Бивш ректор на СУ: Държавата е собственик и трябва да прави ремонтите

Отоплeнието прелива от покрива и руши фасадата на университета , казва проф. Иван Илчев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Жалко,че сте били толкова години ректор на СУ и то където има специалност "Право". Все пак някой можеше да ви каже,че има Закон за държавната собственост и в него пише, че ..УПРАВЛЕНИЕ НА ИМОТИТЕ И ВЕЩИТЕ - ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 124 ОТ 1998 Г.) Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Министрите и ръководителите на другите ведомства управляват предоставените им имоти и вещи - държавна собственост. (2) (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имотите и вещите - държавна собственост, се управляват в съответствие с предназначението им за нуждите, за които са предоставени, с грижата на добър стопанин. (3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Управлението върху обекти, имоти и вещи - държавна собственост, включва правото на ведомствата и юридическите лица на бюджетна издръжка да ги владеят, ползват и поддържат от името на държавата, за своя сметка и на своя отговорност.

Как държавата да ремонтира Университета????? .Нали се вижда правителството какво може да прави /пардон да краде/ ,както и фирмите ,които до захранва с пари какво могат.От Университета какво толкова могат да откраднат ,освен наука ,но на тях наука не им трябва ,на тях им трябва простотия ,по-точно простащина и кражби ,кражби и пак кражби, и когато стигнат края на кражбите ,започват отначало.Ако дадат 1000лв ,за едно висше учебно заведение ,след това гледат да откраднат поне 100 000 лв.Затова народо-психолога Борисов е разбрал,на народа му трябват кебапчета ,шльокавица и чалга.Не случайно Елин Пелин е извел Андрешко ,като незабравим персонаж ,както и неговата крилата фраза ""Дъската и хлопа на моята каруца, господине. Плеще като учен човек"" .Кратко ,ясно и дълбоко съдържателно

Не че искам да противоречи на страстните словоблудствания, но това си е задължение на университета. На университетите им се отпуска бюджет, а как ще го разпределят си е работа на университета. В това отношение са независими. Това че, си го разпределят като заплати помежду си преподаватели и администрация, не значи че държавата е длъжна и да им ремонтира сградите.

обиколи света, първият мандат едното- полукълбо, след това другото. Сградата е паметник на културата. А университетът е държавен. Да се разберат.

Закон за държавната собственост и в него пише, че ..УПРАВЛЕНИЕ НА ИМОТИТЕ И ВЕЩИТЕ - ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 124 ОТ 1998 Г.) Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Министрите и ръководителите на другите ведомства управляват предоставените им имоти и вещи - държавна собственост. (2) (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имотите и вещите - държавна собственост, се управляват в съответствие с предназначението им за нуждите, за които са предоставени, с грижата на добър стопанин. (3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Управлението върху обекти, имоти и вещи - държавна собственост, включва правото на ведомствата и юридическите лица на бюджетна издръжка да ги владеят, ползват и поддържат от името на държавата, за своя сметка и на своя отговорност.

Отворете сайта на СУ и забележете количеството административен персонал. Уверявам ви като настоящ студент, че всички тези хора не само не вършат нищо, но дори не ходят на работа. То са инспектори, то са секретарки, то е чудо на безсмислието и източването на пари!

Ако пък отворите сайтовете на многобройните препокриващи се държавни институции ще да видите дека са ''избирателите'' на боко от които поне 50% са напълно ненужни и като бройка и като професионализъм при милиард даден за електронно ''управление'' така че СУ е много малко зърно от държавните хрантутуници от които и самия СУ зависи...

Ти като си настоящ студент колко плащаш да те образоват? Ако твоите контролни, изпити са да речем 10 предмета на година и всеки предмет има 2 изпита 5 домашни и 30 лекции от които ти отнемаш по 1 час, сумата е около 4 часа на предмет отделени за теб. Така за 5 предмета струваш 50 часа. Плащаш ли поне 2500 лв такса да покрие поне 30 лв на час заплата + 20 застраховки и отопление/поддръжка? Когато студентите започнат да си плащат цялата цена на образованието ще имат думата да критикуват бюрокрацията. Вярно е , без контрол бюрокрацията расте, но както ти разчиташ някой да ти плати образованието, така и секретарката иска някой да и плати заплатата. Излизай на площада, прави партия и покажи как се прави!

А, когато сегашните мързели и бездарни преподаватели в СУ станат като от едно време може да вфигнете таксите. Капиш? Изкарах там докторантура и няма такава пародия. Ако някой е бил в който и да било европейски университет и в СУ знае за какво говоря. Подпирачи на бюро, чакащи лениво годините до пенсия да се изнижат. Само мрънкате, че парите са ви малко, ама за качеството, което предлагате са ви твърде много.

Много е просто - нека процент от таксите на студентите да отива за поддръжка на сградите и базата на университетите ! А не само разни ректори да лапат по 20 000 лв. заплата!

Това го кажете на властващите защо те спускат бюджет и разпределят перата в него на СУ.....Когато не ти се дават пари за капиталови разходи няма как да правиш ремонт спестявайки от непрестанно нарастващите разходи за консумативи...

В това отношение университетите са си независими. Сами си разпределят бюджета. Като са решили да си го разпределят за заплати а не за ремонти да му мислят те.

Явно и вие като горановия ''много разбирате'' от бюджет:(((((

Закон за държавната собственост и в него пише, че ..УПРАВЛЕНИЕ НА ИМОТИТЕ И ВЕЩИТЕ - ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 124 ОТ 1998 Г.) Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Министрите и ръководителите на другите ведомства управляват предоставените им имоти и вещи - държавна собственост. (2) (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имотите и вещите - държавна собственост, се управляват в съответствие с предназначението им за нуждите, за които са предоставени, с грижата на добър стопанин. (3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Управлението върху обекти, имоти и вещи - държавна собственост, включва правото на ведомствата и юридическите лица на бюджетна издръжка да ги владеят, ползват и поддържат от името на държавата, за своя сметка и на своя отговорност.

Чета коментарите и си изяснявам колко много сме ''образовани'':((((((( Милиарди излезнаха от джобовете на мнозинството за да се ''санират'' някакви блокове на малцинството срещу много добро усвояване на комисионните ама не им прави впечатление че дарена сграда от истински българи преди толкова години се руши защото властващите нямат аванта от ремонта и...

Не е лошо все пак да проверите чие задължение е да я поддържа тази сграда. И да попитате тия същите ректори декани и прочие парите ,дето ги получават от държавата защо по-голямата част от тях отиват за собствените им заплати. А тук си проличава точно колко вие сте образован. Защото университетите са независими в това отношение и сами си разпределят накъде да им отиват парите.

Със златни български левчета е било построено, но сега се стопанисва от хора, които няма отношение, а прехвърлянето на задължения по стопанисване е за да не поемат задължения, които или ги мързи, или не могат да изпълнят.

И тоя бил ректор на СУ ама така и не проумял че ''държавата'' т.е властващите са собственици реални само на собствените си интереси . Там от където няма как да се крадне предобре няма защо да наливат пари...

Ега ти и наглеца! Държавата е собственик, а преподавателите ,ректорите и деканите взимат заплати по-големи от Министър-председателя!

Държавата е собственик, а Наемателите се бяха барикадирали и политикансват. Само се управляват, а Борисов да плаща сметките.

Като сте студент, отворете и прочетете малко! Има такива случаи в други "университети" като ЮЗУ, но не и в СУ. Премиерът взима доста повече от тях (Ректора и деканите в СУ), което е логично.

Е, ако е собственик държавата, СУ требе да плаща наем, нали така?

Е, плаща де, плаща... -Пари дават ли? Е, дават, дават де.. Ако, ало... Лошо Ви чувам!

Щом държавата е собственик, а вие наематели - плащате ли наем на държавата, професоре!! - А таксите, които вземате от студентите къде отиват? - само за заплати, ли?? Все чакате на готово и искате да папкате!!

Бюджетните организация не плащат наем на държавата. Това е по закон.

XYZ

Г-н Професоре, (кандидат за академик) ! Отоплението не е водопад, за да прелива ! Колкото си техник, толкова и историк . Кой ти пише съчиненията, с които защитаваш позициите си ? Умре времето на връзкарите и партиите (дано е истина). Не плачи като вдовица за ..., а вземете да се стегнете и ако може мислите със собствените си глави ! На 70 години, това почти е невъзможно, но това ни е научната мисъл (Колко сме жалки и смешни) !

ако вместо секретарки назначат няколко човека за поддръжка за няколко години сградата ще стане като нова с минимални средства, ама то не става. пари за секретарки и технически сътруднички може. а пари за поддръжка не може. не може 2 човека да отговарят за инсталациите, за ремонтите, за текуща поддръжка. когато им трябва да сменят едно кранче или една крушка ходят и се молят все едно го правят у тях си. пропаднала работа. за да ръководиш трябва да си ръководител, не е задължително да си учен. да си умен и да имаш много титли и звания не те прави ръководител. управлението на сградата и хората е за хора с други умения. докато не го разберем ще имаме проблеми и с университети, с болници, училища и каквото се сетите

ББ : Повечето от преподавателите особено в юридическия са твърдо против това, в което Борисов превърна държвата. Обезличаване на институции, безконтролен главен прокурор и нарушаване на принципите на правовата държава. И го показват отктрито затова Тиквата не им дава като другите, които само да гъкнат и ги е залял с милиони особено напоследък.

да събарят софийския и на негово място да направят МОЛ с административна част и апартаменти. част от административната част ще ги дават под наем, част от тях ще се ползват от студенти. да направят "двустайни апартаменти" по 20 м2 и да ги направят общежитие. да има и кафета за да има къде да ходят студентите като се наспят към 11-12 часа. задължително дискотека в подземния паркинг за да има къде да се събират и друсат студентите. те и без това от софийския излизат най добрите работници в Била и Кауфланд.

да отделят от огромните си незаслужени заплати за ремонтите.

Абе какви университети ,то за чекмеджето няма1

Доста нагло изказване! А ако иде реч за "усвояване" на средства...тогава сте на първа линия. Имате такси и хонорари...използвайте ги по предназначение. Щом е на държавата и не вие сте и стопаните, какъв наем и плащате, че да използвате имуществото й?!

АХАХАХАХ пълен смешник. Да върнат университета на Карловци, че както се вижда шопиянци не могат нищо добро да сътворят...

тия съборетини да бъдат разрушени и на тяхно място да се построят съвременни функционални сгради, никакви паметници на културата не са, а скъпи и безполезни вехтории

Илчев да мълчи - именно той унищожи сградата на СУ - паметник на културата, с некачествени ремонти!

Видял и той, завалията, надупчената и нацъкана с климатици и маркучи фасада на минстерския съвет. Па си рекъл, щом властта "може"(което включва и "знае") да го направи, защо пък и ние "учените" да не!?

Държава няма! Въпроси?

След като държавата трябва да ви прави ремонтите, то тогава следва и държавата да ви определи заплатите нали? Както и по коя специалност колко студенти платено можете да приемате. Ама на това няма да сте съгласни нали?

Държавата не трябва да дава пари.Автономни са и има и Закон за държавната собственост и в чл.14, ал.3 пише (3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Управлението върху обекти, имоти и вещи - държавна собственост, включва правото на ведомствата и юридическите лица на бюджетна издръжка да ги владеят, ползват и поддържат от името на държавата, за своя сметка и на своя отговорност.