Стари столици на България и Турция се побратимиха

Два града, стари столици на България и Турция- Велико Търново и Бурса, се побратимиха.

Обратно в новината

Коментари - Стари столици на България и Турция се побратимиха | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

побратимения кмет на Бурса да опъне и брат си от Велико Търново и женицата му пък и кой му падне, нали са братя вече, ще си прощават!

Срам и позор - побратимяване с резняците, това е предателство към България ! Турция е била и винаги ще бъде враг 1 на България. А враг 2 е фашистката и терористична САЩ ! Щастлив ще бъда да видя скоро как Турция ще бъде затрита от картата на света, а на нейно място ще дойде Велик Кюрдистан !

Даниеле, не знам от коя партия са те избрали за кмет, но след като сродяваш, най-българския град с турци, трябва веднага да си заминаваш, откъдето си дошъл... Не може за едно детско паркче, да забравиш БАТАК и да приравняваш ВЕЛИКО ТЪРНОВО с Кърджали. Заминавай за бурса, там ще се чувстваш най-добре... Предател !!!

За съжаление вече почти няма кой да разкаже от първа ръка събитията от онова време. Дядо ми, лека му пръст, беше роден през 1908г., родом от с.Градец, Котленско. Разказваше ми като малка, че баща му почитал две майки-родната си и една възрастна жена, която го укрила в дома си, тъй като при един от набезите на турците в селото, хората побегнали в планината и принудили майка му са го остави, за да не се разплаче и да ги издаде. Така възрастната жена, която нямало да бяга го скрила и извадили късмет, не ги намерили. Докато има кой да разказва тези истории, паметта на рода, няма да има колебание за ролята на турците в нашата история. И нека не омаловажаваме паметта на толкова българи! Да, съвременни отношения на сътрудничество в редица области с Турция трябва да има, не може да не сме в крак с времето, но нека не подменяме историята и самосъзнанието си! Трябва да помним и да знаем!

Абсолютно против съм!

Това представлява тази партия - потурнаци

КОГАТО НИЕ ВИДИМ ЗАПИСАНО В ТУРСКИТЕ ПАСПОРТИ, НАЦИОНАЛНОСТ КЮРД, ТОГАВА В БЪЛГАРСКСИТЕ ЩЕ ЗАПИШЕМ НАЦИОНАЛНОСТ ТУРЧИН. ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК !

Де е Левски, де е Ботев, де е Караджата ??????

Туркофили и резняци, прочетете непременно "Синята брада" от Кърт Вонегът. Ще трябва да я четете на български, ако можете, щото на турски няма да я намерите!

Един от най-древните старо-Български символи е знакът IYI. Той е бил поставян от предците ни върху камъните на крепостни стени, керамични съдове, оръжия, амулети и други предмети от бита на старите Българи.Известно е, че в древността властта се е наследявала по линия на първия син. В конкретния случай вероятно това е първият клан Кайъ (Kayi).Те основават османската империя и техния герб е същия като на прабългарите(знакът IYI)

Патриарх Евтимий се е обърнал в гроба от това мъдро държавническо решение.Така и така сме тръгнали: Батак да се побратими с Анкара например, а Перущица с Истамбул.За Копривщица, Панагюрище, Плиска, Шипка, Шейново все ще се намерят някои анадолски мегаполиси. Плевенската панорама да се бутне - поддръжката и е скъпа, а една джамия на хълма ще е по-атрактивна, че и някой лев може да ни дадат. Пловдив да се казва Филибе, да не дразним брадатите демократи. Кърджали, Търговище, Разград направо да им ги подарим, така или иначе отдавна сме малцинство там. Дряновския манастир да стане сюнетчийница.Ботев и Левски да се обявят за терористи и т.н. Още много идеи имам, ама няма да ми стигне мястото тук. Започвам да броя евро-атлантически минуси :)

Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея. Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко. Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно. По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

Много си прав! Говорят глупости за кланета, кръвен данък, някакъв си арменски геноцид и т.н., и аз до сега не знаех че благодарение на рязаните още ни има, но в първия работен ден ще отида при валията да ме прекръсти на Хасан, така и бях осведомен за краткия ми 45 годишен живот.

Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят робите. Аз му имам доверие.Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.

Че ние сме си побратими по естествено-природен начин с българите.500г любов и секс .....В много българи тече османска кръв и трябва да са горди.

Тъпанар, марш в обора!

"Кръвния данък" се е наричал Девширме, което на турски значи "СЪБИРАНЕ НА ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ" При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г. Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.

Глупако, за йеницери от българското население са вземани най малко деца. Българите в огромното си мнозинство доброволно са давали децата си с което са им осигурявали добро бъдеще. А от 17 век в йеничерския корпус се вземат само мюсюлмани. Не търсви проблемите ви в Османската империя а си погледни насраните гащи. Други народи които са претърпели ужасни неща и са били дори пред изчезване в момента са развити и напреднали за разлика от вас. Импотентно и мързеливо племе. Още 200 години да минат пак ще си останете боклуци

Гнусен резняк ! След 4-5 командировки в скапаната ви Турция окончателно намразих всички турци ! Турците са гадове, изроди безподобни - измамници, мошеници нагли !

Така и не разбрах какво означава 2 града да се побратимят. В случая дали ще ни раздадат безплатно бурки и фереджета?

браво "морски вълк 73" и благодаря за точния коментар +1000. добър човек с добра душа си, мислещ позитивно за в бъдеще, желаещ дружба между народите и работещ за просперитета - развитието на собствения народ преди всичко и развитието на човечеството. Tакива личности като вашата - имат бъдеще на този Cвят. B бъдещето на земята няма място за "империалисти" гнусни - човекомразци и сеещи омраза между народите.

няколко стиха от поемата на Иван Аяров : Кажи ми мила майчице, защо баща си не зная. На път ли ме намери или от милост отгледа. Посред невести и моми в село си най-хубава. А като мен друг няма - толкова грозен и черен. В онези тежки години, в онези страшни години, в онези робски години в село турци дойдоха. И в нашата къща дойдоха - баща ми сине заклаха, майка ми със сърп разпраха, брат ми еничар взеха. Седмица в къщи гуляха, всички с мен се гавреха, един от други по-черни, един от друг по-грозни. Аз останах сираче. Сама в колиба те родих. Сърце не ми даде, сине ле, с тез бели ръце да те удуша.

пълни глупости и стих от никому неизвестен "автор" - наи-вероятно от арменски прозход (съдеики по фамилното му име!) целящ да сее гнус, омраза и мръсотии. нищо подобно не се е случвало. последно: българите - не сте по добри оъ турците!

иди и се гръмни bre хомофоб - хаи-путлер. Hе ти минават номерата да сееш омраза и мръсотия по - форумите вече!

КОПИ-ПЕЙСТ: Документалните сведения за българите в Мала Азия през Средновековието са оскъдни. Писмени източници за тях се съдържат в някои летописи и в епически произведения на средновековни поети в Ориента и легенди. Те трябва много внимателно да се използват, тъй като са повече поетически измислици, отколкото документални свидетелства и летопис. Най-известното от тези произведения е Караманското шахнаме на Шикяри Мухлис, написано в стихове. В тази епическа поема -Шахнаме (царственик, или биографии на царе) на много места се говори за българи в Южен Анадол, в полите на планинската верига Торос, в нейното разклонение Булгар-даг (Българска планина). Така се нарича тя и днес от населението, а и от историците, въпреки че е прекръстена на Болкар даг. През периода от XII до XVI в., според Шахнамето, тези българи създавали на два пъти своя държава със ханове и царе, с войска и сечени пари. Споменават се имената на царица Катерина, Яхша хан I, Яхша хан II, Асен, Асеноглу (син на Асен). Те се съюзявали ту с византийците или караманите срещу селджукските и османските турци, ту с турците срещу византийците и караманите, намесвали се в междуособиците в техните държавици (княжества и бейлици). Воювали и с кръстоносците. Описан е походът на султан Селим I в Египет, в който участвали и българи. През 1513-1514 г. войската на царица Катерина била разбита, много от войниците и част от населението били избити в ожесточено сражение с войските на султан Селим I,

Крайно време е да се започне с преодоляването на патриотарските предразсъдъци спрямо Турция и турците и в този смисъл това е една добра стъпка. Турците са наш натовски съюзник, добър съсед и кандидат за ЕС, който ние трябва да подкрепим. Да кажем не на омразата, патриотарството, откровения български расизъм спрямо турците и да приветстваме толерантността, търпимостта, приятелството и мирното съжителстване. Следващага стъпка е да се махне всякаква митология относно турците от българската история и литература

Уважаеми автори и редактори, Бурса не е стара столица на Турция, а на Османската империя.

Аллаху Акбар! Измислената България и измислените и столици требе да станат провинции на турцията или на русията и да се сложи край на тази измислица!или... Да живее Билкарската Федерация!!!

Търновград падна предаден! Да се готви Батак!!!

И това доживяхме! Патриарх Ефтимий ще се обърне в гроба! Защо омаскарихте славното име на старата българска столица-светиня, гробари малоумни?!!

на старата ни столица е Велика Търнава, а името Велико Търново е неграмотно транскрибирано от руски.

Поредната гавра с България, но ще дойде денят на възмездието!

ПОБРАТИМЯВАНЕ МЕЖДУ ВЪЛКА И АГНЕТО???

Pусофил - предател - чуждопоклонник. какво точно не ти харесва два града да се побратимяват и да си разменят културни ценности. Kакво толкова ти пречи?

Един тъп сержант е кмет на Велико Търново. но е много послушен на ГЕРБ. Във Велико Търново има едно място, което се нарича "Жидов гроб". Там им е мястото на всички управлявали града.

пАнов така му викахме в казармата

И колко ари са дали турците ??? Абе, ако някой арабин или турчин иска да дойде в България, трябва да има да хаччи поне по хиляда Евро на ден и 30 хиляди евро за един месец. Ако са 5 души- трябва да имат 150 хиляди евро да изхарчат. Ако стоят два месеца- трябва да изхарчат- 300 хиляди евро по хотели и таксита, а после да си ходят Обратно в Турция...Така че, голяма сума може да е взел САМО кмета на Велико Търново, като е прибрал парите в собствения си джоб ,както разни данъчни и митничари..

какви са тези глупости

Всеки който приказва че Турците са по- добри хора от нацисти и фашисти, е Предател и заслужава Разтрел... Същото се отнася и за такива, които искат да дават по телевизията филми за турски султани.... Турците са избили милиони хора, а и в БЪлгария са избили поне 100 пъти повече отколкото нацистите.. Освен това при нацистите, България нараства като територия, за разлика от Турското робство...

предател си ти и такива като тебе. такива чуждопоклонници, които обслужват интересите на империлистически държави и със идеи на хитлеро - фашисти и путлеро - нацисти. Hаи-вероятно - не си българин. гнусен предател. да живее българо - турската дружба.

И, Новите, гювендии, и, на Двете държави, полегнаха на Дивани Хойко, Харема, хариза, Ер- Дого, с око намига: Машаала, Лабут паша!

Това е хубава новина. Нека има мостове между нас, а не разделение и вражда. Вярно е, че ние българите много сме патили и затова имаме винаги едно на ум. Но все пак е 21 век нали? Дано отношенията да са искрени.

Единственото което ги интересува турците е да боднат още едно минаре на българска територия. Така стана и в Горна Оряховица . Каниха фолклорните ни състави в буюкчекмедже , каниха кмета с делегация и най - накрая построиха джамия на най- високото място в града да се виждало отдалеч. Нямало мюсулмани - няма значение , щяло да има скоро. Плащат на циганите да се турчеят и те така. Така че нищо добро не чакай от тая работа.

Това е наистина едно правилно, европейско мислене

Кви са тия глупости ??!! Турците са като Плевелите... Убиват всичко наоколо... И затова трябва да ги премахват... и да разрушават всички джамии, когато някоя страна завземе земя с построени джамии..

От това побратимяване не очаквайте църква в бурса , а джамия във Велико Търново.

Намразих си рождения град поради насаждане на турския еслемизъм от БСП+дпс

Tи не си никакъв "болярин" - ами наи си арменец или грък - "еслемизъм" - еслемист!!! жителите на град Bелико Tърново са високо образобани хора и не правят такива елементарни грешки като тебе чифуте.

Това е нова много интересна форма на български мазохизъм в българската история на побратимяването. Да не забравяме че османските турци тръгнаха именно от Бурса да завладяват Търново, което все още се водеше столица на Османите, докато новозавладяния Одрин се водеше столица на Румелия.

Грешиш, това не е форма на български, а на ГЕРБ-ерско "Обединено-Патриотарски" мазохизъм...:)

Велико Търново май за втори път се побратимява. Първия път беше зорлем с Османската империя - през 1393 г.

Вечна дружба от 1393 насам! Трябва според мен много повече да направят турците за този град от един парк, ако искат да се извинят по какъвто и да е начин. Иначе не е лошо да имаме добри съседски отношения.

Ама турците как трябва да се извинят? Със,или без вазелин? :)