европа, с изключение на Франция и Испания може би, почти няма цигани. И знаете ли защо? Щото още през средновековието са ги изгонили или избили. В Англия например са ги прогонвали и ако ги хванат повторно са ги бесели директно край пътя. В Скандинавия също. Сега ми се правят на чисти води ненапити. В резулат на гоненията циганите са слезли надолу и сега са на нашата глава. И като отидоха преди време в Норвегия, ония бързо, бързо ги върнаха обратно. Хе, хе така и баба знае - от далече да критикува. И не понасям като ми се запревъзнасят горките дечица, ах колко са нещастни, като сте такива филантропи и толко ви пука вземета да гледате по едно цигане у вас , бе! Ама на думи е лесно!!!

ЗЛОВЕЩО презаселване на България с такива индивиди!У-у-у....за от ужас!

Така ,като те гледам, по-голям олигофрен от теб не съм срещал.Не вярвам и да срещна .):):драги Мунчо! Ти сигурно от детските домове не си излизал през последната година-да раздаваш помощи и акъл ,кое как се прави ,нали ?спести си малоумните обиди,или най-добре ги насочи към себе си-в правилната посока.

Даряваме ти всичките кретенчета от тези домове.Взимай си ги и си ги носи в Америка.На мен ми писна цял живот да работя за безмозъчно развъждащите се чернокожи.Занеси ги на вашата президентска майчунка.Тъкмо ще си подхождат в цвят,вкус и мирис.

Кастрация за тези родители, които изоставят децата си!

Нагло се лъже.Мой познат през изминалата година беше изпратен на ревизии в такива домове.ИСТИНАТА Е: генетично увредените мангали,които обитават тези домове са със стандарт НАД средностатистическот българско семейство.И всеки би могъл да им завиди.Питам-кой е ДИСКРИМИНИРАН в случая?КОЙ!!!

Защо не вземеш да си затвориш човката..Какво общо има Б.Борисов с тази институция ??А жената до него не му е съпруга,за да се разпорежда той с парите и.

are pak na niakade viako 4udo za 3 dena i posle pak shte si ostana gladni detcata

ei... munioooo... hvurliat vinata v/u tezi koito upravliavat tezi domove i upravliavashtite. Tochno v tam kadeto triabva da se hvurli vinata. Prez poslednite 5 godini kolko puti si se setil za tezi domove? Nikolko. Za tebe niama problem ako ne se govori za nego,a? Oligofrenche malko.

Gledah videozapis na castingite za Music Idol.Ot kandidatite ,koito se iavjavat razbrah,che tozi narod e izgubil chuvstvo za miarka,ne znae kade se namira i nakade e tragnal.......Potres e fakt.ne se uchudvam,che sluzhitelite na Darzhavna Sigurnost progoniha kaimaka na stranata ni zad granitsa,za da se spraviat po-lesno s ostanalite.

ББС да си гледат перфектната държавица ...

nali znaete, 4e ni6to nqma da se promeni, politcite ne gi interesuvat podobni problemi, tezi deca ne i nqma da budat potencialni glasove i suotvetno, nikoi ot oniq maloumnici v parlamenta ne se interesuva

Така е, имаме си агенции, имаме си шефки на агенции, на министерства и куп още държавни институции - все шефки с прически и скъпи коли - ВЛАСТТА Е СЛАДКО НЕЩО! Но, едно ми е чудно - що англичанката хукнала сама по домовете - да беше извикала хората на БТв - то бе показване на къщички, на проекти на къщи за такива деца - с пари от ес-ем-си на балъци като мен -обикновен човек, който все още има работа. А шефките - за тях е само показността. А сега ще тръгнат по градове и села предизборно - хайде, ако ги видите - посочете им да ги закарат право в тези домове - белким нещо им светне в мозъците /ако ги имат/

Не знам дали знаете, ама ние си имаме Агенция за закрила на децата. Агенция като агенция - с щатни бройки, сгради, бюра , коли, големи заплати, компютри, екстри , тлъсти премиални и всички останали атрибути. Има си и Шеф - една госпожа с мазна кожа и скъПарска прическа. Нарича се Ширин Местан. Тази госпожа си има съпруг : сладкодемецът - празномислец Лютфи Местан. Има си и работа - да си направи прическа, да отиде до Гона Баня, където учи гениалното и синче, да си направи педикюр. Това , което става в домовете за сираци НЯМО НИЩО ОБЩО С ГОСПОЖАТА И НЕЙНАТА АГЕНЦИЯ.

Държавата си затваря очите пред проблемите на всички деца в институциите. Проблемът е че новата икономическа насока на държавата ни не знае , няма идея, виждане за това как да се справи с проблема. Като се добави и всъщност липсата на държава - тези деца стават ничии. Но дали не неглижираме всички към тези проблеми. Ако тези деца по един или друг начин не са в институциите -те са на улицата , ние всекидневно ги подминаваме , но въобще не ги забелязваме. Тогава сякаш няма проблем. А всичко в края на краищата е един омагьосан кръг -тези същите деца , които се правим че не виждаме - утре могат да се окажат наш спасител, или убиец!!!

Държавата си затваря очите пред проблемите на всички деца в институциите. Проблемът е че новата икономическа насока на държавата ни не знае , няма идея, виждане за това как да се справи с проблема. Като се добави и всъщност липсата на държава - тези деца стават ничии. Но дали не неглижираме всички към тези проблеми. Ако тези деца по един или друг начин не са в институциите -те са на улицата , ние всекидневно ги подминаваме , но въобще не ги забелязваме. Тогава сякаш няма проблем. А всичко в края на краищата е един омагьосан кръг -тези същите деца , които се правим че не виждаме - утре могат да се окажат наш спасител, или убиец!!!

преди да хвърлят помията върху домовете ни ,да бяха помислили ,че ако не бяха тези,макар и мизерни домове,тези дечица изобщо нямаше кой да ги погледне.

Държавата си затваря очите пред проблемите на всички деца в институциите. Проблемът е че новата икономическа насока на държавата ни не знае , няма идея, виждане за това как да се справи с проблема. Като се добави и всъщност липсата на държава - тези деца стават ничии. Но дали не неглижираме всички към тези проблеми. Ако тези деца по един или друг начин не са в институциите -те са на улицата , ние всекидневно ги подминаваме , но въобще не ги забелязваме. Тогава сякаш няма проблем. А всичко в края на краищата е един омагьосан кръг -тези същите деца , които се правим че не виждаме - утре могат да се окажат наш спасител, или убиец!!!

Ба, очаквай ти някой да се вслуша в предишните критики!...Виж, ако имаше отпуснати за усвояване европарици, тогава щяхме да видим сълзлива министърка с перчем как гали пред камерите по главиците тези нещастни и невинни дечица...Те наште си мислят, че пак всяко чудо 8разбирай - критика/ е за 3 дни, ама белите хора искат действия, иначе-е-е - клъцни - срежи, и да не се наложи само да излезем бързо-бързо от евросемейството.....

Роза, определено не е наясно със ситуацията в България, а колкото до домовете, те са от зле по-зле и докато няма държава, няма да има и деца в нея, а колкото са останали или ще измрат, постепенно или ще избягат от нея, но докато червените баби и дядовци имат право на глас, така ще е, ще си останат само те тук, мислейки основно само за себе си (доколкото могат), точно както е угодно на крадливите червени псета, лишени от каквито и да са човешки чувства, дето ни управляват :(

spoko. SerGei i Goce shte obeshtaiat che vsochko shte opraviat... ama chak sled kato si postroiat novite vili i napraviat okolosvetsko s novite si iahti. A i Maslarkata togava. Abe elita na BSP e sega po selata da kopuva glasove. Moje puk da stigne do niakoe siropitalishte... ama se sumniavm che po-skoro shte gi oblojat s danak otkolkoto da im pomognat. Skapane durjava, skapani izbirateli.

олигофрени - взети били насила циганетата??? те от тия домове си нямат друга работа, та ходят по катуните да събират мангалчетата? нещо са недоразбрали ингилизите.

Това е пестъпление към човечеството! Истина е всичко това.Само със 1% от всичко което се краде от триглавата ламя е достатъчно да се помогне на тези деца!

До:до Розка Американска (04.03.2009 г. 17:06ч.) Напълни ми душата! Казал си го точно и ясно!