17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да но при условие че този изпит се провежда под формата на тест и не влияе на общият успех в оценяването от останалите предмети и резултата не се вписва в бележника и дипломата на ученика а да се издаде отделен сертификат че ученика е преминал обучение и издържал теста

Неееее, приятели ... нещата са толкова елементарни, ама толкова, че не можете и да си представите! Но за това се иска обществено възпитание. Всичко е много лесно - децата трябва да бъдат предвождани от най-ранна възраст. Защо не вземем пример от Германия? Там, например, в радиус на 500 метра от училището учителите преди първия учебен час патрулират на всички зебри с отразителни жилетки и стоп палки и чакат децата. А децата ги пускат от най-ранна възраст сами на училище. И като дойде дете спират автомобилите или му показват как се натиска бутона светофара да светне зелено или го спират ако иска да тръгне на червено, например. Така от малки си създават навици в реална обстановка. В момента, в който по сигнал може на Ганьо да му наложат глоба, да речем 300 лева за не спиране на зебра знаете ли как ще се научат и шофьори да спират, а и децата да пресичат правилно. Защото процесът е двустранен.

Аз лично няма да пусна дъщеря си сама по улиците, някой да и бие 2 шамара и да и отмъкне телефона. Също така при наличието на толкова много убийци по пътищата, които са си закупили СУМПС. Сещаш ли се сега колко е сложно всъщност, но ще станеш родител и ти.

ДЕЦАТА ЩЕ РАЗБЕРАТ ЛИ, ЧЕ ПО ПЪТИЩАТА ГИ БЛЪСКАТ ПИЯНИ, ДРОГИРАНИ ИЛИ ПРОСТО НИСКОУМНИ ТЪПАНАРИ ?! И , НЕКА КАЛИНКИ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ОБУЧЕНИЕ НА ДЕЦА !

ТЕЗИ НЯМА ЛИ ДА ГИ МАХАТЕ- ИСКАМЕ ЕДНА АНКЕТА МЕЖДУ РАДЕВ И БОРИСОВ

Трябва да намалим часовете по БЕЛ и МАТЕМАТИКА.. И децата да изучават ЗДвП целогодишно.. И що само изпит? Я НАПРАВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МАТУРА по ЗДвП-то да се въведе.. Щото на територията МУ не са нужни ОБРАЗОВАНИ деца.. Трябват обучени.. Образовани хора на властта не й трябват. Трябват й обучени – какво да бачкат, как да не бъдат утрепани по пътищата по-рано от предвиденото, как по-евтинко да живеят, докато са необходими като работна сила… Обучение в елементарщини, образованието – сложното, изискващо интелект и развитие, борбеност и мисъл, образование… Ами без него… Има кой да мисли, останалите да бачкат и си траят…

Двете предложения са адекватни и не трябва да се противопоставят. Считам че трябва и двете да се приложат за да има по голям ефект!

Закрийте тази измислена и безсмислена Агенция!

Пътните знаци трябва да се познават от шофьорите. Децата трябва да се научат на дисциплина при пресичане на улиците и на отговорност към собствения си живот. Стига им да познават пешеходната пътека и светофара и указанията на регулировчика за пресичане.

че от втори до четвърти клас имахме по 10ина часа годишно уроци по пътна безопаснот. в специални зали със специални табла, процектори, извеждаха ни, показваха ни учителите практически нещата. Това - 92-94та година . Сега има къде къде повече средства . Запознайте ги децата с нещата - ама чак - изпити ... малко прекалено.

направо им давайте по едно малко бъги, по една книжка и газ

По принцип, да! Но първо техните родители трябва да държат изпит по: 1) как се кара трезвен (защото им е много трудно в такова състояние); 2) как се кара с адекватна на обстановката скорост и не се нарушават знаците; 3) как се кара без произнасяне на псувни; 4) как се кара без налитане на бой на отсрещния водач; 4) как се разговаря с катаджия, без набутване на банкноти по джебчетата му; 5) как е правилно да се представиш, когато те спрат - с име и фамилия, а не с въпрос "Знаеш ли кой съм аз?" Също и катаджиите трябва да държат изпит по морално и некорупционно поведение на пътя (доста трудна работа, но не и нерешима). След това е сигурно, че децата няма да са попили някои убийствени за тях навици, свързани не с незнание, а с незачитане на нормите въобще. Дайте им добър пример вкъщи, в училище и на улицита и гледайте какви прекрасни деца ще имате!

След 7-и клас само това им липсва - то НВО, то кандидат-гимназистки изпити... горките деца! И тогава е късно. Между 4-и и 6-и клас е моментът за изпитване, а за преподаване - още от детската градина, под форма на игра.

Тези , които поставят пътните знаци трябва да държат изпит ! И да се инкриминира поставянето на ЗНЦИ - ХРАНИЛКИ !

Много глоби за превишена скорост, а там където са смъртните случаи на деца , поставяна ли е камера ?

Всъщност, като при всяка идея, реализацията ще е това, което ще я осмисли или обезмисли. Тук в Германия, децата учат част от знаците, както и правилата за движение по пътищата, когато си с колело. Това в 4 клас. Теорията я учат в училище, практиката се упражнява първо на полигон - 3 кратки посещения, а след това и в"реални" условия (по-тихи улици) 1 път. Разбира се, се очаква от родителите също да работят по въпроса с децата си. Самият изпит е върху листовки + практиктически изпит в реални условия. Накрая получават документ, в който е споменато, че детето е взело участие (ако НЕ е взело изпита, от там насетне преценката от кога може да кара колело по улиците е на родителите) или получава същия документ, в който пише, че детето Е издържало успешно изпита. Иначе родителите учат децата си на правилно пресичане и т.н.

Да има изпит е тъпо. Освен това децата са пешеходци и велосипедисти - много малка част от знаците ги засягат. Но да ги обучават на частите от закона за пешеходци и особено за велосипедисти би било полезно. Познавам шофьори, които са и активни велосипедисти, а не знаят правилата за движение с велосипед по улиците и пътищата.

Друго освен ЧАЛГА - децата не трябва да учат! ЧАЛГА и как да разхождат кучета да цвъкат по дърветата - друго в живота не им трябва!

Казват, че в Австрия ако искаш детето да кара велосипед по улицата без придружител то трябва да има "сертификат", който се дава след изпит върху основни правила за движението по пътищата. Може би нещо такова трябва да се направи и у нас. Зачестяват инцидентите с деца, независимо по чия вина е.

Егати глупостта - децата ще имат тест и ще пишат какво означава знак номер 26... Това нищо няма да помогне за безопасността. Сто пъти по-добре е да им се направят практически демонстрации на физическите закони (спирачен път, инерция, закон за импулса, оптика) с последствията от неспазването им. Най-добре да им се направят някакви интерактивни игри, където те да са шофьори в тъмно, дъжд и сняг и отпред да им изскачат пешеходци. Само така, като сгазят виртуално десетина човека, ще осъзнаят защо не бива да скачат пред колите внезапно и защо трябва да внимават в тъмното.

Късно е след 7ми клас. Истината е , че постоянно трябва да се напомня на децата да се пазят.

в САщ ма или тати ги учи кд акарат и готово! Ама има действаща полиция, а тук няма ! Схващате ли разликата, идиоти или е много сложно?!?

Долу ръцете от децата, негодници! С какво ли вече не ги товарите! Стига! Достатъчно експерименти с малките! Не ви ли стигат простотиите, които опитвате върху родителите, върху възрастните хора, върху болните, че искате да тормозите за пореден път и децата!

Задължително!!! Семействата не обръщат внимание на това, а си мислят "Тя държавата се грижи". Но това е най-малкото което трябва да се направи, има работа за общинарите, АПИ, КАТ и т.н.

И ако не си вземат изпитите и ги затваряме в карцера доживот нали така ?

Заключвате им клавиатурата и карат 2 седмици без Интернет, порно и секс, да им дойде акъла!

Да, трябва да държат всякакви възможни изпити.Не само за знаците по пътищата ами и за това като вървят даже трябва да имат изпити.Изпити трябва да има като се хранят, като се обличат, като ходят до тоалетна.Повсеместни и всевъзможни изпити трябва да имат за да може около 18-тата им година вече да са тотално изкукуригали, състарени и да не им се мисли за нищо.

Създаване работа в училищата и осигуряване допълнителни доходи на навлеци на които мястото им не е там , а е на пътищата?! КАТЕГОРИЧНО НЕ!!!!!

Отново залитания по български...т. е. по нашенски.Нека да изучават знаците и правилата дечицата, но .....чак пък изпити.....Аман, ама наистина аман от прости политици и народни представители. Живеят си .....абе ....тъпанари,глупендери,неграмотни, необразовани....Както и да ги назовеш.....-все отбор юнаци....Аз -например още в 8-ми клас на 1970г. започнах сам да изучавам знаците.....ей така за обща култура...

Оцеляват не най-силните, а тези, които се приспособяват към промените. – Чарлз Дарвин Средата се променя. И то със страшна бързина. Образователната ни система е създадена за един друг строй. Преди доста време. От тогава вместо да се подобри и развие е подложена на разруха, безхаберие, незаитересуваност, непланираност..... ...Тенденцията на родителите е инвестиця в айфон, в маркови дрехи, и т.н - само и само да не се наранява егото на децата. (само, че то само се подхранва по този начин ). Е има и в другата крайност( болно амбициозните - все едно че децата им ще заменят тяхните липси - на партньор ) .... ...Ние сме по крайностите... Интелектът и знанието е нещо което се учи и се развива! То не е даденост! Чета, тук, да има ли изпит или да няма... Все едно това ще промени нещо ... Изпитите, не носят знание - а проверка. Провека за децата за да знаят дали трябва да се подготвят по дадена тематика ( но едва ли децата се замислят върху това). Изпитите носят знание, пособ за анализ, въз основа на който може да се направи подобрение в образователната система... само че няма анализатори ... подобрители ... ...

Кой искаш да промени образователната система? Даскалите дето са учили, колко са велики Ленин и Сталин ли?

Огън има, но не забелязвам къде се кръстосва. Нищо не пречи деца да бъдат обучавани с игри и едновременно от професионалисти и накрая да имат изпит. Той не е форма на обучение, а мерило за наученото.

Ако прочетеш внимателно, ще установиш, че мненията се разминават в механизма на проверка. Държавният служител казва, че проверката трябва да е стандартна - сигурно под формата на тест, листовка и пр. Училищният директор смята и показва чрез опита си, че подобна форма на проверка няма да е ефективна. За децата са по-полезни игрите, състезанията, както и го правят и както се изразява с интерактивни способи. и отрича да има проверки на знанията, които само допълнително биха стресирали децата.

Зевзек

Т.е. изпитването по география или биология е неефективно и трябва да става чрез игри, за да не стресира излишно децата? За преподаването да не говорим. Каква е разликата? Игрите са в началното училище. Присъствието на пътя не е игра, а сериозна материя, от която се умира. Пък и базовият материал по безопасност се вмества във всичко на всичко 5-10 страници, в зависимост от големината на картинките. Голям стрес, няма що.

И ако не си вземат изпита какво? - да им забранят да излизат на улицата?, - да ги глобяват?, - или нещо друго?

Зевзек

Вероятно нещо друго.

Преживях сталинизма, хрушчовия волунтаризъм, брежневския застой, горбачовата перестройка , монархистите и тройната коалиция. Но еврокомисарите и гейберастите ще унищожат нацията. Не обучение е нужно, а парите да не се "усвояват" за подмяна на здравите тротоарни плочки с по некачествени. Трябва да се изгражда инфраструктура, като надлези, обезопасени пешеходни пътеки и безплатни паркинги.

Ами то обучение няма. Предполагам си доволен, след като не е нужно.

Дърти българино, има истина в това което казваш, има и излишна за мен емоция (щом си преживял и сталинизма сигурно си някъде 25-ти набор), иначе трябва да се знаят пътни знаци и как да се държат като стъпят на пътното платно дечицата иначе ни сталининизъм-ленинизъм, ни демокрация ще помага. А подлези-надлези и т.н. - за тях пари трябват, ама много, Чао и хубав ден.

След изпита да им дават и книжка.

Книжка за пешеходец? А ако оценката е над 4.5 и книжка за велосипедист

Не е въпросът дали, а кога. Седми клас е късно. В Бавария учениците държат изпит в четвърти клас, след който получават книжка за велосипед и могат да карат без придружител. Децата много се гордеят с това и го правят с голямо желание. После пак с желание спазват правилата.

Прав си ! Късно е 7 клас ! 4 клас е нормално и е нормално ако родител върви с дете и нарушава правилата да бъде глобен в пъти повече ако е сам ! Ако глобата е 50 лв , то с дете трябва да е поне 500 лв.

Навиците трябва да се създават още в семейството, детската градина и в в първите години в училище. В Германия всяка година имат часове с полцаи, пожарникари и хора от бърза помощ. В началото на 4. клас имат 3 седмици активно обучение за правилата на движението и основно за каране на колело. Следва изпит практически и писмен (колелата са с еднакви размери и са предоставени от полицията, каската е задължителна) и получават право да карат сами колело. Да не говорим, че подходяща инфраструктура има навсякъде и родителите от малки ги свикват да карат колело и ги обучават на правилата на движение.

Според мен задължително трябва да държат изпит за пътните знаци тези които си купуват БМВ!

Особено ако в трети клас вече имаш 2 броя.

преди няколко десетилетия, когато бях в детската градина ни учеха кой знак какъв е , под формата на игра - в двора на градината имаше кът с кръстовище и знаци, питаха ни кой знак какъв е и така ги научавахме още тогава.... не е необходимо точно изпит, но може да се създава общо познание за пътните знаци в ранна детска възраст и да се равива с подрастването на децата.

Azzzzzzz

абе дебили.. не е проблема обучението, проблема е система, 30г минаха, всичко става по-зле, толкова ли сте прости, че не може да разберете, че докато ни управялват същите хора - дали от Гроб или БСП, все ще е така.. прост народ..само му обясняват как..тук ще закърпим нещо, после там - обучени за знаци, втори пенсионен стълб, магистрала ама, не точно, винаги предишните управляващи са виновни, пенсии няма, за учителите няма, за полицайте няма, абе.. все няма .. докога ще ги търпите ???

И аз като смятам, че освен санитарите друг не трябва да ни управлява... ай сиктир бе !