Близо 40% от българите не могат да си позволят лятна ваканция

Повече хора предпочитат да почиват в Гърция, но по-голяма част го правят у нас

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това проучване е правено в София. Защо не питате в провинциалните градове, градчета и селца - там има ли изобщо някой който може да си е позволил да си почива на море, ... да не говорим за чужбина, пред последните 30г на криворазбраната демокрация у нас???

Много повече са от особените оценки Тези които почиват по 5- 6 пъти ги прехвърлят. И не е до социален статус а до нямане, но сит на гладен не вярва.

85 % от работещите у нас просто не заслужават да излязат в почивка. Да стоиш с кафенце и цигара пред магазина и да си даваш зор само, когато началникът е там... Царе сме на тия мизерии. Ежедневно наблюдавам как пристигат със закъснение на работа, вършат си немарливо работата, дори не са се изкъпали. Телефонът не им слиза от ръката, щото Фейса е много важен... И през три седмици, особено, когато им откажат отпуска, хвърлят някакви болнични на масата и заминават. Каквато работа вършат, такова и заплащане получават!

далеч под 85% от заетите работят в магазинчета!

Кои не ходят? То не може от сутрин с бутилка бира, цигарет, кафе и сие хохохо. Зависи от много неща. Едни за едно, други за друго харчат. Големи шегаджии сте бсп, дай да яхнем метлата и да ги изметем гербавите... Все тая, но не с популизъм и сарказъм мили другари и другари

Близо 40% от българите не могат да си позволят лятна ваканция?! За Бойковата България ли иде реч / "При този икономически растеж, при този подем, който има в държавата, завод до завода"..."Даваме заплати, сходни с тези в Америка"..."Обратната миграция...много хора в чужбина искат да се върнат" /?!

Да така е либералната демокрация е създадена за половината хора а другата половина са на позора.

еее развалихте деня на Ангелкова.

Защо трябва да ни пука за нея и останалите заместник министърки.

Трудът облагородява, стига сте се чепили на тоа песък, само че фанете некой рак на кожата.

У нас само 40 %, а в Русия повече ! Заплатите им копейки, водката скъпа, ужас !

отговаряш на други епитети и сравнения но не заслужаваш да ти ги казваме

Спокойно, аз само отменям колегата да не се хаби напразно. Като види, че е излишен ще спре, а тогава ще спра и аз.

За мен почивката е да пътувам,а не да лежа някъде с часове и да ме препича слънцето.Затова веднага попадам в тази анкета в графата,че няма да почивам. Бях на СПА в Букурещ,из Италия и Швейцария.И ако тава не е почивка ....

Ако тези 40% излязат на изборите на есен, ще има интересни резултати. Но ако пак решат да вземат по некой и друг лев няма да ходят на почивка и следващите четири години. Вижте парадокса. .продаваш си гласа за 50 или 100 лева. Купуваш си шише уиски, малко кебапчета и нещо дребно и следващите 4 години те правят сам да си говориш. На всичкото отгоре, те купуват със собствените ти пари, защото за 4 години се връщат 44 лева обратно в касата. А и да си проститутка било лошо нищо, че те взимат за час парите които ти си взел за четири години управление. Народа не прост, народа ни е долна проститутка.

Как да не могат ? Що не теглят кредит ? Що не вземат рефинансиране ? Скоро вече ще се живее и под наем на кредит.

В това проучване какво се разбира под "лятна ваканция"? Че цяла южна България всеки уикенд е в Гърция или Турция /справка - километричните колони от коли и автобуси по граничните пунктове/. И отвъд Балкана има наплив. Не ходят на почивка хора, които не желаят или са заети със селскостопанска работа, но всички други си вземат полагащия им се отпуск и са по вили, на СПА в България , по морета у нас, в Гърция, Турция, Италия и Испания /и това лесно може да се провери от данните на тур операторските фирми/ или на екскурзии в по-далечни дестинации - Куба, Бразилия, Тайланд, Китай и т.н. А и много от работещите предпочитат да почиват на няколко пъти за по-малко дни. Почивките като при соца от 14 дни вече са минало по желание на самите почиващи и не поради липса на възможности, а поради новия ночин на ползване на отпуските.

Кой ще ти даде отпуска в частния сектор??? Работи се по 25-28 дни 10-12 часа на ден! Тоа да не е баница, конкуренцията е жестока и изисква така да се работи! Освен това, масово се работи за по 800-900 лв/мес. Ако си под наем с мъж/жена и деца, почивка ли??? Почивките са за някои държавни служители и в частния сектор, където се работи на бюро (обикновено връзкари). Тях ги пускат и за повече време, имат и по-високи заплати. И все пак: като цяло вече парите не са чак толкова голям проблем за почивка (въпреки гореспоменатите категории хора с ниски заплати и деца), а свободното време. Или с други думи важи поне 80% максимата: имате време - нямате пари, и обратно.

в не-българските фирми се работи на бюро и дават отпуски и заплати като за почивка къде ти душа иска.

браво а хората се притесняват да не ги напръскат с пръскачките :)

Това че някой няма да почива не значи, че не може да си позволи ваканция. Ако бяха питали мен, и аз ще кажа, че няма да почивам, обаче почивам пролет и есен, не лятото. Освен това често лятото си правя кратки екскурзии, които не броя за почивки, макар мои познати да ми казват - ти пак на почивка, а? Много зависи как се задават въпросите. Като гледам и приятелите си във фейсбук, всички вече са или са били някъде извън България. Вярно е, че в България има много бедни хора, но като цяло, особено в големите градове, хората живеят много по-добре и могат да си позволят много повече неща, отколкото преди 5 години. Макар че парадоксът е, че ако ги питаш печелят ли достатъчно, ще кажат - НЕ. Затова за тези неща трябва да се съди по други фактори - примерно увеличението на автомобилите, повечето почиващи в чужбина и т.н.

Като се купят самолетите ще могат да ходят, без да се страхуват..

но повечето едва ли могат те разбера

40 % от българите не могат да ходят на почивка - от тях половината са цигани, турци и безработни , другите са пенсионерите

Преди време един форумец беше писал,че нашите първенци и депутатите ни пътуват до Берград и от там взимат самолет да екзотични дестинации.За да не ни дразнят,очевидно.

Със заплатите, които взимат, не им е проблем да отидат на екзотична дестинация. Самолетните билети в икономична класа са около 1200 лева, за бизнес са около 5-7000 лева, хотелите на екзотичните дестинации не са чак толкова скъпи - може да се намерят за под 100 лева/вечер, петзвездните са около 300 лева (това всичко много общо казано). Лично на мен 12-13 дни на екзотична дестинация в 5* хотел от ранка на Тадж, Тридент или Четири сезона, ми излиза около 8-9000 лева, което всеки с депутатска заплата, а те взимат повече от това, може да си позволи да плати.

Лошото е, че не е само репутационен проблема на нашето черноморие. Там е работата, че репутацията е напълно оправдана

Не знам за репутацията, ама в момента де що има местенце по Черноморието е претъпкано с туристи, дори и Албена и плажовете на север от там, за южното Черноморие да не говорим. А това че от София и Хасково гръцкото крайбрежие е по- близко и може да се отиде за ден на плаж не значи, че се ходи заради репутационния проблем на Черноморието, бедния българин си прави сметката и се опитва да е тарикат, но гърците също си искат вече такса за чадър и шезлонг, няма как да има услуга без да има заплащане. На плажа Перла цените за шезлонг и чадър били "огромни" пишат потребителки във всеизвестен БГ форум, да, ама не чадър и 2 шезлонга 21 лв. т.е по 7лв. бройката, да ама само чадър било 20 лв. (и само шезлонг 6 лв.) Защо ли е така? Защото отива тумбата от 2или 3 семейства, плащат един чадър и след това се вадят саламите и кренвиршите, разпъва се софрата и така.....ходи се радвай на плажа. Същото се наблюдава и по гръцките плажове, с главни действащи лица "почиващи" българи, ама не в българска квартира на Черноморието ами в гръцка такава в забито село.....да ама са в чужбина, к'во си мислия аз и семейството ми в "гадния" 5* хотел на българското черноморие проста съм, не бачкам като тях, учила съм докато се развавали те по морето на времето...….хак да мие, да си ходя на гадното, пък те с 500 лв. 4 души ще са на "луксозното" в Гърция на слам и домашно сготвено в двора, пък мен нека някакви гадни сервитьори да ми поднасят "гадна" храна в ресторанта...……….

И още 40% които взимат непосилни заеми, за да отидат на почивка.

Що не направят едно допитване сред 240-те депутати къде почиват те и за колко пари? За шефката на НАП вече разбрахме къде си прекарва отпуската...

10 процента пък си позволяват и зимна

49% щели да почиват на нашето Черноморие... 8% в Гърция и 9% другаде в чужбина. "Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?", 24% отговарят на българското Черноморие, 29% - на гръцкото и 29% - другаде. САМО АЗ ЛИ ВИЖДАМ ПРОТИВОРЕЧИЕТО? Мутрите си мислят, че българите предпочитат българското. Да, ама не. Предпочитат чуждото, ама просто нямат пари ... щото Герб управляват добре и държавата (народът) цъфти!

прав си! а по времето на бкп/ бсп - кеф ти адриатика, кеф ти лазурния бряг, кеф ти доминикана .... ех, какви времена бяха .....

Масово не може да си позволим не само почивка,но и да ядем,.като хората и да живеем нормално! Който има 1 или 2 деца трябва да се лишава от всичко за да ги отгледа! Заплащането на труда е отвратително ниско в България,докато цените растат всеки ден и то с много!

Е, затова пък калинките и далавераджиите на боко почиват на сейшелите и там вземат много тежки решения.

в БГ младите ги задържа единствено филията намазана с мас....... :D

Объркали сте резюмето. Всъщност повечето българи НЕ летуват по нашето черноморие, вижда се ясно и на графата.

"Близо 40% от българите не могат да си позволят лятна ваканция" Странно тия километрични опашки по всички КПП-та всеки уикенд откъде се появяват...???

не е България. Едни е същи прерабитили се през седмицата "софиянци" - държавни калинки и честни бизнесмени, ходят да отмарят здраво.

София, викаш? Затова ли всяка втора кола е с НЕсофийска регистрация?

Румънци, поляци, унгарци и сърби са около 3/4 от торафика за Гърция, Дори малко повече, към 80% е трафикът на турски гастарбайтери при Клаотина и Капитан - Андреево. Стига с това тролене, общи приказки е това, което говорите!

Може да не си позволяваме лятна почивка, да живеем с ниски доходи, да се бутаме в панелки и във вмирисания транспост, да умираме 60-годишни , но сме най-умният, интелигентен и красив народ в света. Българите не са аморални извратеняци като западната пропаднала паплач. Тук ги няма норвежките гейове, джендъри педофили. Ние сме със здрав дух в здраво тяло и се грижим най-добре в целия свят за децата си, бъдещите строители на нашата горда родина! Ние сме горди наследници на Аспарух, Крум, Симеон Велики, Левски и Ботев! Предпочитам да се гърча от бедност в една високо морална държава като България, отколкото да лентяйствам и да се разлагам духовно сред перверзни джендъри, хищни травестити, мислещи ден и нощ как да отнемат децата на моралните граждани и как да сменят поголовно пола на всички хетеросексуалните данъкоплатци. Ние не искаме да бъдем бутани по автогари, гари, градски тоалетни от обезумяли бежанци и мигранти.

Нездрав сарказъм!!!

Сорос ни ега мамата , ние иначе сме си супер

Не могат да си повзволят почивка на Малдивите - то всяка жаба да си знае гьола. Аз през лято прекарвам на квартира в Обзор - на слънце, мъзпух и вода. Отвреме на време си готвя, купувам со от вън продукти и кебапчета, хазайката ни позволява срещу минимално заплащане да си берем домати и чушки - повечето сме на растителна храна, А вечер на салатка и ракийка на двора е прекрасно.

ми чи как.. то какво му трябва повече на човек.. мизерийка.. мизерийка..важно е ракийка да има.. хахах

Че какво е по- различното от 90% почиващи българи в Гърция?!!!

Ако нямам финансови ограничения, бих желал да почивам три месеца на Малдивските острови. Бих предпочел рафълс ризорт. Даже бих пътувал първа класа. За съжаление обаче, финансови ограничения аз имам и за това — една седмица на крапец, а ще пътувам с автобус без тоалетна.

гръцкото е близо и два пъти по-скъпо, българското - далече и вече съмнително евтино