Коментари - Част от къща се срути в изкоп за нова жилищна сграда в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами собственика на полусрутената сграда смее ли да има претенции?

София има оправни кмет и гл. архитект, има и способна общинска администрация, благодарение на които в града цари ред и спокойствие (за всички мутри и политици)! Останалото население никой не го брои за нищо, освен когато трябва да си плаща данъци, скъпото парно и златната вода и да се тъпче в градския транспорт... Диванета - правят каквото си искат и много умело съсипват зеления и красив някога град!

Тази сграда,като я гледам е щяла да падне и без помощта на изкопа до нея след време,а такива сгради в София бол! Добре,че не е имало хора вътре,както и в изкопа. В София е пълно с порутени коптори,които изобщо не се поддържат,но пък се продават за милиони заради местата за бъдещо строителство... Няма нищо вечно,ама поне собствениците,като не могат да поддържат тези сгради или да ги бутат или да ги продават...

КОкоша глава - Багер. Цъкни в мрежата...

то това копаене е било такова, че са драпали направо по стената на старата сграда..е как да не падне?!? А уж има изисквания за отстояние до ри кенеф да тръгнеш да вдигаш! вече никойнищо не спазва ,дортикато еписано с кръвта на загинали при такива случаи! Полудял и подивял "народ"

Тази сграда е преживяла толкова земестресения и не е паднала докато малоумно не са я подкопали. А има технически начини това да стане безопасно. Това не са строители а долнопробни печалбари които заслужават да им одерат кожата без капка милост.

Както неграмтно са я подкарали ще срутят и предната сграда от дясно!!!!!!!

Ами вместо да дава пари за ремонт или събаряне, сега ще го компенсират с няколко чисто нови апартамента.

А може и това да е била целта/уговорката. Особено ако сградата е била паметник на културата или нещо подобно.

Със сигурност е багера е направил услуга на собственика на старата сграда.А собственика е направил паричен превод на багериста. Някой да направи проверка. С Бай Ганьовска хитрост се заобикалят законите и се събарят паметниците. Абе този закон защо не го отмените? Всеки да събаря каквото си иска и да строи каквото и където си иска.

Я хубаво да се провери може пък ББ да е виновен, курни къде дремеш?

собственика не мисли да има претенции? уау ??!?! този или е идиот или е умишлено? кой се отказва от обезщетение ??? сграда, на повече от 100 г. ... историческа... милиони... нещо тази работа мирише (както и целият район там. център беше нали?) гнус!

ха ха ха тъпанар!!!

Никой няма да бъде съден и така ще си продължава. Кой от неумение, кой по предназначение се руши всичко.

Сугестивно звучи, собственика нямал претенции?!

Историческа? Не ставай смешен! Ако сградата е необитаема и собственика няма намерение да я позва даже ще му е от полза, тъкмо ще се запознае със строителя и ще си реализира в близко бъдеще имота срещу обезщетение, разбира се!

Ти на тия мишкарници паметници ли им викаш ? На тия змиярници ?

Тия с изкопа са виновни! Обаче кога общината ще започне да гони собствениците на занемарени пострйки които не искат или нямат пари да ги поддържат и дори са обществено опасни!?! Има как освен глоби - отнемат им собствеността и се разпореждат с нея докато се покрият задълженията! Не е задължително всеки да живее в центъра на софия а жилището да е руина!

Като застроят новата сграда до трите калкана ,ще станат поредните спални на лукс цена.

Къщи, преживяли 45 години в екпроприация. Какви претенции да има собственика -в случая се оттървава от задължението да ремонтира, да реставрира. Ако по някакво решение е обявена за някакъв паметник става невъзможно притежанието на такъв имот -влизаш в разходи и то задължително с много ограничения. Къщата е необитаема от времето на реституцията или малко след това. Клошари и наркомани не са успяли да я опожарят, да я разрушат.... Какво по -удобно новостроежа да събори старото. Ми то и аз не бих имал против преди години някой да ме събори, а не службата на другаря Угринов да ми дават ограничения и предписания....ПАМЕТНИЦИ на 75 години преход

А като я гледаш така, дали ти прави впечатление че къщата е калкан! КАЗВА СЕ КАЛКАН! при такова строителство няма изисквания за отстояние, а кенеф драги и да има отстояние в градовете,и най вече Софето по закон нямаш право да строиш извън очертанията на къщата и това е от повече от 60 години. Едно е да си кажеш как мислиш ти, друго е как е предвидено в ЗУТ и приходните му побликации поне от 1951 година насам. Дали народа е подивял, или полудял магат да кажат само тези, които имат, живеят или поддържат такива "паметници -не сме нито ти нито аз които да ги съдим. Апропо, направи справка какъв е данъка на такъв имот не на селото от което си, а на пъпа на столицата

Моля такива оценители с минуса, да си го поставят отзад. Хора, които не са живяли в такъв имот, в който са беле настанявани за жълти стотинки НЕОБХОДИМИ КАДРИ ЗА МИЛИЦИЯ, ЗА РАЗНИТЕ НИЗОВИ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ, "СПЕЦИАЛИСТИ" сиреч и доносници просто не знаят за каква разруха се касае. Да проверят как за 120 квадрата настанения по указ е плащал по 0.95 лева на месец, завишени през 1973 година на 1.59 и продължили да живеят там и след премахване на закона за настаняване в едрата градска собственос. Същите имоти след реституцията останаха изтърбушени, полуразрушени, фасади, развъдници на плъхове и термити(дървояди). Не оценявайте непознатото. Мога да напиша томове за ежедневието в натрапена "съсобственост" с такива "наематели по отмененият закон; същите се ползваха с предимство и с претенции за придобиване на собствени имоти, често оставащи да живеят в чуждият имот, а в новопридобитите -децата им и внуците им

Е то не може къщюа връз къюща в центъра на София...., къде са трите метра птстояние пт пградата на нпвия стрпеж, та камо ли между двете къщи.

Как става това, според ЗУТ, парцелът трябва да е минимум 300 м2, и лицето 14 метра.....де ги тия условия, кой е разрешил строежа....

Страшно е, селтаци настанени в градска собственост, свикнали друг(Партията) да се грижи за имота, върху който много често продължава да бъде изплащана ипотека от оригиналните му собственици/строители. Но минусите си летят, тъй като идеята е който има реституирано е боклук, а селтакът, който няма нищо е много умен ощетен милия. Не е чудно това с минусите. В разбита България сме, не само материално - и духовно разбита, без нищо мислещо - да погледнем кой ни представлява пред света и ни става ясно веднага всичко.

Това са т.нар кооперации "Здравковки".

Аха. Милиони не, ами милиарди! Трилиони!

Отстояния, като няма, се заместват с дължина от пачки....

Пич, за първите две изричения съм съгласен...За третото не съм и ще се мотивирам! Първо печели най много инвеститора! Второ ,строителя е виновен дотолкова ако не е изпълнил проекта за укрепване. Трето, проекта за укрепване ако е некадърен, това е резултата! И може да си инженер, но ако не си строил в центъра на София поне 5 сгради като строител, не си позволявай да говориш за алчност и кой печели най много от строителството...Това не са обществени поръчки с безкрайно надути цени..

Ама спрете да се профанизирате....В момента строя сграда в центъра на София...От месец правя укрепване на четири сгради по на 120 години обграждащи парцела...Основите им са от камъни, парчета тухли тук там свързани с варов разтвор...Сградите са нестабилни заради самите им основи...Проекта също не отчита това, защото никой не знае какви са основите преди да ги разкрие..Налагат се допълнителни инвестиции в това да удържиш сгради които са по 500-600 тона едната виснали на ръба на слаби почви...При дъжд не се спи да не се окаже някоя от тях в изкопа...Всичко е заради точката в ЗУТ за осигуряване на гаражи равни на брой на обектите в сградата...

Брадата, за теб ако е изненада, че почвата в София е пресъхнала тиня, то за всеки учил география в средния курс не е. Такава е почвата в София - утаечна. Затова, още когато почваш да строиш в центъра на София си залагаш бюджет, че основите на съседните постройки са от говнолин и рохки яйца. Ако ги има въобще, щото има доста места, където нещото дето се нарича "основи" е над земята. И проекта се парви така. А ако строиш в рамките на античната Сердика или средновековен Средец, си залагаш срокове, че там ще поработят археолози и съответните бюджети за тая работа. А ако бюджета нарасне над възможностите ти, ходиш да строиш в празното поле около София. Аман от инвеститори цървули, наемащи пишман архитекти и пробващи да минат без строителни инженери.

Очевидно не различаваш строител от строителен предприемач...Да кажем че съм построил 250000 м2 сгради за 30 години...100000 грубо от тях са в София..30000 от тях са в центъра...приблизително От които на 10000 м2 съм бил и инвеститор и строител а на останалите само строител... Като инвеститор и строител нямам права да правя проекти...Както ти е известно се прави от проектантски екип въз основа на инженерногеоложки и хидретеоложки доклади...Въпреки всичко има изненади...Та не разбрах от висотата на какъв ми даваш акъл за строителство...Единственото нещо от което разбирам! е строителството... Във всичко за което пиша тук и давам мнение...то е само мнение!...Но не драскай без да си на нивото ми в тази област...Или пиши си, няма проблеми...

И да ти кажа самият аз съм строителен инженер и никъде, ама абсолютно никъде не подценявам конструкцията на една сграда...дали ще е реконструкция или нова, винаги се обръщам към инженер- конструктора...За всяко нещо което касае тяхната компетентност...Не ме карай обаче да те наричам с нелицеприятни думи защото ми се струва че все пак поназнайваш нещо...Но и нивото ти на общуване тук трябва да предполага, че има и компетентни...точно по този въпрос!

Колега, нещо не те разбирам. Ако не ти харесва строителството не го работи. Не е насила това. Аз съм бесен на занижените изисквания в ЗУТ. Както каза искат на един обет по един гараж. Аз твърдя, че трябва да искат на всяка стая/помещение по едно пароко място. И за да не си говорим глупости, За мъжа кола, за жената кола, за едното дете кола, за другото дете кола, а накрая и няколко резервни коли, които да заместват тези в сервиза. Е сега ми кажи, как с едно парко място по ЗУТ, покрихте нуждата от 5/6 парко места на 3/4 стайно жилище? Съгласен съм, че докато пораснат децата и имат собствени коли, ще минат не повече от 15 - 18 години, но е факт, че въпсоните парко места трябват. И моля да не си обясняваме глупости, как в градовете не следва да се притежават автомобили и да се ходи с градския траспорт. Единствената инстина е, че не трябва да се позволява това високо строителство и това млако отстояние от сградите. Мога да се сеглася с теб, че цитираните парко места, не е нужно да са под сградата, но както казах, за мен е крайно наложително в днешно време да вдигнат изискванията за количеството на въпросните парко места. Та всмето да сторите все коопераци, ще почнете да сторите многоетажни паркинги.

Къде го написах това, че не ми харесва....или си е твоя интерпретация!? Ако попрочетеш по нагоре вероятно ще ти се проясни...

Брадата, изчетох ви 'спора'. Да ти кажа и аз, какво се правиш на 'улав'. Човекът ясно ти е казал, че в София почвата е такава, геоложката обстановка е като в Кюстендил - отдолу е езеро с минерлна вода. Старите сгради са строени съответно, тип олекотени нагоре и т.н. Има и кирпичени сгради по ломско шосе т.н., но там всичко е посъборено комай. Говоря за нормалните сгради в центъра строени 1900-1930 - правени са по всички правила за тогава и са изкарали доволно дълъг срок, който твоите сгради със сигурност няма да изкарат по добре известни икономически съпбражения. За какво 'нивото ми' говориш, какво ти е нивото, построил няколко блока, взел им парите и има вече 'ниво'. Не си ли нахален малко? Няма какво да недоволстваш - в градски условия се строи по съвсем различен начин сравнено с на 'гола поляна' и 'гол баир'.

Всъщност говорите за едно и също нещо, но сте ядосани всеки по своему, така ви видях и всеки е прав, според мен, ако се обедините в становищата си, ще обхванете истината за нещата ми се струва. Аз лично пък се ядосвам на презастрояването на София, по принцип. Ядосвам се и на това, че стари сгради не се укрепват, оставени са да се рушат. Ето и сега - собственикът на порутената съседна сграда няма претенция и тя така и ще си остане, докато не падне върху някой и не го убие .... и тогава леле, мале, а това важи и за строителя предизвикал това срутване, нали се сещате, всеки ще търси с кой да си измие ръцете .... Колкото до паркоместата, ами крайно време е да се мисли за това, приятно, неприятно, досадно и т.н., но паркирането в София си е сериозен проблем.

Пак добре е, че не е паднала цялата сграда, а при този изкоп дори и двете на калкан да са се сринали. Пренебрегнати са много норми и правила за такъв вид изкопни работи респ. строителство. Сроителите и проектантите явно нямат никакъв опит с подобен вид строителни работи!

Къщата строена през1910 година. Надали дискотиращите са наясно с начина на строеж на къщи през края на по -миналият век и началото на този. Знам че ще ме нападнат хиляди разбирачи, аз сам живях в къщо он преди 1900 година. В тези къщи няма железобетон -колони, плочи. обикновено строени т.н. тухла и половина, Варна, Бургас са строени на една тухла. Темела е често с дебелина 80 - 100 сантиметра и е зидан с негасена вар (гасенето е ставало в следствие на влагата в зида и почвата. Когато се стигне нивото над улицата върху него се полатани греди, коитоса с дебелина която поема зидарията от тухла, кото до края се се запечатвали с един или два реда по "половинка"зидали са се ъглите на къщата като колони често на две тухли, така са зидани и светлите отвори за вратите към къщата. Често такава къща в мазата няма зидани стенив мазата са заровени дебели греди 35 х 35, 40 х 40 и вертикално разположени греди колони. Върху тези гради има рамки за отделните помещения спалня, хол, вестибил, кухня както и гредите за пода (каратавана) Самите греди са изпълнени с така наречаната паянтова стена. По същият начин завършва тавана, горният етаж (ако има нужда от такъв) Често къщите са строени до два етажа с площ на етаж до 130 кв/м Вного от тези къщи са и с сървен таван (от търки дъски, фугите изпълнени с летви. Пиша това за да поясня защо такиваа къщи са преживяли редица земетресения, а в София и бомбите зимата преди края на войната. И тука една особеност; всяко преустройство води до отдлабване на конструкцията увеличаната влага води до изгниване на гредите на пода в мазата, на тези които са върху темелите -има и дриги причини товаропотока от тежки машини, спукани водопроводни и канализационни тръби. Инаме са в състояние да понесат много земетресения -дефакто те са като кошница. Тази дграда в момента която се коментира е компрометирана от годините. Вина имат строителите, защото трябва да са наясно с конструкцията, и че преди да направят трапа за новатаа трябва да укрепят основата на старата. А и честно би било и малко фактология да се приложе какво се е помещавало в тази сграда след 1944 година, кой освен собственикаа евентуално е живял в нея, или е била ведомство... Но и не бива с лека ръка да се обвинява собственика или "алчният" строител

За да продължите с минусите ще ви подскажа, че имам дулгогодишен опит с подобно строителство както в София така и в Берлин, където като допълнение има високи подпочвени води! Айде лек ден.

Сега ще ти донесат от сто морета вода и хиляда дерета кал за да ти кажет колко, ама колко не си прав и да ти обяснят как София била върху блато (какво да кажем за мегаполиса Мексико сити) и ти му казваш какъв точно е проблема с основите на 120 годишната постройка, то ти казва за наноса. От де да знае селянина че най устойчиви са строежите върху пясъчни наноси. Ти може и да му представиш изчисления за старият градеж той пак ще те учи. Те такива като инженера, като Алекс дето са от софия ама корена е на една туба нафта от нея

Репликата касае "до всички в този спор под този пост" 14:31ч. Драги "до всички" И да се ядосваш няма смисъл, Да обвиняваш собственика, ами хайде задай си въпроса а дали този собственик е живял в тази къща през СОЦА, кой е бил този който я е "стопанисвал" до това дередже. И как искаш нещо което е пред самосретване да го задължиш да укрепи. Народа драги казва "КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА" Задай си въпрос защо в Гърция, В Италея, в Испания можеш да вземеш стара къща без пари и да станеш собственик и гражданин на тази страна -и то за къъщи в този си вид (на самосъбарящата се) При което както знаеш в никоя тази страна не е имало отнемане на едрата градска собственост (даже няма да говоря за стопанисване). И в едно си прав на мястото на събиреното на един или двама собственици ще дойдат да живеят поне 10 -15 и всики ще иска колата, детската площадка.... В това е въпроса и вероятно в манталитета (МОЖЕ ДА СЪМ ОТ СЕЛО, АМА ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА!"

Искам да съм ясен! Можеш да сложиш оценка минус, само ако можеш да оспориш описаното строителство в края на 1890 -началото на 1900 и след нея. Описвам технологията поне на десетина къщи, освен таази в която съм живял. Подобна къща беше срязана за да се направи нова улица, в друга къща се помещаваше филиал на Българо -американска банка. И сегоа всеки селски бек, всака селска пръчка слаага минуси. А бе ....ако случайно си от Софето отиди и разгледай тази къща дето е пропаднала, разгледаай и съседната, питай накой който е собственик в такава къща и се учи, не само да "го вземаш"отзад

тука има неква далавера както винаги... я е паметник на културата и сега - хоп срути се - и опа едно ново блокче я па друга схема

Доста каталясали сгради наоколо,не мога да повервам,че това е Софето.Кметееее,къде си?

Алеко, когато в началото на миналият век е строена сградата, никой не е имал идеята че ще се застроява дядовата ръкавичкаа. Погледни картинките строено е на калкан или е предвидено да се застрои на калкан. Самите оставали отдушници или кумини говорят за това. Къщите не са предвидени да се копаят основите че и под тях -нямало е такава идея. По нагоре описвам една подобна къща; едва след погледа на най първата снимка виждам и доказателството за "колоната" в край на къщата виждаш ли я тази вертикална черта успоредна на калкана от покрива до долу (обикновено пукнатиините в стаите се появяват от двете страни наа колоната; днес на това наподобяват отливане на бетонните колони и зазиждане след това (студените мостове в новото строителство). И още нещо всяка едно сгродо има архитектурен проект, има и инженерен проект, има и проект за арматурата. Всичко това отива в съответната служба, където се разглежда, обсъжда, правят се препоръки за отстраняване на отклонения това не е строителството от времето на вкопаните църкви у нас почвани в петък след обед и в понеделник вече отсъмват покрити закона преди 200 години гласял щом има покрив не се събаря...Тякои проекти се съгласуват може и години (особено ако не можеш да бутнеш)

И още нещо, компетентният с минуса, погледни първата снимка до заглавието и кажи каква е тази черта от покрида до земята успоредна на калкана, -по същият начин има такава черта до дточното тръба на улуците -те за такава колона говоря, стените са се запълвали с тухли, подобно на много сгради днес бетонно скеле и зидане на стената после -та там се явяват и "студените мостове" заради които се оплакваш за влага и конденз. Ама ти отде да знаеш искаш да е ново и на пъпа на града , на столицата ....

Явно така са устроени простите българи останали в Родината злоба, завист и неграмотност. През 1981 г. при изкоп на сградата „Министерство на регионалното развитие и благоустройство“ в София и независимо, че стъпка по стъпка изпълнявах проекта на „Софстрой“ на арх. Живко Ангелов и инж. Тончо Тонев падна част от основата на калкан т.е. една стена от мазето в изкопа….. за мой късмет не убих работник/работници, бяха в обедна почивка …. и до днес зачитам Димитровден. В Берлин имам над 5 сгради изградени на калкан с дълбок изкоп под основите на съседните сгради и един подземен гараж в П-образна 6-етажна жилищна сграда с рампа през едно от крилата към гаража …. ако някой от четящите репликата ми, въобще може да разбере за какво говоря, респект ! ! ! Айде пишете си минусите некомпетентни профита. Лек ден.

Интересна работа, минах да видя как се движи форума. И без изненада установявам че има отрицателни оценки на постовете на участници обитаващи все още или обиитавали такива сгради. Един предлага да се отиде то обекта от дописката, аз предлагам -все още в градовете са останали масово строени сгради от него време. Отивате и питате обитателите къв им е проблема. Но някак си е неоправдано да отричате болката и неудобствата в обитавенето на тези вековни сгради

Значи точката в ЗУТ е виновна, а не алчността на "предприемачите"? София един от най-насрано настроените или настроено насраните гета в света, които съм виждал. А това всичко без яка корупция - няма как да е възможно, не че не сме Бантустан, ама именно затова сме Бантустан. Всъщност най-виновни са идиотите, които копуват в тия кочини.