Божидар Димитров развенчава митове за Руско-турската война

Излезе поредното (седмо) издание на култовата книга на проф. Божидар Димитров – „Истинската история на Освобождението 1860-1878”.

Обратно в новината

Коментари - Божидар Димитров развенчава митове за Руско-турската война | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прочетете и най-хубавата книга за П.С.В. Дойранската епопея. на генерал Никола Недев.

Попрочетох малко от коментарите и стигам до извода, че тъй като е наистина много, критично важно най-сетне и ние, българите да се запознаем и знаем ИСТИНСКАТА си, а не фалшифицирана, преиначаване и манипулирана най-вече от Москва - не случайно там така старателно и до дупка се крият тоновете откраднати през годините български архиви и се ослушват да ни ги върнат и до ден днешен с невероятно тъпи предлози и аргументи, ПРОЧИТЪТ НАЙ-НАПРЕД трябва да започне с това какво точно е станало на и след 9 септември 1944 година в България и съветската армия на Сталин освободила ли ни е или ни е поробила! Мисля, че изяснявайки този въпрос най-напред с всичките ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ и без продължилите десетилетия комунистически лъжи, манипулации, пропаганда и промиване на мозъци (поради което и сме на това дередже и.днес), ще е много по-лесно от там да продължи прочита на историята ни назад във времето - от новата и най-новата ни история, която най-добре познаваме назад във времето с анализ и логиката на събитията и взаимовръзките им! Защото фактите и истинската история са едни единствени, но интерпретацията и манипулациите и дори лъжите за тях са много - затова да се започне най-напред с фактите и документите!

Някой чувал ли е и виждал ли е някога и накъде робовладелец и господар да се бори за Освобождението и добруването на ... РОБИТЕ и да тръгне на война с някого, който е робовладелец, защото бил робовладелец и за да освободи безкористно робите му? Точно в това се опитват да ни убеждават руските мекерета в България вече десетки години, преиначавай кой и криейки историята ни и откраднатите тонове български архиви в Москва! С други думи - кой идиот ще повярва наистина, че руският император ще тръгне на война с Турция САМО за да освободи България, след като тази цел дори не е и спомената в официалните руски документи преди започването й, там дори България не е спомената и призната за държава! Между прочем руско-турските войни преь този период са над дузина - за проливите, към които Русия - императорът й се домогва, и е добре поне това, че тъпите руски подлоги в България не са стигнали до там да тръгнат да ни убеждават, че и останалите войни на руския император с турците са били за да ни освободят, каквито са прости, тъпи, неграмотни и безродни!

възможни мръсотии, за да попречи на създаването на Българската Екзархия през 1870г. !!! Дори издействе пред османския султан да изпрати Български Владици на заточение и благодарение на делегация от Български Нотабили в Цариград, султанът ги освобождава.

Недей така бе , човек! Някоя червена кратуна ще гръмне. Недей подава толкова много информация не могат да я обработят, това са възрастни хора. Отрасли под портретите на Ленин, на тях им е набивано в главите цял живот за "братушките", виж че гледат като телета. осттааи ги малко, да вземат въздух :),

Божидар Димитвор казал че ""започналото според него 1860 г. възстановяване на българската държавност."".. След Падането под Турско робство, през 1396 г, Българите сме правили всякакви Въстания против робството. Първото е още през 1408 г. Обаче тия въстания нямат ефект и Турците избиват въстаниците, както при Априлското Въстание от 1876 г... Без Русия, България нямаше да се освободи от Робство... И стига е приказвал колко сме Велики БЪлгарите.... Нищо не сме.... Заради разни Тарикати, Крадци и Разбойници, крадящи от съседа си, вместо да ходят и да убиват враговете- араби и неегри, България е една малка страна... Атова което Б. Димитров е писал""Опълченците нощно време пиянстват и тероризират местните влахини"" е Абсолютна Простотия. Да ходи да се ГРЪМНЕ. Имаше един Ритнитопковец, футболист- Стоичков, които решил да даде дъщеря си на турците... Англичаните измислили футбола, като спортна подготовка, преди и след война, когато ходят да убиват араби и неегри.. Ама на Стоичков, само подготовката му останала... Като дошло време за война и се покрил някъде.С такива Опълченци, още щяхме да сме Под Турско Робство...

32 тона злато... Първо - свободата ни цена няма. Второ - а как и откъде младата българска държава е успяла да събере толкова злато? Да не би златото просто да е сменило собствениците си след 1878-ма и е било под формата на алтъни? Останали от турско? Трето - да оставим настрана военните разходи на руската армия - логистика, продоволствия, амуниции, снаряжение. Ами нашите опълченци с какво са гърмели по турците? В Априлското въстание само някои от апостолите са имали раволвери и пушки Шаспо. Въстаниците са били с кремъклийки, ловджийски шишанета, сопи, вили и брадви. Русия въоръжава и нашите опълченци с прилично за времето си оръжие. Това все пак струва пари. Толкова по въпроса със златото - опорна точка номер едно за соросоида.

ЧЕТИБЕДУРАКО, плаща ли сме го 50 години. Сега още нещо умно да кажеш, но ако обичаш го кажи на родния си руски език. Чакам да се изходиш пак!

LeGrandTulup

Яаа, какво умниче се извъди тука! Значи Русия ни е искала пари за освобождението, другите обаче хич не ни искат пари? Да си чувал, че си плащаме като попове членската такса в НАТО? Без при това НАТО да ни освобождава или да пролива кръв за тези народни парици? Нещо да кажеш по въпроса?

Второ: оказва се че има - 32,5 тона злато, глей ти имала цена, чсно описана и ясно изплатена. Неверочтно, са не повярваш "братушките" ни я оценили и пратили робите си (украинци и финландци) да ни "освободят", ама парата прибрали те "братушките". Ти да видиш, а добро утро.

Натривам носовете на всички дето се опитват да кажат на мерното бяло. Божидар Димитров принципно е мерзавец. Но и мерзаците понякога са прави. Вкарах златото в разговора защото е лесно разбираемо за разбиването на мита, че Русия е дошла да но освобождава братски. Вече е ясно, че не е така. Платено и е в злато. Иво Инджев е също прав. Нямам против никого нищо. Но да чета глупости спуснати да облъчват простите хора ми идва в повече. Който е прост да си вярва в каквото си иска, но истината трябва да се знае. Русия не ни обича, Русия не обича никого, Русия никога никой не освобождавала безкористно, където е стъпил руския ботуш първата му работа е да опразни хазната на окуоираната държава и след тива да се разправи с интилигенцията, дали с разстрели или лагери, по един или друг начин. На Русия давам един голям среден пръст и се моля да изчезне от лицето на земята.

Никой не оспорва героизма и патриотизма на българските опълчеци. Техният подвиг е съизмерим с подвигът на опълченците в Сирия и Донбас. Трябва обаче да се помни и подчертае, че този подвиг е бил възможен само и единствено на една велика сила, която е подкрепила и винаги ще подкепя Българската държава. Тази сила се казва РУСИЯ!!! Ако на мустаф Димитров му харесва да е рязана пушка, а майка му, жена му и дъщеря му да ги кове турски буздуган, да ходи на семейна ваканция в Диар Бекир..

Малко си дърт за опълченец. Запомни едно и вече се спри ,не само ти ,а и твоите съмишленици или съпартийци. Русия не участва във войни без интерес. Тя не ти е приятел по принцип, а по интерес. Такава е била и такава ще бъде.

Това учебник по история ли е или втори том на историите на Шехерезада? Защото мустафа Димитров е трябвало да спомене, че между 1876 и 1877 ВМЗ Сопот отваря две поточни линии за гаубици и карабини, с които били въоръжени българските опълченци... Иначе този подлец няма как да обясни кой и как е превъоръжил българите, които до този момент са познавали само черешовото топче. Но както знаем, неговите бойни качества отстъпват дори на стрелите и копията на индианците от вечните земи, и краят на Априлското възстание е бил плачевен - 40000 убити българи и още толкова поробени в турските затвори. Междувременно английските лордове са си пиели чая и са въртяли броеници със султана на Босфора...

Дони, хахахахааааа. Строхотен си, само черешовото топче, ще пукна от смях, ах колко си сладък, пончни да водиш хумористично предаване, ах колко си смешен. Сладур. Дай малко по-сериозно, идиот!

Къде е Благой Рагин да шамароса Вице-бойкото на държавата ни, че по този начин гони не само шведите, но и немците, британците и прочие доходоносни натовски туристи и има опасност на Черноморието ни да остане само руския окупационен туристически контингент, който след някоя трета водка може да извърши преврат в татковината ни чрез шамаросването на гореспоменатия Вице-маймун и депортирането му в посока "нахй"?

vasil

Руските власти още в 1850-те години са блокирали няколко хиляди пушки,закупени от Българското Одеско общество,които така и си изгниват в склада и не стигат до нашите революционери.Също така Русия снабдява арменските революционери с оръжие ма магарешки гръб,а младотурците-с цели корабни трюмове.

На вниманието на неразбралите руснаци във форума (4бр.), които разбраха на финала, че все пак видите ли имало окупация и 32,5 тона злато, но не били платени, а били опростени, което пак не е истина, защото Русия три ноти е пращала да започваме да си плащаме и ето как са платени 32,5 тона злато: Княжество България обслужва редовно дълга по окупацията от 1883 до 1885 г. През 1886 г. отношенията между България и Русия са прекъснати поради неодобрението от страна на Освободителката на Съединението на Княжество България и Източна Румелия под скиптъра на княз Александър І. В тази ситуация изплащането на окупационния дълг спира. През 1890 г. са били изплатени 3 600 000 рубли, сума, която е следвало да бъде изплатена за времето от 1 януари 1886 до 1890 г. Към 1 януари 1891 г. е останало да се изплаща 5 018 250 рубли и 435 копейки. По съглашение между българското и руското правителства от 20 юли 1896 г. изплащането на остатъка е трябвало да стане така: на 13 юли 1896 г. 213 250 рубли и 435 коп., а останалите 4 800 00 рубли в продължение на 6 години, начиная от 1897 г. (т. е по 800 000 рубли годишно, платими на два пъти (по 400 000 рубли на 13 януари и на 13 юли). Всъщност са били изплатени на 3 август 1896 г. съответно 218 250 рубли и 435 копейки, през 1897 г. 800 000 рубли, през 1898 г. само 400 000 рубли, а остатъка от 3 600 000 рубли или 8 639 256 лв. и 49 стотинки са изплатени през 1902 г. до стотинка.

Все си мислех, че Иво Инджев с неговите "Гагарин не е летял в космоса" и "Левски е убит, защото отказал да стане руски агент" няма кой да го бие, но тука има индивиди които определено правят сериозна заявка за лидерство в топ-тъп.

А бе иво, изчетох ти всичките постове до тък, и се видя че не познаваш материята.Клъвнал си тук там и се хвана за това злато. И сега пляскаш с ръце и в си викаш , а ето ще натрием носовете на русофилите, явно само това ти е целта, а има още много факти които не знаеш.

Абе Ейч, много си отворен, голям ъкъл ми даваш, не съм бил знаел много работи, верно ли? Да не си Кашпировски да четеш мисли. Глей ти как бързо ме прецени. Да му се не види. Я кажи някои факти, които не знам? Клоун!

Аре млъквай, бе, лъжец! Мошеник!

Гледай ти да не млъкнеш, тупси!

Само тъпичките рублофили не ги знаят. Или не им е угодно да знаят. Продават си родината и историята срещу обезценени руски рублички.

Много се кефя как Руските подлоги се нервират и активизират да пишат в Български сайтове. Ама след като не ви изнася, че Б. Димитров е написал това - айде юруш да пишем в БГ сайтовете. Смешници. Гниди неедни вземете си оправете Вашата псевдо държава. Стига с тия империалистически мераци. Тук е България и вашата цензура вече не работи. Колкото и да плюете и да изопачавате това не променя фактите.

Ще се опитам да тествам интелигентността ти. От къде е този текст : "По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна."

Аре ти си боклук ,нали африканците втори език е им анг. Ние си имаме класика-кирилица ...Нещастник африкански

Заради такива ''историци'' всета ще се срине защото преправят историята както им е удобно в момента, както е удобно на менторите им..Непрекъснато се повтаря ''историята'' ама как все таквиз ''откриватели искат историят да е тяхна а не на съвремениците и??които са писали това което са видели и чули, това копето са преживели така че хайде без таквиз като божидар дето си тълкуват чувствата , преживяванията, живота на хората от съответния период както на тях им е угодно...Написаното по това време по вестници книги стихотворения е реалната история на това време..защото е писано от съвременици а не от тълкователи за някой лев в сегашния период

от т.н. "учени" историци. Много от тях бивши членове на БКП - мижитурки ,които се приспособяват по посоката на вятъра. Не прави изключение и Б.Димитров. Задуха западен вятър и веднага започнаха да се "намират " нови "научни" аргументи и факти. Нали все пак трябва да се пише нещо, да се публикува и да се получават хонорари. Затова трябва да се съобразяваме кои са силните на деня и какво би се публикувало. А има и други историци, без да са били лансирани от предишната власт останаха верни на себе си.

Да отговоря на четиримата руснаци във форума. Да платили сме з2,5 тона злато на Русия за окупацията. Доказателство: указ 11ч4, държавен вестник бр. 2, от 10.01.188ч. Сега замълчете и се засрамете, "братушки", за пари става въпрос, за мнооого пари. Документи има, финансови транзакции има, свидетели има.

32,5 тона злато, указ 1144/1884 год. И не се нервирай като говориш истината. Пиши правилно или е от телефона :)

Да да, то след 5 века робство у нас само злато и аристократи са останали. И откъде сме го имали това злато интересно? Довчерашните гяури? Които държава са нямали 5 века, а сега изведнъж излизат с активи от 32-3 тона злато. Нещастник.

Нещастник, Щастливец, както искаш ме наричай руско отрепко, но 32,5 тона злато сме платили на империята ти, за окупацията НИ. А ти ме наричай както наричаш всики народи, които сте окупирали. няма да те нарека никак.

България. В ръцете на хора, които пишат каквото си решат.Факт е сами навярно не сме можели да се освободим. Факт е че сме се пробудили за битка за национална независимост.Така че реалностите са такива, че Русия ни е освободила.Но ние си имаме своите герои.Важно е сега как губим от разрухата, която е в държавата .Трябват нови лица в политиката, родолюбци.

Родолюбец, родолюбке, на коя планета живееш? Я се огледай днес и кажи коя малка СЪЩЕСТВУВАЩА държава може да прави нещо си, АКО не е одобрено от голяма сила на деня. А за нашият случай!!! ние дори не съществуваме и то не от вчера А ОТ ПЕТ ВЕКА, как така ще се освободиш, че и право на съществуване ще ти дадът. ТЕ нашите борици за свободна България, БЕЗ интернет и без съвременни инфо средства са го знаели хиляди пъти по добре от нас днес. Знаели са го и затова казват, че и априлското въстание и всички други бунтове преди са се жертвали в тях с една едничка цел: големите сили да благоволят и да погледнат какво става по забравените български земи и българите, как са клали и мародерствували пет века. Всеки бунт е имал тази цел а не увереността, че ще събарят отоманскат империя. Колкото и да е била прогнила, веднъж не е била по силите на българските топчета, и ВТОРО, най-важното без съгласието на великите сили, е нямало как да падне. За времето си Русия е била най-близка, най-съпричастна с българската робия и мъка. Те са ни освободили. ФАКТ. А когато идва зловещият ньойски договор,където гърчуля и сърби, в едно с франсетата, всичките се искали България да изчезне от картата. Ако не е бил Рузвел на Щатите да го спре изчевала е, тяхната мечгта е била да си я поделят като пица. И на практика са успели за част от земите ни. Така че мразете когото си щете. Но не посягайте на историческите истини от съдбата на изстрадала майка България.

Слава на Русия ! Това е моят отговор ! Това казвам на Божо Лекето !

Личи си ,че си прасе!

Слава, Слава, Слава! Слава и на КПСС! Вечна Слава!

Ние си имаме само едни Кръстоносци и те са на Уникалния Паметник пред Парламента.Защо някои искат да ни отнемат Историята или като"професора" да развенчава Митове.

Бе какви 32 тона злато, бе? Аман от съчинителства и лъжи! Откъде ги изкопа тези 32 тона?

32,5 тона злато, Държавен вестник, указ 1144/1884 год. Чети ред по ред, внимателно барем нещо влезне в червената ти кратуна. Истина е! Боли те, но е истина.

Хахде сега една задача за наореднали: 32 тона злато колко пари струват. Колко струва свободата която Братята Руси са ни донесли. Колко тона злато ниха дали Арменците за да избегнат кланетата от първата третина на 20 век както сме избегнали ние та било то и срещу 32 тона злато. Ако свободата и националната ни и културна идентичност са съизмерими с цената на 32 000 000 грама злато (милярд и половина лева) то тогава съм сигурен, че Ердоган на секундата е готов да ни върне 32 тона злато срещу повторното ни влизане в границите на империята му. Да не квичите тогава, като ви приболват задните части, безродници нещастни !!!

На един американец наприемер трудно може да му се обясни за нашето национално освобождение от турците. Тяхната война за независимост от Англия е водена по икономически причини с цел икономически просперитет на богатите там, за което бедните са платили с кръв, а богатите са станали по-богати. А тук е било точно обратното. Богатите са загубили материален ресурс. Нашето освобождение има по-скоро характерните черти на социална революция, за това и тлъстите ЕС-грантаджии не могат да го проумеят.

Русофобите са невероятно жалка картинка!

Казват русофилите!

Казват четиримата русофили, моля бъди по-точен. Четиримата, трима от които са руснаци и един пудел. Колко жалко.

Баси какви идиоти пишат тук! Комплексарщина, кретенизъм и дебилизъм! Неблагодарността винаги се връща!

Уики на английски - Бетл оф Шипка Пас, много точно си е обяснено всичко и 4те сражения през войната. Важността на августовското сражение е първостепенна за войната. 100%-ов факт. Приноса на българите в тази битка е решаващ, това е.

Съдбата се стича така, че войната трябва да бъде решена от българите, тъй като е ясно, че сражението Стара Загора-Шипка ще реши войната. * Сега- всички руски ватници и боклуци да прочетат горния цитат и да СПРАТ да пишат, че русия ни е подарила Освобождението, че русия ни е освободила и че сме длъжни с нещо на русия!

Повече от длъжни сме на Русия...а за храбростта на опълчението никой не спори...но една битка независимост не подарява

На Блядовете известни като руССия се се се ре или путкинистан! Те ни дължат репарации за унищожаването на Третото Българско Царство от орките на Сталин!

Аве ти си голем мечтател ве чирако тъпии! Моем да те върнем па на турчаляка да те клати още 500 години!хахаха

А ти ще си в Москва на топло при Путин.

Таканареченото "освобождение" е измислица на рубладжиите Имало е окупация на земите населени от българите от руската империя. Земите на Българите са известни като Задунайская губерния Когато Руската империя е заставена от Берлинския конгрес да се изтегли от окупираноте земи , руснаците получават в заплащане за " Освобождението" равностойно на 32 тона злато... Взели са си парите , но 140 години след това допитват да ни вменяват някаква признателност наглеците рушки .. Пито-платено

За богатите българи освобождението от турците е било голям икономически провал. За години са загубили пазарите на Османската империя. И основната част от тях са били против. Левски е имал повече проблеми с тях от колкото с турската полиция. Същият ефект би могъл да се види и сега, ако някой поиска да се освободи от робията на ЕС.

Българската държава е възстановена от Берлинският Конгрес ВЪПРЕКИ съпротивата на Рассия ! Датата на Създаването на Княжество България е истинският ни национален празник!

Таканареченото "освобождение" е измислица на рубладжиите Имало е окупация на земите населени от българите Пт руската империя. Земите на Българите са известни като Задунакскав губерния Когато Руската империя е заставена Пт Берлундкият Кобгрес да се изтегли от окупираноте земи , руснаците получават в заплащане за " Освобождението" равностойно на 32 тона злато Пито-платено

И за непоискан "износ на демокрация" се плаща от този на който му я "внасят" и то здраво.

Вчера го писах подобен коментар, днес пак ще го пиша за тези един файтон "електорат" грантаджии които се опитват да теглят влакова композиция и са много смешни!-Каквито и амбиции да е имала Русия в руско -турската война имперски или не, тя ни е освободила от турското "присъствие".Исторически факт е, факт е и че от запад за нас нищо добро НЕ е дошло, няма и да да дойде и това е факт.Колкото и да се напъват грантаджиите и да вият смешни са.

Четирите фенове на Путин, трябва да знаят, че всяка държава си гони интересите. Русия е в Сирия а Америка в Кюрдската автономия, защото си гонят интересите. Всичко хубаво, което има днешната велика сила Р.Ф. е дошло от средновековна България по-късно и от немската принцеса Екатерина. Руснаците не си знаят историята, пълнят им главите с някакви древни славяни, вместо просто да им кажат истината, че вяра четмо и писмо са получили от най-големият град през средновековието Плиска, столицата на Българското царство край Дунав.

недей ще те нападнат москаляките, не говори такива неща. Не, че са лъжа, напротив. но те са тролове и ще те изтролят :), може и с полоний, ужасни са. мечтаят да лочат българска кръв.

обаче я обясни по същия начин на англичаните, че Библията е преведена на английски през 11 -ти век, а на български през 9-ти. Т.е. 2 века по-рано.

Къде са англичаните и гърците? Англичаните (4 дивизии) и гърците (2 дивизии) са пред дойранските позиции на 9-а плевенска дивизия, командвана от генерал Владимир Вазов. По-голямата част от числения им състав и днес е при Дойран - в огромни и красиви военни гробища, посещавани и днес от гръцки и английски роднини на загиналите. Защото на 17 септември 22-ра и 26-а английска и гръцката Серска дивизия тръгват на щурм срещу българските окопи. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30% от атакуващите. А там ги посрещат с контраатака "на нож". "В края на деня 22-ра и 26-а дивизия бяха анихилирани", пише в английската военна история. Тоест - напълно унищожени. Гръцката дивизия също. Англичаните отчаяно пробват да пробият и в следващите два дни. Стопена е още една дивизия. Опитват пробив в стика между 9-а и 11-а македонска дивизия, заела фронта по Беласица с останалите им две дивизии - 23-а английска и гръцката Критска дивизия. Македонците ги пускат на петдесет метра и ги избиват от упор с картечните си роти и с току-що доставените им немски огнехвъргачки. Бойците на двете дивизии измират в адски мъки. На 20 септември разузнаването на Вазов му докладва, че пред него няма вражески части. Вазов пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун.Не му разрешават, но използват победата, за да изтръгнат точка в споразумението за примирие, подготвяно именно в Солун от българска делегация, водена от Андрей Ляпчев, България да не бъде окупирана от войски на балканските държави. В края на септември тридесет и четири хиляди бойци на 9-а дивизия, оттеглили се в пълен ред и спечелили най-голямата военна победа в историята ни, маршируват по улиците на Плевен. През 1935 г. генерал Вазов пристига в Лондон на среща на ветерани от войната. Той е посрещнат от домакините на гара Виктория със сведени в знак на почит и уважение знамена на всички съглашенски полкове, сражавали се при Дойран.

Да си спомним какво е правила армията ни в Одринско сред населението там преди и след атаката на крепостта, да си спомним как Симеон Велики е ял пердах от сръбския княз, който дружески му е върнал оръжието, нагостил го е, пуснал пленените войничета и го е изпратил до границата, да си спомним как един колега на бай Божо написа в едно книжле, че макар вбългарина да имал в един миг три морета, бил мързелив и от него моряк не станало, а виж - гъркът бил роден моряк /за беда, точно тогава във Варненския залив откриха почти непокътната прабългарска гемия, даже и викингски кораб/, а същият написа, че понеже Левски бил млад и красив, нямало начин по презумпция да не е имал и..похождения по женските метоси, където се е укривал! Въобще - фантастично и диаболично!

Божо други книги требва да пише. Нещо от вида "Историята, като прикритие и аз - едно ченге от ДС".

Божко историкът - Волен Сидеров на българската историческа наука.

правилно! демонстрира необоснован патриотизъм, коjто граничи с пропагандна деjност.

Врели - некипели! Хем книгата била "арестувана, хем му платили по най високата ставка хонорар.. Хем описва опълченците като банда разхайтени разбойници, хем посвещава книгата на героизма им... Абе то бива наглост и простотия, ама при този човек е патология....

Гръмко заглавие, а под него ... преразказ.

Братушки били? Те са братушки и на Полша, Латвия, Естония, Грузия, Армения, Финландия и още 128 народа. Това се нарича братушкане до шушка. Големи мръсници, да те братушкат до шушка. Я като са братушки да върнат 32 тона злато за братушканата окупация. Ама вие верно сте пълни идиоти, или по-точно ни имате нас за пълни идиоти.

Никой не те има за пълен идиот ве чирак, защо само да те имат, ти и така си си пълен идиот! Бауте у чирака мизерен! Щерю горивния па се усери у потуряка}:-)))

Ти си руснак,така че каквото и да пишеш е плод на руското ти самосъзнание. В всеки трети коментар използваш ръски думи, които ние в България не използваме. Нещастен трол. Още повече ни караш да ви мразим.

В следващия брой на "божидар димитров": Левски се е обесил сам. А в по-следващия: Руснаци са го обесили....

Книгата прочете ли. Статията поне прочете ли. Осмисли ли я. Да ти прави впечатление, че човека защитава българщината. Не - ти си знаеш да си бучиш залудо.

С коментарите си русофилите за пореден път доказаха , че мразят свободна България.Направо ви е яд , че не сме турска губерния.Още си мечтаете за турска Румелия и руско княжество България , но Стамболов ви раздаде шамарите.Путин кошмари сънува щом чуе името Стамболов.

Мразим само предателите-туркофили. Такива като теб.

Ти не си "трак" ,ами си ПРОСТАК!

ЦИГАНИНА БОЖИДАР ДИМИТРОВ? КЪДЕ Я ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА НА ЛЕВСКИ БЕ ? ВЛАСТА НА ЕДИН ТУРСКИ СУЛТАН БЕ ЗАМЕНЕНА С ТАЗИ НА ЕДНА АНГЛОСАКСОНСКА ДИНАСТИЯ НА КОБУРГИТЕ. ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ТАЗИ АНГЛОСАКСОНСКА ДИНАСТИЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД БЕ ПРОТИВОПОСТАВЯН ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ ДО СТЕПЕН НА ЖЕСТОКОСТ КАКВАТО НЕ Е ИМАЛО И ПРИ ТУРЦИТЕ. КАКВО ОЗНАЧАВА В ИМЕТО НА НЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО АНГЛОСАКСОНСКИЯ ЦАР българи срещу заплащане да режат главите на себеподобни свои сънародници ХРИСТИЯНИ?!! Тази изродска фамилия и сега управлява държавата ни!

"Чистата и свята република" съществува все още и днес. Началото и бе положено от комунистите с помощта на съветската окупация на България през 1944 г. До тогава България е била една просперираща държава. След това вече всички знаем: беше много "свято и чисто" за някои и затова сега сме на това дередже.

СТАРА ЗАГОРА РАЗКРИВА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА УПРАВЛЯВАНИТЕ ОТ ЛАЙХТЕМБЕРГСКИТЕ КНЯЗЕ РУСКИ ВОЙСКИ. След като жителите на града са излъгани от Лайхтембергски, че ще го защитават , те са ПРЕДАДЕНИ и оставени да бъдат ИЗКЛАНИ. СТАРОЗАГОРСКОТО КЛАНЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЖЕСТОКОСТИ НА СОЛОМОН ИВИШ ЛЕВИ /СЮЛЕЙМАН ПАША/. В биографията на Николай Максимилианович Лейхтенбергский четем следното: "Гурко хвалит Церетелева, который был полезен, усерден и выказал мужество. Ругает Лейхтенбергских, в особенности Николая Максимилиановича, явившего доказательства своей совершенной неспособности, растерянности и робости. В деле у Эски-Загры он расплакался и прислал просить, чтобы прислан был кто другой командовать, ибо чувствует, что не может продолжать вести бой (он даром погубил 3-ю болгарскую дружину, у которой взяли 350 чел. в плен). Гурко тотчас прислал Рауха, а Николай Максимилианович, поблагодарив, поспешил удалиться с места сражения в Казанлык вместе со своим братом и конвоем, забрав всех вестовых и ординарцев (считая их как исключительно существующих для личной их охраны) и оставив Рауха с одним офицером в пылу дела, что всякий военный сочтет непростительным со стороны их императорских высочеств." ТОВА Е ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА "РУСКИТЕ" ДВОРЯНИ НА ЧИЯТО СЪВЕСТ ЛЕЖАТ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ИЗКЛАНИ СТАРОЗАГОРЦИ!!

Мургавата мижитурка е развенчава цялата война! Казано накратко, Руско-турска война за освобождаването на поробеният български народ не е имало. Англосаксонските хуманоиди са ни освободили!

Димитров пропуска да каже, че българското опълчение е било въоръжено с ракети пейтрът направени от черници, а при обсадата на Плевен са използвани презокеански фугаси... Скоро ще си затрием държавата, за да може Димитров да пие кафе на Босфора с шепа британски мекерета... Мъчно, но много логично от историческа гледна точка!

Всъщност опълченците не печелят битката, почти я губят, добре че одват руските отряди като подкрепления.

идиот

LeGrandTulup

С хвърляне на телата на мъртвите опълченци върху турците битка не се печели. Свършили патроните, водата, всичко, останали с голи ръце. Срещу турците, въоръжени с най модерните карабини Уинчестър, по добри и от тези на руската армия.

Предал мизерен!

И БИТКАТА ПРИ СТАРА ЗАГОРА Я ЧЕТЕШ В УИКИПЕДИЯТА в биографията на командващия руските войски Николай Максимилианович, 4-й герцог Лейхтенбергский: Однако, граф Н. П. Игнатьев в своих записках Походные письма 1877 года отрицательно отзывался о военном таланте герцога: Гурко хвалит Церетелева, который был полезен, усерден и выказал мужество. Ругает Лейхтенбергских, в особенности Николая Максимилиановича, явившего доказательства своей совершенной неспособности, растерянности и робости. В деле у Эски-Загры он расплакался и прислал просить, чтобы прислан был кто другой командовать, ибо чувствует, что не может продолжать вести бой (он даром погубил 3-ю болгарскую дружину, у которой взяли 350 чел. в плен). Гурко тотчас прислал Рауха, а Николай Максимилианович, поблагодарив, поспешил удалиться с места сражения в Казанлык вместе со своим братом и конвоем, забрав всех вестовых и ординарцев (считая их как исключительно существующих для личной их охраны) и оставив Рауха с одним офицером в пылу дела, что всякий военный сочтет непростительным со стороны их императорских высочеств. ЧЕТЕШ ЗА ПЛЕНЕНИТЕ 350 ОПЪЛЧЕНЦИ ОТ ПРОСЛОВУТАТА 3 - та дружина на под КАЛИТИН . ИСТОРИЯТЕ НЕ Е ТОВА КОЕТО НИ СЕРВИРА БОЖИДАР ДИМИТРОВ, А ТОВА КОЕТО Е ОТРАЗЕНО В РУСКИТЕ МАТЕРИАЛИ.

Падение, това е. Да се слави Русия е кощунство. Тези които славите ни наричат задунайска губерния, т.е. тяхна земя, за земата ни става въпрос, нещастни руски тролове, още повече ми паднахте в очите. Как сърце ви дава да лапате земя след земя, народ след народ, ненапихте с кръвта ни. Зло сте били и зло ще бъдете.

браво!

Тези които славим ни наричат братушки, мой човек! Дават кръвта си за нашата свобода и ни оставят без да си направят тук десетина военни бази, даже. Братята ти американци без да са си давали кръвта за нас си нароиха бази и ни командорят как и откъде да си взимаме газ.

Дали са си кръвта за ди ни ограбят до стотинка, отпадък монголски. Кръвта си били дали, обаче за злато и земя, това е руската душица, ламти за злато и земя. Виж картата всяка педя от руската земя е завзета с кръв и унищожението на стотици народи. Скоро ще стигнат и до твоята кръв, защто са ненаситни.

А твойте евробратя те наричат просто -чирак и слуга!хахаха клинингбоя на ЕС!мбухахаха

проблемът е, че дори и слуга и чирак не си...

Може и да има нещо вярно в драсканиците н тоя човечец. Някой друг ако го беше написал можеше и да повярвам. Но ллицето Божидар Димитров е една кръгла нула, така че си имам едно наум. Освен това си мисля какви стихотворения са написани тогава и са се радвали на широка подкрепа. Сега например няма "Кат Америка няма втора" или " О здравствуй ти Америко или ЕС мощна" и нещо подобно. Ако някой се вдъхнови случайно, то голямат маса народ ще му отвърне с погнуса и присмех. Така че с примтивни разсъждения дали ако Русия не била това или онова щяло да е имало България, просто са излишни.

Ако прочетеш какво казва Достоевски за тази война, дали ще напишеш пак същото?

И какво е написал Достоевский, или ти и сам не знаеш а просто си квичиш? Много си елементарно животного!хаха

българска държавна независимост какви пет лева през 1878 г.. Независимоста настъпва през 1908 г. под въздействието на цар Фердинанд. Че този факт не пасва на някои КаГеБешници е вече друг въпрос.