Бивши командоси в Камбоджа: Сега там е по-добре, отколкото в България

Българската армия не беше подготвена и следваше политически повик да се включи в тази мисия, казва един от тях

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо давате трибуна на разни примитиви да се пишат герой. Аз помня как тогава се събираше контингента за Камбоджа- от най големите отрепки. Разбира се че не са били подготвени. На тях толкова си им беше капацитета. И това добре личи от техните изказвания в тая статия.

Как може да пишете такива глупости. В столицата на Камбоджа средната нетна заплата е 264 $, в София 756$, като цените там са по - високи.

Абсолютна лъжа. Моя близка беше там и ми разказа за каква мизерия става дума.

Приказки от 1001 нощ. Пълни глупости. Ходила съм в Камбоджа- това е третия свят. Нищо общо няма с България. Защо се дава гласност на бълнуванията на болни хора? Ако не е луд е злонамерен. Лъжи!

Ебаси гадните продажници , ами връете там бе - нали отидохте преди 27 години и се избихте от това , че продавахте оборудване на черно и играехте комар с кхмерите .Ето истината , която не се написа ясно и открито .

Ми то и в Русия е по-хубаво ама никой не отива там. Така че на който му харесва Камбоджа прав му път. После защо мангалите били повече и крадяли и убивали. Няма как всички да се изнесат от България и да чакат някой да вади кестените от огъня.

Абе ка.ун.....ти опитвал ли се да емигрираш в чужда държава че дрънкаш глупости...това да не ти да отидеш на екскурзия...Освен това Русия има стриктна имиграционна политика...

Липсва ти четене с разбиране!

Нормално е да е по-добре. Там не са били ГЕРБ и БСП, СДС и ДПС, а някакви си там червени кхмери.

В Камбоджа се скараха на някаква маса с местни и стана патакламата. Така дадоха фира една дузина наши. Нито беше в бой нито нападение на базата. Те и затова сега в статията нищо конкретно не казват.

Командос е синоним на "елитен боец". Такива в Камбоджа нямаше, елитните тогава си имаха достатъчно работа и у нас и около нас. Там трябваха хора, които са готови да оцеляват при екстремни за българина условия. Колко да са били екстремни щом там от хилядолетия живеят хора - въпрос на навик и възпитание. Всички са отишли за пари и са си ги получили. Какво още искат и от кого - не е ясно. България в Камбоджа интереси тогава нямаше, та всите българи заедно да им плащаме добавка към пенсиите.

Хубави неща са казали. Почерпили са се. Наздраве! Но...няма кой да Ви чуе съветите. Не са изгодни предложения.

Има в момента у нас, да видим докъде ще ги докарат, колко ли население ще остане? То си е като при война, свива се всичко, живота намалява, бедността расте, ранените са много. Питаме се кога ще дойде свободата и ще се радваме на мира?

"... как се развива Камбоджа, до къде е стигнала Камбоджа при положение, че има 20 години гражданска война, а ние до къде стигнахме без война... " И сирийските бежанци твърдяха същото - педпочитали да се върнат в Сирия под бомбите вместо да останат в България...

Няма лошо от дир да публикуват такива неща, но да ги сложат в раздел "Хумор и Сатира". Иначе излиза, че трябва да вземаме на сероизно глупостите на разни изкукуригали пенсионирани сержанти. Все едно да чета на ББ глупостите. Хем смешно, хем тъжно. "Бих посъветвал младите мъже и жени да се запишат войници, защото там ще възмъжеят и ще научат малко повече от живота." Простотии... Като ги гледам как са се изучили тези...

Ще излезеш ли да обясниш на родителите на загиналите момчета че тяхната смърт в името на мира е за раздел "Хумор и сатира"?

Смешното е че налагаме мир в чужда страна чрез въоръжени сили!

А ти ще излезеш ли да обясниш на родителите на тези момчета, че: 1. Те са отишли доброволно да се бият за чужда кауза и 2. Че в тази статия само се споменават 10-те момчета, а основно те дават акъл, какъвто нямат. Аз лично съм срещал такива "камбоджанци". Не лоши момчета, но са безкрайно елементарни, за да ни занимават с тах на сериозно.

по принцип са прави ...иначе признаване? какво признаване на един намник? бил - платили му останал жив това е....

тез убийци на афганистанския народ се изхлузиха от нищото?

Какъв афганистан те гони бе, става дума за МИРОТВОРЧЕСКА МИСИЯ НА ООН В КАМБОДЖА!!!

Ганьо е пушечно месо

Ами може и да е п о-добре, но това е защото българският народ е мърша!! Вместо да си гледате нашата държава-се делите на русофили и американофили, вместо да си възпитавате децата в българщина-ги възпитавате в материализъм и мързел, вместо да поставяте България над всичко-се кланяте на Путлер или някой западен лидер, вместо да работите-гледате на баницата мекото, вместо да се стегнете и да не хленчите-само циврите за дребни неща (повечето материални), затова си скапвате и здравето!! Няма друг толкова алчен, завистлив, мързелив и про3т народ-а искате да имате всичко?!?! Е как да стане?? От пръдня-боя не става! Бачкайте, не циврете, възпитавайте си правилно децата и не гледайте какво имат другите-може да гледате какво нямат, за да оцените и малкото дето го имате!!

Това е останка от соца и много хора много неща са усвоили от този соц. Не бачкат, правят се на ударени и разсеяни и възпитават твърдоглаво децата си в тези ценности. И ако няколко души не го правят - това не променя картинката. Променя обаче няколкото души, които късно разбират, че са се прецакали жестоко и напълно безсмислено.

Господа военните са прави наполовина. Защо - първо армията беше съветски образец, въоръжена по съветски и по съветски ни обработваше. Служил съм 26 месеца и то в "черния полк". Който е служил там го знае. Не искам да си спомням, но мога да кажа, че бяхме живи убийци!!!. Има доста отрицателни, но и положителни неща които научихме. НО ТВЪРДО КАЗВАМ СТАНАХМЕ МЪЖЕ. Сега за днешните войници нямам думи, просто са на курорт и дано не се случи нещо непредвидено!!!!. На чуждите НЕ РАЗЧИТАЙ, НАТО ЛИ САЩ ЛИ, ПРОСТО КАЗАНО Е "НЕ ХРАНИШ ЛИ ТВОЯ АРМИЯ, ЩЕ ХРАНИШ ЧУЖДА" ТОВА Е. Виждам, че някой пише, че са по добре от нас камбоджанците, може и така да е. Те са били във война, НО НЕ СА ИМАЛИ СОЦИАЛИЗЪМ КАТО НАШИЯ, ЕТО ТАМ Е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА!!!. КЪДЕТО Е СТЪПВАЛ КОМУНИСТИЧЕСКИ КРАК ТРЕВА НЕ НИКНЕ!!!. НЕ Е ЛИ ТАКА У НАС???. Всички сме свидетели и потърпевши от това. Виждаме го и го ядем всеки ден. Младите бягат, старите умират, или ги убиват, образование никакво, медицина на закриване, мафията и НПО тата командват държавата, милицията е повече от армията, икономика пред фалит, земеделие почти унищожено, магистратите работят за бандитите и.т.н. ПЕРСПЕКТИВА ПОЧТИ НИКАКВА.

и кой е тоя "черен полк" Моля?

идете там,бе!

БНА е една от най-страховитите армии въобще в световната история,проектирана да спре едновременно турската и гръцката армия,за това първите демократични удари бяха върху нея,а и доста имущевство имаше за ликвидация и експроприация

От кого е била проектирана? От съветските генерали, които едва не изгубиха ВСВ, която беше предвидена да завърши в тяхна полза? От българските партизански герои - генерали, които нямат представа от военна наука? Знаете ли, че когато комунягите предоставили секретния военен архив на съветските офицери, онези разгледали инженерните съоръжения при Дойран на ген. Вазов от ПСВ и казали "На нас да имаше кой да ни разработи така битките през ВСВ". А не показаха ли още 1885 г. българите на какво са способни, когато, изоставени от руските офицери и очакващи турското нападение на южната граница спечелиха блестящо Сръбско-българската война? Всъщност БНА няма спечелена битка. По-добре, че сме живели в мир, наистина, но на какво основание се възхвалява една армия, чиято най- голяма операция е опазването на границата отвътре-навън?

Не са командоси, а ченгета връзкари.

Ченгета връзкари са ти само в главата. Имаше ДВЕ ВКРта и един от МВР от 1500 души ...

естествено че трябва да има разузнавене в армията и контра разузнаване! Ако ще и да има служители от МВР ! Ти какво мислиш че в армият ана САЩ няма контра разузнаване и че не слушат телефоните и не наблюдавт каквоправят войниците и служителите ли! Егати простия чиляк си !! Само се огледай и провери колко разузнавателни испециални агенции амт в САЩ и колко вътрешни силови организации имат и ще разбереш че в България е свободно и дори по соца си беше свободно!

Защото уважаеми циганолюбци, ЕС умишлено държи България в нищета, за да точи най - големия и капитал - населението. Ние си отглеждаме, изучаваме и изхранваме децата, те наготово ползват подготвена работна ръка. Гениално. И простия ни народ превърна това в национален спорт, че и доволни овцете, като зарязват семейство, имоти и приятели за да ходят да слугуват. Коллото обаче се върти. Ако ЕС не промени двойния си стандарт, особено като нормативни изисквания за заплащане и стандарт на живот, нямаме място там!!!

БКПетата които и породаоха опърво на азиатцитците после на запдняците... апропо техните деца и те са на запад ;)

Ех бе, всички мрънкате за Западен стандарт, ама акъла и морала на повечето е Западна Европа ама 12ти век. Национално самочувствие - НЯМА, добрина - НЯМА, разбирателство - НЯМА. Всички само си гледате собствените празни купички и мрънкате, а никой не се замисля, че от всеки един от нас зависи да има супа която да сипнем в купите. Ама тъй, огромна част от Българите сте комунистическо стадо, стоите и си чакате да дойде месията и да ви оправи. И като не ни изнася, че сме мързеливи боклуци - почваме да хулим цигани, емигранти, правителства, партий и какво ли още не за проблемите си, ама никой пръста не иска да си вдигне и да помогне на ближния. И сега е въпрос на време да скочите и да ми кажете - "А ТИ КОЙ СИ БЕ", защото да станете дефанзивни ви е присъщо, но да се погледнете в огледалото и да признаете, че може и да сте по-стойност човек - това на глупости нали, "нямаше такива неща едно време"

какъв морал да имаш като активно се разгражда, каква добрина да имаш като активно се прави тия които правят добрини да бъдат неглижирани! Я СИ ПОМИСЛИ ЗАЩО БОКАТА ТОЛКОВА ГОДИНИ УПРАВЛЯВА И ВСЕ СИЧКИ СА МУ ВИНОВНИ, А ЩО НЕ СЕ ОБАЖДАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ ДЕТО ЦЪРКАТ КОГАТО ДРУГ УПРАВЛЯВА?

Където има комунизъм, такава е.

знаеш ли какво е комунизъм?

колкото преди е имало комунизъм тук толкова и фашизъм,че дори и евреите ни папкат скришом свинско в Израел та турците а след това и ватенките ни направиха на нищо

Като прочета нещо такова и хахахахха! Пич и в Камбоджа имаше комунизъм! Само дето тоя дето ти казва какво да пишеш и той явно не го е знаел! Хахахха троловеееее колкото и дас е опитвате не става работата!

сега освен че заляхме Рашистан с емигранти ами и Камбоджа... ще реват че им крадем работните места...

Не знам как е в Камбоджа, но предполагам, че положението с бездомните кучета е по-добро.

хехехе това ли ти е проблема, кънчо ходиш ходиш - настъпиш ла*но ? онези другите лайна ако вдигнеш поглед нагоре, тогава ще видиш и тях

се бърка с Виетнам ...

Ходих в Камбоджа през 2012-та и през 2018-та. За 6 години промяната е феноменална. Преди това не съм ходил, но съм чувал разкази от приятел, който е един от тези командоси. През 2012-та бях изумен как строят едновременно около 1000 км магистрали (през трудни блатисти терени) и незнам колко хиляди пътища. През 2018-та вече бяха построени. Сега строят небостъргачи, пристанища и хиляди заводи. Незнам дали вече са по-добре от нас, но и да не са - скоро ще бъдат. Просто се вижда как навсякъде всичко ври и кипи от живот, пари и ентусиазъм. А тук си е все същото, че и по-зле.

всяка държава следвоенно много дръпва. те ти спокоен плавен преход ! - в българия като немаше война как да дръпне м?

Забеляза ли кой точно строи? Камбоджански или външни фирми?

Кой плаща?

Пред посолството на Камбоджа е пълно с чакащи.

Камбоджа е кочина. Средна заплата 150 долара. Висока безработица. Мизерия. С изключение на пном пен. Всичко е леща. Пътища няма. Здравни услуги няма. Тая пиянка не е излизала от селската кръчма.

Много хубаво описа България.

150 долара харим само за вечера в България.

Баце София не е България, огледай се малко! Тука се краде все още кой от държавата кой от еврофондове но и това ще свърши..за камбоджа не знам но цървуландия не е цвете за мирисане

Камбоджа била по-добре от България ! Да,ама Камбоджа не членува в ЕС и няма кой да я разсипва !

БНА - най-големият балон, пълен с въздух, в който реално няма нищо като съдържание. Хубаво, че нямаше война да го разберем по трудния начин. След 1944 г нямаме истинска армия. Факт.

420 изтребителя, интегрирана ПВО, 2000 танка, балистични ракети, подводници и достатъчно артилерия, за да направим една турска дивизия на сол за минути. Е*а го и балона...

Техника имаше, но човешкият материал беше калпав. Пример - ЮНА. Армия без морал и патриотизъм е сбирщина, която ще се разпадне при първата трудност /за справка - иракската армия през 1991 г/

ко речи? един път поне опита ли да правиш сол :) с руските танкове и руските камиони и руските самалзоти ? подводници ли ко речи ?

Камбоджа едва ли е по-добре, но има други държави като Виетнам, които претърпяват много активно развитие. По принцип всички добри примери са от Азия, явно манталитетът е друг и им помага.

Единственият спомен за повечето българи от присъствието ни в Камбоджа тогава май си остава едно цветущо заглавие от в. 24 часа по онова време: "Глисти като пепелянки имат нашите в Камбоджа."...

Което се оказа майтап на един от рейнджърите. Че имаше глисти имаше, но имаше и медии дето прекаляваха, та това е резултатът. Един майтап стана "истина", т.е. още тогава имаше фалшиви новини. От друга страна рейнджърите наистина страдаха от разни странни болести - червейчета в ушите, какво ли не в червата, проблеми с ваксините които вкараха 10 души в гроба след края на мисията и т.н.

Брутен вътрешен продукт на Камбоджа 20 милиарда дилара, на България 55 милиарда.Население 16 милиона Камбоджа , 7 България.Смятай войниче, ако можеш.

Смятам - до народа стига по-малко отколкото до камбоджанския народ от тоя БВП. Други хора прибират тия милиарди разлика в джоба си, сещаш ли се?

Беше подготвена за строеви прегледи, но в района на поделението. Беше подготвена за занятия при хубаво време на 20км. от поделението. Без стрелби и реални действия. Беше подготвена за банкети всеки месец. В края на годината и по-често.

97-ма ми беше само до посрещане с цветя на някакви наемници. Тук едва оцеляхме тогава.

Терминал 2 и след 30-40 часа си в Камбоджа, войниче. Нали е много по-добре. Да ама не.

Всеки българин с национално достойнство, особено ние - по-възрастните, които помним друго състояние на държавата, би се съгласил с тези констатации. От трийсет години управляват или неподготвени, или твърде млади, или недостатъчно образовани хора, които доведоха страната ни до незавидните последни места в Европа. Ако не променим нещо, положението е трагично.

Не в Европа, българино, а в Европейския съюз. Място, до което не можехме да припарим, камо ли да се сравняваме. Днес може да сме последни в ЕС, но сме последни в елитната група, а не в третия свят, към който принадлежи Камбоджа. Разходи се до Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово да си свериш часовника и да разбереш къде сме.

И какво е в Сърбия ,че не се сещам.След война са пред нас слугите на Асфалт паша.

как какво й е, бе? научиха се да говорят на български като видят наши регистрации, защото като дойдем ние им оставяме в кръчмата месечната им заплата

Искате да кажете тези, дето помним, че бяхме 16-та сср? Защото тези, дето помнят България като независима държава, не могат да ползват компютър. От 30 години управляват хора, които са родени, възпитавани и образовани във времето, което хвалите от хора, които са продукт на същото време. Сигурно ще Ви е трудно да го схванете, но соц-а го строиха хората, родени, възпитани и образовани по царско време. Дори хората, родени между 1944 и 1955 не са изцяло соц-продукт, защото родителите им са били с друг начин на мислене и са им дали друго възпитание, учителите им са били други и другояче са ги учили. Едва родените от 60-те години нататък вече са типично соц производство и точно те започнаха да ни управляват от 1990 насам и следващите. Промените в едно общество се случват бавно. Затова ограничените умове трудно разбират къде е коренът на асмата. А онова състояние на държавата остави огромни дългове, които в това състояние плащахме, но и това не си направихте труд да забележите. Ако соц кадрите имаха някакво човешко достойнство, щяха малко да се притеснят да плюят там, където са лизали и да лижат там, където са плюли. И да стоят с най-дебелите свещи в църквите, бившите заклети атеисти.

Най хубаво е в Русия, след това в Камбоджа, Венецуела и чак тогава в България. Всички останали страни са след нас по хубост. Сподели ако си горд българин, че живееш в 4-тата най-хубава страна

Бъра-бъра, осемнадесет чадъра.

В момента съм в Камбоджа и със сигурност тука не е по-добре,а е дори много по-зле.Извън туристическите райони е потресаваща бедност.Миналата седмица бях във Виетнам,там е малко по-добре,но въпреки това изостава доста от България. Повечето хора коментират просто ей така за хейта, без да имат реална представа . Относно рейнджърите, те са наемници и са отишли там да пари.Не знам какви претенции имам и за какво.

Абе има ли там евтини момичета, както по време на мисията? Да хванем и ний самолета.

И в българската казармата се даваше заплата, ама никой не вика "наемници". Там бяхме да служим на родината в опасни условия, което се компенсираше от ООН. Ако проблема са ти парите - да беше дошъл да те ядат комари и змии и да те стрелят всеки ден, да видим за какво щеше да имаш претенции сега...

Уважавам изпитанията ви там, но не съм съгласен че сте служили на родината. Служихте на себе си за пари. За сериозни суми пари за онези времена. На 10'000 км няма интереси на родината там. Моят набор, служещите около 92-ра година, заминаваха в Камбоджа и знам за какво става дума. По около 10'000 долара на човек при условия на растяща инфлация в България. Вие се връщахте богати (или мъртви). Много хора се изучиха или купиха апартаменти с тези пари. Не обвинявам никого в нищо, само ви поправям терминнологично.

Към Скептик - не си прав, войничетата вземаха 750-850 долара, малко са онези които изкараха цялата мисия, повечето имаха средна служба 7 - 8 месеца, а и ако мислиш че можеше да спестиш 100% от заплатата се лъжеш. Пратени бяхме с мандат на РОДИНАТА, не сме индивидуални наемници, така че и аз ще си позволява да ви поправя терминологично. С тази мисия върнахме България на картата на международните отношения, след мораториума на Луканов, ако си спомняте. Можем много да спорим, но мисията беше уникална. Виж, за Ирак и Афганистан - там взимат доста повече пари, не са с благородна мисия като тази на ООН в Камбоджа, и на практика наистина защитават чужди интереси.

дано да има кой да се вслуша в такива хора.

"Най-лошият спомен от Камбоджа, че когато дойдохме тука, никой не ни призна." Така и не разбрах какво признание иска? Та той там е бил на работа. Това му е била професията.По желание е отишъл.Какво иска? Не е защитавал (бил) български интереси, а чужди.

Е, така е в НАТО, вижда се и в САЩ - $500 милиарда военен бюджет, а ветераните им са забравени дори от своите. Не знам нашите момчета какво очакват, освен да следваме примера на най-големите.

Мисията в Камбоджа не е на НАТО, интелектуалецо нерегистриран, а на ООН.

Тази държава американците я освободиха от червените кхмери. У нас още се намират такива, а Венецуела тепърва ще поема по този път.

Обръщате ли внимание как по простите хора се хващат за симпомите но не и за причните на болеста в държавата? "Няма хора за армията и бих призовал момчета и момичета да се запишат" вика този. Други казват "Бензина е скъп, дерат ни". Трети казват "Ниски са ни заплатите", четвърти викат "Няма лекари" и така нататък. Това всичко са симптоми а не причини! Докато хората не започнат да схващат какви са причините а да не се фокусират на симптомите, и след това заедно да се опитат да хванат причините за гушата, България никога няма да се оправи.

Да, бе, но според международното, както и българското право, не можем да избесим причините по стълбовете, както си е редно.

И що да се записвам в армията като мога да се запиша в млодешкото ГЕРБ

straiki

нещо много вярно...отдавна не бях чел подобен пост...

Явно са прави в констатацията си, че в Камбоджа е по-добре отколкото в България. След 10 години управление на Боко Тъпото и компания, България прилича на страна от третия свят. Да си припомним например Виетнам - навремето виетнамците идваха да работят в БГ и да ядат нашите кучета, а сега страната е №1 по икономическо развитие в югоизточна Азия и в топ 50 на света. А къде е Цървуландия, управлявана от великия селянин от Банкя?

и ще сте добре и вие, да ама в Бг останахте само комунистите и мързеланците

Какво да работим - държавни служители ли? Заради едната държавна работа не мога да си плюя на принципите и да стана герберастки слуга. Колкото до икимиката ни - няма икономическо развитие, защото няма чужди инвестиции - никой не иска да си влага парите в мутренска държава, защото още като му кажат "добър ден" и очакват да получат някаква сума за подкуп, иначе няма разрешителни от съответното министерство. после идва мита за ниските данъци и осигуровки и прекрасния бизнесклимат - все празни думи, лишени от съдържание.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението: Камбоджа: $1384 Виетнам: $2324 България: $8031 Брутен вътрешен продукт на глава от населението (покупателна способност): Камбоджа: $4001 Виетнам: $6775 България: $20329

Така е, но усещането е друго, не се измерва в цифри. Просто тук много се краде и до народа стигат трохите. А да гледаш така цифрите е толкова умно колкото и лафа за статистиката, според която всички ядят боб с наденица, ама се оказало че наденица ядат 100 човека, а боб (без наденица) - 500000.

3евзек

За наденацата и зелето виж GINI индекса. Ще останеш потресен.

Абе нали Бойко Каракачанов ни пазят кво толкова

Ами изровете от архивите на БНТ филма на Елена Йончева за рейнджърите в Камбоджа... че с течение на времето човешката памет има навика да "украсява" фактите;)

Гледал съм тоя филм имаше потресаващи кадри. После заминах за мисията, нещата се промениха много. Първата фаза беше излагацяита, втората свършихме работата като истински български войни!

кви командоси дали с а най много жертви на глава контингент посрани теляци..