Илюзията за скок на заплатите в България

Мнозина в България са убедени, че заплатите трябва да се повишат бързо и чувствително.

Обратно в новината

Коментари - Илюзията за скок на заплатите в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Но у нас на власт за простаци, дюмбели и бандити! Сивата икономике не е сива, ами черна! 90% е черна работа! няма нищо икономически, нищо технически! има диващина, грабежи, насилие и измама! И в тези лайна се врът и живеят политическите амеби и чехълчета! Да ме прощават тези животинки, че с тях сравнявам изродите политически! т.нар. бинесмен и изрод и боклук, грабител и простак! Но и не може да бъде друг, защото тартора на държавата е такъв! Няма умен и интелигентен, работлив и находчив изпълнител с тъп, див и прос началник! Това беше донякъде през комунизъма на България! И днес има остатъци у нас на това. Но младите, живите, търсещите и способните - избягаха за това! Няма перспектива, няма бъдеще, няма настояще - няма нищо! Ако изработиш 100 лева, 90 ги вземат - бизнесмена, държавата и общината. Но за какво? Ами ей така, да са имат. Я влязат за полза роду, я не!

Значи,въпросът опира до това:"Как"? Ами ето така - революция,в следствие на която да се извърши промяна на важни закони и национализация на всичко окрадено от СДС-разбойниците и следващите от държавата,съд, разстрел и строги закони з-а в бъдеще.

Н запад ВООБЩЕ не се работи повече, от колкото на изток, защото производителността е в зависимост от физическите сили , и организацията на работният ден. Но при тях, се плаща и то сериозно на всеки който работи. И с заплатите плащат и създават работа и заетост.

Пътят за рязко повишаване на заплатите е ясени старателно се избягва от политическата мафия. Просто е - вдигат се КОРПОРАТИВНИТЕ данъци и КОНЦЕСИОННИТЕ такси в пъти, до нормалните равнища в нормалните страни. Вдигат се и митата, за горива и техника особено. След това се връща пенсионната възраст в нормални граници, отпуските се увеличават ДРАСТИЧНО, в съответствие с технологичния напредък, това означава поне 60 дни годишно, за най-леките професии. А събраните допълнителни средства се разходват за повишаване на заплатите в бюджетната сфера. Стопанският сектор попада под двоен удар - високи бюджетни заплати - по-малко трудещи се - и също е принуден да вдигне заплатите ако иска да има изобщо някакъв персонал. Това е рецептата, но е за люде с топки, не за чарвеи.

през последното 3-месечие може и да е нараснала с 9,1 %, но в бюджетната сфера. Може да нарасне и с 30%. Гласуват едни пари, защото има интерес и натиск и трябва да ги похарчат. Друго е в реалната икономика. Там тези пари първо трябва да се изработят. Така, че средната работна заплата в бюджетната сфера не е равнозначна на средната заплата в страната.

Ние българите сме мишки и не ни трябват по-високи заплати. Ние обичаме да си мишкуваме и обичаме мизерния си животец. Освен това нямаме амбиции и желания за пътешествия. Защо са ни по-големи заплати ? Парите ни стигат за хляба и ракийката, уикендите си караме на вилата на село, напиваме си се казашки и всичко си ни е наред. Добре сме си с тия заплати !!!

Ясене, колко ти платиха, за да напишеш тая помия? Самият факт, че текстът е публикуван в ДВ...

ДЕПУТАТИТЕ И ПРАМИТЕЛСТВОТО НИЩО НЕ РАБОТЯТ И ПРОИЗВЕЖДАТ , КРАДАТ КАТО НЕВИДЕЛИ , ПЪК ЗАПЛАТИТЕ ИМ ГОЛЕМИ

До като си траем ще работим за без пари. Какво толкова неясно има.

добре казано, но и да не си траете, кво може да се промени кой знае колко? знаеш ли, че ако собственик на малък бизнес с около 50 служителя, се откаже на 100% от печалбата си и я даде цялата на служителите си, техните заплати ще се вдигнат от 2.2к лв на 3.7к лв, приблизително. и после? после е нищото... даже ще е плаваща заплатата. 3.7к изобщо не са сигурни... колко може да се подобрят нещата, дори и собствениците да работят само за едната заплата? проблема не е там, а КОЙ ПИЧАТИ ПАРИТИ? това е проблема. който - той е. и те са. ние не сме...

Тези, които държат технологиите и капиталите да ни говорят така е обидно. Техните собствени заводи за същия труд плащат у нас 5-10 пъти по- малко!! На всичкото отгоре каквото произведат го изнасят за централата не на пазарни цени, а на трансферни, та тук остава едвам за едни заплатки, а данъци- йок. После печалбите и данъците остават при немците... Пряко са заинтересовани тези пропагандатори от дивата експлоатация на населението, което съвсем оскотя. Самото дойче веле да не би да плаща на българските си доставчици на статии като в Германия?

И сега какво излиза, трябва да се загрижим за пишман бизнесмените, които не могат да си управляват бизнеса правилно и да плащат нормални заплати. Всеки може да е "бизнесмен" с робски труд. Няма друга държава, в която работещите пълноценно са бедни и на ръба на екзистенц минимума.

Нещата са ясни и прости - капиталистите, тоест дивите капиталисти, да не си сменят всяка година джипа, да не купуват яхти и вили в чужбина, а да плащат честно и редовно на работниците. Какво е това нещо - в мините, работятхората, а заплатите закъсняват с половин година? Дали капиталистът няма пари, че на това да се дължи неизплащането на заплатите? Има, ама пуста лакомия, тя ще затрие всичко...Алчонст до дупка...

Това е напълно вярно, но и работниците трябва да са с развити мозъци, да имат реална квалификация, която редовно да се обогатява и тогава имат право да искат висока заплата. Примерно аз ако съм работодател, познай кога ще дам 2к заплата на тъп селянин, който се интересува само да си кара Народната кола по кръчмите, после да се наспи, наяде и изсере.

Леко некоректно подхождаш. За тежкия миньорски труд не е нужно постоянно обогатяване на знанията, трябва квалификация, здрав гръб и здрава храна, за да имат сила да копаят... Пък ти чакай някой да ти работи, но да не спи, да не яде и съответно да не с--е... Може би ти си на това по-високо стъпало!? :)))

Всички са много компетентни. Всички са недоволни от заплатата си. Всички смятат, че заработват с пъти повече. Ами просто е. Регистрирайте си едно ООД, бачкайте и си плащайте данъците, вземайте големите заплати и престанете да мрънкате.

Сит на гладен не вярва. Развит феодализъм.

Голяма простотия е тази статия. Работя в модерен завод с първокласна техника. Постигаме пълната производителност на машината.На моето място като механик на машината в Германия работят 5(ПЕТ) човека. Всеки от тях взема минимум 4000 ЕВРО. Аз си скъсвам задника от работа и изкарвам от 1000 до 1500лв. Не си знам работното време. Чорбаджията ми е горд собственик на апартаменти, огромна вила ,яхта и луксозни коли незнайно колко. А за милионите из банките да не говорим.Но когато стане въпрос за увеличение на заплатите, изведнъж обеднява. Така започва да се оплаква ,че няма пари,че от умиление направо ни идва да съберем по някой лев да го подпомогнем.

Ех направи си и ти завод и давай по 5000 евро заплати...

Стани и ти чорбаджия. Ако всички недоволни като теб станат чорбаджии, тогава ще се оправим.

Много лъжи на едно място. КОЙ плаща да се манипулира? Най-голямата лъжа е, че цените ще се увеличат?!?! Та българина и сега си пазарува на европейски цени. Погледнете храната, почти всичко се внася от ЕС и се предава на европейски цени а заплатите са си български. Как българина издържа на това с БГ заплати не ми е ясно но е факт! Няма как цените да се увеличат защото уж вече имаме "пазарна икономика". Лъжи, лъжи и много лъжи на едно място за да не се надигне овчият народ.

Заплатите ще растат,колкото и да не им се иска на някои......И това ще става въпреки нежеланието на бизнеса,просто защото всичко кадърно избяга зад граница,и скоро ще трябва да назначават роми.......А всички знаем колко са работливи те......:-)

... По всичко личи, че е дошло времето да станете работодател и да определите заплати по Ваше усмотрение. Хубавото е, че в момента може да се възползвате от изключително добрите лихви за финансиране на начинанието, в което смятате, че бихте били успешен ръководител. Сигурен съм, че познавате подготвени хора, на които да разчитате за да делегирате част от отговорностите и те първи да получат разкошно заплащане. Надявам се да прочетем за Вашата компания в рубриката за добрите новини.

Възможности господине, има много - на българите им се повишава покупателната способност, а ЕС е огромен пазар сравнен с нашия. Проблема е, че всички кадърни хора които познавам взимат 1000+ лева чисто, а техничарите и технолозите в момента се мръщят на 2000 чисто. И за да си напуснат работата, трябва да предложа повече, което не ми е по силите. Затова за в бъдеще смятам или да пропусна създаването на стартъп тук или да развивам бизнеса си, като оутсорсвам работа в чужбина и автоматизирам процесите доколкото е възможно.

Даа, смятам да регистрирам няколко фирми по ДДС на "социално слаби" лица (от които умствено слабата власт не търси отговорност). И разбира се една- две в Кипър, та ще ми трябва кредит. Но тукашните "ниски" лихви са в пъти по-високи, та ще го взема от същите банки там. А това, че в Б-я малкия бизнес е притиснат и не може да дава заплати- кой им е виновен, като не работят "мащабно"

Ооооо, хайде стига с това управленско мъченичество! Знаете, че проблемите на бизнеса в България не са заплатите на служителите, а тежката администрация (от А до Я), понастоящем и ниската квалификация на наетите, защото образователната система ги изплюва неграмотни в широкия смисъл, без трудова дисциплина, но това не е тяхна вина, имат си тапия, така са ги оформили, клиентелизмът, корупцията, консуматорската нищета на пазара въобще, като цяло пазарът намалява количествено, освен и качествено; това са стратегически направления, които се налагат от държавните лостове и е много тъпо да се свежда проблема до: работете повече и ще получавате повече - грънци! Отделно корпорациите имат такива течове по веригата, които се запушват по регионалните звена с всички средства и за сметка на печалбата на местните структури.

Ако някой милее за бизнеса си , няма да кара коли за 100000 лв, да си купува цели острови в Егейско море, а работниците му да гладуват. Статията е голяма лъжа. Писали са я червени капиталисти с куфарчета

ахахахахаах!!!:-)))) много смешна статия! пръво, башибозуците ви, българските бизнеменченца, НИКОГИШ няма да ви дадат големите заплати! повтарям: НИКОГИШ! нема нужда да ви обяснявам в детайли и защо, ще го направят, ако ще и перловската река да е само от евра, паунди и доларе...

На първо място в България е чиновническата тежест. Да започнем с депутатите: в Холандия на 16 милиона с 150, тук на 7 са 240, значи 100 ще са достъчно, в София 69 съветника, при 25 в Прага, да не говорим за чиновниците на всяко ниво, същото е за полицаите. Тези хора изпиват кръвчицата на хората, т.к. повечето потребяват, без да дават нищо обратно. След това ако имаш нужда от качествени работници, вдигаш заплатите. Ако не става, значи бизенсът ти ще умре така или иначе.

Създаването на Капитализма не може да не мине през Див Капитализъм. Това е повече от естествено. Но ние толкова сме изостанали, та този етап може и да се намали - благодарение на външни фактори. Това не бива да се пропуска. Фактът на осъзнаването на този проблем е вече добър признак, иначе пролетаризирането може да изиграе лоша шега на новите капиталисти и да доведе ненормални политически субекти във властта. А съседите, Русия и Турция неминуемо ще се възползват.

Абе аз понеже не се сещам я някой да ми обясни какво е производителност на труда. Ще дам един прост пример работя в една зад океанска държава цял ден се возя на една кола правя нещо с неясни резултати взимам 1500$ плащат ми квартирата супер е пари си имам за всичко. Тук друг пример работя по 12 часа плащам си квартирата взимам 1500 парите не ми стигат до края на месеца работата е 10 пъти по отговорна и виждам резултата . Е питам аз кой е по производителен . Ей я се осъзнайте парите са малко защото се контролират всички знаем как и от кой.

На овцете ще кажа едно, стачка и само стачка иначе никой и никога няма да ви вдигне мизерните трохи,които ви хвърлят Капиталистите

Е, как така изведнъж се Открехна този шанс , НАТО да стане световна военна сила и ,,фактор,, в света?! Мислехме с Църна гора, ама не стана!

Да го обясня от гледна точка на малкия непривлекателен бизнес. Първо по отношение на бюджетната сфера. Няма такъв филм в бюджетната сфера да вземат повече пари от реалния сектор. Това се нарича дисбаланс. По отношение на заплатите, да вдигат се. Защо? Защото няма работна ръка. Реално обаче тази по-добре платена работна ръка не допринася с нищо за подобряване резултатите на фирмата ми. Това означава , че за да задоволя претенциите на лисващите работници трябва да вдигна цените за да им дам заплати. Т.е. вдигам цените,които същите тези работници с вдигнатите си заплати трябва да платят. Как се нарича това оставям на по-умните от мене анализатори. Според мен е просто,имал си 100 лева и си купил 100 хляба. Имаш 150 и пак купуваш 100, ама си мислиш че получаваш повече. И ще се стигне дотам че с 5 000 лева заплата няма да можеш да си купиш жилище, както си си купил с 1000.

Как да не може,ще си намалите от печалбата която прибирате, няма да си сменяте всяка година джипа с по нов ,няма всеки месец да обикаляте по екскурзии да строите дворци и да тънете в разкош и тогава ще има пари за увеличение на заплатите на вашите служители,ЕЛЕМЕНТАРНО Е!!!

Бай Ставри, бай Ставри ... щом мислиш, че печалбите са много високи, а заплатите ниски, стани бизнесмен и получавай ти висока печалба, и плащай ВИСОКИ заплати. Явно знаеш как става.:)))

Хайде стига глупости. Да ти го обясня, като икономист. Производителността на труда се формира от - знанията и уменията на работника от една страна и от организацията на работата и използваната технология от друга. Ти, като не можеш да си организираш работниците да работят ефективно и не искаш да инвестираш в съвременно оборудване естествено, че няма да можеш да платиш нормални заплати и след като баламите работещи за теб се осъзнаят и напуснат, ще си принуден да затвориш непривлекателния си бизнес. Отделно западняците са се усетили и изнасят производствата си с ниска добавена стойност в изпаднали страни , като България. Което допълнително им вдига производителността на труда.Като си тарикат и ти изнеси твоето, ако намериш къде. А ако сериозно ги мислиш тези глупости, как в България ръста на цените ще изпреварва заплатите в следващите години направо продавай/затваряй. Ние сме част от един от най-големите пазари в света. Каквото не можем да произведем, ще внесем - цените ни са средните за ЕС, изключае услугите. И труда също е вид стока, само че тук е най-евтина, и незбежно ще се изравнява, ако не с Германия то с Централна Европа. А това, че тук даже и бежанците не искат да останат и да работят е показателно колко сме зле.

Това като ,че ли го е диктувал Влади Горанов...,бре -финансисчето ...но ръста в Икономиката зависи от условията ..и решенията ,които ще предприеме правителството ...,така ,че топката остава пак в полето на управляващите...!?

"Добър вечер уважаеми зрители, спите ли? Поздравявам майките на нашите ръководители...." Слави Трифонов, из"Нема такава държава" И всичките роднини по женска линия на автора да се чувстват поздравени. И още пожелавам му да го уволнят от DW въпреки слугинските пасквили, които списва и да се върне в България да поживее няколко години на минимална заплата. Тогава ще ми е интересно какви ще ги реди. ДОЛЕН ПРОДАЖНИК!!

У НАС НЯМА РЕАЛНО РАБОТЕЩА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА,ВСИЧКО Е МАФИОТСКО,ЧИНОВНИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ,РЕАЛИЗИРАЩИ ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ ЗА ШЕПА ХОРА!!!ТЕЗИ ОЛИГАРХИЧНО,ФЕОДАЛНИ СТРУКТУРИ,НЯМАТ ЖЕЛАНИЕ ЗА НОРМАЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ТРУДОВОТО НАСЕЛЕНИЕ,ПОДЛОЖЕНО НА ТОТАЛНА ЕКПЛОАТАЦИЯ!!!

А причината коя е??? Бордът! Валутния борд!!! Той убива всяка икономическа инициатива, фиксираният курс на лева облагодетелства вноса и местно производство не може да се зароди! Единственият свеж ресурс са еврофондовете, които чиновниците разпределят корупционно към мафиотизирани структури.Ама ако някой ви каже нещо против борда, всички ще ревнете в хор, нали??

БЪЛГАРИЯ върви в правилната посока. Бог да пази България от психо десните боклуци. Амин.

Дясно означава бизнес! Бизнесът плаща заплатите! Ако няма бизнес (дясно), няма работа и заплати!

Това същество,което е написало тази неземна глупост е изгубило ,каквато и да е връзка с реалността.. Аз бях управител на фирма и заявявам,че спокойно могат да се плащат минимални заплати от 1000 лева,в 90%от всички бг фирми.Сегашното заплащане е абсолютно робство..Стига сте лъгали народа мръсни подлоги на мутро-бизнеса...

"Аз бях управител на фирма..." А сега шо не си управител, като толкова ги разбираш? Ами г-н Управителю, вези пак да направиш фирма и плащай по 1000 лв. мин. заплати! Дай пример! Покажи на нас нисшите как става!:)))

Ще има за бюджетарите, за частника няма.

Автора е писъл пълни глупости.

ясен бояджиев бг-дв!Нищо не му е ясно,но драска все едно от него зависи световна икономика.Боядисан е с цвета на демагогията и пропагандата,а съм сигурен никога не се е занимавал с частен бизнес!

Дойчевеле ви го казва в прав текст - няма да разрешим да се увеличи работната заплата ! Няма да позволим да се нарушат интересите на западните корпорации, които владеят 90% от заводите, мините и банките в страната. Всеки лев, даден за заплата намалява свръхпечалбата на корпорацията ! А за производителността - посочват данни от последната година. Но от 1997-ма производителността се е повишила 2.5 пъти, а реалните доходи само 40%. Хубаво е, че дойчевеле е така откровена. Да си знаем кои са враговете на България.

Тя производителноста не е проблем на работника а на собствениците и на мениджърите. Работниците какво са виновни, че работят за разни некадърници.

Явно е време работниците да вземат нещата в свои ръце! А те дали ще са по-кадърни от работодателите си??? Този мач не го ли играхме вече...???:)))

Със сгъване на чаршафи доходи не се изкарват... виж ако измислим робот да ги сгъва и го продадем на германците, а те почнат да цвилят жално- направете ни и на нас един завод за роботи и ние да изкараме някой лев... А ние нахално- къде са ви реформите, защо няма 20% гейове сред афганците, защо във всеки град има бардаци с източноевропейки и т.н.

Дойчевеле иска да каже че Арийската супер раса не може да се приравнява на балканските си слуги. Въпреки че сме ги подкрепили в двете световни войни. За тях е добре да имаме германски цени и цигански доходи.

Хванах се на бас със съпругата ми ,че тази статия е поръчкова на дойче веле ,без още да съм видял автора и познах.Когато се пише нещо гнусно ,мерзко за и относно България винаги една слузеста следа води към дойче веле , което за съжаление има последователи и платен слугинаж у нас

Дойче веле заслужено ще фалира в най-скоро време.

Братя Българи-спрете масово да им работите за жълти стотинки на алчните така наречени работодатели,само така ще ги принудим да повишат нашите доходи!

Само стачки му е майката. Те от друго не разбират ! Вижте гърците, вижте италианците, французите, испанците, самите германци вижте ! Стачка до дупка ! Това е пазарното средство за определяне на цената на труда. Друго няма !

Така е, лошото е , че 90% от работещите на трудов договор имат кредити, тоест са с въжето на шията.

Съгласен!:))) Аз съм направил достатъчно, ще ми стигне до края на живота ми, ти колко време ще издържиш без заплата?

Хах не знаеш с кой си пишеш,един крах на банковата система и оставаш без нищо,тя и без това се крепи на косам чети повече,задава се световна финасова криза номер 2 големия балон ще се пукне;) Парите одавна нямат покритие всичко е само цифри във въздоха и хартийки

Повишението на доходите трябва да е функция на производителността, а тя трябва да се обвърже с преките германски инвестиции в нашата икономика. Еврофондовете да се насочат директно към финансиране на нови заводи, а не на разни съпътстващи дейности и реклами на самите фондове /корумпирани на медийната среда/. Без инвестиции няма да се реши въпроса с бедността и от там с корупцията, а мантрите да правим реформи на гол тумбак /каквото и да значи това/ е като да питаме фолксваген какво направи за дизелгейт и разследваха ли тази политическа корупция за 10 млрд. евро..

Аре пак 20 години едни и същи плашила оправдания и глупости. На опашката в ЕС. Африканците даже не искат тука. Щели да викат кадри от молдова украйна и индия. Само дето няма седят и те тука. Със дредна заплата едвам се покриват сметките и каквото остане е за ядене. И понеже хората искат и да живеят, не се хранят правилно, пият и пушат от недоимък прикривайки отчаянието си, симулират някаква разпуснатост, която в крайна сметка ги опростачва и разболява.

Проблемът със доходите има своите корени още от 90те години миналия век , тогава държавата позволи на бандитизма да стане 1 цяло с бизнеса и сега се чудят защо нещата не вървят добре. Един престъпник може да бъде само престъпник но никога бизнесмен , а едрият капитал у нас се държи именно от бандити. Докато не премахнат бандитизма от бизнеса нещата няма как и никога няма да се оправят.

Все едно бай тиквун и още 1000 като него да се самоубият. Няма как.

Правилно...!Престъпника не може и бизнесмен да е , ,а ние нашите мутри и физкултурници управници ги направихме..-министри ,депутати ,политици-станаха... ,па ще чакаме България да се оправи....!?..Така ...-с тия -на куково лято....!?

през следващите десетина години. И кой ще ги чака още десетина години. Не господа политици има два изхода от създалото се положение: Терминал 2 и автогара София. Бай-бай български политици.

Нали тука няма вярващи? Защото ако има трябва да ги разочаровам! Не си правете илюзии такива, че нещо добро може да се случи в държавата! Просто се евакуирайте кой къде намери за добре! И побързайте.....

Да бе бягайте. Там където и по 5000 паунда да вземате пак ще живеете на квартира и ще гледате кръчмите през крив макарон. Бегайте бе кво чакате. Там за вас питат.

Нямало пари за заплати-лъжа.Ако заплатите скочили и цените щеши да станат двойни.Е те цените вече са по високи от Западна Европа.-

Всички приказки касаят само повърхността, така им е удобно на тия дето са под нея разбира се - а те контролират и медиите, и пушките. Докато в БГ "частният" сектор не стане частен - а не в ръцете на съветска агентурна мафия и нейните слуги - няма шанс да се развие малък и среден бизнес, който е гръбнакът на всяка развита икономика. Просто не става, ченгьорите вземат решения базирани първо на "наш ли е", после всичко останало - а това е доказан път към мизерия и тотален провал.

С този глуповат анализ нЕучените работници в БАН си заслужават низките заплати.При 10% данък печалба и доход,мизерията расте и на шепа хора богатството се увеличава в геометрична прогресия.Как е в справедливите държави на Запад;При годишен доход до 15000 евра-0/нулев/данък общ доход.До 20 хиляди-7% ...;над 54 хиляди и нагоре,52% ДОД и печалба.А сега познайте,от три пъти,кои в България получават над 54000 лева годишен доход и коментара ще бъде излишен ...

И коя е тази европейска държава, защото аз знам, че във всички добре стоящи в социалната сфера държави, налозите (данъци+осигуровки) са убийствени? А при нас всеки втори получава пари под масата, ама лае за лошо здравеопазване, лоши пътища, лошо образование и т.н.

И какво ново каза авторът? Пак опираме до държавата реално. Трябвало да има реформи. Добре. 27 години вече се реформираме и все сме в дупката. Къде са читавите политици в България, които да направят тези реформи? Никакви го няма. От много крадене и корупция, тази дума "реформа" вече е напълно изпразнена от съдържание. Какво да правим тогава?

Не се реформират а имитират реформи. Както имитират многопартийна система и всичко останало. Просто съветската агентура не е изпускала контрола над властта. Чак след като стане това ще почнат реални промени, сега първият приоритет им е да саботират развитието с цел да си опазят властта. (очевидно знаят, че в развита страна нямат шанс).

Ами пенсиите? От 01.10.2017 г Миним. пенсия 200 лв., а за 38-40 год. трудов стаж 240-250 лв. пенсия !!!!!

150 евро на месец за пенционер е колкото дават за циганин в европа, ама на ден.. просто бъдете реалистични и се радвайте на потупванията от мвф!

Не го ли чу Бойко какво каза оня ден? Падналия хеликоптер струва колкото надбавките за пенсионерите. Отговорът е ясен: Пари няма за пенсионерите, щото трябва да се купува нов хеликоптер!

Какви пенсии сънуваш. 2 млн. работят и издържат половин милион държавни хрантутници, 1 млн. заварени мигранти, 1 млн. сива икономика и 2 млн. пенсионер. А кажи как да стане.

Авторът винаги ми е бил смешна подлога. Може да растат на бюджетните хрантутници където не се акумулира доход. В часният бизнес е мор. Експлоатация и мизерия пич. Стар съм вече за на вън , но ако бях по млад бос щях да тръгна на запад. Бос, даже и гол.

Това му го обясни на написалия статията. Обясни му как млади жени с висше образование и езици работят като неквалифицирани камериерки по хотелите където пияни шведи със средно образование ги ритат в главата а представителите на родния "бизнес" ни съветват да си траем, защото щели да спрат да идват и така сме щели да ги загубим като клиенти, съответно "бизнесът" им щял да пострада. В същото време нека нашия сънародник в Германия да обясни защо аджеба не се намери никой германец, представител на германския "бизнес" да защити нашия сънародник, ритнал жена в метрото в Берлин и да съдейства германските власти да го пуснат да си ходи в България?

Нещата се оправят с политическа воля. Власт имащите ако приемат програма по която да се вдига само минималната работна заплата, защото тя е дефинирана, определна по закон, то нещата ще се оправят. Ако например почнем да вдигаме минималната заплата с ... 5% на всеки 6 месеца, то работодателите ще си знаят и предварително ще си решат какво да правят. Ако към програмата се включи и задължението, че за длъжности изискващи специално и/или висше образование минималната заплата да е ... примерно минимум 2 пъти минималната - ще е по-добре. Така с вдигане на минималната заплата ще се вдигат автоматично заплатите на учителите, доктори и мед. сестри. Вдигането на заплатите е крайно наложително за да се спре изтичането на работна ръка от България. Крайно време е управляващи и работодатели да разберат, че "маймуни с трици не се ловят". Те все още разчитат на по-възрастните, защото тези хора са работили за малко пари и сега им се струват 1000 лева много нещо, а в действителност минималната заплата трябва да е около 1000 лева.

Много наивно мнение .Не може по опростенчески начин да се реши сложен въпрос. Работната заплата е пазарна категория и зависи от търсеното и предлагането на работна сила.Изкуственото увеличаване на доходите ще доведе само до инфлация

Немога да се съглася с теб! Винаги простите решения и простичките неща са най-надеждни. Освен това решението трябва да е просто за да е разбираемо за всички. Понеже сме в ЕС и съответно и цените ни са малко или повече свързани, "закачени" с тези в ЕС. Ако почне рязко вдигане цената на стоките веднага ще се намерят безброй дребни вносители, дори покупки за лични нужди и така оборотите на магазините ще паднат, ще са принудени да свалят цените. Така не е възможна инфлация докато лева е фиксиран за еврото, т.е съществува валутния борд.

Ти споменаваш за "РАБОТНА ЗАПЛАТА", а аз говоря за "МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА" Минималната заплата НЕ е пазарна категория. Определя се от Държавата. Във всички държави има някаква минимална заплата по ЗАКОН. В някои е определена минимална почасова надница, но това пак кореспондира със заплатата, като разликата е, че не ти гарантират броя часове. Все пак навсякъде Държавата гарантира някакъв минимум по НЕпазарен критерий.

Явно по тази статия има много какво да се коментира, но тя е явно неточна в най-добрия случай, а в най-лошия тенденциозна. Според мен най-близо до истината е фактът, че съставилият статията Ясен Бояджиев гледа от България дистанционно, от хиляди километри и въобще не е наясно че тук ножът е опрял до кокал! Казано иначе, ситият на гладния не вярва, всеки си гледа света от неговата камбанария. Прочее, като използва такива комунистически термини като "производителност на труда", редно е да отбележим че има и друго понятие, наречено пазарна икономика. Ще дам един пример да стане ясно: При Тодор Живков партията, БКП, издава нареждане Кремиковци да произведе еди колко си тона чугун. И хоп! По магически начин държавата отпуска държавна поръчка точно за толкова тона чугун колкото е наредила партията. Решава Кремиковци и хоп, чугунът е произведен (има голяма производителност), държавата плаща парите, и всички са доволни и щастливи. Въпросът какво да се прави с произведения чугун е вече второстепенен. Така навремето изнасяхме мотокари за Япония, не защото много ги харесват и ще ги използват, а заради метала. За скрап. Та това мога да кажа и за прословутата "производителност на труда". Пазари трябва да се търсят! Пазари! Ама всичкото това може ли Вуте или Нане да го постигнат? Очевидно е че не. Кой тогава???

Господин българино. Стига с тая мантра дето японците купували нашите мотокари за скрап. Няма толкова прости хора дори и след японците. Едно парче желязо дори само да го формоваш на листова стомана вече става по-скъпо от скрап какъвто на международните пазари има колкото искаш. Истината е че произвеждахме. Не много, но наистина произвеждахме някои неща на световно ниво и за това се продаваха по цял свят. Освен електро и мотокари произвеждахме много качествени металорежещи машини, машини за хранително вкусовата промишленост, дискови запаметяващи устройства, и други. Дори кораби на световно ниво произвеждахме. За съжаление всичко това е в минало време, а защо е в минало време е съвсем друга тема на разговор. Що се отнася до заплати и производителност. Преди седмица се върнах от Черна гора. Тя е една от малкото страни в Европа които имат по-малък Брутен вътрешен продукт от България. Около две трети от нашия, но заплатите им са две трети по-високи от нашите, а цените са само с една трета над нашите. Тоест стандарта им на живот е по-висок от нашия при положение че произвеждат по-малко от нас. Обяснението е просто. Вярно че произвеждат по-малко от нас но по-важното е че и КРАДАТ по-малко от нас. / Е не от всички нас, а от нашите управляващи /

Драги българино, тези преразкази за това колко лошо било в миналото и колко прекрасно е сега в условията на измислената "пазарна" икономика, са една мноого изтъркана плоча! Т.н. "пазарна" икономика отдавна не съществува, от края на 19 в.! Сега икономиката е глобализацията - т.е. диктатът на транснационалните корпорации и техните дъщерни фирми! Пазарна икономика и конкуренция няма дори на Женския пазар, да не говорим за таксиметровите услуги, енергодобива, лекарствата или горивата - само монополно-картелни "договорености"! Пазарната икономика се изучава във ВУЗ-овете като етап от развитието на капиталистич. икономич. отношения. След настъплението и износа на банковият капитал и последвалата финансова глобална криза, пазарната икономика е умрял труп! Сега в сила са чуждите инвестиции и евтината работна ръка! Край на илюзиите за щастливо и охолно капиталистическо бъдеще!

НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ КЪМ ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА, КОЯТО БЕШЕ В РАЗМЕР 500 - 700 ЛВ. ПРИБАВИХА ПРОСЛУЖЕНИТЕ ГОДИНИ ДО МОМЕНТА И ТАКА "УВЕЛИЧИХА" ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КАТО ШУМНО ГО ПРОКЛАМИРАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, И ПОСТИГНАХА ЦЕЛТА СИ, НАСТРОИХА ХОРАТА ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГ, УВЕЛИЧЕНИЕ ИМА САМО НА ХОРА ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ, ТАКА Е ВЪВ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА