Коментари - Мнозина може би ще декларират и лихвите | dnes.dir.bg
назад

Мнозина може би ще декларират и лихвите

Много българи ще трябва да обявят в данъчните си декларации парите от лихви въпреки уверенията на финансовото министерство, че те няма да се декларират.

Обратно в новината

Коментари - Мнозина може би ще декларират и лихвите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Министъра вика - няма да се подават декларации, шефа на бюджетната комисия Менда вика - ще се подават. Е ?

Sacho

"Мнозина може би...", но едва ли. Като във вица за циганката.

Я да видим - слагам си на влог 1000 лв за 3 месеца при 4% лихва. Обаче лихвата е годишна и всъщност аз ще взема за 3 месеца 1% лихва - 10 лв. От тях левче давам за данък и още поне 5 левчета давам за данъчната декларация - да я изпратя, а ако случайно нямам принтер вкъщи - и за принтиране в копирен център, което, представете си!, струва също пари. И накрая невероятният ми доход от 1000 лв ще е... не повече от 4 лв за 3 месеца. УАУ. Подозирам, че сега ще започнат да ми обясняват, че трябва да си вложа парите за цяла година, за да взема - колко? - 40 лв лихва, 10 за държавата, 5 за документите - значи 25 лв доход. А това, че връзвам пари, които могат да ми потрябват във всеки момент заради възникнала спешна ситуация - остана без работа или ми се счупи пералнята, или, не дай Боже операция се наложи - и ако искам да изтегля 12-месечния си влог, трябва да плащам наказателни - не се вижда. И това ми било икономисти... Другари управляващи, с вашата депутатска или министерска заплата е лесно да си въобразите, че разбирате от водене на сметки! Що не опитате с МРЗ да се правите на счетоводители и да въртите същите сметки без кръчмаря, а? Паплач!

Лично с ушите си чух как БАБА МЕНДА казва,че всичко ще се прави по служебен път,но забравих,че тя е от ГЕРБ,а там е тъка с всичко-сутрин едно,вечер друго.Чудя се как ще минат тези няколко месеца през които трябва да си съхранявам парите в някой сейф,докато минат тези пусти ИЗБОРИ.Какво толкова прегрешихме,че Господ ни наказа с тези.

Ами той министъра Дянков докат е на посещение в братски Виетнам нали каза точно обратното на тва дет казва Мендис.

Тази Менда Стоянова явно не е в ред, освен , че продължават с глупави данъци, още някъде да ни накара да се редим и да подаваме нещо, че досега беше малко... Въвеждат данъци без първо да са изяснили за себе си как точно ще се случва това.

Значи, ако имам доходи извън възнагражденията си по трудово правоотношение, не трябва да ги държа на срочен влог в банката, а в разплащателна сметка, за да не се занимавам с деклариране в НАП. И каква е целта на цялата гимнастика с данъка върху лихвите?

За 10% от лихвата, щото била много малка сума според г-жата- допълнителни масрафи за хората. "Умните" големци хранят пак банките, а трябва да пасат патки. И после иди ги избирай, че нямали алтернатива

Ти не си МенДа, другарко МенТа си. Гнусни, алчни, ненаситни търбуси!!! Вън от парлаМЕНТА!!!

За да охарактеризираме действията на управляващите, да припомним: първо се опитаха да ни вкарат закон за ГМО, цените на горивата, водата, тока, АКТА, подслушванията, контрабандата с цигари, замразяване на доходите, пенсионната възраст, Желева, Калинка, бонусите в министерствата, цените на лекарствата, районирането в София/опит за нови данъци в-у имотите/, данък паркиране, АЕЦ Белене, референдума, Мишо Бирата, простотиите на БОКO, лъжите на Дянков, новият данък в/у лихвите-ИДВАТ ИЗБОРИ, ХОРА МИСЛЕТЕ!!!!

спомени и престъпното минало на мутрата и наркотрафиканта- боико борисов... дори и сега - с пълна сила работят цеховете му за мафетамини- а каналите за внос на хероин са заети само от негови хора...- ти да си чул за заловен хероин в българия... този криминален елемент , престъпник и крадец е за затвора - но нали е излязъл от ултра-червените среди на бкп-държ. сигурност- за него няма закон и правораздаване...

ГУспожо Стоянова, горещо Ви препоръчвам да спазвате златното правило на 7-те П: правилното предварително планиране предотвратява последващото продължително посиране! (и буквално , и преносно, гУспожа!)

Ми нали искате Европейски стандарт,ми ето ви го ? В много страни от години лихвите на депозитите се облагат с данък,а за пушене на обществени места и дума не може да става! Тези закони в момента са действащи в много държави,а не само в BG.

И ти като ГЕРБ, кво ми даваш за примери европейците кат стане дума за вземане от българите, ама никога не давате за пример европейците кат стане дума за пътища, отношение на администрацията към хората, ЗАПЛАТИ (примерно минимална), здравно обслужване, пенсии и прочее и прочее когато се налага ДЪРЖАВАТА да даде? А не само кат стане дума за данъци да ми се дават за пример. Айде, кат ми дават за пример Европата за тия данъци, как стоят нещата в същата тази Европа със здравните и пенсионните осигуровки? Всеки внася в общата хазна ли?

65 ГОДИНИ НЕ СТИГАТ ДА ОБИРАТЕ НАРОДА, А ОТКРАДНАТОТО ИЗНЕСОХТЕ В ЧУЖБИНА ЗА УКРИВАНЕ ОТ КОНФИСКАЦИЯ И ДАНЪК ЛИХВИ.

Тия искат да живеем като щастливи цигани - каквото изчукаш-изпукаш. Как няма да заделиш някой лев, като така са осрали всичко, че не знаеш утре дали ще си на работа, дали няма да се разболееш, дали нама да ти оберат апартамента и т.н. Утре ще измерят кой колко обем въздух диша, та да му турят данък. След като всичко обясняват с кризата, питам с какво ТЕ - депутати, министри, агенцийки и др. се ограничиха заради нея? Най-лесно е друг (народа) до го поеме.

"По думите му мнозинството граждани имат само разплащателни сметки и за тях няма да има никаква промяна." Някой прочете ли за какво става въпрос или сами квичи по форумите

от вашата партия не правят разлика между депозитни, разплащателни и спестовни. То наскоро пъпчивия само за депозитни беше чувал. В крайна сметка не си държи човека тук парите, а любовницата му също се издържа от бюджета ... дреме му, с други думи ..

Не знам селски ли си, ама, че си идиот, съм убеден. Първо - новината вече не е новина и се промени от първото и публикуване тук. Повечето коментари касаят първоначалния вид на статията. Второ - дори да изключим разплащателните сметки, остават огромен брой депозити - срочни, безсрочни, детски и ред други, които ще се наложи да минат през данъчна декларация. Представяш ли си данъчните служби и в частност служителите на какво ще приличат, когато започне подаване на декларации? Ти филмът 1984 гледАл ли си? Защото ГЕРБ все едно по този сценарий управляват.

1984 книгата има съвсем друга идея (предпалагам и филма) Отделно не ме интересува служителите на какво ще заприличат, ако ще да им зарият бюрата с бумаги, защото именно заради раздутите разходи за служители и два пъти по толко за краднене налагат още и още данъци. Отделно, няма безсрочен депозит. Отделно, проблемът ми не са декларациите, а самият факт, че въвеждат нов данък, дори за заварени депозити, които не са сключени при наличието на такъв.

Затова допускам, че целта не е приход за бюджета, а ИНФОРМАЦИЯ за влоговете на хората. Която не се знае, кой и как ще използва.

Това също е възможна хипотеза. След това тези, които не са от обкръжението на ББ могат да бъдат изнудвани и шантажирани.

Ако имате в семейството инвалид, прехвърлете влоговете на него. Така влогове от 70 000 лв. ще бъдат с необлагаеми лихви, понеже тяхните доходи от 7 + х.лв са необлагаеми.

Е, аз съм лице с доход само от трудов договор. Държа 500 лв. на срочен влог за 6 мес. (за да не ги тегля за друго), защото се каня да ремонтирам банята. Да декларирам ли лихвата или не?

абсолютна глупост е този нов налог, както и предложението да се декларират лихвите от депозити в дан. декларации от хората които не са в тр. правооотношения; нашите възрастни родители които са си заделили някой лев за старините трябва ходят в Нап да си декларират "големите" лихви ???

Партиите ще искат подкрепа на юли 2013. Ако сме хора всеки който гласува тази глупост, на юли - вън от Народното събрание.На ГЕРБ не им достигат гласове да го прекарат през народното събрание. Лозето не иска молитва, а мотика.

Съгласен! Много внимателно ще проследим кой как гласува антинародния данък. И това ще му е за последно, после аут от парламенатата.

Този ББ защо се прави на Господ като се опитва да ни диктува начина на живот.Нека има референдум за данъците по депозитите,а не само за АЕЦ Белене където пак от джоба ни ще взимат за да се облагодетестват.Не попаднахме на свестно правителство,а на нашия смешник как ли са му се смели в Европа където ги поучава как да живеят по български модел.Та нали Тодор Живков му беше учител.

И къде отива банковата тайна ??? Като подадеш в данъчното данъчна декларация с обяснение че си получил от лихви 2500лв и си внесеш 250лв данък, - веднага става ясно по обратния ред че притежаваш влог от 50000лв на 5% годишна лихва?!?!?!? И кой дава някаква гаранция че тази инфирмация няма да изтече към мутри и изнудвачи ??? В данъчното моята декларация ще мине поне през 5-6 човека докато се обработи, всеки от тях може да ми разгласи спестяванията и доходите...? Смешна история, не ми е толкова проблем че ща платя 250 лв данък на година, колкото че тепърва ще мисля как от официални средства и доходи да се преориентирам и изтегля парите за да не ми се случи случка... в момента наркомани и гладници са готови да ти налетят за 1000лв какво остава за суми над 10-15000лв. НЕДОМИСЛИЦИ

"не се залъгвайте!!! целта не е да се събират данъци, затова ни отвличат вниманието, ЦЕЛТА Е АДМИНИСТРАЦИЯТА ДА ИМА ДОСТЪП ДО БАНКОВИТЕ НИ СМЕТКИ!!! сега трябва разрешение от съда или нот.заверено лично съгласие." Моля за извинение dins от 19.10.2012 /11:51! Мисля, че точно това е целта на мероприятието и си позволих да "вдигна" мнението, вместо да споделям същото, но с други думи.

Няма начин да не може това да бъде заобиколено. Всички банки предлагат онлайн банкиране. Трябва само да си отворите сметка в чужда банка. И след това повечето разплащания си правите електронно. Можете да си отворите една разплащателна сметка или картова сметка в България която няма данък и си запазва банковата тайна и да я използвате за кешово разплащане. Зареждате си българската сметка от чуждата през интернет. Не съм специалистка, но сигурно има начини съвсем законно да се заобиколи това нещо. Просто трябва някой, който разбира да обясни на хората.

Всички български граждани, които имат доходи от чужбина също се облагат и подават ГДД.Да има спасение ако не сте българска гражданка:0

А за какво Плевнелиев е в Германия сега, взима мерки човека, това са си над 700 хил евро, не е лев два.

Ако банките направят смектите ни разплащателни няма да хванат нищо в бюджета!!!

Пише се за спестовни сметки но в спестовните сметки има разходи по обслужване при теглене при превод, а не само за депозити. Ужас!!!

че първите икономисти на прехода като Луканов, Виденов, Овчаровците, Костов , Венци Димитров, Папаризов, Софиянски и мн. други от всички тогавашни партии бяха много повече в час. Дори прогнозите и теориите им около прехода към пазарна икономика и по плана Ран Ът бяха по-точни от американските, ако и да бяха учили пазарна икономика у НРБ и СССР. Не , че и те не бяха играчи и алчни и т.н., ама до такива управленски и икономически безумия не се стигаше. И не коментирам отказа на любимия ни запад да ни отпусне малко външно финансиране от около 1-2 милиарда долара за да не се стигне до Виденовата криза при днешните стотици милиарди дадени на Гърция. Международната изолация на България, а не просто на Виденов никак не кореспондира с днешните ни евронапъни.

Доход се декларира в годината, в която е получен - т.е. годината, в която е начислена лихвата. Независимо дали ти се дава или се капитализира, тя е доход - по този закон би била обложена. Ако и другите ти въпроси са такива, добави към тях дали водата е мокра и откъде изгрява слънцето.

Не Ви ли прави впечатление колко депутати са гласували този закон- 8 за от Герб и 7 против.Значи 15 човека решават съдбите на цял български народ, а ние с последни сили пълним гушите на 240 депутати

Леле, леле па че се търчи по гишета !! Ох, добре че има БУРКАН БАНК, БЕЗ ЛИХВИ, ТАКСИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ И ВИСЕНЕ ПО ОПАШКИ!!

В Подходът за Управление (което да Въведем след надлежното скрапиране на Вонята дето Ни залива сега), който скромно предлагам на Всички-Нас, процедира От и С Всички-Нас .

Това е комисия, а не пленарна зала затова са 15

И от къде на къде противопоставят хората по този начин? Значи, ако някой бачка на заплата някъде няма да декларира доход от лихви, въпреки че може да разполага със солидни такива, а хората които си бачкат сами и не се знае как издаянват ще са задължени да декларират. Що за скапана логика?

Хайде, дойде време за буркан банк, няма никой да чуе какво се пише тук! Искам да чуя мнението на БСП, Кунева, НФСБ и др. !

И най-вече на Плевнелиев, който изприпка до Германия да си крие дебелите влогове там, под претекст за т.н. работна срща.

А не е ли супер елементарно, ако се изисква от банките при начисляване на лихви да пренасочват 10% към НАП? И се избягва пускане на милиони данъчни декларации и др. такива. Просто и ефикасно - но в БГ не се знае как ще се реализира.

Абсолютна тъпотия. Ако приемат окончателно данъка върху лихвите, аз лично ще си изтегля целия депозит и ще го пренасоча на някъде другаде. От къде на къде ще ме набутват с пари за декларация от банката, ще ми нарушават правото на банкова тайна, така че всяка гинка в НАП да е наясно със спестяванията ми и на всичкото отгоре ще ми губят времето? Е този път няма да стане!

например за бензин, за уиски, за нови мебели, нова бяла и черна техника

Не-примерно за погасяване на ипотечния ми кредит. До сега не съм го направил само защото искам да имам някой лев за сигурност. При това положение обаче да продължавам да пълня гушата на банката с лихви, пък да взимам едно голямо нищо от депозита си.....няма никакъв смисъл. След това ще го мисля. Ако трябва ще карам само на хляб и сол.

Ще гласувам за ДСБ-единственатапартия с ясна и последователна позиция.ББ затова всячески гледа да ги злепостави-защото не му играят по свирката иняма да го направят!

"Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия, а в същото време не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии", заяви премиерът Бойко Борисов в Букурещ, където се провежда конгрес на Европейската народна партия (ЕНП). "Ако ние се поставим на мястото на германците - непрекъснато да ни искат пари, няма да ни бъде много приятно", коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

Си мисля,че това не е казано беше показано и казано пред наши медии.Това поне го видях в новините. Вече всичко което се казва го слагам под съмнение!!!

И на какъв език се е поскарал? Разбрал ли го е някой?

viva, ти новия луд ли си във форума или само името ти е ново.

луд съм, че преди години не хванах пътя, ами останх тук!!! не съм фен на нито една партия, а човек, който се бори с живота. идеята на тази закачка с VIVA, e че на запада не му пука за българите и гледа какво може да се измуче от този народ, а нашите политици са национални предатели!!!

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс и председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Жозеф Дол изразиха единна и твърда подкрепа за българския премиер Бойко Борисов, неговото правителство, както и за политическа партия ГЕРБ, която е член на политическото семейство на ЕНП. "Аз съм възхитен от стабилното и далновидно правителство, което има България и което е способно да взема правилните решения в трудната ситуация на икономическа и финансова криза. През последните три години, откакто e на власт правителството на Бойко Борисов, България се върна на заслуженото си място в европейското семейство и се доказа като надежден партньор", заяви Вилфрид Мартенс.

Поредният виц за ББ

Какво общо има членът на БКП Бойко Борисов с ЕНП?

ПОДКРЕПЯТ ГО!!! И ГО НАСЪРЧАВАТ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ ВОДИ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ! който не иска светло бъдеще да скача на терминал 2. тука всички сме за ГЕРБ

следващато е ПРОМЯНА НА БОРДА И СРИВ НА ЛЕВЧЕТО!!!ПАЗЕТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА

то от борда файда няма. Ако е имало беше в началото. Отдавна калпавите управници не могат да се оправдават с борда. Инфлации, балони - имотни , на земя , на всичко. Печатане на милиарди левчета, че то стига само 20 процента от парите да се изтеглят и майтапа става живо XXXне и екшъна продължава още поне 23 години.

Абе има едни 1000 човека които ако ми ги дадете за разпит по "американски" ще напълня хазната с поне 30 милиарда долара :)

Мога да ти кажа кой са те. Това са хората с по 6 апартамента и тъща милионерка. Това е собственичката на една от най големите банки в България, съосновател на охранителна фирма Нипон и нейното бивше гадже. Само от тях ще направиш няколко милиарда, добити от нарко разпространение, рекет, а сега и далавери на най високо ниво.

Бекапистите взривиха Ни Земята, бесеписти се роят след тях. Герберасти, герберасти -- вие сте пък от по-най .

Здрасти Секач! Общите врагове- правят ли ни приятели? Аз казвам- не!

Питате ме дали Ни създават Приятели ? ...По мойте-скромни Книги -- да . ....Зеленото е Винаги у мен-сиромаха . И нали не бъркате пожарникар-палител със скромния-Ваш/ваш -- горския лечител :-)..

не се залъгвайте!!! целта не е да се събират данъци, затова ни отвличат вниманието, ЦЕЛТА Е АДМИНИСТРАЦИЯТА ДА ИМА ДОСТЪП ДО БАНКОВИТЕ НИ СМЕТКИ!!! сега трябва разрешение от съда или нот.заверено лично съгласие.

Защо прекалено приказливия Плевнелиев сега си мълчи като мишка, нали щеше "денонощно да работи за всички българи", или е по-приятно е да се разхожда из Бавария на държавна сметка. Та между частните му срещи с бившия работодател Линднер и босовете на БМВ, да си пооправи тлъстите влогове в Германия, да не би да се наложи да плати данъка "Дянков"

Абсолютно вярно, намесата в банковата тайна, която се крои, е грубо потъпкване на Конституцията на РБ. Президентството трябва незабавно да реагира, иначе ще с окаже на страната на потъпкващите основния закон на държавата.

Данъците на ФЛ се декларират в годината , в която са получени доходите, предмет на облагане. Ето защо по-интересен е въпросът - доходът от лихви, получен през 2013, който се отнася за начислен от банката разход през 2012, ще бъде ли обложен за 2013? Много ясно в ПЗР трябва да се запише кои лихви, от коя година ще бъдат облагаеми, защото няма да е справедливо да се обложи доход, начислен преди влизането в сила на промените в закона

Много ми е кеф, ама много! Точно така ви се пада, тъпанари! нали гласувахте за ГЕРБ преди три години, а? Или повечето малоумници НЕ гласуваха. Крайно време е да разберете, че така става, когато не гласувате или гласувате за бандити. СЪРДЕТЕ СЕ НА СЕБЕ СИ, А НЕ НА ГЕРБЕРЕТИТЕ. Не луд който изжда по две баници, а който му ги дава!

+1

+10

+100 !!! но с времето -поумняваме..\ ето вече знаем , че трябва на 100 процента да си упражним това свещенно право-гласуването- и то не за досегашни престъпни политици-влизали в парламент... - а за нещо ново- различно от червената мафия- бкп-държ. сигурност и техните кукли и маши...

IQ146 ( нерегистриран ) 19.10.2012 10:02 КАЛИТКО,ЗАГИВА МЕ * Не мога да разбера какво си искал да кажеш с горенаписаното- дали съобщаваш на Калитко, че някой ТЕ ЗАГИВА или си искал да го предупредиш, че ЗАГИВАМЕ. И още нещо-изумяваш ме и с избора си на псевдоним...

Завият едни опашки пред НАП. Самите ще го отменят следващата година.........Защото е скъпо обработването на декларация примерно от 10лв или 20лв. декларирана лихва, А малките деца пълномощни ли ще си вадят, за да могат майките и татковците да подадат ГДД? Безумието е пълно. Това е защото са некомпетентни по всички въпроса в същото време и техните икономисти!!!! Вземе ти си компетентни хора от практиката а не "консултанти "!!!! Мисля, че разхода ще е по -голям от постъплението в Държавата.

Управление по мутренски... дебилно и с рекет

Ако всеки си направи влога от 1000 лв. на 10 по 100лв. ще им блокират компютрите и ще се забъркат с документация - и банките и НАП.

Сбогом ГЕРБ! Всяка партия която в предизборния период обяви че ще отмени този данък печели любовта на народа

СБОГОМ ГЕРБ И ДАНО ГОСПОД ВИ ПРОСТИ ИЛИ ПОНЕ ДА ВИ ГО Н....

Ако се приеме този закон и този данък, той ще влезне в сила от 2013 г. Значи декларации трябва да се подават и данъкът ще е дължим в началото на 2014. Тогава ГЕРБ отдавна няма да е на власт. Това е мръсен номер за следващите управляващи, защото те ще трябва да се оправят с цялата бълвочина около този данък.

В понеделник всички пред банковите гишета.

представяте ли си какво ще стане ако всички си изтеглим едновременно спестяванията? - рухва банковата система и от там икономиката ни. Отчаян че дори самоубийствен ход , защото всичко пак се пише на наш гръб. Според мен е по-добре НЕЗАБАВНО да ги изметем тия от властта и да си изберем правителство от експерти, а не от партии.

какво чакаме да излизаме за да ги изметем до края на годината