София въведе 850 лева данък за таксита

850 лв. данък за таксиметров превоз ще се плаща от 1 януари в София, реши Общинският съвет. Пловдив определи налогът да е 700 лв., Шумен - 400 лв.

Обратно в новината

Коментари - София въведе 850 лева данък за таксита | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мили хора едни плювате бакшишите други не но занаете ли че едно такси не е само патент има лизинги разрешителни на 6м.Г.Т.П НА месец месец и половина смяна на масло и накладки гуми акумулаторите изкарват година година и половина да не говорим за ходовата част по наще оътища а и колите не вървят свода или с две думи опитайте вземете си кола и поработете гарантирам че ще си промените мнението.

Най-големият терорист (не ни трябват вносни) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Sm3hurk0

Прочетох коментарите Ви. Има смислени коментари, но неизпълними. Няма как да се издаде документ за координатите от който е взет клиента и колко си го возил... Няма средство с което да се издаде такъв документ.... Ако има подобно средство, то задължително трябва да мине да на проверка за неговата точност...., да бъде уточнено с кои позициониращи системи ще работи - бейдо, гпс, глонас идруги... Клиентите ще разберат, дали този данък е адекватен, според това, дали са били излъгани от водача на такси... Установено е, че когато парите не достигат на таксим. шофьор, тогава прибягва на помощта на помощи средства, като трифазна помпа...

Sm3hurk0

Има автомобили, които се карат от повече от двама водачи... Едно такси го карат 4 човека на смени... - това ще рече X 0.60 лв./ден. Сега масово ще се практикува тази практика....

Шофьорите да ходят да протестират пред офисите на техните фирми в София ! Защото те им го нататрузиха тоя измислен данък, а не от общинския съвет .Април месец собствениците на 5-те най-големи фирми в София си платиха на лобито си в парламента и въведоха тая недомислица , а платените им клакьори Спас Атанасов и Кирил Ризов прескачаха като пеперудки от кабеларка на кабеларка да защитават патента и другите глупости в закона който пак няма да върши работа , и вече самите фирмаджии натискат пак да го променят .

Първо да светна незнаещите. Превозвач и водач на такси са две различни неща. Клиента бива превозван от водача (Шишо Бакшиши примерно ),а превозвача е собственика на таксиметровата компания (централа) Митьо Очите примерно. И тоя данък ще се плаща от водачите ,но странно защо управляващите преговарят с превозвача. После стана ясно , че икономическия гений Менда Стоянова решила тоя данък да се плаща от шофьора но не директно на НАП, а на своите шефове (превозвачи) и те от свое име да го внасят в НАП. Тъй хора като Митьо очите ще станат големи данъкоплатци а Шишо....

А то май сега като превозвача събира тези 850 лева от водача ще трябва и да му начисли 20% ДДС , и парите ще надхвърлят 1000 лева ! Менда да ходи да си връща дипломата на Цар Киро !

Това е долен феодализъм и ако има протести, те ще са справедливи. Това също е и политика на прогонване на хората от града и повод за намаление на оборота. Общинарите казват все едно: "Махайте се от тук!" , Не искаме да правите бизнес ако не ни плащате рекет!" Ами това дори и при соца го нямаше. Как може да го търпим като гражданско общество? Не е ли редно да прогоним пасмината от комунисти в различни цветове и да им забраним повече да се появяват във властта? До кога ще продължава тази простотия!!

Еййй тия бакшиши ще забогатеят бе. Може ли толкова нисък данък? Що примерно да не е 90 на 100 от оборота им или пък да возят на половин цена и разбира се с коли на не повече от година , а за да е по качествена услугата да бъдат с AMG или M Power за по непретенциозните може A8 да речем.

Този данък замества корпоративния и данък "общ доход" за физическите лица, когато става въпрос за водачи еднолични търговци. Ако водача е свободна професия , тогава как е?

Само да питам колко е 6000 по 850, щото според моя "колколатор" е 5.1 млн не 5.5 млн?

Независимо че си го изчислил с "колколатор" си прав,тъй като сумата с калкулатор е същата.

Сметките са ти бакалски. Таксата е за автомобил и някои от тях ще навършат пределната възраст от 10 години. След това ще трябва да бъдат регистрирани нови.

Но да махнат всякакво ограничение за броя на желаещите да карат такси. А и не виждам защо да е забранено на такси от Мало Конаре да кара пътници в София?! Трябва яка конкуренция - само така ще има качество и добри цени.

Щото иначе к'во? Ше ги биеш ли?

850 лв на година е смешна сума бе! Това са парите, които бакшиша изкарва за не повече от седмица. Защо аз да плащам 10% данък печалба, а тия юнаци да плащат по-малко?! Да не говорим колко яко лъжат! Трябва да са задължени да издават касов бон с географските координати на мястото, където са взели пътника, на мястото, където са го оставиили и на километрите, които претендират, че са изминали. Така много бързо ще си види как яко лъжат! А то в днешно време във всяка кола има GPS и не е проблем тази информация да се изпише в касовата бележка!

Щото другите не могат да им ги вземат. Те досега бяха изцяло в сивата икономика. Сега поне нещо ще стигне до общината.

Нищо не се спомена за ДДС? Ако направят оборот над 50 000 ще дължат ли ДДС? Май и него няма да дължат. То всеки ще иска на патентен данък тогава. :-)

Минават по ДДС. В закона е указано.

Варна веднага да вдигне броя на такситата на 2000 и веднага да приеме 1000 лева данък, че лесно се смята - толкова струват две бронирани лимузини - една за кмета, една за жена му !

избраха ми се струва.

Софиянци Докоснаха Боку по шлифера.

С уста разбира се

2.40 на ден е подигравка. За 8 часова смяна здрава работа няма бакшиш, дето да се прибира с под 80-100 лева, след като си е платил разходите. Това е под 10% данък, който плащаме всички останали. Защо? Защото са най-вресливи ли?

Не знам защо приемаш, че на света има един вид данък? Това, че ще плащат въпросния данък, за да могат да упражняват професията "таксиметров шофьор" не ги освобождава нито от данък печалба, който е "10%" нито от социалните осигуровки - пенсионни, медицински и т.н. Хич, не обичам таксиджиите, ама не съм съгласен и да извъртаме фактите както ни изнася.

Патентният данък е алтернатива на корпоративния. Плащаш само единия.

Това беше преди 5-10 години, а сега само в добри дни. Метрото им подкопа бизнеса.

Разбира се че е подигравка! 30% от народа кара таксита (къде времено, къде на пълен работен) Като нямаш пари и работи, това са едно малките неща с които можеш да се хванеш. После имаш да изплащаш и колата и пари на такси компанията да даваш. Така че е справедливо на нащестника да му вземеш малкото под формата на данъци. За какво? Еми как за какво?! Нали асфалт ше се налива....има хора по Тиквопирамидата дето трябва да папкат!!! Но добре че се случиха по справедливи неща та има с какво да компенсираме: Милярди загробени/изгубени за тецове и аецове, тръби и потоци пропиляни, и разбира се милярдите на КТБ! Това е справедлива! Да оставиш нещастника да изкара некой за хлебец, не е справедливо!

На мен лично таксиджия ми е казвал, че за по-малко от 1500 чисти на месец не се качва в колата. И това беше преди 10 години (в София). Не че това са много пари (за София), но на фона на здравните работници, учителите и повечето "търговци-консултатнти" из моловете това е космическа заплата... а за редовите полицаи също. Значи хората с други професии може да плащат нормални данъци, ама таксиджиите 850 лева им се виждат скъпо

Ейй тая завист граници няма. В паничката на сиромаха се огледахте. Да така е 80-100 лева оборот се прави, но не за 8 ,а за 12 часа и повече ОБОРОТ, а разходите не са малки и за сметка на това са много. Но да оставим всичко това. И да кажем, че изкарват по 80-100 лв. Това проблем ли е?

Проблем е, че таксиджиите изобщо не плащат данъци. Че и обясняват, как така било правилно, щото, видите ли, нямало пари. Това, че другите плащат данъци, имат-нямат пари, бакшиша не го вълнува, той е друга класа. Това, че за да изкарат пари, другите хора РАБОТЯТ 8 часа, а не четат вестници на топло в колата - ам да са опраят! Щото ако оборота ти е 80лв, значи си карал час и половина днес - реално почасовата ти ставка е 54лв/ч! И това даже не включва ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ бакшиш - има таксиджии, които се цупят на по-малко от лев. Тоя данък реално значи, че държавата е вдигнала ръце от вас и се опитва поне нещо да вземе, щото иначе и толкоз не взима.