Прогноза: 60% от България ще е "демографска пустиня" след 10 г.

Почти половината от населението ще живее в шест града през 2030 г.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако продължа изселването на младите и можещи българи в чужбиа, ще дойде ден когато други ще се настанят в земята ни и ще останем без родина. Ще искаме после като израелците да си я върнем, но няма да можем. Млади и интелигентни българи,върнете се в родината. За другите няма да съжаляваме.

така, да видим... слаби дърводелци са съвременните мАже. една дЪска не моат рендосат кат ората... страхливи. бъзливи. да опрашат едно цвеке, поне два пъти - не стават, тея ЛЕВАЦИ... и нацията се топи... ше дойде време, скоро е, и чОрбаджиите ше почнат и те да са потят, щото нема има рая да бач...

Много неграмотно написано. Моля, научете граматиката и правилния изказ и тогава пишете и говорете изобщо.

" Последните 30 години " По време на соц. " диктатурата " България процъфтяваше . По време на капитализма загива ! Никакви думи не могат да променят това ! В коментарите ( за този ми коментар ), ще продължат да лъжат , твърдейки обратното ! Никой , нищо , няма да промени обаче !

Да напрвим това, да направим онова... Да ама не, никой нищо не прави и кораба си потъва бавно, равноускорително и сигурно!

Резултатите от изследването не могат да бъдат отричани, както и някои от изводите. Но защо ни се дава тази информация сега? Искат да ни пробутат мигранти. Българи бдете!

ето какво единствено крепи българската държавност и нейното неспособно и вредно статукво валутният борд на българският лев към еврото,европомощите,еверосубсидиитесвободата на българите да работят във Германия,неограниченото движение и внос на по качествени стоки от всякакъв вид,мониторингът на Брюксел за борба и напредък срещу мафията,корупцията,злоупотербата със власт и служебно нположение,кражбите и измамите на високите етажи на българаската власт,единствено това, а не българските политици от поколенията на българосъветският комунизъм и диктатура ,които днес са във всички партийни бизнес групировки,които познаваме днес.според мен не възможно да се прави нов бардак със старите курви ,БСП,ДПС,Обединени патриотари,НДСВ,Дост и така нататък многобройни партии като за намаляващо население .времената днес са други и бързо променящи се днешните партии са изхабени,трябва нова конституция,нова съдебна система и хора!тези днешни политици предлагат българинът като ефтина работна ръка и просят инвеститори и инвестиции обаче и тук има конкуренция от други народи!

Българите живеят с чувство за тежка прокоба и с някакво предчувствие за финал. Чувството за залез вече витае из въздуха. Не само изчерпване на доверието, а пълна липса на доверие, авторитет и респект към когото и каквото и да било в такава висока степен, че всичко е престанало да функционира. Изчерпване на ситуацията имаме и нито по лош, нито по добър начин нещата не функционират.

Ако няма миграция населението в България в трудоспособна възраст намалява с 35 хил. Годишно. Данни от НСИ - виждаш структурата по възраст днес , знаеш че 60 годишните след 5 години ще са 65 годишни 15год. - 20 и получаваш горния резултат. Какво правим по въпроса? 20 годишни не можем да направим. Тук няма ляво и дясно - касае всички. И няма особено значение кой е виновен.

"Според демографската прогноза през 2030 г. 42% от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора." Това, това е мнооого лошо. Това означава, че селските дебили и курви ще продължават да се изсипват в градовете, за да си избиват комплексите за малоценност, а органите нямат никакво намерение да ги връщат обратно по селата, където да копаят в трудовите лагери, където им е мястото. Тенденцията е селските получовеци да изместят интелигентната середна и висока класа, която пък се изнася в чужбина. Жалко за България. Нароиха се една камара селски дебили и курви, които ще съсипят всичко. Никой не прави нищо за интелигенцията, за да я защити от получовеците.

Не се срамувам да се нарека турчин. България винаги е била част от Турция и е незаконно отнета преди 140 години. Само с присъединяването към Турция ще се оправи България. Надявам се до 5 години това да стане и официалният език тук да е отново и само турски.

Ти всъщност си български националист и много държиш да всееш страх в нас.

А кога България е била ЗАКОННО турска територия бе дебил?! Като искаш Турция нали знаеш посоката, добре,че е България та ви даде образование , което се оцени и от тези дето се изселиха и от турските работодатели! А за това,че не се чувствате и грам българи само доказва ,че бай Тошо е бил много прав ама позакъснял с действията си!

Преди 140 години бяхте част от нашата държава. Очаквам много скоро отново да сте част от нашата държава. С насилие спрямо нас взехте земите ни на безценица, сега ще ви ги вземем. Мразя Русия и България. Този път руснаците няма да си мръднат и малкият пръст за вас, а вие ще изчезнете и като етнос.

Според мен това, което пише в статията няма да стане и дано да не стане. Но при българите раждаемостта е много ниска не само, защото има много семейства с по 1 дете, ами и защото има много българи, които остават неженени за цял живот и изобщо не раждат деца. От българките за съжаление има много жени, които не са родили нито едно дете през живота си. Според мен причината много от българките да не искат да раждат деца не е само финансова, защото повечето от жените, които не са омъжени и нямат деца, си имат работа и пари и могат да отгледат поне едно дете. Разбирам, ако една жена няма работа и финансови възможности. Според мен има и други причини, има жени, които искат да станат майки, но не могат да си намерят партньор и да се омъжат, има и такива, които не са имали късмет, не са ги харесвали и не им е вървяло с мъжете. Всичко зависи и от съдбата и късмета. Но има и трети, които изобщо не искат да се омъжват и да имат деца, защото са фригидни, асексуални, мъжемразки и детемразки, не държат да имат семейство и деца. Така, че причините не са само финансови.

по добре ужасен край от колкото ужас без край...

много ви се иска юдове, анадолци и сичкото друго ориентало данасйски циганйор да ни разкарате от тия земи и да ги налапате. но едиственото коевто ще лапате е дунавски тостолоп, натам върви.

... и точно като стане демографска пустиня, ще докарат новите обитатели на територията от истинската пустиня, ама от Негев ли, от Сахара ли, кой знае...?

ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМИ-ИМА! НО ДА МИ СЕ НАТРАПВАТ ВСЕКИ,АМА ВСЕКИ ДЕН ТЕЗИ АПОКАЛИПСИСИ,ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е НОРМАЛНО,НИТО СЛУЧАЙНО! ЕЙ ТОВА Е ЕДНАТА ПРИЧИНА ДА УМИРАМЕ- СТРЕСЪТ, КОЙТО НИ ЗАЛИВА ОТВСЯКЪДЕ!!! НАРОЧНО НЕ НИ ОСТАВЯТ НА МИРА,ДА СЕ ПОРАДВАМЕ НА ЖИВОТЕЦА СИ!СЛУЧВАТ СЕ И ДОБРИ НЕЩА,НО ТЕ НЕ НИ СЕ КАЗВАТ,ЗАЩОТО ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОБОЛЕЕМ ОТ СТРЕС И ПО-БЪРЗО ДА РАЗТОВАРИМ СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА! ТАКА СЕ ПОДКЛАЖДА НЕПРЕКЪСНАТО НЕДОВОЛСТВО И ЧУВСТВО ЗА БЕЗНАДЕЖДНОСТ! ГОСПОД ИМА ДРУГ ПЛАН ЗА НАС И ТОЙ Е МНОГО ПО-ДОБЪР ОТ ТОЗИ!!!

Бедност.

Система,която не дава шанс и надежда на губещите е обречена. Не дали, а кога. Бой се от търпеливия. Когато дълго време няма справедливост идва тълпата и освен справедливост търси мъст и възмездие. Партиите обслужват само своите елити. Обществото еднакво е обрано,окрадено,живеещо в бедност и в беззаконие. Това рано или късно ще се взриви и ще помете негодниците ,които 30 години съсипват страната и народа. Необходимо и задължително е шоково да се повишат доходите и жизненото ниво. В противен случай богатите у нас скоро ще плачат. Социялното разслоение и неравенството ще породят страхотна класова ненавист и ще се пристъпи към мъст,възмездие и погроми. Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Цялото това натрупано напрежение,гняв,отвращение от богатите и полит. класа ще даде почва за някоя крайна дясна или лява фракция като 17 ноември в Гърция и тогава ще стане страшно за богатите.

Защо трябваше да чакаме 30 години и пак да се надяваме, че някой ден хората ще си потърсят правата? Българите не сме задружни като нация. Чистим къщите си до къщния праг, и се спасяваме поединично. За съжаление съм песимист за този народ.

Хайде, хайде поредната платена статия според, която България ще стане пустиня. Поредният път, в който целенасочено се казва, че България е лошо място за живеене, само орки могат да виреят тука, а всички "нормални" масово трябва да се изнесат на запад, за да може да положат своя робски труд за благото на европейските народи. Как трябва тук да има само цигани, мигранти, мангусти и др. човекоподобни. Защо толкова много се иска на някои хора България да се обезлюди? Явно, има за какво.

Прекалено оптимистична прогноза. Ако бяха казали 80% или 85% да са по-близо до истината.

У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия","".Колко ведро ,колко европейско ,колко оптимистично.България ще стане евентуално географско понятие като Тракия или Македония.Но най-вероятно ЕС ще ни окаже братска и незабавна помощ ,като ни препрати някъде към 1-2 милиона имигранти, а нас ще подхвърлят някакви помощици.И отново ще сме в тон те доволни ,че са си поизлъскали демократичното и неолиберално личице ,а и ние защото може да има за хлебеца и млекцето/второто не е сигурно/.Преди много години имаше един филм "Оптимистична трагедия" ,е при нас народа е в главната роля

На първо време трябва да вкарваме чужденци за работници за да връщаме българи от чужбина за шефове. Запомнете едно - българите ще се върнат само ако им предложим нещо, което трудно ще постигнат там - да бъдат шефове. Освен това трябва да стимулираме пенсионерите да работят докогато могат. Т.е. да се мисли за работни места, които са подходящи за възрастни хора. Не ми харесват тези неща, но просто ВЕЧЕ няма как да ни почнем с непопулярни мерки. Трябва да спрем с популизма

За 28 години западна окупация в България настъпи пълна ликвидация !

А ако изгониш НАТО и веднага ще се материализират 2 млн. млади българи и деца. Стига сте политизирали този проблем бе престъпници. Години наред го политизирате за да не се решава. Това е проблем не на пенсионерите, а на хората предимно на възраст 30- 50

ne 28godini a 33godini - gorbachow doide na wlast 1995 godina

кризата почна още при тошково време,времето на социализма. социалистическите семейства имаха по едно максимум две деца, а ромите нарастваха с геометрична прогресия - 5-6 деца в годините на тошо. днес умират поколенията раждани по царско време, когато децата бяха по 4-5. е псевдодемокрацията ли ти е виновна. и тошо да беше днес на власт бурканите от село щяха да секнат просто защото родителите остаряват и умират. преселението по градовете също почна при любимия ти тошо

fakti po komunizma ot 6 milina satnahme 9 000 000 a sega pri fas ot 9 miliona sme pod 6 miliona realno .wodime se 6.9 miliona no tuk se wodqt tezi imigranti koito si plashtat zdrawnite osigurowki za da mogat da polzuwat zdrawni uslugi-operachi tuk ako ne dai boje im se naloji

Драги ръководители,това за пустинята го решихте Вие.Всичко което ни идва до главите е от Вас,защото се продадохте и си заложихте народа.Като те поставят на колене върху орехови черупки,колко време можеш да издържиш?

Оправете съдебната система и всичко ще си дойде на място! Младите искат перспективи и сигурност, но докато престъпниците не бъдат озаптени и назначените за бизнесмени от БКП/БСП и ДС все още са главните икономически играчи у нас, никой няма да се върне. Крадците от прехода трябва да се осъдят, да бъдат изкарани от политиката, а етническите партии - забранени.

гледайте Великолепният век и правете сюнети

Не се надайте на прогнозите , шломци !!!!!! България ще пребъде ! Винаги вовек и веков . Амин.

Замислете се защо има 2милиона и сто Хил. Пенсионери население 5-6 милиона 1 милион цигани не е необходимо да си учен за да разбереш че с България е свършено

абе то в умирането няма нищо неестествено.

Тия псевдо учени защо не кажат, че от 30 години в България нама социална политика, но има геноцидно отношение към възрастното население и пенсионерите, целящо изтребването им. Пенсионните институции скоро ще фалират, защото са изградени на принципа на пирамидите и след като парите са изядени и похарчени предварително и броя на младите будали, които внасят осигуровки става по малък от броя на пенсионерите и пирамидате не се захранва, то тя неминуемо ще фалира. Колкото до прогнозите им за 2030 г., то те с абсолютно нереални, защото аз лично повече вярвам на Слава Севрюкова, която отдавна е казала, че тогава ( 2030г.) населението на Земята ще намалее с три четвърти, т.е. 5 милиарда от тези 7 милиарда грубо казано "ще дадат фира" в предстоящите катаклизми или световен ядрен конфликт или в и двете. Това, че намаляваме си има и добрата страна, а именно ще има по малко народ за изхранване и по малко будали да работят за продажните ни политици.

каква социална политика искаш ти бе? Имаш ли представа колко точно пари трябват за да се гарантират високи пенсии при възраст на пенсиониране съответно 55 и 60 години? Стабилна социална политика в България няма от много повече от 30 години, ама някои сте твърде късогледи и политически презаредени, че да си признаете. Как не ви е срам да сравнявате отношението към пенсионерите в БГ с геноцид? Вие знаете ли изобщо какво е геноцид? Или само са ви казвали по радиоточката в ТКЗС-то? ... или службата по общо нищоправене и кракоклатене в квартал Филиповци? И само да сте посмели пак да ми говорите за великата соц икономика дето не сме можели да я боядисаме!!! Само да сте посмели!

А бе молоумник, не ми дрънкай празни приказки, зощото точно вашата насрана демокрация, дошла с преврата и свалянето на бай Тошо постави началото на изтребването на родителите ни. Хората, които възродиха България след ВСВ и построиха стотици заводи, нашите родители, с трудов стаж по 45 до 50 години - бяха осъдени да умрат отхвърлени и в в мизерия от новоизлюпените демократи, ограбили България и разрушавайки и присвоявайки си построенот и натрупано точно от тези наши родители и цял един народ. Повръща ,и се от дросльовци като тебе, който докараха страната ни до това незавидно дередже. само не ми казвай, че младите и кадърните, които напускат България го правят от любов към вас и хубавата ви демокрация. Аман от тъпанари.

Демо... или ....крива ли е пустинята сътворена с неистови усилия от демокрацията. Българинът е издържлив и преживял много простотии през вековете и оцелява все пак. Остава да преживее и проекта за циганизация. Има шанс за оцеляване, дори мигрантите бягат панически заобикаляйки земята на Българите

Сега е клоака на 30.години. Не може да стане пустиня. Първо трябва да се изгребе фекалния нанос а няма кой. После да поизсъхне и тогава почва пустинята Поръчана от заинтересованите. Засега си остава гео Територия клоака за неопределено време

Едва ли някой ще се върже на тая смрадлива партенка ;)))) Да , в момента нещата не са розови и геноцидът над Българите е категоричен факт. Хората са обезверени , Държава няма . Случайно управляващите са в партер , Силно зависими са от тъмното си криминално минало и още по-престъпно настояще. Опозиция няма ... костовистката нинова , колкото и да се дуе .... е другата страна на уродливото лице на гроб . Паричният фронт се самоубиха ритуално , оказаха се платени шафрантиии... Ислямистките терористи от дпс са протовоконституционна групировка . Лека промяна в Избирателния закон ще ги изхвърли зад борда . Ако има воля . Общественото напрежение стигна критичната точка . Казусът е елементарен , Или ние , Българите, или те .... Оптимист съм . Орките и продажниците нямат шанс. Пък и в битката за кокъла ще се елиминират взаимно. Красота ;)))

Изключително неверен и захаросан анализ на иначе общо-взето коректни данни, които обаче водят до много по-страшни изводи. Всеки който може да мисли ще разбере , че нещата са много по-зле. Верните изводи са: 1. До максимум 30 години, БГ няма да е вече Родината на българите. 2. Ако по някаква причина наименованието "българин" се запази, то това определение ще се отнася вече до съвсем друг вид генетична идентичност.

Много сте умни всички тук. Мислите ли, че е важно , когато къщата ти гори да спориш, кой я е подпалил? Ами сигурно е по-умно да имаме предложения за решения. А и аз лично смятам, че по- скоро става въпрос за 400 хиляди по-малко хора през 2030 ако не вземем мерки. Та въпросът е какво правим? Само не ми обяснявате, че някой от действащите политици има идеи. Няма.

да се благодарим на валутният борд на българският лев към едврото,евросубсидиите,европомощите,а така също и на корупцията на държавната и местната власт,мафията,която дава работа и хляб на българското простолюдие във всяка една област на живота на българинът!вижте само колко автомобили се движат и то стари и по разбити пътища а ревем,че сме бедни,за всичко това трябва пари за бензин,масло,ремонт,резервни части,глоби,данъцизастраховки,значи ,че масово крадем и укриваме доходи и викаме мафия а сме съучастници всики зардно а там където всички са виновни виновници естествено няма!

Смъртността е висока защото населението е застаряло. Няма драма тук. През социализма за съжаление се обезлюдиха селата. Това нанесе удар по намаление на раждаемостта. Реално държавата не се увеличаваше съществено след 1970, просто се удължи живота. Стига сте плашили хората. Земя щато нашата няма са остане празна. Споко.

коя е тая земя Щато вашата, която няма Са остане празна?

e ,добре де България има добър климат,добри природни условия,природата е добра,населението не е бедствало от природни катаклизми,граждански войни,военни конфликти а неселението бяга от територията на България,обеднява и измира обезлюдява, наивното и честно простолюдие със излключение на местната и държавната администрация и служителите на държавна служба,депутати,политически лидери ,народни представители и роднинските им обръчи от фирми!! да не би именно корупцията да обезлюдява и убива България!

Комунистите ни насадиха недъгава Конституция. От там идва всичко. И това е целта. За да накарат обикновения българин да си ги поиска пак. Сам.

Разбира се, че обикновения българин си искат комунистите, това е доказано по-добрата система. И стига с тези оправдания, че комунистите ви виновни: ми некомунистите нали са уж над 25 години на власт. Като са много кадърни, защо скапаха държавата?! И не ми казвай, че оня дядка дето реве за имотите на баща си, е комунист също, И той щеше да ви оправи за 800 дни, минаха колко пъти по 800 и не само, че не се оправя, ами всичко се разпадна. И все още комунистите са ви виновни.

Никой няма да стои в държава на чиновници изнудвачи, без отношение към свободния бизнес и частна собственост, майстори на мизерията, измамите и наглата кражба, тия същите накрая ще се глозгат един други защото ще останат сами, да му мисли и боко, защото е в тяхната група.

днес тази новина е водеща в повечето неолиберални, "български" медии, зад която долавям една задкулисна, ехидна и (за)доволствена усмивка за добре свършена работа.

тази е руска. хибридна.

троле на джендърите розовобузи, опитваш се да ми спускаш опорни точки ли?

СТранно съвпадение, но днес по едно френско радио върви реклама, че френската държава ще подпомага финансово млади специалисти от Фрация, които отидат да работят в Източна Европа. Не казаха България, защото положението във всички бивши соц. страни е приблизително едакво тежко.

Бии кепенците и затваряй кочината.ха..ха

Кочината лесно, а свинете какво ще ги правим?

,,....За 30 години - от 2001-а до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души. Това предвижда демографска прогноза от анализа "Хоризонт 2030: ......" ТЕЗИ май ни вземат за МЕЗЕ- от почти 9 млн. през 1989 г. сега /окт .2018 г./ в Българи ЕДВА ЛИ има и 5 млн. ЖИТЕЛИ, макар по ИЗБ.СПИСЪЦИ да са 6,9 млн. /не гарантирам за цифрата, ама в тази,,държава" май всеки лъже без да се срамува поне малко...

Ей чукове вие ги пращате в парламента тия изруди...по социология ГЕРБ пак са първа политическа сила, какво да коментираме...10г са на власт вече...

Най много деца се разяждат в Африка И сигурно са цъфнали и вързали Диваните експерти да дадат пример и да идат да живеят на село като им е мъчно

Върнете мрежите Върнете визите Върнете Член Първи И комунетата ще ви направят деца да станете десет милиона! Само дето децата ще са тъпи като бащите си.

Ако по себе си съдиш - да, но не говори за останалите. Имаше тъпънари и преди 1989 г., но бяха значително по-малко от сега.

В световен мащаб,експертите казват че светът е пренаселен,но България се обезлюдява.и то,говорим за държава,к която преди 30 години е била в топ 20,на света,в които и да е бил аспект.и причината за това обезлюдяване няма нищо общо с раждаемост смъртност или промили.за този ,за жалост,наистина естествен процес влияят съвсем други фактори,които никой политик не иска да признае.

Че ще е повече от 60% е ясно. Все още се броят за бг граждани онези над 2 500 000 които са в чужбина от 10 и повече години. Вижда се на избори -40-42% гласували. И не ми казвайте, че е така щото не гласуват хората. От чужбина колко бяха гласувалите на последните избори /като изключим турците/ ??? Около 15 000. Защо? Ами или нямат бг документи или не им се дава възможност. Управници не искат те да гласуват - ББ го навряха в кучи гъз в UK ако си спомням. И както няма празно в природата на тази територия ще дойдат други. Няма да са циганите. Те са паразитиращ народ и ще офейкат. Още сега се изнасят и се връщат тук като на ваканция. Та останаха турците или евреите. Последните също са паразитиращо племе. Освен ако не искат тази територия като почивна зона. Но това е бъдещето за тези земи.

Не се заблуждавай. И българите сме паразитиращо племе. Затова нямаме и свястна държава, защото е по-лесно на уреденото, отколкото да се изгради нещо. Навремето под турско робство най-големите чорбаджии са били българските търговци и гръцките владики в империята.

Всички комунета на село! Пък и софиянци ще си отдъхнем.

Да живеят където си искат Не е по кефа на форумните фатмаци ама Сорка Венсеремос друзята ;)

По садене на мушмули навярно Що не КДЕ на село поне за седмица и после да се изхвърля?

Отглеждането на хора , особено пък на качествени хора е труден и скъп процес, със срок 20-25 години. И след това тая инвестиция се ползва директно като ресурс от бизнеса, ресурс за който той не е платил и стотинка! При соца, всичко беше държавно и по тая причина държавата имаше сметка да инвестира в отглеждането на качествени хора за да ги ползва след това самата тя. Сега всичко е частно, държавата няма причина да инвестира в този ресурс, а бизнеса предпочита да го ползва безплатно, докато го има. Когато го няма, бизнеса се мести другаде, където тоя ресурс е наличен.

всеки един член на обществото знае ясно своето място в него. Борбата за това място започва още от забавачката и продължава цял живот. Количестовто на приходите и стандарта на живот са в пряка зависимост от това място в обществото. Само в България всички чакат вакантно място за цар. По-бързичко ако може!

Не съм привърженик на социалния дарвинизъм. Това което е направило човека такъв какъвто е в момента е сътрудничеството и споделения опит. Човек се нужде от помощ още от раждането си, без помощ при раждане 90 % от човешките същества биха били мъртви или осакатени.

А аз ако не искам да се барам член на обществото к'во праим? Не съм подписвал обществен договор. Даже не съм давал вербално съгласие някога. Освен ако оригването не го броим за недвуслислено съгласие. Иначе борба, бутане има и между прасетата кое първо да влезе в кланицата. Айде, мисловната полиция у лево, който иска да се оплаква. Стандартът на живот не зависи само от позицията в обществото. Иначе щеше да има много като Помпей и малко като Кайли Дженър.

Пешо от втория етаж със средно образование, да взема 1200лв заплата като автомонтьор, колкото Генчо от осмия етаж, доктор в Пирогов? Комунистите така ни учеха.