Как ”стопанското чудо” на НРБ се провали

Промишлените мастодонти повличат към дъното държавната икономика и оставят след себе си разруха и огромни дългове.

Обратно в новината

Коментари - Как ”стопанското чудо” на НРБ се провали | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как да прогледнем напред без лустрация? Как да се гледаме в очите, ако нямаме морален интегритет? Аз вярвам в България, но без лустрация, не виждам място за оптимизъм. Още повече, че това ни обрича на вариант да чакаме още едно-две поколения да минат, докато се изчисти средата от недовършените реформи.

Последно...проблемите за благоденствие, които са необходими са решими, въпрос на експорт, логистика, търговска политика...Да, възможно е. Но без лустрация, ще си стоим на едно и също място.

ааллооооу , афффтуръ , що си не Е.П.М. ? или па аз да ти я ? говнюк !

Тази статия е писана от идиот! Само идиот по рождение може да казва на черното бяло! Стопанското чудо се било провалило и нито дума затова кой имаше интерес това да стане. Храните ни били некачествени, хубавите били само за номенклатурата. Питам те Колчо, знаеш ли кога се завърна "жълтата гостенка", знаеш ли колко са неграмотнитепод 30 год. възраст и знаеш ли колко беше дълга на НРБ и колко е сега? И защо като изсмукваш от пръстите си "факти" не сравняваш, както правеха комунистите, какво е било дереджето на българите до 1939 г., какво е било е било до 1989 г. и какво у е сега? Сигурен съм, че можеш да правиш сравнителен анализ, ама поръчителят нямаше да ти плати. А както си личи от пасквила ти за пари си готов и за палците да се хванеш.

С наближаване на изборите започнаха все по-често да се побликуват подобни статии.Целта е ясна.Няма държава в света ,която да няма икономически и всякакви други проблеми.Но да се твърди,че качеството на храната преди 1989г. е било по -лошо отколкото е сега е просто наглост.Сега консумираме всякакви боклуци като: -плодове и зеленчуци от Турция,Китаѝ , Македония , Гърция и т.н. -млечни продукти с памово масло -месо престояло с години във фризерите на някоя далечна страна -готови и полуготови храни с много Е-та и със съдържание на моно натриев глутамат и т.н. Сега ни готвят и внос на храни с ГМО.И преди може и да е имало кусури ,но имаше БДС.Нека да не го забравяме.Сега фирмите, произвеждащи храни се интересуват не от здравето на хората ,а само и единствено от печалбите.Колкото до състоянието на икономиката и размера на външния ни дълг ,то мога да кажа, че по-лошо никога не е било.

Не се провали стопанското чудо на НРБ, а се провали демокрацията в РБ! Има някаква странна ирония в тези съкращения. НРБ се оказа повече "народна", отколкото РБ!

Провалиха я от вън и вътре.

са платили да държат този пасквил вече няколко дни начело на новините - хищници мършояди

Добре, че има все още живи българи, които помним златните 45г от времето на социализма, че такива пасквили като тоя на DW никой не им се връзва, освен шепа полуидиоти.

Ей това ме разсмя истински тази сутрин.

полуидиотите, а в пълните идиоти. И кое не е така в статията. Заводите и фабриките със старото руско оборудване се затвориха един по един, защото няма кой да купува боклуци.Факт са огромните суми, с които ни завлякоха Либия, Ирак и др. начеващи комунистически режими. А по отношение на храната нали не си забравил, че като гръмна Чернобил, децата манифестираха под радиоактивния дъжд, а на комунетата им месеха хляб с минерална вода.

социалистическата икономика е била"стопанско чудо,защо: 1/За кратко рухнаха и СССР,СИВ,НРБ 2/Как така произведената промишлена продукция за износ/т.н по второ направление/беше със цена на 50% от себестойността си,обратното за дребни долари. 3/Фалиране на държавата 1960-1962 г.;1978-1979 г. и 1987-1990; 4/Най-големият и първи комунист Тодор Живков"СоциализЪМА е НЕДОНОСЧЕ". Не го е казал DW, а е било социалистическа реалност.

Присъщият на DW "анализ" не е никакъв анализ , а извадки от общата маса информация по икономиката на България до 1989 г. Основната цел която си е поставил автора на статията е колкото се може по силно да очерни, принизи това което е представлявала икономиката на България ! Цитираните случаи на рекламации , неудачи , спадове в производството и т. н. са напълно възможни... но ако погледнем какво става с WV , Samsung и др. силно известни световни производители , никой и никога не е застрахован от проблеми... Автори като този явно слугуващ за дребни , никога няма да направят точен анализ на жизненото равнище , на това какво храни сме консумирали, на демографското състояние и здравето на населението, на заетостта, на сигурността ...! Петата колона на либерастите -прислужници на интересите на големите западни и канадско-американски корпорации се опитва отново чрез своя глашатай DW да ни заблуди, излъже с както винаги изкривени до невъобразимост статии !!!

А ти умнико,знаеш ли ,че 40% от бюджета на ЕС отива за дотиране на селското стопанство?По твоята "логика"то трябваше да бъде закрито и да дишаме само въздух!?Злобари!

чета коментари и искрено се смея.ако си работлив, амбициозен, и със средна ентелигентност, времето в което живееш, и общесвения строй нямат абсолютно никаво значение. и имам доказателства за това.дядовците ми са живяли добре преди девети септември, родителите ми след девети и до демоцрацията, са намерили начин да се нагодят към новите условия и живяха още по-добре, а сега аз в сегашно време просто ги изпререварих всички, без да звучи като самохвалство.просто въпрос на яка работа, амбиции, и желание да се докажеш пред предходните поколения, а както и бърза адаптация към новото време, каквото и да е то...

+1

ех тЙпанари нали сме го жЙвяли тогава! само един показател забравихте: в кофите за боклук нямаше "ровещи човеци"!!!!!!!!!

Да, нямаше ровещи, но това беше защото с ритници и шутове искарваха мързеливите от вкъщи и ги водеха на работа, представи си такъв човек колко работа вършеше. Добре, че имаше едни глупави работещи, че да влачат мързеливите.

Че ти това, че е нямало ровещи по кофите за недостатък ли го смяташ?

и ги прибираше. Абсолютно не е вярно. Добре си спомням ровещи по кофите от онова време. Разликата е, че нямаше какво да изровят като цяло.

Pesh0

КАКво удоволствие изпитвате да пишете глупости ? разчитате , че хората които помнят умряха ли ?

Е какво, искате да ме убедите, че някогашните домати са били по-лоши от турските с корените в момента. Та аз домат, които да мирише на зеленина не съм хапмал от 97-ма, когато садих в собствената си градина.

Мислиш ли че ако сега беше все още комунизъм нямаше да вземат тази "иновация" на трайните и безвкусни домати?

Нямаше да я вземат тази иновация. Тогава се мислеше за народа а не за единствената капиталистическа ценност, парите.

Имаше домати само в сезона. Иначе в показния магазин на Раковска, но също оранжерийни. И сега има много хубави през лятото, дори много по-хубави.

Поздравления за точния и обективен анализ в статията.И се надявам да я прочетат достатъчен брой идиоти, на които пяна ще им излезе от яд, че по толкова безпощаден се пише истината. Всички, които оплакват незаслужено спокойно изживеният си живот, дано имат достатъчно време да живеят и работят в условия на реални изисквания към тях.

През изминалото денонощие самоволно е напуснало прието на лечение неуравновесено лице. Издирва се. При повикване отговаря на Roxana.

За Roxana не знам, но требва да ви обвиня в немарливост. От няколко години имате избягали "питомци", които още не сте си ги прибрали. Отговарят на "АК-47", "КГБ", "ДЕТРОЙТА" и "Горд европеец".

които си мечтаят за някакъв си нов "народен съд"? За такива недоклатени дебили като вас препоръчвам да си ръгнете отзад по един пернишки винкел и да си лягате!

JMM®

"Лошият" ЕС принуди "братския" "Газпром" да се откаже от всякакви претенции по Южен поток и да въведе конкурентни цени.

Обръщам внимание на модераторите на Днес.дир.бг за поведениевто на коментатор Roxana, КОЯТО ПРИЗОВАВА КЪМ УБИЙСТВА! Във вашия сайт.

вие що нарот избихте, сега ние защо да се цереминим? на савестта ви леят мелиони народ! голема раута, ше избиеме 1-2 мелиона куманизти крадливи и изрудени , вие като сте избиле над 10 мелиона обикновени хора за тея сеимсе и косур години.....

Поредната гнусна и лъжлива статиика на някакъв еничарин работещ за Гьобелсовата медия дойче веле ! А бре идиот жалък ,когато лъжеш пак е нужно да се замисляш от време на време !! "България се била индустриализирала със заеми от Западни банки " !???? "Всичко е било губещо и на субсидии от държавата....селското стопанство ,леката промишленост ,големите заводи и машиностроенето " !??? А бе идиот ,как може всичко да е едновеременно на загуба и субсидирано от държавата !?? Все пак трябва да ни обясниш ,кое е било печелившо и от къде държавата е прехвърляла средства за цялата "губеща " икономика !?? То бива елементарен идиотизъм ,ама чак толкова....

Застани пред танка и накарай някой да те гръмне!

Пичове, Тва беше 45 години комунизъм, в които се е построило всичко. СССР даваше ресурси без пари, а тия мастодонти имаха осигурен пазар на производството си. Когато се разруши източния блок много ясно че няма вече ресурси без пари, няма и пазари. Технологично нещата на запад бяха по-развити, от там и неспособността да се реализира продукцията. Сега какво? 30 години преход, който може и да задмине 45-те години комунизъм както вървят нещата. И какво се построи? Част от магистрала с някакви уж евро пари (по-малко от колкото внасяме в ЕС), няколко мола, повечето пред фалит и някви хотели, дето ги събарят за да има плаж. И кой ходи в тези хотели за повече от 1 уикенд? Едно време почивката беше осигурена за всеки, можеше да почива 2 седмици с осигурена храна и т.н. Кой може да си позволи това сега и колко излиза? Ама мерцедеси, бмв-та? Това не са коли за народа, а са премиум марки. Но все пак и тук изостана технологично източния блок. В Германия богатите имат много по-евтини модели на същите тия БМВ-та и мерцедеси.

аиде стига сте си играли на кукли и парцалки. всички знаеме кои управлева сега, и че само се преструвате, че капитализма управлева, а са си сащите куманизти и имена трето покуление. никога не е била сменяна властта в балхар, и никога не е правена лустрация, та затова още си седите дето сте си биле и нищо не е променено, а вие си квичите, че било капитализам, ми не, сащия куманистически бардак стари куманизтически курви нема как да баде преименован за капитализам. никога не се научихте да правите пари, и напразно се преструвате, че властта е сменена. докато не ви избиеме, властта нема и да се смени. лустрация! избиите куманизтите, спасете нацията!

Че като не управлява капитализма да вземем и национализираме всички частни фирми тогава! И да проведем една парична реформа като оная на Георги Димитров? Щом не е капитализъм, значи е социализъм ,а при социализма не може да има частни фирми и частни банки. Още утре да национализираме всички банки и частни фирми. както ще е комунизъм, истински да е!

Ти за кой капитализъм казваш, че е капитализъм? Онзи построен с посредством колониите и безплатният човешки труд от Африка ли? Щото само колониалните държави са добре. При нашия комунизъм ресурсите ги даваше СССР, ние работехме здравословно и никой не се е сдухвал да работи извънработно време. Та сега развитите капиталистически страни всъщност са близо до комунизмът, описан от Маркс. Само дето китайското икономическо чудо и милионите бежанци ще ги позабавят и ще ги върнат назад ;)

Искам да успокоя всички соросоиди, някой ден в най-скоро време пак ще има Народен съд, а оня първия ще ви се стори като празник.

Едва ли! Макар, че има голяма нужда от нов Народен съд. Но едва ли ще го допуснат. Като не се правят с "демократични" методи и игрички, тогава предават властта на фашистите. Както стана и както направиха в Италия, Германия и Испания, когато видяха зора и хората си потърсиха правата. Истинските права, а не измислените. НЕ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ МАРКС! ПЪТЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ Е ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ И НАПРЕД. ТОЧНО ОБРАТНОТО Е! Връщаме се с десетилетия назад. И това неведнъж е ставало в човешката история. Дори ввъ Франция е имало връщане към феодализма, Реставрацията, за известно време. А идването на османците връща България от началото на Ренесанса отново към феодализма. Маркс за много неща не излезе прав и трябва здраво да бъ6де разкритикуван.

 Няма има народен съд, защото такива като теб ще са първите обесени на него

вие що нарот избихте, сега ние защо да се цереминим? на савестта ви леят мелиони народ! голема раута, ше избиеме 1-2 мелиона куманизти крадливи и изрудени , вие като сте избиле над 10 мелиона обикновени хора за тея сеимсе и косур години.....

Да не се подмокриш от сънищата си.

дето й викат демокрадция. А ако ще говорим за стопанското чудо при социализма, то е факт, както е и факт, че всичко, построено от българския народ беше откраднато. Всички знаем истината и знаем, че ще има нов Народен съд, заради ужасния разгром на родината и геноцида над народа. Няма да питаме умопобъркания автор благодарение на кое чудо има ток да блюва помиите срещу изграденото от българите след войната. Него съдбата да го наказва, когато дойде време, ще го намерим.

аиде идват избори и куманизтите се разпениха, искат пак да лапат и да серът!

тебе че те изедеме и ще мирясаме след като те изсереме

Авторът да напише статия, как след обединението на Германия, в бившето ГДР за две години са разтурени всички предприятия и хората оставени без работа.

Ти по-скоро пиши как западна Гермния с по-малка територия от източна беше по-развита, как онез правеха Мерцедеси, БМВ-та а на изток правеха трабант и варбрук

Впрочем, ГДР е била с площ 108 333 km² и 16 млн население, а ФРГ - с 248 577 km² и 63.2 млн население. Останалото са соросгнидни простотии и елементарно незнание.

Онова което беше постиганто и построено тогава сега не можем да го боядисаме само... беше казал един, и колко прав е. А и колко години вече го крадат и рушат и още има.

С тези клишета на Т.Живков, можеш да впечатлиш само неграмотните селски прошляци. А как ще коментираш изказването на същият този Т.Живков, че "социализмът бил едно недоносче"?

И митинговата демокрация

Това изказване е гордостта на сороститутките.

Като ти вържат примкта на врата или опрат дулото на пистолета в главата ти, и ти ще кажеш всичко което поискат от теб. Може да кажеш, най-невроятните неща, за които не си и сънувал преди това. Ако Живкво не беше казал онова за социализма, щяха да го пратят при Николае и Елена Чаушеску. Ти кажи защо използваш комунистически компютър от Китай и си го включил към комунистическите съветски реактори на АЕЦ Козлодуй строена пак при соца. А сега не могат дори един реактор в Белене да построят, тоест реактора го има и не могат дори готовия да монтират. Дори за това няма пари, а навремето за всичко имаше пари. Може би ТЕЦовете и АЕЦа бяха построени ей тъй от въздуха, без пари?

Спомням си една случка от соц-а: 1984. Централна софийска болница. Елитна по онова време. Майка ми е тежко болна, след неуспешна операция. Дежурният лекар ни изхвърли от болницата, защото имало план за намаляване на смъртността в "лечебното заведение". А партийният секретар много държал "плана" да се изпълнява. След това наш близък - лекар два месеца отчаяно се бори за живота и в домашни условия. По чудо майка ми не ритна камбаната тогава. Лекарят роднина го уволниха за "нерегламентирана частна практика". Майка ми и до ден днешен е жива и с акъла си - скоро чукна 90 лета. Въпреки "усилията" на тогавашните "медицински корифеи". Уволненият лекар, които и спаси живота, успя да избяга следващата година в Германия. Естествено западната част. Скоро се пенсионира след много успешна кариера. Това беше то - социалистическият "рай" и безплатната медицинска "помощ".

Влизал ли си скоро в болница? В България? Защото работя в болница в Германия? Спестявам си писането, ако трябва да правя сравнение. Вече всички знаят, че бълг. лекар не е лекар по призвание, а е бизнесмен.

МНого въпросителни сложих. Да се чете: Защото работя в болница в Германия.

Имам късмета да съм здрав като "селски бик" и за 60 години съм бил само веднъж в болница - при раждането ми. Коментарът ти е малко спорен, но ме интересува какво мислиш за "плана за намаляване на смъртността" в болниците по соц-а? И за изхвърлянето на пациенти в тежко състояние от болниците?

1. Новите гербове: СССР - Амурче: голи но въоръжени; НРБ - Хипопотам: до гуша сме затънали, но ей-такава уста сме отворили; САЩ - Мушмула: капитализмът колкото повече гние - толкова по-сладък става. 2. Фазите на социализма: 1-ва Прехлд от капитализъм към социализъм; 2-ра Изграждане на Рзвито социалистическо общество; 3-та, последна Бавен и мъчителен преход обратно към капитализма. Ха сега ми кажете, че българският народ е бил с промит мозък, щом е рлдил този фолклор - по-точно предсказание не може да има!

vasil

Вторият го знам във вариант: Фази: 1.Грешки на растежа. 2.Растеж на грешките. 3.Бавно и мъчително връщане към капитализма. Друг,пак оттогава: -Какво ще направиш,ако ни разрешат свободно пътуване в чужбина? -Ще се кача на първото дърво. -????????????? -За да не ме стъпчат тълпите,които ще хукнат навън.

Направо така си стана с тълпите...бягаха от "хубавото". Да не говорим, че със сигурност моите връстници които така ревностно защитават социализма също са го псували тогава и са се смяли на такива вицове. Не ми побира акъла как може да има толкова заслепени хора!

А. сетх се за новите социалистически спортове: Хвърляне на Сърп и Чук, и Бягане зад граница :))

Ами хайде хуквайте навън де! Що стоите още тук? Хуквайте към обетования западен рай! И да се върнете милионери! И да се върнеш със своя съпруг (ако си мъж) , Нали сега на запад се женят мъжете помежду си? Следвайте светлия западен пример! Да не би да сте "тъпи комунисти" или толкова "задръстени", че да не се омъжите за някой свой колега? Ти например реши ли за кого ще се омъжиш? Че времето не чака!

знам как живяхме през соц-а и как живеем през криворазбраната демокрация. Работихме, живяхме бедно, сега работим, живеем мизерно.... /като цяло, не като столица и провинция/

Живееш доста по-добре, но потребностите ти също нарастват и си незадоворен, както изглежда. При социализЪма за това си имаше лозунг: За все по-пълно задоволяване на непрекъснато нарастващите потребности на трудещите се!

Живееш по-добре, но друг път. Сега живеем в тотална мизерия, това което родителите ми са го построили през соца, сега не мога да го поддържам.

45 години строихме комунизъма по-съветски,руски,образец.Това беше резултата. Сега пак по-руски модел,единствени от целия бивш соц.лагер строим и демокрацията.Резултата се вижда:)

Тези, които сътвориха икономическото "чудо" преди 1990 г., същите, ни "изграждат" пазарния капитализъм. Огледайте се ! Властта винаги е била в тях. Парите на държавата и банките също. Посочете, ако можете, поне един бг олигарх, който не е свързан с БКП и бившата ДС. Епа, нема ! За каква, тогава, икономика бленувате ?! Българите още не сме си заслужили свободата ...

Точно така е! И първите подземни милионери в България като Маргините, Димата руснака, братя Василеви -онези, дето ги поубиха, намърдалия се между тях впоследствие Боко /който в сравнение с изброените беше дребна риба по онова време/, и разните банкери от зората на демокрацията също са били или ДС, или БКП кадри. В повечето случаи и двете!

Сега през капитализма живота е песен. Образование, здравеопазване, сигурност, престъпност, безработица, просяци, проституция, пълна трагедия отвсякъде изобщо идилия.

Зле е при нас, това е защото първите през комунизма са първи и сега, и гледат да опазят заграбеното всячески

Абсолютно точно казано! Защо чехите, поляците, унгарците и словаците сега нямат тези проблеми, които КГБ е изредил? Имат ги и те всъщност, но не в тази степен като при нас! А всички тези страни плюс Румъния и ние бяхме тогава "в един и същи строй"!

Попрочети малко за Меркел и тогава пиши пак.

Гледам, че си върл фен на комунизма, та може ли да обясниш как си го представяш този строй да оцелее след като да има съвсем малка разлика в заплатите от една страна на един лекар, инженер, архитект и от друга стана на овчар примерно

Статията не е за капитализъмъ, не отклонявай темата.

Сега синовете и дъщерите на същите хора ни обещават да построят нови заводи и предприятия ;)) Само дето нямат спонсорите от СССР ;) А най-смешното е, че има хора, дето искрено им вярват.

Разберете най-накрая, средната продължителност на живота е сума от вероятности да доживееш някаква възраст и силно зависи от раждаемостта- колкото е по-малка, толкова средната продължителност на живота расте. Така, че този параметър не е аргумент. А пък от друга страна, смъртността е нарастнала от 9 до 15 на 1000.

Я пак прочети кретенче, че явно като тъп путлераст ти е трудно да правиш разлика между средна ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ на живота и Средна ВЪЗРАСТ на населението на една държава.

Истината е, че западните капиталисти ни съсипаха държавата. Съсипаха живота на милиони хора от соц лагера. А тоя платен глашатай тръгнал да ми разправя колко зле сме живеели тогава. Аз на себе си ли да вярвам или на тоя плашипутарник.

Ф какво ще кажеш за източните капиталисти, олигарсите? Те по-свестни ли са? Правят капитализъм какъвто са изучавали в часовете по Полтикономия в МИО!

Вие тъпите старшини не допринесли и със стотинка за народа си изобщо не сте мерило за каквото и да било, освен за дебилизъм, наглост и паразитизъм

Авторът е от DW. Чиято медийна политика, по отношение на България и българите, открай време е силно антибългарска. И покрай мекеретата, работещи за тях и глупаците тук, които ги гледат, като че ли, щом са от DW, значи са с по два чифта мъде, им връзва.

Добре че бяха DW, BBC и Свободна Европа, които слушахме въпреки заглушителите през соца, за да разберем какво става в България. Защото БНР и БНТ ни поднасяха само грижливо сресани и подстригани "новини" за суперуспешното развитие на НРБ

Тука гледам, че има яка носталгия по соца, колко било хубаво, та искам да питам след като е било толкова хубаво, защо пропадна тази толкова хубава система?

Лакомия,човешкото око е ненаситно.

Ми то лакомията движи света, ако се замислиш, ако я нямаше сега щяхме да сме все още в пещери покрай огъня да се топлим. Просто без лакомията за по-големи печалба кой ще иска да произвежда нови по-качественни и по-конкуретни продукти.

И в допълнение към горния пост, защо все имаше бягства и опити за бягство на запад, а не обратното?

Абе да видим колко и как ще изкара и другата система, особено при тази политика в Европа. А за еднопосочните бягства - все пак трябва да се отчита и ефекта на забранения плод и лъскавата фасада на запада!

Щото по DW обясняваха на такива като теб, че най-демократичното нещо на света е да станем техни васали. И за съжаление им се вързахте. И сега нямаме право да решаваме съдбата на собствената си страна. Дори не ни дадоха възможност да продадем независимостта си. Срещу индустрия, пазари и силна армия, например, както беше при лошия социализъм.

Жалката индустрията, тогва се крепеше на крадени технологии от запада, пример българския 8 битов компютър. Един от запада дошъл да купи бг мотокари, казал на работниците в завода да разглобят 4 мотокара и след това да ги сголбят, онези не са успели.

Към "Истината" Ти ще вземеш да се изкараш и репресиран партизанин. Борец за свобода... Къде ви подбират такива? . "Истината ( нерегистриран ) 14.03.2017 12:48 . ...Аз виждах какво правят и го казвах. За това областният се беше обаждал да зададе въпрос кой съм. Който въпрос тогава значеше много. ...

НАПИСАХ ТАЗИ СТАТИЯ ЗА ДА ВИ ПРОМИВАМ ПОЗЪКА ,КОЛКО ПО ДОБРЕ В БЪЛГАРИЯ СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ОТ ТОВА ЧЕ ОТ 9 МИЛИОНА ОСТАНАХТЕ 5.5 ,ВСЯКА ГОДИНА НАМАЛЯВАТЕ С ЕДИН СРЕДНО ГОЛЯМ ГРАД,ДОКАТО ВИ ИЗЧИСТЯ НАПЪЛНО И НА ВАШЕ МЯСТО ОСТАНАТ ЦИГАНИТЕ,ДАЖЕ ВЕЧЕ СЪМ ИЗМИСЛИЛ ИМЕ НА НОВАТА ДЪРЖАВА -МАНГАЛИЯ

При соца единственото хубаво беше, че имаше сигурност на работното място. Т.е. ако нямаш сериозна издънка можеше до пенсия да си искараш там. Е ако си само на някоя управленска позиция в предприятие, което изведнъж много дръпне напред, другарите тогава те махаха от там и слагаха свой човек.

Единственото лошо нещо през соца беше, че не можеш да станеш богат.

За разлика от теб аз много добре си спомням, как се чакаше за нова руска кола, празните магазини, как елементарни стоки като кисело мляко, олио, захар липсваха от магазините, как се изсипваха безумни пари и средства за паметници, като този в Шумен, как нелегално се купуваха дънки, касетофони от гастербайтери пътуващи от Турция за Западна Европа, беше абсурт да идеш на екскурзия в Италия примерно, пък ако ходиш на екскурзия в Русия, и ако си купил от там примерно два радиоприемника, то единия ти го вземаха на границата митничарите и мноооого мноооого още такива

Не само на работното място имаше сигурност. Тогава живеех на 1 етаж и цяло лято аз и съседите ми спяхме при отворени врати и прозорци на ниските балкони. НЯМАХМЕ ЖЕЛЕЗНИ РЕШЕТКИ ПО ПРОЗОРЦИТЕ И ЖЕЛЕЗНИ ВРАТИ. ВРАТИТЕ НА ВХОДОВЕТЕ НА БЛОКОВЕТЕ СТОЯХА ОТВОРЕНИ ДЕНОНОЩНО. Никой не ни нападаше, както сега има убити, изнасилени баби с собствените им домове. Имаше сигурност по улиците, движех се свободно и спокойно сам в тъмното пеша след полунощ. И нищо лошо не ми се случи никога. Като деца играехме по тъмно ксъно вечер, никой не ни отвлече или не изнасили момичетата. Имахме сигруност в училище. Беше немислимо някой родител да влезе в даскалото и пребие някой ученик или учител както сега. Тогава имахме в училището ЛЕКАР И ЗЪБОЛЕКАР! Наскоро едно момиче умря ударено лошо в корема,а в училището е нямало лекар. Бях сигурен и защитен в училище, на улицата и в дома си. Нямаше отвличания на хора, нямаше телефонни измамници, ограбващи хората. Престъпниците отиваха в затвора директно и не ги освобождаваха под гаранция. Имаше детски градини и ясли за децата, в университетите се учеше без да се плаща както сега.

В университетите имаше примерно 20 места за синовте на партийните дейци и три за всички останали. И представи си 2000 души след това да се борят за тия 3 месета

Нали си даваш сметка, че сега престъпността е защото тия дребните кокошкари, които правят тия изредените от теб зулуми, имат покровоители, които бяха първи през комунизма

При комунизма излезе една приказка - българско родно никога негодно. Та правете си извода сами, дали това дето е написано е вярно или не.

Комунизмът беше добър за мързеливите. След 10 -ти комунистите станаха капиталисти за една нощ. Всички директори тогава, сега са едри собственици на същите предприятия с много милиони.

Забелязвам един празен спор- всеки се опитва да хвали времето преди, и времето сега... А истината е по средата - нека вземем хубавото от строя и хубавото от сегашното време и да изградим едно по-добро общество от двете!!! За жалост знам каква беше икономиката по соц-времето, е не мога да кажа много хубави работи за нея, а за лошото качество на консервните комбинати мога да кажа много, нали съм работил по бригади!!! Да, по соц.-времето имаше сигурност, която сега липсва!!! Нека се стремим към още по-добре и отпреди, и отсега, на децата си го дължим!!!!!!!!!!!!!!

Сигурността е твърде относително понятие. Тогава като разправях вицове и хората се снишаваха и оглеждаха. Или ми дават за пример селяндура Живков как бил ходил при врачка. Аз им викам не ми давай за пример селянин нямащ и средно образование и гледай после кво става. Дядо ми пък работи до 77 години, защото нямаше право на пенсия като земеделец с 50 декара, нищо че му ги взеха. И работи като тенекеджия щото беше майстор и в някаква работилница по 75-то постановление, разрешаващо дребна частна манифактура.

DW + Николай Цеков = една поредна антибългарска провокация Свободните съчинения и умозаключения на този никому неизвестен хер Цеков, оформени в сериал от памфлети с унизителни оценки за Родината, едва ли се следят от ръководството на немската медия. Иначе отдавна да е споделил съдбата с колегите си Бедров и Барух.

Сега държавата е в пъти по богата. Само вижте русия за сравнение. Там ниминалната заплата е два пъти по-малка от нашата

Щом България тогава е била богата, просперираща, със стоково изобилие по магазините и със силно развита икономика, защо Андрей Луканов спря плащанията по външния дълг през 1990-та? От огромен излишък на валута в хазната, предполагам?

Защото това бе в сценария.