Коментари - Чехия подновява разследването на мистериозната смърт на висш дипломат през 1948 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Твърди се че точно този преврат в Чехословакия с помощта на СССР бил причината за създаването на НАТО скоро след това, като контрамярка против включването на други страни в соц блока съм СССР. Италия и Франция имали силни социалистически партии в тях времена и е било възможно да им се случи същото. Е, поне е назована логична причина за създаването на НАТО. Но дали това е истината е друг въпрос.

На бас , че комунистите са го убили сега чакам и от други планети да се обадят , че и при тях има жертви . Пропагандата е страшно нещо особено към прост народ

Че комунистите са убийци за това спор няма.

Че ти и майка ти сте гадни доносници и членове на БКП

Народа прост а ТИ си изключение!!!-Най умния, най можещия, най мислещия, изобщо НАЙ ..... И поради това, НАЙ неразбрания, чиито нос сочи, звездите.

В Италия и Франция споменатите партии бяха комунистически.

колко удобно е 71 години постфактум да правиш някакво разследване ! Нонсенс !

По-добре късно, отколкото никога. Престъпленията на режима трябва да бъдат разкрити и тук. Иначе е много удобно за убийците, ако се правим на забравили.

Путин е избягал от час, хвърлил го е и се е върнал след голямото междучасие. Разследване след 70 години .... Дебили!!!

При нас също има много “неразкрити” убийства, но разликата е, че те не са не само дори и формално уж разследвани, а направо прикривани и за тях е много “неприлично” и “неприемливо” дори да се споменава и припомня. Чехия подновява “мистериозната смърт” на техен външен министър от 1948 година и това прави чест на чехите! Както много пъти напомням - ние все още не знаем много важни неща от историята ни, вкл. от новата и най-новата и това е И защото много сме лъгани и манипулирани и за историята ПРЕДИ това! И най-вече за престъпленията и престъпните зависимости и престъпниците, останали скрити и добрали се до високи постове и големи ресурси - но престъпникът си е и остава престъпник! И ние имане “мистериозна смърт” ба външен министър, на Башев например, да сте чули нешо за сериозно разследване?!? А всички са единодушно за “огромната мистерия” около смъртта му Твърде много престъпления и убийства и репресии преживя малка България и те никога не бяха разследвани, а прикривани на най-високи нива и точно това обяснява и какво стана и продължава да става в България - преследват сд не орестъпниците, а онези, които им се опълчват! Да дам примери - Цветан Василев е подал сигнали и оплаквания че Пеевски и мафията го рекетира и заплашва, и след това имаме нападение над него и обиране на банката му! Иванчева и колежката й подават многобройни сигнали зз многл престъпления, кражби и корупция на имотната мафия - прокуратурата и Гешев я сготвят с подхвърлени пари, арестуват я и я отстраняват от кметския пост! Бивол разкриха куп престъпления на политици и управляващи и техни обръчи и кръгове, спомняте си как те дадоха сигнал за Джи Пи Груп и дори че онези горят и унищожават документи на едно място, но когато двама журналисти отидоха там ги чакаше полиция, която ... арестува журналистите, а не престъпниците?!? И не само че ги държаха близо час с лица в калта като ИЖ проверявали самоличността им, но после сд изгавриха и съобщиха, че никога не ги били арестували, а присто им проверявали самоличността!!! А Елена Йончева!?! Тя разкри крупнк престъпления и измами на герберите и партнъорите им - за Сттната, Дрийм Тима, магистралите - и какво стана?!? Уредиха а веднага - чевръстата за поръчки прикриватура на подлогите на Пеевски и мафията Цацаров и Гешев й спретнаха жалкото обвинение, съшити с бели конци че била прала пари на Цветан Василев?!? Докато дебелакът е финансирал с над 50 милиона своята “медийна имоериа@ пак с парите на Василев и кТП - Монитор, Телеграф, Политика, Тема,... Да не говорим за стотиците милиони активи, които той и хората му откраднаха общо около 5 милиарда... Да продължавам ли с примерите?

За наглостта!

Ако убийствата и престъпленията с България сд разследват - от 1944 година до нали дни, България ще е съвсем друга и много по-добра държава, защото няма да е иправлявана от престъпници, от мафията, където приемствеността им при поколенията е съвсем ясна и очевидна, колкото и да е отричана естествено от същите... Повтарям - УБИЙСТВАТА!!! и престъпленията и репресиите!!! Info

Да! Ако трябва и след 100, боклук. След като не е разследвано и е прикривано от престъпниците, зашото те са управлявали! Всеки може да бие с белязани карти! Всеки (садист и престъпник) може да бие и издевателства над деца или жени, над беззашитни и невинни и нищо неподозиращи хора, всеки може да победи на боксов мач, когато се бие с човек с вързани ръце и негов слуга свири мача - не знам как по-добре да обясня на тъпак като теб за какво точно става дума! Боклук!

"НАТО е създадено ,за да се държи Русия вън от Европа ,САЩ -вътре в Европа ,а Германия -отдолу!" -лорд Хастинс Исмей

Един съвсем прост, но страшно актуален въпрос: КОЙ има интерес да НЕ се разследват тежки престъпления, дори и преди много време?!? Ами естествено ОРЕСТЪПНИЦИТЕ и онези, които са свързани с тях или като тях, вкл. техни наследници и приемници!!! И това е очевадно!!! Зашо Цацаров и Гешев НЕ преследват престъпниците, големите престъпници а борешите се срещу тях?!? Защо Борисов години наред твърдеше навсякъде, че в България няма корупция и организирана престъпност, а то всъшност друго почти няма и не остана в страната?!? Прости и наболели въпроси с очевадни отговори - защото престъпници ни управляват, защото мафията си има държава в България!!! И всички отлично знаем и генезиса й - историята категорично го разкрива!!!

много ви убива отзад това нато, а?

Продължи, но с образованието си, за да не пишеш така неграмотно!

Помните ли “самоубийството” на мъжката секретарка на Доган в сараите? С пистолет, с “грешната ръка” и там, където и поле не може ДС прехвръкне от охраната и проверка за оръжие например?!? А помните ли тогава какво казаха и как коментираха и Боридов и Цветанов?!? Помните ли как се възмущаваха, че НЕ Е ПРОВЕДЕНО никакво реално разследване - например не са взети натривки и не е разпитван Доган, за който всичкк знаят, че обича да вади и размахва пистолет когато се напива, и че често го прави?!? А помните ли когато бе друг, а премиерът Борисов и не къде и да е, а от трибуната на Парламента обвини Доган, че е поръчал убийството му, позовавайки се на информация на чужди служби?!? Че знаел че искали да го арестуват и там в ареста да го убият?!?! А помните ли как Капута проплака в един момент, че Борисив шял да го убие (поръча), и то ставало въпрос за няколко дни!?! А помните ли как Кокинов в къщата на Борисов му каза не само, че Борисив си назначил Цацаров, но к че цялата прокуратура коментирала как той, Борисов бил заплашил основния свидетел в разследването срещу авера му Миро Найденов, и онзи не му възрази?!? А помните ли, че в Бългстия станаха над хиляда поръчкови убийства и атентати и нито един убиец, да не говорим за поръчител бе заловен и осъден, а Борисов отчиташе големи успехи и че със СЪДИЯТА Цацаров много добре си работели - и лъжеха, че убийствата били много по-малко!?! И това при полождние че се дават стотици милиони за подслушване и следене, близо два милиарда за МВР и малко под милиард за съддбната ни система и сме с най-многл прокурори на глава в Европа?!? E, не е ли ясно КОЙ и КОИ се занимават с убийства к репресии (и подкупи) и от кои среди са, дори и само от горните малко примери - а могат да сд дадат още стотици?!?!

Българи, убити от българи: “Бялата смърт” на Иван Башев вероятно е била насилствена Загадъчна остава смъртта на Иван Башев (1916-1971) на Витоша (13.12.1971). Съпругата му смята, че е замръзнал. Загадъчна остава смъртта на Иван Башев (1916-1971) на Витоша (13.12.1971). Съпругата му смята, че е замръзнал. Бившият член на ръководството на комунистическата партия Раденко Григоров настоява: „Иван Башев нарочно е бил отведен на усамотено място, обездвижен с белезници и „открит” чак след настъпването на „бялата смърт”, имало е странни синини около китките и глезените му. И добавка: „Беше по-умен и интелигентен от стоящите над него.” Той е роден в София, тук завършва немско училище (1936) и право (1943). Още като студент се включва в комунистическото движение и е изпратен в концлагера Еникьой. След 1944 г. е член на ЦК на Съюза на народната младеж и секретар на Световната федерация на демократичната младеж в Париж (1948-51). След завръщането си е главен редактор на в. „Народна младеж” (1951-1952) и секретар на Димитровския комунистически младежки съюз (1951-1956). След това работи в Министерството на просветата и културата (1957-1961), заема поста заместник-министър на външните работи (1961-1962), а след това е министър на външните работи (1962-1971). Иван Башев е владеел шест езика, бил е високообразован, културен и всестранно подготвен нестандартен министър. С голяма дипломатичност, но и с настойчивост, се е опитвал да влияе в правителството, като настоявал за повече свобода и контакти с външния свят. Да се подобрят отношенията с Югославия и с водещи в икономиката западни страни. В книгата “Иван Башев, държавник, политик, дипломат” (2010) са събрани спомени и разкази на повече от 60 изтъкнати интелектуалци, приятели, дипломати и няколко бивши министри на външните работи от западни страни по онова време. Изтъква се, че апартаментът, в който живее със съпругата си София и дъщеря си Миряна (поетеса и журналистка) на ъгъла на булевардите „Цар Освободител” и „Евлоги Георгиев”, е под наем, нещо нечувано за министър. Напомня се, че той е уредил провеждането на Деветия международен фестивал на младежта и студентите в София (28.7.1968), първи е представил наше златно съкровище в Швейцария и Франция, както и хорове и танцови състави по сцените на Европа. Иван Башев умира на 55 г. Творчеството на Яна Язова (Люба Ганчева, 1912-1974) е богато, но три десетилетия остава неизвестно, защото след 1944 г. името й не се споменава десетилетия наред, не се издава никаква нейна книга. Родена е в Лом. Завършва І девическа гимназия в София (1930) и Славянска филология (1935). Издава девет книги – стихове, разкази, роман, но най-значителна е трилогията „Балкани” (романите „Левски”, „Бенковски”, „Шипка”), издадени 1987-1989, дълго след смъртта й. Техните ръкописи са откраднати от дома й след нейното убийство (намерена е полуразложена). Убиецът не е известен, но се предполага, че гибелта й е дело на ДС. Петър Величков е успял да възстанови текстовете на романите от „Балкани” по чернови и така се стигна до издаването им. Те бяха посрещнати с голям интерес, появиха се доста отзиви. И аз написах рецензия (сп. „Пламък”, 1988, № 2). Яна Язова има дълги години близост с проф. Александър Балабанов (1879-1955), който е измислил псевдонима й. Те са били странна двойка – той е с 33 години по-възрастен, а тя е значително по-висока от него, стройна хубавица. Но той я е насочвал, подпомагал при създаването на оригиналните й творби. Яна Язова завършва трилогията „Балкани” през 1962 г. след дълго проучване и пътуване по местата на събитията, предлага романа „Левски” в издателство, но там отказват да го отпечатат въпреки възторжените рецензии от Димитър Талев и Георги Томалевски. През годините на мълчание и непризнаване Язова е написала и романа „Александър Македонски”, сборник с афоризми, драма. Творчеството на тази авторка е доста богато и разнообразно. Тя без съмнение е сред най-талантливите наши писателки. Обстойно проучване за нея написа Цвета Трифонова. Журналистът и писател Георги Заркин (1940-1977) е роден в с. Бели Искър край Самоков. Баща муГеорги Заркин има полувисше образование – зоотехник, но е журналист и фоторепортер. Той е скромен човек, често бива мрачен. Работил Министерството на земеделието, в редакцията на в. „Земеделско знаме”. Сключва брак през 1961 г. Познавал се добре с генерал Иван Тодоров-Горуня и генерал Анев, които са готвели преврат. От 1965 г. Заркин пише позиви, размножава ги на пишеща машина. Между тях има и позив жалейка за Горуня. В други призовава към сваляне на комунистическата власт. В един от позивите е написал: „Колкото са черни буквите, с които пишем, толкова са черни душите на комунистите”. Купил и циклостил за размножаване. Арестуван е през 1966 г., едва на 26 години. Пред съда заявява, че България не трябва да бъде зависима от Съветския съюз. Осъден е, прекарва в килия единочка 11 години и половина, успява да напише 20 книги (стихотворения, разкази, епиграми) и да ги изпрати тайно по доверени хора на майка си. Подписва се с псевдонима Рилски бор, а от ДС е наречен Интелигента, Проклетника. Пише на хартия пелюр със ситен почерк. Бил е в Старозагорския и Пазарджишкия затвор, където е мъчително и жестоко убит на 37-годишна възраст. Синът му Лъчезар Заркин издаде (2000) документална книга за баща си „Вулкан”, в която включи и негови стихотворения. Много странности съпътстват съдбата на Станислав Балан (1897-1981), малкия син на проф. Александър Теодоров-Балан и на неговата съпруга французойка. Той не е убит, а загива при нещастен случай. Завършва гимназия, където е съученик с Трайчо Костов, а после и Военното училище. Назначен е за сътрудник в Министерството на външните работи. Когато през септември 1940 г. наша делегация заминава за Крайова, за да преговаря с румънците за възвръщането на Южна Добруджа, Станислав Балан е включен в нея и като на младши служител му е дадено куфарче с безотчетни пари за подкупи. От тях не става нужда, защото под натиска на Германия и СССР спогодбата е подписана бързо. За всеобща изненада след пристигането си в София Балан връща в касата на министерството цялото неначенато куфарче с безотчетни пари. Слухът за този необикновен жест стига и до двореца. След известно време при някакъв парад на пл. „Св. Ал. Невски” цар Борис ІІІ нарушава протокола и отива да поздрави първо не министъра, а младия служител Балан. Скоро той е назначен за съветник на царя, придружава го при неговите пътувания. През 1945 г. Балан получава тежка присъда от Народния съд. Тогава баща му проф. Балан се досеща, че на младини, когато е бил учител, в ІІІ мъжка гимназия имал ученик Вълко Червенков, който вече е голям шеф в държавата. Посещава го, споделя тревогата си и след няколко дни Станислав Балан е освободен. Той става секретар на възрастния си баща. Изминават години. Един ден той пазарува в партера на ЦУМ. Някакъв отчаян човек скача от четвъртия етаж, за да се самоубие и пада върху него. Така труповете на пода са два. Това е последната странност в съдбата на Станислав Балан, който си отива нелепо на 84 години. Любовта между изящната красавица Яна Язова и проф. Александър Балабанов, който бил 33 години по-възрастен от нея, била възвишена, страстна и скандална. СЛЕДВАЩА СТАТИЯЕмигрантка в Лондон: За 8 години видях само една кола паркирана върху тротоара - българска » ПРЕДИШЕНА СТАТИЯ « Официално: Няма повишение на радиацията в България след пожара в Чернобил

6 куршума затварят устата на свидетелка срещу Брендо 02 март 2019 - 12:57 часа С шест куршума е ликвидирана Йорданка Запрянова часове преди да даде показания срещу подозирания от нея като душманин на сина й Константин Дишлиев - Евелин Банев-Брендо. Килър очиства 50-годишната жена в жилището й на ул. "Горски пътник" 47 в столичния квартал "Лозенец", пише България днес. Покушението става на 24 април 2007 г., почти две години след убийството на лизинговия бос Дишлиев. Майката на разстреляния разказва всичко на ченгетата и се надява на възмездие в съда срещу баджанака на сина й, но напразно. Подозренията на криминалистите са, че Запрянова е убита, защото е знаела кой е гръмнал сина й. Преди да бъде убит, Дишлиев е съдружник с Банев, който е женен за сестрата на съпругата му Десислава - Моника Добринова. Отношенията между партньорите се влошили, обяснява пред свои близки приживе Йорданка. Тя разкрива, че синът й й споделил за разговор, в който Брендо го заплашил: "Труп си, да знаеш". "Знам, че зад всички фирми на сина ми стои Брендо и групировката му. Парите им са от контрабанда на наркотици, крадени коли и проститутки" - тези думи Запрянова е трябвало да потвърди пред съда. Точно преди да проговори по делото срещу по-късно определения като кокаинов крал Евелин Банев, престъпните планове осуетяват намеренията й. Смята се, че познато лице е позвънило на вратата на Запрянова, преди килърът да изстреля пълнителя си. Повечето от куршумите са попаднали в главата, установяват патоанатомите. Тялото е намерено от бодигарда й, който няма връзка с шефката си и вика ключари. Близки до жертвата разкриват, че Йорданка не е успяла да се съвземе след смъртта на сина си. Живеела уединено и не контактувала почти с никого. Един от малкото й приближени е охранителят Николай Борисов. "Убиха я убийците на сина й", смятат близките на жената. Пред тях тя споделяла, че е заплашвана и се страхува за живота си. "За мен има нает килър", кълняла се Йорданка пред приятелите си. Две седмици преди покушението тя получила странно обаждане, което приела като предупреждение. Анонимен мъжки глас казал по телефона: "Как си сега? Хубаво ли ти е? От тук нататък ще става все по-лошо за теб". "Изтеклата информация по делото срещу Брендо е най-вероятната причина за убийството на свидетелката", обявява тогавашният главен прокурор Борис Велчев. МВР уточнява, че единствено в прокуратурата са имали данни, че в определения ден предстои разпит на Запрянова. Според запознати магистрат е споделил, случайно или не, за предстоящия разпит, с което подписал смъртната присъда на свидетелката. Въпреки това проверка по случая не е направена. "Убитата не би могла да се нарече "ключов свидетел" и прокуратурата не може да организира охрана на свидетели, без да има сигнали за заплаха срещу тях", коментира тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов. По думите му не е имало искане от Йорданка Запрянова да й бъде осигурена защита. Обвинителят успокоява, че има и по-ключов свидетел от Запрянова и разследването няма да се провали. От прокуратурата определят случая като безпрецедентен, защото става дума за убийство на свидетел, но все пак посегателството е изтълкувано като доказателство, че МВР и прокуратурата са стигнали "до високите нива на организираната престъпност". Банев е сочен като поръчител на второ убийство, но и този път не са открити никакви доказателства срещу него. Стрелецът също не е разкрит. Дни по-рано, в средата на април, Евелин Банев е обвинен в участие в организирана престъпна група за финансови операции и сделки с имущество, за което се предполага, че е придобито по престъпен начин. По време на разследването се установява, че фирмата, през която са прани пари от Колумбия и Венецуела, е "Прайвът файнънс юниън", чийто шеф е Дишлиев. След убийството му основната версия на ченгетата е, че е отклонил пари от Брендо и затова е поръчано убийството му. Друго предположение на криминалистите е, че смъртта на Дишлиев е предупреждение към баджанака му Брендо заради провалена пратка от 819 кг кокаин. Три месеца по-рано в Испания е заловен екипажът на яхтата "Есприта", в която е открита коката. Собственикът и екипажът са български, уточниха от МВР. Техни източници посочват Брендо като организатор на канала от Латинска Америка за Европа, Дишлиев трябвало да гарантира превозването. Едва 28-годишен, Константин Дишлиев е пронизан от 10 куршума след вечеря с жена си в столичен ресторант. Докато отива да отключи тузарския си джип, паркиран на ул. "11 август", младият мъж е покосен от изстрели, два от които попадат в главата. Покушението остава в графата "неразкрити", както и убийството на майка му две години по-късно. Междувременно Брендо натрупа няколко присъди, но без особена полза, тъй като се издирва с европейска заповед за арест. У нас той получи 6 г. за пране на над 20 милиона лева. Според обвинението чрез финансови операции в Швейцария са препирани пари от трафик на дрога. Наркогрупата действала в Испания в периода 2004-2005 г. По делото бяха подсъдими съпругата на Банев - Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и вдовицата Десислава Дишлиева. Карайчев получи 3 г. условно, а дамите бяха оправдани. Брендо бе осъден в Италия и Румъния за наркотрафик, но българските магистрати го пуснаха от ареста, отмениха забраната му да напуска страната и той успя да изчезне. В изгнание дори написа философска книга. Бизнес спор със снахата Йорданка Запрянова слага началото на успешния си бизнес след демократичните промени, като създава с италианци фирмата "Елма", внасяща детски стоки от марката "Чико". Търговията се разраства, Запрянова наема голям офис в центъра на София за 4,5 млн. евро, а акции от дружеството придобива синът й Константин Дишлиев. След убийството му неговата майка започва да прехвърля акции, което поражда спор между нея и снаха й. През юли 2016 г. двете започват съдебна битка за активите на фирмата, а имотите на Запрянова са запорирани. Заради делбите разследващи проверяват и дали Десислава Дишлиева не е заинтересована от смъртта на свекървата. Оказва се, че тя няма полза, тъй като апетитният имот в центъра е бил продаден седмици преди убийството. Бивши ченгета разкриват, че Йорданка Запрянова е имала регистрация в МВР като проститутка! Още преди демокрацията тя е била картотекирана като жрица в елитния по онова време хотел "Хемус". Според полицейските сведения Запрянова се е изхранвала от най-древната професия, като упражнявала занаята няколко години в Италия. Други източници сочат, че регистрациите й са за застрахователни измами.

Студени досиета: Показен разстрел за писателя на мутрите На 7 април 2008 г. посред бял ден на едно от най-оживените места в София - пред хотел "Плиска", бе разстрелян от упор писателя Георги Стоев. 35-годишният Стоев бе убит от двама мъже, които не са маскирани и се отдалечават спокойно от местопрестъплението пред погледа на стотици свидетели. Никой от тях не се престрашава да ги преследва. Писателят бе откаран от Бърза помощ в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", където няколко часа по-късно почина, въпреки операцията, при която хирурзите извадиха двата куршума от главата му. Кой е Георги Стоев? Роден е на 26 септември 1973 година в софийското село Миланово. Сам твърди, че е бивш национален състазател по борба от "Олимпийски надежди", част от силовите бригади на СИК и довереник на убития на остров Аруба Поли Пантев. Георги Стоев нашумява с книгите си за подземния свят. Автор е на книгите "ВИС", "Имало едно време на Изток", в която разкрива причината ВИС да се превърне в застрахователна компания, "BG Кръстника: Истинската история на Маджо, книга 1", "BG Кръстника: Маргина, Бойко и другите, книга 2", "BG Кръстника: Любен Гоцев, истинският кръстник книга 3", поредица от романи за ВИС и СИК. Стоев твърди, че имал много приятели от групировките. Вижте снимки "С някои от тях имах и общ бизнес. От тези мои контакти с тях съм научил доста неща”, разказва преди разстрела той. В същото време обаче от Федерацията по борба обявяват, че Георги Стоев никога не е бил състезател, а един от героите в книгите му - Младен Михалев-Маджо е категоричен, че не го познава и никога не го е виждал. Разказът на свидетеля Във фаталния 7 април 2008 г. Георги Стоев е имал среща с адвоката Добрин Додев и журналиста Румен Леонидов. Додев става пряк свидетел на покушението над Стоев. След разстрела, адвокатът разказа, че се чул с Георги Стоев малко след 12 часа и си уговорили среща за 12,30 ч. срещу заведението “Капри”. Точно в 12.30 ч. се видели. “Георги дойде с колата. Той имаше нервно заболяване, повече от 2-3 преки не можеше да кара кола, ставаше му лошо”, допълва Добрин Додев. По думите му Стоев винаги е бил под напрежение, приемал малки хапчета за нервите, билкови. “Оставихме колата и тръгнахме да купим вестници при “Плиска”, докато изчакаме срещата с Румен Леонидов. На 30 м чух 2 бързи изстрела, след това ми писна ухото. Звукът беше като от пиратки. Инстинктивно отскочих 2-3 крачки встрани към един микробус”. Додев каза, че видял двама млади мъже да се отдалечават бързо и не си спомни да е видял човек, подобен на описания във фоторобота на полицията. “Имаше много свидетели, предполага се че са видели повече”, каза той. Георги Стоев лежал и бил в безсъзнание. “Надвесих се над него, тогава видях кръвта по главата му и осъзнах какво става”, обясни адвокатът. Версиите Неофициално основната теза за убийството на Георги Стоев бе, че той е ликвидиран от мафията заради книгите си. Едни от основните герои в тях - Младен Михалев-Маджо и о.р. ген. Любен Гоцев бяха разпитвани от полицията. Друга хипотеза бе, че писателят е убит заради неуредени финансови отношения. В началото на 2009 г. пък стана ясно, че двамата мъже, натоварени с „мократа поръчка” да убият писателя Георги Стоев са били арестувани през ноември 2008 година, като единият от тях е физическият извършител на разстрела. И двамата килъри обаче са пуснати, без да им се повдигне обвинение, защото не били разпознати. „Действително имаше такова нещо. От МВР смятаха, че към убийството са съпричастни две лица. Те бяха задържани за 24 часа, с тях бяха извършени разпознавания от свидетели, очевидци на разстрела. Свидетелите не ги разпознаха не можахме да съберем никакви конкретни доказателства, които да обусловят повдигане на обвинение и лицата бяха освободени”, разказва тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов. Разследването така или иначе бе спряно, а убийците и поръчителите не бяха разкрити. Разстрелът край хотел "Плиска" стана поредното студено досие.

Борисов ни убеждаваше, че в България няма организирана престъпност и тези убийства не са нала работа! Оказа се, че не са работа и на прокуратурата и съдебната система (около 800 милиона на година) и властта, на МВР (2 милиарда на година) и ДАНС и службите (други стотици милиони на година) Боби Цанков беше убит при стрелба в центъра на София Бившият радиоводещ Боби Цанков беше убит при престрелка около 12.30 ч. на централния столичен булевард "Александър Стамболийски" в близост до заведение за бързо хранене. По данни на МВР двама души са открили стрелба по група от трима мъже в близост до ъгъла с улица "Самуил". По-късно от прокуратурата уточниха, че на мястото са открити 15 гилзи. Цанков е починал на място, а бодигардовете му - са били ранени. Бившият радиоводещ е застрелян във фоайето на безистен, в който се намират адвокатски кантори. Според източник, пожелал анонимност той е отивал при адвоката си, който работи за кантората на адвокат Лъчезар Таков. Според capital.bg Боби Цанков е имал среща именно с Лъчезар Таков - адвокат на Златомир Иванов - Златко Баретата, чиито офис е на втория етаж в същата сграда. Пред кантората на адвоката беше паркиран джип, който се е използвал от Цанков, но е собственост на Златомир Иванов-Златко Баретата. Последният се предаде на МВР на 9 февруари миналата година и от тогава е с постоянна мярка задържане под стража. Ц Цанков е застрелян от упор, а двамата му бодигардове са ранени и са откарани в Военно-медицинска академия (ВМА). По неофициална информация те са от охранителна фирма, близка до Златомир Иванов - Златко Баретата. От ВМА уточниха, че бодигардовете са без опасност за живота. Единият от тях – Б.Л. (24 г.), е с две огнестрелни наранявания в областта на лявата предмишница и на шията, а вторият - Л.Л. (48 г.) е получил куршум в лявата тазобедрена става. Засегнати са и два прешлена на гръбначния стълб. Нападателите са избягали към църквата "Света Неделя". Приятелката на Боби Цанков работи в Криминална полиция в София, научи "Дневник" от източници в полицията. Майка му - Юлия Цанкова, е дългогодишна водеща на фолклорното предаване "По нашенски", което се излъчва всяка неделя по програма "Хоризонт" на БНР. В момента на стрелбата премиерът Бойко Борисов обсъждаше здравните реформи с директори на болници в Министерството на здравеопазването, което се намира на стотина метра от мястото на инцидента. Очевидци разказаха пред Дневник, че секунди след изстрелите по улицата са се чували писъци на свидетели на случващото се. Р Работещите в сервиз за мобилни телефони, намиращ се на ул. "Самуил", обясниха, че не са видели нищо, но са чули 3-4 изстрела. Малко повече от час след престрелката вътрешният министър Цветан Цветанов официално потвърди, че застреляният е Цанков, и съобщи, че заради случая е свикано работно съвещание при главния прокурор. Кадри от мястото на стрелбата и първия оглед на полицията - във видеорепортажа. Полицията отцепи района на убийството, за да извърши оглед на местопроизшествието. На мястото на стрелбата беше забелязан и софийският градски прокурор Николай Кокинов. След заседанието, което продължи около три часа, Кокинов обяви, че вече има заподозрени за убийството и че се работи по поне три версии. Той отказа повече подробности. Цанков има профил в социалната мрежа "Фейсбук", където е регистрирал 333 приятели. Сред тях са евродепутатите Антония Първанова, Филиз Хюсменова и Метин Казак, депутатът в българския парламент Четин Казак, бившият финансов министър Милен Велчев и съпартиецът му от НДСВ Борислав Цеков, нововремците Мирослав Севлиевски (бивш енергиен министър) и Красен Кралев, бившият депутат от "Атака" Павел Чернев, Юзеир Юзеиров (нашумял със строежа на паметника на турския войн в село Славяново), както и шефът на пирамидата "Ийст Уест интернешънъл" Иво Недялков. Името на скандалния радиоводещ, срещу когото преди години имаше опит за атентат, за последно нашумя в средата на ноември. Тогава полицията обяви, че е задържала столичния наркобос Стефан Бонев, известен с прякора Сако, който заплашвал Боби Цанков. От прокуратурата дори заявиха, че Сако е наследник на издирвания Христофорос Аманатидис-Таки. Тогава Цанков обясни, че поводът за нападението е предстоящото излизане на първата му книга "Тайните на мутрите: Пряка линия с подземния свят".С Според седмичния вестник "Уикенд" арестуваният по сигнал на Цанков Сако, който беше освободен срещу 6 хил. лв. гаранция, е издал бандата за отвличания, заловена при операцията "Наглите". През ноември Боби Цанков даде две интервюта за телевизионния таблоид "Горещо", в които разказа близките си отношения със силовите групировки и ключови събития и убийства в престъпния свят в последните години. Според собствените му думи той е бил в близки отношения с Константин Димитров - Самоковеца (застрелян през 2003г. в Амстердам) и с Антон Милтенов-Клюна (убит в центъра на София през 2005г). "Аз, Клюна, Демби, Косьо, предполагам и Ковачки, имахме една група телефони с четири осмици отпред, на които само последните цифри се различаваха. За да се знае, че по тези телефони може да се говори чисто", разказва Цанков в "Горещо". От септември тази година Цанков излезе с поредица от статии за "Уикенд, обединени в рубриката "Подземните босове". В последните седмици вестникът препечатваше и откъси от книгата, чийто издател е "Ню медиа груп" (издател и на "Уикенд"). Медийните изяви на осъдения за измама Цанков вървяха в две направления - той атакуваше едновременно свидетелите по делото срещу Златомир Иванов (сред които е и Димитър Вучев-Демби) и в същото време правеше "разкрития" за хора, които според МВР са близки до обявения за издирване Христофорос Аманатидис-Таки, коментира capital.bg. Сайтът на седмичника цитира неназовани свои източници от разследващите органи, според които по настояване на адвокат Лъчезар Таков Боби Цанков е дал показания по делото срещу Златомир Иванов. В тях той твърдял, че Баретата е честен бизнесмен. Очаквало се скоро Цанков да бъде разпитан и пред съдия. Последната публикация е от миналия петък - 1 януари. Заглавието на статията е "Мето Илиенски поръчал убийството на Жоро Илиев (бившият шеф на ВИС - бел. ред.) под друга самоличност". В нея Цанков обяснява за непознат мъж, който му разказал, че изчезналият безследно преди години бос на ВИС Методи Методиев е станал агент на американската Агенция за борба с наркотрафика (ДЕА) и че в момента отново е в София. Задачата на Мето Илиенски, който претърпял пластична операция на лицето в Гърция, била да използва старите си контакти и да проучва наркоканалите в България. В края на текста Цанков обяснява за своя среща с човек от българските служби, който му е показал разработка, потвърждаваща версията му за връщането на Илиенски. Главният редактор на "Уикенд" Мартин Радославов заяви пред Дневник, че издателите на Цанков са го предупреждавали за опасността, която крие публикуването на книгата му, но той приемал всичко "като игра". Радославов съобщи, че другата седмица е трябвало да излезе втора книга на Цанков. Според анонс в "Уикенд" нейното заглавие е "Войната за наркотиците". В интервю за БНР Радославов уточни, че в книгата ставало въпрос и за акцията "Наглите" и се проследявал "целият път на кокаина и на наркобизнеса в България". Радославов допълни, че ръкописът бил изключително горещ и предположи, че в него може би "се крие ключът към убийството". Като друг възможен ключ той посочи "разправата със Сако". Радославов съобщи, че Боби Цанков си е поръчал бронирана кола, а от ноември се движел с охрана. Това е втори автор на книги за мафията, който умира след стрелба в центъра на София. През април миналата година Георги Стоев - автор на поредица от книги за силовите групировки, беше застрелян близо до хотел "Плиска". Стоев беше убит също скоро след интервю за "Горещо". И той, като Цанков, пишеше за "Уикенд", а "Ню медиа груп" издаваше книгите му. Първите коментари за убийството на Цанков бяха, че той е застрелян заради изнесеното в книгата и статиите му. Водещата на "Горещо" Венета Райкова обяви, че в понеделник вечерта е уговорила ново интервю с бившия радиоводещ, в което той обещал "да направи разкрития за убийствата на Жоро Илиев, на Антон Милтенов - Клюна, на Константин Димитров - Самоковеца". Името на Борис (Боби) Николов Цанков, роден през 1979 г., нашумя преди 7 години, когато срещу него бяха подадени множество жалби за измами. Като водещ в радио "Вива" Цанков предлагал "сделки" на слушателите, които звънели, за да участват в рекламните му игри и присвоявал парите. На 24 юни 2003 г. радиоводещият е арестуван след оплакване от Ваня Червенкова, която обявява, че е измамена от Цанков, на когото дала 50 хиляди лева срещу лъжливо обещание за реклама върху билбордове през 2002 г. Червенкова едва оцелява при стрелба по нея на централния пазар във Варна месец, след като обвинява Цанков. Бившият радиоводещ е обект на атентати няколко пъти. На 15 ноември 2003 г. бомба избухва на перваза на дома на родителите му, с които той живее. През април 2004г. колата, в която пътува, е обстрелвана, като по неофициална информация в нея е трябвало да бъде наркобосът Антон Милтенов-Клюна. На 2 юни 2004 г. втора бомба гръмва пред дома му. Тогава става ясно, че колата му е била шофирана от действащ служител на Националната служба за охрана (НСО). През последните години по информация на БТА Цанков е бил водещ на радиопредавания и радиоигри в програмите на радио "Спорт", радио "Вива", радио "Сигнал плюс", радио "Практика", радио "7 дни", радио "Браво" - Варна, радио "Екстрийм" - Перник. Бил е изпълнителен директор на радио "7 дни". Водещ в Тв "Канал 2001", "Балкан -Българска телевизия", телевизия "СКАТ", ВGTV ("България кабел"), телевизия "7 дни"

Има ли връзка между броят на неразкритите убийства и престъпкения в една държава и ... стандартът на живот в нея? (Въпросът естествено е риторичен!)