Депутатите окончателно спряха проекта АЕЦ „Белене”

Парламентът реши окончателно да се спре проекта АЕЦ „Белене". Гласуваха 154 народни представители, от които 114 „за” спиране на проекта, а 40 бяха „против”.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите окончателно спряха проекта АЕЦ „Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

защо Полша ще прави аец, след като в момента е напълно енергийно независима? цитат от поляци " В дългосрочна перспектива, "въглищната монокултура" няма да бъде приета в рамките на политиката на ЕС в областта на климата. Добивът на въглища от все по-дълбоки и по-дълбоки пластове е скъпо, в резултат на което вносните стават по-евтини от полските. Тъй като разходите за емисиите на CO2 непрекъснато нарастват, можем да заключим, че ядрената енергия се превръща в много атрактивен източник на енергия."

Обясни ви се по нормален начин ,че има енергия в излишек,горе долу още толкова колкото ползваме сега,още повече че населението на България намалява,няма и кой да я изкупува!!Кому е нужна сега тази централа ,като е толкова скъпа и не е сега момента,да ни зароби да плащаме толкова много милиарди от нас данъкоплатците точно сега!Другарите искат,защото пак ще лапат комисионни от договорите!!Спрете да манипулирате!!

наша аец е безмислена ако искате да спасявате далаверата с частните тецове винаги има излишъци за да функционира енергината система трябва да има в излишък , централата не е скъпа тецовете са скъпи ако има аец белене никой няма да купува от частните тецове и тогава няма да има излишък, никой няма да купува нито в чужбина нито тук. наша аец е безмислена ако искате да спасявате далаверата с частните тецове

едно време Стамболов, като почнал строителството на железниците, селяните буйно протестирали, че се харчат парите на данъкоплатеца, че е безмислено и че е вредно защото ще им плаши овцете, същите тези наследници на тези селяни ни обясняват как сме комунисти , и колко е страшно да има прогрес и веднага селските им тикви виждат неопредолими пречки и страшности да има нещо модерно, лошото е че вече и овце нямаме

Какво е модерно на една "АЕЦ" ?? Боклуците, които ще генерира, руската технология или скъпото ядрено гориво? Аман от разбирачи. Вземете прочетете малко за "модерните технологии" и тогава говорете..

това най екологичната енергия. една ядрена касета за Козлодуй по данни на противниците на белене е 850000 евро, за една година за един реактор за необходими 48 касети, сумата е 42 милиона евро за 10 процента от тока прозведен в България, за 10 години е 420 милиона, за 20 е 840, за 20 процената от тока за 20 години е 1640 милиона. за вредни емисии от тецовете без горивото, цената е 5 милиарда и 200 милиона, без горивото. знам че довода ти сега ще е че съм комунист

Все още НЕ РАЗБИРАТЕ МАЙ! Тук БЕЗ ДА ИСКАТ УЦЕЛИХА ДЕСЕТКАТА! След 10 години по светът НЯМА да има НИТО ЕДИН РАБОТЕЩ ЯДРЕН РЕАКТОР! И освен Меркел май нито един друг КРЕТЕН все още не го е разбрал! И най ГОТИНОТО е, че всички ще го разберете през следващите 2-3 години!

Ами хайде радост ще си купуваме ток от Французите строящи АЕЦ в Румъния или от Руснаците строящи 3 АЕЦ-А в Турция. Толкова сме умни, че вместо като англичаните да имаме 10 атомни централи или като японците дето строят в момента 2 централи да заместят повредената след цунамито, сами се набутахме да сме енерго зависими от съседите. И преди някой да тръгне да ми говори , че козлодуй произвеждал достатъчно енергия, я си погледнете сметките и ми кажете колко ниски са те?

Няма да ти трябва никакъв ток! И това ще го разберете дори по-скоро отколкото ми се иска!

комунистите преминават в нелегалност щом неискат власта .сега ще започнат обири на мандри,взривяване на влакове,взривяване на черкви,крадене на кокошки,яица всичко от дворовете на хората.ще започнат да саздават таини комитети ,партизански отряди отечественофронтовска организаця.

Точно, знаем, че гробарчетата са чисти комунисти, трябва да да очакваме точно това от гробарчетата. При техния мандат стана и атентата в Бургас. ГРОБ=КОМУНОИДИ !!

Turkey wants ultimately to build at least 25 nuclear reactors. Това са новините в турция. В България са , България иска 2020 да няма реактори

Няма да стане! Дори не е сигурно докога Турция ще е ЦЯЛА държава, а не 3 отделни Турции! Не че от това положението у нас ще се подобри де!

Ф. Димитров, Янаки, Пръмова, Доган, Местан, Костов, Кутев.. Ве хубавци, родени от БКП. Мисля си, какво толквоа им харесвате? Знанията, които приложиха ли?- какво?

И с какви пари ще го плащаш този ток? С пари от кое? от пропуснатите ползи от загубените пазари. с парите изкарани от липсващата икономика? За да се внася трябва да се изнася. А от България може да изнасяме мангали и политици. Друго не виждам какво

naum2

Абе тоя Цацаров няма ли да се запознае с тия приятели Овчаров, Явор Куюмджиев, Богомил Манчев , Ковачки , Доган братята от комисията по регулиране и прочие сволоч , заради които вместо да развиваме своя конкурунтна иновативна икономика и превръщаме страната в енергийно блато на опашката на света. Какъв ще е ефекта от 10 милиарда в български хиновации и хай-тек и 10 милиарда в гьола , които пак да се избиват от нас, за който лобират червенната енрегия.?

Русия никога няма да се откаже от своите енергийни проекти в България.Не само АЕЦ Белене,но и петролопроводът Бургас-Александруполис ще стане.Отделно смятам,че и ЕРП-тата също ще попаднат в руски ръце.САЩ и ЕС отдавна доказаха,че България не ги интересува,освен като източник за заграбване на ресурси и слугинаж. Русия ще е крайният победител в енергийната битка срещу САЩ и ЕС и България отново ще е в сферата на силното руско влияние.

Ами, благодаря от такова бъдеще!

Русия СКОРО НЯМА ДА Е СЪЩАТА! САЩ също! ГОЛЕМОТО ШОУ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ! Ще има ПЪЛНА СЛЯНА НА ПРАВИЛАТА В МАТРИЦАТА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ!

Няма защо толкова да се радват противниците на АЕЦ Белене.Сегашните депутати-герберасти, драгалевски костовисти и мекокиткените яневисти го спряха,защото са повече. Но следващият парламент,когато конфигурацията ще бъде вече друга-пак ще пусне строежа. Тогава много от сегашните депутати,или ще са избягали от българия,или ще бъдат по арестите и ще се готвят за затвора.

naum2

Турция е добър пример за нас как без ядрена енергетика прави икономически бум и няма енергийни бунтове , като у нас. У нас инвестираме в енергийната мафия и руски стари технологии, пък комшутата инвестират в собствени технологи и резултат -първи по произвоство на камиони в европа, четвърти в света по кораби и яхти и т.н.

турция го направи имено с ядрена енергетика нашата , нашата енергетика даваше на нашата икономика на гръцката и македонската и доказа че е необходима и сега строят няколко атомни централи в Турция с изцяло български екипи понеже българската енергетика се доказа но лаиците като тебе съсипват всичко

Наивен глупако. Турция почна да блести след като спряхме да изнасяме ток за тях,..... просто защото не им е нужен. Гърция също отдавна не внася. Внасят от нас само най-бедните - Македония и много малко Сърбия. И сега в Турция НЕ СЕ СТРОИ НИТО ЕДНА АЕЦ. Има единствено планове, като най-напредналия Акую почва строежа догодина при условие, че руснаците намерят пари, ама ние им отрязахме кранчето, така че може и в Турция да не почнат. Е искат безлихвен кредит от Путин, ама безлихвен надали ще го получат, та може да се набутат яко там. Белене им беше шанса да избият загубите.

naum2

пич, ми и ние имаме енергетика и енергийна олигархия, пък не вървим като Турция .

Никак, ама никак не си прав. Много е важно каква себестойност на еленергията ще постигнете за която и каквато и да е централа. При показаните капиталовложения за АЕЦ или друг вид тя няма да е конкурентна. Още повече не се заблуждавайте че това са окончателните разходи, защото зависят от кражби, корупционни схеми и т. н.. А на това ние сме царе.

Ама тия още ли си мислят , че някой го интересува тяхното мнение... Аз мисля , че мястото на тия е до тяхната измислена централа..... т.е.- да са АУТ за известно време от политиката и целия публичен и обществен живот- АКО НА МЕНЕ МИ ДАДЕ НЯКОЙ ВЛАСТТА- ЩЕ ГИ ВКАРАМ ЕДИН ПО ЕДИН - ВСИЧКИ В ПАНДЕЛАТА- ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО ....

Не ви харесват сметките за ток, след 5 години като спрем 5и6 блок сегашните сметки за ток ще ви се виждат като мил спомен, а ако вземе че реализираме мечтата на Бойко за газова централа в Белене можете спокойно да си вържете примката на шията. Истината за спирането на Белене е че Бойко е мека мария и Хилари при посещенито си му е разпоредили да спре белене за да може да се продава тока от марица Изток 4 , която ще строят американците, това вече е отдавна известно и даже е пусната нова емисия акции на фондовите борси.

О, вии, профани, запомнете едно! Развитите държави имат не по един, а по цели 100 и повече АЕЦа. Каквото и да си пишете, АЕЦ е доказано един от най-екологичните и евтини източници на електроенергия! Цената на електроенергията в България винаги е била ниска благодарение на мощностите от АЕЦ, както и благодарение на Русия, която ни е дала специалистите и ноу-хау! Чакайте на запада, който доказано исторически винаги е разделял България!

Именно РАЗВИТИТЕ.Те имат нужда от ел.енергия. Ние още сме далече от това.

Ние някога бяхме, имахме дори космонавти! Но вече никога, ще си останем само с бледите спомени.

naum2

Австралия, която бие всички в повечето класации и обвхваща цял континент няма ни един АЕЦ. Други с нашите размери Дания и Австрия също се справят. След 10 години при сегашното демо развитие и сегашните мощности ще са в повече. Белене значи инвестиции в ненужни ни руски технологии и енергийната ни мафия вместо развитие на собствен високоттехнологичен сектор.

Австралия печели повече от всяка друга държава от аец-овете, 50 рпоцента от икономиката и е формирана от продажба на уран за америка

Австрия има 4 реактора в близост до границата които помагат да има стабилна енергийна система, и има многократно повече водни възобн овяеми ресурси 40 процента от енергията е от тях не случайно те строиха Цанков камък, да вземаш пример от тях и сляпо да подражаваш е като да гледаш Сахара и понеже там фотоволатайците са печеливши да си мислиш че и тук ще също, има много фактори които изискват повече от копиране. Спрете да говорите врели некипели съсипахте страна с глупостта си

а пропуснах да споделя Дания е перфектен пример също за държава бе атомна централа, плаща най скъпия ток за електроенергия в целия западен свят явно това ви е мерилото, като затваряте белене

А като почнат да гърмят една по една тогава им завиждай!

Цената на тока със САМОИЗПЛАЩАНЕТО на АЕЦ Белене със сигурност ще е 3 - 4 пъти по ниска от цената на тока които ще внасяме от Турция. Стига лъжи и манипулации !!!

Ти нямаш нищо общо с инженерите. Защото едвали един инженер може да е толкова тъп. Цената от Белене е над 20 ст. Смяташ ли че Турция ще ни продава на 80 при положение че имаме мощности да захранваме Турция без проблем на 10 ст. кВтч, дори и без Козлодуй. А ние на всичко отгоре имаме и Козлодуй и планираме 7 блок там.

егаси лаиците които се грижат за енергетиката ни .

BIG AL ... Империята на ЗЛОТО не се е отказала ..Тя иска да властва в България..Да и бъдем ПАК крепостни..ВСИЧКО ТЕ да определят в България ..Да излезем от ЕС и НАТО- КГБ пряко да ни управлява, да изкупят земята ни , да властва руската МАФИЯ, да са много слугите и -и НЕЙНИТЕ интереси даса по- важни от българските ..Да напуснем цивилизована Европа- и да станем 'путин-ленд" .Да има монопол руски- на нефт , газ, и ако може и тока - САМО ирусаки да е..За да ни ИЗНУДВА и управлява ..Златевци не само бензина , но и тока , и газта , и хляба , и месото , и ПОЛИТИКАТА- да ни определят..Паметниците на руското робство - да си стоят и ..морето - което ТЕ си нямат - и ТО да е тяхно ..Земята ни , живота н и , бъдещшето ни - ТЕ да определят..КГБ- муцуните

ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО !!!! ТУК СИ УЛУЧИЛ ДЕСЯТКАТА !!! ПУСКАЙ ПО-ЧЕСТО ПОСТОВЕ- ПРЕДПОЛАГАМ , ЧЕ СИ ДОСТА УМЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ОРИЕНТИРАН ... АМА АЗ ВСЕ ПАК ДА ПОПИТАМ - НАЛИ НЕ СИ ОТ ОНИЯ КОИТО СЕ НАДЯВАТ ДОСЕГАШНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА ЩЕ НИ "ОПРАВИ"....

Говориш точно като началника си. За тия работи си има компетентни хора и те ще кажат кой и как ще бъде наказан.

Гениална инженерна мисъл. Кой ще ти продава евтин ток?

Сигурен съм че опре ли ножа до кокала, т.е да внасяме ток - най-вероятно от турция, можем да зачеркнем българия като държава. СТаваме роби ...

ЗА СЕГА едно е сигурно - няма да ни вкарат в поредна национална катастрофа за да строим Белене.

Каква национална катастрофа те е подгонила. Те точно магистралите предизвикаха недоволството, а ревизията, ако бъде направена такава ще покаже колко сме зле. Освен това нещо не си доразбрал парите за Белене не излизат от бюджета.

А откъде ще изскочат парите? А и откъдето и да изскочат, нали чрез бюджета трябва да се изплащат 20 млдр. лв. А това означава спиране на всякакво строителство, на всякакви проекти за развитие, никакви пенсии, но ще си имаме атомен ток, докато не се забрани изцяло.А лихвите ще си текат дори и като е спрян атомния ток!

BIG AL ... Империята на ЗЛОТО не се е отказала ..Тя иска да властва в България..Да и бъдем ПАК крепостни..ВСИЧКО ТЕ да определят в България ..Да излезем от ЕС и НАТО- КГБ пряко да ни управлява, да изкупят земята ни , да властва руската МАФИЯ, да са много слугите и -и НЕЙНИТЕ интереси даса по- важни от българските ..Да напуснем цивилизована Европа- и да станем 'путин-ленд" .Да има монопол руски- на нефт , газ, и ако може и тока - САМО ирусаки да е..За да ни ИЗНУДВА и управлява ..Златевци не само бензина , но и тока , и газта , и хляба , и месото , и ПОЛИТИКАТА- да ни определят..Паметниците на руското робство - да си стоят и ..морето - което ТЕ си нямат - и ТО да е тяхно ..Земята ни , живота н и , бъдещшето ни - ТЕ да определят..КГБ- муцуните

Ти в кой век живееш не знаеш ли че студената война свърши

Дълга е ръката на екс КГБ ,руснаците имат най-много шпиони в другите държави още от времето преди Хитлер да управлява в Германия.Той изнасяше войни, а те Съветски Революций.Сега експанзията на големите държави е за икономическа зависимост и пазари.

Само едно нещо ще кажа: Това не е парламент - ТОВА СА ПРЕДАТЕЛИ - предадоха националните интереси на България!!! Който не е съгласен с мен да си види фактурата и добавките - ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ !!!

Ами гледам 1,1 ст. Верно си ограбен брутално. Тъпак.

Искам да попитам хората, които са против Белене - добре, не строим. Тогава - след няколко години затварят Козлодуй и какво правим? И горите намаляха и няма много за сеч. Или правим нов блок в Козлодуй. Кога ще стане и колко ще струва, проверете и да видим дали ще сте на същата позиция. И така след няколко години се очертава България да бъде без И енергетика. И как ще живее тази държава, по-точно?

Ами представи си, че Козлодуй гръмне и Мариците спрат да произвеждат ток? Айде без тъпи въпроси, моля! Между другото имаме въглища за 60-100 г. и нямаме проблем дори без Козлодуй, но той просто няма затвори. Трябва да се удължи срока, което не е сложна процедура. А и 7 блок ще е готов до 2020. Като се има предвид че 6 блок е пуснат 1991 г. то преди 2021 няма за какво де се тревожим с наличните 10 000 МВт мощности и потребление около 7000 макс. А ВЕИ набират огромна скорост по света и през 2021 кой знае какво ще е.

Айде представи си че Черна вода гръмне. И тогава какво - митничарите на Дунав мост няма да пуснат радиацията да мине ли? Аман от късогледи тарикати дето не виждат по- далече от носа си. Иди плащай квотите за въглеродни емисии и отиди да живееш в Гъльбово да видиш колко екологични са въглищата.

Успешната ни политика в България продължава. Нищо че нашите хора са в оставака. Скоро България ще е енергийно зависима от съюзниците ни от ТУРЦИЯ. Може и под робство пак да ги върнем глупавите гяури ... хи хи хи хи

naum2

Турция е обър пример - без кьорав едрен блок се превърна в икономически тигър.Сега имат спечелен конкурс за 4 блока Интересно колко ядрени блока трябва да има на глава Турция , при 2 блока у нас. При два блока у нас Турция /11пъти по- населена/би трябвало да има 22 блока пък засега ни един и 4 в проект при положение че расте и демографски и икономически за разлика от нас.

Едно евала и от мен за това решение! :)

Там където руски ботуш и комунистически крак е стъпил, независимо от превъплащенията им и трева не никне!

Браво за смелото решение.Сега какво ще правят тези,които са взели пари напред за проекта?

..дай ми малко време, за да се опитам да изпитам съжаление към тях... Тцъ! Не ми се получава! А при теб как е?

Ами какво ще правим ние обикновените, за които парламента не разгледа договорите нито за ТЕЦ-овете, нито за ЕРП-тата? Това да ти говори нещо? На мен само едно - гнетът трябва да е пълен!

За да придобиете представа, колко би струвала произведената електроенергия от АЕЦ Белене е необходимо да изчислите производствените разходи. Един от компонентите на производтвените разходи е изплащането на направената инветиция заедно с лихвите. Елементарна аритметика е да се сметне че: - инвестиция = 20 млрд. евро - год.лихва = 5% - срок на погасяване = 40г. означава вноска от 100млн. лева месечно. ако АЕЦ Белене предполагаемо поризвежда 1млрд kWh месечно, то всеки киловатчас ще трябва да изплаща 10 ст. инвестиция за 40 години. Хайде сега добавете и другите производтвени разходи, доставните разходи, данъците и крайната цена на тази електроенергия за потребителя ще надхвърли 20-25 стотинки за киловатчас. Някъде по-долу прочетох спекулация, че цената ще е 5 стотинки. АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО.

първо говорехте за 20 милиарда лева, за 10 милиарда евро сега как ги наду на 20 милиарда евро, и имай пред вид че станаха 10 милиарда евро с комисионите на новите играчи. 4 % е лихвата релано са 33 милиона по тези сметки, които също са силно завишени нещо маи много ви бърка в гъза аец белене за да лъжете така долно

Имаш калкулатор нали? Сметни сам. След това добави и разходите за закупуване на ядрено гориво, депониране на отработеното ядрено гориво, добави разходите по поддръжка и ще получиш ясна престава за производствената цена. В никакъв случай няма да е по-малка от 20-25 ст. на киловат час. Сега погледни в позледната си сметка за ел.енергия и срвани крайната цена, включваща доставка и данъци...

Дано веднъж завинаги се спре тази дупка за пари беленска.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ РЕПАРАЦИИ НА РУСНАЦИТЕ.

Не мога да разбера как хората защитават този престъпен проект. Това, че направиха далавера със зелените енергии и дай сега да им върнем с ядрена централа. С мерки за енергийна ефективност и удължаване живота на Козлодуй ще сме енергийно независими сигурно до 2030г. С оглед темповете на развитие на технологиите в сферата на ВЕИ към момента ми се вижда ненужно да строим морално остаряла (още преди започването си) централа. Тези 10-20млрд. лева по-добре да се вложат за енергийна ефективност, саниране и газификация на всеки дом и т.н. И без това годишно разхищаваме 1/3 от консумираната енергия.

Наясно ли си че 2016 г Козлодуй трябва да затвори и ако ЕС не ни позволи не можем да удължим работата на блоковете. За каква енергийна ефективност става въпрос - трябва да съборим тези жилища в които живеем за да станат енергийноефективни. Това да ще налепиш изолации на жилището не означва ефективност. За каква зелена енергия става въпрос - тези вентилатори и слънчеви панели не могат да произведат и за лаптоп и ако им сложат електромер и отчетат произведеното, цената на тока трябва да намалее драстично защото те в момента се хранят от микса. В тази държава ли искаш да живееш.

Абе ти съвсем се вживя в лъжите. 6 блок е пуснат 1991 г, а ти продажен негоднико искаш да го затваряме 2016г. Пак мислиш за руските инереси, а не за нашите българските. А налепването на жилищата с изолация дава учудващ ефект от 70% намаление на разходите за отопление. Единствения проблем е че има бедни хора, които не могат да си направят изолацията и от това страда целият блок.

Невиждано подъл ход на една напълно провалила шайка безродници, продали съвестта и достойнството си за евтина похвала от новия световен господар. Много скоро от тази банда, начело с един безпринципен примат, няма да остане и помен, както се случи с слугите на предишния месия, почти насила домъкнат от Мадрид. Колкото до сините, тези най-безсрамни и най-вредни унищожители на завареното богатство от соца, те просто знаят, че това е последната им разрушителна изява. Изчезват безвъзвратно от политиката и затова са най-кресливи. Подобно на предшествениците си и идейни събратя, мечтаещи за хилядолетен райх, а просъществували само 13 години и те взеха власт "с малко но завинаги", а само след 20 години ще оставят единствено лош спомен. И ефекта на една гнусна антибългарска кампания за Белене, като финал на цялостната им дейност довела до разсипването на държавата.

Панчо, ти май си получил токов удар от руска ядрена централа ... И ти ли си в заверата ?

Не бих се съгласил с твърдението, че ЕС ни пречи за Белене. Пречката ни е точно в разногласията американски или руски да бъде реактора. Ако е руски - руската страна го прави - ние изплащаме с продажбите на тока, ако е американски - трябва да намерим инвеститори и да изплащаме от бюджета. Тук се намесва и американското участие в Мариците и олигарсите в зелената енергия. За Мариците - от ЕС искат да плащаме квоти за въглеродни емисии, които към днешна дата съставляват около 20% от цената на тока като тенденцията е с годините напред тази квотна цена да се увеличава още. Това ще ни изправи пред дилемата какво да правим с ТЕЦ-овете. Единия вариант е да плащаме като попове, другия да проведем референдум и да ги затворим. Затварянвето ще доведе до неустойки по неизпълнения договор които също ще трябва да плащаме от бюджета. Зелената енергия - не може да ни гарантира 24 часово енергоподаване защото дори и малките деца знаят, че нито слънце, нито вятър има 24 часа и 365 дни в годината. Нека някой се опита да даде обяснение защо зелената енергия е толкова скъпа при положение, че тока е стока която не може да бъде складирана и когато потрябва да се ползва. Никъде по света няма АЕЦ който да работи на загуба и да предлага много висока цена на енергията. Сега с това си решение парламента ни вкара в изплащане на неустойки по договорките за Белене и пак ние ще теглим от това. Моето лично мнение е че трябва да си направим Белене, още един блок на Козлодуй, да спрем Мариците след преразглеждане на договорите и да намалим цената за зелена енергия до възможен минимум.

Това е най-доброто решение. Ама обрича на гладна смърт Иван Костов и оставя на хляб и вода Бойко Борисов.

Това са твърде неверни неща. То и за АЕЦ се гласят застраховки по 700 млн на реакторче, да затваряме ли тогава АЕЦ или да си плащаме като попчета. Квотите за въглеродни емисии занисят и то ВЕИ, така че балансирано производство нищо няма да плащаме. Така че не се безпокой за ТЕЦ - те ще продалжат да си работят още поне 20 г. Слънце има през деня, вятър основно през ноща, така че те се компенсират и с ПАВЕЦ и ВЕЦ могат прекрасно да се комбинират, а ако трябва газова централа се пуска за минути. Освен това си имаме Козлодуй, където планираме 7 блок, а по късно и 8-ми. АЕЦ в САЩ на Доминион Ресурс само преди месеци затвори ЗАЩОТО РАБОТЕШЕ НА ЗАГУБА и не можеше да се конкурира с другите енергоизточници. Белене засега изобщо не трябва да правим, а след 20 г. можем да помислим пак. Зелената енергия е скъпа единствено заради началната инвестиция, но вече и там е по-евтина от АЕЦ, понеже от Белене тока ще е над 20 ст. за първите 20 г. заради началната инвестиция. Единственото предимство на АЕЦ се явява постоянството и слабата зависимост от метеорологичните условия, но това е характерно и за ТЕЦ.

реактор в Козлудуй може да видим най рано след 15- 20 години при добро желание, за това се говори за реактор, пък след 15- 20 години ще струва колкото няколко беленета, на практика ще е много по скъп стига сте лъгали хората

Ако сложат електромери на зелените производители ще се увериш че не могат да произведат и за лаптоп, но благодарение на микса печелят луди пари за нещо което не са произвели.

Не разбрахте, че евтин ток няма да видите, ако ще 10 АЕЦа да построим!!!! Длъжни сме да им купуваме скъпия от Мариците и зелената енергия по "железни" договори, сключени от хора, имачи интерес в парламента!!! БСП искат Белене, и ако се вземе решение да се строй ще кажат:"....ама нямаме пари......" и ще се МОЛЯТ на Русия да строи! И после Русия си определя цената на тока. Това е!!! Защото всяко "добро намерение" на БСП води към Ада!!!

и кои ти каза, че русия си определя цените? и кои построи другия аец не беше ли бкп и по къв начин това те доведе в ада? за 2007-2009 имаше 27 милиарда преки инвестиции и 133 километра магистрали, за сравнение при сегашните има по малко магистрали 3 милиарда инвестиции, и фискален резерв 4 милиарда заедно с парите от здравната каса и пенсионното. осигуряване. а и тези са баш комунистите. стига сте плашили хората всеки път като стане нещо смислено да ги лъжете че това е национална катастрофа едно време с 10 миларда дълг повтаряхте че сме доведени до национална катастрофа, а гърция имаше 300, америка имаше 4 трилиона великобритания ползваше помощ от международния валутен фонд германия беше с 13 процента безработица, полша с 19 процента, ние имахме и храна и енергетика и индустрия и заводи, и едни лумпени гладни които повтаряха как сме доведени до национална катастрофа и е предизвикаха сега вече реално ни водите не до катастрофа а до гибел, доноснци долни, костовци- доноснци

Ами тъпако през 1990 г. обявихме официален държавен фалит и спряхме плащането на дълговете. Имахме 12 млрд долара НАТРУПАНИ ТОЧНО ПО ВРЕМЕТО НА СТРОЕЖА НА КОЗЛОДУЙ. Може и да е случайност, но може и да е закономерност. А БВП ни беше ... 10 млрд долара. Америка има, ама може да си ги плаща и още е под БВП, Гърция и помага ЕС, а на нас нямаше кой. А икономиката ни беше толкова скапана, с мшини на по 100 г. и технологии от началото на 20-ти век че мигом потънахме в пазарната икономика на света. А толкова храна имахме, че внасяхме картофи и лук от Полша. Тъпо изродче, може мама ти и тате да са били помазани и да не са се редяли от 2 посред нощ на опашки за храна. И като имахме толкова ток, защо бяхме като дискотека на режим 2 има 2 нема ток. Кажи бе долен боклук?

Най-неприятният момент , е че никой не се напъва даже да се замисли, за малко по -дълго време . Това е основна глупост на българина, на която се разчита. Вместо да се караме дали да се строи и дали не, нещо което както видяхте не зависи от вас, трябва да помислим дали не е игодно да се построи централа, която да излиза на нормални за нас пари , да се натиснат за ниски сметки за ток, за по-евтин газ, бензин и тн. Смятам, това обаче няма да стане, не защото Путин не дава ( това е пълна глупост - това към пичовете дето се имат за умни), имаме си ЕС, който диктува правилата. Не можеш да пръднеш без да даваш обяснения. Затова и няма да строим централа, защото не им е изгодно! Нама да имаме БГ производство и селско стопанство - защото не им е изгодно. И вас ТУПАНИ скоро няма да ви има, защото не сте изгодни. Такива , като вас им направена една хубава държава Б-я , за да не излизат навън, да сеят простотия.

Глупости. Имаме си АЕЦ и ще строиме нов блок.

провали се сценарият на станишко и р овч. сега путин като ги погне,не ми се мисли :) а руменчо овчаров откъде ще изнася евтин ток,като аец козлодуй ще задоволява все-повече вътрешния пазар.

Другари, казаха ни, че ще строим, въпреки напъните на Бойчето, ЯДЕЦ "Белене"! Ура другари!

какво стана червенотиквеници???какво сега ще кажете на товариш путин ???сигурно ще трябва да варщате деревяните рубли с които ви плащаше????белене трябва да отвори врати за станишев,овчаров и други червени вождове с засилена охрана .

Днес е хубав ден за Българската демокрация! И много лош за слугите на дон Пусин...

ББ е по-умен от стадо позитанци. Подаде оставка неочаквано и изненада всички - първо не им остави 4 месеца време да го съсипят с компромати до лятото ,както планираха и второ видя се,че опозицията нито знае как ,нито иска да управлява.... Така пътят на ББ за пълно мнозинство само след 2 месеца е разкрит.....за добро или зло

Тук в тоя сайт много позитанци бе! Ами намерете си 10-20 милиарда и си го постройте на позитано 20. Ей не може да се диша от вас вече!

1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. 2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. 3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. 4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво. 5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. 6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. 7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова. 8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, 10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, 11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп. 12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП

Ами като са Позитанци гласувай за тях

май някои предложи да я построи с негови капитали? Но и натова не ес съгласихте гербески гниди. ПРЕДАТЕЛИ.

Ти па нямаш търпение да се продадеш.... Като про.....тутка....

Борисов е под наблюдение в болницата. И ние сме под наблюдение: колко ще издържим на тия сметки и тоя геноцид ...

Ето производството на Германия за 2012г: Кафяви въглища - 29,62 Черни въглища --- 21,96 АЕЦ - -------------- 19,47 Газ.ЕЦ ------------- 10,15 Вятър.ЕЦ ---------- 9,507 Солар.ЕЦ ----------- 5,779 ВЕЦ ------------------ 3,521 Изчисленията са в проценти. Ние как сме? Черни въглища - само внос за Варна, кафявите - много малко имаме - имаме само най-ниско калоричните лигнитни в-ща(на Мариците), генериращи и много прах в атмосферата. Ритаме си АЕЦ... Газови,соларни и ветрови ел.централи не са ни по джоба... И в крайна сметка, каква ще да е цената на тока - ШОК И УЖАС!

Ами нали свикна да е във фокуса на прожекторите - трудно се отвиква! , по-далеч от народния гняв, че вече не можеш да ни излъжеш!

Отказа от Беляне е напълно нормален. Ако погледнете на държавата ни отвън, ще забележите , че е населена с нискообразовани индивиди обладани от пълния спектър низши психологически състояния. Кажете ми как се съвместяват плоския чалгарски мозък и една АЕЦ. България трябва да се отвори към естествените си наклонности - терикатлъците на дребно, вдигане на тежести и плагиатстване! Които не се чувства на място, да се маха оттук. Има шанс да е нормален по съвременните дефиниции на модерния човек!

БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА, КОЯТО НЯМА ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛИ!?!?!? ЕДИНСТВЕНИЯТ НИ СЕРИОЗЕН ШАНС ЗА РЕАЛЕН УСПЕХ, Е ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА ВЪЗСТАНОВИМ ПРИЯТЕЛСТВОТО СИ С РУСИЯ. ПОЗНАЙТЕ КОЙ 23 ГОДИНИ ТРОВИ ПРИЯТЕЛСТВОТО НИ С РУСИЯ.

Хич си нямам идея

НЯКЪДЕ ГО ПРОЧЕТЕ ИЛИ САМ ГО ИЗМИСЛИ?ЧЕТИ БЕ МОМЧЕ МИСЛИ!ДРУГОТО Е ДРЕБЕН ТВОЙ ИНТЕРЕС ЗА ЗАЛЪКА ХЛЯБ.НО ТОЙ ПРОДАВА НАЦИЯТА БЪЛГАРСКА.ЗАСРАМИ СЕ.

ПРЕДАТЕЛСТВОТО Е ПОЗОР, А НЕ ПРИЯТЕЛСТВОТО

тук доста хора не разбират положението на нашата страна !!! кои комунист кои герб кои дпс спрете се вече не виждате ли че ако народа не се вдигне никоя партия няма да ни оправи които застане на власт всеки ще краде и вас да ви сложат и вие ще крадете но да бъде в нормални граници !!! ако имате нещо да кажете излезте на протестите да всички монополи ни ограбват и всички партии го позволиха дори и герб хора събудете се спрете с спора бсп,сдс,дпс,герб и др.

спора е за белене и днес има определени виновници за гласуването и пряко е свързано с съзадаването на още един монопол този на частните тецове

ако белене е държавно и не се продаде на някоя външна компания или бг офшорка ще бъде много добре и да си кажем честно костов има голям интерес белене да не бъде построен защото скъпия ток на мариците няма кои да го купи което означава че ще фалират

То е ясно кой има интерес за спиране на АЕЦ,най вече който внесе предложението-М.Димитров.Сбъдна се мечтата на Костов.Да няма АЕЦ.Неговите далавери са с Мариците.Интереса клати феса.

В най-скоро време се надявам да се сбъднат и мечтите на повечето българи -Буда и Мавъра да участват в руска версия на сериала"Случки с неочакван край":)

Бий герберастите,докато почернеят Бий костовистите докато побелеят

ТОва са нагли червени лъжи. Костов иска АЕЦ и го заявява ясно - 7 и 8 блок на Козлодуй, по отношение на ТЕЦовете това е равносилно на 2-та блока в Белене. Така че си просто лъжлив амбриаж - долен ляв педал. И Костов няма далавери в Мариците, поредната червена мантра основана на тлъста дебела лъжа.

иска? кога? иска и 9 и 10 и не е продал bulgarian air, и не е лъжлив, и не краде, и не е преподавал марксизъм, и не е затворил първи и втори блок и хич не е продал тецовете

Ти да не си негов говорител, адвокат или PR консултант?!

1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. 2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. 3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. 4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво. 5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. 6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. 7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова. 8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, 10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, 11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп. 12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП

Свърши им времето вече на долните герберасти и костовисти.Още хапят,така е.Змиите,когато умират най-силно хапят,но...: Докле е мъничка змията елате да се съберем с крака да и строшим главата свободни да се назовем. Масонските отрепки -в затвора

Абе Вие още ли вярвате, че някой ще ви избере. Не виждате ли, че ви вземат за мезе във форума.

На Костов е и първият етап на убиството на българската енергетика - историята с Ферхойген, на който се закле да приключи преждевременно със съществуващата Козлодуй. Вторият е да се приключи със строящата се. И двете - с един и същ "недостатък" - притежание на българската държава. А шефовете са казали - да се вземат от държавата, че им трябват на тях. Обрачът се затваря.

Продължавате с лъжите. Точоно както позитано препопъчва.