COVID дилемата: Изолационисти срещу бунтовници

Заразата и извънредното положение задълбочиха разделенията в обществото - нужно ли е това?

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще плачити за социализъма и Тато мишки

Поздравления! Чудесна статия! Иначе по темата - всичко това прилича на чудовищен социален експеримент. Управляват ни на принципа "Разделяй и владей" и ни карат да се мразим помежду си, а фокусът се измества от властта. Вирусът става причина за всякакви разделения в обществото. Делят ни на млади и стари, блони и здрави, българи и роми, граждани и селяни. Едни групи прослойки са сочени за виновници, че носят вируса. Карат ни да се изолираме социално. Непрекъснато бяхме заливани от пропаганда и ни бяха давани за примери съвестви граждани от типа: тате, който не иска да гушне детенце, за да не го зарази. Социалната дистанция е мярка за предпазване от болести, която е известна в медицината. Но прилагана за период от една-две години, както ни гласят, тя би разрушила обществото ни напълно. Това убива всичко човешко у хората и възпрепятства всякаква социално-икономическа дейност. Някой иска животът да не се върне към нормалното. Някой иска да ни мъчи с месеци, за да чакаме "решението" му после. Действа се на принципа проблем-реакция-решение. Инфекциозната доктрина беше най-подходяща, за да се изпържи човечеството, защото нямаше никакъв друг начин да се намери оправдание за чудовищните неща, които бяха сторени. На умните стана ясно, че световните правителства са параван, а друг им дърпа конците. Всички клекнаха пред това, което става, а който не клекна беше помлян от медийната пропагандна машина и опонентите му. Светът никога повече няма да бъде същият, но не трябва да позволим да станем роби. Сривът на финансовата система е планиран в пандемичното упражние Event 201, което симулира пандемия от коронавирус, два месеца преди реалната да стане. Всичко беше опоскано - пенсионните системи на държавите бяха съсипани още отпреди коронавируса, а сегашната криза ще е просто параван за рестарта на финансовата система, кражбата на тези средства и електронните пари. Проследяващите гривни, дроновете и приложенията на смартфоните, с които се следят хората, вече не са конспирация, а реалност. Всеки сам да си прави изводите, ако иска свят, в който децата му и внуците биха живяла, а не тоталитарен кошмар! Бъдете здрави!

Статията е пълна глупост и не казва нищо освен тезата на БСП за лошите управляващи което е стара песен на изгладнялата за власт Нинова.

Чудесен материал!

Кое му е чудесното? И тако и вако, за да е яко. Има само една правилна позиция и никакви умерени. Моменцето хем не иска да е мисирка, хем го блазни царевичката в ръката на властта.

Чудесен материал ако не можеш да мислиш хал хабер нямаш от социални науки и верваш на общи приказки. Анализ -0.

".... От началото на епидемията казвам, че има един теоретичен начин изобщо да се отървем от вируса - оставяме вкъщи за 14 дни всички, никой никъде да не мърда и той ще изчезне. Той може да живее само ако се предава от човек на човек...."- доц. Ангел Кунчев. Това доказва, че моето професионално мнение СРЕЩУ стадният имунитет , се подкрепя и от доцентите, които са част от НОЩ. Това, което НЕ приемам, е следното от въпросното интервю "...Само че е ясно, че това няма как да стане. Така че дозиран риск поемаме неминуемо. "" - ето ТОВА НЕ приемам и считам, че е по-добре да беше реализирана теоретичната възможност за 14 -20 дни, вместо настоящата ситуация и избуяването на теорията на стадния имунитет. Продължение на интервюто "....Цинично би било, ако бяхме тръгнали по идеята за колективния имунитет: който ще умира, да умира, другите ще живеем. Това не го приемам. Но някаква доза риск неминуемо ще има. Никоя страна не може да се отърве изобщо без жертви. Въпросът е да сме от тези, които са с най-малко жертви...." Лично аз не бих допуснала дори една жертва и бих предприела стратегията,. която да сведе до нула възможните жертви.

Явно жена ти те е набила и изгонила и сега си се върнал при майка си и си се изолирал в детската си стая . Не злоупотребявай с жената и майчинската любов и тя няма да те изтърпи дълго... хехе

До осмиците - Абе ти нямаш ли друга работа? Мноого си тъп!!!

Госпожа, и какво всъщност е съждението ви?? Че бихме могли да се затворим ВСИЧКИ в домовете си за 14 дни и край? Наистина ли смятате, че това дори и теоретично е възможно? А дори и да би било възможно, гаранция че вируса изчезва от организма на заразените някой в света до сега представил ли е? Та представен по този начин въпроса, смятате ли, че може да се реши по начина предложен от вас?

Аз знам, че няма как да вярваш на 100% на човек, който е доказан лъжец. Да не говорим за това, че действията му в повечето случаи са в пълен разрез с изказваните тези , пропити са с цинизъм и простащина и с неприкрита злоба и омраза към тези, които са ти делегирали властови пълномощия. А който му вярва или има изгода, или е глупак.Аз не съм в тези 2 категории, съжалявам. Иначе животът ми би бил много по-лесен.

ЧОВЕШКИ ФАКТОР,Породата човеци-Политопитеци и Хомоидиотикус,защо Боко(3 дена се покри от медиите и народа когато бандитската пасмина от гетата-огнища на зараза ревнаха недоволни) ЗАЩО не обяви по медиите Ууууважаеммми сънъродници ще закупим УВ-Стерилизатори за всички болнични заведения ще поставим дезинфекционки мивки като във варна НЕ всекви други врели некипели простотии.ЩАБА начало със Генерала Мутафчийски да му метната одеалото,докато нсо задяват мед сестрите от ВМА.Няма лошо човек да е бунтар номи да е наясно какви са преоритетите които трябва да отстоява бунтувайки се като подобряване на здравеопазване,жизнен стандарт,повишаване на заплати и пенсии и НЕПОДМАЗВАНЕ И ИБРИКЧИЙСТВАНЕ НА ОСМАНОИСЛЯМСКИТЕ ФАШИСТИ И МАРИОНЕТКИТЕ ИМ ЗАГНЕЗДЕЛИ СЕ КАТО ГНУСНИ КЪРЛЕЖИ И ПИЯВИЦИ,ПАРАЗИТИ В БЪЛГАРИЯ!!!!(по време на вашето управление народа започна да се самозапалва прецедент в България,прецедент в историята ни???) Пандемията извади и друг много сериозен проблем в обществото така наречените "бунтари" против карантината и извънредното положение всъщност са ЕГОИСТИ които не осъзнават риска,СКЛОНИ КЪМ САМОУБИЙСТВО

Предизвиквам авторът на статията да публикува дипломата си за завършено висше юридическо и дипломата си за завършенои висше медицинско образование и да приложи анексите за правоспособност, за да докаже, че има професионална квалификация, която правомерно да й разрешава да определя кое поведение на гражданите е законосъобразно и праавомерно, и кое- не е. До тогава ще продължавам да разпобличавам всяка нейна лъжа и манипулация. Да видим как ще реагира въпросната креатура и дали ще продължава с лъжите, социалният инженеринг и манилупациите си на тема ''правомерно поведение на гражданите''. Готова съм да участвам в публичен дебат с тази креатура- да видим дали тя ще има смелостта за това.

Абе я си стой в гащите и не ми се хвали с дипломите си от пернишкият университет П У(Т) КА

Създаден ОН нискочелия гений комунист Първанов. Какво друго.

Авторът на статията трябва да знае, че поне един професионалист ще му е противопостави с ясни ПРОФЕСИОНАЛНИ възражения. Аз съм бивш лекар без специалност и настоящ адвокат от 20тина години, биологична семейна хетерожена съм и няма да допусна невежа политическа креатура, която не притежава моите експертизи,да се подиграва със законосъобразното поведение на гражданите, спазващи социална изолация, сред които сме и аз, и семейството ми. Авторът на статията трябва да знае, че има, съществуват и такива хора като мен, ние имаме собствен социален и интелектуален кръг, до който тя не може да се добере по никакъв начин, защото НЕ притежава моралът, знанията и уменията ни.Да ни нарече някой ''послушковци'', при положение, че сме аполитични, да ни укорява някой за това, че сме редовни данъкоплатци, не крадем, не убиваме, не създаваме корупция, е гнусна лъжа, която е изгодна само на необразованите лица с основно и средно образование.

До ''2020-05-05 03:02:13 Зрител (нерегистриран) Аман от тебе бе!!!!'' Няма аман- докато невежи креатури умишлено разменят местата на законосъобразно и незаконосъобразно поведение на гражданите, ще пиша и ще ги разобличавам, схвана ли...Аз съм юрист и е нормално да се възмущавам от ''статиите'' на платените политически креатури, в които умишлено се сатанизират гражданите, СПАЗВАЩИ законите - т.е. с правомерно поведение- и се твърди, че те били ''послушковци'' и поведението им било овче...Тук вече креатурата, създала това ''творение'', трябва да бъде шамаросана с всеки български закон, защото умишлено внушава на гражданите задължителност И МОРАЛНОСТ на незаконосъобразното им поведение и твърди, че спазването на закона е неморално и уронващо човешкото достойнство. Тези ЛЪЖИ трябва да бъдат разобличени от професионалистите, които в реалният живот професионално се занимаваме с право.

Изключително смислена и издържана статия! Познавам лично доцент Мангъров. Той наистина има малко ексцентрични методи на лечение, признавам. И не мога със всичко да се съглася. Но виждаме, че по цял свят видни епидемиолози и вирусолози потвърждават именно неговите думи. Наскоро учени от САЩ казаха, че пандемията може да продължи 2 години, през които 70% от населението на Земята така или иначе ще се зарази от коронавируса. Тогава чак всичко ще приключи. И задават въпроса: Избирайте - искате ли да живеете 2 години в мизерия, или да се върнете към що-годе нормален живот? Аз разбирам страха на хората. Камионите пълни с чували с трупове имат силен ефект. Но, обещаните ни чували с трупове така и не се сбъднаха (Слава Богу!). Едно е сигурно: Грета Тунберг е най-щастливия човек на Земята! Заради пандемията небето е чисто, самолети не летят вече да го замърсяват!

Доцента Мангъров говори за имунитета достигане при 70%. Това обаче не е само имунитет но и мутацията на вирусите за да стават по малко вирулентни. Инак ще изтребят приемника. Проблема е ще се съгласиш ли на висок процент смъртност или не. Защото тя е така или иначе 40 пъти по висока от тази на грипа. Ако да - ура да живей псевдо доцента Мангъров...

"Няма имунитет срещу коронавирусите, няма имунитет вируса на СПИН, няма имунитет срещу вируса на хепатит С, но това, което ни пази от тях е трудното им предаване. А този вирус се предава изключително лесно. Така че идеята за изграждане на „стаден“ имунитет срещу COVID, е изключително наивна, не почиваща на никакви научни данни до настоящия момент. Животът продължава, но трябва да си променим начина на живот ... става въпрос за един много лесен за разпространение вирус, изключително агресивен, с голяма степен на възможност за заразяване, с тежки поражение за белия дроб. Имунният отговор, който предизвиква е много неясен. Предишните две епидемии, които минаха с коронавирусите, показаха, че имунният отговор е много нетраен. Това, че си прекарал едно коронавирусна инфекция не означава, че имаш имунитет. Траен имунитет срещу тях няма и да се очаква, че точно срещу този коронавирус ще развием, е меко казано наивно и глупаво. ... Най-тежката форма на протичане на COVID е „цитокиновата буря“, когато на практика над 50% от случаите изходът е летален. Втората страна на нещата е директното атакуване на сърцето. В момента има страшно много съобщения относно формите на протичане на заболяването по отношение на сърцето. При хоспитализираните болни, от 1/5 до 1/3 от всички болни имат засягане на сърцето." Доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"

Реалисте, явно си умен и четящ човек, от това, което виждам, че по принцип пишеш, но в случая си попаднал в клопката на доц. Добрин Василев. Той тънко смесва вирусите на СПИН, хепатит С заедно с корона вирусите. Така стъпил на грешна база, дори да прави верни съждения, стига до грешни изводи! Имунитетът от корна вирусите е нетраен, но това не пречи вече няколко години да си живеем със свинския вирус, който, ако помните, отначало беше също доста агресивен и опасен. Сега е просто част от общата микстура на противогрипните ваксини.

Tapanar gerbadjanashki

Борисов хиляда пъти повтори колко бил загрижен за здравето на хората, а защо се обезкърви здравната ни система? Болниците са в окаяно състояние, кой носи отговорност за това? Българският харод ли?

Статията е "опасна за живота" на нискочелите папагали "некумундета" хаха.

Проблемът е, че когато обявиш извънредно положение при 31 заразени, като в последсствие не се развие епидемия е, че когато дойде истинска епидемия никой няма да спазва правилата, защото ще си мисли, че е същия майтам. И тогава ще измрем. Аз в случая съм от бунтовниците, защото експертите, които не са послушковци обясниха, че болестта не е кой знае колко опансна. Ако същите експерти обяснат следващия път, че болестта е опасна - ще взема дори повече мерки отколкото ми препоръчва правителството.

Интелигентният се учи от грешките на другите, глупавият - от своите грешки, ... ако не е закъснял.

Имаше една приказка за лъжливото овчарче и сега така. Аз лично при нужда ще слушам само доцент Мангъров, дано никога не се налага това.

защо тоя не е на първа линия

Защото го натириха, не им е удобен.

Учените по принцип винаги се съмняват в знанията си, защото точно така се развиват. Приемат отхвърляне на своите СТАРИ знания, когато придобият нови такива и/или други експерти аргументирано им докажат това. Така еволюира и науката, като открива нови знания и доказва новите открития. Така еволюират и хората, т.е. адаптират се към новите открития, като отхвърлят старите.

Опитът на европейски, американски и руски лекари все по-ясно показва същността на заболяването. Първо, за вируса SARS-CoV-2. Обикновено респираторните вируси избират за своя мишена eпитела на горните дихателни пътища. Най-често това са клетките на трахеята и горните части на бронхите. Затова грипът и ОРЗ предизвикват трахеит и бронхит, крайно рядко – пневмония. Пневмонията в този случай е по-скоро усложнение, предизвикано от намаляването на имунитета на фона на грипа, най-често с бактериален произход. Това е пример за вторична инфекция. В случая със SARS-CoV-2 нещата са различни. Неговата задача е колкото може по-незабелязано да се добере до най-крайните части на дихателната система – бронхиолите и алвеолите, и там спокойно да се развножава. За съжаление, именно там се извършва газовата обмяна и се изработва най-важното вещество сурфактант, осигуряващо газообмяната и защитаващо алвеолите от слепване. Тези части практически нямат нервни окончания и затова много пациенти с ковид-пневмония не кашлят. И не се сблъскват с висока температура - имунитетът не познава вируса и поради това не реагира незабавно. Но разрушаването на епитела на алвеолите и сурфактанта води до това, че те се слепват и тяхната работа се нарушава. Човек започва да изпитва скрита ХИПОКСИЯ – което всъщност е главното в това заболяване, и на органите и тъканите не им достига кислород, за да живеят. Но структурата на белите дробове е запазена и те все още могат адекватно да отделят въглероден двуокис от кръвта. По принцип сигнал на организма за задух дава именно натрупването на излишък от въглероден двуокис. А тук човек не изпитва задух, на него му липсва кислород. Здрав човек може да понесе хипоксия няколко дни безсимптомно, но неговият организъм през това време получава изключително тежка травма и този, който има съпътстващи заболявания ще се предаде много по-бързо и с по-сериозни последствия. Човекът не знае, че е болен или чувства лека простуда, но не и задух. И започва да усеща проблема сериозно, когато резервите на организма са рухнали и именно такива пациенти биват внасяни в реанимацията веднага от линейката. Всичко това показва, че масовите тестове ще разкрият заболяване на ранен етап, когато няма все още външни симптоми. Това ще позволи на пациента да му се даде навреме кислород, дори и в домашни условия или в болница, и твърде вероятно е той да не стигне до реанимация с всички последствия за себе си и здравната система. В противен случай все повече пациенти с изтощени от кислороден глад органи и тъкани, с масивна вирусно-бактериална пневмония (тъй като клетките на белите дробове сами по себе си също страдат от хипоксия и тогава се активира условно патогенната бактериална флора). И най-неблагоприятният финал – когато се включат бактериите, най-после имунитетът разбира какъв огън гори в белите дробове и открива масиран огън с всички видове оръжия. Това е цитокинова буря, унищожаваща от бойното поле бактериите, вирусите и заедно с тях и белите дробове, миокарда, бъбреците, черния дроб. Какви изводи могат да се направят от всичко това? Очевидно, колкото повече хора, заразени с новия вирус бъдат открити навреме, толкова по-добре ще бъде организиран мониторингът на КИСЛОРОДНАТА САТУРАЦИЯ за тях и съответно толкова по-ниска ще бъде смъртността като резултат. И човек с лека форма на ковид-19, който има гаджет с възможност за измерване на сатурацията в домашни условия, ще бъде идеалният пациент. Така медиците ще могат да се намесват адекватно в точния момент. А също и устройства за безплатно измерване на сатурацията могат да се поставят на обществени места. Това е един от начините за превенция и разкриване на заразени.

Като чета всички това се учудвам, как все още има жив човек.

Въпрос на индивидуален имунитет... и на навременна мед. помощ за пациентите с късмет.

Да коленичим пред майката природа, че ни е дала вроден имунитет и да придобиваме имунитет, всеки според финансовите си възможности.

... не е точно въпрос само на природа и финанси. Човек може да знае 2 и 200. Имунитетът е въпрос на генетична наследственост, природна и социална среда, лична воля да се грижим за здравето си и да не злоупотрябяваме с него, отдавайки се на вредни навици - чревоугодие/преяждане, препиване, леност/обездвижване, дроги, проблеми с гнева, похот/промискуитет, работохолизъм, горделивост/болни амбиции, алчност/скъперничество, завист и т.н. Търсете баланса, бъдете здрави!

Защото си седиш в къщи бе глупако.

Аз съм от тези които спазват всички закони и си плащат данъците редовно. В този случай държавата реагира правилно, минахме между капките с малък брой жертви(малък за статистиката, огромен за пострадалите!). И ДА - НЕ СЪМ ПОСЛУШКО! А АВТОРКАТА ДА СЕ ЗАРАЗИ УМИШЛЕНО И ДА ПРОБВА КОЛКО ОТ НЕЙНОТО СЕМЕЙСТВО ЩЕ ОЦЕЛЕЕ, после пак ще се върнем на статистиката!

Ти колко Ника имаш?

Само ако тази шматка имаше идея за мерките в Италия...И за такива приказки съседите и щяха да я линчуват. За Китай дори няма да споменавам - за оспорване на мерките за lockdown се отива директно в изолационен център (каквото и да значи това). А мерките - никакъв шанс за излизане навън! няма до магазина, да разхоя псето, до баба да нося лекарства...(Италия, Франция, Китай....

Няма смисъл, всичко е в името на БВП. А лелката дето е писала това, го е писала в името на власта и популизма.

Има идея за мерките в Германия!Що не се сравниш с тази държава-а?!?

Германците започнаха да се готват доста преди нас Германците имат работеща здравна система и една от най-силните икономики в света. Германците плащат 14% задравни ( като се има предвид доходите на които се осигуряват са доста пари) Германците са по-дисциплинирани ( е и там има толупи)

Мерки,джакузита,макузита,генерали,глупости........ Всички трябва да умрете ,защото много ми омръзнахте и сте скучни. СКУУУУУУЧНИ СТЕ !

скучният си ти

Разбра се,че проблема с вируса е в голямата си част бутафорен,поддържан от придворните "мисирки,пуйки, тулупи и т.н." ,неудобно ми е да изреждам всички епитети,с които ги нарече работодателя им. Оказа се ,че бутафорията с вируса е много удобна за властта. Скоро на практика няма да отменят "военното положение" . Как обаче,ще просъществуваме,на никой не е ясно. Става въпрос за голямата част от народа,за останалата една шепа ...е ясно !!!

определено си тулуп...защо във Франция не говорят за диктатура или в Италия?

Защо реши, че не говорят? Не са ти го съобщили лично ли? За бунтовете във Френско да си чул?

Много добре е написано.Лошото е,че една малка част от обществото,много гласовита,е чела недочела и се отличава единствено с антикомунистически рефлекс.Основният извод за съжаление е ,че няма нормална държава за здравеопазване да не говорим.Но капитализъма,както казваше Живков, е това:озъбено свирепо куче.

Така трябва да се пише. Светът е видял и много по тежки времена. Коронавирусът е едно нормално грипно заболяване с много ниска смъртност и то на хора с хронични заболявания.Нека се замислим преди всичко за причината на тези заболявания, не са ли свързане с целият ни начин на живот с търсенето на печалба на всяка цена и пренебрегване на основни житейски норми.

Влади да наречеш корона вируса заболяване с много ниска смъртност е просто да кажеш нещо. Фактите говорят друго. Жалък лъжец който дори не си е направил труда да провери основните факти. Жалка работа но добре стоиш в парцала дирник.бг

Влади смъртността от грип е около 0.1%. В прости цифри значи че при 1 000 000 заразени починалите ще са 1000. За България при заразени 1600 починалите ще са 2. Е прави ли ти впечатление разликата в починалите. Ти ли си умника в семейството защото ако е така е имало сериозен негативен отбор у вас.

Пенчо бе, чети! Пенчо го мързи... Обърни внимание, че тези 1600 случая са открити с 50000 теста. Т.е 3% от тестваните имат вируса. Ако теоретично тестваме цялото население (6.5 млн), то излиза, че хората с вирус са около 195 000. Жертвите са 78. Процента сам го сметни.

Не не е видял но как да знаеш?

Всички статистика са интересни(ниска -висока смъртност) , ако обаче в твоето семейство се заразят всички и починат тези на 60години....тогава статистиката ще е ужасяваща за теб!

Според ман трябваше да има мерки, но те трябваше да са по-адекватни, логично-обосновани и навременни. Сегашните мерки, се опитаха да компенсират с ненужни и прекалени рестрикции политически грешни решения взети в здравната ни система преди появяването на вируса - както дългосрочни (със закриването на здравни заведения и недостатъчно оборудване на наличните; изгонване на медицински персонал в чужбина поради неадекватно заплащане, разбито финансиране на здравната система като цяло), така и краткосрочни (липса на защитни средства за медиците и гражданите, липса на тестове и подготвени лаборатории, неадекватност на рестриктивните мерки). Като се добави и всяването на ежедневен страх у хората, менторски и дори брутален тон и действия срещу журналисти; арогантност и грубо-просташки език срещу хората и откровени репресии и гавра с гражданите на КПП-тата на градовете; непопулярни и непрозрачно приемани политически решения, засягащи в негативен план едни групи от хора и облагодетелстващи приближените на управлениет калинки, става ясно, защо резултатите са такива.

Впрочем, няма как разделението на обществото да бъде преодоляно вече! Поне не при тая власт и с наличните ресурси и средства! Има няколко обществени групи, които са проближени на властта и се ползват с привилегии и с преференциален достъп до преразпределението на обществените блага, партийна паразитираща бюрократична машина и малцинствени групи на хранилката на ГЕРБ, които са за статуквото, каквито и неправилни решения да взема, щом съхранява техния икономически интерес. И останалата част от обществото, лишена и от икономически просперитет, и от възможност за политическа промяна на съществуващото положение. За последните остава възможност да се гневят по форумите в мрежата, защото "изпускането на парата" по тоя начин елиминира възможността за активни действия извън нея. И това е азбучна истина в социалната психология, която е добре известна и на управляващите. А е и много лесно да се контролира, ако се наложи от обстоятелствата.

Като дойде Нинова на власт веднага ще цъфнем и вържем. Проблема не е в кой държи властта а в това кой дава властта. След като Сидеров Нинова малоумника от телевизията Слави още един куку пак от там Манолова са политически фигури въпроса не е че те не стават в кой ги постави там? Погледнете имената на партиите Атака, Няма такава държава, презареди България (последното е направо Бисер. Презареди с какво простотия ли?) и все подобни. След като съществуват значи имат място в България.

Бунтари, ще ви издам една тайна. Вие също сте стадо.

Тези сега не са никакви бунтари, а смъртоносно прости и глупави хора.

Критична статия? Опит за анализ?...ама след два месеца! И след като икономиката вече е на ръба...Дано не е безкрайно късно.

Какъв анализ какви 5 лева. Не използвай думи които не разбираш дори и да звучат тежко. Анализ - 100 % внушения и глупости.

тояга за вас, тъп, вонящ, матрял

"....но безспорният реалистичен поглед върху ситуацията, с който обикновено изолационистите смятат, че разполагат, ги отнася в един друг кръг - на послушковците...."Ааа- разбирам тънката "мисла" на автора- законосъобразното поведение на гражданите вече се нарича "поведение на послушковците":) Ерго- всеки, който спазва закона в най-широк смисъл, включително и заповедите на министъра на здравеопазването, е послушко...Този аргумент няма да издържи в съда- той е ирелевантен за начина на оспорване на ОАА - съгласно АПК- в съда:) А емоционалното и психологическото натоварване на законосъобразното и правомерно поведение на гражданите, с думата "послушковци", носеща негативна конотация, е поредното доказателство за видът социален инженеринг, който е предприет чрез статията. Внушението за "овче поведение" на послушковците съществува в статията с една единствена цел- като негативна антитеза на "бунтовниците", които са обвеяни с цветя и лаври, като достойни граждани и на които манипулативно им е придадено правомерно поведение- на защитници на спорни/ нарушени техни права и свободи.

Абсолютно вярно. Тази статия цели разкол и раздор сред обществото с крайна цел революционна ситуация. Известно е от трудовете на мошенника Ленин. Писана е от комунистка с нечисти цели и обслужва терористичната организация БСП. Лошо то е че момичео няма интелект да я направи финна и интересна а сбор от плиткоумни внушения. . Учило момичето недоучило но от БСП се обучило.

100% Ленин е автора на принципа "разделяй и владей"! Той все пак с Аврора е пътувал през времето до Римската Република :)

Аман от тебе бе!!!!

Троле, скрии се в дън земя - змио. Платените писачи си личат от 100 километра. Под всяка статия 1000 коментара...

Авторът е силно предубеден и непрекъснато натрапва мнението си като величае единствено Мангъров като най-великия български специалист по вирусите.

Защо главният прокурор не се самосезира за внушаването на некомпетентност на взетите решения от правителството под давлението на НОЩ? Или за изявленеята на Мангъров? Направете справка за лабораториите, на които е собственик Мангъров и ще разберете защо напираше за масово тестване с “бързи” тестове, което както и дебилите разбраха, че не са достоверни. И то в момент, когато нито имаше от къде да се вземат тестове, нито имаше толкова преболедували за да могат да се направят представителен брой анализи. Справката може да се направи в системата на ДАКСИ. Дали използва предпазни средства като маска и ръкавици, когато (ако) преглежда деца@? Защо не се подложи доброволно на заразяване за да демонстрира ползата от “имунитета”, който знаем няма да придобие. Как може да определя сегашната пандемия с грип човек с претенции за инфекционист. Той не е вирусолог.

Статията е странен нонсенс, който цели да внушава, че идва някаква си диктатура, че се отнемат всички права и свободи на гражданите, че гражданите трябвало да протестират срещу отнемането на правата и свободите им/ интересно- срещу кого- май срещу вируса- причинител на ковид-19, чието производно се явявали, видите ли, управляващите/ и други такива алабализми. Авторът на статията се опитва да подменя истинското значение на всички употребени в статията термини,с такива, каквито на нея й харесват, придавайки на обективните факти- пандемията от ковид-19, връхлетяла България, субективни характеристики- тя е виновна за "задълбочаване на разделението в българското общество".Ако авторът на статията беше прочела само един учебник по микробиология, щеше да знае, че вирусът не е жив организъм и че негов основен атрибут е мутацията, но защо ли й е да знае това- важното е да се използват митологемите, засягащи внушенията за "1984" на Оруел, защото цяла една плеяда нищоправци, изживяващи се като постмодерни интелектуалци, са ревнали в един глас- ооо, ааа, отнемат ни личната свобода и право на купони и запои:) Ама това конституция, ама това закони- всички те нямат никакво значение за капризния автор- той си иска купоните и това е- без значение върху чии трупове ще стъпи - в буквален и преносен смисъл. В този контекст започвам да се чудя дали авторът не е едно творение на "Отровено общество"- социалният инженеринг, присъстващ в "творбата" му, много напомня на методите и стилистиката на споменатата организация...

Олигофрен, не ти ли омръзна да дуднеш едно и също нещо като латерна цял ден. Изписа сто малоумни коментара . Успя да изпъкнеш с вонята си. Айде изчезвай че осмърдя с всичко тук с твоите диарии.

Хахаха- Вие да не сте авторът на "статията":) И защо да съм "червей"- че и гнусен- само защото на Вас така Ви се иска:) Докажете, че коментарите ми са малоумни- напр. когато авторът на статията употребява думата диктатура, дали й е известно юридическото съдържание на този термин, за да може да го употребява правилно в лексиката си?:)

Абе остави човека, много добре си пише, има хора дори го четат, вземи чети и ти вместо да хейтиш, ама май те мързи

Да, това с Оруел беше класика манипулация, да не говорим, че по последни публикации България НЕ СЕ СПРАВЯ с овладяването на пандемията в момента

Това би могло да е творящия в изолация Александър Йорданов. Сърбат го ръцете за работа.

Е, хубаво - ще имаме и двата експеримента сега. Досега - строга карантина и 1500 болни, 70 умрели. От днес - облекчение на мерките и да видим колко болни и умрели ще има след месец. Дано всички да са живи и здрави и да рапортуват тук, във форума как е минал експеримента.

Строга карантина в България не е имало, в Испания, Италия, Франция, Турция Русия, Сърбия имаше

Ако си мислиш, че ще тръгна по хотелите и по басейните много се лъжеш. Най-много да се очаква нова доставка на заразени "българи" от Европа.

Авторката си е супер!Само се чудя как й е минала статията. Да не повярва човек, критика на управлението в дир.бг.

Авторката е написала пълна бълвоч. Какво очакваш от недоучена последователка на БСП. А инак дирник.бг добре го е препечатал на тях трафик им трябва

Юлия, анализите не ти се отдават. Не е за чудене - както се вижда си фенка на Мангъров, т.е. принадлежиш към не особено интелигентната част на обществото. Хора, които приемат за истина това, което им се иска да бъде. Когато си заровиш главата в пясъка, вирусът няма да изчезне. "Стаден имунитет" няма да се постигне - самият Мангъров не смята да участва в изграждането му. Той е едно злобно човече, което го е яд, че не го сложиха в щаба и ще си скъса обувките да обикаля по всякакви медии, които умират да му дават трибуна за изява. Освен това му провалят бизнеса с тестовете, и евентуално в бъдеще с ваксините. Не случайно Мутафчийски го нарече "търгаш". Наивниците като тебе вярват, че вируса е просто една лека настинка (или го няма изобщо), и като шопа пред клетката на жирафа въртят глава пред кадрите от Италия и САЩ - "неее, няма такова животно, при нас не може да стане така".

Абсолютно точно казано

Много скоро и ти ще станеш фенка на Мангъров.

Точно!!!

Е кифла. Дори не се усеща, колко малко и се отдават и разсъжденията и писането.Да е жива и здрава и дано да не я хваща вирусът.

Депутатите ще получат по близо 3 хил. лв за времето, в което гласуваха да не взимат заплати, а парите им да бъдат преведени в сметката на здравното министерство за борба с коронавируса След края на извънредното пак ще взимат паричките, какво свършиха толкова, полетите ли спряха или цитганите? Не се карайте за глупости кой е по по смел, а гледайте какво става всъщност

Е и? Радев взема над 12000лв

А защо затвориха устите на учените? Защо споровете не се разгоряха на високо ниво? Защо не се изправиха специалистите едни срещу други, а коремният хирург над всички? Когато големите умове са принудени да мълчат, хората се заемат сами да си решават проблемите. Колкото могат. В цял свят не се даде думата на вирусолозите и епидемиолозите. Най-много по един в страна - политкоректния. А другите? Дали те не мислят като "глупавите" хора?

съмнявам се,че някой е прочел цялата статия..то няма и смисъл..от първите няколко реда става ясно за какво иде реч..ако доц.-та Мънгъров не беше видимо недобре психически,щях да си помисля,че е писана от него..

Ти не си добре карикатуро!

Статията си личи колко тенденциозно е написана, срам за журналистиката

Подкрепям те, много свеж коментар

И стана като религия - вярващи срещу невярващи ! Всъщност има много общо - никой не е виждал господ, както никой не е изолирал ковид-19......много удобна тема за манипулиране на масите.....ааа искам да кажа - мисирките

Да бе всички тестове са неизолирани вируси. Голям мозък голямо образование. Ти разбира се не си виждал дори и със очилата на баба ти значи такова нещо няма.

А ти? Виждал ли си ги? С колко дипломи си бе писачо?

От коментарите на троловете тук разбрах някои неща: 1. Бойко Борисов с минимална подкрепа от страна на останалите от ГЕРБ и тук-там някой от МВРО на Шкембели войвода, Националния фронт за спасяване на Бойко и най-вече - с вещата подкрепа на Главния хидролог и главния Волеви фармацефт-бензинджия геройски е нокаутирал новия коронавирус още в първия рунд. Криза няма, щото Влади Горанов я е отменил. 2. Всеки, който се осмелява да критикува Великия Кормчия от Банкя е червен, рубладжия, комунист до 10-то коляно, путиноид, севернокореец или поне китайско-руски шпионин. И всички вкупом тярбва да станат клиенти на Велкия Каскет. 3. България е просперираща страна, с цъфтяща икономика, а всеки трети българин е направо милионер. Трети, защото всеки първи е просто милиардер, всеки втори е мултимилионер. В евро. 4. Здравната ни система няма нужда и тези 80 легла в отделенията за изолиране, щото - виж т. 1. 5. От стадния имунитет по-велико научно откритие няма. За това и разболелите се ГЕРРБери са най-малко - щото са от стадото.

до :) (нерегистриран) Ситуацията действително е много интересна...Въртяха,сукаха...и както винаги коментиращите се разделиха на - "гербери" -в случая ИЗОЛАЦИОНИСТИ (които са ЗА продължаване на мерките) срещу -"комуняги" - в случая -БУНТАРИ (които са ПРОТИВ продължаване на мерките) Дотук добре....а самият Бойко към коя група трябва да бъде причислен?...Все пак ТОЙ отмени мерките и разреши да се отворят кръчмите с тераси и басейните...Двата "враждуващи лагера" нищо не казват по въпроса...:)

До "2020-05-04 21:04:09 65 годишен с диабет (нерегистриран)....Лесно е да поучаваш, когато си млад и здрав... " А- не е косете- ако видите статистика какъв е процентът на младите хора/ децата/ младежите с диабет, ще се ужасите, и ще се радвате, че сте го пипнали в друга възраст...Вече има 30 годишни с инфаркти, какво да говорим за онези с диабет и артериална хипертония. Това обаче не е известно на онази групичка "безсмъртни", които си въобразяват, че са 100% клинично здрави/ като че ли има такъв българин след чернобилската авария/ и че тях вирусът няма да ги лови или ще го прекарат изключително леко, без никакви последствия за здравето им. И проблемът е, че това им се внушава от някои политици и лекари, което е цинизъм и абсолютно антихуманно отношение....

Време ти е да посетиш д-р Гълъбова. Добър специалист е.

факт. За разлика от доц. Мангъров да направим едно научно обосновано твърдение. Той твърди че стотици хиляди са го изболедували или в момента са с коронавируса. По научни данни малко отличаващи се от Китай до САЩ и обратно- 80% го карат леко, 15 имат нужда от болница и 5 от реанимация. Ако говорим за 500000 заразени, както говори доцента би следвало 75000 човека да са в болница, а други 25000 в реанимация. Няма начин да се пропусне нещо такова незабелязано, да не говорим, че май няма толкова реанимационни легла у нас.

Лесно е да поучаваш, когато си млад и здрав... Както се казва, здрав на болен не вярва.... Изключително обидна статия за всякакви хора...да не говорим, че е пълна с лъжи... Абе тази да не е от някоя НПО, свързана със Сорос?

типична кулутурна марксистка, която си мисли, че знае нещо... с една дума: паразит ...ще си остане стара мома, хващам се на бас....

Тук ефектът на Дънинг-Крюгер се вихри със страшна сила сред тулупите и троловете...

До Анти (нерегистриран) Колега,хайде,ако обичаш изразявай се на по -достъпен за широката аудитория език. Все пак се предполага,че феновете на Баце(от тия дето той се разбира с тях и те с него) са доста на брой и ще им бъде доста трудно да те разберат... Аз те разбрах защото съм завършил семестриално психология (философски факултет)в СУ "Св.Кл.Охридски".Много други предполагам,че също биха те разбрали,но "основната група играчи" и коментиращи...надали. Затова на тях ще им"преведа"на по-общодостъпен език: По дефиниция Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените познавателни способности. Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си. Действителната компетентност, от своя страна, може да отслаби самочувствието, тъй като компетентните личности могат погрешно да допускат, че другите хора са носители на равностойно на тяхното разбиране или познание. Както заключават Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, „погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите“ ------------------------------ Казано на общо достъпен език: НЕКОМПЕТЕНТНИ хора могат да твърдят нещо АБСОЛЮТНО УБЕДЕНИ,ЧЕ СА ПРАВИ...защото те нямат способност да различат ИСТИНАТА от ФАНТАЗИЯТА и ЛЪЖАТА... А от друга страна ДЕЙСТВИТЕЛНО КОМПЕТЕНТНИ ХОРА могат да изпитат несигурност ОТ РАЗПАЛЕНИТЕ НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ на техните опоненти...погрешно възприемайки ги за също така РАВНО КОМПЕТЕНТНИ на САМИТЕ ТЯХ хора... Пример: Някой НЕКОМПЕТЕНТЕН ТОЛКОВА УБЕДИТЕЛНО МОЖЕ ДА СПОРИ, че ДЕЙСТВИТЕЛНО КОМПЕТЕНТНИЯ срещу него може да се замисли и дори да се съгласи с неговата теория...мислейки че самият той не знае нещо, което НЕКОМПЕТЕНТНИЯ знае, щом така разпалено го твърди...:)

Това ли беше превод на достъпен език? "Аз знам, че нищо не знам" не е ли по-добре?

Орлин_Данев

до :) (нерегистриран) Ти си прав колега...Може и така да се каже :"Аз знам, че нищо не знам"...но това всъщност изразява само половината, само позицията на ЗНАЕЩИЯ,МОЖЕЩИЯ и КОМПЕТЕНТНИЯ, който е чел достатъчно,за да знае, че има толкова много неща които не знае... В спор срещу ИСТИНСКИ КОМПЕТЕНТНИЯ обаче се изправя ЛЪЖЕКОМПЕТЕНТНИЯ,-той знае много МАЛКО неща и то ГРЕШНО, но пък за сметка на това е АБСОЛЮТНО УБЕДЕН(САМОЗАБЛУДЕН),че ЗНАЕ ВСИЧКО...И този НЕКОМПЕТЕНТНИЯ така разправя и толкова разпалено твърди своята теза, че този другия Действително УМНИЯ и КОМПЕТЕНТНИЯ, започва да се съмнява в своите познания и си казва: Абе този моят опонент щом така УБЕДЕНО ТВЪРДИ,може пък да има право, може да е чел неща,които аз съм пропуснал да прочета... ЗНАЧИ УМНИЯТ слага ПРОСТИЯ наравно със себе си...:)

".... Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си...." Мммм- това намирисва на депозиране на искова молба за произвеждане на производство за поставяне под запрещение в съда:–)

затова научните спорове се решават принципно не с харизма и убедителност, а с доказателства. Авторитетът за съжаление заслепява някои хора, но в края на краищата в науката накрая побеждават здравият разум и доказателствата. А доцента предимно на авторитета си разчита май.

Боцманеее, ще ти потъне кораба (Дира +партията) ама и ти с нея, това е обещаващо!

Или нормални хора срещу сатанисти.

оставам с все по-силно впечатление,че човекът,изрекъл фразата за "...80% дебили",силно е занижил процентите...

Е тъпа статията. Че спрях да чета на минутата, за което съжалявам, може би е интересна към края , но надали

до Толкова (нерегистриран) Стига си лъгъл троле...спрял бил да чете...Прочел си я ти най-внимателно няколко пъти статията и даже си я занесъл в партийния щаб на ГЕРБ, щото сам няма как да вземеш решение какво да пишеш. Но тъй като явно партийната ви централа е затворена, щото купонясват яко... а ти все пак трябва да напишеш нещо....си измислил тъпотията която си написал....:)

И след тази статия да ми кажат,че в България няма свобода на словото?!?!?Тая дет я писала да се гръмне...ама спешно.

никой не ви спира да си затворите вашите си биснеси и да си се "изолирате" по дупките си само недейте да ми казвате ас какво да правя !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПИСНА НИ ОТ ИДИОТЩИНИТЕ ВИ !!!! то не бяха глобални затопляния, то не беше толерастия и сега за капак измислената ви пандемия !

"...само недейте да ми казвате ас какво да правя ..." Щом си български гражданин, и за теб имат правна сила всички български закони и на всяко право, се ангажираш със поемане на насрещно задължение! Това значи, че ако ИСКАШ да правиш всичко, което ти хрумне, като с това НАРУШАВАШ правата на другите на живот, то имаш 2 варианта: 1. Хващаш гората и отиваш да живееш някъде ИЗВЪН човешкото общество 2. Отказваш се от българско гражданство и изчезваш в друга държава и тогава българските закони няма да имат правна сила за теб. НЯМА такъв филм- да имаш само права и да имаш НУЛА задължения, схвана ли?

Нееееее!!!!!!!!

Орлин_Данев

до *88888 (нерегистриран) Щом и ти си български гражданин, тогава и ти се съобразявай с наредбите: Кръчмите с тераси и басейните бяха ОТВОРЕНИ ОФИЦИАЛНО. ...а това дали ти ще ходиш на кръчма и на басейн си е твое ЛИЧНО право.... Толкоз

Много си прост беее...

Опа, това беше за по горния пост...

Илитерат. Трябва да има правило - неграмотните да не коментират! Не може да даваш акъл, ако не знаеш граматика на ниво 2-ри клас.

Ботев,дори и той не е подозирал колко е прав,когато е написал"...а вий,вий сте идиоти":((Един друг умен мъж го е казал:"Който жертва свобода за сигурност,накрая губи и двете".Бъдете живи и здрави,пък.....каквото сабя покаже...

Мнозинството е готово да се откаже от свободата си безусловно. Просто защото не иска да взима решения и да носи отговорности.Иначе всички които живеем на земята сме или в единия или в другият вариант.

Това не оправдава малцинството негодници, които управляват некомпетентно.

На практика всеки закон отнема свобода за сигурност. Изглежда онзи мъж е имал предвид нещо друго и конкертно.

Глупава, поръчкова статия.