Аварията в АЕЦ ”Фукушима” 1 застига ”Чернобил”?

Инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима” 1 вече е достигнал шеста степен по седемстепенната международна скала за ядрени инциденти, обяви Андре-Клод Лакост, директор на Френската агенция за ядрена безопасност.

Обратно в новината

Коментари - Аварията в АЕЦ ”Фукушима” 1 застига ”Чернобил”? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според руски медии нивото на радияция във фукушима е 3% от измереното в Чернобил . yandex.ru

аз съм в Белгия и там 1986 не се е знаело нищо ми казаха - чак след 4 дни май са им казали че е минал радиоативния облак

"Обидно е, да се четят възхвали за японските! Светът видя, че АЕЦ-овете им работят на "честна дума"! Т.е. реакторите са им от модели далеч по-стари от блокове 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ "Козлаодуй". Освен това защитата им е била камуфлажна, защото при такъв земен трус, една адекватна защита, кавато нашите спряни блокове вече имаха, трябва да изключва веднага реакторите, като автоматически се изтеглят горивните пръти от активната зона на реактора! На всичко отгоре, японците са насрани, ама сега в България ще си съсредоточат взорахиените от САЩ и ЕС, за да търсят под вола теле и да ни оставят във века на лоените свещи и газените лапи(за някои), спирайки със злоба изграждането на модерната АЕЦ Белене, която няма нищо общо с японските атомни боклуци, натресени им от САЩ! Току виж, като разкараме руснаците от Белене, от САЩ да ни натресат и на нас някакви залежали, несигурни, пълни с бъгове, пребоядисани реактори, а ние ще се се превъзнасяме, защото са американски!"

Еха ама ги чуваш нещата. Коментирай нещо за РБМК-1000, моля. Ако изкаш мога и да питам по-конкретно - става въпрос за ЧАЕЦ реактор номер 4 около 26 Април 86-та?

Да но японските им трябва 8.9 по Рихтер за да направят проблем далеч по-малък от този в Чернобил (чети текста) Руските сами си гърмят, а другарчетата ти от БСП(бивше БКП)-крият и карат народа да марширува по случай измисления им празник, а радиационният дъжд вали върху главите им. Не ни трябва още една бомба най-вече руска.(Москвич).

Я па и вие глупости пишете. Гърмели си сами. Абе вземете малко се пообразовайте и тогава умувайте по форумите. Чернобилската авария е в резултат на недобре обмислен тест, при който основните защити на реактора са били изключени ръчно. Аман от форумни неграмотни писачи.

На фона на случващото се в Япония, започва да става ясно - дори и за неспециалистите, нац. предателство, което извършиха бълг. управници, които изпълниха поръчката за затварянето на реакторите в АЕЦ Козлодуй. Същите тези хора ви държат лекции в парламента, размахвайки пръст, изказват се компетентно по масмедиите...и се изживяват като богопомазани. В САЩ такова престъпление се нарича High Treason (държавна измяна), и се третират като най-тежкото престъпление.

Нещата не отишват надобре в целият свят. Вижте какво се случи прпез посредните 3 месеца. Някой можеше ли да си го помисли. Така че няма място за паника, а за сериозно и хландокръвно поведение , за да се мин. "щетите", защото ще става още по-зле. Писано е за това и то ще стане... Япожния е първият сериозен знак.

Задаваш абсолятно правилен и уместен въпрос! Имам чувството , че ставащото в Япония ще надмине Чернобил, не на последно място заради обхвата на бедствието. Между другото японците при всичката си експедитивност, организация, дисциплина и пр. имат един много голям недостатък, който се проявява именно в подобни екстремни и "нерутинни" ситуации. Те са твърде еднопосочни/ еднолинейни, липсва им въобръжение и нестандартно мислене. И Го доказаха с не особено адекватните си реакции при у-нието на кризисната ситуация с АЕЦ. Това беше признато днес и от говорителя , който виждаме по ТВ канали.

Не съм ядрен физик и познанията ми в тази насока са много ограничени. Знам че японците ще вземат нужните мерки за да предотвратят бедствието за което се говори. Изтичането на радиация ще е в Япония, а японците преки потърпевши. Ако има проблем ще поискат помощ няма да чакат апокалипсис.

явно ,че вече ситуацията е извън контрол ... да спасяват каквото могат като жива сила и тиранти на 200 квадратни километра - Русия е страна Огромная - могат да си позволят да обезлюдят площ с размер на България , за Япония ...много жалко - но дълги години ще плащат лихвите

Искам да се поправя. Японците няма да чакат апокалипсис и няма да поискат помощ дори и да е нужна(за аварията в АЕЦ-а).

да. ок - не споря с теб - само изразявам съжалението си ,че дълги години ще се наложи да наложат карантина на околията , а знаеш мястото им е много кът.

Днес ставаше дума за 400 милисеверта в Япония. А при Чернобил имаше 357... Някой може ли да обясни нещо?

милисеверти са по-нежни...друго си е да те тресне руски милисеверт... та така!

Обяснението не е просто, но в най-упростен вид: 480 милисилверта/час е било засечено на покрива на блок 3 за кратък период от време. Това е ужасно много, ако продължи дълго (както в Чернобилската АЭЦ). За няколко часа (мисля че 3 часа) стойността е спаднала с порядък, т.е. това е бил временен пик. Освен това, един британски учен по BBC днес каза, че измерваната по същото време (по времето на измерените 480 милисилверта/час) радиация на покрива на блок 2 на същата АЕЦ е било около 300 милисилверта/час, което значи, че явлението е било силно ограничено и пространствено. Т.е. колкото по-далече (най-вече) и колкото по-късно (зависи от типа изхвърлени радиоактивни материали, при Плутоний 239 е 24+ хиляди години по-късно) след изхвърлянето на радиоактивните материали, толкова по-малко е излъчването. На практика, на портала на същата АЕЦ, измервателните уреди са показвали 20 милисилверта/час, което пак е много, но не е опасно за здравето при престой от ден-два.

Изложих се като кифладжия. Единицата за Еквивалентна доза (от йонизираща радиация) е сиверт. Вижте си в google нататък.

Много жалко за Япония и региона. Никой не заслужава подобно нещо. Мога само да кажа, че щом се стигна до такава сериозна авария в една от най-развитите държави в света, значи някой нещо не е предценил както трябва, не може да не предвидиш силно земетресение там, не може да не предвидиш и цунами, абсурд е просто на брега са, но е късно каквото и да си говорим вече. Колкото до нас, действително, за нас няма опасност, далече сме, а още повече, че вятъра духа и в другата посока-на североизток, което ни прави още по-далече, това е грубо казано 3/4-ти от земното кълбо, каквото и да става там. В опасност са аляска, хаваи, западното крайбрежие на САЩ.

Много показателно за степента на радиация е това, че американските кораби се изтеглиха навъте в морето на доста по-голямо разтояние от колкото бяха. Това е знак, че положението с радиацията е сериозно.

Аз пък научих, че американските индианци са си сменили интернет провайдърите и са направили ритуално закопване на iPad... това какво ще рече: 1) Стиф Джобс им е противен 2) искат си реални IPv6 и се нервят от оказа да им раздадат 3) Сетили са се, че пра-пра бабите им са японки и се солидаризират с Фукушима 4) Пролетта ще бъде топла 5) Разбрали са за отдръпването на американските кораби и се радват, че янките са се подплашили 6) нито едно от горните

не знам защо, но дира, 'спестява' началото на линковете... copy/paste/enter the link, когато получиш грешка за URL-то, просто го гугални и отвори първия резултат...

ами по накакъв начин Дира затрива и мисълта в повечето постове! Дали на дира се дължи - не знам, повече ми се види да е от липсата на мисъл у форумците...ама коъ съм аз да знам! Дир, вижте какво може да се направи, моля!

Когато японците са строили АЕЦ да са мислили за подобни последици. Поговорката е "Алчен гъз глава затрива" ! Трагичното е, че хората нямат избор - АЕЦ-овете са избрани от полииците и построени от алчните индустриалци ! Това е цената, която плащат за нея ! А тези, които са взели решенията за АЕЦ-овете едва ли ще бъдат потърсени за обяснение !

Винаги е добре да се паникьосваме. Както пише Тери Пратчет, еволюцията е разделила хората на 2 типа - едните, при вида на саблезъб тигър са се паникьосвали и са се покатервали по дърветата, другите са оставали на поляната с репликата "Мац, мац, писенце!". Именно първият тип хора е доживял да даде потомство, следователно паниката ни е генетично заложена. САМО ЧЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙТЕ С МЯРКА! Ето Ви съкратен цитат от мнението на потребител DoC във форума на HWBG: "...и за какво тоя йод? ..."

"... Да питаш някого от тези, изкупили (макар че не знам някого, около мен всички са спокойни за това) йода защо го правят - някой дали ще знае? По принцип като попадне йод (радиоактивен или обикновен) - попада в щитовидната жлеза до определено количество, а над него - директно се изхвърля от организма. При опасност от йод-131 се вземат таблетки калиев йодид (KI) по определена доза според възрастта (и това е много важно! не да го пият като витаминки без лекарски контрол...). Този йод се натрупва в щитовидната жлеза и по този начин след това навлезлият йод-131 се изхвърля директно. Така престоява много малко в човека и практически няма опасност от него. Като се вземе 6ч. преди излагане на йод-131 защитата е 100%, между 6 и 0 (т.е. непосредствено преди излагането) защитата е на 90%, като се вземе след това - доста по-малко (50%, ако не се лъжа), но пак я има. Въпросът е - дали тия хора си дават сметка, че ако сега се наситят, пък облакът (ако има такъв... силно се надявам и вярвам, че няма да стане така) дойде след 1 седмица - ефектът от този йод ще е нулев. ..."

"...Освен това наясно ли са какви биха могли да са последиците от предозиране? Да не говорим, че периодът на полуразпад на йод-131 е твърде малък (8 дни мисля беше), та докато стигне до нас я има нужда от таблетки, я не.... ". Въобще е полезно и поучително да се прочете цялата тема. Тук не позволиха да публикувам линк за съжаление, но пък всички имате google. Не че цялата информация на въпросното място е достоверна, но това е една дискусия между интелигентни и образовани хора, в процеса на която по-информираните лишават околните от илюзиите и заблужденията им. Линковете в самата тема също са много ценни и водят до алтернативни източници на информация, които сравнени един с друг могат да Ви дадат някакво близко подобие на истината и от жертви на жаждата за сензация (а аз подозирам по-скоро ниската обща култура) на журналистите, ще се превърнете в овладяни и разумни същества, които могат сами да взимат правилни решения. Успех на всички! И без (много) паника!

E те сега разбрах: ФИЗИЦИТЕ пре*баха земеделието! Много физик тука бе, многу инжинер! Затова ще ми ручате домати от 3.50 лева килото, щото вместо сега разсад да направите, една фитирия лук да насадите натъртени на изток срещу прииждащата радиация, седите тука и си драпете устата с това, което най-малко разбирате! Глааад ще има, и ако в Китай е виновна средната класа, то е нас ще е виновен ниския ум!

Точно.

няма да се плашите, ако не стигне радиацията до България ще си я внесем от Китай.

Това е лошото. Китай зарежда със стоки целия свят ежедневно!

Когато гръмна Чернобил, след няколко дена вестниците писаха по същия начин както и днес, че няма никаква, ама никаква опасност от радиация. Едва след 1989 г. разбрахме какви са били истинските размери на катастрофата. Днес ситуацията се повтаря!!!

Като гръмна Чернобил вестниците нищо не писаха.

Димитър

Не се е знаело в СОЦ блока,но в цял свят са разбрали мн мн бързо.Първо в Швеция мисля,че беше защото са замерили радиацията и в цял свят са отчели експлозията!

Японците все още не прекаляват и оценяват събитията на 4-та степен - "Инцидент с локално действие". Четете статията "Моля без паника" в Капитал. Останалото са всяване на ужас и страх от журналисти, които доведоха до това във Варна да се изкупи йода и в Шумен майките да истерясват децата им да не бъдат пускани да играят навън в детските градини.

Стига с тая статия! Тя въобще не е актуална към момента, а само за началото на аварията, когато се хранеха някакви илюзии за овладяване на ситуацията.

Е, преди обвинявахме че са крили информация от нас за Чернобил, сега крият информация за Фукушима. Тази "болест" явно е присъща на всички. Жалко че тук няма специалисти да обяснят защо след взрива в първия реактор останалите 3 продължиха да работят? Нормално е да има защити , които да спират процеса. Дали е имало такива защити? и т.н. Пълно информационно затъмнение според мен, и противоречиви обяснения.

Процеса на ядрен разпад НЕ може да бъде спрян, може само да се намали интензивността му.

Защити е имало но са били извадени от строя от цунамито, спирането на реактор дори при нормални условия не е натискане на копче и хоп спира работа, това е сложен и дълъг процес отнемащ време. Проблема в Япония е че реакторите са останали без вода и всеки знае какво става след като водата изври от тенджерата , дори и да налеем пак вода няма да спасим това което е останало...

Тази нация не заслужава случващото й се!!!

Отдавна се виждаше, че ситуацията е извън контрол. Само някакви недомлъвки и замазвания издваха като новини от Япония.

Има много хубава статия във в-к Капитал по въпроса. Няма място за паника.

Вервай ти. Аз мога да повервам само на гайгеровия брояч. Засега за нас няма проблем, но не знам след няколко дни как ще е.

Четох статията. Но уви тя е актуална само относно първите взривове преди няколко дена. А оттогава ситуацията много се промени.

Туй землепотресение (earthquake демек ) не ще да съм го предизвикал аз, нито пък цунамитУ, ма млогу съм радостен че не си купих шестия апартамент в Токио! Она моята, дето има навик да ми се прави на японка вика - там купи, скъпо е и по-скъпо ще стане, ама нали съм си умен, щото умът е в спорта академия (ти кво бе... и шах тренират там), дуубре съм преценил. И сега - кеф... а вие си се разправяйте с Факушима и НаГЪзки даге! Ваш Цв. Цв.

Чернобил е град в Украйна, на река Припят, до него се намира АЕЦ "Ленин" , където е станала аварията. Припят е град създаден със строежа на АЕЦ-а. Информацията е за тези, които коментират неподготвени.

Надписа ЧАЕ не си ли го виждал - Чернобильская Атомная Електростанция? Ленин може да са му викали по някое време.

Сега вие ще поемете ли отговорност при евентуална паника на нашето население, възникнала от заглавието на тази статия?! Едно е жена да роди жаба, ма това тук е сериозно.

Злополуката в АЕЦ "Три Майл Айлънд" в САЩ през 1979 г. получи пета степен. е 7 степен пазена в таина-знаете по интернета и то след 25 год.има много таини

Стига сте говорили и писали глупости. Само да се шашка населението. Някой от пишещите журналя и "спецовете" има ли изобщо представа за разликата в работата на реакторите в Припятск и Япония, че да се стравняват нещата? А също и за авариите и защитите?

То степента не се ли определя единствено от нивото на радиация а не типа на реактора??

"катастрофата в АЕЦ в украинския град Чернобил през 1986 г" ехооо редактора???? гр.Припят АЕЦ а е Чернобил... това е смешно

АЕЦ ленин

Коментирал "Лакост" Кой е тоя Ласост?? да не би дя е тенисиста Жан Рене Лакост Тъпи "журналисти"!! не сте никакви журналисти!

ама някой трябва и да чете може би? "обяви Андре-Клод Лакост, директор на Френската агенция за ядрена безопасност..."

нека запазим спокойствие и да посрещнем "мирния атом" с гордо вдигната глава ( и среден пръст)! И да си спомним достойните вицове от Чернобилско време, как аджеба се подхожда към радиоактивна жена! Зорът, казват, бил да изключиш радиото- ама кой слуша днес радио.... така че ще си бъде както си е било! Горе главата! Като истински русофил ви казвам, че никой не може да надмине Чернобил, той е най, наш, славянски! А такива идиоти никъде няма, споко!

Журналистчетата дето ги пишат тия статии явно са родени доста години след 1986-та... АЕЦ-а е "Чернобил", а градът - Припят, Украйна...

Май нищо ново не наблюдаваме. Радицията била такава... после се увеличила , или пък не - изведнъж рязко намаляла и пр.... и в крайна с/ка оставаме с впечатлението, че не се казва истината - при това се наблюдава смущаваща солидарност м/у всички спец. в коментарите им досега.

Ареее ! 2012 наближава ! Покайте се, грешници ! :)

Бог те вижда, че пишеш на компютъра с едната ръка само - а това е грях!

Стискам им палци на японците, дано надвият това бедствие.

Положението е страшно, колкото и да го прикриват!!!!!!!!!!!!!!!

А ти от къде имаш тази информация? Що пък положението да не е по-малко опасно от описаното и да го раздухват, само за си присвоят пари от помощи? Аман от ненормални любители на конспирациите и удивителните.

че положението в Плеве е страшно, пикаещия във фонтани , Цецка Цачева... какво тук дначи некакво си "Фокушима" ?

а на бас, че радиоактивният облак ще си има и стопанин - на север от южна кореа.

Чернобил - 7-ма степен, а Фукушима - 6-та - дрън-дрън. Като се има предвид колко по-напред с материала са японците, това за тях е невероятна трагедия. И ако украинската централа инцидентът е от 7-ма степен, то в японската трябва да се счита за 10-та! От гледна точка на възможностите.

Голям разбирач, скалите са затова да мерят едни и същи показатели, а не според зависи....или на изпит по математика оценяват различно кандидатите в зависимост от кое у-ще идват...смешки.

Ето точно какво е станало: link/video/#/video/world/2011/03/14/dnt.japan.reactor.explainer.nhk?hpt=C2 Или накратко: - контролиращите пръти са спуснати, но горивните пръти са достатъчно горещи, че да се стопят и да започнат неконтролируема реакция - нормалото водно охлаждане на реактора е спряло, заради повреди от земетресението - тогава се включва вторична система за охлаждане, която може да смъкне температурата на горивние пръти. Засъжаление един час по-късно и тя спира да работи заради цунамито. - включва се следващата система за охлаждане на реактора - отвеждане на парата, нейното охлаждане и превръщане отново във вода. Засъжаление тази система явно не е достатъчно ефективна и не може да насмогне да превърне голямото количество пара отново във вода. Затова охлаждащата вода в самият реактор намалява, което води до още по-неефективно охлаждане.

"че да се стопят и да започнат неконтролируема реакция" само това прочетох и спрях. Нека да ти кажа нещо. Неконтролируема реакция НЯМА. такава реакция ще рече че процеса на делене се засилва експоненциално. Там процеса на делене е спрян от прътите и от факта че НЯМА модератор. Още едно нещо: реакторите нямат охладител, тоест нямат вода, съответно няма как неутроните да станат топлинни съответно няма делене на уран 235 и съответно няма неконтролируема реакция. Това което има е прегряване на прътите, реакция НЯМА.

До 25 март ще е така - постоянни земетресения. Луната този път доста размести двете плочи в Тихия океан. На 19 март ще е най-близо до Земята. Дано издържат централите, че иначе ще има втора Хирошима.

Тя втората Хирошима, не е ли първото Нагасаки?

не е ли последния завет?

Немога да повярвам че това се случва!!!

БАБА ВАНГА БЕШЕ КАЗАЛА..."КУРСК ,КЕ ПОТЬНЕ"...,ПОДВОДНИЦАТА ДЕ.НЕ СИ СПОМНЯМ ДА Е КАЗАЛА,ЧЕ ЩЕ ИМА 2-РА ХИРОШИМА!

един момък, прочул се из тамошните села като КУР'СК (странно защо? Може би щото се казваше Спиро Колев ) и он потъна некъде из джендемите на Гърция и Кипър!

Ми то не се случва. Ама журналистите обичат катастрофичеките статии. Предизвикват интерес. Виж във в-к Капитал. Има много хубава статия по въпроса. Няма място за паника.