Честваме Деня на буквите - най-българският празник

Празникът е един от най-старите у нас и прославя създаването на азбуката от братята Кирил и Методий

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вярно е, че се шири неграмотност в Държавата, АМА пък в повечето случаи е ,,префинена,,,!?ď

Църквата винаги е чествала светите равноапостоли Кирил и Методий като част от православния църковен календар. Българите обаче придават светския елемент в празника отчасти за да се обозначат и идентифицират. Но много повече, защото са искали да отбележат с признателност и подобаващо постигнатото превъзходство в културен план над властелина - поробител. Честит празник на БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА! На НАШАТА култура! Нека я пазим и развиваме!

Честит празник на всички българи! Нека да кажем, че празнуваме българската писменост, защото това е истината! И на тази азбука много повече й приляга името климентица, защото тя е точно това. А българската държава е съхранила и развила делото на братята Кирил и Методий. И както през цялата история, така и днес българската държава и народ са подложени на гонения и асимилация, както още преди 1000 години е действал Рим спрямо Кирил и Методий и тяхното дело. Не че Византия не се е стремила, както и Рим, да асимилира Великоморавия с мисията на братята, но България е направила най-доброто възможно от тяхното дело, създавайки нова, различна от глаголицата азбука, за да се противопостави на опитите за асимилация и заробване и на източната и на западната римски империи и да утвърди своя идентичност. И това е същевременно нашето проклятие, да ни мачкат и унижават, докато се примирим и асимилираме. За това: пазете идентичността ни!

"Празнуваме деняT..."?! Редакторът да се върне в първи клас и да празнува като се ограмоти!

Ни съ кахъри - ша фанеш рак!

Има българска, а не славянска азбука. Освен това българите НЕ СМЕ славяни, което беше доказано с 2 независими едно от друго генетични изследвания през 2016-та година.

Като не сте славяни защо говорите славянски език ? Гените, т.е. физическият тип на човека няма нищо общо с езика, който говори. Все едно да кажете че афроамериканците не говорят английски защото имат различно ДНК от белите. И защо удобно пропускате факта, че появата на славянското писмо не е свързана по никакъв начин с България , а с Византия и Великморавия ?

Езикът няма нищо общо с гените. Българите сме наследници на траки и прабългари, а славяните по тези земи са били роби на прадедите ни.

Кирилицата не е повод за гордост, а нещо, което ни разделя от цивилизования свят! Крайно време е да престанем да гледаме към миналото си и да бъдем прагматични! Турците направиха правилния избор да минат на латиница още преди много додини! Казахстан прави в момента същото! Очаквам до няколко години и Украйна, Македония да ги последват! Ние изглежда ще останем единствени, заедно с изолираната Русия, които ще продължат да използват кирилицата...

Педал смотан, за какво се хабихме да сътворим най-съвършенната азбука за земляните ? ?...Да фъфлите на ингилизки ли?

са били много начетени и са знаели немалко езици, тях са ги изпращали на много дипломатически мисии.

След като някои другари твърдят, че българите били 80% русофили, значи трябва да се съобразят с думите на император Путя Первый Късий, че българската азбука е македонска.

На гръцки език

и СТАРОБЪЛГАРСИ РУНИ. ДА ТИ ГО ПРИПОМНЯ ЛИ? Ето и малка част от тях - "Ц", "Ч", "Ш", "Щ", "Ъ", "Ь". В кирилицата , всяка буква има и своето цифрово съответствие, докато за "А" е 1(най-малкото), то са "Ц"(Церковъ) или "Ч"(ЧЕрковъ) е 1000(и е най-голямото).

αζδνκα κραсиβα ! πρъΔнαχ φφφ

По-правилно е "Деня на Българската писменост и Българската просвета и култура”.  Още повече че дядото на Кирил и Методий е седял на канската маса, което го прави кръвен роднина на кана. На тази маса нероднини не са имали правото да сядат. Другото е, че до ден днешен нямаме българско издателство, което да се нарича "Св. Св. Кирил и Методий", докато в Русия има такова издателство. Това издателство издава не само художествена литература , но и правна, икономическа, техническа и духовна. ОТ КАКВО СЕ СРАМУВАМЕ???

по принцип всеки празник е отбелязване по подходящ начин на победа над някого над нещо 24 май е имал определен смисъл за утвърждаване на държава населена както казва Екатерина 1774 Има и българи от състава на Отоманската Империп и толкова а делото /което определено е спорно как е било осъществено а именно писменост различна от на Латински език има ефект на изолация от Народите които днес наричаме Запад

Най-строго охраняваната тайна в измислената ни фалшива държавица е нейната истинска история! Наказанията за нейното разгласяване са толкова страшни, че никой дори не смее да постави на обсъждане нейната истинност! Затова и празнуваме римо - католически празници като фалшивия 24-ти май! при това ентусиазирано! а на здраве за истината и за истинската ни история! а западът да си прибере и темидата и азбуката и културата и агентите и зо,мбитата... всичко!

честваме културното ни и езиково заробване от Морската Империя! Тази измислена държавица е кукла на конци в ръцете на римо-католиците, на европата, на америката! нито кирил и методи са българи, нито това безобразие наречена азбука и език са български, ами са западна пропаганда! срам, разходи и умопомрачение за измиращите туземци!

Празнуването на 11 май по светския календар в българската църква е изцяло светско явление.

11 май е църковен празник(по стар стил), докато 24 май е светски празник(по нов стил). През 60-те години църковните празници се отделят от държавните(т.е. светските). И ще ти набия нещо във Високо ЕНТЕЛЕГЕНТНАТА глава - преди 1990 година в СССР чествания за 24 май нямяше. Руснаците започнаха да го празнуват чак след 1990-та!!!

Този език който говорим сега е славянски, приет официално за богослужение за първи път в България през 892г. и запазил се благодарениена църквата. Буквите с които пишем са български утвърдени от Симеон Велики и претърпяли реформа в Русия при Петър Велики

А преди 892 година, във Великоморавия, Блатненското княжество, Хърватия и самата Византия, на какъв език са извършвали служби Кирил И Методий и учениците им ?

докато сега говорим славянска цедка. С християнизирането губим не само българската си религия, но и език и всичко.

Пан-славизмът възниква като доктрина едва в края на 16 и в началото на 17 век - прокарана от хърватки монах. Пан-славизмът се е противопоставял на германизацията и на османството. Що се отнася до "Кирилица-та" - този монах е искал тя да се премахне и да се замени с "Латинска-та", а делото на Китил и Методий да бъде забравено. Години по-късно се е опитвал да прокара идеите си в Русия, но руският цар го е пратил на каторга в Сибир(да рине сняг, че там той е много). Там е написал и "умтворенията" си. В руски сайтове съм чел различни неща написани на църковен(старобългарски) език - за руснаците той е непонятен. Когато са помолили Петър(Петър 1 Велики) да прочете Реймското евангелие(над което са се клели 4-ма френски крале), той е успял да прочете само 32 страници(написани на Кирилица), докато другите 64(написани на Глаголица) са му били непонятни.

Благодаря но бог че е помислил за българската азбука чрез двамата гръцки братя кирилус и методиус .

КОНСТАНТИН!!!

на мултимедийните дигитални технологии за буквите остана малко място

Толкова ли е трудно да кажем че честваме деня на Българската писменост и християнска просвета

от Библията и Псалтира не съм прочел и един ред

То и за това не знаем какво честваме на 24 май

Решения на събора 1. Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон. Във връзка с това е приета промяна в принципа на унаследяване княжеската власт, съгласно която владетелят може да бъде наследен от своя брат. Дотогава единствено синът на владетеля е приемник на престола. Промяната е отразена от Йоан Екзарх в неговия Шестоднев. 2. Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав. 3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици. Известно е, че през 893 г. Климент Охридски става епископ в Драгвиста и/или Велица. 4. Българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава.

Това са твърдения на проф.Златарски, за които той не представя никакви доказателства , а работи само с предположения.

на теб ли да вярваме

Вместо да вярвате, защо не си направите труда и да прочетете какво пише в българската Уикипедия за т.на. Преславски събор, от където е взет и горният цитат с четирите точки ? Съветвам ви да обърнете внимание на следното " Съборът не е регистриран в средновековните извори, но свикването му е изведено по научен път от политическата ситуация и посоката на културно развитие на България към края на IX век. " , за да видите на какви измислици се крепи тази история.

Кирил и Методий, след като изнамерили българската азбука, „се погрижили да предадат божествените знания на по-способните от учениците си“, като назовава кои са „избрани и корифеи на гру­пата“ – Горазд, Климент, Наум, Ангеларий и Сава.[

А защо е българска, след като е за славянския език ? Тогава българскяит език е бил от друго езиково семество, дори не е бил и индоевропейски.

Пълни глупости! Празникът прославя светите братя, просветители народа ни в христовата вяра. Вече как комунистите промиха мозъците с някакви букви (които даже като букви нямат общо с тези тогава) за да не се говори за Христа и православие е друг въпрос.

Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи

Климент е прабългарин ?

Честит 24 Май на всички българи, славяни християни!

Този най Български празник е празник най вече на християните - славяни. Приноса на българите е, че са опростили глаголицата на Кирил и Методий в кирилица и са я разпространили на всички славяни. Приноса на Кирил и Методий е че са канонизирали Евангелето на глаголица.

Приноса на Кирил и Методий е че са канонизирали преведеното на славянски Евангеле на глаголица.

Приноса е създаването на славянска писменост с която да се просвещаваме в Христа: което включва азбука, език и превод на светите книги

Как няма да се гордеем, след като и Азбуката ни е крадена.

Кирил и Методий измислили глаголицата и превели Евангелето на славянски език, което Папата каньонизирал. Глаголицата била разространена при Моравците и Хърватите. Българите са компилирали от двете азбуки глаголицата и гръцкия алфавит своя си азбука, и преписали преведеното Евангеле. Борис приел християнството и покръстил целия народ, а новата азбука утвърдил официално за Богослужение. Симеон разпространил новото Евангеле на всчки славянски народи, след като унищожил Римската рмия при Ахелой.

За това ние пишем и четем на Български

Пирин е най-БЪЛГАРСКАТА планина.

това какво общо има с темата?

ДИР защо давате трибуна на мизерници, които плюят по българщината, а ако някой ги критикува, бързате да го триете?

ПРАЗНИЧНО - в темата на езиковедката също.

Толкова ли е трудно да кажем че честваме деня на Българската писменост и християнска просвета

Българските журналисти са длъжни да използват силата и моща на БЪЛГАРСКАТА ДУМА Ч Е С Т В А М Е

те са невменяеми вонящи, така че в задълженията им влиза само да крадат, лъжат, смърдят и да кърлежстват българите.

24 май е празник на българското просвещение - През не чак толкова далечната 1851 г., в Пловдив за първи път се организира празник на братята св. Кирил и св. Методий, който скоро се утвърждава в празничния календар на нацията като Ден на българската култура и просвета и допълнено от комунистите - на славянската писменост.

Българите не знаят какво празнуват на 24 май защото Кирил и Методий са измислили глаголицата а не кирилицата.

Май трябва да празнуваме великоморавския княз, който е пуснал обществената поръчка, Византия праща двамата чиновника.

Откраднали сме 26 букви от гърците, о докато се усетят, сме я кръстили българска.

Да ни е честит празника!!! Да се гордеем, че сме Българи! Да помним, че с нашите букви е творена и се твори Европейската Култура! Да не забравяме, че за съжаление с тях е написана "Стратегия за детето" и други опити да се затрие България!

Кои са " вашите " букви, защото глаголическите по произход са византийски и с тя се пише на слявански. Кирилските са основно гръцки букви + малко латински и глаголически, отново за славянските звукове. Както е известно българите ( прабългарите ) са имали други знаци, за тях ли става дума ? Какво ги направихте тях, истинските български букви - изхвърлихте ги като ненужни на бунището ли, забравихте ли ги или ви се сториха трудно за писане , какво ?

Има неточност в описанието на датата на празнуване. Православната църква празнува денят на Св. Кирил и Методий на 11 май по църковния календар, което съответства на 24 май по гражданския. Затова в Русия и в повечето православни страни има служби за Св. Кирил и Методий в църквите на 24 май, защото техните църкви са запазили правилния ден. Празнуването на 11 май по светския календар в българската църква е изцяло светско явление. Така че 24 май, макар и официален светски държавен празник, съответства като ден на истинската дата, когато молитви към Св. Кирил и Методий се отправят от целия православен свят.

това дето са измислили византийците кирил и методи не е българската азбука, още по малко пък славянска! това на което викате кирилица е измислено през десети век, а тези двамата са били мъртви от 150 години! нашата азбука си е наша, българска, и с измислянето и нямат общо нито византийците, нито славяните! тя си е наша!!

Защо тогава буквите на кирилицата отразяват славянските звукове, а не прабългарските ?

Сигурен ли си?

2019-05-24 09:52:05 Иво (нерегистриран) Да. А ти ? Да не би да твърдиш че 300 милиона славяни говорят на (пра)бългаски ?

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ! 24 МАЙ - ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА!

точно!!! на българската!! а тия глупости със славянската трябва най накрая да приключат!

Още един въпрос - защо прабългарите НЕ са празнували създаването на азбуката от Кирил и Методий, така както например във Великоморавия ?

За да питаш, пък да н*ти кажат.....доволен ли си?

Твърдо нье. Ще питам и други работи, все едно дали ще се намери юнак да убие ламята ( демек да отговори ).

Да го бяхте написали правилно поне днес. Какво честваме? Най-българскиЯ празник. Имам чувство, че много хора си мислят, че използвайки пълен член ги прави някак по-интелигентни. Но уви не е така

че чудиха как се пише....

Мисля, че е по - правилно да се казва ден на българската писменост и на славянската просвета и култура.

Честото. Аз като небългарин, искам да попитам Вас, българите, защо точно този празинк е "най-българският" ? Нали с приемането на славянския език и писменост се обезличава и загубва завинаги оригиналният (пра)български език, изчезва (пра)българската култура, българите губят идентичността си и приемат нова, чужда, тази на съседите си. Защо празнувате това, а не да речем идването на Аспарух или основаването на Стара България от Кубрат?

Аз пък предлагам днес да не се дава трибуна на подчовеци и лузъри

Напротив, благодарност до ДИР-а че дава възможност да се осветли наличието на фашистки елементи в българското общество.

България е толкова древна, че имаме не един най- български празник или обичай. А вас не ви знам от къде сте, но едва ли сте с толкова хилядолетна история.

Да, България е толкова древна, че не можете да намерите мястото на което се е появила ... Но това е друга тема. Нещо по горните въпроси да кажте ?

най-българският празник в наше време е 3-ти март, деня на освобождение от турско робство. другите празници са къде религиозни, къде политически (като този), къде просто измислени.

Вече се бях отчаяла че дира ще ни честитят.